Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - ChristianAndersson

Sidor: 1 2 3 4 5
36
Bjurte, var har du köpt din hörlursförlängare?

Finns en på Kjell & Co:
http://www.kjell.com/sortiment/ljud-bild/kablar-adaptrar/6-3-mm/6-3-mm-6-3-mm/horlursforlangning-5-m-p37187

Hmm... har iofs 3.5mm på lurarna (med 6.3mm adapter mot breakout-kabeln)... så det borde funka med en 3.5 mm förlängare där man sätter 6.3 adaptern mellan förlängaren och ljudkortetets breakout.

/C

37
Svar från RME, angående "speaker protection" på äldre PCI-version av kortet:
-----------------------------
Hello,

I'm afraid the protection circuitry had to be removed for technical reasons.

Regards
Daniel Fuchs
RME
-----------------------------

38
Har haft:
- CME UF80 med 88 vägda tangenter, strulade... någon gummilist som slets ut redan efter 1 år, rekommenderas inte (även om alla tycker det är skitbra... jag fick kanske ett dåligt exemplar?)
- M-Audio med 88 vägda tangetner, strulade direkt från affären, två stycken tangenter som var tröga och inte ville komma upp snabbt. Skickade på lagning, kom tillbaka efter 1 vecka, samma två tangenter började stula igen redan efter ett par dagar, samma problem. SKIT!

Lämnade tillbaka det och köpte ett icke-vägt M-Audio Keystation 88 ES. Har funkat skitbra.

Min känsla: mindre avancerad mekanik = mindre strulfaktor. Dessutom LÅTER det mindre när man klinkar på ett icke-vägt. Det blev ett ganska högljutt bankande och klickande med vägda tangenter eftersom man måste trycka ner dem med mer kraft. Ska man ut och spela i ett band live är det säkert roligare med vägda tangenter. Då vill man ha KÄNSLA. Men i en studio (och i en lägenhet med sovande småbarn i närbelägna rum) är det bättre med ett "tyst" tangentbord.

Hälsar
/Christian

39
Tackar för tipsen. Jag kör i princip aldrig inspelning från Mic... allt jag gör är instrumental-musik från VST-instrument, så MIC är ej viktigt. 2 phones-output är viktigare.

Men... du säger att jag _inte_ blir av med noise-burst även om jag kör igenom en mixer där Volume är i botten?
Det är bara när ljudkortet strömsätts vid powerup som noise-bursten kommer. Så då får jag alltså noise-burst både i monitorer och phones genom mixern såvida jag INTE kopplar ur sladden till mixern innan jag slår på datorn... om jag förstår rätt.
Visst... det är rätt behändigt med en mixer framför sig och enklare att dra ur kontakterna. Om jag kör USB-powered så kan jag connecta/disconnecta USB-kabeln (kan ha den på fronten) - dvs _en_ connect/disconnect kabel räcker. Ännu enklare vore det med en Power-knapp på mixern.

Sitter och funderar lite på den här nu... men den har ingen Power-knapp:
http://www.thomann.de/se/behringer_xenyx_302_usb.htm

Så vad vinner jag på att skaffa en extern mixer egentligen, jämfört med en sladd-förlängare till lurarna?
Inte så mycket... fast om jag skaffar en dyrare mixer med on/off knapp och som har 2 stycken phones-out, så blir det
- enkelt att switcha mellan 2 typer av phones
- enklare att trycka power on/off än att dra ur kontakten till hörlursförängare
- kan antagligen lämna de aktiva monitorerna påslagna hela tiden (så länge mixern är OFF är det lugnt)

Att det ska vara så svårt! Det kanske blir en hörlurssladd-förlängare i alla fall!  :lol:  Så spräcker jag inte utgiftstaket för i år, utan kan vänta tills nästa år innan jag köper en bättre mixer.  B)

/C

40
Hej igen!

Jag har alltså ingen extern mixer. Därför så måste jag slå på huvudströmbrytaren på baksidan på mina aktiva monitorer varje gång de ska på/av, samt naturligtvis, så dras jag med problemet kring hörlurs-noise-burst enligt tråden
http://www.kontrollrummet.com/forum/index.php?topic=32429.0
eftersom lurarna är kopplade direkt på ljudkortet.

Det vore därför bra med en behändig kontroller/mixer. Tänkte fråga lite på förslag, givet mina behov. Har redan googlat lite på Claes tips
- MTR HPA-2 är ett bra alternativ om du vill ha en fristående hörlursförstärkare. (yep, ser bra ut, men vore sjysst att ha monitorerna in på samma kontroller)
- monitorcontrollers; Mackie Big Knob eller liknande, t ex SPL MTC (ser ut att vara lite overkill för mitt system... borde finnas billigare alternativ)
och det ser intressant ut!

Mina behov är:
- 1 par externa aktiva monitorer
- 1 eller 2 uttag för hörlurar (har 2 par som jag switchar mellan), helst med viss förstärkning på diskantfrekvenserna i lurarna
- vore trevligt om den är USB-powered... tror jag... eller kanske skit samma...?

Mackie Big Knob ser ganska dyr ut. Kollade några andra alternativ:
http://www.thomann.de/se/behringer_mon_800_minimon.htm
http://www.thomann.de/se/behringer_xenyx_502.htm
http://www.thomann.de/se/behringer_xenyx_302_usb.htm

Den sista 302:an ser väldigt behändig ut, även om den inte har phones-förstärkning. Kanske svårt att hitta i lågpris mixers....

Nybörjar-fråga: Vad är det för skillnad på en mixer och en monitor-kontroller? Känns som att monitorkontroller är en sorts mixer, va?

Under tiden så ska jag göra lite mer research. Borde kunna hitta något själv, men alltid roligt att höra om någon har förslag/synpunkter.

