Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Hellhoff

Sidor: 1 2
1
Studio, produktion och övrigt / Kontrollrum i KALL militärbunker
« skrivet: 11.01.2016, 16:20:18 »
Hej,

Har haft drömmar om studio i militärbunkern(112 m2) jag förfogar över sen många år tillbaka. Nu börjar det väl bli dags att göra slag i saken? Problemet är betongkonstruktionen som blir fruktansvärt kall på vintern och fruktansvärt varm på sommaren.

Jag hade tänkt att börja med ett kontrollrum, och sedan bygga del för del av studion när pengarna tillåter. Mitt största problem är kylan och kostnaden att isolera eller värma upp hela lokalen. Kontrollrummet får alltså ett litet konvektorelement med termostat, för att hålla en stabil temperatur endast i kontrollrummet under hela året.

Men - hur kan jag konstruera detta korrekt? Jag tänker framförallt på utmaningar med fukt och ljuddämpning... Kontrollrummet kommer inte på någon plats att vara i direkt kontakt med ytterväggarna. På ena sidan handlar det om centimeter, men samtliga andra sidor åtskilliga meter, som senare skall utnyttjas för mindre bås. I detta stora utrymme blir det minst 10 minusgrader om vintern, något jag har löst och troligen efter bygge av kontrollrum löser tillfälligt med en stor byggfläkt.

Kan jag lägga fuktspärr som täcker golvet där kontrollrummet står, flyta med neoprenkuddar och bara bygga ett konventionellt rum med 2"4-regel, glasfiberull och fuktspärr innanför gipset - låta utsidan av kontrollrummet vara obehandlad(dvs att glasfiberullen är helt exponerad, möjligen för att täckas med tyg av typen filt) och sedan konstruera resten av båsen på samma sätt(men med annat antal gips) för att uppnå ljuddämpning av modellen; http://johnlsayers.com/Recmanual/Images/Walls%202..gif

Detta kommer då betyda att i en början kommer "luftspalten" mellan några av rummen vara flera meter.

Några tankar runt eventuella problem... Vad sker med fukten när du bygger ett varmt rum i så en kall lokal? Borde jag konstruera detta på annat sätt? Tack på förhand!

2
Studio, produktion och övrigt / Defekt touchscreen...
« skrivet: 05.01.2012, 13:22:41 »
Hallå,

Jag har ett Soundcraft DC2000 från 1996 där touch screenen nu har blivit dålig. Jag kan bara hitta 1 firma som kan utföra reparationer på specifikt det här bordet och det känns inte helt lockande att montera isär mittsektionen med datorn och skeppa till Amerika med allt som kan gå fel.

Problemet uttrycker sig som så att bordet startar och fungerar precis som det ska, touchscreen går igång och visar information som vanligt, men efter ca 15 sekunder börjar den gradvis att fade:a och tappar efter några sekunder all kontrast. Den är fortfarande belyst och att röra vid den verkar trigga vad som ska ske, det rör sig alltså om att färgen inte visas.

För mig låter det här som en överhettad eller skadad elektronisk komponent och jag undrar således om det finns något företag i Sverige som specialiserar sig på allehanda touch screens, eller semi-komplicerade elektroniska reparationer?

Allt jag hittar är serviceverkstäder som jobbar med enbart en produkt och Soundcraft själva i Sverige eller någon annanstans reparerar inte så gamla bord. Utan touch screen kan jag inte använda solo, mute eller automation.

3
Studio, produktion och övrigt / Kontrollrum i betongbunker
« skrivet: 28.10.2010, 18:03:34 »
Efter att förlorat den grymma lokal vi hade till studion har vi nu fått gå tillbaka till den gamla hederliga betongbunkern. Jag vill bygga ett kontrollrum med flytande golv och flygande tak och vill göra allt rätt från början.

Betongen i backen är inte mer än några cm tjock, ett borrtest i en annan del av byggnaden tog upp jord efter typ 5 cm. Väggar och tak är betydligt tjockare betong. Jag antar att detta kan leda till att det blir kondens på betongen och att en konstruktion riskerar att mögla.

Jag har därför förstått att jag måste ha luftspalt från betongväggarna, jag kommer att lägga den på 5 cm, är detta okey? Innanför de 5 centimetrarna finns reglar och isolering, sedan ett lager med byggplast och slutligen 3 lager gips som limmas med dämplim.

Hur gör jag i golvet? Fungerar det som tillräcklig luftspalt om jag lägger neoprenkuddar direkt på betongen och flyter reglar och allt ovanpå eller måste jag först lägga en plastmatta som håller fukt borta, sedan frigolit, sedan golv, och sen lägga kuddarna ovanpå?

