Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - 91:an

Sidor: 1 2
1
Dags för lyssning röstning! 8 st bidrag har vi att rösta på till och med fredag 16 juli. Vi delar ut poängen 1 - 6 där 6 är bäst och så röstar vi inte på egna bidrag och har vi medverkat i annans bidrag ger vi högst 1 poäng där.  Vinnaren tar sig an festival #70.
Tack till Wernborg som fixade upp låtarna på SoundCloud!

Låt nr 1  Lite lugn och ro - Slap tap

Låt nr 2  Billions - Eddi/Perre

Låt nr 3  Five Foot Mirror - Elvshand

Låt nr 4  Från Gröndal till Nylund - Wernborg

Låt nr 5  She's a lady dressed in black - 91:an

Låt nr 6  Lilla vilsna själ - martinm

Låt nr 7  Kapitalets Diktatur - Fidden (Ynot leadsong)

Låt nr 8  Massive - YnotEdit: rättade till en tag. / Admin

2
Festivaler / Festival #69 Från rock'n'roll till hårdrock
« skrivet: 14.05.2021, 22:43:41 »
Då drar vi igång festival #69.  Tidigare har vi haft rock i festival #12 med temat rock 1965-1970. Denna gång vidgar vi årtalen. Låtlängd max 5 minuter, egenkomponerad och inte publicerad tidigare. Ramarna är förhandlingsbara beroende hur många bidrag vi får in. Max 2 bidrag per person men man kan vara involverad i hur många andras bidrag som helst och man anger vilka som varit med på sin egen låt. Skicka mp3 till jangissberg@gmail.com  Preliminärslutdatum söndag 27 juni när midsommar är över? Hör mej för nån vecka innan om mer tid behövs. Känns det att man vill haka på och rocka till det?

3
Festivaler / Festival #69 Spåntråd
« skrivet: 04.05.2021, 19:06:52 »
Är blåbär på det här men då är frågan vad vi ska ha för tema denna gång. Ju bredare tema ju fler låtbidrag får man förmoda. Själv tror jag bara jag deltagit i 3-4 festivaler med bidrag, vilket måste bero på att jag har så smal musiksmak. Dock har jag varit med och röstat ofta.
Att det ska vara en egen låt och inte en cover tycker jag dock vi ska ha. Kan man ha ett tema som inte låser upp till genre eller tidsperiod gissar jag vi skulle vara fler som ansluter - eller är det så att det är roligare med striktare ramar?

Jag minns inte alla teman vi haft tidigare men kom med förslag vad vi tar denna gång! :)

4
Demolåtar / 91:an - The one that's been so good to me
« skrivet: 07.02.2019, 19:22:21 »
 LÅTNAMN:The one that's been so good to me
  TEXT/MUSIK: 91:an
  MEDVERKANDE: 91:an
  MEDIATYP:  mp3
  Låtlängd: 3:20
  Inspelningsår: 2019

Här är en låt som jag hade tänkt mig munspel i en vers men jag kan ju inte spela munspel, så det blev orgel i stället. Kanske finns det synpunkter på nivåer och liknande, öronen är ju inte som förr, när man uppnått 70...


5
Studio, produktion och övrigt / Lägga upp låt på demoforumet.
« skrivet: 07.02.2019, 17:52:48 »
Det var så länge sen jag la upp något på demoforumet så jag är osäker på hur man gör. Man startar nytt ämne under demon, klickar på playknappen i övre raden och det kommer upp paranteshakar med texten audio. Här går väl bara skriva in en länk om man har låten någon annanstans än på datorn? Sedan finns under Bifoga - bläddra. Här hamnar låten i rutan vid Bläddra om man bläddrat fram den. Men tar man sedan Förhandsgranska syns inget av låten eller någon playknapp?