Hälsar
/Christian

41
Shit-pommes-frites, en helt ny värld har öppnat sig för mig... igen! Tack för dessa tips! Vad skulle jag göra utan Kontrollrummet?  :)

Tro det eller ej... jag har alltså ingen extern mixer. I mitt gamla system hade jag en mixerliknande Firewire kontroll från mitt Sounblaster Audigy-kort, men inte i det nya systemet.
Därför så måste jag slå på huvudströmbrytaren på baksidan på mina aktiva monitorer varje gång de ska på/av, samt naturligtvis, så dras jag med problemet kring hörlurs-noise-burst.

Det som ni säger vore väldigt behändigt - jag saknar min Soundblaster externa kontroller, som iofs var extremt simpel, men ändå rätt trevlig.
Så jag behöver naturligtvis en extern mixer. Jag skapar en ny tråd som passar bättre till ämnet,
  http://www.kontrollrummet.com/forum/index.php?topic=32449.0
så passar jag på att skjuta några frågor kring förslag, givet mina behov. Har redan googlat lite på Claes tips, och det ser intressant ut!

Hälsar
/Christian


42
Skickade följande till RME support:
=============================
Hello!

I have an RME AIO PCI-Express card.
OS: Windows 7
Motherboard: Asus P9X79

I get a loud noise burst when I power on the machine or wake up from Sleep Mode. It's not a problem for my audio monitors, I have them OFF during this time.

But the headphones are connected in the breakout cable at the back of the machine under a table.
Is it really the intention that these should be disconnected after power off and connected after power on every time?
It's quite cumbersome to be crawling under the desk every time the work station is powered on/off.

I read about a speaker protection feature for the HDSP9632 .
http://www.rme-audio.de/en_support_faq.php

Could it be that this feature has been dropped/lost/not working properly in the new sound card RME AIO PCE-E?

Best Regards
/Christian Andersson
=============================

Följer upp här när jag fått svar. Gissar att här finns fler som är nyfikna på deras svar.
/Christian

43
Ok, har detaljkollat nu för att jämföra Sleep Mode vs Kallstart:

- när jag trycker på Power On knappen, kall-start, då smäller det till DIREKT i _HÖRLURARNA_.. inte när Windows laddas eller är färdigladdat, det är direkt när strömmen går på!
- när jag går upp från sleep mode, då smäller det också till direkt
- när jag bootar om datorn (varm re-boot) då är allt väl.. antagligen eftersom det bara är mjukvaran som resetas, inte på något sätt strömkretsarna

Så det är när typ... kretsarna går igång, oavsett som det är från sleep mode eller kallstart, och smällen kommer alltså i hörlurarna.

Om jag förstår er rätt så bör jag alltså ta ur lurarna varje gång jag innan jag stänger av och plugga i dem varje gång efter jag slagit på. Annars skadas hörlurarna, är det korrekt?

Edit: som jag nämnde ovan, verkar det alltså som att den gamla RME HDSP PCI-kretsen hade en feature som skyddade just _headphones_ för detta noise burst. Verkar som att man tappat bort denna feature i den nya RME AIO PCI-E kretsen då, men jag ska maila supporten och fråga. Intressant i alla fall att detta är ett känt fenomen. Monitorer är inte så svårt att slå av/på eftersom man oftast har dem i huvudhöjd framför sig, men jag tycker det är rätt kasst om man har tappat bort denna feature i nya kretsen och måste krypa ner under bordet och rota bakom datorn varje gång den ska på/av för att skydda lurarna.... (OM... lurarna kan skadas, det vet jag inte ännu).  Det är bara till att vänja sig. Konstigare vanor har jag haft.  :wacko:

Hälsar
/Christian

44

>Dator på,lyssning på,lyssning av,dator av...
Alltså, monitorerna har jag avstängda för det mesta, det är inget stort problem. Slår endast på dem när det är dags för slutmastring, sedan har jag slarvat och haft dem på lite längre ibland.

Men det är lurarna som är problemet. Menar du att jag ska dra ur kontakten till lurarna som sitter i breakout-kabeln på baksidan av ljudkortet varenda gång jag stänger/sleepar datorn, för att sedan sätta i dem igen? Det låter krångligt...

OK... Jag har aldrig haft problem med sleep på XP (efter 7-8 år), men det är ju så olika hur olika system beter sig. Kan säkert vara kombinationer av OS, ljudkort, moderkort, drivers.
Men visst... om ni tror att detta är felet så kan jag förstås testa.... för problem har jag ju med dessa noise bursts från ljudkortet.  B)

Hälsar
/Christian

45
Alltså, Sleep Mode... eller icke sleep-mode, det löser inte problemet.

Men för korrekthet: jag menade Strömspar-läge vilket innebär jag ofta inte stänger datorn, utan jag sätter den i typ low-power, nästan-avstängd-mode, vilket sparar startup-tid med ca 1 minut. Hela den vanliga boot-sekvensen går på ca 1 minut fastän jag har Windows på en SSD disk.  Men wake-up från Strömspar går på ca 10 sekunder.

(Ibland är 1 minut skillnaden mellan att hinna få ner en grymt bra slinga i Cubase som man kom på vid matbordet!... eller att glömma den medan datorn bootar!)

Ok... så "alla" har det här problemet, och antar att lurarna inte slits ut eller påverkas eftersom ingen verkar bekymrad för det. Säg gärna till om det är ett felaktigt antagande.  B)

Som vanligt, tack för all bra respons.
/Christian

46
Hmm.. ok, intressant. Frågan är om det sliter på hörlurarna också. Det känns inte bra att höra det där högljudda sprakande i lurarna varje gång, och det har ju hänt några gånger att jag fått det i örat.

Märkligt att det inte diskuterats någonstans, eller så har jag bara inte hittat det.

Det pratas om "speaker protection feature" här... men verkar vara PCI-varianten HDSP9632:
http://www.rme-audio.de/en_support_faq.php

Hittar inget om det i min manual.