Om jag ska köra med stepisol är det kanske inte så bra att lägga direkt på betong, måste jag då göra förarbetet nyss nämnt?

Tack!

4
Studio, produktion och övrigt / Skumt problem i Cubase
« skrivet: 08.09.2010, 18:07:19 »
Hej och hå,

Jag har ett projekt i Cubase SX2 där jag klipper itu trumspåret. Jag flyttar sedan den avklippta biten, och drar i den avklippta kanten åt hållet där det tidigare fanns ljud, inga ljudvågor syns på filen.

När jag gör samma procedur på gitarr eller bas fungerar det utmärkt, den bit jag drar ut kompletterar de tidigare bortklippta ljudvågorna. Jag har även andra projekt där det fungerar utmärkt att ta ett trumspår och göra på detta sätt.

Jag har försökt i en timme att hitta felet, jag tänkte först att det kanske kan bero på att jag faktiskt timestretchat trumspåret, även om det inte borde spela roll. Men efter försök på ett fungerande spår att timestretcha och sedan göra ovanstående procedur fungerade det klockrent.

Varför? :)

5
Studio, produktion och övrigt / Kontrollera midisignal?
« skrivet: 01.09.2010, 15:47:02 »
Hej och hå...

Jag har ett sånt där gigantiskt mixerbord som kan styra bandare eller inspelningsutrustning med MIDI-signaler. Nu är problemet det att jag aldrig får det att fungera, jag har lyckats styra till så att cubase kan styra mixern men inte vise versa och det vill jag förstås.

Jag har köpt ett midigränssnitt som kopplas in via usb som jag vill använda till detta. Nu vet jag ju att Cubase t. ex kan styras med hjälp av att midin skickar "toner", och då gäller det bara att veta VAD mixern skickar ut när man trycker på respektive knapp.

Finns det någon programvara som kan monitorera vad som kommer in via midi och klargöra det för mig, så att jag kan knyta denna instruktion till rätt funktion i cubase?

6
Studio, produktion och övrigt / Sänka takt utan att pitcha ner?
« skrivet: 31.08.2010, 10:44:12 »
Hej och hå,

La lite trummor igår i studion och konstaterar vid läggning av gitarr att takten är lite för snabb. Jag är skeptisk, men finns det någon mjukvarulösning som gör att jag kan - utan att pitcha ner ljuden - göra takten liiite långsammare?

Det gäller bara trummorna, övriga instrument lägger jag först när jag är nöjd med trummornas takt oavsett om det går att åtgärda maskinellt eller om jag måste spela in dem på nytt.

7
Studio, produktion och övrigt / Bygga trumbås i villa
« skrivet: 20.07.2010, 17:25:29 »
Jaha, jag har haft en kanonlokal för min studio under en period men den har blivit allt för dyr och det ena ledde till det andra och trots att vi byggt och gjort riktigt fint får vi lämna allt och börja om från början.

Nu måste jag snabbt ha tag på en lokal och det lutar åt källaren i mina föräldrars villa. Det finns ett problem och det är ljudvolym. Annars finns stora utrymmen med vältillagna tak och möjligheter för mig att separera källorna p.g.a avstånd.

Föräldrarna kan stå ut med lite ös från monitorerna, men förstärkare och trummor måste isoleras i ett eget rum. Nu vill jag veta vad ni anser är den absolut minsta ytan och volymen där ett trumbås kan byggas.

Jag är självklart på det klara med att det behövs stora ytor och högt till tak inte minst för att små utrymmen för trummor ger svårigheter för ljudet att utvecklas på ett bra sätt.

Men om vi tänker oss de sämsta förutsättningarna för storlek och om vi utgår ifrån att trumbåset dödas helt och hållet invändigt så man slipper studsar och stryper ljudet utåt. Vad anser ni är den minsta ytan att bygga på?

8
Vet någon var man kan få tag på dessa rackare billigt? Har kollat med musikbörsen, jam och thomann men ingen av dem verkar ha bantamkablar. Har kollat på ebay, men hittar oftast bara stereovarianten, och jag behöver mono. Vet någon vart man kan få tag på såna i Sverige? Kanske någon rent av har ett gäng skräpandes? Hojta till isåfall!

9
Studio, produktion och övrigt / Vart kan man köpa EDAC-kontakter?
« skrivet: 30.11.2009, 13:00:35 »
Jag har ett stort mixerbord som kräver EDAC-kontakter för tape tracks.
Jag söker 56-vägs EDAC men hittar ingen svensk leverantör, finns någon sådan?

