Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Jocke

Sidor: 1 2 3
1
Fick ett tips från ett "fan"  B) om den här sidan:

http://nationalse.ourcityradio.com/welcome/want-to-join-us

Kan det vara något?

2
Frågan är om man någonsin blir nöjd någon längre stund...? ;) Det kom ett nyhetsbrev från Line6 om den här grunkan. Vet egentligen inte vad den skulle kunna tillföra som inte modelleringen i Pod Farm kan göra men jag gillar utseendet! :)http://line6.com/podhdprox/

3
Studio, produktion och övrigt / Nätlagring och direktlänkar.
« skrivet: 20.09.2013, 14:44:16 »
Vet att vi haft uppe detta förr men jag hittar inte tråden... Å andra sidan händer saker så fort på det här området att det som sagts förr kanske är inaktuellt redan? Nätlagring är ju otroligt praktiskt och jag skulle vilka diskutera olika tips om hur man använder det på bästa sätt.

Allt fler av mina vänner använder dropbox. Ibland får jag till och med upp en playknapp för musikfiler men har inte klurat på hur det går till... Tycker att det kanske inte ska behöva vara nödvändigt att ladda ner allt man vill lyssna på... Kikade på en "How to..."- sida och anar att det finns mycket som går att göra som jag inte satt mig in i... Men låt oss inte begränsa tråden till dropbox - har du tips om detta - upp på bordet med dem! :)

4
"Vill du lära ditt barn att läsa bättre, så kan musikträning vara till hjälp. Det menar forskare bakom en ny studie som undersökt hur förmågan att hålla takten hänger ihop med förmågan att tolka språkliga ljud."

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/rytm-kopplad-till-sprakformaga

5
Nu var det länge sedan (flera år ju...) jag jobbade med datorer och det här har jag inte koll på...

Köpte för ett par år sedan Windows 7 Home Premium Family pack. Den medger licenser för 3 datorer på samma kod och stödjer upp till 16Gb RAM - tyckte det räckte. Att det skulle handla om uppgradering nämndes inte någonstans...

Nu skulle jag blåsa på den på en dator som jag kört XP på men köpt med Vista. Däremot ville jag ha en lite större disk så jag tog fram en annan som jag kört 2000 server på. För säkerhets skull blåste jag rent den och scannade igenom den ett par gånger efter skadade sektorer... Trodde jag var förståndig men Windows 7 accepterar inte Licens-koden för att den inte hittat en gammal licens på hårddisken under installationen... På något sätt knixade jag till slut igång den genom att dra ur nätverkskabeln under verifieringen... Funderar nu på om jag kommer att få problem framöver och tvingas installera om Vista för att sedan uppgradera till 7:an... I så fall kan jag ju lika väl göra det innan jag börjar använda datorn...

6
Demolåtar / Roffe & Jocke - Little star.
« skrivet: 13.09.2013, 13:44:44 »
LÅTNAMN: Little star.
ARTIST/GRUPP: Roffe & Jocke
GENRE: Variationer i tre delar.
LÅTLÄNGD: 5:46
KOMPOSITÖR: Tja... redan Mozart (Mås-art) gjorde variationen på det här temat.
PRODUCENT: Jocke
MEDVERKANDE: Roffe
INSPELNINGSÅR:2013
FORMAT: mp3

En klassisk barnvisa som är lite tråkig att spela på 3 ackord... När jag gjorde lumpen vapenfritt på ett dagis 1981 skulle det bli Luciafirande och jag fick äran att kompa barnen. :) Tyckte redan då att det behövde livas upp lite och modifierade harmonierna en aning men inte mer än att orginalmelodin fungerade. Det där var lite trevligt att Plinka på och när jag fick bonusbarnbarn för några år sedan gjorde jag en karaoke-version för henne att kunna sjunga till. Av någon anledning delade jag denna med Roffe för ett tag sedan och glömde sedan bort den tills han för några veckor sedan hade lyssnat igen och föreslog att vi skulle jobba lite med den. Det har inte varit helt enkelt att bädda in melodin så att det faktiskt går att känna igen den och vi har tom diskuterat enskilda toner... Harmonierna på det här sättet inbjuder verkligen att spela annat och jag har haft riktigt kul - tack Roffe! :)


