Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - egghuvud

Sidor: 1 ... 64 65 66 67 68 69 70 71
2346
Festivaler / Forumfestival #1 - Röstningen har startat
« skrivet: 18.04.2007, 18:45:40 »
Är fortfarande lätt förvirrad. Vi skickar alltså röstningarna anonymt till Zyan. Vi som deltager röstar på de andra men inte på oss själva. Har jag fattat det rätt?
  :)

2347
Man behöver väl inte ha några djupgående kunskaper för att kunna konstatera att man gillar eller ogillar ett konstverk - eller en låt för den delen...? Musiken eller konstverket blir varken bättre eller sämre beroende på dess bakgrund. Att det sedan kan vara intressant att känna till mer, är däremot en helt annan fråga... ;)

Jag har ingen kunskap om kubismen (annat än att det rör sig om meningslösa streck och kuber etc) - och eftersom en sådan tavla inte har något som helst värde i mina ögon, så är jag inte heller intresserad av att förstå vilka mer eller mindre konstiga idéer som ligger till grund för att någon fick för sig att måla på det sättet. Följaktligen så saknar kubismens historia - och eventuella påverkan på konsthistorien - betydelse för om man tycker om en sådan tavla eller inte. Kunskap om bakgrunden kan vara intressant, men riskerar samtidigt att tvinga in folk i ett tankesätt där man "måste" tycka att det är bra för att historien säger att det är fantastiskt, trots att det inte är det...

Man behöver inte ah någon kunskap för att veta vad man gillar eller inte gillar säger du, nej kanske inte, men med mer kunskap kan man lära sig att förstå saker och förhålla sig till saker på ett annorlunda sätt. Förmodligen lyssnar du på musik annorlunda nu än när du var tolv år. Du får det hela tiden att låta som om man blir hjärntvättad att tro att Picasso är bra av några sketförnäma konstvetare. Det är inte det jag menar. Jag menar fortfarande att kunskap ger en större förståelse för saker och ting. Att kubsimen ansågs vara otroligt utmanande och revolutionerade mycket av nittonhundratalskonsten tycker jag ger mig en större förståelse och ett annat perspektiv på det när jag ser Picassos målningar. Sedan behöver jag inte älska dem för det.
Låt mig komma med ett annat exempel. Du röstar på kristdemokraterna (urrk förlåt)  för att du tycker att deras familjepolitik är lysande och för att du anser att de har de bästa skattepolitiken, som du för övrigt ägnat mycket tid åt att sätta dig in i. Fru Agda röstar på kristdemokraterna för att Göran Hägglund ser så snäll ut. är det samma sak?  :)

2348
Festivaler / Forumfestival #1 - Röstningen har startat
« skrivet: 18.04.2007, 17:51:02 »
Det blir svårt att inte rösta på sig själv om det bara är fyra bidrag... hur gör vi som tävlat? Röstar inte eller?  :)

2349
Vi kanske pratar förbi varandra Claes.  :)
Jag menar nog att konst bara är konst i sin rätta kontext, i sitt rätta sammanhang. För den sakens skull så tror jag att jag tidigare argumenterade för att det säkert finns folk som tycker Lill-Babs är genialisk. Dock förmodligen inte folk som studerat musikhistoria och arbetat länge med musik. Jag skulle aldrig påstå att man måste tycka om picasso bara för att han är geniförklarad. Det är en annan sak. Jag gillar t e x inte Mozart nåt vidare. Däremot kan jag tycka att han är en betydelsefull tonsättare . Samma med Picasso. Jag kanske inte är personligen förtjust i honom men jag kan ändå uppskatta honom som konstnär. Eller med Blues, precis som du säger. Att geniförklara var och varannan bluesartist skulle ganska snart vattna ur begeppet geni (som väl förståss är redan urvattnat redan) Sedan kan man med kunskap om modern musik förstå vilken betydelse Blues ändå haft (fö precis som du säger)


Ta t e x kubismen. Om någon utan kunskaper om den betydelse kubismen ändå hade för konsthistorien ser en kubistisk målning så skulle han/hon förmodligen tycka " jaha fyrkantigt?"
Hur intressant är en kubistisk tavla idag?

Du kan väl knappast förneka att en djupare förståelse för; vad det än månde vara, gör att man uppskattar saker på ett mer djupgående sätt.. eller?   :)

2350
Har man läst konsthistoria så förstår man mer om varför Picasso målade kubistiskt. Att betrakta konst är inte bara att titta och se vad man gillar. DEt måste få handla om att man förstår och vet vad man ser. Viss konst kan ju kännas vekrligen uttjatat idag. Hur många kubister ser man nu för tiden t e x?

