Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - swellman

Sidor: 1
1
Studio, produktion och övrigt / SV: Progressiv rock
« skrivet: 17.10.2008, 21:12:25 »
När vi pratade om dom så pratade vi om Genesis, Yes, Gentle Giant, King Crimson, Emerson Lake and Palmer o.s.v. Varje band var så olika de andra så vi tänkte aldrig på dom som representanter för en viss typ av musik. De var favoriter helt enkelt.   :)

2
Studio, produktion och övrigt / SV: Progressiv rock
« skrivet: 14.10.2008, 19:13:48 »
Jag har inte hör något band presentera musik som får mig att tänka på t.ex. Beethovens 6:a. Att man använder stråkljud i rock gör ju inte att musiken blir symfonisk.
Njae, du snävar in lite för mycket på betydelsen av ordet symfonisk - du fastnar i jämförelsen med klassisk symfoni.
Citera
The word "symphony" derives from Greek συμφωνία, meaning "agreement or concord of sound"
http://en.wikipedia.org/wiki/Symphonic
Hittade tyvärr inget bra på svenska, men begreppet har mer att göra med hur ett verk är uppbyggt än att stråkar ska blandas med rockgitarrer (även om det är vanligt, men som du påpekar inte per automatik gör det hela symfoniskt).

http://en.wikipedia.org/wiki/Symphonic_rock
http://en.wikipedia.org/wiki/Progressive_rock
http://en.wikipedia.org/wiki/Art_rock

Nån som förresten såg Zappa plays Zappa igår? Fantastiskt bra!  :wub:

'Främmande ord i Svenskan' (Natur o kultur) skriver om ordet 'symfonisk' att det kommer från det Grekiska ordet för 'samklang' och att det vanligtvis står för ett 'orkesterstycke i flera (vanl. fyra) satser. Den formen hittar man inte så lätt i rockgenren. :)
Begreppet 'progressiv' däremot är vidare, kan tillämpas på lite av varje som är stadd i utveckling. Det ordet har latinskt ursprung och sin motsats i 'regressiv'.
Detta om man ska hårddra begreppen. Man får se det historiskt tänker jag. Det som mycket väl kunde kallas progressivt för 30 år sen är väl kanske närmare nostalgiskt idag, om man försöker återskapa samma sound nu.
En musikstil som känns väldigt mycket stadd i utveckling och gränsörverskridande och därmed kanske kandidat för etiketten progressiv är NuJazz, tycker jag. Mycket intressant och stimulerande musik tycker jag. Fast det skulle kanske kallas Fusion för det är ju det som det handlar om väldigt mycket. Blandning av musikaliska element från skilda gengre.
Äsh... Riv alla murar! Bort med klassificering. Låt oss kalla det för... Musik!  :)

3
Studio, produktion och övrigt / SV: Progressiv rock
« skrivet: 30.09.2008, 20:59:23 »
Jag tycker nog att symfonirock är missvisande för alla band egentligen. Vilken symfoni är det man sätter som måttstock? Jag har inte hör något band presentera musik som får mig att tänka på t.ex. Beethovens 6:a. Att man använder stråkljud i rock gör ju inte att musiken blir symfonisk.
Det kom att kallas för symfonirock här i Sverige men frågan är om inte 'progressiv' var en mer beskrivande etikett? Band som King Crimson, Yes, Genesis, Gentle Giant etc. tänjde på gränserna och gick utanför den gängse rockformen, så inte var det helt fel att kalla dom progressiva band. Om det finns någon likhet mellan deras musik och symfonier, så som jag uppfattar dom, så skulle det kanske kunna vara att dom gjorde en sorts 'konstrock'.
Kanske 'konstrock' skulle vara en mer passande etikett.

När jag hörde Riverside kom jag att tänka på Killing Joke, från 80-talet. Mörkt och vackert.




4
Studio, produktion och övrigt / SV: Progressiv rock
« skrivet: 30.09.2008, 13:18:42 »
Håller med om att begreppet progressiv inte känns rätt när man pratar om att återskapa soundet från 70-talet. :)


5
Studio, produktion och övrigt / SV: Progressiv rock
« skrivet: 30.09.2008, 11:38:30 »
Vi har inte nått dit där vi vill dela med oss av våra vedermödor än... :) Men det kommer så småningom. Det är så många bitar som ska på plats i låtarna. Alltid är det nånting som blir fel. Det är jäkligt roligt i alla fall. Juste terapiverksamhet för ett gäng ungdomliga gubbar :)
Ni hade en fin samling instrument när det begav sig. Låter som en seriös satsning.
Vår bassist spelar Fenderbas i nuläget men är på jag efter en Rickenbacker. 12.a på stativ och Roland-pedal till en 1080. Jag ska programmera lite Taurusliknande ljud i Nord Modular till honom har jag tänkt. En dubbelhals med bas och 6 eller 12 är svårt att få tag på och de som finns är ganska tunga att bära, antar jag.