7
Studio, produktion och övrigt / Var är alla bra trummisar?
« skrivet: 31.08.2013, 16:07:15 »
http://www.kristianstadsbladet.se/debatt/article1965091/En-tanke-om-musik.html

...antagligen sitter de och glor i sina skärmar som alla vi andra...  ;)


8
Studio, produktion och övrigt / Latency i 64 bitar.
« skrivet: 19.08.2013, 13:45:55 »
Windows 7 i 64 bitar var ju ett lyft för oss som stannat vid XP i 32 och jag upplevde iaf en stor prestandaförbättring (bytte iofs dator samtidigt). Nu har jag för första gången gått i taket och tvingats öka latency och buffers för att det inte ska knastra. Mest beror det på att jag jobbat ostrukturerat...  :rolleyes: Men men... Hur påverkar mer minne prestanda på ASIO? Är det lönt att ladda i mer RAM och ger det bättre prestanda?

9
LÅTNAMN: Deeper / Into the woods
ARTIST/GRUPP: Plinka feat Roffe & Jocke
GENRE: Skogspop
LÅTLÄNGD: 4:00
TEXT: Plinka
KOMPOSITÖR:Plinka, Roffe & Jocke
PRODUCENT: Jocke
EV. MEDVERKANDE: Plinka, Roffe & Jocke
INSPELNINGSÅR: 2013
FORMAT: mp3

Deeper into the woods.

I lost my soul
I lost my heart
in this society
My mama told me
from the start
-Don´t ever think you´re free!

Decide to leave
my everything
I stopped believe
in anything

I packed my bag
put on my shoes
I´m going to the woods!
Without a map,
that is no use
When I shall hunt with wolves!

Deeper into the woods
Deeper into the woods
Deeper into the woods
searching for the truth...


Samarbeten är något bland det roligaste med KR - både egna och andras. :) Tror vi har inspirerat varandra genom att tänka lite annorlunda och det har nog gett upphov till Aha-upplevelser hos oss alla. Det här en vid första anblicken en rätt ordinär "dänga" men under ytan har vi passerat flera konventioner om hur musik ska byggas upp och det har varit både kul och lärorikt! :) Nu var det ingen plan vi la upp upp det bara "blev"... ;-)

Den här låten fick sin början med att jag bytte till mig en gammal akustisk Washburn från en annan KR-medlem och började "plinka"  :rolleyes: lite inspirerad av MaxB´s övningar. Av en händelse (misstag?) hittade jag ett spännande ackord (som jag inte vet namnet på... och så var det igång. Det är lite kul med de där harmonierna som inte bara är "rätt" utan också inbjuder till musikaliska utflykter med en och annan ton som kanske inte alls hade passat in annars! :)

Edit 130902
Har pysslat med nivåerna - framför allt sången i första versen och lyft fram körerna lite. Har och försökt göra saxen tydligare.

Edit 130818

Tack för synpunkter och konkreta tips. :) Har försökt finputsa lite för att ordna med kanalbalansen. Addictive Grand är en bred rackare... Den verkar brodera ut klaviaturen mellan kanalerna hela kroppen i ljudet hamnade längst ut till vänster. Kortade ner låten med 22 sekunder och hoppas att ni inte hinner få tråkigt av denna versionen... ;-) Basen upp som önskat. Nu undrar jag bara vad annat jag lyckats ställa till med...  :rolleyes:  :lol:


Edit 130905

Soundcloud-länk:


11
Demolåtar / Jockepocke & Roffepoffe - Picking up the pieces
« skrivet: 05.07.2013, 23:09:08 »
Titel: Picking up the pieces
Medverkande:
Roffe på saxarna Selmer och Helmer (?)  :rolleyes:
Jocke på bandlös Fender, ett gäng Telecasters, Nord Electro Grand och annat som kom i vägen.
Komponisatör: Jocke 1977-2013
Övrigt: Kommer inte på nått...