10
Studio, produktion och övrigt / Längd på tvåtumstape.
« skrivet: 23.06.2009, 12:54:22 »
Tre snabbfrågor:

1. Hur mycket utrymme, dvs inspelningstid finns på ett http://www.thomann.de/se/rmg_sm900_2_762m_nab.htm ? Det skiljer sig väl beroende på inspelningshastighet men som jag förstått det finns det standarder, så vad gäller?

2. Hur många gånger kan man återanvända ett band? Bruset ökar med varje överspelning, eller hur?

3. Är bandtypen jag nämner här ovan funktionella för en Otari MTR-90 om den konfigureras för den bandtypen?

11
Tjohej! Postade denna tråd på studioforumet, men tänkte kolla efter tips här också:

Eftersom jag eftersträvar att spela in helt och hållet med outboardutrustning börjar det nu bli dags att fundera på vart jag ska spela in masterkanalerna. Jag har i dagsläget enbart analog utrustning enda fram till sista skedet, dvs ljudkortet som är ett Motu 2408 utökat med 2 st Alesis AI-3. I framtiden planerar jag att ha möjlighet för Motu-kortet, men även en rullbandare på 24 kanaler. MEN, eftersom jag inte längre mixar i datorn vill jag ha tips på vad jag ska spela in masterkanalerna på.

Teoretiskt sett så kan jag ju gå tillbaka till Motu-kortet som har rätt sjyssta omvandlare. Men ponera att jag vill spela in på något som kan tillföra mixen något mer än Motu-kortet. Möjligen något rörbestyckat, vad skulle ni tipsa om då? Är en masterbandare trevlig och i vilken prisklass måste jag då lägga mig för att överglänsa Motu-kortet eller bör jag satsa på någon digital burk?

Bandare tilltalar mig mycket. Så finns det något trevligt alternativ för OK pengar som kan tillföra mixen något magiskt som inte digitalt kan så tar jag tacksamt emot tips(modellnamn och info), och har då även en slutgiltig fråga. När jag väl har det på band, hur går jag till väga för att få det på mp3 eller skiva? Måste jag sedan ta utgångarna från bandaren tillbaka till en digital inspelningsenhet?

Tacksam för svar.

12
Hej och hå!

Efter år av funderingar på hur vi ska bete oss i vår betongbunker för att bygga utan problem så har vi nu bestämt oss för att byta lokal. I detta fall kommer vi att flytta in tillsammans med en raggarklubb i en konsertlokal på ca 160 kvadratmeter(dansgolvsyta) med tillhörande utrymmen.

Vårt kontrollrum kommer att byggas ovanför scenen och är ca 40 kvadrat och här kommer vi att bygga både flytande golv och ordentligt isolerade väggar. Liverummet kommer att vara på scenen som är neranför kontrollrummet, och även om detta inte är idealet för ett liverum så tror vi det kommer att fungera bra efter lite byggnationer.

Nu är det så, att i andra änden av lokalen, ca 20 meter från scenens framkant finns en vägg (gips, 95-regel med stenull, gips) och bakom denna vägg bor en stackars tjej. Det är OERHÖRT lyhört.

För hennes skull tänker vi bygga en ljudisolerande vägg, och nu undrar vi hur vi måste gå till väga. Om vi tänker oss att den bortre väggen, mitt emot scenen ser ut på detta sätt om man betraktar den framifrån:
 _______________
/_______________\
|                         |
|------------------|
|                          |
|________________|

Den streckade linjen är ett loft som står ut från väggen som är ungefär 3 meter djupt. Ovanför den streckade linjen bakom väggen finns ett tomt rum, men nedanför den streckade linjen, på högra halvan ligger vardagsrummet för tjejen.

Frågan är om det kommer att räcka att ljudisolera hela nedre delen, eller måste vi även isolera ovanför loftet, och kanske frigöra loftet från väggen också? Hennes tak finns på ungefär samma höjd som loftet.

Som vanligt är det så enkelt och billigt som möjligt, så effektivt som möjligt.

Frågan: Kan vi bygga ytterligare en vägg med 95-regel, som sträcker sig från golv till loft, och luftspalt från den nuvarande väggen, vi sätter inga gips på baksidan, in mot den nuvarande väggen, använder oss av stenullsisolering och sätter gips enbart på vår sida, 3 lager med dämplim mellan varje?

Kan det räcka?

13
Studio, produktion och övrigt / Nivåer i bord och ljudkort.
« skrivet: 30.01.2009, 00:01:20 »
Goddagens!

Jag har som några av er känner till bekantat mig med en ny kärlek, ett fullständigt analogt soundcraftbord med motoriserade reglar och trevlig automation. Nu funderar jag lite över hur mycket man kan våga pressa det. När jag sitter och mixar tycker jag att något händer vid +9 dB som låter vackert. Men då är mätarbryggan röd, fast ett par steg ifrån toppen. Egentligen skulle jag vilja dra på mer för att få trycket. Kan man ha sönder något på det här sättet, eller är det okey att mätarbryggan går upp närmare toppen så länge "clip" inte aktiveras på kanalen?