Det är just det som är felet med "konst" och konstkännare. För mig är det helt ointressant varför Picasso målade som han gjorde. Hans tavlor fortsätter vara meningslöst skräp i mina ögon ändå. Enligt min mening ska man inte behöva veta ett dugg om bakgrunden för att kunna tycka om ett konstverk. Det är ju samma sak som att man avskyr en viss låt när man hör den - men när man sedan får reda på att det är en viss artist som "ska" vara "bra" enligt "finsmakarna", så ändrar man genast uppfattning om låten... Är verkligen konstkännare så naiva, att de inte vågar ta egna beslut om vad som är bra eller inte - utan först måste få reda på vad de ska tycka, genom att de får reda på konstnärens namn och hur denne "ska" uppfattas...?
Rembrandts tavlor blir aldrig uttjatade, utan står sig genom alla modeväxlingar och är alltid lika uppskattade.
Vad jag verkligen tycker är uttjatat och har varit uttjatat väldigt många år, är att "konst" måste vara extremt och provocerande för att bli accepterat av förståsigpåarna...


(kortade av lite för att göra min poäng.

Jo jag tycker inte alls att det handlar om förståsigpåande som du antyder. Jag menar mer att det är skillnad på att "tycka om konst" vad nu det betyder och att verkligen förstå konst. Men det är precis som med vad som helst. Jag kan tycka att något är vackert utan att det för den skull skulle räknas som konst. precis som jag kan tycka att något är avskyvärt, men ändå god konst. Det handlar inte om det.

Picasso må vara en stor konstnär. Gör det att allt han presterar (ja han är död...) automatiskt därför blir bra, eller ens konst, bara för att han är han, o att han tidigare lyckats? En gång bra, alltid bra? En gång stor konstnär, alltid stor konstnär? Ett stort konstverk, alla nästkommande oxå stor konst?


jepp det gör honom till en stor konstnär. Eftersom han ensam revolutionerade sättet vi betraktar konst på. Men det innebär kanske inte att jag tycker allt han gjort är bra. Bara att allt han gjort är konst i en eller annan bemärkelse.
JAg avgudar inte picasso, faktum är att han inte tillhör mina favoriter precis, men hans sätt att arbtea är ändå så betydelsefullt för den moderna konstens utvekling att hans skapande och skapande process gör det intressant. Om igen det handlar mindre om verket och mer om kontexten. Jag tycker det är här Claes också fastnar. Det är inte bara det du ser som är värdefullt. Ju mer du lär dig om något destom mer lär du dig förmodligen att uppskatta det också.  läser ni Pondus? De skojar lite om det när det gäller fotboll.              Kompisen jocke frågar varför människor egentligen vill träffa utomjordingar. " de skulle ändå aldrig förstå tjusningen med en 0-0 uppgärelse mellan Coventry och Luthon"   :)

2351
Hej Stajo. Jaha. Den blev klar till sist. Snällt att credda mig i titeln. Trummorna är ju bara en bisak egentligen. Kul att den blev klar.  :)

2352
Jag tycker nästan att vi borde ge folk ett par dagar till. 4 bidrag är i minsta laget för att det skall bli kul att rösta. Skulle t e x tre dygn räcka för att få några fler bidrag? Vi var ju iallafall tio anmälda par.  :)

2353
Studio, produktion och övrigt / SV: Köptips GUITARR PLEKTRUM
« skrivet: 17.04.2007, 23:14:38 »
Plektrum är ju verkligen personligt. Själv kör jag med jim Dunlop jazz 1 (svarta) eller Jazz 3 (röda) när jag shreddar och med Yamaha Folk när jag skall whimma whacka.

Hade jag fått börja från början så skulle jag valt ett tumplektrum och lärt mig spela med det. Då hade jag kanske haft lättare att spela som Tommy Emanuell  :)

2354
Med risk för att ta upp det elitistiska spåret så tycker jag nog att det visst påverkas av vad man känner till. Jag minns t e x en utställning med Bård Brejvik, den norske skulptören på Malmö konsthall. Jag gick och tittade på utställningen och på en av väggarna hängde hundra styckern likadadn figurer fast i olika material och utförande. Jag förstod inte meningen alls med det. Tills jag hörde historien bakom verket. Konstnären hade rest runt hela världen och försökt att få samtida människor att sätta sin perosnliga prägel på en arketypisk form. Några killar i gerillamilisen hade skjutit med sina ak4 genom en av modellerna. Gustavsberg hade konstruerat en i toalettporslin osv osv. Plöstligt fick verket mycket mer mening.

Har man läst konsthistoria så förstår man mer om varför Picasso målade kubistiskt. Att betrakta konst är inte bara att titta och se vad man gillar. DEt måste få handla om att man förstår och vet vad man ser. Viss konst kan ju kännas vekrligen uttjatat idag. Hur många kubister ser man nu för tiden t e x?

För att svara på mrphils fråga hur man vet att det är konst om man inte vet syftet så tror jag att svaret ligger i det jag sade innan. KOntexten. Visst kan man argumentera som ni gjort att folk blir lurade, men de blir inte lurade av verket i sig, tycker jag utan av att kontexten luras. Tag en femårings klotter och säg att det är Picasso och ställ ut det på museum så är det klart att folk kommer att tycka Ah och Oh, för de vet att Picasso (i sin kontext) är en stor konstnär. 

