Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - tsmalmbe

Sidor: [1] 2 3 ... 151
1
Inspelning / SV: Sample rate fakta
« skrivet: 04.01.2021, 22:35:09 »
Nånslags snabbreferens för oss stackare som inte orkar trycka play?

2
Halvfärdiga demon / SV: Space & Calle - NOTHING TO SHOW
« skrivet: 04.01.2021, 16:53:34 »
Lyft lite på sången i varje fall.

Sången låter som om den sku vara sjungen genom en gitarrpedal, platt och hi/lowpassad med distortion. Nej, detta var inte kritik. Detta kunde med fördel ha gjorts med en hög pluggar också. Jag tycker sånsoundet passar riktigt bra. Men som sagt, ligger lite lågt i mixen. Be proud, be loud.

3
Inspelning / SV: Sample rate fakta
« skrivet: 04.01.2021, 16:50:50 »
Utan att titta på detta så är väl läget närmast så att i analoga världen kommer frekvenser över 20KHz givetvis att påverka för oss hörbara frekvenser och då vi skär bort dem blir materialet annorlunda. Nu är ju inte analogt media på något sätt oändligt heller, närmast tvärtom. Jag gissar att videon också påvisar att olika material kan ha nytta av olika samplingsfrekvenser också. Faktum är förstås att ju högre frekvens, desto närmare det analoga oändliga kommer vi. När ska man sedan downsampla? Spela in i högt, denast downsampla eller köra med högre hela vägen? Tradeoffs att mixa i högra frekvenser är väldigt stora. Dessutom gör många pluggar internt up/downsampling vilket gör det svårare att avstämma hur och vad vi egentligen hör. Och hur är det sen med summeringen - vilket roll spelar den i helheten då vi har tiotals spår? Är det nu i verkligheten så att vi får mera bang per buck genom att spela in i lägra frekvenser och sen summera t.ex analogt. Vågformerna på masterbussen kommer ju alltid att vara flerfaldigt mera komplicarade än det vi spelar in.

Nå, bara min 5p.

4
Cubase / SV: Recording Error.
« skrivet: 27.11.2018, 09:53:36 »
Det blir väl väldigt tungt sådär lyssningsmässigt att jobba med så stor buffer....vi talar 30-40 millisekunder vliket ju kan klassas som ett riktigt slap-delay om man så vill.

Det torde finnas en hel del resurser på nätet om hur man optimerar för audio, men ifall man inte gjort nånting alls så lönar det sig definitivt att stänga av wifi, det kan göra väldigt stor skillnad. Med USB kommer man aldrig till något riktigt bra siffror (32 eller 16) men nog skall en modern dator kunna uppnå 256 utan problem. Detta alltså så att man tar ett nytt projekt och spelar in ett flertal spår (30-50), utan virtuella instrument och utan att ha tunga insertar på alla kanaler. Vill man ha lite eko här och där så skall det gå bra att köra sendar för det. Och varje kanal ska kunna ha en enkel och lätt kanalkompressor (inte nån masteringprocessor alltså, utan enkel kanalkompressor).

1024 låter som nånting man gör då man inte ännu hittat roten till det onda, inte en bra slutlösning. Kör man endast virtuella instrument, då kvittar det förstås om man har 1024.


5
Nyheter från världen / SV: Nu händer det
« skrivet: 27.11.2018, 09:43:14 »
Man kanske måste ha lite fart i sitt internet också, själv har jag 100/100 så jag tänker ju aldrig på det. Det kanske förklarar en del varför det inte funkar bra för vissa. På youtube kodas det om så att alla kan kolla

Intressant nog är detta säkert det som mest hindrar folk från att sända. Dagens mobiltelefoni ger ju verkligen fortfarande inte någon direkt bra uplink (lite bättre än adsl tidigare, men fortfarande skit och mer oberäkneligt). Att streama ut HD med bra ljud kräver ju mera än 10/1. Så det finns säkert mera i framtiden ännu att vänta av denna livegrej. Det helt spontana i sakenär ju nog fenomenalt, det att man i princip kan tävla ut den lokala baren en lördagskväll genom att helt enkelt spela bättra och tillika tilltala de som vill sitta hemma. Förstås att hitta det som är bra kräver en tid och att hela konceptet är moget. Vi som kommer ihåg hur youtube såg ut sina första år, och hur det ser ut nu kan säkert tänka hur livestreaming i framtiden kan bli.