Finns det några andra varningstecken jag bör leta efter?

I ljudkortet blir det ju inte trevligt alls när man når 0:an, men då uppstår digital dist så den undviker jag alltid vid inspelning, hur är det vid uppspelning? Ofta när jag spelar in något i cubase och sedan spelar upp det så märker jag att det distar på utgångssidan, bör jag då sänka signalen så det inte distar ut heller? Vad händer om utgångarna på kortet distar(det hörs ingen skillnad på ljudet vad jag kan märka)?

Tack!

14
Hej!

Jag har blivit försatt i en situation då jag behöver spela in ett band i min studiolokal som för närvarande är under uppbyggnad. Då det är så kallt i lokalen just nu och kontrollrummet står halvfärdigt måste jag bygga klart det inom mycket kort tid. Mitt enda huvudbry är detta:

Jag har ingen ljudklassad dörr. Jag vet inte vad det kommer att bli för mått på den jag köper. Kan jag bygga någon form av hål där de flesta dörrkarmar passar in, eller ska jag inrikta mig på något vanligt mått?

Kort och gott: Hur ska jag bygga ett hål för att sedan ha så lite smärta som möjligt när det blir dags att sätta in en dörr som jag inte vet måtten på? Illustrera gärna med någon simpel bild vid förslag.

15
Studio, produktion och övrigt / Problem med Groove Agent.
« skrivet: 12.01.2009, 00:52:14 »
Goddag!

Jag har problem med Groove Agent... Det har fungerat kanon när jag har kört det tidigare. Nu formaterade jag datorn och la in det igen, och de ljud som jag tidigare har använt verkar nu vara nerpitchade något katastrofalt... Cymbaler ringer i flera sekunder och låter dovt och fult och alla ljud är oanvändbara. Jag trodde först att pitch-inställningen("tune") var felaktig, men det visar sig att om jag drar upp den på max så låter ljuden som de tidigare gjorde när den stod i det neutrala läget.

Har någon en aning om varför?

16
Häromdagen installerade jag ett edirol midi-interface som kopplas in via usb. Strax därpå började jag få problem med att datorn totalhängde sig samt startade om i tid och otid och en omstart var näst intill omöjlig då den kom till olika skeden och sedan låste sig eller startade om. Efter en av omstarterna stod det att "The hardware monitor has found a problem"(på ett ungefär) varpå jag gick in i BIOS för att kolla vad den rapporterade. Det visade sig att 3volt ligger och dippar runt 2,76 och stundtals går ner till 2,5 och blir rödfärgad varje gång, vilket indikerar att det verkar vara något konstigt strömfel som kanske orsakar mina problem(?).

Idag öppnade jag datorn och dammsög den försiktigt varpå den sedan gick utmärkt att starta. Jag slängde upp Cubase och startade ett projekt som började att spraka och knastra och hacka något fasansfullt.

Jag lägger märke till att processorn går upp i maxkapacitet under grymt korta perioder just precis när det händer. Jag började direkt att fundera på om det var latency så jag höjde buffersize från 1024 till 2048, vilket är det högsta värdet mitt Motu 2408 kan ha, men det blev ingen skillnad alls, trots att latencyn ökades från 23ms(1024) till ca 42ms(2048). Jag provade också att minska latencyn till 512 buffers(ca 12ms) och upplevde inte heller då någon skillnad, det var exakt likadant.

Med tanke på att mina projekt inte har några som helst effekter eller pluggar(jag kör allt sådant outboard) så har jag ingen särskild inverkan på processorn förutom spårmängden. Jag provade dock att göra ett nytt projekt och ladda in en mp3 med samma resultat så jag tror inte att detta handlar om latency.

Sedan öppnade jag windows media player och provade att köra en mp3 där, och det gick kanon, förutom att datorn låste sig efter en stund. Problemet med windows media player har jag dock alltid haft och det försvinner troligtvis efter en ominstallation. Men i vilket fall så har allt fungerat kanon tills idag och jag måste få igång skiten. Har någon nån aning om vad det kan vara?

Jag kör en AMD-burk med 512 mb internminne, runt 1.5 ghz processor. Jag har ett Motu 2408 MK3 kopplat till den.