Hälsar
/Christian

47
Hej,

Vid wakeup from Sleep Mode och möjligen också när jag slår på datorn så sprakar det till ordentligt i hörlurar/monitorer.
Jag menar ORDENTLIGT.
Någon som upplevt något liknande?
Det räcker inte heller att ha mixern på Mute All, det sprakar fett ändå.
Det är rätt obehagligt ifall datorn ligger i sleep mode och man väcker upp den när monitorerna är på eller ifall man skulle råka ha satt på lurarna när man väcker upp datorn. Det känns som en hörselskada kan inträffa förr eller senare..  <_<

Jag har senaste drivrutinera. Hittade inget på nätet om detta. Verkar som RME hade något liknande problem för de gamla PCI-korten och att de hade en fix för det. Men hittar inget i manualen för mitt kort, och det enda som står om RME AIO noise problem på Google diskussioner om ett konstant brus som fanns på gamla revisioner av kortet.

Bjurte... du har ju ockå ett sådant kort. Sett något sådant problem?

/Christian

48
Tjena!

Vet inte hur det är med INI-filer för absoluta paths. Förmodar att det har med EastWest Play-installationen att göra. Strunt samma, inte så farligt.

Angående Roomworks... det är ingen enkel .dll-fil, utan det är inbyggt i Cubase VST-paketet, och Cubase 6 Artist har sin variant på ett speciellt ställe där Roomworks SE är installerat.
(Notera: Cubase 6 full-versionen inkludrar Roomworks, men jag har bara Artist-versionen.)

Jag hade Roomworks i Cubase 4 Studio, men har inte lyckats fippla över den från det paketet. Har provat lite. Tror inte det är så viktigt. Använder i princip bara presets där jag ibland rattar ner tailen lite och hör ingen större skillnad mellan Roomworks och Roomworks SE.  Antar att det finns andra minst lika bra Reverbs med presets på nätet som t o m är gratis.

Hälsar
/Christian

49
OK, nu har jag skrivit lite musik på nya datorn. Inte riktigt testat gränserna ännu, men ändå börjat köra lite större projekt.
- Inga minnesproblem längre, trots ganska stora projekt.
- Ladd-tiderna... har nog förbättrats från +1 minut till <30 sek för de stora projekten. Minst dubbelt så snabbt med SSD disk för några av mina mest använda ljud-bibliotek.
- Latency, inga problem och ännu så länge har det inte dykt upp något knaster i vare sig direktuppspelning eller rendering. Återkommer med mer info längre fram.
- Efter att jag slog av front-fläktarna för tystare maskin så snurrar allt fint fortfarande. Bra stablitiet på alla temperaturer.

Angående... kompatibilitet och konvertering:
- Mina gamla Cubase 4 projekt läses in utan problem. Trodde det skulle bli mer strul.
- Eftersom RoomWorks försvann... mappar om till RoomWorks SE nu... duger. När jag laddar något gammal projekt så måste jag mappa om dem, men jag får varningar som skriver ut var det måste göras.
- East West libraries. När jag laddar något gammalt projekt så måste jag mappa om paths för var den hittar sina sounds eftersom projektet innehåller absoluta paths till min gamla C-drive. Känns lite amatörmässigt, faktiskt... Märkligt att det är uppbyggt så - borde istället ha pekat på en relativ path för sample-filen jämfört med installations-katalogen (som ju skrivs till Windows registret, etc). Inga problem med exempelvis mitt Nexus bibliotek och andra ljud där patherna har ändrats.

Nåväl... Jag har en känsla av att det här blir en riktig kick-ass-maskin!  B)

Hälsar
/Christian

50
Tack, alla som bidrog!

Hälsar
/Christian

51
 B)  ... jag har beskrivit hur jag har gjort mina filer i den här tråden, och jag tror inte man prickar in 3 av 7 positioner i en lista av en slump....
... men kanske har Bribedant "fuskat" genom att zooma upp vågformerna och visuellt sett mönstret... eller trixat med fasvänding som du gjorde. Jag vill helst tro gott om folk, så jag tror inte det.

Så väldigt mycket prestige ska det väl inte vara i detta att man medvetet fuskar i ett sån't här oskyldigt litet test... hoppas jag...  :ph34r:

Men din test var också intressant... det tycks indikera att vid lyssningsnivåer för normal och även mycket stark volym så ska det inte vara möjligt att höra effekterna av dithering.

*EDIT* Vad synd... jag trodde vi skulle komma till ett koncensus i den här tråden, men tydligen inte.  :lol:

Hälsar
/Christian

52
Intressant, men Bribedant lyckades pricka in just de 3 varianterna som var dithered av 7 stycken möjliga... i och för sig genom att höja volymen rejält, men ändå.

Låt säga att du sitter i en stor biosalong med ultramaffigt ljud (det är ganska vanligt att biograferna har ljudet, i mitt tycke, för högt).
Kanske man i detta fall faktiskt kan höra skillnad.
Å andra sidan - den är en sak att kunna höra skillnad när man hör variantera spelas direkt efter varandra, men en annan sak att man skulle reagera över att en icke-dithered låt är "fel".
Den som inte har något att jämföra mig kanske tycker att det låter bra nog med en icke-dithered låt.
 
Hälsar
/Christian

53

Bribedant:
>5,6 och 8 är helt klart dittrade. Man får lira lite högt men def. skillnad
Helt rätt!

HasseFX:
>Fil 7 och 8 tror jag är från samma rendering och en av dem har dither?
Också rätt.

Filnamnen i klartext:
dithering_test_2_44_16.wav
dithering_test_3_44_16.wav
dithering_test_4_44_16.wav
dithering_test_5_44_16_UV22HR .wav
dithering_test_6_44_16_mda.wa v
dithering_test_7_Goldwave_24_ to_16.wav
dithering_test_8_Goldwave_dit hering.wav

Så här lyder facit, alltså:
Nummer 2-6, renderade från Cubase till 16 bit med/utan dither.
Nummer 7-8: renderade från Cubase till 24 bit, sedan från Goldwave konverterade till 16 bit med/utan dithering.