6
När jag håller på i Cubase eller videoredigeringsprogram kommer det då och då 3-4 plingljud i snabb följd, olika toner och muspekaren försvinner eller fryses, programmet stannar till och sekunden senare  fortsätter allt som vanligt. Det kan hända med några sekunders mellanrum eller 10 minuter så det är väldigt olika. Jag tolkar det som att något sker automatiskt i bakgrunden och stjäl processorn. Nätverksanslutningen är alltid avstängd så det kan inte vara något som laddas hem eller uppdateras och jag har ju inga andra program igång än det jag håller på med. Använder inte den datorn till annat än musik och videoredigering och ansluter till internet bara de gånger jag uppdaterar i Cubase eller pluggar.

7
Studio, produktion och övrigt / Ladda ner från Spotify
« skrivet: 17.12.2018, 10:38:49 »
Jag lyssnar väldigt sällan på Spotify varför jag har Spotify free-versionen. Såg att man i betalversionen kan ladda ner musiken genom att ladda ner sin spellista. Hur sparas detta på datorn egentligen. Jag har en gammal spelkompis som är för sjuk att ens komma ur sängen och han har inte internet, då det är för komplicerat men äger en dator. Jag tänkte att om jag skaffar premiumversionen kunde jag ladda ner musik på en extern hårddisk och föra över till honom. Hamnar musiken som enskilda mp3-filer eller måste han ha spotify installerat på sin dator? Han skulle aldrig klara hantera det. Hamnar låtarna som enskilda filer skulle jag kunna bränna dem till en CD, den klarar han hantera, han har dessutom hemtjänsten.

8
Studio, produktion och övrigt / Recording Error.
« skrivet: 16.11.2018, 19:11:41 »
Ofta får jag meddelandet "Recording Error. Audio drop out detected." och inspelningen avbryts. Nu hinner jag inte spela mer än ett par versrader utan att det stannar. Tänkte att det är för mycket belastning så jag mixade ner alla kanaler till ett spår och använde bara det i vid medhörning under inspelning men det blev ingen skillnad. Efter några sekunder stannar allt och skylten om audio drop out kommer upp. Hur åtgärda? Jag använder Cubase Pro 9,5.

9
Demolåtar / 91:an - She sings with lyrics that hit my heart
« skrivet: 25.04.2018, 22:07:59 »
Titel: She sings with lyrics that hit my heart
Artist: 91:an
Text & Musik: 91:an
Producent: 91:an
År: 2018
Längd: 3:00

Här var det ursprungligen både trummor, elgitarr och cello med och jag provade fram och tillbaks även andra instrument. Men till slut blev det bara en akustisk kompgitarr och bas kvar med ett inhopp av akustisk gitarr i instrumental vers. Behövs det egentligen mer?


10
Demolåtar / 91:an & Asa-Nisse - The Blue Hills Blues
« skrivet: 24.03.2018, 19:47:52 »
Titel: The Blue Hills Blues
Artist: 91:an & Asa-Nisse
Text : Asa-Nisse, Musik: 91:an
Producent: 91:an
Medverkande: -
År: 2017
Längd: 2:33

Vi är egentligen gamla arbetskamrater Asa-Nisse och jag då jag är tecknare och Asa-Nisse manusförfattare. Då vi båda är pensionärer och trappat ned på arbetet fick vi idén att även jobba ihop med musiken, dock på hobbynivå. Så Asa-Nisse skrev ihop en handfull texter och jag tonsatte. Vi växte upp med sextitalsmusiken och det låter därefter. Kan ändå vara bra höra vad andra tycker borde fixas till.


The Blue Hills Blues

You´ve got the Blue Hills Blues
you´ve got the Blue Hills Blues

Blue are the hills you see far away
and they´re the reason you cannot stay
going there is a must for you
to find that love you think is true.

Go to the East then, North and West
or turn to South, if that´s the best
you will see, the closer you go
the hills will lose their shade of blue.   

Refr. :
You´ve got the Blue Hills Blues
you´ve got the Blue Hills Blues
with its mystic shroud of mist
a magic you can´t resist
you´ve got the Blue Hills Blues
you´ve got the Blue Hills Blues
I can´t stop you, you will persist
to search that love you think you´ve missed.

On the top of a far away hill
you look further and see bluer still
hovering hills in a distant haze
luring you to another chase.

