Jag vet inte, men är ganska säker på att man förstör öronen mer med inear då ljudet från dom kommer så extremt nära trumhinnan. Har sett andra kommentera det lika. Jag körde med enklare inear förr o tyckte det pep mer. Det var ett jäkla störigt petande på dom också för mig då jag har smala hörselgångar som faen, de ville gärna ramla ur och låta olika hela tiden. Jag köpte nog kanske åtta olika inear, ingen funkade bra. Sen testade jag med samma lurar jag har i studion för pålägg, då blev det så mkt roligare att köra enmansband. Och ingen kommenterar att jag ser mer korkad ut med lurarna på heller som jag var lite orolig för först. Många trummisar o keyboardlirare kör ju med lurar live.
Lurarna är bättre än inear på ett vis till, när folk kommer fram och pratar (kanske tom lite sluddrigt ibland) och önskar låtar, har man då täta inear väl insatta i öronen måste man krångla ur dom för att höra vad folk säger. När man väl fått i dom igen kommer nästa gube/dam och surrar. Vanliga lurar drar man snabbt ner på halsen o upp igen. Man kan även göra det mitt i låtar om man vill känna lite extra på soundet i lokalen.
Gjutna dyra Bellman inear är nog skitbra, men krånglet att dra i och ur dom hela tiden blir kvar ändå. De HD280pro lurar jag har tycker jag är helt suveräna.
Störst nackdel med lurarna är att det är svårt att ha cowboyhatt samtidigt.

För att få lagom volym på allt ute i lokalen gör jag så att jag spelar nån från spotify med tryck, jag brukar kör Bob Marleys "Is this love" genom mixern och gasar på mastervolymen på mixern så pass att jag ser hur lysdioderna för master ut blinkar nästan upp på rött. (såna har väl de flesta livemixrar) Först därefter så börjar jag höja volymrattarna på de aktiva PA-lådorna o går runt i lokalen o justerar upp både toppar o subbar så det det blir så mkt hifi som möjligt. Med mina ganska kraftiga PA-gerjer räcker det ofta med en tredjedels volym på lådorna. Sen när jag kör mina egna låtar vet jag stupsäkert genom att bara titta på masterblinkandet att volymen inte blir värre än vid testet innan. När jag kört första set för en oftast mindre o nyktrare publik så börjar lokalen fyllas av mer folk som dessutom är fullare och mkt högljuddare. Då är det dax att återigen köra bakgrundsmusik från telefonen och justera upp vollarna lite grann på PA-lådorna. Mixerns inställningar ändrar jag inte alls, o ljudet i lurarna är det samma. Höjer man inte volymen så när lokalen fylls alltmer kommer man inte att höras alls nästan. O kör man den högre volymen från början blir det för starkt för den lilla publiken. Men att justera totalvolymen bak på PA-lådorna när man kör nåt lagom fett o tungt från telefonen är en garanti för att man inte spelar ihjäl folk sen när man kör själv.
Gör man tvärtom, som många också gör, flera ljudtekniker jag känner gör så, de kör ALLTID FULLT på PA-lådorna och tänker att man ska kunna justera det med enbart mixerns mastervolym tappar man som enmansband kontrollen fullständigt, särskilt med lurar eller inear. Jag vet minst tre sk ljudtekniker som har en helt idiotisk ide att de ALLTID kör subbasarna på max. Topplådorna kan de ha på tex bara hälften. Det gör att det blir fullständigt omöjligt att få ett vettigt ljud. Tom basljuden låter ju helvete om det bara är från 100 hz o neråt man hör. Det blir en vidrigt stark ljudvolym i lokalen, likt förbannat hörs varken sången eller gitarr eller ens baskaggen på ett vettigt sätt. Jag har frågat några av dom vad som är vitsen med detta, men de verkar fatta noll. "Jamen basarna ska alltid gå för fullt" säger de med stora leenden. Här i Hälsingland är det mer vanligt än ovanligt att ljudteknikerna totalförstör alla konserter. O de är väldigt trevliga killar som jag känner väl och har rattat liveljud i åratal. Men de fattar tyvärr absolut ingenting.
Balansen i volym mellan basar o toppa är enormt viktig. Kör man på basarna för lite upplevs ljudet som väldigt vasst, publiken klagar att det är "för högt". Då kan det ofta bli mkt bättre om man höjer (!) basarna lite grann så ljudet blir mjukare.