17
Goddagens!

Jag har inhandlat ett tjusigt analogbord med digital styrning. I bordet finns funktioner för Rew, forw, play, rec, osv. Egentligen allt man kan göra i Cubase, och jag känner till att man kan styra cubase med bordet vilket vore fantastiskt. Jag satt och bläddrade i manualen till cubase igår och slet mitt hår i förtvivlan, hur får man det att fungera?

Jag sökte forumet och wikin men hittade ingen förklaring. Vad som vore underbart vore om någon kunde skriva en wiki-artikel om vad man behöver göra i Cubase för att få det att fungera. Vilka inställningar som måste vara aktiva och varför.

Finns det någon bevandrad själ som kan förklara hur man kan göra, och gärna uppdatera wikin med infon?

Jag har en edirol midimodul som kopplas in via USB och har kopplat den från OUT på modulen till IN på bordet, och från OUT på bordet till IN på modulen.

Jag lyckades få klockan i bordet att snurra, men med fel samplerate(?) så det laggade och betedde sig konstigt, jag lyckades också få datorn att totalhänga sig, vilket alltså inte är önskvärt.  :rolleyes:

18
Studio, produktion och övrigt / Lexicon LXP5
« skrivet: 25.11.2008, 19:18:29 »
Goddagens. Tänkte kolla om någon känner till Lexicons LXP5? Jag har möjlighet att införskaffa en sådan
tillsammans med Midi remote controll för billiga pengar. Är det användbart i studio eller bör jag sikta på
något dyrare?

Det är väl som vanligt en fråga om vad man själv tycker låter bra, men enligt era erfarenheter, är det
användbart? Tilläggas bör att jag har en Behringer Virtualizer pro som jag inte har brytt mig om att
koppla in ordentligt eftersom jag testat den under korta perioder utan vettigt resultat.

19
Goddagens!

Jag undrar om någon kan rekommendera ett passande mixerbord för livesammanhang. Här är historien:

Mitt band är 5 år gammalt. Vi spelar framför allt från 100 till 2000 personer. Det sistnämnda har ofta andra ljudtekniker och utrustning. Men själva har vi ett system som skall kunna täcka ungefär 600 personer, men dessvärre ett halvtaskigt mixerbord från Behringer.

Nu är jag ute efter något med minst 8 ingångar, gärna 12-16 ingångar, gärna rackmonterbart. Inbyggda kompressor och effekter till varje kanal är önskvärt, varpå YAMAHA 01V96 VCM är av intresse. Den ligger dock i en prisklass som svider mycket. Finns det någon som kan rekommendera en liknande mixer för billigare peng? Motoriserade reglar är av intresse, men inte nödvändigt.

Finns det något som passar mina behov?

20
Studio, produktion och övrigt / Hjälp med min trummix
« skrivet: 23.10.2008, 01:10:50 »
Goddagens!

Tänkte lägga upp en trummix som jag slutförde idag för att se om jag kan få lite feedback på hur jag ska förbättra det. Jag får lov att säga att jag är nybörjare inom området, och att mina förhållanden är ganska spartanska, varför det mesta låter annorlunda när jag lyssnar hemma och jag hör saker som jag direkt vill förändra(såsom baskaggen i detta fall). Problemet är dålig lyssning, dålig akustik och generellt sett budgetprylar. Men vad hade ni gjort för att förbättra ljudet om det lät som i filen jag har länkat här nedan?

http://www.speedyshare.com/517359401.html

Om någon har intresse för hur signalkedjan ser ut så är det på detta sätt det har spelats in:

Baskagge -> Audix D6 Mikrofon -> Alesis 3630 Kompressor
Virvel över -> Shure SM57 Mikrofon -> Alesis 3630 Kompressor
Vivel under -> TSM MT57
Overhead Left och Right -> JJLabs överhängsmikrofoner från DK7SR-trummickkit
Puka 1 och Puka 2 -> JJLabs pukmikrofon från DK7SR-trummickkit -> Behringer Composer kompressor
Puka 3 -> JJLabs pukmikrofon från DK7SR-trummickkit -> Behringer Multicom kompressor

Allt går igenom ett Behringer MX8000 mixerbord in i ett Motu-2408 och mixas helt och hållet genom bordet.
Vad hade ni lagt på? Reverb på virveln? Hur hade ni EQ:at för att nå en förbättring? Skriv på! :)

BTW, jag har för avsikt att köra hela trummixen igenom min Gyraf SSL-kompressor när den är klar för att uppnå bättre resultat.