HasseFX:
>som hindrar "nollning" och dessutom skapar ett brus på -70dBFS eller så - högre nivå än ditherbruset, även i "tysta" svansen.

Vanligtvis forcerar jag Fadeout ->-160dB som svans, men det gjorde jag inte denna gång.

Ok, summa summarum, eftersom det är en hyfsat gratis åtgärd (och jag har fått bekräftat från Bribedant att det fungerar) lutar det åt att lägga in MDA-dithering från Goldwave i min Tool-chain.
Kanske t o m ska passa på att scripta konvertering 24/32->16 bit, för att minska ännu mer på det manuella jobbet...

Tack alla för bidragen i tråden, och tack Bribedant, HasseFX, Eddi (och eventuellt andra), för att ni test-lyssnade!

Förresten: Bribedant, du menar väl också att alla "dittrade" versioner blev bättre än de icke-dittrade?

Hälsar
/Christian

54
Alltid intressant med fler åsikter, men den som i den här tråden hävdar att det blir skillnad vid dithering, och speciellt för akustiska instrument inbjudes prompt att bedöma mina 4-sekunders WAV-filer (med akustiska instrument) som finns att läsa högre upp. Så länge ingen ens är i närheten av att pricka rätt (eller ens vågar försöka!) så tar jag alla sådana påståenden med en rejäl nypa salt, för om inte ens de som hävdar att dithering gör skillnad kan pricka rätt... då tycker jag vi har hamnat i att det endast handlar om teoretiska förbättringar som ingen hör skillnad på i praktiken.

Nu får det vara slut på spekulationer och upp till bevis.  <_<  Här får ni ju chansen att bevisa att det hörs skillnad!

Hälsar
/Christian

55
Jo, jag känner igen det där. Såg en YouTube video som demonstrerar det "live" också, men som du säger, så beror det på materialet. De demos som jag har sett visar dithering på någon sorts "kliniskt rena" sinus-vågor - en fast pipande ton. Jag ställer mig inte frågande till om principen fungerar eller ej, men i mitt fall kanske det inte behövs om det redan finns ett visst brus embedded i mina akustiska samples. Om _INGEN_ lyckas avgöra vilka av mina filer som är dithered eller ej, så stöder det teorin att mitt material inte tjänar något på att lägga till detta steg. Sedan finns det säkert annan typ av musik där behovet är större.

Hälsar
/Christian

56
Du kan ta det lugnt, Claes. Jag ville mest veta om någon här tycker det är en uppenbar skillnad när man lyssnar igenom mina exempel. Finns det några som vill prova lyckan så ligger länkarna kvar här.
Om diskussionen dyker upp igen, så kan man alltid hänvisa till den här tråden, så är det upp till bevis för de som säger att Dithering är väldigt viktigt.  Och det har du aldrig sagt, så du behöver inte bevisa något. Däremot kvarstår min nyfikenhet ifall du kan avgöra skillnaden med dina monitorer, men den nyfikenheten kan jag leva med! :)

Hälsar
/Christian

57
>App app app, grabbar, talar vi om LP eller HP här
Får skylla på att jag tänkte "LowCut"! ... men jag förväxlar alltid de där... jag vet i alla fall hur kurvan ska se ut!  ;)

Jag stannar också på Bjurtes planhalva fram tills dess att någon med tydlighet kan peka ut att min Goldwave-mda-dithered fil låter bättre än icke-dithered varianterna. För isåfall är det i princip gratis för mig att lägga in dithering i min toolchain.  Men annars, inte... av ett flertal anledningar:
- Om ingen märker någon skillnad, då vet jag inte ens om pluggen funkar eller har rätt inställningar.
- Jag jobbar mestadels med akustiska samplingar som redan har ett visst brus. Enligt vissa trådar jag läst så påverkar dithering framförallt de alldeles rena och brusfria signalerna. (I ett av mina Play bibliotek hör man t o m att någon tappar en penna på golvet när en tjej sjunger en ton - DET kallar jag brus!!! ... fast i grovkornigaste laget  :lol:).
- Jag har sålt mycket musik de senaste åren (film/tv/datorspel/museum/etc), och jag kan inte tro att någon av mina låtar har blivit rejectad i något sammanhang för att den inte var "dithered". Man kan förstås aldrig veta, men jag har aldrig hört en music supervisor prata om detta. De pratar om helt andra saker när de beskriver vad de vill och inte vill ha. Dessutom licensieras det massor med musik i dator- och TV-industrin direkt i MP3_320 format nuförtiden. Det kan man rynka på näsan åt, men det är dagens sanning.

Hälsar
/Christian

58
Hehe...
Ok, då har vi 1 vote på nr 3 som den bästa.


***Viskar: Pssst... Claes... en 100-lapp in på mitt bankkonto, och jag ska avslöja rätt ordning för dig... så du inte tappar ditt anseende här på forumet.  :lol:***

59
All right, tsmalme! En sak jag tycker man bör göra innan man börjar använda ett nytt plugin, för att undvika Kejsarens-Nya-Kläder-syndromet, är att försäkra sig om att det plugin som man själv inte hör skillnad på... verkligen BLIR bättre. Någon måste ju kunna avgöra. Till sin hjälp tar man då sina goda vänner på Kontrollrummet.  :D

På min hemsida har jag lagt följande versioner av en och samma WAV-fil (endast några sekunder) i olika versioner (naturligtvis i hemlig ordning):
http://craze.se/temp/dithering_test_2.wav
http://craze.se/temp/dithering_test_3.wav
http://craze.se/temp/dithering_test_4.wav
http://craze.se/temp/dithering_test_5.wav
http://craze.se/temp/dithering_test_6.wav
http://craze.se/temp/dithering_test_7.wav
http://craze.se/temp/dithering_test_8.wav

Edit: Jag avslutar snutten med en cymbal med reverb som får ringa ut en god stund eftersom det verkar råda konsensus på att just fade-outs med reverb är det som är mest känsligt och tydligt med dithering.

