Tack för svaret,
Det är rätt kul ibland

men lite annorlunda liv här och sen är det inte min grej från början. Jag är civilingenjör inom RF elektronikdesig, men det är en lång historia

Jag lägger in bilder på lite av vad gjort hittils när det gäller 2 två radiostationer som är klara hittils. Sen efter det lite sketchup bilder på olika exempel hur man ska bygga, såsom jag har förstått det.
Dar303 från elektronikforumet åker ner hit och var här i en vecka och bidrog mycket till en del av det som kan ses. Projektet är till för ungdomar, som svensk närradio ungefär.
Kanske kan vi utveckla den tekniska diskussionen lite mer.

Reglar 4*7 cm, en regel bara

Fick låta svetsa vinkeljärnen för det fanns inte att köpa där.

12 mm MDF med 7 cm tjock skumgummi som isolering. Var det bästa som gick att få tag på i isoleringsväg. Frigolit fanns också. Vet inte vilket som hade varit bäst.

Färdigt alster. Spacklad och målad. Dörren är också tillverkad. Också den skumgummiisolering. Kolla in den amatörbyggda undermåliga tilluften. Det är ett rör som krökar sig 3 meter och som kommer ner innanför innertaket i studion. Reglarbar varvtal för att inte gå på max och föra massa oväsen. Luften som passerar innertaket för också lite oväsen.

Radiomast - 12 meter hög och går att veva upp och ner för att byta antenn och justera.

Egenhändigt designad och tillverkad av en duktig mekaniker. (Han har byggt en egen automatisk sopbil som plocker upp soptunnan automatiskt och tömmer den.)

I drift,

Ett nytt gäng som tränas upp efter nån månad.

Håller på bygger en andra studio. Det är en luftsluss före man går in i andra studion till höger. Det mesta av jobbet är gjort. Det blev trångt med bara en studio efter 5 månader. Den andra studion kommer ha kontrollrum också. (Ett litet angränsande rum där jag ska göra hål i väggen och sätta in två dubbelfönster med karmar) Till och frånluften är kraftigt dimensionerade med stora fläktar och luftlabyrinten är klädd med 2-3 cm tjock skumgumi för att dämpa ljud. Det kommer också finnas ac i lokalen pga klimatet här.

Här har vi gjort om mötesrummet till en undervisningsdatasal med 10 datorer och dedikerad sattelitinteruppkoppling(enda som duger här).

Före bild - En föredetta undervisningslokal för kurdiska rädda barnen.

Efter - En enkel självkör radiostudio. 3 micar och 2 rundade hörn på långsidan av borden. Automationsprogramvara och all musik körs från datorn(finns Numark DJ Cd också). Voicetracking förinspelade program och live. Man kan göra inspelningar samtidigt som man sänder från datorn. Bakom fönstret i dörren är en luftsluss och en vägg till. Den vägg som syns är byggt av reglar och MDF. Tillluften syns och frånluften har ingång ovanför där kortet är taget. Det är labyrinter byggda av mdf och uppsatta innanför innertaket, för att minimera ljud. Fläktarna låter dock förfärligt. Ska byta ut de och isolera de bättre från träet. Både till och frånluft-kanaler kommer från luftslussen.

Elcentralen - Före bild
Det finns central el 2-3 timmer per dag här så det gäller att ordna alternativ el. Och UPS är en nödvändighet.

Efterbild. - Elskåp med kontaktorer för automatisk till och frånslag til den linje där det finns el. 4 olika el linjer in, 2 från central el och 1 från en stor generator som man kan köpa ström per ampere och 1 från en egen generator. En UPS som fyller mellanrummet. Den är kass ska bytas ut till nåt mer proffsigt. UPS elen löper i studion ut till mötesrummet på separata uttag. Alla viktiga grejer är uppkopplade på den. Lågenergi lamporna orsakar mycket störningar i ljudet. Längs med väggarna går kabelkabel kanaler för alla kablar och så. El och ljud är separerade för systemet är inte helt balancerat ljudmässigt.
Jag fick också anlägga två separata jord system eftersom det inte fanns. Ett till elskåpet och ett till antennmasten som åskledare. Stjärnjord får bli en senare fråga.
************************************************
Nu till förslag om hur man kan bygga för att få det bra (och bättre) utan att det kostar för mycket och så att det går smidigt. De kommande radiostationerna kommer att bestå av 2 studios en självkör och en med kontrollrum. Gärna med möjlighet till gemensamt fönster mellan självkör studio till antingen den andra studion elelr till kontrollrummet. Den med kontrollrum är tänkt att användas som en multisyftes studio. Så att man kan använda den som musikstudio och för ljudläggning av filer osv. Den kommer att va uppbyggd kring en Yamaha 01V96 eller en M-Audio Projectmix I/O med cubase, reason och Korg Triton Studio för de orientaliska noter och skalor som behövs. Den självkör kommer att vara likadan som den som kan ses på bilderna.
Såhär ska man alltså bygga:

Två separata regelsystem. Två gipsskivor på varje sida med skarvarna om vartannat( som itne syns på bilden). Frågan är då vart man ska isoleringen. Ska man ha den i mellanrummet mellan reglarna? Då komemr ju reglarna i kontakt med varandra genom isoleringen. Eller ska man ha den i vardera regelsystem? Det blir alltså två uppsättningar isolering.
Jag kommer inte ha möjlighet att ha delade golv och flytande golv och sådana anvacerade saker.
Meningen är att de två regelsystemen inte ska kontakt med varandra för att ljud inte ska fortplanta sig genom något material mellan de två skilda väggarna. Hur gör man då med dörrkarmar och fönster till in till studios?
Här är en illustration på två separata regelsystem för en studiovägg med en fönsteröpning.

Det alternativa sättet var att bygga med tegel enligt nedanstående illustration. (Eller annat material beroende på vikt.)

Som jag förstod det så blir det mer jobb men blir reslutatet bättre? Det känns som om man har mer massa så får man mindre ljudtransplantation då. Behöver man ha gipsskiva på det? Räcker det inte att spackla/gipsa (kan inte den rätta termen) ett 2-3 cm tjockt lager direkt på tegelväggen.
De betongblock(den är som gipsblocket men 2,5 ggr bredare ungefär) som används här är likadan i storlek som de lättbetongblock i sverige som används. Men de är jättetunga. Gjorda av cement/betong och "mackadam" småsten. Riktigt tungt. Sen är det stora hål i de trots at de ä så stora. Kan man använda ett lager sånt bara eftersom de ä så hemsk tunga. Men då får man inte inte ett isär skilda MAM skikt.
Gipsskivor verkar ultimat men jag vet inte hur känsliga de är för transport. Finns bara i en stad att köpa här och de kanske smulas sönder i frakten. Skulle vara intressant med lite ideer på enkla metoder som kan fungera bra och som blir konstandseffektivt.
*******
Klimatet är växlande här, på vinter är det snö och minusgrader och på somamren upp mot 45 grader varmt. Detta kanske kan inverka på val av material också då man inte kan ha kontinuerlig temperaturreglering. Är gipsskivor beroende mycket av temperaturen? Det spricker inte vid stora temperaturväxlingar?
Puh det blev långt,
*Edit stavfel + lite förtydling vissa småsaker.