Bör väl sägas att för mig har twitch alltid betytt personer som sitter hemma och spelar spel och inget annat, så kanske dom har en hel del kring det att fixa ännu. Deras framsida ser ju inte helt inbjudande ut för en som vill se musik.

6
Bloggar / SV: Vad hände med bloggningen
« skrivet: 27.11.2018, 09:36:11 »
Den urartade sig till en del. Product placement bloggar finns det mängder framförallt i samband med vad man kan kalla elektroniska tidsskrifter. Köksmagasinet har 4 bloggare som får betalt för att "spontant" gå till affären och "spontant" råka hitta just vissa produkter och sen baka kaka. Sen finns det genuint intressanta bloggar typ review-bloggar där man inte "spontant råkar hitta" en produkt. Dehär bloggarna som går ut på att "idag vaknade jag och duschade" -typs inlägg har säkerligen flyttats till instagram och fb där huvudpoängen är en bild och en interjektion(!).

Så ser det ut i min bubbla i varje fall.

7
Allt om kontrollrummet.com / SV: Utkastad
« skrivet: 23.08.2018, 10:03:20 »
Jag kan ställa första frågan själv:

Q: Google fungerar alltid och är ändå jättebra på säkerhet - är ni ännu bättre nu sen då i ert företag då då saker inte alltid fungerar ens?
A: Nej, vi är inte "bättre" än Google på säkerhet, vi har t.ex "lite" mindre resurser att satsa, vilket leder till att vi måste göra vissa saker "suboptimalt" för att uppnå den nivå av säkerhet vi vill ha för våra tjänster. Google satsar på "användbar säkerhet" i miljoner och miljoner dollars och cents.

8
Allt om kontrollrummet.com / SV: Utkastad
« skrivet: 23.08.2018, 09:59:58 »
KR delar serverutrymme med mitt företag. Jag jobbar inom säkerhet, vilket betyder att omgivningen som servicen bor i upprätthålls och styrs med nihilism och paranoia. Då resurserna är delade, betyder det att ingen del i kedjan får vara för svag. Omgivningen skyddas av ett flertal olika säkerhetsmekanismer. Dessa säkerhetsmekanismer tänker jag inte desto mera beskriva eller kungöra här (jag öppnade detta lite i en tidigare tråd dock). Vi kan se 504 av flere orsaker: 1) En enstaka användare blir blockerad 2) Hela servicen blir blockad (interna orsaker). Detta är i det närmaste IPS-funktionalitet som är helt automatiskt. Parametrarna kring blockeringen är medelmåttiga för KR, men kommer alltså inte helt att tas bort nånsin. Tanken är att detta kan vara obekvämt ibland för enstaka användare, men det tjänar ett större syfte som är bra för alla (en säker tjänst). Utestängningstiden är alltid några timmar. Inget av detta är forumfunktionalitet, utan fungerar på infrastrukturnivå. För 1) ser man helt enkelt timeut i browsern, för 2) ser man högst troligt 504 eller liknande. 1) är alltid baserat på en ip-address. Byter du ip så kommer du in igen. Vissa nät ger dig en ny publik ip ifall man omstartar. Vissa nät ger dig samma ip vad du än gör. Problemet att whitelista nånting är att ip-rymden för alla X antal operatörer som nån kan tänka sig använda är ofantlig. Har man fast ip så är det möjligt att whitelista.

Förutom detta har vi en gång sett ett strömförsörjningsproblem i molnet vilket ledde till en katastrofal nedkörning av systemen och min egen tillkomst var också hindrad. Detta tog några timmar, men bör räknas till engångsföreteelser. Detta gav också 504 om jag kommer rätt ihåg. Då det gäller systemiska problem som påverkar alla, en längre tid, skriver jag in en rad i Twitter som publiceras på 504-sidan automatiskt.

Summan av kardemumman är att vi får leva med det som det är nu. Om man vill kan man tänka sig att då det är firman som betalar notan för detta så är detta priset vi enstaka användare betalar.

Jag svarar gärna på frågor, medveten om att detta är en massa teknisk jargong och relativt mystiskt.

9
Medlemmar / SV: Presentation
« skrivet: 27.04.2018, 15:09:39 »
Välkommen. Om du vill att din låta ska få lyssningar ska du lägga upp den i demoavdelningen. Här tappas den bort och får ingen uppmärksamhet, vilket är otrevligt.

