Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - tsmalmbe

Sidor: 1 2 3 4 5 ... 143
1
Demolåtar / SV: tsmalmbe - namnlös demo
« skrivet: 05.03.2023, 14:50:51 »
Tack för kommentarer. Sången har jag varit väldigt kritisk mot, men troligen har min förväntan till mördande kritik lett till bättre sång - så det fungerar ju alltså med kritisk feedback för att bli bättre.

Gitarrsolon tas emot också i framtiden ifall det finns frivilliga.

2
Demolåtar / SV: tsmalmbe - namnlös demo
« skrivet: 02.03.2023, 19:58:18 »
Slutliga versionen i första inlägget.

3
Demolåtar / SV: tsmalmbe - namnlös demo
« skrivet: 28.02.2023, 14:58:39 »
Tycker också sången sitter bra. Kanske att intensiteten skiljer sig en del mellan sången och instrumenten i början ända fram till distgitarren kommer in. Därifrån och framåt är det mästerligt.

Trots att låten är lång blev jag överraskad av det plötsliga slutet. Hade nästan väntat mig en runda till där, en oktav upp, med gitarrer utav bara helvete och de där syntkörerna jag tyckte mig höra.

Det var svårt att få till det där med sångnivåerna i första delen. Har undvikit volymautomation till det yttersta (haft det, deleterat, lagt till, deleterat, ... repeat). Kanske jag skall igen försöka dra ner sången i början en par db för att det inte skall sticka ut.

Inga syntkörer här, körerna sjungs in "helt manuellt". I slutet finns det en "reversereverb" såndgel där vid 7:45 ungefär som nog låter lite syntetisk givetvis.

4
Demolåtar / SV: tsmalmbe - namnlös demo
« skrivet: 28.02.2023, 14:56:13 »
Vadå dålig sång :unsure:... det låter ju hur bra som helst. Bra låt, hypnotisk och lite kuslig, me like. Det enda jag inte är helt övertygad om är synthen (?) i mellanspelet. Den rör ihop det på nåt sätt. Kanske om den hade lägre volym...

//Space

Jag gissar du menar den där autopanorerade "dägädägädägä-synten". Dess uppgift var att skapa kaos men jag skall troligen modifiera den just so slightly.

5
Demolåtar / tsmalmbe - namnlös demo
« skrivet: 28.02.2023, 11:07:12 »
UPPDATERAT:
Slutliga versionen ligger ovan. Namnet blev Dystopia eftersom Krister tyckte den var kuslig.

Jobbat på ett sådant alster en tid. Hade en hel dogman ja ville bli av med.
- ett gitarrspel som sträcker sig över 4 band så det är omöjligt för mig att spela rent (fick kramp i fingrarna)
- ett piano med lite lite "enniokänsla"
- dur-moll ackordgreja

Allt annat är sen standardrepertoar. Som vanligt är sången mitt största problem. Men nu är det så att jag inte tänker försöka mera. Har använt en vecka på sången, klämt delete varje dag och börjat om. Nu är det slut har jag bestämt - no more retakes, men såga den gärna.

Låten är tråkig, men som sagt var det ingen hit som skulle bli till, bara rensa mig från mina dogman.

En par spår synth som är "digitala", en par spår synth som är analoga. Resten är gjort för hand som vanligt.

Länken här - filen var för stor att ladda upp :)

https://www.dropbox.com/s/u6iae2lxcdkjc1j/uusin-nimeton.mp3?dl=0

6
Festivaler / SV: Festival #75 Bästa låten
« skrivet: 30.12.2022, 01:22:11 »
Det var mitt fel att tråden tappades bort. Inget mystiskt eller konspiratoriskt alltså.

7
Om kontrollrummet.com / Vår server har flyttat
« skrivet: 30.12.2022, 01:21:04 »
Hej på er alla. Kontrollrummets server har flyttat. För att göra det så smidigt som möjligt gjordes flytten genom att flytta en backup som sedan återställdes. Detta märktes genom att vi tappade en tråd. Jag tänkte pessimistiskt att trafikmängden och altiviteten inte skulle vara så stor då jag pysslade med detta. Beklagar detta, beklagar också dålig förhandsinformation, men jag hade cirka 10 andra mer pressande servrar att flytta på samma gång, så tidtabellen gick enligt det.

