Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - ChristianAndersson

Sidor: 1 2 3 4 5
71
Studio, produktion och övrigt / SV: Hörlurar - nu igen
« skrivet: 23.10.2012, 22:03:20 »
Låter som en mycket bra idé.  ^_^

72
Studio, produktion och övrigt / SV: Hörlurar - nu igen
« skrivet: 23.10.2012, 21:01:13 »

>Hoppas du hittar något som funkar för dig! smile Har både "ettor" och "tvåor"...
Jepp... jag börjar väl bli gammal. Man hör sämre på högre frekvenser då, har jag för mig...
 :mellow:

>kan du inte lägga en EQ på mastern när du mixar i lurar?^^
Nja... problemet är att ifall jag mixade med AKG-lurarna och lade EQ på mastern så blev soundet så väldigt överdrivet högfrekvent eftersom jag fick kompensera. Resultatet blev att några av mina låtar blev förstörda, och jag har aldrig orkat gå tillbaka och rätta upp dem... Så nu gör jag aldrig sådana justeringar med AKG-lurarna.
Men du menar förstås att jag ska EQ:a upp högfrekvenserna bara för att detektera felen, och sedan dra tillbaka det igen... Kunde iofs göra det, men känns som ett extra steg i workflowet som jag helst hoppar över om jag kan undvika det. Lättare då att bara byta lurar när det är dags att finjustera mixen.

Claes... jag ska ta mig en koll. Jag ska nog dra ner till 4Sound i Malmö eller någon butik i Lund och prova några olika lurar och ta med mig referens-tracks med missljud. Så märker jag om de har några slutna lurar som klarar att detektera det. Så tar jag med mina 2 par egna lurar och jämför också...

Hälsar
/C

73
Studio, produktion och övrigt / SV: Hörlurar - nu igen
« skrivet: 23.10.2012, 19:56:10 »

>Har du provat att driva dem med något annat än du brukar?

Nej, jag har dem inkopplade direkt i ljudkortet, precis som mina Sony hörlurar, så man tycker de borde prestera likvärdigt, men tydligen inte...
Kanske du har någon annan modell av AKG 271 (om det finns flera), eller så kanske dina öron är bättre på att uppfatta diskant-ljud så att du inte behöver ha mer tydliga lurar. Det är ju möjligt att ljuden finns där långt inne, men att man behöver ha ett känsligare öra i de frekvenserna för att uppfatta från AKG.

Om jag ska var exakt med vad som ofta tappas bort (eller är ytterst svårhörbart) av AKG-lurarna:
- East West Symphonic Orchestra, Cello spiccato close mic så hör man exempelvis tydligt hur stråken ger ett högfrekvent ljud när den slår mot strängen. Det är alltså inget tonljud, utan en konsekvens av att mic:en har tagit upp ett annat sorts ljud eftersom den är nära cellon. Det är heller inte att betrakta som ett fel i patchen... utan det är en smaksak om man vill EQ:a bort det eller inte...
- East West, Voices of Passion: när man använder true legato patchar så hör man en skarv mellan tonerna ibland... man får mickla tills det blir bra...
- Ibland i vissa enstaka instrument patchar, också East West, hör man något litet högfrekvent klickande missljud som måste EQ:as bort eller får man hitta på någon annan workaround.

Alla dessa saker missar jag med AKG-lurarna, men de hörs tydligt i Sony-lurar och i monitorer.

Hälsar
/Christian

74
Studio, produktion och övrigt / SV: Hörlurar - nu igen
« skrivet: 23.10.2012, 13:57:11 »

"Men om jag ska lyssna seriöst på musik eller en mix väljer jag 11 ggr av 10 AKG 271"

Jag har ett par AKG 271 MK II, som jag inte är helt nöjd med. Jag tycker också de är för dova, och man missar högfrekventa och tysta missljus ibland. Som jämförelse använder jag ett par Sony MDR CD780 som jag köpte på El-Giganten (öppna lurar), och man hör mycket mer detaljerat med dem, speciellt i de högre frekvenserna. De stämmer också bättre överens med vad man hör i mina audio-monitorer. Så det är alltså inte fel på mina öron, och man kan inte beskylla Sony-lurarna för att återge ljudet "fel". Om det kommer ett högfrekvent missljud som är ganska tyst så är det nästan omöjligt att plocka upp i mina AKG 271-lurar, men det hörs i mina monitorer.

Däremot, ska man sitta länge i studion och göra en rough mix/composition och vill slippa datorbruset och annat brus runt omkring, så duger de bra. Jag känner aldrig någon anspänning på öronen av dem, inte ens efter en 8 timmar i sträck i studion.

Så:
- för exakt mixlyssning rekommenderar jag inte den varianten. (Det är möjligt att ni andra som tycker de är bra har någon annan variant av den luren...?)
- som generella arbetslurar är de OK.