10
Vad jag vet om algoritmerna så har det inget med operatören att göra. Såvitt man inte ligger bakom en gemensam ip-address (proxy) i vilket fall så kan hända, men det är inte så värst vanligt nuförtiden mera bland konsumentabonnemang.

Abnormalt beteende fastställs algoritmiskt. En av det mest intressant är hur maskinen du använder är konfigurerad. Din browser fullpackad med en massa addons som gör saker du inte har nån aning om? Virus? Annat skräp? Möjligt. Ditt beteende är alltså inte nåt personligt :) utan helt enkelt vad som händer bakom den ip-address du använder.

Nävål, det finns en del parametrar som kan ställas och har ställts under det senaste dygnet. Så vi hittar en gyllene medelväg här.

Bör tilläggas att om du använder dig av en operatör vars addresses konsistent används till kriminella eller andra aktiviteter så är sannolikheten att din address ligger på en blacklista nånstans lite större (inte stor). Ifall du använder tor-browser så ligger tyvärr sannolikheten lite högre.

Internet är inte en snäll plats och därför har stället där servern ligger säkerligen lite högre standard på säkerhet än joe average medeltalswebbhotell (knock-knock).

11
Till den ökade säkerheten hör också en IDS/IPS vilket gör att abnormalt beteende på linjen ger en timeout åt din ip-adress. Det finns inga absoluta rätta och fel inställningar vilket ibland ger upphov till sk. falska positiva alarm.

https://www.sentor.se/kunskapsbank-it-sakerhet/natverkssakerhet/vad-innebar-termerna-ids-och-ips/


12
Det gamla temat fungerade på forumversion 1 som inte har fått uppdateringar (varken säkerhets eller annat) på flere år och som var så modifierat för KR att trots och ifall att det skulle ha kommit uppdateringar kunde vi inta ha kört in dem. Saker slutade fungera på forumet, systemet hålls inte uppe etc. Så värst rosigt var det alltså inte, ens helt funktionellt. Det var inte att vänta sig något bättre, endast försämringar och till slut en död för forumet. Döden närmade sig också i och med att serveroperatören också var hjärndöd (jag har haft en innestående problemticket nu 5 veckor ifall de skulle kunna tänka sig återställa databaserna de raderat - jag håller den öppen bara av akademiskt intresse för att se om det någonsin tänker svara, alla domän och all data är migrerad givetvis). Så allt skulle flyttas och startas helt från början och noll, och i och med det var den enda riktiga utvägen att bygga på en ny färsk plattform (jag har utelämnat allt ointressant tekniskt dravel och trial-and-error som pågick under veckorna vi jobbade med migrationen, sammanfattningsvis kan jag säga att det var en intressant process).

Andra alternativet i helheten var att avsluta ett kapitel i nordisk forumhistoria.

Detta tangerar inte så mycket till hårdvara (förutom den hårdvara vi envar måste bebruka för att kunna använda forumet) som till mjukvara och komplicerade helheter som skall upprätthållas. Eftersom detta drivs som ett fritidsintresse måste också vissa kanske till synes krassa beslut göras.

Till all tur behöver slutanvändaren inte i sammanhanget här bry sig om så mycket mer än att se till att stämbanden är raspiga och gitarren stämd. Och det att cirka 24 gigabyte med producerad musik igen kan lyssnas på!

Jag hoppas skorna börjar passa alla så småningom, trots att dom första stegen kan ge blåsor.

 

13
Finns det ingen möjlighet att få det att se ut ungefär som förut? Den här layouten suger på ipaden och grafiken blir lite skruttig och ryckig.

Den möjligheten afinns tt någon tar det gamla temat, uppgraderar det till denna version av forumet. Det har varit en verkligt stor uppdatering från version 1 till 2, därav orsaken att största delen av de gamla teman som fanns inte har uppdaterats. Därefter då detta arbete är gjort, skall temat sen modifieras att fungera som tidigare (temat var mycket modifierat av mig).

Så om jag säger att det är omöjligt så har jag alltså inte varit helt sanningsenlig, men inte långt ifrån så länge detta inte är ett kommersiellt upplägg med avlönad arbetskraft.

