Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - morgonte

Sidor: [1] 2 3 ... 31
1
Färdiga demon / SV: Henric Svensson - Attitydinkontinens
« skrivet: 21.01.2019, 14:48:23 »
Kul att lyssna på! Keep on!  :)

2
Datorer och Internet / SV: Plingljud i PC:n tar processorkraft
« skrivet: 21.01.2019, 14:35:59 »
Vilket operativ kör du?

Det låter som om plingen är en signal om något annat som händer i datorn. Har du kollat ev felmeddelanden som kan ge en ledtråd om vad?

Ett universalråd om du kör Windows är att ladda hem CCleaner ( https://www.ccleaner.com/ccleaner ) och låta det rensa upp bland kvardröjande skräp. i det här fallet registret, där det kan finnas kvar instruktioner att köra rutiner som inte finns längre. Sånt kan ge upphov till det beteende du talar om. Men jag gissar bara.
Kom ihåg att göra backup på registret först, och spara backupen där du kommer ihåg var den är! Och om du inte vill ha Chrome installerat avmarkera kryssrutan för det när du installerar CCleaner.

3
Festivaler! / SV: KR-festival #57 - 1977
« skrivet: 20.01.2019, 12:36:55 »
Aaaah, min mix låter skit!!!! Vad ska jag göra????

[Svarar mig själv] -Ta en paus! Kom tillbaks med fräscha öron, så ska du se att det blir bättre!  :)

4
Festivaler! / SV: KR-festival #57 - 1977
« skrivet: 19.01.2019, 20:27:18 »
Aaaah, min mix låter skit!!!! Vad ska jag göra????

5
Festivaler! / SV: KR-festival #57 - 1977
« skrivet: 10.01.2019, 17:31:17 »
Har en fjärdedels låt färdig men får inte ihop resten  :ph34r: så jag avstår nog för nu.  :ph34r:

Blir kul att se resultaten sedan!  :)

Äh, kom igen nu! Det är ju över en vecka kvar ju!  :rolleyes: Själv har jag en halv låt klar, men blir det inte mer så skickar jag in den... ^_^

6
Övrig mjukvara / SV: Inventering och omdömen - noteringsprogram
« skrivet: 10.01.2019, 17:01:29 »
Jag hittade precis följande länk till ett förhållandevis färskt test:
https://amp.toptenreviews.com/software/home/best-music-notation-software/

Har någon av er någon egen praktisk erfarenhet av annan mjukvara än de som nämns i testet?

Folk tenderar att hålla fast vid det de en gång lärt in, det är för jobbigt att lära om. De som hoppade på tåget för datoriserad notskrivning före 2005 ca hamnade oftast på Finale eftersom det var det mest avancerade programmet då. Sedan dess har Sibelius tagit över tätplatsen med rykte om sig att vara mer lättförståeligt. Jag tycker det är marginellt, oavsett program bör man inrikta sig på en rätt skarp inlärningskurva. (Och man kan inte använda ett notskrivningsprogram i stället för att lära sig skriva noter. Det misstänker jag du vet redan, men andra som läser detta kanske inte vet...)

Egen erfarenhet har jag av Cubase (t o m version 4), Printmusic (Finale) och Musescore. Jag hamnar ofta i notskrivningsdelen av Cubase, eftersom jag kan det bäst och det jag noterar ofta är stämmor som spelas till ackordspel, och där är det enkelt för mig att få överblick över vilka spår som ska noteras och vilka som inte ska det. Men det är en ren vanesak.

Musescore är grymt bra, gratis, inte mer svårinlärt än de andra, och betydligt mer avancerat än de flesta behöver! Det rekommenderar jag helhjärtat! Först när man känner att man behöver mer än vad som finns i MuseScore tycker jag man kan titta på något av de kommersiella alternativen, och då i deras fullprisversioner!

SoundCloud nämns någonstans på forumet. Är det värt att försöka begripa sig på?

Soundcloud är en webbplats där man publicerar färdiga eller ofärdiga låtar, eller vad som helst som ryms i en audiofil. Har inget med notskrivning att göra.
[EDIT] Du kanske menar Scorecloud, som finns några trådar bakåt från denna. Kan vara värt att kolla in, men jag har ingen erfarenhet. Det ser rätt begränsat ut, men kanske räcker för dig. Se nästa fråga:

Specifikt vill jag kunna skriva för multipla instrument/röster i G-klav och f-klav.