Så jag letar själv efter ett par riktigt bra slutna lurar där man även kan plocka upp högfrekventa missljud... eventuellt kanske det måste till någon boost av de högfrekventa ljuden då? Jag vet inte hur det funkar, men jag vore mycket tacksam för tips. Det vore underbart att kunna arbeta sig igenom hela sitt workflow, inklusive detaljerad mixlyssning, med 1 par slutna lurar. Som det är nu måste jag byta till open när det ska detalj-lyssnas.  :angry:

/Christian





75
Hej!

Ubetoo... månadskostnad?
CDBaby har ingen månadskostnad... jämför vad som är mest lönsamt för dig.

När du ska investera i reklam för dina låtar:
- Jango Airplay, kostar x $ för ett antal spins.  Där har jag fått 300+ "fans", och i samband med mina nya fans plays där så köpte folk mina album på CDBaby. Jag tycker det är en mycket bra site. (Ska också tilläggas att inga av mina fans där är några som jag känner i verkligheten... jag tycker det är rätt intetsägande när ens bästa kompmisar, morsan och farsan och farmor och farfar blir ens sympatifans... mer intressant med folk som inte känner en - då gillar de verkligen din musik och inte dig som person.. :-)
- Grooveshark... som Jango, men denna sajt suger!  Använd inte den! Personerna bakom den är tyvärr, mer eller mindre, ohederliga, och sajten som sådan fungerar tekniskt väldigt dåligt.
- MusicSubmit.com.  För några hundra $ får du en väldig massa utskick till musikbloggar, musiktidningar, radiostationer, etc. Jag fick lite radiospelningar via min submission.
- Soundbids ... också en kandidat. Jag var med där ett tag och fick in en deal genom dem.

Hälsar
/Christian

76
Grattis Rattlesnake!

Väldigt roligt, och en bekräftelse på att din musik är riktigt bra! (... fast det visste ju vi här på forumet redan :-)

Jag hade hoppat på det - såvida du inte är rädd att folk ska sno din musik och använda i andra sammanhang.
Jag _tror_ att PRS & PSL är någon slags motsvarigheter till STIM, men det _kan_ man strunta i... eller egentligen, om du vill vara noggrann kan du
- ringa STIM och fråga vad som gäller för internet-radio, de har ju avtal med Spotify vet jag
- kanske kan du skicka in en blankett till STIM där du registrerar dig för "Egenförvaltning", dvs du får då själv se till att tillvarata dina rättigheter. STIM bevakar inte längre åt dig, förutom när det gäller TV/Radio-broadcast... och som sagt... osäker vad gäller Internet-radio.  Jag har anmält mig för Egenförvaltning och markerat mina verk som LIB hos STIM, vilket innebär att den får säljas på Libraries royalty-fritt utan inblandning från STIM (återigen, med undantag för TV/Radio broadcast).

Själv har jag min musik på
- Spotify (betalar några ören då och då, har inte fått STIM-pengar därifrån ännu...)
- RadioSparx (betalar några ören då och då)
- Jango Airplay (för marknadsföringssyfte)
- Grooveshark (för marknadsföringssyfte)

Hälsar
/Christian

77
Det är kanske som några av er indikerar - systemet kanske är defekt eller felmonterat. Synd isåfall, men jag vågar inte chansa en gång till. Nu blir det en erkänt tyst kylare... som jag själv monterar... då kan jag inte skylla på någon annan...  :-)

Jag får i alla fall ge INET lite cred här eftersom de godkände en felanmälan och är redo att betala tillobaka pengarna.

Hälsar
/Christian

78
... jo... för att återgå till vattenkylning. Finns säkert olika sorter som funkar olika bra, men det här funkade riktigt uselt:
- Corsair Cooling Hydro H80 CPU-kylare
- ... med tillhörande "silent" fläktar... (silent my ass...)

Bass:
" och då vart det knäpptyst. "
Antar att du menar att vattenkylningen inte överröstade de andra ljudkällorna, dvs INTE att hela datorn blev knäpptyst så att du inte ens hör att datorn är igång när du sitter i ditt rum? Bara så vi använder "knäpptyst" på ett entydigt sätt. Min gamla dator, som jag anser är väldigt tyst, är definitivt inte "knäpptyst". Man hör att den är igång, men ljudet är diskret. Öppnar jag fönstret lite (en ganska tyst utomhusomgivning som vetter mot parken...lite bakgrundsbrus), då hör man knappt att datorn är igång eftersom utomhusbruset är starkare.


Bjurte,
- jag beställde en "Noctua NH-D14 SE2011 CPU Kylare",
- Pingvinstången var mycket välsmakande. :-)

/Christian

79
Drog ett mail till dem innan idag, men de vill inte ta tillbaka kylsystemet. Återköp av enskilda komponenter tillåts inte när man handlat "offert-dator".
Alltså.. inget fel på INET. Trevliga människor där, snabba svar per email, snabb leverans och datorn som sådan funkar. Förstår att de har sina rutiner, men dumt att lita på dem när det gäller råd för "tyst" kylare. Så gör inte det.  <_< ... annars bra ställe.

