Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - morgonte

Sidor: 1 2 3 4 5 ... 29
1
Ifall du har en gammal höfnerbas med skumt förflutet kan den vara värd miljoner. Det vill säga om det visar sig vara den som försvann från inspelningen av (den formellt outgivna) skivan "Get back" 1969. Sir Paul har blivit nostalgisk och vill gärna återse sin gamle vän från Beatles-tiden.

https://sverigesradio.se/artikel/paul-mccartney-jagar-forsvunnen-bas

2
Festivaler / SV: Festival #77 - Svensk folkmusik (med bredd)
« skrivet: 19.06.2023, 09:50:48 »
Tyvärr, jag får kasta in handduken. :( Jag spände bågen lite för högt, och hade en idé om att kombinera en gammal soldatvisa med en polska, men upptäckte sen att jag inte visste hur jag skulle ro det hela i land. Nå ja, det blir väl fler festivaler... Heder åt er som lyckats åstadkomma bidrag i denna festivalen! B)

3
Festivaler / SV: Festival #77 - Svensk folkmusik
« skrivet: 31.05.2023, 13:40:57 »
Bra spellista! Massor av skön svensk folk. Fast t o m jag studsar på First Aid Kit. Folk visserligen, men mest amerikansk sådan.

Sofia Karlssons låt i listan är ju ett original av Peps Persson, knappast folkmusik i original, men i hennes version passerar det nog tycker jag.

Detta öppnar ju upp för lite av varje. Vad är det vi brukar säga när engagemanget tryter. Jo då lägger vi till "med bredd".

Så "Svensk folkmusik med bredd" kanske lockar fler.

En variant kan ju också vara att göra nåt kul i egen stil av en urspunglig folklåt.... ?

Tankar....  :blink:
Vad är egentligen Svensk Folkmusik? Hamnar en låt i detta fack beroende på hur eller vem som framför den? På hur gammal den är?
Är det folkmusik som är förankrat hos många människor, låtar många går och nynnar på? Måste folkmusik bygga på gamla traditioner?
För mig känns det som att om man tar bort musik som skapats för "felor och knätofs" från Svensk Folkmusik, så återstår visor och psalmer... B)
Men det är nog en vettig id'e att lägga till "med bredd", att vidga temat så det kanske blir fler bidrag!  Temat får vara lite luddigt och vi får tolka det var och en.  :)
/Asti

Den enda allmänt användbara definitionen av Svensk Folkmusik kan vi låna från Damon Knights definition av Science fiction: "Science fiction is what we point to when we say it."
Visor och psalmer har historiskt haft starka band till folkmusik, men jag menar att dagens visor och dagens psalmer båda har avlägsnat sig så långt från folkmusik att de inte längre kan sägas höra till den genren.

Kanske är det mer fruktbart att se Svensk folkmusik som en kärna av svensk traderad spelmansmusik som sen förgrenar sig ut i andra genrer. Några fasta gränser finns inte, men begreppet är klart större än den kärnan.

Man kan också fundera över hur svensk den kärnan är, när man ser att den överlägset mest spridda dansen heter "Polska". Andra danser: Menuett, Mazurka, Polonais etc... :huh:

Så "med bredd..." ska absolut gälla. :)

4
Skitsnyggt! :wub: Synd ni inte kom till skott i Countryfestivalen. Men det finns ju fler festivaler... :rolleyes:

5
Demolåtar / SV: Ett icke bidrag
« skrivet: 17.05.2023, 16:43:52 »
Kör på vetja! Du har ju handlaget!  :) Fast det är något som låter bekant på något sätt... :rolleyes:

6
Festivaler / SV: Festival #77 - Svensk folkmusik
« skrivet: 17.05.2023, 14:31:40 »
 :) Kul! Jag är på!

Ett tips om man vill hitta en låt är Folkwiki (http://www.folkwiki.se/). Där finns över 6000 låtar på noter och midi.