Det kan samtliga notskrivningsprogram. Det kan finnas begränsningar i antal stämmor i de billigare kommersiella programmen, för att motivera att köpa en dyrare version...

Något som funkar med en padda vore ju också smutt.

Här är jag på hal is. Jag har inte stött på något Windows- eller Mac-program som också funkar på iPad eller Android. Det finns en app för Android som läser och visar Muse-Score-filer, men du kan inte ändra i filen.

7
Nyheter från världen / SV: Uruppförande
« skrivet: 02.01.2019, 11:44:52 »
Låter häftigt! Blir verket förstört om papperskassen kommer från Konsum?  ;)

8
Festivaler! / SV: KR-festival #57 - 1977
« skrivet: 23.12.2018, 13:36:56 »
Ok, jag har något på gång. Det kan bli färdigt för leverans, eller så fastnar det hos DHL. Vi får se, men än så länge ser det lovande ut  :)

9
Festivaler! / SV: KR-festival #57 - 1977
« skrivet: 16.12.2018, 23:11:48 »
Låter kul! Jag får väl göra en Chicago-inspirerad låt då, så jag får träna på min blåshantering... :rolleyes:

10
VST och andra plugins / SV: REA-tips plugin
« skrivet: 16.12.2018, 23:08:17 »
Nu blev jag sugen... :) Fast jag har ju sjuttifjutton samplade pianon som jag aldrig använder, och typ två som jag använder till allt... :rolleyes:

11
Holy shit, jag har aldrig blivit så sågad i en KR-festival.  :( Man får slicka sina sår och samla ihop sig för en revansch.

Därmed inte sagt att ni har fel om att mina blåsarr lät konstgjorda. Men problemet tror jag ligger snarare i handhavandet än i ljuden. Det är definitivt ingen Casiosynt som hörs, utan Sampletank 3, med undantag för lead trumpet som är ett instrument i Kontakt med namnet Screaming Trumpet. Men det är svårt att spela blås på keyboard, och jag har säkert kopierat midiinspelningarna för mycket mellan stämmorna, för att det ska passera som 6 olika blåsare. Lite fler artikulationer hade också hjälpt till i Sampletank-spåren, men där är ST3 tyvärr rätt begränsat. Screaming trumpet har däremot alla artikulationer man kan tänka sig, och några till. Några av dem har också kommit till användning i trumpetspåret.

Nåja, nån ska ju komma sist också. Och de få positiva omdömena jag fått har inte gått obemärkt förbi. Tack för dom! Jag ska fortsätta med blåsarr och se till att göra dom ännu bättre!

12
Grattis Cardello!  :) Ska bli spännande att se vart du ämnar ta oss nu!

13
Halvfärdiga demon / SV: Plinka & Marre -Nocturne omarbetad version
« skrivet: 03.12.2018, 21:24:11 »
Jo, det är mycket som är bättre här, sångljud, tydlighet, lugnare komp.  :) Men låten slutar tvärt efter drygt 2 min? Just när den kommit igång??  :o :wacko:

EDIT: Det verkar vara nåt med min spelare - laddar jag ner filen får jag höra hela...

14
Halvfärdiga demon / SV: Vind för våg, version förton?
« skrivet: 03.12.2018, 21:18:51 »
Bra låt, och fantastisk känsla i gitarrspelet. Jag tycker den ska kortas, 3 gånger genom texten blir för mycket för mig och med 6 min att ta av lider inte låten av att skäras i...

Jag är också grymt imponerad av att du kör "oldschool" utan datorer och samplingsbibliotek (om du nu fortfarande gör det  :) ). Likaså att du får till videoinspelningen så bra, det där lyckas jag själv inte med... Rock on!  B)

15
Festivaler! / SV: KR-festival # 56 - Lyssning och röstningstråd
« skrivet: 03.12.2018, 21:00:10 »
Så här ser det ut från min studio:

12p - HasseFX, Cykeln goes Stones. Bra harmonisering och konsekvent genomfört.
10p - Carl Cadello, kul med en elcykel med punk(a)komp.  :P Minus för att kompet missar greppet om harmoniseringen ett tag. Dock inte hela tiden.
8p - Gurano, låter som kompet till en annan låt. Bitvis blir det intressant, men inte hela tiden.
6p - morgonte.

Jag gör som övriga deltagare och tolkar de motstridiga  :wacko: reglerna som "Man ger sitt eget bidrag lägsta poäng" snarare än bokstavligen "Man röstar inte på eget bidrag". Skulle det vara tänkt annorlunda får generalen höra av sig så vi kan korrigera.