Jag spelar inte in via mic, men däremot lyssnar jag av mixar genom monitorer. Och så är det framförallt ett arbetsmiljöproblem. Ibland sitter jag i studion 10-12 timmar i sträck, och till våren kommer jag periodvis att jobba heltid med musikproduktion, och då står jag inte ut med en bullrig ljudnivå.

80
Japp... Jag ska berätta hur det blir när jag fått den nya.

Jag hade ju valt enriktigt bra high-end air-kylare från början, men när INET inte ville montera den pga vikt, så litade jag på deras rekommendation för vattenkylning. Jag påtalade t o m att ljudnivån är viktig, att det inte får låta för mycket... Så därför betalade jag ännu mer för tilläggspaket med extra tysta fläktar till kylsystemet. Så jag är mycket besviken på att det blev så hög ljudnivå.

/Christian

81
Hej!

För att återanknyta till min tidigare tråd... Har fått mitt nya system nu.
http://www.kontrollrummet.com/forum/index.php?topic=31650.0
Men inte installerat Cubase, etc, ännu. Uppföljning kommer.

Det blev i slutändan vattekylning (eftersom INET inte ville montera den tunga air-kylare som jag ville ha pga hög vikt och risk för att den skulle lossna under frakt).
INET rekommenderade en Corsair H90 vattenkylare med extra fläktar, alltså bytte ut standard till tysta(!?) fläktar.

När jag startade datorn var den väldigt bullrig jämfört med mitt gamla system. Öppnade luckan för att kolla vad som lät. Två grejer:
- själva kyl-agget som sitter på CPUn
- tillhörande fläktar som hör till vatten-kylningssystemet.
Det är alltså två grejer som låter istället för bara en CPU-fläkt... + att den här fläkten låter alldeles för mycket fastän det är en TYST variant från Corsair som jag betalat extra för!

Alltså... KÖP INTE vattenkylning. Det kanske kyler bra till en rimlig ljudnivå för den som ska överklocka... men INTE för oss som håller på med musik och vill ha ett stabilt och tyst system.
När jag jämför med min gamla dator hade jag en Noctua kylare som funkade fantastiskt bra. Den är RIKTIGT tyst när jag kör den på lågvarv - för övrigt är hela min gamla dator riktigt tyst.

*** Edit: Beställer just nu en Noctua-kylare... den gamla kylningen ska jag försöka skicka tillbaka eller sälja på något överklockar-entusiast-forum... :-) ***

Hälsar
/Christian

82
Hej på Er!

Bjurte: Det blev en i7-3930k, den med 6 cores. Jag vet inte om det var värt merkostnaden, men mer CPU-kraft är alltid trevligt, och det vore tråkigt att ångra sig om några år att jag inte köpte mer kräm där.

Rattle: Det blev 32GB ram till att börja med. Det räcker nog rätt länge. När jag senast gick i taket var när jag började bygga en fet trailer template. Minnet brukar jag gå i taket med rätt fort, men här kände jag av både CPU & Minne.
Trevligt också att du tyckte mina gamla arr blev bra trots så förhållandevis klent system - det gläder mig mycket att höra! Det går ju trots allt att göra riktigt feta grejer med ett rätt klent system ifall man renderar och fryser tracks efterhand. Men jag tycker det kreativa flödet störs och man förlorar tid och kraft på att inte få "instant-feedback", utan att man måste rendera några saker innan man kan lyssna in hur det blev. Och med hänsyn till minnet kan man inte ens ladda in alla instrument man behöver samtidigt. Sålunda hade jag ofta ett separat kör-projekt med East West SymChoirs, och jag kunde aldrig riktigt få bra och snabb feed-back hur det lätt med main-arret. Gissar att vi alla känner på liknande sätt när våra kreativa flöden styrs av realiteten kring hårdvarubegränsningar. Dock har jag inga illusioner på att alla begränsningar kommer att försvinna. Det blir säkert en del strul och obekväma anpassningar i ens workflow i det nya systemet också.

Det är ofta den ekonomiska biten som sätter stopp för rätt mycket. Men för att få lite perspektiv på det hela. År 1995... kanske?... skaffade jag en Pentium 90 med tillhörande grejer, bra grafikkort, etc, allt för gaming, för att ha kul helt enkelt. Hela kalaset kostade då ca 25K SEK. Då var jag student och hade inte jättefett med pengar (pengar har jag inte så mycket nu heller... men lite mer :-). Om jag då lägger <20K SEK på att skaffa en riktigt bra studio-dator för professionella ändamål och därför kan dra av för det i min enskilda firma.. ja... kanske ingen big deal då egentligen, om man tänker efter. Den ska ju dra in nya cash till mig, på löpande band är det tänkt!   ;)

Hälsar
/Christian

83
Jag tryckte själv igår på samma knapp! ... känner mig också väldigt otålig.  :P  ... men när räkningen kommer kanske känslorna svalkas ner en smula...  :blink:

84
För övrigt tog jag upp ungefär samma ämne på VI Kontrol forumet, med mina senaste justeringar, och det verkar inte alls vara självklart att välja den dyrare i7 3930k framför den modernare i7 3770, även om den förra har 6 cores mot den senares 4 cores.

http://www.vi-control.net/forum/viewtopic.php?p=3653886

Hälsar
/Christian

85
Coolt. Då använder du samma SSD disk för både OS och sample libraries, gissar jag.

86
Tja... några obegränsade resurser är det verkligen inte tal om, hehe...  Har ju legat kvar på mitt gamla system så länge det bara gick, just av ekonomiska skäl. Men numera råkar jag ofta hamna i bottlenecks när jag ska köra Kontakt + flera Play instanser med stora orkester-arr. Ofta är det minnes-problem men också CPU-problem.

