Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - pxm

Sidor: [1] 2 3 ... 91
1
Halvfärdiga demon / pxm - "Koifish, Hardbop"
« skrivet: Idag kl. 01:48:52 »
Hej vänner !!!  :)

Jag har spelat in ett hardbop komp. Med ett solo över 2 repriser !!!

Jag kan inte spela bas så det fick bli arpeggios på basen istället för
walkinbass.  :)

Ackorden/vampen är ett vanlig jazzbluesskelett. Men ackorden är
rotlösa, det finns ingen bas/grundton i dem. Ackorden tangerar beat
2 och 4 i 4/4. För att det skall bli en litet swingkänsla och för att bop
fungerar så.  :)

Man boppar de skalorna nedåt och placerar alltid boptonerna på
upstrikes.

Leadgitarren spelar  bebop skalor, oftast en Mixolydisk skala med
en tillagd #7 och ibland även med en tillagd b4. :)
Skalorna tilllåter alltså en viss kromatik som gör att fraserna blir
längre. Man boppar i 8;ondelar. :)

Bebop och Hardbop är spännande och jääterolig att försöka spela in.
Det är en spännande form att spela jazz och jazzblues tycker jag.  :)

mvh
:)

2
Halvfärdiga demon / pxm - "Blues 17 Mixdown."
« skrivet: 06.10.2019, 00:19:56 »
Hej !!!   :)

Mixad i hörlurar.

mvh

 :)

3
Tack slaptap !!

Bytte ljud på instrumenten.

Jag mixar i lurar - är basen
för hög i volym ???

Så här låter den nu;
 mvh

:)

4
Det finns ju en version med trummor oxå.

mvh

:)

5
Halvfärdiga demon / SV: pxm - "Serendipity"
« skrivet: 25.09.2019, 08:11:05 »
Tjenare Spacetrucker.

Trevligt att du får jazzvibbar. Jag blir jätteglad. :D
Det är ju litet det jag strävar efter.

Jag hade en cowbell genom hela bluesen och ingen bas till att börja med.
I och med basspåret tog jag bort filen med cowbelll.

Tycker att det ger mer effekt och att det framhäver gitarrspårens prestation.

Jag har även en version med trummor men då tyckte jag att bluesen blev
för tam så man bara slölyssnade.

mvh

:)

6
"Elin Carina´s Serendipity, Original Blues."
(Elin Carina´s Serendipity, Original Blues av Johan Paxom, 2019)

//

Serendipitet
"(formellt) Förmågan att göra lyckliga upptäckter av en slump utan att egentligen leta, eller då man letar efter något annat; förekomsten av sådana upptäckter. “(Wictionary)

Jazzfusion
"Fusion är en sammanslagning av en eller flera andra musikgenrer, till exempel jazz blandad med rock blir jazzrock. Ett exempel på fusion som blandar jazz med andra genrer, som förutom rock kan vara exempelvis funk, rhythm and blues, världsmusik eller etno." (Wikipedia)

Modal Jazz
"is jazz that makes use of musical modes often modulating between them nstead of relying on one tonal center. In bebop as well as in hard bop, Bopmusicians use chords to provide the background for solos. A song starts out with a theme that introduces a series of chords for the solos. These chords repeat throughout the whole song, while the soloists play new, improvised themes over the repeated chord progression." (Wikipedia)

//

Hej !!!

Jag tycker att blues i rockjazzfusionstil är jätteroligt. Det har alla iingredienser som är utmanande och spännande och som ställer litet krav, även på den som lyssnar. För mig är det viktigt att bli förstådd,att lyssnare förstår ungefär vad jag försöker att skapa och att kanske skänka lyssnaren en ny insikt. Jag ser musik som en konst där man hela tiden måste försöka förstå vad man diggar. och vad artisterna egentligen försöker göra. vill förmedla. Jag tycker det är bäst när musiker som är långt bättre på musik och sitt instrument än vad jag är spelar in mina ideer och låtar. Om de förstått min mening med musiken och det brukar bli långt bättre alster än de jag åstadkommer. Det är roligt att lyssna på och det är skönt att bli förstådd.