21
Möjligen en annorlunda tråd, men fy satan vad jag vill rekommendera Summit Audio 2BA-221. Jag trodde fan inte det var sant vad den gjorde med mitt ljud när jag kopplade in såväl kondensatormick som akustisk gitarr. Det var möjligen det bästa inköpet i hela mitt liv. Inspiration och motivation är på topp efter inköpet och det öppnade en jävla massa dörrar. :)

22
Tja!

Eftersom jag inte har råd med några ljuddämpande dörrar för tillfället, men har massa material och vill bygga klart kontrollrumsväggen så funderar jag på att smälla upp hela väggen och lämna ett hål för där dörren kommer att vara så länge.. Finns det något standardmått som jag kan räkna på så att de flesta typer av ljuddämpade dörrar kan få plats, så jag inte behöver oroa mig sen när jag ska köpa en?

Och fråga 2: Kan jag låta dörren stå direkt på golvet, i sin karm, eller måste jag ha en regel under dörren och dess nedersta karm?

23
Du hörde rätt, du som sitter där med stora förvånade ögon. Jag inser att det är ett stort projekt men jag vill första och främst veta om det överhuvudtaget är möjligt. Jag vill bygga en helt egen ADAT-enhet i ungefär samma utförande som Alesis AI-3. Jag har grundläggande elkunskaper och behärskar lödpennan, min bror jobbar med det och min studio är i behov av en sådan enhet. Det låter som ett mycket intressant projekt och eftersom jag har läst att sådana enheter egentligen inte är så komplicerade så tänkte jag undersöka om det är möjligt för mig att bygga en och om kunskapen av vad som behövs finns på detta forum.

Jag har tillgång till en fräs för att göra chassiet, och jag har en vän som kan göra kretskortet åt mig. Det jag nu behöver veta är ungefär vilka komponenter jag behöver och gärna varför(hur det fungerar), och hur en fungerande signalväg kan se ut för en enkel enhet. Än så länge har jag konstaterat att jag behöver:

16 balanserade telekontakter(8 in/ut), 8 gröna leds och 8 röda leds(signal och clip), i likhet med AI-3 även Wavefront Semiconductors AL1101 och AL1201-konvertererare(eller motsvarande). Som jag förstår det är det dessa rackare som konverterar signalen från analogt till digitalt och vice versa. Jag behöver också en ADAT optisk kontakt som kan anslutas till ADAT-kontakterna på mitt Motukort. Någon form av PSU, möjligen kan jag använda mig av samma som används för Gyraf SSL-projektet. En powerknapp(kan nog hitta någon mysig i elfakatalogen där förmodligen också många av komponenterna bör gå att få tag på). Jag tycker inte att jag behöver någon intern klocka, utan att den skall använda mitt Motu 2408 som klockenhet precis som AI-3:an.

Jag vill att enheten ska vara 24bit och 48khz men jag vet inte vad som anger detta. Tror ni att detta projekt är genomförbart, finns det någon som kan hjälpa mig med en lista på hur signalkedjan kan se ut och vad som behövs i komponentväg för att slutföra den, eller finns det möjligen ett schema för AI-3 eller liknande att få tag i någonstans där man ser exakt hur den är byggd?

Om projektet är genomförbart kanske fler är intresserade av att bygga en! :)

Nu håller jag i mig i något för att inte blåsa bort i den storm av kritik som kommer. ;)

24
Studio, produktion och övrigt / Konkurrens inom studiovärlden
« skrivet: 08.04.2008, 10:52:52 »
Det här kan nog leda till en intressant forumdiskussion. Bra och dålig konkurrens inom studiovärlden. Jag fick just ett meddelande från ett band som hade bokat inspelningstid hos oss att det inte längre var aktuellt då studiefrämjandet hade erbjudit dem inspelning i en annan studio gratis.

Jag är på det klara med att det här med studiecirklar är en god idé och att det hjälper unga musiker att få möjligheter. Men unga studiobyggare då? Någonstans i mitten måste man ju kunna mötas och hur ska min studio kunna vara konkurrenskraftig mot något som är gratis och som förmodligen har lika bra, eller bättre teknik än min egen?

Jag kan bara jobba på att göra nöjda kunder genom att vara trevlig, hjälpa till med produktionen i den grad bandet vill det, leverera ett bra ljud och hålla en låg kostnad. Men det är fortfarande inte argument som räcker mot det magiska ordet gratis, inte ens i de fall då mitt sound kanske är bättre än gratisstudions sound.

Vad gör man? Kontaktar ett studieförbund och erbjuder sin studio till dem mot betalning så de kan erbjuda ungdomar gratis inspelning i studio? Jag tror inte det, med risk för att förstöra för eldsjälar som vill driva en studio och tjäna pengar på det.

Anmäla till konkurrensverket? Det låter lite overkill. Vad gör man, och hur ser ni på det?