Bra spellista! Massor av skön svensk folk. Fast t o m jag studsar på First Aid Kit. Folk visserligen, men mest amerikansk sådan. Men låt den vara för all del. Den kanske inspirerar någon att skicka in en låt, och vem är då jag att ställa mig i vägen.... :ph34r: :rolleyes:

7
Festivaler / SV: Spåntråd Festival #77
« skrivet: 14.05.2023, 22:08:00 »
Jag tänkte väl iofs mer på genuin folkmusik och inte tolkningar åt jazzhållet eller "hammondmuzak".  B)
Men vi har ju också t.ex Jan Johansson, Lars Gullin m.fl., som inte använder fiol som huvudinstrument.
Vad är folkmusik? Enligt Wikipedia: "Folkmusik är musik som utvecklats bland människor i alla tider.
Folkmusiken ägs av alla och av ingen, men kommer alltid ur traditioner, erfarenheter och hundratals år av liv.
Ofta markeras ett visst avstånd till konstmusik och populårmusik, men alla tre musikformerna har påverkats av varandra."
Man behöver nog begränsa temat mer än bara "Folkmusik", annars kan det ju enligt definitionen vara i stort sett vad som helst...
Men vi får se vad temat blir!  :)

Skulle Merit spela muzak??!!!!  :blink: :angry: :angry: :angry: Detta är oerhört. Jag kräver upprättelse! Vi möts i gryningen på Jamtli! Vapen: Leslie-kabinett som vi försöker kasta på varandra. Den som först får ryggskott har förlorat och tvingas medge att motståndaren har rätt.  :o :ph34r:  ;)

Men jag tillstår jazz i rätt betydande mängd. Tillika blues och gospel i mindre mängd.

Vad gäller det eventuella temat så är förslaget "Svensk folkmusik". Vilket kan framföras på en mängd olika sätt och på många olika instrument, blandat med en mängd olika stilar förutom svensk folkmusik.... Hur ska man avgränsa? Mitt svar är nog: Precis som i Country-festivalen; avgränsa inte! Tema Svensk folkmusik räcker, sen får de som röstar avgöra om man placerar sig tillräckligt nära centrum.

Var är då centrum? Tidskriften Lira listar "Tidernas viktigaste svenska folkmusikskivor" https://www.lira.se/tidernas-viktigaste-svenska-folkmusikskivor-plats-1-10/" (och har uppenbarligen ingen koll alls före 1970), men det kan väl ge en fingervisning. Toppar gör Hedningarna, men både Jan Johansson och Merit finns med. liksom Hoven Droven (13) och (!) Peps Persson (19). Tjoho! Inte vart det lättare nu...

Ok, bara en synpunkt till på Svensk folkmusik: I en genre som så tydligt bygger på gammalt omtuggat material (andras låtar) blir det konstigt att ha vår vanliga regel att låten ska vara nyskriven. Tolkningen får gärna vara ny, men det måste vara tillåtet att göra som de flesta gör: Ta en gammal låt och spela på sitt sätt. Nyskrivna låtar ska förstås också vara tillåtet. Slut.

8
Festivaler / SV: Spåntråd Festival #77
« skrivet: 13.05.2023, 18:56:55 »
Jag känner spontant att svensk folkmusik kräver tillgång till en "folkmusikfiol"-programvara, men jag kan ha fel....


Du har rätt när du säger du har fel.... :D


9
Festivaler / SV: Spåntråd Festival #77
« skrivet: 10.05.2023, 13:27:07 »
Ang. Latin. Om många skulle vilja ha det finns ju inget som hindrar en repris. Beatles har ju lyckats trixa sig in i festivalerna både två och tre gånger.  ;)

Man skulle kunna ha karibiskt som tema, det täcker in en massa latin-stilar och dessutom reggae och calypso (som i strikt mening inte är latin eftersom de framförs på engelska som inte är ett latinsk språk). Samba och bossa är inte karibiska stilar, dock.

10
Festivaler / SV: Spåntråd Festival #77
« skrivet: 08.05.2023, 20:46:10 »
Några förslag:

  • Så mycket bättre (en tolkning i din stil av känd valfri svensk artists låt, eller om vi alla väljer samma artist)
  • Dansband
  • Latin (Salsa, samba, bossa nova, mambo, tango etc.)
  • Svensk folkmusik (polka, gånglåt, shottis etc.)
  • Reggae

Latin är avgjort roligast, men det har vi ju haft. Reggae likaså. Dansband och Svensk folkmusik är nya, men dansband ligger lite nära country som vi precis haft. Cover på svenska artister har väl förekommit, men där beror det ju på artisten hur det blir och tas emot. Pugh är ju aktuell, men jag för min del skulle föredra Magnell.

Nä, min röst faller på Svensk folkmusik. Det känns nytt och fräscht, och kan spänna från enkel solofela till Hemmingsons psykedeliska hammond eller Sara Parkmans folkpop om man inte snävar av programförklaringen.