4 stycken icke-dithered och 3 dithered versioner av samma korta snutt, mer exakt:
- 1x icke-dithered version, exporterad i Cubase som 24 bit -> Goldwave -> rakt konverterad till 16 bit därifrån (enligt min standard toolchain)
- 1x dithered, exporterad i Cubase som 24 bit -> Goldwave -> dithered med mda till 16 bit därifrån (skulle kunna bli min nya toolchain!)
- 3x icke-dithered versioner direkt från Cubase
- 1x UV22HR Cubase dithered
- 1x mda Cubase dithered
... men alltså inte nödvändigtvis i just den ordningen.

Eftersom Claes med sina Adam monitorer (och kanske även tsmalmbe) kan skilja på dithered vs icke dithered låtar, så väntar jag mig naturligvis att ni prickar in alla 3 dithered varianterna. :P
Och i bästa fall, kanske ni kan tycka till om det som låter bäst också. Det vore ju fantastiskt om ni prickar in "1x UV22HR Cubase dithered"!
Tar ni den passninger, grabbar!?  B)

Notera, det är inget litet dumt skämt det här.. typ att alla är dithered eller icke dithered... (Även om det vore lite småroligt  :P Det stämmer exakt som beskrivits.

Hälsar
/En Nyfiken Christian

60
>Så får man va lite rädd om öronen (hjärnan?) också... Det är lätt att "kollra bort sig" under långa mixpass...
Rätt... egentligen bör man nog ta en dags break ifrån en låt som man tycker är färdig. För att "reseta" hjärnan/öronen innan man gör "the finishing touch". Ibland har jag det tålamodet, ibland inte.  B)
Fast de gånger jag använder en bra "template", ett sound med samma instrumentuppsättning och pluggar som jag använt i tidigare produktioner som blivit bra, då kan jag ofta lita på att det blir OK.

>Kul ändå att det finns många sätt att ta sig till målet så man kan slipa på sina rutiner till man hittat något som passar en
Helt klart. Det har tagit mig några år att kommit dit jag är nu, och ändå lär det finns en hel del smått och gott kvar att slipa på. Jag älskar den här typen av forum. Det finns så många av dem på nätet, och man lär sig mycket av att läsa de diskussioner som uppstår.  :)

Hälsar/Christian

61
>Gör numera sällan efterbehandling/mastring separat. Tycker det är en fördel att lägga på busskompressor, reverb osv på mastern medan man fortfarande kan påverka mixen.

Håller helt med!  Jag skulle egentligen vilja komma ifrån det extra steget med att göra Compress/Maximize i Goldwave (utanför mitt Cubase mainproject).
T ex så lägger jag på Reverb och master-EQ redan i Cubase mixningsprojektet innan export (även om, teoretiskt, master-EQ brukar höra till den rena mastrings-proceduren).
Ett tag hade jag t o m 3 steg:
1. Mixning utan EQ -> Export to Audio
2. Cubase Mastrings Project: lägg på master EQ + LowPass filter < 50Hz. -> Export to Audio
3. Goldwave, finishing touch.

Det blev en massa extra jobb. Nu har jag slagit ihop steg 1 & 2. Kanske kan slå ihop alla 3 stegen...  får fundera vidare på det där...
Sedan beror det förstås på hur länge man jobbar med mixning/komposition av en låt... ifall man betraktar några extra steg som en stor eller obefintlig kostnad. Jag jobbar mellan 8-40 timmar i steg 1. Om man ofta ligger 20-40+ timmar per låt blir det inte så mycket overhead med några extra steg. Men i mitt fall, där jag ofta lägger 8-16 timmar på en låt så blir ett extra steg kännbar overhead. En låt om dagen, eller åtminstone varannan dag, är mitt mål + några större projekt som löper över några veckor.

[ Edit
>Om man har någon analog input kommer du ändå att få in "random" brus från utrustningen.
I mitt fall har jag inte det, men däremot vet jag att mina akustiska samplingar har brus. Jag jobbar mestadels med akustiska samplingsbibliotek.

>Jag har hört skillnad på konverteringar från tex 48 till 44kHz så jag kör mot slutformatet.
Verkar klokt.

>LP-filter vid 50Hz - tror jag skulle kunna lyssna mig till det...
Jo, det hör jag skillnad på själv också. I mina öron känns det mindre grumligt och blir bättre med LP filter påslaget.  ^_^
]


Hälsar
/Christian

62
tsmalmbe: ok... det är mest att jag tycker Cubase inte är lika smidigt att editera WAV-filer i... fast det är kanske bara en vanesak...

I alla fall... nu börjar jag snart tillhöra den kategorin som inte tror "dithering" har någon betydelse, åtminstone inte för mina produktioner.

Jag tog fram några WAV filer och jämförde 24 bit vs 16 bit (eftersom jag alltid sparar i båda varianterna).
Om det stämmer att Dithering skulle ha någon betydelse i mitt fall, så tycker jag man borde se att 16 bit och 24 bit filerna ser visuellt olika ut när man zoomar i slutet av sista fade-out.
Vad jag kan se så är skillnaden _extremt_ liten... jag skulle säga obefintlig... även vid rejäl zoomning. Jag ser inget som verkar tyda på en trunkering som skulle kunna höras. Sedan har jag heller aldrig HÖRT något som verkar fel och grovkorningt för fade-out i mina 16-bit versioner. (Däremot kan jag tycka den generella ljudvolymen känns högre på en 24bit/48kHz låt än 16bit/44kHz....)

När det gäller Fade-out ska tilläggas att jag oftast gör en forced fade-out i Goldwave. När jag tycker att en låt är slut (eller ska vara slut beroende på att den ska passa i exempelvis en exakt 30-sec-slot) så gör jag "Fade Out to -160db". Det innebär att mina fade-out kurvor ofta ser likartade ut och inte speciellt långdragna.   Notera: jag försöker naturligtvis göra ett ordentligt slut i Mixningsprojektet med naturligt reverb fade-out. Den extra Goldwave fade-out:en är mer för stringens och att plocka bort skräp och alltid få det mjukt mot slutet och ner på 0.