Refr.:
You´ve got the Blue Hills Blues
you´ve got the Blue Hills Blues
with its mystic shroud of mist
a magic you can´t resist
you´ve got the Blue Hills Blues
you´ve got the Blue Hills Blues
up in the clouds she does exist
the woman you have always missed.

Ny version med ny bas och tillägg i trummandet

11
Studio, produktion och övrigt / Trasig dongel
« skrivet: 28.09.2016, 18:41:55 »
Vad gör man när dongeln till Steinberg och Cubase gått sönder (brutits) så att den inte går att använda och man inte kommer in på sitt account till Steinberg för användarnamn/password inte stämmer? Måste ju få kontakt på nåt vis och kunna skicka dongeln för att få en ny. Har uppdaterat Cubase var och vartannat år och har version 8.

12
Om kontrollrummet.com / Låtstatistik på forumet
« skrivet: 18.08.2016, 10:37:36 »
Går det att söka och se alla låtar (och lyssna) som man själv eller annan medlem lagt upp bland färdiga och ofärdiga demon samt festivallåtar?

13
Studio, produktion och övrigt / Hur använda färdiga beats i AD?
« skrivet: 05.07.2016, 16:36:27 »
Färdiga beats i EZ Drummer drar man över till projektfönstret i Cubase på en midikanal när man vill använda dom men hur gör man i Addictive drums? Det går inte att flytta över beatsen som i EZ.

14
Studio, produktion och övrigt / Samla ihop audiofiler i Cubase
« skrivet: 19.06.2016, 18:03:46 »
När jag startat nytt projekt så brukar jag ha en mapp innehållande audiomapp med ljudfilerna samt låten (den man klickar på för att öppna projektet). Ibland har jag, när jag startat nytt projekt, missat att skapa en audiomapp och då hamnar audiofilerna i ett tidigare projekts audiomapp. Det är inte bra ifall man vid senare tillfälle får för sig att slänga detta tidigare projekts mapp för då försvinner audifiler som tillhör annat projekt. Jag vet att man i efterhand ska kunna samla ihop allt som tillhör ett projekt och flytta det men hittar inte hur man gör. Kan man i efterhand tala om för cubase att byta mapp och i fortsättningen spara audiofiler i ny mapp? Är det riskfritt att i audiopoolen slänga "unused media" för att frigöra minne? Jag menar poolen i det aktuella projektet kan ju innehålla filer som tillhör andra projekt. Jag har Cubase 8.

15
Studio, produktion och övrigt / Välja var audio sparas
« skrivet: 13.01.2016, 12:45:39 »
Jag har mina projektmappar på interna hårddiskar. Varje låt har sin egen projektmapp som innehåller låten som öppnar Cubaseprogrammet samt en audiomapp där alla audiofiler förvaras. Sen jag uppgraderade till Cubase 8 (jag misstänker att det var då) så läggs audiomappen på C-disken och inte där jag just skapat en ny projektmapp där låten hamnar. Även om jag flyttar audimappen till Projektmappen och spelar in en ny audiofil så lägger den sig på C-disken. Jag vill ju ha allt samlat i samma mapp. Jag hittar ingenstans i manualen hur jag får mina inspelade filer lägga sig där jag vill.

16
Hur gör man för att ändra volymen på en hel grupp spår? Tex en kör bestående av flera spår där man redan satt volymen rätt inbördes. Efteråt vill man kanske sändra volymen för hela gruppen. Jag har gjort det förr men när man uppdaterar programmen är dom inte likadana längre. Skickar man alla körspår till group1 tex och ändrar volymregeln för group 1 är det bara effekterna för gruppen som ändras. Har sökt i manual utan framgång.