Vi flyttade från Amsterdam till Stockholm, vilket åtminstone för mig härifrån Finland sänkte latens och svarstider betydligt. Ur Stockholmsynvinkel kan det synas ännu mer. Responstider var enda orsaken till flytt, räkningarna kommer fortfarande från samma plats :)

Tillägg: observera att PM också kan ha tappats bort - men dessa borde ha nått er via epost som notifikationer, så att inget egentligen tappats bort informationsmässigt.

Som svar på Wernborgs PM till mig (som tappats bort :) ) - bandbredden har inte varit strypt på nåt sätt, men jag hoppas att flytten av servern närmare användarna ska lösa en del prestandaproblem överlag.

Gott nytt,
Thomas

8
Demolåtar / SV: tsmalmbe - Hero in the Mirror
« skrivet: 28.11.2022, 18:11:37 »
Kompressorn blir lite för tydlig vid några baskaggeslag, den kändes lite för aggressiv i mina öron.


Det här har nu stört mig nu så oerhört att jag fixade detta.

9
Demolåtar / SV: tsmalmbe - Hero in the Mirror
« skrivet: 27.11.2022, 19:40:15 »
Jag gillar allt intro och outro och allt emellan, fantastiska ljud och bra hanterat med instrumenten i outrot hör jag en spöksöst som jag undrar hur du fått till? Det får du gärna förklara i övrigt bara stjärnor från mig. Superbra låt :D

Det är en 8-personers kör i 4 stämmor som ligger mixat i bakgrunden. En par i falsett och så vidare. För att inte det ska låta sem separata och enskilda personer så skärjag med enkelt lowpass och hipass bort massor under 200Hz och massor över 8kHz. Sen dränker jag det i reverb, bl.a min favorit Great British Spring som är perfekt blötläggare för sånt här.

10
Demolåtar / SV: tsmalmbe - Hero in the Mirror
« skrivet: 27.11.2022, 19:34:32 »
Nu är det ju så att när man en gång bestämt hur mycket flanger det ska vara så är det inte så lätt att "ta bort lite"  :P

Det finns heller ingen "sync to tempo" här!

11
Demolåtar / SV: tsmalmbe - Hero in the Mirror
« skrivet: 25.11.2022, 15:20:42 »
Tack för kommentarerna. Jag tycker allas personliga tankar är viktiga :)

Ni har väl satt i ord allt det jag diskuterat med min "producent" tror jag. Som det alltid går, vann artistens "artistighet" och producentens rationalism förlorade. Men som sagt, skojigt att ni fäster er just vid de sakerna jag själv...ursäkta, min producent alltså har sagt åt mig.

Men, allt har väl en orsak och plats och resonemang som vi accepterar. Jag tänker därför absolut inte gå in och förklara/bortförklara nånting. Ni har trots det alla rätt! Låtarna kommer ju till så att det blir inspiration, implementation, arrangemang -  sedan paus, sedan lyrik och sedan slutmix. Redan vid inspiration kommer den övergripande stämningen att sättas och saker som "här ska det vara 30 sekunder gitarrsustain" blir viktiga. Sen kan det ta en hel del tid att fixa till det, men dessa detaljer blir liksom viktiga för den artistiska helheten. Sist och slutligen blir det sedan långt - långtråkigt - och alls inte radiovänligt. Som tur har man dagsjobb så man behöver inte fundera på det.

Men den här gången var det gitarrerna som var hjältar, därav långa tråkiga gitarrdelar. Det är bra att sounden var lyckade där ändå. Själv är jag nöjd med min process som ger just de resultat jag är ute efter. Enkla trygga ackordföljder, visst, så skulle det vara. Släpande stråkar som hela tiden är "lite försena" och därmed lite extra dramatiska kanske och alls inte pop - exakt korrekt. Inga tonartsbyte denna gång, inget i 5/4 taktart - så för min del var detta så "pop" som det kan bli. jag ska väl överraska er med lite tonartsbyte och syntetisatorer till nästa... Trumsounden börjar väl vara ganska standard tror jag - arbetsprocessen där är återigen ganska fungerande för mig - och då blir det ju ganska lika i slutändan.