Jag skall berätta litet allmänt vad som försigår i mitt huvud när jag komponerade denna blues. För att presentera denna konstform och öka förståelsen i ämnet.

Här kommer ett försök till en avskalad gitarrblues, (en rockjazzfusion.)
2 spår med min PRS 245 SE. Den ger ett klart och fint ljud.
1 basspår. Min bas är en Yamaha med aktiva mickar.

Kopplade in instrumenten direkt i ljudkortet och processade filerna i Studio One.

I den här bluesen finns det mycket att upptäcka, därav namnet. Nästan som en etyd. Filen är oxå döpt efter Elin Carina, Plinka. Hon är en begåvning och hon brukar fånga upp mina projekt att göra något vettigt av. Hon är en av de musiker som jag respekterar. Plinka har köpt en Hagströms Ultra Swede, med splittbara mickar och det hade varit spännande om hon ville vara med att spela gitarr i detta projekt. Men tyvärr är det tidsbrist. Jag hade henne i åtanke när jag gjorde den här bluesen så den är tillägnad henne. Jag hoppas att hon gillar den. Det är en spännande konstform.

Rockjazzfusion då rythmgitarren spelar en jazzblues och för att den går i raka 8-delar. Basen vandrar inte, man kan säga att den är statisk. Just avsaknaden av swing men ändå i 4/4 brukar vara en klar rockfusionizer. De allra flesta jazzlåtar är blues12or men de är reharmoniserade nästan så att man inte känner igen blues12an. Mr. PC, Girls next door och The Chickin är exempel på kända blues12or inom jazz och fusionmusiken. Inom bebop är det nästan uteslutande hårt reharmoniserade blues12or som spelas väldigt snabbt.

Det är väldigt sällan jag spelar blues i dur. Här blev det en riktigt spännande reharmonisering av skelettet som i grunden är en jazz-blues i F. Det blev spännande ackordsföljd och kadenserna låter naturlig och hemma i progressionen tycker jag. Svår stringskipping med dubbelstops i turnarounden. Leadgitarren spelar raking, främst i sista repris i solodelen men även på ett ställe i versen. Detta istället för targeting då man närmar sig måltonen ett helt tonsteg ovanifrån eller ett halvt tonsteg och upp till måltonen. Raking ersätter även synkoper då ingen trumfil finns.Tonarten F (precis som Bb) ger inte möjligheter till öppna strängar. Så denna blues har sina tekniska svårigheter.

F7-Bb7-F7-F7b5
Bb7-Bm7-5
F7-Bb7-Gb7-G7b9
(F7-D7)(-G7-C7)

Som ni ser är progressionen en enkel jazzblues. Valde att använda blues sevenths. Jag reharmoniserade skelettet till progressionen ovan men de första 7 takterna är standatd. Vampen ger en fin ii-I och i slutet av turnarounden en fin ii-V7-I som löser sig i reprisens/12ans första ackord. Just ii-V7-I är ju atypisk för jazz. Även John Coltranes berömda "backdoor progression" finns med. Mer jazz än så här finns inte även om bebop;en hade svåra och häftiga reharmoniserade blues12;or. Som vamp i jazzblues fungerar dock min reharmoniserade 12a utmärkt. Harmonilära, inversioner, substitut, modal interchange, ja reharmoniseringsmetoder behövs här för att skapa en spännande progression, en blues12a som låter bra, som sitter samman. Här skapas ramverket.

Att hitta skalor till en sådan vamp är svårt då ingen av kyrkotonarterna går att använda. Man får se till andra skalor eller spela linjärt, spela arpeggios. Till verserna använder jag en trad. japansk skala med 10 toner. Den tilllåter litet kromatik och går att boppa, precis som man gör med någon av bop-skalorna., (där man spelar i 8-delar och placerarboptonen/passingnote alltid på upbeat.) Det gör att den låter väldigt mycket jazz och det är min favoritskala även om jag inte använder den så ofta. Skalan i fråga heter Thaishikicho. I solodelen/improvisationen (över blues12an) byter jag ändå skala till en Mixolydisk pentatonisk som innehålller rätt toner även om en vanlig Mixolidisk skala i sig inte går att använda. till den här blues12;an. Då har jag begränsat mig till 5 toner, och det blir inte så svårt att hålla sig innanför det ramverket progressionen / blues12an ger . Mindre chans att göra bort sig då man skall improviseraoch skapa i stunden, i ögonblickets omedelbara invigelse.. Så denna blues har även sina teoretiska svårigheter.