Gitarristen spelar också 12:a + vanlig elgura. Han har en jäkla massa pedaler och plattor med knappar på golvet. Sångaren håller på att försöka lära sig spela flöjt :) Jag spelar flöjt själv men bägge händerna och oftast åtminstone en fot är upptagen mest hela tiden.

Jag kör Pianoteq, M-tron och Logics elpiano i Mainstage. Jag har försökt att programmera RMI-ljud med ES2 och Sculpture men får inte till det riktigt. Orgeln är en Nord C1 och jag använder en Wavestation som kontroller till Prodesseyn. Med den kan jag stega presets med en fotpedal. En SL880 och undre manualen på orgeln används som kontroller till datorn. Dubblerat, så att jag kan välja vilken klaviatur jag ska använda. På en del ställen är det svårt att hinna byta. Jag vet inte om du såg hur M.B. keyboardisten spelade sista tonen i pianointrot på Firth of Fifth med vänsterhanden medan han vände sig mot orgeln för att ta första ackordet. Det finns några såna ställen där man har jäkligt bråttom. Ett ändå besvärligare ställe är bytet mellan pianosolo / syntsolo där växlingen måste ske på en bråkdels sekund. Man hinner inte spela färdigt och vända sig. Jag har valt att spela sista delen av pianosolot på orgelklaviaturen. Då hinner jag upp med bägge händerna till syntsolot.  :)

Att ha en lätt och minimerad rigg har varit en prioritet då jag måste öva hemma på i stort sett samma uppställning som i replokalen. SL880 och Wavestation får stå kvar i lokalen och jag flyttar bara orgeln, laptoppen och syntmodulen.

Vad hett bandet ni hade? Är det något man känner igen?

6
Studio, produktion och övrigt / SV: Progressiv rock
« skrivet: 29.09.2008, 23:30:41 »
Jag kör också M-tron. Jag undrar om det stämmer att kb-snubben i Musical B. kör M-tron. Jag läste det någonstans. Svårt, för att inte säga omöjligt, att avgöra från salongen. Det skulle vara om den stämde om sig rätt som det var. Dom kunde ju driva lite i stämningen, dom gamla. Den nytillverkade är förmodligen med stabil.
Jag kör en Creamware Prodessy som Soloistsurogat i vårt lilla Genesis-coverprojekt. Den låter likt ARP i klangen så den får duga. Den har dessutom presets, nödvändigt om man ska försöka återskapa ljuden i Cinemasolot.
Det är nog så att likheterna med orginaluppsättningen är fler än man anar. Kanske t.o.m. vassheten i ljudet var avsiktligt? :) 

7
Studio, produktion och övrigt / SV: Progressiv rock
« skrivet: 29.09.2008, 18:57:49 »
Vad tyckte du om konserten?
Själv tyckte jag det var intressant att se hu dom hade arrat låtarna. Det överensstämmer nog bra med hur Genesis arrade.
Att inledningen till Cinema Show spelades med endast gitarrer var en överaskning för mig. Jag trodde det skullle vara någon klaviatur där inne nånstans. Likaså att kompet under det mesta av syntsolot saknade bas. Endast ett energiskt kompande på en tolvsträngad. Förvånande. Jag blev tvungen att lyssna på Selling England när jag kom hem och det saknas nog bas på studioinspelning också.
Där ser man...
Lite synd att det blev en aningens för högt. Det blev lite plågsamt med tolvsträngarna efter en stund.

8
Om jag minns rätt så är det så att man har släppt på bakåtkompatibiliteten i 4:an. C4 kan öppna SX3´s filer men inte SX2´s och äldre.(?)
SX3 och äldre kan inte öppna filer från C4 alls. (?) Jag misstänker att förhållandet gäller för SE och SL-versioner också.
Det kan alltså vara idé att behålla den äldre versionen för att kunna läsa sina gamla låtar och för att ev. kunna samarbeta med nån om har en äldre Cubase.
Jag är inte hundra på att jag har rätt men det kan vara värt att kolla innan du gör dig av med 3:an.


9
Studio, produktion och övrigt / SV: Högt, högre HÖGST!!!
« skrivet: 26.05.2007, 01:16:34 »
Jag tror att de flesta masteringtekniker är medvetna om nackdelarna med söndermaxade låtar. Det är i alla fall det intryck jag fått på diverse forum. Problemet är nog mer hos producenterna som abslout inte vill att deras produkt ska låta mindre och svagar än de andras. Det gäller att höras på radion. Masteringsteknikern kan ju inte gärna säga nej. Då blir han utan jobb. Det han ev. kan göra är att med exempel visa att hans version låter bättre.