16
Halvfärdiga demon / SV: Asti - På andra sidan ån
« skrivet: 30.11.2018, 22:18:04 »
Märkligt i harmonier och arrangemang. Det lättar för ett tag när refrängen får några ackord som motsvarar dem man förväntar sig, men den känslan blåser snart bort i nya märkliga ackordföljder och toner man inte förväntar sig. Starkt att du kan förnya dig så pass mycket och ändå hålla en linje genom hela låten, men helhetsintrycket blir lite för märkligt ändå till slut. Jag vill ha lite mer välkända ackordföljder regelbundet genom hela låten. Men det är helt och hållet en smakfråga, och tillräckligt många kanske tycker det här är tillräckligt intressant för att köpa en fysiusk CD. Det är inte långt ifrån stt jag hamnar i den gruppen , men nej, inte idag. :)

17
Festivaler! / SV: KR-festival # 56 - Lyssning och röstningstråd
« skrivet: 26.11.2018, 21:41:45 »
Bra jobbat alla inblandade! KR:s kreativitet imponerar återigen!  ^_^

Kan man få önska en nedladdningsbar zip-fil med alla bidragen, alternativt att det skulle gå att ladda ner filerna från Broadjam. Om det redan går att göra funkar det bra med en beskrivning på hur man gör. Jag lyssnar mest i min mobil (med hyfsade lurar). :)

18
Hur går det för er? Jag har gott hopp om att bli klar i tid. :)

19
Svårt att stå emot... :wub: Jag är med. B)

20
Stort grattis om än sent till Cykeln!! Rätt låt vann! :D

21
Festivaler! / SV: KR-festival #56 - Spåntråd
« skrivet: 02.10.2018, 17:07:35 »
Har funderat på tema "Sagor" - skriv en låt som använder eller anspelar på någon känd saga.

22
Halvfärdiga demon / SV: Testjig för samplingsbibliotek
« skrivet: 27.09.2018, 17:14:52 »
Tja! Här testar jag mitt nya Fiddle-samplings-bibliotek från Bolder sounds. Ni hör det inbyggda skriptet som väljer rätt artikulation automatiskt - upp och nerstråk etc. Själv har jag bara kvantiserat och editerat velocity, inga keyswitches är i farten, utan allt är det intelligenta (nåja) skriptet som väljer rätt samplingar.
Antar att du i efterhand kan justera varje ton vad gäller attack, vibrato, glidning etc?

I monofoniskt mode fixar skriptet det mesta. Lägger man på keyswitches så tar dom över, men i övrigt går det inte att ändra på så mycket.
Växlar man till polyfoniskt mode stängs skriptet av och man får själv sköta allt, men har i gengäld full kontroll över vad som händer. Det går bra att spela även monofoniskt i polyfoniskt mode, men tvärtom går inte.
Pitchbend och modulation borde göra vad man ställt in dom att göra i båda mode, men jag har inte testat det än. Hel- och halvtonsglidningar görs med keyswitches.

23
Halvfärdiga demon / Testjig för samplingsbibliotek
« skrivet: 26.09.2018, 22:41:47 »
Tja! Här testar jag mitt nya Fiddle-samplings-bibliotek från Bolder sounds. Ni hör det inbyggda skriptet som väljer rätt artikulation automatiskt - upp och nerstråk etc. Själv har jag bara kvantiserat och editerat velocity, inga keyswitches är i farten, utan allt är det intelligenta (nåja) skriptet som väljer rätt samplingar.

24
Festivaler! / SV: RÖSTNING I KR-festival #55 - EVERT TAUBE
« skrivet: 26.09.2018, 22:11:36 »
Tänkte först bara kommentera poänglåtarna, men sen bidde det en hel överrock... :rolleyes:

Asti & Fuzzbub: Rosie I'm having a ball - Helt oväntat med en upprockad och översatt Rosa. Puristen i mig kryper ner under en sten och gömmer sig medan jag diggar!

Cykeln: Målaren och Maria Pia - En tolkning som långsamt kryper under skinnet. Gillar fiolen, stråkarna och dragspelet, men bakgrundssångerskan skulle behöva arras lite mer noggrannt, eller dras tillbaka några snäpp i mixen. Trots det väldigt bra!

Cykeln: En Håttespelman - Snyggt med fiolen som kommenterar texten.

Cykeln: Som stjärnor små - Fin tolkning som landar i härligt gitarrsolo.