Tänker att om jag lägger några tusingar extra nu så kanske systemet kan hålla något extra år. Tendensen är ju tyvärr att när det väl är dags att uppgradera (efter 4-5 år), så åker man på att uppgradera rubbet eftersom det är ny CPU-typ, och därmed ny sockeltyp och nytt moderkort, kanske nya minnes typer, etc.

Tror iofs inte att jag kommer att behöva mer kräm sedan på ett bra tag, så det borde gå att köra i minst 5 år framåt. Kan kanske bygga om min gamla maskin till en slav-maskin när jag väl fått igång ruljansen på den nya.

Sedan har jag ju enskild firma, så då är det bara att göra avdrag från inkomsterna från musikversksamheten, och det är ju ändå rätt roligt att återinvestera inkomsterna i nya fetare grejer med förhoppning om större potentiell inkomst framöver!  :D

> skaffa det häftigaste som finns..
*** Edit: ja, fast jag skaffar bara det näst-häftigaste. "Bara" 32GB istället för 64GB och bara den näst snabbaste 6-core CPUn. Så man kan nästan säga att jag snålar lite.  :lol: ***

87
Efter att ha läst lite på VI kontrol forumet, så fick jag lite nya perspektiv.
- Någon frågade på VI kontrol om det är overkill med 32 GB RAM, varpå han fick svar av en annan användare att hans projekt template ligger på 50GB.
Sedan är det tydligen rätt många användare på det forumet som seriekopplar flera maskiner, t ex en i7 och flera i5-burkar.
- Cubase kan nyttja upp till 8 kärnor på ett bra sätt, antagligen fler.
- Reaper ska vara ännu bättre på det, enligt vissa användar rapporter (t ex på Steinbergs eget forum) och de själva:
"Unlike many other DAWs, REAPER was designed around CPU load balancing, so if you do have a fast multiprocessor system, REAPER will get the most out of it. "

... så jag är ändå rätt sugen på den där CPUn, både med tanke på att den har 6 kärnor och att det går att uppgradera till 64GB RAM... typ om 5 år.
Jag kanske t o m fastnar för Reaper 4 om den är bra på att krama ur performance bättre än Cubase! ;-D

Hälsar
/Christian

88
Ja... jag tycker det är lite småroligt att kolla upp latest & greatest när det gäller teknik, men annars är det säkert skönt att köpa ett färdigt system.

I alla fall... jag hade nästan bestämt mig när det gällde alla prylar. Sedan läste jag på v.i. control forumet att de pratar om 6-kärnors-modellen i7 3930k när de ska bygga studio.
Så jag började labba med den...  Frågan är hur mycket mer performance man får ut från den. Processorn är nästan dubbelt så dyr. Sedan behöver man dyrare moderkort också.
En bra sak är att Firewire interface finns inbyggt...

...ARRRHHH....  :wacko:

... jag köper en Frost-maskin istället. ;)


89
Woops... det var en felklickning.... tack för den. :-)

90

>En liten varning här ,om du ska använda alla 4 minnesplatser behöver du nog ta LP(low profile) minnen för att fläkten ska få plats!

Ajdå... finns inga 8GB minnen med LP där jag får ihop 4x8GB = 32GB och samtidigt ligger på CL < 10. Trist...

>Jag är djup av beundran av hur mycket ni kan om det där med datorer och alla utencilier.   
>Själv skulle jag gärna se att någon tillhandahöll "musikdator" i formen bra, bättre och bäst med tillhörande prislapp. Men det kanske finns om man letar?

Frost Snömaskin, etc:
http://www.frostacm.com/
De är lite dyra om man jämför vad man får om man beställer motsvarande delar själv. Men om man har några extra tusingar, så varför inte.

Hälsar
/Christian

91
Jag har justerat min kundvagn en del sedan jag läst lite här.  Lite mer lik Bjurtes vagn nu... Hoppas du inte hade copyright på din. :-)

http://www.inet.se/kundvagn/visa/2382379/2012-10-04

Jag kör
- 32 Gig minne
- 1x2TB hårddisk
- Tar också den tysta CPU-fläkten från Bjurtes lista (eftersom jag har nästan exakt samma på min nuvarande dator också. Den är bra!)
- Väljer dock ett nätagg med mindre effekt. 550W borde funka eftersom jag inte planerar att slänga in ett fett grafikkort och det här agget är tystare.
- Sedan tar jag ett firewire controller kort också som inkluderar några extra USB-portar.
- och så valde jag med att de bygger och testar datorn. Det tog några dagar förra gången att göra det själv. Även om det var lite småroligt kan det vara skönt att få det gjort av proffs.

