Eftersom denna tråden handlar om "datorbyggarskolan", så kan vi ju samla lite allmänna tips här själva, så blir tråden ett bra komplement.

Moderkort:
nForce4-chipset med SLI-stöd (som är väldigt populärt i speldatorer) kan fungera till musikmaskiner om man ser till att köra de senaste drivrutinerna för moderkortet - MEN prestandan slår i taket mycket tidigare än med andra chipset och man börjar få knaster i ljudet redan vid 50% belastning ungefär - så även om det kan fungera, är det pestflagg på sådana moderkort om man ska bygga en musikmaskin!
Snabbare buss ger större skillnad än att byta upp sig till nästa CPU-hastighet, så välj moderkort med så snabba bussar som möjligt.
CPU:
Både Intel och AMD fungerar utmärkt - men om det följer med kylare och fläkt, så låt den stanna i kartongen och skaffa i stället en tyst fläkt från exempelvis Zalman, Artic Cooling eller Scythe - dvs om du inte tycker att det är kul att datorn låter som ett jetplan...
Minne:
Absolut minumum i en musikburk är 1GB, men jag skulle vilja rekommendera 2GB, för att ha lite marginal.
Om man väljer att köra med två likadana minnesmoduler, så aktiveras "Dual Channel"-funktionen - något som höjer prestandan med ca 10% på minneshanteringen - alltså är det något bättre än att köra med en enda, dubbelt så stor minnesmodul.
Minnen med lägre hastighet än bussen fungerar att köra, men nackdelen är att all minneshantering går ner till att matcha den långsammaste modulen - så se till att bussens och minnenas hastigheter matchas med varandra för bästa prestanda. Minnen med högre hastighet än bussen fungerar också, men blir givetvis inte snabbare än bussen, så det är ingen mening att skaffa snabbare minnen än vad moderkortets buss hanterar.
Grafikkort:
Kylfläkten på grafikkort brukar vara fruktansvärt högljudd, så välj helst ett grafikkort som kyls med en stor kylfläns. 3D-prestanda behövs inte i Cubase, så man behöver inte något värstingkort till det. Om man inte kan hitta ett grafikkort utan fläkt eller om man vill återanvända ett äldre kort som har fläkt, så finns det en mycket bra heatpipe+fläns-kylare från Zalman, som ersätter fläktkylningen.
Hårddisk:
Välj tysta hårddiskar från exempelvis Seagate eller Samsung.
Två hårddiskar är det normala i musikmaskiner; En som innehåller system och program - och en som innehåller audioinspelningar. Är man lite kinkig och ofta använder streamande samplingsbibliotek, så sätter man in en tredje disk som får ta hand om ljudbiblioteken.
Nätdel:
En nätdel på 400W brukar räcka till, men om man vet att man kommer att behöva mycket kraft (fler hårddiskar etc), så är det all idé att ta en på 500W i stället. I en klenare nätdel går fläkten upp på full styrka snabbare än i en lite överdimensionerad nätdel.
Fläktlös? Nej - det är onödigt, eftersom man då måste sätta in fler chassifläktar för att dra ut värmen som alstras i datorn - och tänka lite extra när det gäller val av chassi. Det är ju annars en uppgift för nätdelens fläkt att dra ut värmen från lådan - och eftersom varm luft stiger så sitter nätdelen som regel längst upp. Med en fläktlös nätdel, blir den utsatt för all uppåtstigande varmluft också, så om det inte finns en chassifläkt som suger ut luften längst upp, kommer den fläktlösa nätdelen att koka ihop ganska snabbt...
Chassi:
Det finns flera som är bra. Bäst (som jag har provat) är Antec P180, där hårddiskar och nätdel ligger längst ner, i en egen kanal som är skiljd från resten av datorn. Även Antec Sonata II är trevlig, men snäppet under P180.
Kablar:
Släng alla breda flatkablar! Det finns numera runda kablar till både P-ATA och till diskdrive, så välj sådana i stället för de kablar som följer med moderkortet. De kostar inte många tior extra. S-ATA-kablarna är betydligt smalare, så de skapar inte samma problem. Felet med breda kablar, är att de hindrar luftgenomströmningen i lådan och därfmed skapar högre temperatur. Dra också kablarna på ett vettigt sätt, så att de inte sitter i vägen för luftströmmen. Även om de är smalare och tunnare, så bromsar de ju luft om de sitter i vägen...
Operativsystem:
XP Home räcker gott och väl till en musikburk. Det finns inga fördelar alls med XP Pro så länge man inte tänker köra med dubbla CPU eller avancerade nätverksfunktioner. Förväxla inte dubbla CPU med sådana CPU som har dubbla kärnor; dubbelkärne-CPU fungerar naturligtvis i XP Home också.
Vista är ett kapitel för sig - och något man nog bör vänta ett tag med, eftersom det fortfarande är många ljudkort som det inte finns drivrutiner till för Vista...