12
Problematiken lägger sig kring
- Gainstaging mellan olika hårdvara (-10db och +4 nominal) - det blir sus och dus ifall man kör för lågt in och det blirr surr och dist ifall man kär för hårt in. Detta är alltså allmän problematik kring gainstaging och Google och Sound on Sound kan hälpa till här
- Transformer eller electronicall balanced - i vissa fall kan det bli helt tyst då man kopplar in obalanserat, och då beror det på hur balansering är implementerad på elektronisk nivå
- Störningar kan uppkomma med olika kablar, adaptrar (XLR -> TS som exempel).

I hemmabruk med några korta kablar är det väldigt ovanligt att det skulle bli massiva störningar fast allting är obalanserat. Lysrör eller "skräpig" elektronik i samma stöpseldosa som audiogrejer är väl det mest ökända här.

Nån mera insatt korrigerar mina funderingar.

13
Festivaler / SV: KR #74 röstningstråd
« skrivet: 23.11.2022, 22:26:03 »
Eftersom alla här är kompisar är det givetvis kompisröstning som gäller hela vägen. Det intressanta ligger väl i vilken kompis som fär rösten denna gång.

2: 4
4: 3
8: 2
6: 1

14
Demolåtar / tsmalmbe - Hero in the Mirror
« skrivet: 23.11.2022, 11:31:18 »
En sak som gick i mål då jag äntligen orkade mixa denna färdigt.

Som vanligt är allt spelat "för hand" med undantag för symfoniorkestern, vilken jag investerade i som plugin fär ett tag sen då det kändes aktuellt. Jag har byggt några små ensemblen (träblås, bleckblås, stående stråkar, andra stråkar) och byggt ett arrangemang med  dessa verktyg. Jag har använt mig av en teknik där jag visslar min idé, kör audio->midi av det jag visslat och sen använder resulterande midispår som grund för en ensemble i gången. Dessutom har jag använt mig av Cubase chord track här och där.

I övrigt skall nämnas att gitarrsoundena kommit fram genom att gräva mig djupt in i Gilmour och hans användning av Big Muff och Electric Mistress. Tyvärr kom jag inte fram till hans sound, men ljudkedjan som helhet blev riktigt intressant kan sägas. I mixningen har jag inte gjort nånting i princip åt gitarren, intron har lite preset pingpongdelay men that's it. Electric Mistressen är original, jag tror andra produktionsåret och den har funnits i hemmet så länge jag minns (i Pappas lådor med andra ord), men den har aldrig fungerat. Jag hittade en teknisk mirakelman förra året som tog sig an projektet att återuppliva mistressen.15
Färdiga produktioner / SV: Henric Svensson - Jazzbas såklart
« skrivet: 01.07.2022, 17:44:17 »
Tummen upp för den saken!

16
Färdiga produktioner / SV: Henric Svensson - Jazzbas såklart
« skrivet: 26.06.2022, 18:45:43 »
Spelar du basen själv?

17
Demolåtar / SV: blev sugen på att prova på synthpop
« skrivet: 26.06.2022, 18:44:27 »
Skulle ha fått poäng av mig i festivalen.

18
Festivaler / SV: Festival 73 Synthpop Röstningstråd
« skrivet: 26.06.2022, 18:42:32 »
6p. #3 Survive
5p. #4 Mörkrets makter
4p. #7 Strange Weather
3p. #8 Den Vuxne I Rummet
2p. #6 Danyal
1p. #5 Take Me To Your Innermost

Bedömt enligt vad mitt öra identifierar som synthpop och huruvida nära mitt öra låten faller.

19
Festivaler / SV: Spåntråd festival #73
« skrivet: 06.04.2022, 18:38:14 »
Jag kan inte göra annat än långa progressiva funderingar, så på det kan jag vara med :)

20
Festivaler / SV: KR #72 röstningstråd
« skrivet: 16.03.2022, 09:29:32 »
4p 91:an (lite mycket 60-tal för mig i det här, men i sin genre klockrent)
3p Space och Calle (sången kunde sitta lite bättre i mixen)
2p Eddi och Perre (trumsoundet tog ner poängen här mellan andra och tredje plats)
1p Martinm (snyggt sound men snigeln var nog en showstopper...)