Hälsar
/Christian

92
Härligt med lite Reaper fans! Då blir det ännu lättare för mig att motivera att jag provar mig på Reaper 4. :-)
Bra länk med comparison också, tack för det.

/Christian

93
Hej!

Jag fick i en annan tråd frågan varför jag väljer att köpa en full-version av Cubase 6.5 (nu när jag uppgraderar mitt system) istället för Reaper 4. Tack till "Ylle" som nämnde Reaper 4.
Använder själv för närvarande Cubase 4.5 Studio.

Läste lite om Reaper 4... lite olika recensioner och lite på East West forumet. Det verkar funka förhållandevis bra. Det finns de på EastWest forumet som verkar "insinuera" att man kan ladda många fler instrument än man hade kunnat göra om man kört exempelvis Cubase med samma hårdvara... pga bättre prestana i programmet.  Men det verkar inte vara uppbackat med några riktiga test-fakta... dock intressant ändå. Någon av de recensioner jag läste är imponerade och tycker Reaper 4 är den bästa budget-DAW som finns på marknaden, även om inte lika "polerad" som högkostnads-alternativen. 

Det verkar vara värt att prova i alla fall... I mitt fall gör jag nog inte speciellt Cubase-specifika grejer, utan typ
- Record MIDI från MIDI-keyboard
- Editera MIDI
- Routa MIDI till VST, typ East/West.
- Lite effekter på det.... (här kör jag iofs lite inbyggda Cubase-reverbs)
- Rendera...
Av den anledningen kan man kanske tycka att "Cubase 6.5 Artist" är overkill och det hade räckt med något enklare. :-)
Men än en gång... Cubase: stor användarbas och sålunda vältestad kod samt ett "work flow" som jag har jobbat in och känner mig hemma med och slipper lägga tid på att lära in något nytt. Låt säg att det tar 1 vecka att lära in ett nytt workflow, samt någon vecka till att knäcka några problem som kanske funkat direkt i Cubase 6.5... då kan det vara värt merkostnaden med Cubase 6.5... Tid är pengar. :-)

Synpunkter, någon annan?

Hälsar
/Christian

94
Tack alla tipsare!

>Jag hade hellre valt ett grafikkort utan fläkt, som t ex detta...
Claes... jag kör ett utan fläkt nu, men ibland om jag slänger in något spel (även mindre krävande) så hettar det över lite väl ofta. Läste på forum någon som skrev att passiva kort kräver extra kylning i övrigt (t ex att man kör fler fläktar i burken än man annars hade behövt) + att det måste vara väldigt bra cirkulation. Nu kanske detta mest gäller de som ibland kör spel... vilket jag gör ibland. :-)  Nåväl... kanske det kortet du rekommenderar är bra. Fast å andra sidan...

>Grafikkort tänkte jag vänta med (köra med processorns inbyggda grafik)till att börja med.
... det kanske jag kan göra också! :-) ... åtminstone till en början.

>Backuper kör jag med externa diskar..
Hm... det gör jag faktiskt _också_. Två stycken till och med. Förutom att jag också har en intern. De externa startar jag bara upp ibland. Detta för att spara deras livslängd och transformatorer som har dött för mig en gång innan då den externa alltid var igång.  ... fast nu när du säger det. Det kan väl iofs räcka med de 2 externa... Den du hade var billig för att var 2TB!

>Får man vara så fräck och fråga: Av vilken anledning vill du uppgradera till Cubase 6, när du kan få Reaper 4 för 60 dollar? Som klarar av allt Cubase kan (och mer där till)?
Det får du aboslut. En av anledningarna är att jag har många oavslutade projekt som jag vill avsluta, fast jag behöver mer krut för att avsluta dem. De ligger just nu sparade i Cubase 4.5 format.
Sedan är det väl mest inlärningströskeln och vetskapen att Cubase har en stor användarbas som även inkluderar de pluggar som jag har. Själva programmet Cubase är en ganska liten del av kostnaden om jag ser på vilka pluggar jag har köpt, och det är viktigt att få bra support på allt om-och-kring pluggarna. Tittar man på East West forum så finns det alltid rätt många som använder Cubase, och likaså när det gäller Kontakt och Nexus, vilket känns tryggt.  Annars har jag inga bra argument. Jag ska läsa lite om Reaper... men jag tror ändå det blir Cubase i slutändan.,.. så får du kalla mig en liten fegis om du vill... :-) 
**** Edit: ... för övrigt har jag precis gjort ett diskussionsinlägg här:
http://www.kontrollrummet.com/forum/index.php?topic=31657.msg228212;topicseen#new
***

Jocke: jag håller med dig... jag fasar för alla små-grejer som man kommer på efterhand, typ
- "Shit ...DEN pluggen skulle jag också fått med mig... var är nu den..."
- "Tusan, varför funkar nu inte den här pluggen i 6.5 och Win 64 bit.."
Så jag reserverar några månaders, kanske ett halvårs, övergångsperiod som inkluderar mycket småstrul och frustration. Men eftersom jag har det med i beräkningen kanske det blir lite mindre frustration i alla fall...

