Har som många här på Kontrollrummet deltagit i en hel del collabs. Många gånger strular det, och filer är inte synk och allehanda problem utöver det. Jag har sammanställt en checklista för samarbeten i förhoppningen att den ska hjälpa alla som vill samarbeta över nätet. Listan kan säkert fyllas på med mer saker, men jag börjar så här så kanske den kan utökas baserat på vad som sägs här i tråden.
Shoot! Vad tycker ni? Håller ni med? Håller ni inte med?
1. Kom överens om vilket tempo projektet har. Detta är inte nödvändigt om endast audioinspelning görs men enklare om man ska kommunicera med varandra kring taktnummer. Ska samarbetet göras kring midiinspelning är det helt nödvändigt att köra i samma tempo om man ska kunna göra någon som helst vettig kvantisering i efterhand innan export av ljudfiler ska ske, eller om de råa midifilerna ska skickas för import i andra änden.
2. Den som skapar wav-filen ni utgår från har bestämt var projektet börjar. Håll er till den startpunkt genom hela samarbetet. Den som importerar denna fil på sin sidan lägger den på "noll" i sitt program och exporterar sedan alla filer med samma startpunkt.
3. Använd alltid wav eller annat okomprimerat format vid filutbyte. Använd även alltid okomprimerat ljudformat som backtrack att spela till. Om man använder mp3-filer i sitt colab finns risk för trassel med synk mellan samarbetsparternas musikprogram då en mp3-fil innehåller en header med metadata precis i början av filen. Detta problem finns inte tex. wav. Exportera helst till samma samplingsfrekvens som mottagaren önskar. Tex. 24 bit 48khz Det brukar inte bli några problem om man har olika format i dagens moderna program, men för att undvika problem, använd samma.
4. Bypassa effekter på spåren som exporteras. Exportera alltid så rent som möjligt. Är det tex. gitarr som spelats in med mjukvaruförstärkare kan det dock vara lämpligt att exportera med denna "inbränt" i spåret. Det kan däremot finnas en idé i att exportera både ett helt rent spår och ett med förstärkare just i gitarrfallet om mottagaren också har bra förstärkarpluggar som kan testas. Övriga effekter som tex. chorus, delay och reverb ska aldrig vara påslagna när spåret exporteras. Om det inte är nån alldeles särskilt speciell effekt ni vill använda så undvik alltså detta. Alla har fullt dugliga effekter i sina DAW idag.
5. Exportera monospår som mono. Detta är nog det vanligaste felet som förekommer, alltså att man exporterar i stereo istället. Detta medför helt i onödan dubbelt så stora ljudfiler. I en del program så kan man exportera stereo- och monospår samtidigt, men om inte det går så gör en sak i taget.
6. Packa filerna när ni exporterat dom. Om ni inte packar filerna så tar filerna lika stor plats som om de hade innehållit ljud hela filens längd. Är det tex. bara ett solo som spelats in mitt i låten så kommer filen krympa betydligt när den är packad. Använd tex. Winrar som packar bra.
http://www.rarlab.com/download.htm7. Om ni inte har någon kommersiell filyta att nyttja på nätet så använd en fildelningstjänst som tex.
https://sprend.com8. E-post är ofta omöjligt att använda för att skicka filer till varandra då man ofta överstiger maxstorleken för hur stora meddelanden man tillåts skicka.
9. En annan bra sak att tänka på när man skickar ljudfiler över nätet är namngivning av filerna då olika ftp-klienter, molntjänster och andra fildelningstjänster samt hårdvaror inte har nån gemensam standard för tecken. Så för att minimera problemen så använd aldrig ÅÄÖåäö eller andra "exotiska" tecken. Använd understreck istället för mellanslag och använd bara gemener, då t.ex ftp-klienter är case sensetive. Var gärna övertydlig också när du namnger. Te.x: songname_leadvox_vers_125bpm.
w av
Ska det skickas runt till många olika medmusikanter i olika studios och olika plattformar kan det va bra att även lägga tillbitdjup och samplingsfrekvens i filnamnet så att tydligt framgår (även om den infon finns att tillgå i metadatan)
10. Bra om låten inte börjar exakt på noll i filerna. En takts luft i början är bra att ha. Dels för att enkelt kunna klippa in inräkning. En annan bra grej är att starten på låten ofta blir mer naturlig då man medvetet eller omedvetet ofta lägger till ett litet glissando på tex. bas eller gitarr.
11. Använd gärna engelska i beskrivande filnamn och övriga anteckningar. För att underlätta för eventuella internationella samarbeten.
Låt diskussionen börja.