Jag tror att jag lyckats presentera 12an (kompmodellen), tonarten, turnarounden, melodin och solo på ett begripligt vis. Även om denna blues kanske kräver litet av lyssnaren och jag hoppas det är värt det.

Det är i alla fall vad jag hoppas på och det som känns som målet med denna fil.

I vänster kanal;
En riktigt coolt reharmoniserad blues12a i F-dur, med en annorlunda turnaround. I turnarounden ligger det mollterser fast på upbeat och jag hoppas det skall fungera och att man uppfattar dem som passingnotes p g a den placeringen då ju detta är en durblues. Turnarounden fungerar även som bluesens head. Kompet ger en intressant vamp tycker jag. En fras i dimskalan kom med oxå.

I mittenspåret;
Basen mal på i raka 8-delar med samma fras hela tiden. Inspirerat av pedalton och jazzkontrapunkt. Den går i Fm bluesskala så jag hoppar så klart över att spela tersen och toner som skulle vilja vandra till den. Det blir enklare lyssning med ett rythmspår tycker jag och basen förstärker den jazziga känslan. Bas, trummor och keyboard är inte mittgebit egentligen och inte heller arr för stora band. Jag håller mig till gitarrerna men eftersom jag nu ändå spelat in ett basspår så,,,

I höger kanal;
Melodin/succesionen spelas i A# Thaishikicho, trad. skala med 10 toner från Japan, och solot i mitten går i en C Mixolydisk penta. En riktigt bra skala för blues, den låter blues åt det jazziga hållet. På ett ställe gör jag en citing av Pat Metheny och spelar en fras från hans funkjazzblues "Girls next Door". Pat Metheny är en av mina stora idoler så det känns inte konstigt att hedra honom med en citing. Bl a Paul Gilbert använder den Mixolydiska pentan.

Och vips så har vi en alldeles egen och orginell blues som ingen annan har spelat blues tidigare. Superhäftigt. Om någon förstår den och hör den, uppskattar konstformen, om jag kan nå fram - då känner jag mig lycklig.

Antagligen låter min fil för djävligt och är utan struktur, som vanligt !!!

mvh

Johan Paxom, Gävle, 2019

7
Färdiga demon / pxm - "The Blues Mixdown."
« skrivet: 20.08.2019, 09:26:03 »
Spelade in den här med bas och gitarr pluggad rakt in i ljudkortet. Inga effekter är
pålagda mer än en eq på masterbussen. :)
Min vän Peo har mixat och mastrat.
Denna blues är tänkt att vara första spåret på ett singelalbum. :)

Njuter så av soundet som P90 på min Pacifica levererar. Basen har aktiva mickar.
Congas är REX-loopar.

Inga konstigheter utan en rak 12 takters i E och i 120 bmp 4/4. Så där enkelt och
rakt på. En avskalad minimalistisk blues. :)

Hoppas att ni gillar den här, den är jätterolig och enkel att spela, bara bluesskalan.
Är inte helt nöjd med improvisationsdelen men det får vara så, det hörs att det är
impro med litet noodling emellan åt, trevande. :) Basen och congas spelar en så
skön vamp.

jag är ganska nöjd. Nu återstår det att se vad ni tycker. :)

mvh
:)


8
Halvfärdiga demon / pxm - "HOPE." (Modal Hope and Serendipity.)
« skrivet: 08.06.2019, 04:26:12 »
Det här är nog det allra coolaste jag komponerat och spelat in.  :)

Det är tre st gitarrspår samt ett stereospår med congas. Gitarren är en Yamaha Pacifica 611 med Seymour Duncan mickar, en P90 i halsläget och en Custom 5 med kåpa vid stallet. Jag använder ett hybridset, Rotoblues, 0,10-0,52, på alla mina gitarrer.