17
Studio, produktion och övrigt / Audiowarp i Cubase 7,5
« skrivet: 15.03.2015, 10:41:52 »
När jag försökt tajta till ett gitarrkomp exempelvis går jag in i AudioWarp - Free Warp och där flyttar enstaka anslag som ligger aningen bredvid taktstrecken. Men det är mycket svårt avgöra i en audiofil som visas grafiskt hur anslag ligger. Ofta tycker man inte det låter som det ser ut. På bild kan det se fel ut medans det låter rätt och vice versa. Går man in i Hitpoint så visas alla anslag med lodrätta linjer. Här skulle det vara enkelt om man kunde flytta dessa linjer så dom hamnade på taktstrecken och drog med sig audion. Det går nu inte. För att audiowarpa måste man gå ur Hitpoints och till Audiowarp, men då försvinner hipointsstrecken.
Ett annat problem är att jag inte hittar hur jag får taktstrecken visuellt i upplösningen trioltakt. För att kunna tajta till komp måste jag ju kunna se taktdelarna i den taktart låten går i än att tänka sig tre delar istället för fyra som det visas.

Oftas är det enklast att spela om tills det blir rätt javisst, men det är alltid frustrerande om man inte begriper har programmakarn har tänkt sig.

18
Färdiga produktioner / They say that I am foolish-91:an
« skrivet: 14.04.2014, 21:59:04 »
Brukar några gånger per år träffa mina gamla spelkompisar från sextiotalets tonår. Då är det nostalgimusik som gäller och jag brukar mellan träffarna greja ihop några snuttar från denna tidsanda. Ambitionen är att vi ska lira låtarna tillsammans som vi gjorde förr men tyvärr och tragiskt är dom inte i samma skick som förr så oftast blir det blir jag själv som får stå för spelandet. Den här låten hade jag med mej nu i helgen då vi träffades. Enkel och okomplicerad gubbrock!

Låtnamn: They say that I am foolish
Artist/grupp: 91:an
Genre: Gammal rock
Kompositör: 91:an
Inspelningsår: 2014
Format: mp3

19
Studio, produktion och övrigt / Hur lägga effekter i Cubase 7,5?
« skrivet: 11.04.2014, 23:29:20 »
Jag uppdaterade för en tid sen till Cubase 7,5. När jag hade Cubase 5 och skulle lägga på exempelvis reverb på sång skapade jag en group-schannel där jag la reverb i dess insert. I sångspårens "Send" valde jag Group channel 1 och kunde dra i reglaget i inspektorn hur mycket av reverb jag ville ha på varje sångkanal. Ska det inte fungera så i Cubase 7,5? Jag hör inget reverb alls, vad gör jag för fel? Jag provade i stället göra ett Fx-spår men det blev ingen skillnad.

20
Studio, produktion och övrigt / Vilken rockare!
« skrivet: 08.03.2014, 13:21:00 »
Vilken rockare! Speciellt när han kör gamla Bill Haleyklassiker!

21
Jag skaffade nyligen ett flertal EastWestplugar med akustiska instrument för att slippa ha de utrymmeskrävande midisyntharna runt datorn.

Lyssnar man på demos från EastWest på exempelvis en soloviolin så låter det som en riktig fiol med alla naturliga nyanser av glissandon, vibraton mm. Här undrar jag hur arbetsgången är för att uppnå detta. För en soloviolin finns en stor uppsättning varierande samplingar. Men laddar man in en av dem tex med mjuk attack till ett spår så får ju melodins alla toner mjuk attack.  Spelar man in en melodistämma så vill man tex ha första tonen med mjuk attack andra tonen med vibrato tredje tonen glissando till nästa ton osv. I princip skulle man då ladda in uppsättningen mjuk attak-samplingar på spår 1, vibrato-samplingar på spår 2, glissando-samplingar på spår 3 osv. Kopierar man då melodin till de olika spåren med olika samplingsuppsättningar och mutar midinoter som inte ska använda just samplingarna från det spåret?  I detta exempel är midinot 2 och 3 mutad på spår 1, midinot 2 och 3 mutad på spår 2 osv. Eller hur är arbetsgången?

22
Senaste tiden då jag plockat fram olika projekt i mitt Cubase5 och spelat/spelat in så dyker plötsligt meddelandet upp: "The project could not be replaced. It has been stored as new file Låtnamnet-02.cpr instead". Vilket betyder att varje låt jag varit inne och lyssnat i eller spelat in i finns sparade i massa nya tappningar tex Sommarvisa, sommarvisa-01, sommarvisa-02 osv i det oändliga. Så om jag har ett projekt igång under en timmes tid så hinner den sparas  cirka 3 gånger. Vad kan ha hänt och hur åtgärdar man det?