Slutsats: för min del tycker jag det ska vara en hörbar (eller visuell skillnad) mellan 16/24 bit om det ska vara någon poäng att lägga på dithering, men så verkar inte fallet vara här.

[Lång Edit: Gjorde precis en jämförelse mellan en 24 -> 16-bit konverterad låt med Goldwave Dithering plugin, jämfört med samma existerande äldre version, rakt konverterad 24 -> 16 bit.
Omöjligt att höra skillnad. Så nu hamnar man i den där debatten som jag sett på forum där några säger:
1. "Dithering är alltid bra, så även om du inte hör någon skillnad så kan det aldrig skada. Kanske finns det andra som hör skillnad!" ... och andra sidan som säger:
2. "Om du inte hör någon skillnad, varför göra det? Onödigt att introducera extra steg i toolchainen."
... hmm... jag går nog 2:ans linje här!  :P ]

Hälsar
/Christian

63
Tack, Claes!!

Angående sänkning på mastern... precis den info jag hoppades höra (för då har jag inte gjort något alldeles tokigt). Hittade även lite mer sajter som rakt av ger stöd för det, bl a en tråd på Steinbergs user forum samt en Mastrings-sajt som rekommenderar att sänka master-fadern (alltså inte input gain på master fadern... har varit noga med att läsa det nu  B).
http://musicmasteringonline.com/members/content/view/242/32/
https://www.steinberg.net/forum/viewtopic.php?p=118892

Jag exporterar vanligtvis i 24-bit mode. Jag minns att jag hade många olika problem ett tag i Cubase 4, och då labbade jag med att gå från 32 till 24 till 16 bit rendering för att bli av med latency/pop/click, och tyckte till slut att det blev bäst med 16-bit rendering (av någon anledning blev det skillnad), men sedan gick jag tillbaka till 24 bit och har kört det mest.
Det var främst med de tunga Play-biblioteken. Minns att jag hade ett 4GB interminne och Soundblaster ljudkort på min förra dator... så det fanns rätt många begränsningar där, speciellt tajt med resurskrävande Play-instrument.  Kan prova köra 32-bit rendering nu igen.

Tack för infon angående Dithering också. De flesta låtarna har ju någon slags utsläckning i sista takten... något reverb på stråkar/trummor, etc, som sakta klingar ner mot 0.
Eftersom jag alltid kör 16-bit konvertering som sista steg från Goldwave, så ska jag prova ett par saker nu:
1. Testa mitt nya mda Dithering-plugin i Goldwave.
2. Göra ett nytt test med Maximizern inne i Cubase main projekt, och lägger dithering sist i effekt-kedjan på mastern (såsom Steinberg rekommenderar ifall man ska mastra inifrån projektet)... men jag kommer nog inte våga släppa den visuella biten... vill gärna se vågformen inne i ett WAV-edit program... :-)
3. Använda Cubase istället för Goldwave som externt verktyg, dvs importera 24/32-bit renderad wav-fil i ett nytt rent mastrings projekt och köra en compress där, och sedan dithering vid export av 16-bit.

Filosofisk fundering: Jag undrar förresten någon stör sig mest på att Dithering inte har gjorts... kan det vara entusiaster som lyssnar mycket på musik, eller är det i stora biosalonger... stämningsfulla datorspel...? Det kan i alla fall inte vara på vanliga TV-apparater eller radio. Den ljud/musik-miljön som finns där känns ofta allmänt stressad kring snabba klipp, etc, så där hinner man inte direkt specialstudera långsamma fade:outs. :-)

Hälsar
/Christian

64
Tack för svar!

>uv22hr kan användas på slutet...
Mitt problem är att jag gör kompress/max utanför Cubase, alltså i Goldwave av olika ovannämnda anledningen (dessa anledningar kan naturligtvis kan ifrågasättas...), så därför blir det för tidigt att introducera dithering inne i Cubase. Men... kan här lägga till lite nyförvärvad kunskap som kanske löser mitt problem. Det finns ett gäng mda-plugins som nu är OpenSource och kan tankas här, inklusive Dithering:
http://mda.smartelectronix.com/effects.htm
Dessa kan i sin tur inkluderas som VST-plugin i Goldwave 5.67 (senaste versionen) så här skulle jag kunna lägga till den i min effekt-kedja när jag batchkonverterar 24-bit till 16-bit.
Har kollat lite på detta nu. Lyckas inte få upp UI:et för dithering pluggen inne Goldwave om jag skulle vilja ändra settings på den. Den finns dock att välja som effekt att lägga på... får bara hoppas att rätt settings är från början då... (UV22HR-pluggen verkar på något sätt vara inbyggd i Cubase, så den kunde jag inte dra in i Goldwave.)


>En annan sak som jag såg när läste ditt inlägg var att du sänker volymen på master regeln, eller så uppfattade jag det iaf. Sänk gain-ratten istället (den lilla runda ratten övanför masterregeln, genom att hålla in shift och dra),
Hmm... !! Du förstod mig helt rätt. Väldigt intressant det du säger här. Att jag sänker master-regeln har berott på att min Soft Limter (C3Multiband...) inte alltid lyckats hålla borta clips. Ibland blir det rött i taket ändå. Därför, när jag sänker master-regeln, så blir man av med klippet.

För det första... är det så här alla gör?  Det var någon som tipsade mig om att dra ner mastern innan export audio, men då menade man alltså dra: nar ner _input_gain_ på master-kanalen?
I detta läge diskuterade vi alltså att göra final mastring utanför Cubase (eller i ett annat Cubase projekt), vilket ju också kan sägas gälla i mitt fall där jag gör compress/maximize i Goldwave.
(Kan förstås ifrågasätta varför jag överhuvudtaget har en C3Multiband komp effekt på masterkanalen ifall jag ändå dra ner reglaget för att undvika klipp och ifall jag ändå ska göra compress/maximize utanför Cubase...)