21
Färdiga produktioner / SV: tsmalmbe - Rockets fly
« skrivet: 16.03.2022, 09:05:46 »
Ja tack det var ju bra feedback, nånting som stört mig men som jag inte riktigt fick koll på och dessutom efter 1000 lyssningar var jag inte säker mer om det nu var fel i mig eller mixen. Små saker.

22
Färdiga produktioner / SV: tsmalmbe - Rockets fly
« skrivet: 15.03.2022, 18:58:29 »
Åt Martin - nu har jag tagit ner "pinnen" några dB. Dessutom gjorde jag slag i sak och försökte mig korrigera sången. Vad jag gjorde var att jag lade in en VocalRider på sångspåren mellan eq och kompressor. Sen drog jag ner all sång några dB. Det blev lite bättre i mina öron. Skillnaden är liten, men det stör mig lite mindre nu.

Krister - jag funderade just och kom fram till att i denna låt finns det ingen digital ljudkälla överhuvudtaget. Allt är analogt, spelat in med händer fötter eller mun här i studion :). Varför jag hamnade fundera lite var att jag ju använder en synth (pad + orgel) - men den är ju helanalog den också ock spelad in med händer (Juno-60 du vet). Så hela skräpet är analogt. Bankat och dundrat.

23
Färdiga produktioner / SV: tsmalmbe - Rockets fly
« skrivet: 13.03.2022, 19:46:17 »
Du har rätt om sången. Kanske jag har givit upp med den, eller så tar jag bara ner nivån tills den inte hörs mera :)

24
Färdiga produktioner / tsmalmbe - Rockets fly
« skrivet: 12.03.2022, 17:55:05 »
Nu har det gått så att jag under epidemin byggt mig en ny studio och under detta år hittat lite inspiration. Och helt enkelt tagit mig tid. Det första riktiga projektet blev förstås Ukraina-tematerat. Vad annars. Jag kan skriva lite mer ingående kring produktionen ifall det finns intresse.25
Om kontrollrummet.com / SV: Förändringar på gång på forumet
« skrivet: 21.03.2021, 00:59:44 »
För all som inte följer KR på Twitter - gör det. Det är det enda stället vi informerar om problem och downtime då forumet inte är tillgångligt.

26
Demolåtar / SV: Space & Calle - NOTHING TO SHOW - nu med video
« skrivet: 04.03.2021, 13:27:08 »
Jag gillade videon. Glömde helt att lyssna på musiken. Vad det nu sen ska betyda. Tack för bildmaterialet.

27
Demolåtar / SV: Space & Calle - I DID NOT
« skrivet: 04.03.2021, 13:20:17 »
Jag har aldrig gillar en enda ez-virvel. Inte nu heller. :) Men annars gillar jag nog det där industriella drivet i det hela kring rytmsektionen. Det fanns en gång ett band som hette Pouppee Fabrikk. Jag är lite av en hands-on person så på de tysta partierna skulle jag experimentera med lite vinglas och kastruller och nånting som helt enkelt falleri golvet. Nånting verkligt organiskt. Sånt tycker jag personligt är roligt att pyssla med, men då ska man ju utanför datorn och micka upp lite och sånt meckande.

Sången är mycket högre volymmässigt på vissa ställen. Balansera ut det, så kallad lowhanging fruit för professionalism.

Största problemet är väl att detta inte ännu är en helt sammanhängande sak, en färdigslipad låt liksom. Svårt att sätta tummen på det, men lite renovering i arrangemanget för att få låten att bli mera .... lite-mera-mera-ännumera-MEST - nu får vi hära allting under de första 30 sekunderna...spara av det goda och bygg upp mot slutet?

28
Studio, produktion och övrigt / SV: Sample rate fakta
« skrivet: 04.01.2021, 23:35:09 »
Nånslags snabbreferens för oss stackare som inte orkar trycka play?

