Kontrollrummet

Att göra musik => Live! => Ämnet startat av: MaxB skrivet 01.03.2019, 08:52:58

Titel: Pedaler och sång/gitarr
Skrivet av: MaxB skrivet 01.03.2019, 08:52:58
Gjorde en ny video, som visar fotarbetet jag försöker utveckla mer, med tre pedaler för sång och akustisk gitarr. Så här blir resultatet live.  B)

Nya videon med två kameror:

Titel: SV: Pedaler och sång/gitarr
Skrivet av: Burnin_Sven skrivet 01.03.2019, 12:35:17
Det här låter bra men vi vill se mera Max  :D

Jag köpte en loop pedal från gear4music för att testa lite men den blir inte använd så mycket. Man kan ju spela in ett backing track så slipper man släpa runt på en massa grejor är väl min slutsats efter att lekt med den lite.

Titel: SV: Pedaler och sång/gitarr
Skrivet av: MaxB skrivet 01.03.2019, 13:40:00
Hann inte rigga upp två kameror. Men jag har fortfarande planer på att hinna. Det är ju inte så kul att titta på ett par fötter.

Att göra backing tracks är ett alternativ men samtidigt en annan grej.

Att ha en egen trio skulle vara roligt men jag har inte ork att ordna allt som då krävs.

Det här är det roligaste för mig då jag vill ha mer än en gitarr och en röst på scen. En blir en trio. Och efter all övning blir det mycket enklare att "bara" spela gitarr och sjunga.
Titel: SV: Pedaler och sång/gitarr
Skrivet av: Burnin_Sven skrivet 01.03.2019, 15:50:10
Med en Elgato Cam Link (som är en usb3 dogle för inspelning av hdmi video) till din video kamera och en dator med web kamera samt programmet OBS som är gratis kan du spela in det direkt till datorn så är det klart.

Det går givetvis med två web kameror också så slipper du köpa cam linken. Den är jäkla bra och smidig dock om man tänkt sig leka med video, OBS USB 3 krävs, jag har testat mina (har två cam link) på USB 2 men det verkat inte funka.

Det funkar ju också med mobilkameran och att dra in det i ett redigeringsprogram som Davinci Resolve (som är gratis) och synka det i efterhand.

Den här köpte jag
Titel: SV: Pedaler och sång/gitarr
Skrivet av: slaptap skrivet 01.03.2019, 17:43:59
På två ställen blir det inte exakt som jag tänkt innan. På ett ställe stänger jag av loopen nån millisekund för sent och ett annat ställe missar jag att stänga av loopen där jag tänkt (2.39sek in). I det sistnämnda innebär det en utmaning att istället behöva stänga av loopen, då gitarren ska spela det avslutande D-ackordet, som inte ingår i loopen.
Det är sådant här som man har en duktig tekniker bakom riggen till så man själv kan fokusera på det musikaliska... ;)
Titel: SV: Pedaler och sång/gitarr
Skrivet av: MaxB skrivet 01.03.2019, 23:25:02
Burning Sven, jag tror att mina grejer är för gamla för usb3 å sånt. Och känner mig för gammal för att ändra på det jag faktiskt har. Live ut till internet är nog inte heller möjligt med önskad kvalité, med vårt långsammare ADSL.

Den loop-pedalen är begränsad med enbart en fotswitch. Jag skulle inte klara att tysta loopen med dubbeltramp. På min är det två olika fotswitchar, vänstra för inspelning, högra att stoppa pågående loop.
Titel: SV: Pedaler och sång/gitarr
Skrivet av: MaxB skrivet 01.03.2019, 23:26:14
Slaptap, jag har ingen sån som ställer upp... ;)
Titel: SV: Pedaler och sång/gitarr
Skrivet av: Burnin_Sven skrivet 02.03.2019, 00:46:46
OK fattar läget känner så ofta själv också när det nya haglar om öronen. Dessvärre så stannar dom inte och väntar så förr eller senare så står du där med en laptop med usb 3 för den gamla har tagit slut eller inte kan köra ett tillräckligt nytt OS och web läsare för att få komma in på internetbanken eller liknande tjänst som du använder  :D.

OBS är gratis och kan spela in till hårddisk direkt så du slipper ett redigeringsmoment samt att det kan hantera flera än en kamera samtidigt och då även webkameror. Man kan göra picture in picture och ha typ en på pedalstället och en på dig när du lirar och sjunger. Typ full fart spar tid

Nåja kul att folk börjar med video i och till låtarna om 20 år så kanske nån vågar sända också hehe
Titel: SV: Pedaler och sång/gitarr
Skrivet av: MaxB skrivet 02.03.2019, 17:15:36
Redigerar gör jag bara en gång.

Filmade idag med både kamera och telefon, kopierade de två videofilerna till datorn och synkade samt redigerade dem med ljudspåret jag spelade in samtidigt (i Cubase i datorn):

Titel: SV: Pedaler och sång/gitarr
Skrivet av: Burnin_Sven skrivet 02.03.2019, 20:00:45
Se där nu rockar vi loss  :D. Byt kamera nästa gång så den bästa är på artisten
Titel: SV: Pedaler och sång/gitarr
Skrivet av: MaxB skrivet 03.03.2019, 00:06:33
Burnin Sven, telefonen filmade pedalerna och kameran som rimligen är bättre, är inställd på sämre kvalité än vad som är möjligt...
Titel: SV: Pedaler och sång/gitarr
Skrivet av: Burnin_Sven skrivet 03.03.2019, 13:28:32
Ok men hur kunde du sänka upplösningen mer än möjligt på bästa kameran och varför?
Titel: SV: Pedaler och sång/gitarr
Skrivet av: slaptap skrivet 03.03.2019, 16:38:25
...efter all övning blir det mycket enklare att "bara" spela gitarr och sjunga...

Visst tusan låter det snyggt när allt lirar ihop. Imponerande med tanke på vad som krävs (ett tredje ben hade kanske varit bra vid ett och annat tillfälle).

Var där själv en gång med stomp boxes för oktaver, chorus, dist och loop/delay/reverb men till sist blev det mer tap dancing än bass playing. Då införskaffades en programerbar multieffekt där hela repetoaren lades upp efter set list så man enbart behövde trampa next, next, next o s v efterhand som de olika effekterna skulle in. En enklare lösning som minimerade risken för misstag. Men du har två ljudkällor (både sång och gitarr) samtidigt att beakta vilket gör det mycket mer komplicerat.   
Titel: SV: Pedaler och sång/gitarr
Skrivet av: MaxB skrivet 03.03.2019, 23:20:27
Burnin Sven, internet är så långsamt att jag inte vill hantera större filer än så här. Det är ett skäl. Det finns ett till.
Titel: SV: Pedaler och sång/gitarr
Skrivet av: Burnin_Sven skrivet 04.03.2019, 12:42:11
Finns det inget wifi på bibblan eller på jobbet eller en kompis som har uppkoppling och ta med det på en USB sticka.

 I Davinci Resolve som är gratis kan man välja vilken upplösning som filmen ska ha och det finns färdiga presets för tex youtube. Så om du har bra upplösning från början så blir tex en 720p film jättebra. På TV är det nog fortfarande uteslutande 720 så det fuger allt. Men grunden måste vara ok innan eventuell komprimering. Det är som med musikinspelning.

Lycka till och kör hårt mera video.