Dock kan jag inte säga att jag riktigt förstår det här ändå... om mina pluggar jobbar på 0db Input Gain, är inte det bra? Jag tänker att mastrings-pluggarna ska jobba på en oförändrad insignal och att sedan master-reglaget sist av allt dras ner för att renderingen säkert ska hålla sig <0dB.  Oavsett om jag förstår eller ej, så litar jag på dig. :-)

Hälsar
/Christian

65
Ojdå, det hade jag inte väntat mig - tack!  :)
Själv tycker jag snarare att mina kunskaper inom det här området är bristfälliga, så jag väntade mig snarast många kommentarer kring "varför gör du si och så... det är vält dumt..", etc.  Men mitt automatiska script i steg 3 är jag i alla fall nöjd med - det blev bra och sparar en massa tid. Men det är mer tekniska kunskaper än något kring audio-mastring som ligger bakom det... och förstås flera års trial and error och knep och knåp, förstås...  B)

66
Hej på Er!

I den här tråden tänkte jag nämna lite kring min egen toolchain (vill inte bara leecha på er überkunskap, utan vill såklart dela med mig också! :-), inkl. mastering, samt ställa en liten fråga kring "dithering"... som jag inser nu i efterhand att jag borde använt de senaste 2 åren... eller?

Vi kan börja med frågan... Såg nyligen Cubse 6.5 Quickstart videos från Steinberg, och där säger de vad gäller mastring:
- never clip
- always dither
... och så visar de hur man typiskt lägger till (på Master Channel)
1. Maximizer näst i insert-effekten-kedjan (Steinberg inkluderad Maximizer),
2. Dithering UV22 sist i insert-effekt-kedjan (Steinberg inkluderad Dithering-effekt)

Nummer 1 verkar inte så kontroversiellt... även om jag själv inte använder den effekten. Nummer 2 hade jag aldrig hört talas om.

Själv jobbar jag så här (jobbar till 99% med orkestral musik):
-----------------------------------------------------------------------
1. Gör färdigt mitt Cubase kompositionsprojekt,
   a) inklusive EQ + Reverb på gruppnivå (typ FX tracks med en grupp instrument i varje track)
   b) Masterkanalen:
      - gör ofta en liten EQ-modifiering på Master-Channel (brukar bli en försiktig dipp någonstans i mitten + LowCut <50Hz)
      - lägger till en Multiband Compresser soft limiter sist i kedjan.
      - master-volymen drar jag ofta ner mellan 3-6 db under 0.
   c) Export Audio -> format: WAV, 24bit, 48kHz.

2. Därefter tar jag in WAV-filen i Goldwave (andra använder kanske Wavelab, etc) så att jag får en rejäl och tydlig visuell bild av hela låten.
Flikar in en extra kommentar angående "Cubase Maximizer vs Goldwave Compress/Maximize" här.
Jag föredrar det extra steget "Goldwave Compress/Maximize" istället för att använda Cubase Maximixer... känns som att jag ser tydligare vad som händer och kan provlyssna de delar där jag misstänker att något kan ha blivit fel...
Dessutom upplever jag själv att akustisk musik oftare "ska ha" en större dynamik. Har provat att köra Maximizer på både electronica och akustisk. Electronica känner jag mig trygg med, det blev bra.
Men Cubase Maximizer på akustiska stycken blev inte alltid bra, och det var svårt att få grepp om utan att få en stor visuell bild av hur WAV-datan förändrades.
Så här gör jag i Goldwave:
   a) Maximize Full Dynamic Range. Detta gör att man bara maxar upp allt, men utan att clippa, så högsta peaken hamnar precis under "taket".
   b) Compressor Expander, preset "Reduce Peaks". Här använder jag den visuella bilden av WAV-filen föra att estimera ett bra threshold-värde. Får kanske prova mig fram lite ändå här.
   Eventuellt repeterar jag a+b några gånger till ifall jag bedömer att dynamiken kan förändras utan att min tanke med kompositionen förloras... och förstås att ljudet låter OK!
   c) Save As: Slutgiltigt filnamn, format: WAV, 24bit, 48kHz.
   d) Save As (i en annan katalog): Slutgiltigt filnamn, format: WAV, 16bit, 44kHz.  (Aj, aj, aj!!?)

3. Kör en scriptad toolchain (one-button-klick!) som
   a) autokonverterar WAV/16bit/44kHz-filen -> MP3 128/192/320 format.
   b) autorenderar en extra preview-fil, MP3 192, med inmixade watermarks röster typ "This is a Demo".
   c) autouploadar låtarna till min hemsida
   d) autogenererar uppdaterade playlists i rätt kategori på min hemsida
   e) autogenererar Shopping-Cart-låtlänkar på min hemsida till warehouse-siten där min låt kan licensieras.
   ... + en massa annat nyttigt, som att scriptet checkar filnamnens konsistens enligt mitt eget regelverk tidigt i toolchainen, lägger på MP3-tags, etc.
   
Ok. Nu har jag alltså förstått att jag gjort fel i steg 2d eftersom en låt i 24bit resolution reduceras till 16bit utan dithering. Shit-pommes-frites... Eller? Hur illa är det?

Jag har själv aldrig reagerat på det, men visst tycker jag att det finns kvalitetsskillnad mellan 24bit/48kHz och 16bit/44kHz... Kan det kanske bero på detta? Ingen aning...