Grunden till detta stycke har jag plinkat på i många år men inte blivit färdig att försöka göra något av förrän nu. Det är lite ruffigt och inte så noga editerat ännu så det har smugit sig in lite ljud som inte ska vara där... ha överseende...

[mp3=200,20,0,center]http://privat.infocenter.org/jocke134/musik/Jockepocke%20o%20Roffepoffe%20-%20Picking%20up%20the%20pieces.mp3[/mp3]

12
Studio, produktion och övrigt / Klippning.
« skrivet: 16.06.2013, 18:50:59 »
Nä, det handlar inte så mycket om frisyr även om jag borde skaffa mig en...  ;)

Har lagt märke till att det ibland kommer fram synpunkter på att låtar klipper. Själv brukar jag gödsla med limiters och ibland bearbeta spretiga tagningar i flera steg för att inte den röda lampan ska tändas. Trots att man har marginalerna på sin sida verkar det som att låten/filen klipper i vissa system men inte i andra. I min värld vill jag gärna tro att nivåerna är hårdkodade i filen och att det ska vara samma överallt... men kan det vara så att olika ljudkort/drivers hanterar dem på olika sätt?

13
Har ingen plan eller vision för vad jag ska göra för musik just nu... Det blir vad det blir...  ;) Hade en känsla för vad man kunde göra av de här harmonierna men så blev det inte... Roffe kom in som en räddande ängel med snygg sång och sax! :)


Edit 13-06-23 Nu med samma text men ny mix! :)


[mp3=200,20,0,center]http://privat.infocenter.org/jocke134/musik/Det%20blir%20som%20det%20blir%20en%20g%C3%A5ng%20till.mp3[/mp3]

14
Studio, produktion och övrigt / Lyssning åt h-e :(
« skrivet: 21.05.2013, 20:48:22 »
Hittar inget ämne om lyssning... borde vi kanske ha det? Tycker det är bland det viktigaste näst efter instrumenten. Själv tycker jag att det är riktigt intressant och har byggt högtalare sedan jag var 12. Då var det grejer från Clas Olsson som på den tiden hade en fin katalog man kunde ligga och bläddra i. :)

Men idag gör lyssningen mig lite frustrerad. Jag har kunnat ha rätt hög medhörning i mina monitorer till och med när jag lagt elbas. De har aldrig protesterat eller låtit illa. Idag skulle jag bara lyssna på en låt när plötsligt den ena basen bara blev tyst. :(  Monterade ur den och upptäckte att den lilla flätade tampen från terminalen till talspolen var lös... tänkte att det här ska väl gå att ordna men det visade sig att jag lyckats elda talspolen också... :(  Hoppet tändes ett ögonblick för att sedan förbytas i total besvikelse...^^ Riktigt okul är det att det där var dyra prylar som inte tillverkas längre... Nåja, jag hade iaf snarlika basar liggandes så jag är igång hjälpligt till slut...^^

Hur gör ni andra med lyssning och medhörning... använder ni monitorerna för båda delar eller har ni separata system? Jag kan väl fatta att ett 7" element inte kan pumpa ligga mycket luft som den gamla baslådan jag hade en gång med 2x15"...  Ett tag hade jag ett par gamla JBL 4311 för jag tänkte att de hade bättre kapacitet att ta hand om basen men de blev inte mycket använda - det funkade ju - tills nu!^^

15
Studio, produktion och övrigt / Är musik farlig?
« skrivet: 20.05.2013, 01:38:41 »
Intressant om musikens funktion i samhället - är den farlig eller ibland en förändrande kraft?

http://www.svt.se/korrespondenterna/vem-har-makten-musikerna-eller-politikerna

Gillade särskilt reportaget från Kosovo... "Schlagerminister"... Coolt! ;)  Inte för att jag är galen i schlager men funderar på vem som skulle kunna vara "rock´n roll-minister" i vår regering... ???  :lol:

17
Studio, produktion och övrigt / Var det bättre förr?
« skrivet: 29.04.2013, 17:44:34 »
... eller var det bara annorlunda?