23
Studio, produktion och övrigt / Bra plug med akustiska instrument?
« skrivet: 22.09.2013, 09:35:13 »
Börjar tycka det är bökigt med dessa synthar (Protheus 2, Virtuoso 2000, JV-1080) som står kopplade med midisladdar runt datorn och borde ersätta dem med plug-in istället. Precis som jag har EZ- och AD-drumspluggarna. Mina synthar innehåller i stort sett bara akustiska instrument och det är endast sådana jag använder. Så vad är lämplig ersättning med färdiga ljud? Det ska vara så enkelt att man med ett klick byter och provar instrument efter instrument som spelar melodislingan som går. Trillian tex (med basar) som jag köpte för några år sen var så invecklad så jag har aldrig lyckats använda den.  Grand 3 har jag så pianon behöver inte vara med, men antagligen blir det väl frågan om orkesterplug. Då finns kanske inte instrument med som tex dragspel, munspel och diverse stränginstrument. Och hur är det, brukar datorn klara spela upp när det blir många vst-instrument samtidigt?

24
Studio, produktion och övrigt / Mycket udda instrument
« skrivet: 11.07.2013, 09:21:45 »
Har någon hört talas om Daxofon? Jag hade inte det förrän jag såg det på youtube. Påminner en hel del om människoröst eller djurläten.


25
Studio, produktion och övrigt / Sångpålägg på annan ort
« skrivet: 15.04.2013, 19:15:23 »
Om man vill ta med sig låten man håller på med och göra ett sångpålägg på annan ort vad behövs?  Min gamla spelkompis sen ungdomsåren på 60-talet är i för dålig fysiskt form att förflytta sig, så de senaste åren har det i stället blivit så att jag och en till har åkt hem till honom och vi har kunnat spela och jamma lite. Tidigare har vi alltid varit hos mej och spelat in. Måste det till en bärbar dator eller finns det nåt enkelt/billigt sätt att spela in ett sångpålägg? Mikrofon går ju att ta med sig.

26
Färdiga produktioner / 91:an - I knew you were there
« skrivet: 03.08.2012, 23:41:56 »
LÅTNAMN: I knew you were there
ARTIST/GRUPP: 91:an
GENRE: pop
LÅTLÄNGD: 3min
KOMPOSITÖR: 91:an
PRODUCENT:91:an
EV. MEDVERKANDE: -
INSPELNINGSÅR:2012
FORMAT: mp3
Låten gjord i nästan enklast tänkbara arrangemang - odubbad sång med kort inhopp av andra stämma ackompanjerat av två akustiska gitarrer. Ingen bas.  Trummor kändes överflödigt, istället slår jag takten med en skruvmejsel mot ett plaströr. Texten snodde jag från tidigare låt jag lagt upp på KR, får väl anse det som tillåtet. :D

27
Jag råkade trycka på delete-tangenten så en preset försvann från fönstret och går inte att få tillbaks. Även då jag stängt av datorn och sen öppnat Guitar Rig4 i Cubase i nytt projekt finns inte den deletade preseten kvar i listan. Det var presetlistan för Bass Amplifier jag hade framme där det från början fanns ca 20 presets. Nu är där bara 17. Hur hittar man manualen till pluginen?

28
Färdiga produktioner / Miss Elaine
« skrivet: 13.11.2011, 22:23:27 »
LÅTNAMN: Miss Elaine
ARTIST/GRUPP: Jan Gissberg
GENRE: pop
LÅTLÄNGD: 2:50
KOMPOSITÖR Jan Gissberg
INSPELNINGSÅR: 2011
FORMAT: mp3
STORLEK: 3,4Megabyte

Inspirerades så av senaste forumfestivalen med temat Beatles Sgt Peppar att jag knåpade ihop ny Beatleslåt med några års tidigare datum. Dammigt måhända men kul med nostalgi från tiden då jag själv började lyssna på musik.