När det gäller att veta vad som ska göras med ett material, att ta besluten, så är det svårt för någon med lite eller ingen erfarenhet. Det är svårt att lite på sina öron, på högtalarna, på rummet osv. Det är ju bl.a. därför man rekommenderar folk att lämna materialet till en proffesionell masteringtekniker. Han har verktygen, erfarenheten och ett rum skräddarsytt för lyssning.
 

10
Jo, jag hade en minimoog en gång i tiden. Rejäl synt. Kvalitetskänsla rakt igenom, ja med undantag av pitchbendratten som aldrig ville hamna i riktigt samma läge. Man fick finjustera lite medan man spelade. Det var ju bara en liten notch i ratten som fixerade den i neutralläget och den var av naturliga skäl inte helt exakt. Om den lät bättre än Voyager? Ingen aning. Jag såg en Voyager uppställd på Estrad en gång och ville prova men det var något fel på den så det gick inte. 

11
Studio, produktion och övrigt / SV: Propellerheads på YouTube
« skrivet: 23.05.2007, 10:11:14 »
Jag gillade Jeremy Ellis   :)

12
Studio, produktion och övrigt / SV: PA högtalare till Yamaha P250
« skrivet: 21.05.2007, 09:51:48 »
Vänner till mig har varit fetimpad av dessa. Själv har jag inte hört dom men...

Bose L1 paket med en basmodul


Det där är en intressant sak. Det som förbryllar mig när det gäller den är att det verkar var omöjligt att få se en siffra på vilket ljudtryck den ger. Visst, man behöver inte spela högt för att höras längst bak i lokalen, säger man, men jag vill ju gärna se en siffra. Dessutom brukar stero-samplade pianon låta illa i mono. Det blir för mycket fas-cancelleringar om man summerar till mono så man skulle behöva 2 för att få en fin klang.

Ett par Eon 15 hade jag för några år sen och dom funkade bra, men det var i ett rockband.

13
Metric Halo är nog ett bra val för "fält-inspelningar". Men det är väl endast för Mac, har jag för mig. Hyllade omvandlare men lite för svag förstärkning i micpre´s för lågmälda instrument kanske. Leksakskategori...?   Ett av de bästa alternativen för mobil inspelning, är mitt intryck.

Mackie har fått lite dåligt rykte när det gäller saker som kopplas till datorer är mitt intryck. Onyx-pre´n har däremot ett gott rykte. Man tycker att dom låter bra överlag.

Motu? Har inte några intryck av annat än att det ska vara bra grejor.

Tyvärr ingen hands-on erfarenhet av något av interfacen så min input är "så där" värdefull. :)

14
Studio, produktion och övrigt / SV: Chandler Germanium
« skrivet: 07.05.2007, 21:22:45 »
En kompis till mig köpte en sån efter att ha fått låna hem den för test i studion. Nej, han lånar med största sannorlikhet inte ut den, men om du är någorlunda känd på nån musikaffär så tror jag nog att det går att få prova innan man köper.
Han gillar den skarpt. Tung sak.

15
Om något är av samma kvalitet som något annat så bör det väl ha samma egenskaper tycker jag. När nu någon eller några bevisligen kan urskilja skillnader så är det ju inte av samma kvalitet även om det ligger mycket nära. Man får väl vänja sig vid att allt mer måste tas med en nypa salt.

16
Studio, produktion och övrigt / SV: KONSTTRÅDEN
« skrivet: 28.04.2007, 00:08:19 »

 Ingen kan säga vad konst är. Alla kan säga vad konst är.

Håller med. Att bestämma om nåt är konst eller inte känns ju lite som att tvingas kategorisera och gradera objektet för det upplevda och har väl egentligen inte med själva upplevelsen att göra. Det är mer ett sätt att förhålla sig till objektet, hur man ska handskas med det.

17
Studio, produktion och övrigt / SV: Resonans eller Stående våg?
« skrivet: 27.04.2007, 23:47:14 »
Jag tänker mig det hela så här...

Resonans är väl någots benägenhet att svänga vid en viss frekvens? Ett rums resonans kan man upptäcka genom att klappa i händerna om man då i efterklangen kan urskilja en ton har man hittat rummets resonansfrekvens, eller en av dom. (Det här kan få till följd att toner som spelas och ligger i närheten av den frekvensen kan låta falska. Man spelar ett F men hör något som låter mer som F# t.ex.)
Stående vågor är när något med en viss frekvens studsar och möter direktvågen där bukar och noder, som det kallas, sammanfaller och vågen tycks stå stilla. I ett rum med reflexer så har man ju ett stort antal såna bukar och noder. Men jag är osäker på om det i det fallet har att göra med resonans? Flyttar man sig lite åt sidan så är det ju en annan frekvens som hörs mest.