Allas vårt "Ylle" skrev en debattartikel som fick medlemmar på ett inte helt obekant grannforum att börja med pajkastning. Är det här egentligen alls kontroversiellt?^^

http://upsweden.se/det-lat-battre-forr-eller-vardet-av-ett-hantverk/

18
Blev lite förvånad när jag sökte efter en låt och fick träff här:

http://mp3xxl.com/

Jag har inte lagt din mina låtar och ändå finns de där... inte bara det - söker jag på era artistnamn (?) / nicks så hittar jag en hel del... Ska de va på det viset? Hur har de hamnat där?  :o

19
Studio, produktion och övrigt / Vad är "Spot it to"?
« skrivet: 19.04.2013, 12:29:30 »
Fick precis ett mail om den här sidan:

http://spotitto.com/beta/index.php?do=/landingpage/

Även om jag vissa dagar tycker att det inte händer så mycket här på KR har jag fullt upp med att att ta mig tid att lyssna på all bra musik här... Mitt Soundcloudkonto är nog rätt miss-skött och Myspace är jag knappt aldrig på längre... Så klart spelar det roll vilka ambitioner man har för vilka sidor man har glädje av... men det känns det inte lite som Demoforum modell XL eller är det branschen som förändras?

20
Demolåtar / Jocke - Toastern feat Eddi och Josef.
« skrivet: 18.04.2013, 21:50:53 »
Det började med ljudtesterna av toastern i den här tråden http://www.kontrollrummet.com/forum/index.php?topic=33893.0 och utvecklades till ett backingtrack som Josef Altsax spann igång på och nu börjar det likna "låt". Arret är inget eg arr utan bara en struktur för att variera lite... Vi ser gärna förslag och erbjudanden om att bidra till en helhet som särskilt lovvärda! ;-) Skulle kunna uppskatta om någon ville sjunga toasterns lovsång eller odé till betydelsen av en ordentlig frukost! :D

Edit 130503

Ny verre med lite ändrat arr...


Edit 130506

Mixtrat lite...


Edit 130506-II

Vi tar väl en version till på uppmaning av Herr Space!  B)

[mp3=200,20,0,center]http://privat.infocenter.org/jocke134/musik/Toaster%20mix3.mp3[/mp3]

21
Om kontrollrummet.com / Vad händer med KR?
« skrivet: 17.04.2013, 23:23:35 »
Den senaste tiden har jag upplevt prestandaproblem här. Ibland har det gått segt som *** men de senaste dagarna har det blivit fullständigt avbrott emellanåt och sidan har inte gått att nå. :(  Nu menar jag inte klaga och gnälla - jag har inte mer brått än att jag kan vänta en stund... Vet att andra upplevt samma problem och vill bara uppmärksamma admin...

23
Ja, så kom jag då loss till slut... förstår om någon tror att jag bara snackar - började ju själv tvivla...  :lol:

Vi har ju "tjötat" en del om gitarrljud och jag har startat flera trådar på grund av mitt missnöje. :(  Jag har varit inne på det här med powersoaker ett tag - att bränna bort effekt från rörförstärkaren så att slutsteget distar men ändå inte spelar outhärdligt högt. Sagt och gjort - jag hittade ett rejält luftkylt motstånd med bra effekttålighet.  ;)Ja, det är alltså den där stora vita grejen...^^ För att inte rörsteget ska flippra ut använder jag de mindre motstånden i förgrunden för att återställa belastningsimpedansen.