Det sagt, att sträva bakåt till något bekant men uråldrigt är inte strategiskt klokt trots att det är helt klart att nya upplägg aldrig får 100% stöd bland användarna. Teman som anpassar sig till olika apparater är viktigt - anpassa betyder att det fungerar i medeltal bra på alla apparater man kan skaffa idag och det finns en relatinvt stor övertygelse om att det kommer att fungera på apparater som vi inte ännu vet om inom en par år framåt. Det förra temat gjorde inte det alls, och att använda det på mobiltelefon var ganska långt en omöjlighet, och detta var ett av de viktigaste argumenten vi hade när vi valde nytt tema. På i-maskiner är det lite ryckigt, men resten är sen en vanefråga och åsiktsfråga (="suger") - för temat fungerar mycket mera responsivt än det vi hade tidigare och är modernare på alla vis. Vi kommer också att undvika att lösa saker som är inbyggd i produkten (temat + forummotor), eftersom vi inta har möjligheter att avvika från det som är färdigt med våra nuvarande resurser. Ur säkerhetsynvinkel (vilken var ganska bortglömd på det tidigare forumet) är det vitkigt att tröskeln att uppdatera är låg, mycket låg. Det gäller användarnas säkerhet, användarnas data och användarnas profiler - saker som jag prioriterar väldigt högt.


14
"Visa ämnen för mig själv önskas (i profilen)" finns på todolistan i första inlägget.

15
Jeppsan. Vi måste säkert skriva en kort sammanfattning av våra aha-upplevelser kring detta, nån slags kort instruktion.

16
svar
försökte via min mobil (android), citera Wernborg i punktråden, funkade inte alls, kolla gärna upp det

Citat ipad.

citat android via svar och infoga knapparna.

17
försökte via min mobil (android), citera Wernborg i punktråden, funkade inte alls, kolla gärna upp det

Citat ipad.

18
Medlemmar / SV: Hej igen
« skrivet: 23.03.2018, 15:59:19 »
Avundsvärt.

19
Hört och förstått.

20
Kollade din lista W. Visa ämnen för mig själv på profilen tycker jag ska utökas till att se på alla profiler, nu när låtarna inte ligger på profilen så verkar det ju vara enklaste sättet att söka vad profilen har gjort för låtar. Är det helt omöjligt att lyfta över den där fixen från gamla kr som gjorde att egna färdiga låtar hamnade på profilsidan? För det vore ju det allra bästa....

Lyfta över saknar helt betydelse egentligen, vi talar äpplen och oranga avokadon här. Det gamla finns inte helt enkelt. Ett minne av gånga tider.

Allt nytt skall utvecklas på nytt och utvecklas på ett sådant sätt att vi inte kör in i samma vägg som tidigare. Den här väggen har inte Kontrollrummets samfund sett så mycket av, men jag kan säga att väggen varit ett konkret obstakel. Utvecklingen ska helst ske på ett sånt sätt att det inte underhållsmässigt ligger på en person. Detta nya arbetssätt har ju redan nu visat sig guld värt eftersom Wernborg kunnat axla och ankra en hel del av ansvaret här. Utan det axlandet och ankrandet skulle vi inte ens existera utan endast förtvina. Så det blir mindre adhoc pysslande vilket betyder långsammare utveckling som bör ta helheten i beaktande.

Proriserad lista har Wernborg börjat samla och det är bra, den ska vi fortsätta på och äta felefanten bit för bit. Det blir nog bra ännu. Men saker måste först bli sämre för att helheten ska kunna bli bättre. Och innan detta blir bara politisk kakkagoja så slutar jag skriva :)


21
En sak till jag kom på och det är att man inte kan scrolla rktigt på paddan det hackar sig fram istället för flyter, en petitess kanske men om det kan fixas med en bock i nån ruta vore det bra.

Det är vad det är. Nästa platta her mera cpu, vi får vänta på den.

22
På min Mac och med Firefox får jag inte KR-spelaren att fungera på den allra första sidan - tror det är Space låt just nu. Öppnar jag posterna under så funkar spelaren - hm... märkligt. Ska kolla med PC'n också.
Edit: På PC'n med Explorer står det i klartext: Den här typen av ljudfil stöds inte. Men går jag in på posterna under så funkar det?

Detta verkar vara en egenskap.