Congas är loopar, REX-filer från Yamaha.Jag har distat dem litet.  :)

Den här gången mixade jag och mastrade i Studio One. Allt är presets. Jag höll det så enkelt som möjligt.  :)

Tonarten är vanlig C dur, 120 bmp, 4/4 så det är inga konstigheter.  Är verkligen nyfiken hur den här går hem hos er,,,eller inte. Skriv en kommentar och låt mig få veta.  mvh  :)

9
Halvfärdiga demon / SV: Tigersoul - Eftertextens sång
« skrivet: 15.05.2019, 20:29:39 »
Du är poet och Winnerbäcks brorsa. Låter kanonbra. Spännande gitarrsolo oxå. Bra ljudbild.

:)
 mvh

10
Halvfärdiga demon / pxm - "STOLEN FROM JIMI"
« skrivet: 10.04.2019, 01:47:40 »
Ackordsföljden är Jimi´s, han tog superhäftiga ackord.
Men jag kan inte spela som han så därför markerar jag
dem bara så att man hör hur de stämmer in till solot.
Solot är hämtat från "Crosstown Traffic".  :)

Det är litet för svårt för mig men jag gillar att spela
Hendrix och har en bok med alla hans inspelade solon
på både tab och på not.  :)

Vad gillar ni den här stölden ???  :)

11
Säljes / Shyssta Gitarrer.
« skrivet: 02.04.2019, 21:24:33 »
https://www.blocket.se/gavleborg/Shyssta_Gitarrer_84528142.htm?ma=1

mvh

:)

12
Halvfärdiga demon / pxm - "Etude."
« skrivet: 12.03.2019, 07:28:43 »
ETUDE (2019)

Spännande progression och
teknisk invecklande succesioner.

Jag försöker lära mig spela gitarr
och jag gillar sånt här.  :)

En etude är ett lärande,
utvecklande musikstycke.

Detta är en etude med syftet att
ge insikt i teori, harmonilära, samt
att utveckla tekniska färdigheter,
bl a fingersättning och sweeping.  :)
Att spela figurer och utveckla
succesioner som inte spelas i
någon skala.

Den är låter bra och är intressant
tycker jag. Jag har knyckt det mesta
från olika kursböcker, utvecklat det
och satt ihop det.

Det är det här jag
tränar på just nu. Målet är att se nya
ackordsföljder och emphasi få en bättre
plektrumteknik samt fingersättning
som är korrekt. :)

Önskar jag kunde ha skrivit denna
etude själv. :) Delar den för att det
blev en bra och tydlig etude med
mycket att upptäcka och växa i.
Serendipitet.

Spelar på min Pacifica 611. En
P90 och en Custom 5 vid stallet.
Rätt in i ljudkortet. Digitala kabinett.

Jag tycker om den. :)
Det är en bra etude.
Vad gillar ni den ???

mvh

13
Halvfärdiga demon / pxm - "New Blues Mixdown."
« skrivet: 26.02.2019, 18:32:46 »
En 12 takters reharmoniserad blues i Am.
Med riktigt coola ackord.  :)

Har spelat in båda gitarrspåren med min Yamaha.
Seymour Duncans P90 och Custom 5, med kåpa
vid stallet låter fantastiskt och det här är helt
oprocessade spår så när som på en försiktig
equalizer.  :)

Är det här en cool blues ???  :unsure:

mvh

 :)14
Halvfärdiga demon / SV: pxm - "Mixdown Song 9". Ny mix 190212
« skrivet: 17.02.2019, 12:37:47 »
okey  :lol: så kan det bli ibland.
Uppskattar at ni är ärliga.