11
Grattis Wernborg! Välförtjänt vinst!

Och så vill jag ge en eloge till Eddi, som har festivalens klart starkaste countryröst, den påminner mig om Willie Nelson! Hade du mäktat med att klämma in dig i countryns bitvis rätt snäva konventioner tror jag du skulle haft segern som i en liten ask! Men jag förstår konflikten, ifall man som du säger inte gillar country och ändå vill göra något man kan stå för, så blir det lite utanför genregränserna. Men rösten, vare sig du gillar det ller inte, är klockren country!  B)

12
Här var det röstning:

5p 3. MartinM - AI love country
4p 4. Wernborg - Grimslöv
3p 6. 91:an - Gonna ride around in my tractor
2p 2. Elvshand - Grimslöv
1p 7. Asti - Grimslöv

13
Festivaler / SV: Festival #76 - Country med AI-text
« skrivet: 23.04.2023, 19:25:08 »
Då var det inskickat. :)

14
Festivaler / SV: Festival #76 - Country med AI-text
« skrivet: 22.04.2023, 12:35:05 »
Ja ja, nu har jag gjort så mycket att det vore synd att inte avsluta, även om jag själv inte gillar vad jag åstadkommit hittills.  <_< Jag ska nog hinna. :)

15
Festivaler / SV: Festival #76 - Country med AI-text
« skrivet: 05.04.2023, 12:17:49 »
 
:o  Fuskat in en banjo.   :blink:
6-strängad gitarrbanjo?  :rolleyes:
Hehe, nä hittade en i SampleTank som lät trovärdigt i mixen. Spelade nåt som liknade hur en banjo brukar spelas. Utan att ha en aning
 :lol:

Jag har heller ingen aning, men Bolders BanjoBibliotek (BBB) :rolleyes: kommer med Midi-filer av vanliga rolls i olika ackord. Där lär man sig att det icke alls går att spela 5-strängs Banjo i alla tonarter. G är bäst. Min låt går i E, vilket tydligen är på gränsen av hur mycket det går att avlägsna sig från G i kvintcirkeln. Men med miditransponering går det förstås, och det är väl bara banjospelare som lär höra att det fuskas.  :D

16
Festivaler / SV: Festival #76 - Country med AI-text
« skrivet: 29.03.2023, 13:18:30 »
Upptäckte att "The resonator" från Indiginus finns för Sampletank också. Ifall någon sitter på Sampletank men inte Kontakt... Man missar Indiginus användargränssnitt dock, och får hålla till godo med Sampletanks möjligheter och omöjligheter...

https://www.ikmultimedia.com/products/stresonator/][url]https://www.ikmultimedia.com/products/stresonator/[/url]

17
Festivaler / SV: Festival #76 - Country med AI-text
« skrivet: 25.03.2023, 12:14:57 »
Håller med, låter otroligt bra The Resonator. Liksom även flera av Indiginus övriga instrument som banjon och steel guitar. Men man behöver ha Natives Instruments Kontakt betalversion också. Blir väldigt sugen på att skaffa... sen tar det väl en stund att lära sig behärska programmet förstås...
Precis, har bara Kontakt Player själv, men blir ju sugen på att skaffa fullversionen. Kontakt 7 ser ut att kosta ca 3000 kr... :wacko:
Tänkte att man kanske kunde ladda ner en äldre Kontakt-version fritt, Boldersounds och Indiginus verkar kräva version 5 nånting...
Måste kolla steel-guitaren!  :)

Man kan ju hoppas att Native Instruments kör en rea på Kontakt till sommaren. Lite för sent för den här festivalen dock...

Indiginus Steel är ju en lap steel, ingen pedal steel. De låter gôtt båda, men funkar och låter olika. Det enda seriösa Pedal Steel-samplingsinstrumentet jag stött på är från Wavelore. Tyvärr blev jag aldrig riktigt vän med det innovativa spelsätt som krävdes, och Wavelores urusla support gör att jag inte kan rekommendera det. Nu finns det andra Pedal Steel på marknaden, men de har jag ingen erfarenhet av.

Jag har en samplad Lap steel som är helt OK, men är osäker på om det är Indiginus, så jag säger inget om den nu.