 

18
Qvärdet är "resonansfrekvensen dividerad med bandbredden.
Ju större Q värde en resonanskrets har desto 'skarpare' är resonansen."

Saxat ur: Tillämpad fysik och elektronik. Analog elektronik 5 p, distans, H-06.

Tack! Det verkar logiskt att Q står i ett inverterat förhållande till bandbredden. Men vad är då resonansfrekvensen? Q-värdet ökar ju inte för att filtret jobbar på en högre frekvens. :huh:

Resonansfrekvensen är den frekvens där reaktanserna är lika stora i spolen och kondensatorn i ett LC-filter. Jag gissar att man kan påverka Q-värdet genom att införa en ställbar resistans i kretsen. Och resonansefrekvensen  bör man kunna justera genom att ha en justerbar kondensator t.ex.

19
Qvärdet är "resonansfrekvensen dividerad med bandbredden.
Ju större Q värde en resonanskrets har desto 'skarpare' är resonansen."

Saxat ur: Tillämpad fysik och elektronik. Analog elektronik 5 p, distans, H-06.

 


20
Studio, produktion och övrigt / SV: S/pdif konverterare?
« skrivet: 25.04.2007, 18:40:11 »
Är det inte så att man med USB1 ändå inte kan spela in mer är två kanaler i taget? USB 2 bör ge fler.

21
Nu är jag helt ny på det här forumet och ska väl hålla en låg profil (än så länge i alla fall). Hade jag hängt här längre hade jag nog mycket ödmjukt frågat om inte sånt går att ta via pm eller så. Nu har jag ju inte det som sagt, så jag håller inne med frågan.

Det är vår, sol och kärlek för filifanken!  :wub:

Kom igen Skilling. Diskussionen är faktiskt intressant. Även om det går lite hett till när man har starka åsikter om saker. Jag tror att den berör de flesta av oss som sysslar med datormusik på ett eller annat sätt. Säg vad du tycker istället och berika samtalet.  :)

Jag tycker att det är ok att ge uttryck åt starka åsikter i forum, att argumentera för sin sak, men när dom starka åsikterna handlar om personer så tycket jag att man får hålla igen lite och fokusera på ämnet istället.

22
Medlemmar / SV: swellman säger hej
« skrivet: 06.04.2007, 17:02:28 »
Jag har funderat på att bygga koja... :D
Lite gobos runt om så kanske man kan trycka på lite mer

23
MIDI ja...
Att nåt "låter MIDI" betyder väl att det låter tråkigt, dött, oäkta och kanske något mer. Det kan man väl undvika genom att programmera bättre och använder man bra ljud så är det kanske ingen som funderar över hur det är inspelat.

När det gäller konst-begreppet så är det kanske så att om tillräckligt många auktoriteter betraktar något som konst så är det det för den stora massan. Konstvärlden, institutionerna, definerar konsten.
För mig har begreppet ingen betydelse när jag betraktar eller lyssnar på något. Vad som har betydelse är om det berör mig. Om det berör mig på djupet så har det ett stort värde för mig. Upplevelsen av musiken sitter i mitt sinne. Det är i mig som lyssnare musiken får sitt värde.

24
Medlemmar / SV: swellman säger hej
« skrivet: 06.04.2007, 10:00:04 »
Tack för välkomnandet!   :)
Visst skulle det vara kul med samarbete men jag har ju min orgel hemma i lägenheten så det sätter ju sina gränser vad gäller karaktär på orgelljudet. Att kräma ur den sköna rördisten ur 122-lesliet är nog inte att tänka på. Det är nog tryggare att tänka på grannarna.  :)

25
Studio, produktion och övrigt / SV: Premiär-neopionjär i ämnet*
« skrivet: 04.04.2007, 11:06:12 »
Jag hittade en intressan artikel bland Resolutionmags pdf-artiklar. SpaceCoupler. Stort ljud från ett litet rum.

http://www.resolutionmag.com/pdfs/SWEETS%7E1/bigsoundsmallroom.pdf

/ Hasse

26
Medlemmar / swellman säger hej
« skrivet: 02.04.2007, 16:14:15 »
Forumbotanisatör av stora mått...tar för mycket tid, men...
Spelar helst Hammondorglar, men fuskar på andra instrument när jag får chansen.
Försöker göra något eget att spela in när tid och lust kommer något så när samtidigt. Använder Cubase och har även hittat till Logic numer.
Det här forumet verkar lovande.   :)

Sidor: 1