Kontrollrummet

Att göra musik => Studiobygge => Ämnet startat av: Hedblom skrivet 05.09.2017, 09:13:26

Titel: Tips och råd - komplett studio från grunden?
Skrivet av: Hedblom skrivet 05.09.2017, 09:13:26
Hej!

Det är nu så att jag tröttnat på min gamla PC som kraschar så fort man tittar på den eller försöker sig på att spela in ett spår i cubase. Jag har legat på latsidan och inte ägnat så mycket tid till musiken som jag önskar och stt få till en bra inspelningsmiljö kanske väcker kreativiteten tänker jag. Halvambitiösa jag funderar nu på att göra en hel uppgradering med egentligen det mesta för att kunna spela in.

Jag tar görna emot råd från er aktiva inom inspelning hur jag ska tänka.

1: behöver en ny dator. PC eller Mac? Något spec att tänka på med ramminne, diskar, operativ etc?
2: har alltid kört cubase , tycker det är svårt. Byta ut eller nöta på? Har haft cubase 5, andra förslag?
3: ljudkort. Billigt är bra. Två kanaler räcker. Tips?
4: mina monitorer har gett upp, önskar nya för lägenhetsbruk. Förslag?

5: en viktig del. Förslag på plugins som inte går att leva utan? Jag kör nog bara superiordrummer, guitarrig och sen ozone - cd master. Kanske går att utveckla med EQ, kompressorer mm.

Förlåt min tråd som innehåller på tok för många frågor. Men jag har på tok för många frågor  :P
Titel: SV: Tips och råd - komplett studio från grunden?
Skrivet av: Eddi skrivet 05.09.2017, 15:17:22
Jag kör Mini Mac och Logic som har en massa inbyggda plugins om man säger så - dvs dina favoritplugs funkar inte i detta koncept eftersom de mest är gjorda för PC å andra sidan har du nog det mesta du behöver i Logic. Det tar en stund att byta i tanken från Cubase till Logic men det funkar efter ett tag. Som ljudkort har jag den nya USXll Line6 som ger en faslig massa presets för gitarr och bas och vocals -det är nog det jag uppskattar bäst. En vanlig stereoförstärkare och icke-aktiva högtalare samt ett litet mixbord kröner uppsättningen mer behöver man inte. :D
Titel: SV: Tips och råd - komplett studio från grunden?
Skrivet av: Wernborg skrivet 05.09.2017, 23:13:16
Finns väl lika många svar som användare.

Dator
Får säga emot Eddi här lite först. De pluggar du nämner funkar för macmiljö också, om du tar den vägen.

DAW
Jag kör Reaper idag, men det innehåller inga instrument, så det få man fixa på annat håll. Lockas själv av Logic nästa gång jag ska handla, med tanke på det digra innehållet från start. Tycker de flesta system är rätt lika ändå.

Disk
Låter lite som du är ute efter en budgetlösning, och är det inte alltför stora pluggar så visst funkar det att köra system och ljudbibliotek på samma disk. Även om en mer flexibel lösning brukar skilja på det.

Monitorer
Jag gick själv från Esi 5" aktiva monitorer till att köra i min gamla 70-talsstereo med mirschhögtalare istället. Och jag tycker nog att jag gör minst lika balanserade (eller obalanserade) mixar som innan. Men för smidigheten vinner ju monitorer på knock-out. Mindre prylar liksom.

Ljudkort
När det gäller ljudkort kan jag tipsa om Steinberg UR22 mkII. Ett tvåkanaligt med många möjligheter. Det jag var ute efter var kompabilitet med så mycket som möjligt, så nu kan jag om jag vill ansluta till windows, mac os, ios, Android etc. Strömmen tar man via en powerbank eller usb-vägguttag om man kör med IOS-enhet.
Titel: SV: Tips och råd - komplett studio från grunden?
Skrivet av: Eddi skrivet 06.09.2017, 14:02:39
Jo Wernis har rätt om man tänker instrument plugins så funkar alla till Mac jag var mer inne på glassverb och såna ljudmodulerande plugins där finns defenitivt ett hinder.
Titel: SV: Tips och råd - komplett studio från grunden?
Skrivet av: Burnin_Sven skrivet 06.09.2017, 14:42:00

Jupp