Hälsar
/Christian

95
Trevligt, trevligt! Jag har nu screenshot:at din lista! :-D

Anledningen till att jag väljer 2 hårddiskar är att kunna avända den ena som backup. Om man skulle få krasch... Så har jag det idag, och det känns rätt bra.
... så du väljer en Antec-låda, ja...  jag har en sådan idag och är nöjd, men det står inte "ljuddämpning" som feature på det här. Jag tänkte prova ett annat där man specifikt listar detta som en grej.  ... fast... jag kanske tar "ditt" istället. :-)

... och så har du 240GB SSD... mm...kanske skulle ta större jag också.

Sedan har jag faktiskt glömt grafikkort och DVD på min lista attans.

Det blir nog detta grafikkort:
http://www.inet.se/produkt/5409525/gigabyte-geforce-gt-640-2048mb
... eftersom det har en stor fläkt. Behöver inget topp-presterande. Viktigare att det är tyst, och det blir tystare med färre och större fläktar.

Hälsar
/Christian


96
Hej!

Jag ska uppgradera min digitala studio nu. Mycket bra info, tsmalmbe i en tidigare tråd,
(http://www.kontrollrummet.com/forum/index.php?topic=29556.0)
tack!

Jag har gått på den infon som du skrev och planerat endligt nedan.  Vore trevligt med feed-back om någon orkar.
Notera att det finns cirka-priser angivna nedan... finns säkert billigare ställen att handla på.

- Moderkort, Asus V-Pro, 2000 SEK
- CPU, i7, 3.5 GHz, 3000 SEK
- Minne, 16GB, 800 SEK
- Låda inkl Nätagg 640W, Coolermaster, ljuddämpat, 1400 SEK
- SSD, 120, Intel, 900 SEK
- Hårddisk, 2x1TB, Western..., 2000 SEK
- Windows 7 Pro 64 bit, 1342 SEK
- Ljudkort, M-Audio, Profire, 2700 SEK (ja... jag vet att man inte får prata ljudkort i denna tråd. :-)
- Cubase 6.5, full-version, 2558 SEK (vill ha kvar den gamla Cubase 4 licensensen parallellt på annan dator)
   
Summa: 16700 SEK

Min fråga till specialisterna: är det inte lika bra att köpa 32 GB internminne direkt, dvs 4x8 moduler? Man ångrar ju alltid sig i efterhand att man inte köpte mer. :-)

Hälsar
/Christian

97
Studio, produktion och övrigt / SV: WinXP/Cubase4 Vs. Win7/Cubase6
« skrivet: 04.10.2012, 13:38:48 »
plockar bort... lägga till nytt ämne istället.

98
Jag kan bara instämma... EWQL sym orchestra, sym choirs och voices of passion har en del problem med legato och portamento.
Har pysslat med det mycket och har svårt att förstå när och varför det funkar.... ibland VILL det bara inte funka fastän man har gjort allt rätt.
Hälsar/Christian

99
Min kommentar, utan att ha läst alla svaren, är att för orkestrala arrangemang, vilket är det jag oftast jobbar med så använder jag ofta reverb,
t ex Cubase inbyggda sådana, Cathedral/Church.  Annars låter det så torrt och tråkigt.
Men jag brukar skruva ner... delayen tror jag. Annars blir det lätt för smetigt och kletigt om gamla toner ligger kvar för länge och smutsar ner mixen, speciellt om man vill ha lite snärtiga arr med bra tryck i. Ett annat problem är att vissa reverb-inställning får instrumenten att låta "långt bak" i mixen. Det ska man vara vaksam på, men det beror förstås helt på vilket ljudbild man vill ha.

Just nu _vill_ jag hitta ett reverb som får trummorna att låta som de ligger lite längre bak... och typiskt nog får jag inte till det!  :angry:

Hälsar
/Christian

100
Tjena Rattle, ja, det var ett tag sedan, det är kul att vara här igen!

Bakgrunden till den här tråden är förresten att jag sätter ihop en ny trailer music template som har i åtanke att ge mig ett överfett ljud.
(Men överfett ljud vill vi ju alla ha, så det är inget nytt. :-)
I vilket fall... Det som jag saknar nu är ett tillräckligt fett sound för att komma ut i stora Trailer produktioner. Har en intressant dialog med en amerikansk music supervisor som gillar mina "Robin Hood"-classical-orchestral kompositioner, och de vill gärna ta in mer moderna trailer/dubstep grejer från mig, men de vill att jag förbättrar det typiska trailer soundet först.