Håkan Nilsson: Sjösala vals - Just så här har man hört Taube tolkas sen man var liten. Men med den rösten och så kompetent utfört så är det bara att bocka och buga! Fantastiskt fint!

Asti: Nocturne - Idén är inte dum, att låta syntar bära en stor del av kompet till Nocturne. Trots det blir det lite för oroligt i mina öron. Men outrot är jättefint!

Brynolf: Linnéa - Helt genomarbetad tolkning, och med bara gitarr och sång. Tjusigt spelat! Väldigt bra!

Pxm: Diktaren och tiden - Det mest originella bidraget i festivalen. Svårbedömt, klart kompetent utfört, men bara texten är Taubes, och bara ett utdrag ur en längre dikt. Utdraget är väl valt dock och känns som en kommentar till dagsläget.

Cykeln: Sjuttonde balladen - Denna tänkte jag direkt, när jag rekognocerade Taube-låtar, att Cykeln skulle göra bra, och så rätt jag fick! Jag gillar uppenbarligen när man rockar till Taube, och här är jag totaltorsk! Högsta poäng!

Cykeln och Plinka: Första Torpet - Bra tolkning med utmärkta sånginsatser, men tyvärr är Plinkas röst muddig och otydlig. Det är värt att göra om inspelningen, alternativst mixningen, så rösterna känns som i samma rum och duetten blir trovärdig för det är en genomgående bra tolkning!

Harmonica Mike: Linnéa - Också en utmärkt tolkning av Linnéa, denna med pianot i centrum. Vackert bassolo!

Wernborg: Brevet från lillan - Jazzig version med flyhänt gitarr- och pianospel. Jag är inte såld på att göra just denna vals i fyrtakt dock, jag tycker rytmen i texten tappar för mycket. Puristen kikar fram från sin sten...

Plinka & Marre: Nocturne - Här är det tvärtemot i "Första torpet" Plinka som hörs tydligt, och Marre blir lite luddig i kanterna. Arret är rätt tänkt, men kanske att lite färre ljud skulle göra det lättare att känna lugnet i sången.

Asti: Dansen på Sunnanö - Den här funkar bättre i fyrtakt än "Brevet från lillan". Kompetent, men jag saknar nåt som sticker ut lite från den jämntjocka ljudbilden.

HasseFX: Scintillant n'a jamais ete La Mer - Härligt experimentell version av "Så skimrande". Kul och spännande!

Poängen då?

12p - Cykeln: Sjuttonde balladen
10p - Asti & Fuzzbub: Rosie I'm having a ball
8p - Cykeln: Målaren och Maria Pia
6p - Håkan Nilsson: Sjösala vals
4p - HasseFX: Scintillant n'a jamais ete La Mer

Bra jobbat allihop!

25
Övrig utrustning / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 24.09.2018, 23:01:24 »
Spännande!
Vet du om det finns pluggar för bluegrassfiol/country? ("Glidande" tonövergångar)
Eller ryms det inom folkmusikfiol?

Det funkar nog bra med denna. Finns samplade hel och halvtonsglidningar i olika hastighet, som dessutom kan fininställas.

26
Övrig utrustning / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 24.09.2018, 10:19:47 »
Somliga samplingsbibliotek är svåra att motstå. Bolder Sounds har nyligen släppt en fela, något de troligen är ensamma om. Vadå, säger du, marknaden vimlar ju av violinbibliotek, och det stämmer, men speltekniken för klassisk violin och folkmusikfela är väldigt annorlunda, och det är helt enkelt väldigt svårt (men inte omöjligt) att få en samplad violin spelad med klassiskt maner att få att låta folkmusik om. Den här låter rätt från början, vilket ska hjälpa mig att att få till trovärdiga komp och solon. Hoppas jag... :rolleyes: Imponerande möjligheter att skruva till ljudet har den iaf.

" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>[/youtube]

27
Festivaler! / SV: RÖSTNING I KR-festival #55 - EVERT TAUBE
« skrivet: 17.09.2018, 09:03:20 »
Fantastiskt!  :wub: :D B)  Kan man göra låtarna nedladdningsbara så man inte måste vara påkopplad på Internet för att kunna lyssna? Eller har jag missat hur man gör? :wacko:

28
Festivaler! / SV: KR-festival #55 - EVERT TAUBE
« skrivet: 13.09.2018, 17:28:27 »
Två låtar inskickade. Visst gemensamt tema.... ;)

29
Festivaler! / SV: KR-festival #55 - EVERT TAUBE
« skrivet: 08.09.2018, 17:43:53 »
Slutspurt nu. Hur går det i stugorna?
 :D