18
Festivaler / SV: Festival #76 - Country med AI-text
« skrivet: 24.03.2023, 13:32:36 »
I rättvisans namn bör jag också nämna https://www.indiginus.com/. De har en uppsättning stränginstument som både lämpar sig för akustisk som elektrisk country (m m). Lika billiga som Boldersounds, och vilka man föredrar är mest en smaksak. Indiginus har ett lättförståeligt användarinterface som de flesta av deras instrument använder, så har man lärt sig ett av deras instrument är det lätt att komma igång med nästa . Jag har flera av deras gitarrer och använder dem ofta. Här en video med deras Resonator:


19
Festivaler / SV: Festival #76 - Country med AI-text
« skrivet: 23.03.2023, 19:59:41 »
Weeeeee, jag har gjort en låt. Nu ska nån bara spela in den.  :unsure:

Jag har också börjat på en låt, spelar in under tiden jag gör låten. Har ingen aning vart det ska sluta.... :unsure:

Ja, man önskar man hade passande instrumentpluggar med t.ex steel-guitar, country-fiddle, banjo och mandolin....

Kan tipsa om https://www.boldersounds.com/. Väldigt bra samplade instrument från världens alla hörn inklusive ett gäng bluegrass-instrument, till humana priser. Mandolinen har jag använt en hel del och gillar. Banjon är också väl genomtänkt, men man bör se på tutorial-videon för att fatta hur den ska användas.

En kanonsamling är BOB American Folk. För $19.95 innehåller den det mesta man behöver för bluegrass. Lite äldre samplingar, och man får inte lika mycket hjälp att spela som med de nyare samplingsbiblioteken, men för det priset en no-brainer. Hur var det, har jag den eller inte...? :ph34r: :lol:

Här är en video med deras Fiddle:


20
Festivaler / SV: Festival #76 - Spåntråd
« skrivet: 11.03.2023, 13:08:02 »
Soundtrack from Mars!  B)

Låten ska innehålla minst ett ljud som är inspelat på Mars. Nej, inget skämt, här finns ljuden:  :blink:

https://mars.nasa.gov/mars2020/multimedia/audio/

Naturligtvis får man bearbeta ljuden kreativt, eller bara lägga in något av ljuden som det är, men det ska vara tydligt hörbart att det finns med. Kreativitet bör premieras vid poängsättning, samt ev även hänvisningar till Ziggy Stardust... :lol:

21
Skriver du filmmusik, drömmer om att göra det, eller vill du bara fixa lite orkesterbakgrund till dina låtar? Oavsett vilket så finns en ny  gratis online-kurs i orkestrering från Orchestral Tools och Berklee College of Music med fokus på att använda samplad orkester. Skulle du sitta på en egen, icke-virtuell symfoniorkester för att spela in dina kompositioner så funkar det säkert också  :rolleyes:.

https://www.youtube.com/@virtual.orchestration

22
Vad konstigt. Stiften borde rimligen slipas till lite varje gång man sätter in en sladd tänker jag. Kan det va nåt särskilt känsligt material i deras jack möjligen. Aldrig varit med om att det sprakar i ett jack.

Uppkommer spraket när kabeln sitter i? Skulle kunna vara att jacket behöver böja till lite annars så pluggen sitter bättre?

Fler friska gissningar?  :D
hade liknande problem med en mixer, som var en Mackie-kopia. Brukade hjälpa
att trycka in kontakten och vrida runt några gånger. Kan det vara ett oxidationsproblem...?  :unsure:
Telepluggarna sitter alltid i. Finns ingen orsak att rycka i dom. Säkert som amen i kyrkan att det är oxidation som är problemet, frågan är vad gör man åt det när metoden som Asti beskriver bara hjälper ett par veckor, om ens det. Jag lutar åt att plocka i sär och gå över kontakterna med kontaktspray och tandborste, om jag kommer åt.

23
Jag har en gammal Mackie Big Knob som skickar vidare de flesta av mina signaler till rätt ställe. Emellanåt börjar det spraka och glappa i telepluggkontakterna på baksidan. Misstänker att ni varit med om det någon gång.

Det jag gör då är att koppla ur den, ta kontaktspray och blåsa in i de sprakande kontakterna, och sedan köra in och ut med en teleplugg ett antal gånger. Det hjälper, men kortare och kortare tid innan allt måste göras om. Tydligen måste här till en mer grundlig rengöring.

Hur gör man då? Finns det specialborstar? Vilken rengöringsvätska är lämplig? Måste man plocka isär eländet? Eller är det bara att ta tag i plånboken och köpa en ny?

Ja, hur gör ni?