Klart! :)Det doftar lite frukost när man spelar... den blir faktiskt varm! Kanske skulle ta ur brödsmulorna?  :rolleyes:  :P

Kranade på Attenuation (slutstegsvolymen) på max och smög upp gain (preamp-volymen) till hälften. Det är högt men inte outhärdligt. Gitarren är eg bara pluggad rätt in utan några effekter eller ens inställningar... Tycker nog att det är ett skapligt grundljud även om man kan nöja sig med lite mindre dist.

[mp3=200,20,0,center]http://privat.infocenter.org/jocke134/musik/toaster.mp3[/mp3]


24
Färdiga produktioner / Roffe & Jocke - Seagull
« skrivet: 10.04.2013, 11:56:37 »
Det är otroligt roligt att göra grejer med Roffe och vi skickar idéer fram och tillbaka och låter oss inspireras av den andre - som ett långsamt jam...typ! :) Det kan bli en hel massa olika stämmor och riff som ska samsas om utrymmet och ibland kan det bli lite mycket men man kan ju alltid förlänga låten...  :rolleyes:

Minns hur banal jag tyckte "I en liten fiskehamn" var när jag insåg att det "bara" var två ackord. Men, det kan vara att en bra övning att försöka variera sig på andra sätt. Tycker att det ger en stor frihet att inte krångla till saker om det inte är absolut nödvändigt...^^ Här är det genomgående Cmaj7+Em och inte tycker jag att det blev så tjatigt eller enformigt...

Välkommen till vår "lekstuga"! :)

[mp3=200,20,0,center]http://privat.infocenter.org/jocke134/musik/Seagull-2.mp3[/mp3]
http://privat.infocenter.org/jocke134/musik/Seagull-2.mp3

25
Vi hade lite planer på ett colab men Roffe fixade det så bra på egen hand så jag ville inte sabotera den förnämliga produktionen. Hade tankar om att att göra en remake och fick Herr Sax´s medgivande men harmonierna och groovet funkade tyvärr inte så som jag hade tänkt mig det... :( Trots planering har alla projekt gått i stå så vad gör man? Jo, man kan ju försöka lära sig lite om jazzharmonier när man ändå har Herr Sax på tråden! :) Kan ju inte låta något vara utan att "Jockifiera" det... så några små sus och maj-ackord smög sig in...  :rolleyes:

Vet inte om jag ska göra något mer av det här än att se det som en övning...  förslag? Kanske stafettpinnen kan gå vidare om någon känner sig hugad? ;-)

Edit 2013-03-23 (Senaste)

Snabbmix med Max på Wah-wah-gura

[mp3=200,20,0,center]http://privat.infocenter.org/jocke134/musik/Blu%20ft%20Max.mp3[/mp3]


Edit: Har bytt till elpiano och jobbat igenom den lite mer.

[mp3=200,20,0,center]http://privat.infocenter.org/jocke134/musik/Jocke%20tolkar%20Roffe%20-%20Blue2.mp3[/mp3]

26
Studio, produktion och övrigt / Klassisk musik på skrot.
« skrivet: 17.03.2013, 02:29:55 »
Det här var faktiskt riktigt kul och underhållande! ;-)

Målet är att framföra mästerstycket på Royal Albert Hall, på instrument enbart byggda av skrot och bråte

http://www.svt.se/veckans-forestallning/tjajkovskijs-1812-i-tva-versioner

Tycker lärdomen är klar och tydlig och vi borde väl ha märkt av det redan... det handlar inte om hur fina och dyra och "rätt" prylar vi har för att det ska bli musik utan om att människor är kreativa, begåvade och målmedvetna!  :wub:

Som bonus fick jag också insikten att det finns en mening med alla bråte som ligger och skräpar här hemma..  :lol:

27
Studio, produktion och övrigt / Mikrofonteknik
« skrivet: 19.02.2013, 20:49:01 »
Håller på att spela in ett gäng som lirar typ irländsk folkmusik. Sättningen är ståbas, gitarr, fiol mandolin och banjo. Vi har lagt grunder med gitarr, bas och slasksång. Nästa steg blir pålägg och eftersom jag inte kan erbjuda en "riktig" studio med flera rum för att undvika läck tänker jag att det blir bäst att spela in ett instrument i taget. Egentligen tror jag att man skulle spela in "live" för att få samspelet att funka riktigt... men det är liksom inte riktigt det som är frågan...