29
Demolåtar / SV: Space & Calle - NOTHING TO SHOW
« skrivet: 04.01.2021, 17:53:34 »
Lyft lite på sången i varje fall.

Sången låter som om den sku vara sjungen genom en gitarrpedal, platt och hi/lowpassad med distortion. Nej, detta var inte kritik. Detta kunde med fördel ha gjorts med en hög pluggar också. Jag tycker sånsoundet passar riktigt bra. Men som sagt, ligger lite lågt i mixen. Be proud, be loud.

30
Studio, produktion och övrigt / SV: Sample rate fakta
« skrivet: 04.01.2021, 17:50:50 »
Utan att titta på detta så är väl läget närmast så att i analoga världen kommer frekvenser över 20KHz givetvis att påverka för oss hörbara frekvenser och då vi skär bort dem blir materialet annorlunda. Nu är ju inte analogt media på något sätt oändligt heller, närmast tvärtom. Jag gissar att videon också påvisar att olika material kan ha nytta av olika samplingsfrekvenser också. Faktum är förstås att ju högre frekvens, desto närmare det analoga oändliga kommer vi. När ska man sedan downsampla? Spela in i högt, denast downsampla eller köra med högre hela vägen? Tradeoffs att mixa i högra frekvenser är väldigt stora. Dessutom gör många pluggar internt up/downsampling vilket gör det svårare att avstämma hur och vad vi egentligen hör. Och hur är det sen med summeringen - vilket roll spelar den i helheten då vi har tiotals spår? Är det nu i verkligheten så att vi får mera bang per buck genom att spela in i lägra frekvenser och sen summera t.ex analogt. Vågformerna på masterbussen kommer ju alltid att vara flerfaldigt mera komplicarade än det vi spelar in.

Nå, bara min 5p.

31
Jag ska svara lite längre här.

Ett flertal olika komponenter inblandade. Ingen orsak större eller mer betydelsefull än den andra. Det längsta problemet var för en par veckor sen, 3 timmar. Sådär på riktigt ur teknisk synvinkel. Nu vet jag att vi hade ett längre avbrott som jag helt enkelt inte märkte, och det var inte direkt tekniskt. Det var ett bedrövligt misstag där wikin var den enda tjänsten på servern som inte steg upp korrekt efter en reboot. Detta är också korrigerat nu på så sätt att jag har lagt in monitorering (10 minuters fönster) på wikin, på samma sätt som vi haft på www tidigare. Förutom detta så har vi en administrativ Slack-kanal där vi ser och hör dessa avbrott samt kan diskutera mer i detalj i realtid då nånting går snett. Du Claes som långtidsadministratör på wikin är givetvis mer än välkommen att delta i denna kanal. Det är en mycket slö kanal som endast aktiverar sig då det behövs, inget väldigt tjohejssanforum alltså.

Jag kan där också öppna lite mera detaljer kring infra, backups och sånt.

Slutkaneten och summan av kardemumman är väl denna: jag och vi uppskattar ditt jobb och din insats och det du gjort och skrivit är i så goda händer som det kan vara och innehållet skyddas och bevaras som kronjuveler.

32
Studio, produktion och övrigt / SV: Recording Error.
« skrivet: 27.11.2018, 10:53:36 »
Det blir väl väldigt tungt sådär lyssningsmässigt att jobba med så stor buffer....vi talar 30-40 millisekunder vliket ju kan klassas som ett riktigt slap-delay om man så vill.

Det torde finnas en hel del resurser på nätet om hur man optimerar för audio, men ifall man inte gjort nånting alls så lönar det sig definitivt att stänga av wifi, det kan göra väldigt stor skillnad. Med USB kommer man aldrig till något riktigt bra siffror (32 eller 16) men nog skall en modern dator kunna uppnå 256 utan problem. Detta alltså så att man tar ett nytt projekt och spelar in ett flertal spår (30-50), utan virtuella instrument och utan att ha tunga insertar på alla kanaler. Vill man ha lite eko här och där så skall det gå bra att köra sendar för det. Och varje kanal ska kunna ha en enkel och lätt kanalkompressor (inte nån masteringprocessor alltså, utan enkel kanalkompressor).