 :)

mvh

15
Halvfärdiga demon / SV: pxm - "Mixdown Song 9". Ny mix 190212
« skrivet: 12.02.2019, 12:24:37 »
Tack, Space. Jag har gjort en ny mix nu.
 :)

mvh

16
Halvfärdiga demon / pxm - "Mixdown Song 9". Ny mix 190212
« skrivet: 12.02.2019, 08:28:46 »
Jag hoppas detta är en grym gitarrlåt ???
 :)

mvh

17
Halvfärdiga demon / SV: Pxm (& Plinka) -Bad thoughts
« skrivet: 17.11.2018, 19:05:17 »
Har lyssnat nu och nej, jag missar inga toner.
:) Det skall vara så.

mvh

:)

18
Halvfärdiga demon / SV: Pxm (& Plinka) -Bad thoughts
« skrivet: 17.11.2018, 13:47:25 »
Tack, Eddi !!! Men jag är verkligen ingen bassist. :)
Jag tänker utifrån gitarr även om jag spelar slarvigt ibland.
Jag tycker att det har sin charm och gör min stil liksom.
Men även andra har sagt att jag borde träna in mina
licks bättre innan jag spelar in dem. :)
Men jag spelar inte annolunda för det så jag vet inte. :D

mvh

:)

19
Ge den en chans, jag är mycket
entusiastisk ang. den här låten.

 :)

mvh
 :)

20
Nyheter från världen / Jazzkatten 2018 till Rigmor Gustafsson
« skrivet: 16.10.2018, 23:49:25 »
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4848&artikel=7068740

Grattis, Rigmor !!! :wub:

mvh

 :)

21
Färdiga demon / SV: pxm - "Plinkas Song, Jens Mix"
« skrivet: 16.10.2018, 16:11:51 »
Här är ett backingtrax.
Em, 4/4, 120 bmp.

mvh
 :)

22
Den här är jag jätteglad över och är väldigt
enbtusiastisk.  :) Det här kan vara min bästa
låtide hittills och jag är glad att jag fick hjälp
med den.  :)

Jens JEvaldsson har mixat och mastrat min låt.
Det blev kanonbra. Maj6, m13, dimskalan och
McLaughlins skala. Det finns mycket att
upptäcka och studera och spela från den här
låten. Den har serendipitet med emphasis på
dimskalan.  :)

Spännande ackordsföljd, intervallet i dimskalan
ger en kadens som Coltrane kallade för
"The Backdoor Progression", reharmoniserade
ackord och roliga skalor.  :)
Basen spelar grundton och b5, ackorden är
maj 6 ackord och ett E moll13 utan bas som
växlar efter Bb dimskalan, W-H mönster.  :)
Men tonarten är Em.  :)
Det är dimskalan jag spelar låtens head/tema i.
En duktig gitarrist, Mats Hedberg, jag köpte ett
kompendium av föreslog McLaughlins skala.
Ovanlig skala jag inte visste fanns.
Jättespännande.  :)

Här är låtens head, första stycket spelas 2 ggr.

E|--------------------------------------|------------------------------------
B|--------------------------------------|--------------------------------12--
G|--------------------------------------|--------------------------------12------
D|----------------------14--16--17--14--|------------------------------------
A|--------------13--15------------------|---------15---------13--------------
E|--12--14--15--------------------------|--0--14------0--11------12----------

Den gjordes som en kompmodell för att
spela solon till. Inte helt lätt och man får
finna kluriga lösningar och toner man inte
spelar tillsammans så ofta. Tror den här
kan vara mycketutvecklande. Skickade
den till Plinka först, därav namnet.  :)

Glad och tacksam att Jens ville mixa.
Han lyckas med det jag strävar efter.  :)
Att presentera teori och utmaningar klart
och tydligt, lättlyssnat så att musiken når
fram och blir begriplig. Jens imponerar och
presenterar ide´n i en mycket bra mix.  :)
Toppenbra arr och prod..

Jag postar ett backingtrack senare idag och
hoppas att någon spelar. Jag tycker det 
skulle  vara spännande att lyssna på.  :)

Här är mixen, jag hoppas att ni tycker om den.

mvh

 :)23
Festivaler! / SV: KR-festival #56 - Spåntråd
« skrivet: 05.10.2018, 21:36:20 »
Låter jäätehimla skojj.
  :wub:
mvh

24
Halvfärdiga demon / pxm - "4 o´clock in the morning."
« skrivet: 25.09.2018, 06:54:30 »
Jag gillar maj9 och moll12 väldigt mycket.
Det är så fina ackord tycker jag.  :)

Det här är en ganska avskalad durblues.
Hoppas ni gillar den. :)

mvh

:)