Om jag ska bedöma var fokuset ligger på mina låtformat, så har jag helt klart högst fokus på 16bit/44kHz. Det är detta format som jag säljer, och det som används i spel/film/etc.
Till att börja med kan man då fråga sig varför jag överhuvudtaget renderar 24bit/48kHz format.... Tja... ibland är det någon som vill ha det formatet, och då är det bekvämt att ha det färdigt och klart.
(... även om jag någon enstaka gång i historien har fuskat och konverterat 16/44 -> 24/48 format... jag vet... det var oetiskt gjort, men ingen klagade... ;-)

OK... Till själva huvudfrågan. Dithering bör jag alltså göra sist i kedjan, enligt Steinbergs tips (alltså någonstans mellan 2c och 2d ovan!).
FÖR... jag ska väl endast göra dithering när jag renderar till 16bit-versionerna. Att göra 16-bit-dithering på 24-bit versionen ska jag väl inte göra!?
I alla fall... Tyvärr verkar inte Dithering finnas i Goldwave, märkligt nog. Det är annars ett mycket trevligt och billigt program som jag varmt rekommenderar, bl a pga support för command-line-tasks som underlättar att scripta saker. 

Så jag har ett problem i min nuvarande toolchain ifall jag ska få in Dithering eftersom detta steg ska ligga efter Compress/Maximize!

Är det någon som kan de här bitarna...? Svar på min huvudfråga tages tacksamt emot, samt eventuellt andra tips.
Är det någon som undrar mer kring min toolchain, fråga gärna, så svarar jag gärna i den mån jag kan.

Hälsar
/Christian

67
Ok, Claes, tackar för tipset! Ska kolla in det.

Egentligen är det väl ingen större fara - det är ju mest att det blir lite extra strul med de gamla projekten, ifall man vill göra en ny version av en gammal låt (där den gamla refererar till Roomworks).

Hälsar/Christian

68
Hej på Er!

Nu kommer lite info hur det gick med min datoruppgradering.

SSD #1: Win7 + Cubase 6.5 installerat.
SSD #2: Centrala plugins, inklusive East West Sym Orchestra.
3TB Western Digial Caviar Green: övriga VST sample bibliotek och program.

Först lite om ljudnivå och kylning:
- CPU-kylning: Som sags innan, vattenkylningssystemet var alltför bullrigt. Låter det vara osagt huruvida det var en defekt i just mitt ex. Jag fick pengarna tillbaka av INET, bra hjälp av kundsupporten också! 
Så jag köpte istället en riktigt bra Noctua-CPU-air-kylare. Funkar bra och är tyst.
- Övrig kylning:
Bytte ut standardfläktarna 1 bak + 2 top fläktar mot Noctua, tystast möjliga som jag kör på låga varvtal.
Finns nu 2 original-frontfläktar kvar som väsnas rätt mycket.

I detta läge var systemet tystare, men inte tillräckligt. Inte lika tyst som min gamla maskin. Så...
- Tankade ner Argus Monitor, börjar mäta temperaturer av CPU/GPU/HD. Temp: 35C/25C/27C, respektive.
  (Speedfan får mitt system att krascha med blåskärm trots nyaste moderkort-bios, etc)
- Kopplade ur front-fläktarna. Mätte igen. Temp: 35C/25C/29C, respektive.
Ser nu att HD temp går upp några grader, från ca 27C till 29C. Läser lite på forum och på min hårddisk manual.
Driven är specad upp till 60C, och de flesta forum säger att 35-50C är helt normala temp.
Nu är datorn riktigt tyst, så det här kör jag på!

I övrigt... har jag inte hunnit testa så mycket.
Tog i princip en hel veckas heltidsarbete att få över alla virtuella instrument på nya dator.
Tänk - East West Sym Orchestra: Ca 10 DVD-skivor med 5000 små filer på varje. Varje skiva tar 30-50 minuter att kopiera över.
+ resten av alla mina Play Bibliotek (totalt 9 stycken) och övriga pluggar.

Mitt nya Cubase 6.5 kunde läsa in åtminstone några av mina enkla Cubase 4.5 projekt. Har inte vågat prova de större projekten ännu. ;-)

Några problem värda att nämna:
- Roomworks reverbet i Cubase... I Cubase Studio 4.5 hade jag RoomWorks och har använt det i 95% av mina projekt.
Men det får man inte med när man köper Cubase 6.5 Artist. Så alla mina projekt som refererar till det reverbet...? Hmm... undrar vad som händer då.
Det verkar inte gå att köpa separat från Steinberg heller...
Det är inte heller så enkelt att bara flytta över en DLL-fil. Roomworks verkar vara inbyggt i någon större Cubase-system-fil.
- East/West Play-installationerna fungerade dåligt i Win7 och det var väldigt struligt.  Det blev mycket trial & error.
När jag valde custom install för att kunna peka ut vilken directory saker skulle kopieras till fick jag konstiga default-val av install-options,
och när jag rättat till dessa så installerades ändå inte rätt saker till rätt ställen. Detta nämns inte någonstans på East/West-supporten.
Dessutom finns det lite andra störiga Win7 compatibility issues. Så det var jobbigt, speciellt eftersom jag har så många Play Libraries.
(Tacka vet jag Kontakt-libraries. Deras modell är mycket enklare. Kopiera in filerna där du vill ha dem och autentisera produkten... typ.)

Återkommer snart igen med lite mer info om hur det är att jobba med stora projekt.

Hälsar
/Christian

69
Ledsen för sent svar, men väldigt snyggt jobbat! Skön känsla i sången och riktigt fin produktion. Bra instrument performances också... allt är bra, helt enkelt.  ^_^

70
Studio, produktion och övrigt / SV: Hörlurar - nu igen
« skrivet: 23.10.2012, 23:56:56 »
Ok, Claes, det är bra att veta! Jag ska kolla i Lund först om jag kan testa några inom stan. Vi har en musikaffär här... minns inte vad den heter... men de som har affären är väldigt... ointresserade av sina kunder och har nog aldrig hört ordet "service minded". Men det kan man verkligen inte säga om dig - jag uppskattar din aktivitet och hjälpsamhet här på forumet! B)

Hälsar
/Christian

Sidor: 1 2 3 4 5