1024 låter som nånting man gör då man inte ännu hittat roten till det onda, inte en bra slutlösning. Kör man endast virtuella instrument, då kvittar det förstås om man har 1024.


33
Studio, produktion och övrigt / SV: Vad hände med bloggningen
« skrivet: 27.11.2018, 10:36:11 »
Den urartade sig till en del. Product placement bloggar finns det mängder framförallt i samband med vad man kan kalla elektroniska tidsskrifter. Köksmagasinet har 4 bloggare som får betalt för att "spontant" gå till affären och "spontant" råka hitta just vissa produkter och sen baka kaka. Sen finns det genuint intressanta bloggar typ review-bloggar där man inte "spontant råkar hitta" en produkt. Dehär bloggarna som går ut på att "idag vaknade jag och duschade" -typs inlägg har säkerligen flyttats till instagram och fb där huvudpoängen är en bild och en interjektion(!).

Så ser det ut i min bubbla i varje fall.

34
Om kontrollrummet.com / SV: Utkastad
« skrivet: 23.08.2018, 11:03:20 »
Jag kan ställa första frågan själv:

Q: Google fungerar alltid och är ändå jättebra på säkerhet - är ni ännu bättre nu sen då i ert företag då då saker inte alltid fungerar ens?
A: Nej, vi är inte "bättre" än Google på säkerhet, vi har t.ex "lite" mindre resurser att satsa, vilket leder till att vi måste göra vissa saker "suboptimalt" för att uppnå den nivå av säkerhet vi vill ha för våra tjänster. Google satsar på "användbar säkerhet" i miljoner och miljoner dollars och cents.

35
Om kontrollrummet.com / SV: Utkastad
« skrivet: 23.08.2018, 10:59:58 »
KR delar serverutrymme med mitt företag. Jag jobbar inom säkerhet, vilket betyder att omgivningen som servicen bor i upprätthålls och styrs med nihilism och paranoia. Då resurserna är delade, betyder det att ingen del i kedjan får vara för svag. Omgivningen skyddas av ett flertal olika säkerhetsmekanismer. Dessa säkerhetsmekanismer tänker jag inte desto mera beskriva eller kungöra här (jag öppnade detta lite i en tidigare tråd dock). Vi kan se 504 av flere orsaker: 1) En enstaka användare blir blockerad 2) Hela servicen blir blockad (interna orsaker). Detta är i det närmaste IPS-funktionalitet som är helt automatiskt. Parametrarna kring blockeringen är medelmåttiga för KR, men kommer alltså inte helt att tas bort nånsin. Tanken är att detta kan vara obekvämt ibland för enstaka användare, men det tjänar ett större syfte som är bra för alla (en säker tjänst). Utestängningstiden är alltid några timmar. Inget av detta är forumfunktionalitet, utan fungerar på infrastrukturnivå. För 1) ser man helt enkelt timeut i browsern, för 2) ser man högst troligt 504 eller liknande. 1) är alltid baserat på en ip-address. Byter du ip så kommer du in igen. Vissa nät ger dig en ny publik ip ifall man omstartar. Vissa nät ger dig samma ip vad du än gör. Problemet att whitelista nånting är att ip-rymden för alla X antal operatörer som nån kan tänka sig använda är ofantlig. Har man fast ip så är det möjligt att whitelista.

Förutom detta har vi en gång sett ett strömförsörjningsproblem i molnet vilket ledde till en katastrofal nedkörning av systemen och min egen tillkomst var också hindrad. Detta tog några timmar, men bör räknas till engångsföreteelser. Detta gav också 504 om jag kommer rätt ihåg. Då det gäller systemiska problem som påverkar alla, en längre tid, skriver jag in en rad i Twitter som publiceras på 504-sidan automatiskt.

Summan av kardemumman är att vi får leva med det som det är nu. Om man vill kan man tänka sig att då det är firman som betalar notan för detta så är detta priset vi enstaka användare betalar.

Jag svarar gärna på frågor, medveten om att detta är en massa teknisk jargong och relativt mystiskt.

Sidor: 1 2 3 4 5 ... 143