25
Festivaler! / SV: RÖSTNING I KR-festival #55 - EVERT TAUBE
« skrivet: 20.09.2018, 12:54:48 »
Jag räknade inte med några röster då jag inte kan sjunga så skit i sången.
:D men jag är nyfiken på vad ni tycker om gitarrsolot som liksom var
den huvudsakliga grejjen i mitt bidrag.

mvh
 :)

26
Nyheter från världen / Rösta till Jazzkatten.
« skrivet: 19.09.2018, 21:22:33 »
https://sverigesradio.se/p2jazzkatten

Här kan ni vara med och SMS rösta till Giudkatten, Jazzkatten och mer.
Jag står och velar mellan Rigmor Gustavsson och Ulf Wakenius.  :wacko:

mvh

 :)

27
En ii-V7-I som snurrar runt i
4/4,,120 bmp, och vanlig C dur.
Stämningen är av 440 mHz.  :)

Jag har en slarvig spelstil och
är inte bäst på att spela gitarr.

Detta är inspelat med min
PRS 245 SE. Lade på litet xtra
pengar och fick en med Dalbergia
rosenträ (det tillverkas inga nya
gitarrer med det träslaget längre,)
och med de riktiga klassiska PRS
mickarna.

245 SE 2018 modellen hade sålt
slut men jag tror jag gjorde ett
bra val som lade på en sudd kr
xtra och köpte den här gitarren
istället. Jag gillar verkligen
den. :)

Den här låten är jätterolig att spela
, fast solot blir olika varje gång,
och jag hoppas den går enkelt
att följa med i och är lätt att
lyssna på, trots att den är väldigt
mycket pxm  :)

Hoppas ni gillar den.  :)

mvh

 :)

28
Festivaler! / SV: KR-festival #55 - EVERT TAUBE
« skrivet: 13.09.2018, 15:43:20 »
Jag kan inte sjunga, men gör det ändå.  :D
Det är ju en chans att få spela gitarr i
konstiga skalor till udda bluesmodeller
ju.  ;)
Jag har skickat in mitt bidrag.

mvh

29
Festivaler! / SV: KR-festival #55 - EVERT TAUBE
« skrivet: 08.09.2018, 22:18:43 »
Jaha, det fanns ju länkar i trådhuvudet. :D Tack, tack.//


30
Festivaler! / SV: KR-festival #55 - EVERT TAUBE
« skrivet: 08.09.2018, 22:17:03 »
Vart hittar man hela texter ??? Allt jag finner är enstaka strofer och refränger - allt är ju skyddat av upphovsrätten och citeringsrätten. Någon som har en vettig länk till Taubes texter ???

31
Festivaler! / SV: KR-festival #55 - EVERT TAUBE
« skrivet: 08.09.2018, 21:59:26 »
Har musik på G. Får se om jag hittar något av Taube som passar. :)
mvh

32
Halvfärdiga demon / pxm - "Rock Song."
« skrivet: 04.09.2018, 19:09:03 »
Här har jag jobbat mig bort från skalorna och försöker spela det jag hör.
Kromatik och dissonanta toner är spännande.
Det är en befriande känsla att spela så.  :)

Det är min PRS SE 245 jag använder här.  :wub:
Mickarna är djävligt bra och jag tycker nog de håller bättre kvalitet än
exempelvis Seymour Duncan.  :)

mvh

33
Övrig utrustning / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 29.08.2018, 18:31:58 »
Jag älskar den.  :wub:
Jag hade förväntat mig kvalitet men det var
mycket bättre gitarr än vad jag förställt mig
så jag blev positivt överraskad.  :)

34
Halvfärdiga demon / pxm - "Blues Mixdown".
« skrivet: 28.08.2018, 19:31:47 »
Spelar i Bluesskalans 4e modus,
litet frygisk sound över den skalan.
 :)

Bjuder på cool polyrytmik.

Älskar min nya PRS och det här är
första inspelningen med den.

mvh
 :)

35
Övrig utrustning / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 24.08.2018, 18:33:14 »
PRS SE 245 TS !!!

Sidor: [1] 2 3 ... 91