25
Se goddag.

Jag håller som bekant på att bygga ett kontrollrum nu. Nu skulle jag vilja göra några mätningar för att se hur mitt rum svarar i frekvens mot det material som spelas upp. Jag vet att man kan göra detta med en speciell typ av mikrofon samt pink noise... Finns det något enkelt, billigt men förhållandevis träffsäkert sätt att göra detta med hjälp av t. ex en kondensatormick och mjukvara i datorn?

26
Goddagens!

Eftersom jag upplever att det ofta är svårt att få till ett sjysst virvelljud så vill jag ha möjligheten att dra in virveln med någon form av triggmick som är snabb nog att överföra även snabba fills. Som en livlina så att säga. Som jag har förstått det så behöver jag en triggmick och en triggmodul. Kan någon tipsa mig om en BILLIG men bra triggmodul och mick. Jag klarar mig på EN kanal som ni förstår, men vet ej om det existerar?

Hur kopplar man in triggmodulen till datorn sen? Måste den gå via midi? Har nämligen inga midi-in så jag får isåfall skaffa en billig midimodul också. Tack på förhand.

27
Studio, produktion och övrigt / Två skärmar på ett grafikkort?
« skrivet: 19.03.2008, 21:35:03 »
Goddag!

Jag trodde inte det var möjligt, men jag har läst ett par trådar på forum som verkar antyda att det faktiskt går att ansluta två skärmar till ett enda grafikkort. Den ena skärmen till VGA-utgången och den andra till DVI-utgången. Det enda man skulle förlora på detta var att 3D-Acceleration inte skulle fungera på ena utgången. Kan detta stämma, och kan man isåfall köra extended desktop på studiodatorn på detta sätt?

Tack på förhand.

28
Tja! Det har varit på tal länge, men nu börjar det bli dags. Studion har gett tillräckligt med inkomster för att bygga en kontrollrumsvägg och vi har börjat att skissa på ritningen för det hela. Här nedan finner ni en bild på hur jag tänkt mig bygget, och jag vill gärna ha kommentarer och invändningar, men betänk att budgeten är väldigt begränsad. Måtten är så exakta som möjligt, men det kan skilja sig lite från verkligheten eftersom jag inte har mätt fysiskt utan mest uppskattat och måttat på ett ungefär.

Här följer några mått:

Lokalen är på ett ungefär: 8 x 7 meter. 2.40 i tak vid väggarna, sedan lutar taket uppåt mot taknocken. Där uppskattar jag ca 3.60.
Kontrollrum: 267.43 cm, dvs 2,67 meter x ung. 7 m. Och jag vet att detta är i minsta laget, och det hade jag tänkt att lösa med en sådan här:

http://www.aeronet.com.au/Aeropanel%20Absorber.htm

Anledningen? Liverummet kommer att tjänstgöra som replokal, med mycket utrustning och därför behöver jag en stor yta i liverummet.
I det här fallet mäter den ytan 484 x 695 cm. Kan någon hävda att 2,67 meter är för lite för ett väl fungerande kontrollrum,
efter akustikbehandling, så får jag omvärdera, och då vill jag att denne uppger minsta tänkbara yta för kontrollrummet.

Kontrollrumsfönstret mäter 140x80, vilket jag upplever som en bra storlek, men har någon invändningar, shoot!
Vad gäller höjden, så slutar fönsterytan ganska precis vid 180 cm från golv. Är detta för lågt eller fungerar det?

Dörren är gjord efter ytterkarmmåtten som vi diskuterade i en annan tråd (http://www.kontrollrummet.com/forum/index.php?topic=5825.msg52890;topicseen#new)
med reservation för senare ändringar.

Skissen saknar såkallade kortlingar mellan reglarna för att skapa stabilitet, men detta känner jag till, och jag kommer även att lägga ett remstycke med regel längs hela regelraden på liverumsväggen upp emot taket. Alla omgivande väggar är gipsväggar, dvs omkring min ritning. Och de är fyra kompletta väggar, inte tre som jag har ritat för att se bra. :)



Mixerbordet har jag alltså tänkt mig rakt framför fönstret. Jag vet att man i kontrollrum eftersträvar symmetri, vilket här inte är ett faktum eftersom kontrollrumsfönstret inte är placerat i centrum av rummet. Detta är dock något jag kan ändra på, men den här placeringen känns rätt med tanke på nuvarande möblering då hörnet vid dörren inhyser en soffhörna som utrymme för band som besöker studion. Vad gäller ingången till studion så är den inte ritad men befinner sig på skissens främre vägg(man kommer in i liverummet) mitt emot dörren jag ritat på kontrollrumsväggen.