Jag skulle vilja ha tips om mikrofonplacering för fiol och banjo - mandolin antar jag är ung som för gitarr.

28
Om kontrollrummet.com / Facebooksidan.
« skrivet: 08.02.2013, 00:34:53 »
Jag tycker att vi behöver en musikredaktör som fångar upp de bästa demolåtarna och lägger ut dem så att vi medlemmar kan dela vidare. Här är så otroligt mycket bra musik att det är synd att det mesta bara blir bortglömt på en hårddisk när de är klara... Egentligen behöver vi en manager! ;-)

29
Studio, produktion och övrigt / RIP Gunilla von Bahr
« skrivet: 07.02.2013, 12:06:27 »

Flöjtisten och musikadministratören Gunilla von Bahr är död, 71 år gammal. Hon är född i Lund men var under en tid länsmusikchef i Kronoberg.

Hon har också varit vd för Malmö symfoniorkester och rektor för Kungliga Musikhögskolan 2000-2006 och hennes skivserie "solflöjt" sålde guld vilket är ovanligt för klassisk musik, det skriver Dagens nyheter på webben.


30
Studio, produktion och övrigt / Promotar helt oblygt...
« skrivet: 30.01.2013, 13:28:04 »
Promotar helt oblygt ny platta med bonusdotterns band - Cloudberry Jam.

Finns bara lite "snuttar ute än...

https://itunes.apple.com/jp/album/now-and-then/id592353343

Så jag länkar en gammal låt:


31
Mobila inspelare har landat på överkomliga priser. Är det något att ha? vad bör man tänka på? Om du har en - hur använder du den?

32
Vissa har uppenbarligen otroligt svårt för att skruva upp volymen... och jag kan hålla med om att man antagligen trillar ur stolen om man lyssnar på ett "glest" spår på hög volym och det kommer en "normalt mastrad" låt efteråt... Men hur låter det egentligen? Hela den här karusellen - Loudnessrace" - har väl sin upprinnelse i EBU´s normer för radiosändningar och där tog man enbart hänsyn till toppnivån. Nu lär det komma nya regler - det finns i alla fall ett förslag...  som ska ta hänsyn även till medelnivån (RMS).

Det är inte svårt att förstå att skivbolagen velat att just deras musik ska tränga igenom och nå ut så att man faktiskt hör den. "Vi" är i allmänhet inte aktiva lyssnare längre utan lyssnar på bakgrundsskval genom usla anläggningar medan vi håller på med annat...

Jag är inte så värst påläst om det här men tänkte att det vore intressant att lära sig mer och även vara uppmärksam på hur man upplever saker och ting. Hoppas vi kanske kan få en intressant diskussion kring hur vi hanterar våra låtar. :)


Så, jag började mina irrfärder med att testa ReplayGain. Det är en funktion som ställer volymen för ljudfiler efter medelnivån för att det inte ska bli våldsamma skillnader mellan olika låtar i ett mediaarkiv. Har man blandat nya och gamla inspelningar är detta helt säkert ett problem. Funktionen ReplayGain finns tex i den vanliga musikspelaren Foobar2000 som jag har använt för att processa en del låten Rising om vilken också diskussionen uppstod.

Mix:
[mp3=200,20,0,center]http://privat.infocenter.org/jocke134/Mastring/Mix.mp3[/mp3]

Mast:
[mp3=200,20,0,center]http://privat.infocenter.org/jocke134/Mastring/Mast.mp3[/mp3]

Hur låter det?