>Antar att är ute efter ett symfoniskt sound som ska likna äkta vara...
Egentligen inte - jag vill "bara" att det ska låta som Hans Zimmer och Two Steps from Hell. :-) ... jag har fått lite reference-tracks från den här music supervisorn och jag håller på att skapa det här soundet nu.  Problemet idag är att mina produktioner ofta låter lite för mycket "inne i" högtalaren. De kommer inte ut tillräckligt kraftfullt, vilket bl a beror på Reverb. Men min EQ-behandling gör ofta en rejäl skillnad och det blir mycket bättre.  En annan aspekt är förstås att oftare och mer använda Close Mics på East West Orchstetral library. Då låter det också närmare och når ut bättre.

>varför har du valt att gruppera dina ljud i mörkt och ljust?
Jag vet inte riktigt om jag kommer att hålla detta helt strikt... inte alltid optimalt, men jag har en rätt bra EQ-preset gruppering nu i DarkStrings, BrightStrings, DarkDrums, BrightDrums, etc.
- Contrabass+Cello hör ihop frekvensmässigt och kan EQ:as på samma sätt. (Dark Strings)
- Violins + "bright" String-sections hör också ihop på liknande sätt (Bright Strings)
Vill man skära/boosta frekvenser för respektive instrumentgrupp så är EQ bra och då skapar jag en preset per grupp.
Så har jag jobbat det senaste året kring min mastring.
Man kan förstås EQ:a varje instrument för sig, men det blir för mycket jobb om jag jämför med vad jag får ut ekonomiskt per låt som jag skriver.
Skulle vi bara prata om att nå konstnärlig perfektion utan att titta på den ekonomiska biten, så skulle jag varit mer noggrann och kanske gjort som du föreslår.
På tal om detta: Läste en intervju med "Two Steps from Hell" på CDBaby och de verkar inte ta hänsyn till den ekonomiska och komersiella biten. De siktar endast på konstnärlig perfektion. Det var roligt att läsa, för ibland får jag intrycket att de som lyckas är de som bara tänker komersiellt...
Så... säkert finns det någon som menar att om jag bara struntar i den ekonomiska biten, så kommer resten att lösa sig av sig själv... Men jag tror inte det, även om det kanske funkar för några enstaka supertalanger. Själv vill jag försöka klara båda delar hyfsat. :-) 

Hälsar
/Christian

101
Jag visste väl att det var onödigt krångligt.  B) ... Så man kan skippa ett steg i min lista. Tack igen, Claes. :-)  ... för övrigt håller jag med. Den här funktionen känns lite för hemlig...

102
Disclaimer: Antagligen är mitt tips onödigt krångligt, men här kommer min lösning på ett problem som jag har haft länge.
Tack till: Claes Holmerup som bidrog med den mest viktiga informationen till min lösning.

Tips på audio-routing & mastring med East West libraries (Symphonic Orchestra m.m), DAW: Cubase 4 (och troligen senare Cubase versioner).

Mitt "use case":
- East West: Läser ofta in flera olika instrument i en "Play Engine" från olika EQ-grupper: t ex ljusa stråkar och mörka stråkar delar på samma Play Engine (routar förstås till olika MIDI-kanaler)
- Använder ofta samma EQ & reverb på en grupp instrument, t ex Ljusa stråkar.
- En grupp instrument, t ex Ljusa stråkar, kan sättas samman från flera olika Sound Libraries, t ex några från East West, några från Garritan.

Problem: Vad göra om jag har både Ljusa & mörka stråkar i samma Play Engine? ... EQ kommer att påverka båda i detta fall!
Det enkla svaret: uppgradera Windows & öka minnet till 16/32 Gig RAM så kan du lägga till massor av olika PlayEngines...
Men jag vill hålla kvar vid mitt stabila WinXP med 4GB minne ett tag till.

Min gamla lösning:
a) Använd olika Play engines för mörka resp. ljusa stråkar.
   Men tänk följande use case:
   - 1 Play Engine för mörka stråkar
   - 1 Play Engine för ljusa stråkar
   - 1 Play Engine för mörka trummor, t ex timpani
   - 1 Play Engine för ljusa trummor, t ex cymbal
   - 1 Play Engine för brass (kanske olika för ljust och mörkt brass?)
   - 1 Play Engine för woodwinds
   - 1 Play Engine för FX
   Vi får 7-8 stycken olika Play Engines. East West rekommenderar iofs att man har >1 Play Engines för att lättare kunna dra nytta av multi-CPU system,
   men någonstans på vägen kan minnet bli flaskhalsen eftersom varje PlayEngine reserverar en viss mängd arbetsminne, och jag har gått i taket flera gånger här.
   Därför vill jag själv nyttja max 4 Play Engines i ett projekt.
b) ... eller om grupperna delar samma Play Engine: Downmixa först mörka stråkar, sedan ljusa stråkar till olika audiospår. Använd EQ på downmixade spår.