24
Festivaler / SV: KR #74 röstningstråd
« skrivet: 05.12.2022, 18:26:28 »
Grattis 91:an! Klart välförtjänt!

25
Festivaler / SV: KR #74 röstningstråd
« skrivet: 23.11.2022, 23:19:50 »
Låt 1 - 4p
Låt 4 - 3p
Låt 8 - 2p
Låt 2 - 1p

26
Studio, produktion och övrigt / SV: Rullbandspelare
« skrivet: 11.11.2022, 23:11:21 »
Har en kompis som jobbar med att för över videofilmer, kassettband och allt möjligt till digitalt format. Jag vet inte om han fixar 4-kanals rullband, men han verkar ha det mesta (han har t ex fört över gamla inspelningar från ståltråd(!) åt Ålands radio). Det är värt att fråga. Ska jag?

27
Festivaler / SV: Festival #74 Uttrycksfullhet
« skrivet: 07.11.2022, 22:50:15 »
Jag har nu skickat in en "as-is". Om det är för sent, då är det så.. Hinner inte göra det där sista, men den är ok ändå. :mellow:

28
Festivaler / SV: Festival #74 Uttrycksfullhet
« skrivet: 05.10.2022, 22:45:15 »
Jag har en låt på gång. Den behöver mer tid, men det verkar som om jag är den enda som hakar på? Snacka om promenadseger! :D

Har fått in ett bidrag redan och jobbar på ett själv. Men vi kör på ett tag till.

Finemang! ^_^

29
Festivaler / SV: Festival #74 Uttrycksfullhet
« skrivet: 05.10.2022, 11:52:01 »
Jag har en låt på gång. Den behöver mer tid, men det verkar som om jag är den enda som hakar på? Snacka om promenadseger! :D

30
I SVT:s "Vetenskapens värld" från 2022-09-26 handlar det om framgång och vad som gör att likartade prestationer får så olika mottagande. Superintressant, inte minst för att ett av projekten handlade om olika låtars framgång på sajten "Music Lab". Forskarna riggade sajten lite, för att se vad som gjorde att vissa låtar och grupper var framgångsrika, medan andra som gjorde lika bra ifrån sig inte var det. Vill du inte se hela kan du snabbspola till 09:40.

https://www.svtplay.se/video/36726219/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-sasong-35-avsnitt-6?position=567&id=8vyy2po
(kan ses till 24 mars 2023)

31
Festivaler / SV: Festival #74 Uttrycksfullhet
« skrivet: 17.09.2022, 12:41:27 »
Som svar på min tidigare fundering kring hur musik låter som INTE är uttrycksfull dök följande filmklipp upp. Filmen är till största delen ren fiktion, men klippet funkar bra som illustration till frågan.


32
Festivaler / SV: Festival #74 Uttrycksfullhet
« skrivet: 15.09.2022, 08:29:30 »
Det är bra när musik är uttrycksfull! Jag tycker det är ett bra tema,  :) men jag undrar om någon kan ge mig ett exempel på musik som INTE är uttrycksfull... :wacko:

33
Festivaler / SV: Spåntråd festival #74
« skrivet: 23.08.2022, 16:52:38 »
Det vore ju kul att åka med på finlandsbåten och få se dig uppträda också :D
-För er som inte följt länken till http://povelramelsallskapet.se/ sufflerar jag  att sällskapet ordnar en specialkryssning i höst. Jag kan tyvärr inte vara med på den, Eddi, men skulle vilja. Tack för komplimangen att jag skulle platsa att uppträda i det sällskapet... :lol:

För min egen del skulle jag nog inte vilja ge mig på en Povel-cover eftersom det inte är något som helst fel med originalet -

- Så du gör bara covers när det är något fel med originalet...  :wacko: :P :lol:

34
Festivaler / SV: Spåntråd festival #74
« skrivet: 21.08.2022, 12:13:18 »
Povel Ramel skulle ha fyllt 100 år i år. Cover på valfri Povel-låt? :)
Det kanske kan locka någon att en Povel-festival skulle säkert bli omnämnd på Povel Ramel-sällskapets hemsida och därmed nå en större publik, som annars inte skulle hitta till KR... :)

http://povelramelsallskapet.se/

35
Festivaler / SV: Spåntråd festival #74
« skrivet: 09.08.2022, 15:23:07 »
Povel Ramel skulle ha fyllt 100 år i år. Cover på valfri Povel-låt? :)

Sidor: 1 2 3 4 5 ... 29