 :blink: En dryg vecka kvar, väl??? Det står 16/9 iaf! Spurt må vara, men inte slut än!  :o :rolleyes:

30
Nu är det julafton för alla plugghästar. KVR Develepor Challenge 2018 har kommit fram till testa-och rösta-fasen. 26 gratis musikprogram, bara att ladda hem och börja använda.  :D :D :D

Några smakretare::

  •     Beat DRMR VST/AU plugin featuring 178 drum kits with punchy drums.
  •     ProF.E.T. digital emulation of an high gain distortion preamp/stomp-box for guitar by Ignite Amps.
  •     Mono Repeater classic digital delay simulation of an analog tape delay by Tilt Audio.
  •     EQ560 by Red Rock Sound, a 10-band graphic equalizer based on the 1967 classic.


https://www.kvraudio.com/kvr-developer-challenge/2018/

….och jag som inte klätt granen...…

Det fixar du lät med lite granularsyntes! Det finns en sån synt med i tävlingen.  :lol:

31
Nu är det julafton för alla plugghästar. KVR Develepor Challenge 2018 har kommit fram till testa-och rösta-fasen. 26 gratis musikprogram, bara att ladda hem och börja använda.  :D :D :D

Några smakretare::

  •     Beat DRMR VST/AU plugin featuring 178 drum kits with punchy drums.
  •     ProF.E.T. digital emulation of an high gain distortion preamp/stomp-box for guitar by Ignite Amps.
  •     Mono Repeater classic digital delay simulation of an analog tape delay by Tilt Audio.
  •     EQ560 by Red Rock Sound, a 10-band graphic equalizer based on the 1967 classic.


https://www.kvraudio.com/kvr-developer-challenge/2018/

32
Festivaler! / SV: KR-festival #55 - EVERT TAUBE
« skrivet: 20.08.2018, 22:13:53 »
Coolt.

Undrar om det vara så att den är skriven utan mollstick, och att det är en bearbetning.

Försöker hitta originalet som gavs ut i Dagens Nyheter 5 april 1953, men hittar ingen faksimil på det. Får väl bege sig till ett arkiv någon gång när jag blivit pensionär.

Behövs inte. Varsågod!  :) Inte för att det hjälper, men snygg bild är det ju... :lol:


33
Festivaler! / SV: KR-festival #55 - EVERT TAUBE
« skrivet: 20.08.2018, 21:26:30 »
Hittade vispop1 i hyllorna här. Tredje mollversen var ju rätt snygg. Tänk att jag aldrig noterat den. Däremot fattas det ju en vers i vispopboken. "Att ta är inte min musik..."

Mystiken tätnar...  :D

Hittade äntligen en med mollsticket: https://open.spotify.com/track/606yMpj5np8dDzlsu7n5LK?si=TnSgg1hRQTulKteZ2bBSiw

Länka gärna in Sven-Bertils version med mollsticket om du hittar det.

Precis, Vispop 1 tappar en vers, det är 4:e versen som går i moll, ibland. Jag kapitulerar för att Evert själv sjunger utan mollvers, då måste det vara ok! :lol:

Hittar inte Sven-Bertils version med mollvers nu, men här är Göran Fristorp med BÅDE transponerad 3:e vers och 4:e versen i moll! :o Snyggt!


34
Festivaler! / SV: KR-festival #55 - EVERT TAUBE
« skrivet: 20.08.2018, 18:17:26 »

Mollstick i Dansen på Sunnanö?


3:e versen går i moll. Korrekt utfört av t ex Sven-Bertil själv (fattas bara!), medan t ex Cornelis väljer att sjunga 3:e versen på samma melodi som de andra verserna. Instrumentalversionen i din spellista skippar också mollversen. Vispop 1 har med mollversen, men många andra visböcker har det inte.

35
Festivaler! / SV: KR-festival #55 - EVERT TAUBE
« skrivet: 20.08.2018, 10:32:23 »
Evert! Det måste man ju vara med på! :wub:

En liten varning bara: Många av Everts låtar är rätt komplicerat uppbyggda, och därför är det inte sällan som de versioner som står i våra allmänna visböcker har förenklats. Ett typexempel är "Dansen på Sunnanö", där mollsticket ofta sjungs på versens melodi i stället. Hur man väljer att tolka en låt är förstås upp till var och en, men man bör vara medveten om när man ändrar på Everts melodier, och inte göra det av slentrian bara.

Sidor: [1] 2 3 ... 31