Nackdelar och krav:
- Jag vill kunna provspela "Live" från MIDI-keyboardet och höra hur EQ-n på en kanal påverkar mina instrument. Alltså, EQ innan downmixen.
- Vill slippa downmixa igen varje gång jag måste göra en re-take av inspelningen efter att jag ändrat några noter.
- Vill få med _alla ljusa_ stråkar samtidigt när jag testspelar live, alltså även stråkar från annat Sound Library.

Så här är min fantastiska alternativa lösning om jag har exempelvis 2 olika "EQ-grupper" i samma Play Engine och vill kunna test-spela dem "live" med EQ:
0. Lägg till Stereo 2 input i "Devices->VST connections" genom att göra Add Buss (ej enablat per default i mitt system).
   - Notera: VST Output behövs inte i det här fallet! Vill generellt bara ha 1 master output kanal!
   Detta gör det möjligt att lägga till den sammansatta stereo-kanalen "3 & 4".
1. Tryck F11 för VST Instruments panelen.
   Tryck på den lilla pilen bredvid dropdown för instrument och välj Activate Output, kanal: 3 Stereo (dvs 3 & 4).
2. Ändra output routingen i Play Engine:
   (finns en liten dropdown box för detta)
   -> Alla Mörka stråkar till Output 1-2 (motsvarar Stereo In connection)
   -> Alla Ljusa stråkar till Output 3-4 (motsvarar Stereo Input 2 connection)
3. Då får jag 2 audio-kanaler allokerat för samma Play Engine (under VST Instruments->play_VST),
   och jag kan applicera EQ direkt på dessa kanaler, och de kan även routas till olika FX kanaler om jag vill
   t ex om jag har en dedicated FX channel för reverb + EQ som ska gälla alla ljusa stråkar, även de som kommer från andra Sound Libraries än East West.

(Reserverar mig från att terminologin säkert är olika i olika system, olika ljudkort, olika DAWs, t ex Stereo 1,2,3,4, etc... Kanske heter något annat...)

Das was alles... tack för mig!

Hälsar...
/Christian

103
Hej!

Tack för alla tips, allihop här!

"Skall det mastras bara för iphone kan du tänka på ett sätt men skall det funka i andra system måste det bli en kompromiss."
- Det ska optimeras för just iPhone.... men.. i någon mening blir det nog en kompromiss ändå eftersom jag förstör kanske känslan för de som kan lyssna med handsfree/audiolurar till sin iPhone ifall jag skalar bort en massa fin "äkta bas" som annars hade låtit perfekt i lurar!
- EQ-svepa i realtid... du menar med något verktyg för iPhone där man kan testa att svepa i själva telefonen medan man lyssnar... ok, det kan jag kolla...
- Det är ingen MIDI och ingen elektronisk musik, utan orkestral sample based musik. Jag har en trailer-låt som jag vill ska låta så fullständig som möjligt, dvs även mörka "rumbling timpani" ska komma fram lite, och även mörka cello/contrabras-stråkar.
- "Waves MaxBass är väl en sån om jag minns rätt. " , OK!  Tackar för det tipset. :-)
- "Jag kan tänka mig att eq:a upp nånstans mellan 1 och 3 kHz för att höra karaktären hos basen. " ... intressant! Det ska jag prova, tack för tipset!

Gött med folk som har lite mastering-skillz, själv är jag fortfarande total newbie fastän det har börjat låta lite bättre det senaste året.... och bara för det så kastas jag in i en såpass omöjlig uppgift att få något att låta bra på en iPhone!  ... men jag ska inte klaga, det är ett roligt projekt!  :D
Så än en gång, varmt tack till er alla som tagit er tid att svara!

Hälsar
/Christian

104
Hej på er!

Någon som vet hur man bäst får fram hyfsat bra ljudåtergivning på i iPhone speakers med tanke på bas?
Det tenderar ju alltid att låta "diskantigt" i så små speakers.

Jag har provat att EQ-boosta-upp basen, men det hjälper inget vidare, det blir snarare mer distortions. Läste som hastigast i någon tråd att det kan vara klokare att snarare dra ner låga basfrekvenser, och istället använda något plugin som kan återge basliknande känsla fast i högre spektrum (dock nämndes inget sådant plugin i den tråden).
Någon som känner till ett sådant plugin eller något sådant trick? Har Googlat lite på det, men inte hittat något.

Jag måste säga... ärligt talat... (eftersom ni ändå också kommer att ställa frågan):
Är det någon som någonsin lyssnar på musik utan öronsnäckor/headphones i telefonen? Det suger ju hårt!  B) 
... men i detta fall behöver jag faktiskt lite tips... kundens önskan är min lag!

Hälsar
/Christian

105
Färdiga produktioner / SV: The Raving World Orchestra
« skrivet: 11.03.2011, 16:17:29 »
Tack så mycket, Asti!

Pluggarna är lite blandat:
- East West Symphonic Orchestra
- East West Symphonic Choirs
- Nexus Dance Orchestra.
- Möjligen också lite Nexus Dance Drums...

Ha det fint!
/Christian

Sidor: 1 2 3 4 5