Vad gäller luftspalten i kontrollrumsväggen så mäter den exakt 20 cm. Jag har tänkt att isolera denna vägg med stenull, och fästa trådar på insidan av väggarna för att isoleringsskivorna ska sitta på plats när man placerar dem. Väggen mot kontrollrummet tänkte jag klä med 3 lager gips och väggen ut mot liverummet kommer att kläs med 2 lager. Jag har dessutom börjat skissa på kontakter som kommer att placeras i en panel i väggen, på olika höjd på de två väggarna för att undvika direkt ljudöverföring.

Frågor, kommentarer, synpunkter, tack! :) Vill någon pilla med sketchupfilerna kan jag maila dem om denne PM:ar e-postadress!

29
Vilken är bäst? Stör mig som fan på att Behringern har kontakter på framsidan. AI3an ser mysigare och smidigare ut, men har hört fina grejer om ADA8000, speciellt i tråden där någon la ut två ljudfiler, en focusrite och en ada8000, "alla" tyckte focusriten lät bättre tills personen berättade att han hade switchat namn på filerna.

Ändamålet? Tänkte koppla till min Motu 2408 MK3 via ADAT-ingångarna för att få 8 kanaler till i datorn.

30
Studio, produktion och övrigt / Ljudklassade dörrar?
« skrivet: 30.11.2007, 13:12:13 »
Tja!

Håller på att göra en ritning över ombyggnationerna i studion som jag har pratat om länge. Nu skulle jag vilja ha tips på vart man kan köpa ljudklassade dörrar, och om det finns några standardyttermått på karmar till sådana? Helt enkelt så jag har något att räkna på i ritningen.

Tack på förhand.

31
Jag har ett mixerbord med 24 Xlr och 24 teleingångar... Vi är i farten med att bygga en vägg till ett kontrollrum, och då undrar jag förstås hur många anslutningar ni hade byggt in i väggen? 24 xlr och 24 tele låter lite mycket. I dagsläget spelar vi som mest in 7 mikrofoner samtidigt(trummor) och då skulle ju 8 kanaler räcka, men vad händer om någon musiker har något speciellt önskemål?

Så kort och gott, hur många anslutningar hade ni byggt in i väggen? Och, kan någon annan anslutning tänkas behövas mellan de två rummen? Tack på förhand.

32
Det här kan bli en djup diskussion. Jag har efter ca 5 år inom musikbranschen kunnat konstatera att jag på större delen av alla konserter eller inspelningar jag deltagit i blivit sjuk just några dagar innan. Jag har alltid trott att det beror på att man repar, anstränger rösten och blir nerkyld och därmed blir förkyld.

Häromdagen diskuterade jag det med några andra musiker. Varav en har jobbat med musik i 15 års tid. Han blir alltid sjuk inför inspelningar, oavsett när de äger rum. Den andre hade samma åkomma och båda trodde att det var rent psykologist, dvs att man undermedvetet är nervös till den grad att man utvecklar en sjukdom inför varje viktig situation.

Är detta en möjlighet och upplever ni också liknande besvär? Kan man lösa det på något sätt? Vad är er uppfattning? :)

33
Det här var nytt för mig. Jag har ett Motu 2408 MK3 anslutet till mitt mixerbord. Och tänkte nu köpa en Behringer ADA8000 att få ytterligare 8 kanaler till. Nu ska ju utgångarna på mixern, 9-16, gå till ingångarna på ADAn, sen kommer ju informationen ut från ADAn via ADAT-kabel till Motun så jag får in kanalerna i datorn. Om jag har förstått det rätt använder jag mig sen av utgångarna på ADAn precis som med det vanliga ljudkortet och drar dom tillbaka på B-Pathen i mitt mixerbord?

Blev skumt när utgångarna redan kommer till datorn via ADAT, och sen ska dom ut med tele. Men det stämmer va?

34
Som beskrivningen anger, jag hade en dust med vår trummis huruvida rökmaskin på en livescen är häftigt eller löjligt. Vad är era personliga uppfattningar och vad tror ni att folk vanligen tycker om rök under livespelningar?

Få höra några djupa analytiska svar nu.  :P

35
Goddagens. Ett band har spelat in i vår studio, och materialet har mixats så att det låter helt okej. Nu skickade dom över en låt ifrån Green Days platta, och jag har klargjort för dem att det är omöjligt med våra resurser. Men när man lyssnar på låten kan man inte låta bli att undra hur fan dom bär sig åt?

Låten ligger många dB över vad vi har gjort med våran, och när vi försöker dra på volymen i närheten så låter det trasigt och distar, limitern gör en hel del skada också. Så min fråga är, vad gör dom där nissarna egentligen vid mastring, hur kan dom dra på så mycket utan att det låter illa?

Tips och sanningar vore intressant. :) Låten ifråga var "American Idiot".

Sidor: 1 2