23
Snabba svar / SV: Var hittar man "Flytta ämne"-knappen?
« skrivet: 20.03.2018, 15:09:55 »
Tidigare hittade man knappen längst ned till vänster när man ändrade första inlägget.
Nu hittar jag inte det där längre. Nåt annat sätt?

Försök på nytt nu då.

24
Som feedback: Tycker sidan ser lite konstig och tom ut, när man inte är inloggad.
Tänker att okända personer som hittar hit kanske kommer få fel intryck då.

Tänk det som så att klubben för invärtes beundran får premiumservice.

25
Uplladdningsproblemet med stora filer torde vara korrigerat.

26
Har försökt ladda upp en mp3-låt på ca 10,5Mb, men det bryter efter ca 10 sekunder.....

Baserat på detta är det nog ingenting vi kan göra. Det kan lika gärna vara motvind som nåt annat. Så omstart bara tills det fungerar.
För vetskap: gränsen är 15 mb för bifogade filer.

Bara för att bråka
mb = millibit
Mb = megabit
mB = millibyte
MB = megabyte

M kan betyda 1024K eller 1000K, beroende på.

Summa summarum, 15MB betyder någonting, men om din fil på din dator är 15 miljoner byte betyder det inte att den kommer igenom. Det sagt, 10MB hur det än mäts borde komma igenom, men det skall komma ett felmeddalande då - överföringen skall inte bara gå av oförklarligt.

För att kunna reda ut sådant här bör vi ha en entydig förklaring, alltså t.ex att vi vet exakt hur stor filen är och HUR eller varifrån denna information kommer. Bäst är att kolla i filsystemet och läsa från nån slags properties.

En användare är tyvärr fortfarande ett enskilt fall och kan bero på väldigt mycket varför saker inte fungerar. Enskilda fall är alltid svårt att debugga, och kan ta mycket tid.

edit: lade till ett "K" som jag hade glömt.

27
Har försökt ladda upp en mp3-låt på ca 10,5Mb, men det bryter efter ca 10 sekunder.....

Baserat på detta är det nog ingenting vi kan göra. Det kan lika gärna vara motvind som nåt annat. Så omstart bara tills det fungerar.

28
Halvfärdiga demon / SV: Gurano & Harmonica Mike - Stonebound
« skrivet: 18.03.2018, 23:17:46 »
Eftersom forumet nu visar en play-knapp på förstasidan för det senaste nya inlägget inom demon-avdelningen så märker jag att det var mycket låg tröskel att stiga in och kommentera.

Det är svårt att inte tycka om denna eftersom hmike har bra sound oberoende av hurudan luft han trycker ut. Trummorna är kanske snäppet låga, vi talar nu riktiga detaljer här - men det skulle kanske ge lite mera drive. Dessutom skulle jag lyfta lite på de komponenterna som är mera i stereo, nu är komponenterna i mitten ganska dominanta vilket ger en lite monaural ljudbild.


29
Spelaren testad fungerande på Win 10 Chrome och Explorer. Win 7 Chrome och Explorer och Firefox. Android Chrome. iPad & Safari.

Och iphone. Samt Chrome och Safari på MacOS.

iPad / Mercury fungerar icke.

edit. tillagt mera.

30
Har ni ändramöjlighet på nya inlägg ni gjort idag?

Ändringar är tidsbegränsade. Tidigare var det 3 minuter, nu höjt till 10. Om vi tänker efter finns det flere orsaker att ha begränsad ändringstid än obegränsad.

31
https://www.kontrollrummet.com/index.php/topic,45703.0.html
Här hittar jag ingen Ändring bara Citat och det saknas en KR-spelare, browsern är Explorer
Samma sak på min iPad där det väl är Safari.

Den automatiska spelaren fungerar endast på nya inlägg. Known issue, inget vi kan åt det. Tyvärr.

32
Android / Chrome - spelaren syns och spelar bra.

34
Testpost - ignore.

35
https://www.kontrollrummet.com/index.php/topic,45956.msg304675/topicseen.html#new

Sorry för dåligt förinfo av mig

Testade o lägga upp en låt på halvfärdiga Men hittar inte spelaren Vet inte om det funkade.. Det är nog bara mitt okunnande som spökar får som sagt lugna mig lite o testa runt lite olika grejs :)

Där är en spelare. Vad använder du för browser och operativsystem som detta inte fungerar på?

Sidor: [1] 2 3 ... 151