29
Studio, produktion och övrigt / När ljudkort inte vill funka
« skrivet: 02.09.2011, 13:43:06 »
Så har musikdatorn (XP) lagt av - mitt under musikarbetet. På en annan nyare dator med Vista installerade jag Cubase och pluggar. Men när jag flyttat över ljudkortet - Delta 1010LT och laddat hem och installerat deras drivrutin för Vista 64bit 2pack söker ljudkortet i alla fall efter kompitabel drivrutin. Vad göra? Får jag det inte att fungera blir jag ju tvungen skaffa nytt ljudkort. Vad rekommenderas för liknande i så fall? 2 balanserade mikingångar, några line in och ut samt flera midi. 

30
Studio, produktion och övrigt / Free download-sajter ok?
« skrivet: 12.08.2011, 11:19:19 »
Sajter som tillhandahåller free download, är det suspect? Jag tänker då på virus, trojaner och spam. Jag såg på 3d2f.com, som har äldre versioner av program för nedladdning, ett program (Deneba Canvas9)som jag skulle behöva till nyinförskaffad iMac. Jag har programmet för Windows på min gamla PC i gratisversion (8) från en PC-tidning. Senaste versionen är annars 12 och kostar 400 dollar.

31
Studio, produktion och övrigt / Cubase från PC till Mac
« skrivet: 30.07.2011, 10:32:00 »
Har nu kört med Cubuse åtskilliga år på PC och bytt burk var tredje år men funderar starkt på grund av strul, blåskärmar mm att återgå till Mac som jag en gång startade med . Att jag bytte till PC var för det blev för dyrt varje gång jag bytte dator. I början kostade ju en Mac uppåt 40000:- vill jag minnas.
Nu har jag alla projekt på egen hårddisk skild från C-disken. Kan man kopiera över dessa projekt till en Mac och öppna dom i Cubase på en Mac?

32
Färdiga produktioner / 91:an - I said hickory dick
« skrivet: 26.05.2011, 22:48:29 »
LÅTNAMN: I said hickory dick
ARTIST/GRUPP: Gissberg
GENRE: pop
LÅTLÄNGD: 3:20
KOMPOSITÖR: Gissberg
INSPELNINGSÅR: 2010
PRODUCENT: Gissberg
FORMAT: mp3

En låt jag gjorde i fjol som skulle ha behövt mixas om egentligen, men så blev aldrig av. Enkel sättning med förutom sång, guitarlele, två sologuror, bas och trummor.

 

33
Vad finns för sajter (på svenska) där man kan lagra filer, tex bilder som man sedan kan länka till om man vill visa bilden på exempelvis ett forum. Man brukar väl då ange en bilds URL. Vid mindre datamängder brukar det dessutom vara gratis. Jag provade Storegate men det visade sej att dom inte stödde direktlänk.

34
Om kontrollrummet.com / Var finns festivallåtarna?
« skrivet: 14.11.2010, 09:26:21 »
Trots att Kontrollrummets festivaler funnits med så länge är det tyvärr något jag lyckats missa, men var hittar man festivallåtarna? Skulle i efterhand gärna vilja lyssna på de olika bidragen.

35
Färdiga produktioner / 91:an I'll never be the one
« skrivet: 01.09.2010, 22:17:08 »
En enkel trallvänlig melodi som säkert gjorts ett flertal gånger tidigare av andra fastnade i mitt huvud och inspirerade mej att prova lite olika arrangemang. Till slut blev det dragspel och guitarlele med blandade slagverksljud. Dragspelet är en gratisplug som (Dansbands)Perra rekommenderade.
LÅTNAMN  I’ll never be the one
ARTIST/GRUPP: Jan Gissberg
GENRE: pop, dans till dragspel
LÅTLÄNGD: 3:20
TEXT & MUSIK Jan Gissberg
INSPELNINGSÅR: 2010 FORMAT: mp3
STORLEK: 3,8 Megabyte

Sidor: 1 2