När jag efterbehandlar (mastring låter lite pretto för en hobbyproducent) en mix använder jag kompressorer, limiters, soft clipping och equalizers (gärna både före och efter). Jag installerar dem gärna parallellt som send för att kunna "smyga in kompressionen" och låta lite av topparna bli kvar. Det är ju trots allt så att mycket av ett instruments karaktär ligger i anslaget och utan toppar - ingen karaktär. Jag skruvar upp, jämför och när det låter illa "backar jag"... Har ännu inte hittat något sätt att "mastra" som jag tycker låter bra... :(

I audiofilkretsar används ofta ett program som heter MasVis för att verkligen ondgöra sig över hur skivbolagen vanemässigt förstör bra musik. Programmet är skrivet av Svante Granqvist som jag refererat till förr och finns att ladda ner här:

http://lts.a.se/lts/masvis

Man kan göra enkla jämförelser för att se hur hårt komprimerad en fil är:Detta ser vi ju vanligtvis rätt bra i vår DAW men det finns mer detaljerad info att få ut om man är intresserad. Har dock inte satt mig in i vad allt innebär...

http://privat.infocenter.org/jocke134/Mastring/MIx.jpg
http://privat.infocenter.org/jocke134/Mastring/Mast.jpg

Kanske någon av er andra har tips på bra verktyg och metoder för mastring?


33
Färdiga produktioner / EBJ (Eddi, Bjurte & Jocke) - Rising
« skrivet: 17.01.2013, 19:26:58 »
Vi börjar året starkt och kommer säkert snart att spela ännu högre!  B)

LÅTNAMN: Rising (again) typ...
ARTIST: EBJ (Boyband)  :rolleyes:
GENRE: Rock eller nått.
KOMPOSITÖRER: Jocke (BT), Eddi (Lead), Bjurte (Solo)
TEXT: Eddi och Ted Aristo
PROD: Jocke
LÅTLÄNGD: 5:17
INSPELNINGSÅR: 2008-2013
FORMAT: mp335
Studio, produktion och övrigt / Pickup/mick på Rickenbacker.
« skrivet: 14.01.2013, 21:15:17 »
Behöver lite tips om hur man löser ett problem med Rickenbacker/klon.

För några år sedan köpte jag en spillra av en bas och det har inte hänt så mycket mer än att jag plockat i sär den. Det visade sig att halsen gått av precis i infästningen. Det här upplevde jag som väldigt oväntat för i vanliga fall är det ju det tjockaste och troligtvis starkaste stället. Basen är en Rickenbackerklon, sannolikt en sk "Lawsuit" från 70-talet, möjligen Greco eller Ibanez. Något serienummer eller märkning finns inte då någon gett sig på att "Rickenbackerfiera" den. Det förefaller vara delar av blandade fabrikat, några verkar vara närmast identiska med orginalen...

Som jag förstår det kallas halspickupen "Toaster", antagligen för att den liknar en brödrost:Till skillnad från tex en Fenderbas så är väl Rickenbackers halsar vanligtvis limmade men så är det inte här. "Nedanför" greppbrädan sticker halsen ut och "en träbit" sticker in under plektrumskyddet där den fästs med skruvar från baksidan av kroppen. När man ser baksidan av halsmicken börjar man ana vad som har hänt:Har aldrig sett polstycken/magneter sticka ut på det här sättet förr. Eftersom det är 6st antar jag att den här micken ursprungligen kommer från en gitarr. För att få plats med mikrofonen har någon borrat rakt ner i halsen för magneterna vilken har gett en utmärkt brottanvisning och det är också där halsen gått av.

Jag söker nu en liknande mikrofon men med en liggande stavmagnet på samma sätt som i tex en humbucker. Några tips på var jag kan söka en sådan?

Skulle gärna lägga upp bilder på hela basen men har den inte hemma utan för lagning hos en bekant som är duktig på snickerier.
Sidor: 1 2 3