Samma sak gäller väl för musik. Ju mer man vet om arrangemang, orkestrering, toner, ja t o m ju mer man lyssnat på musik, desto mer kritisk blir man väl? Jag måste säga att jag fortfarande inte tycker att detta har med elitism att göra. Bara med att kunskap ökar ens förståelse för vad man tar sig an.

:)

2355
Jag hävdar fortfarande (även om det inte framgått med så stor tydlighet kanske) att konst bara är konst om det finns i rätt kontext.

T e x så skiljer man ju ut konstmusik från vanlig musik. Jag var på några konserter med Ars Nova i Malmö (som f.ö drivs av  förträfflige kompositören Kent Olofsson) där ambitionen vara att göra något mer av musiken än bara att göra musik. Bra musik? vet inte en hel del av det är obegripligt för mig.

Om en femåring målar en streckgubbe så kan man inte jämföra det med T e x Dubuffe´s kladdande. Meningen, syftet och kontexten är inte det samma. Dubbuffé gjorde det för att utmana ett konstetablisemang med en djupare konstnärlig mening, medans femåringen kladdade på ett papper.

Om det ligger hos betraktaren så finns det säkert någon som tycker att gludplätterade bajskorvar är stor konst. Frågan är om det skulle fungera i konstens kontext. Skulle ett större välrennomerat museum eller någon gallerist med självaktning t e x ställa ut det?

Det var en del sådan på åttiotalet/tidiga nittiotalet. Någon kille målade med Aidsblod någon i new york maffian ställde ut sina använda bindor, men den typen av lättchockerande konst tycker jag mycket har spelat ut sin roll. Jag tror fortfarande att det handlade om behovet av att skrämma borgarna och att de i sibn tur behövde något att förfasa sig över.

God konst skall ställa en fråga. Det tycker jag fortfarande.  :)

2356
Nu är jag helt ny på det här forumet och ska väl hålla en låg profil (än så länge i alla fall). Hade jag hängt här längre hade jag nog mycket ödmjukt frågat om inte sånt går att ta via pm eller så. Nu har jag ju inte det som sagt, så jag håller inne med frågan.

Det är vår, sol och kärlek för filifanken!  :wub:

Kom igen Skilling. Diskussionen är faktiskt intressant. Även om det går lite hett till när man har starka åsikter om saker. Jag tror att den berör de flesta av oss som sysslar med datormusik på ett eller annat sätt. Säg vad du tycker istället och berika samtalet.  :)

2357
Och när det gäller konstnärlighet och teknik så är det också en intressant fråga. En Paint by numbers tavla skulle väl inte räknas som konst av någon. Däremot t e x Pippilotte Rists videoinstallationer, det är verkligen konst.

Att använda midi för att göra konst är väl ingen motsägelse, eftersom midi fortfarande är ett språk. Att använda E-jay eller band in a box.... där närmar vi oss tassemarkerna. Kanske om man lyckas använda tekniken i något nytt syfte. Att tonsätta vildsvinens dans bara med hjälp av E-jay skulle kanske kallas för att göra konst, men att göra en enkel dansslinga bara genom att lägga byggklossar i en viss ordning, då är det paint by numbers igen. :)

edit: det kanske lät som att jag inte tycker att Pippilotte är konst, men det gör jag verkligen hon är lysande

2358
Studio, produktion och övrigt / SV: EzD & Addictive Drums
« skrivet: 05.04.2007, 14:38:58 »
AD är ju inte gmmappade så det gör att ljuden hamnar på andra ställen. De har lovat att fixa till detta för det ställer till det när man skall använad dem ihop med edrums också. Vitsen är väl att det finns fler olika virvelslag t e x så mappningen blir större än vanliga gm trummor där varje trumma är en plats. Ju mer man abetar med variationerna ju bättre blir det ju, men det kan vara lite roddande när man skall flytta över slagen.  :)

2359
Om kontrollrummet.com / SV: Promota Kontrollrummet
« skrivet: 05.04.2007, 14:35:14 »
Jag tror att de som postade mest på Studio nog redan är här. Har varit inne där ett par gånger och kollat och det har tyvärr sjangserat helt. 10.000 medlemmar och tretton som postar ungefär. Word of mouth är väl grejen.  :)

2360
Citera
Är t e x Lill-babs bra? Tja om man tittar på hennes populäritet och skivförsäljbning så visst är hon väl bra. Det finns nog folk som skulle hävda att hon är en stor konstnär och artist också. Personligen tycker jag hon känns falsk och oäkta och jag tycker hennes musik är skit.

Elvis skrev, liksom Britney spears inte själv sina låtar. Lillbabs vet jag inte? :) Men objektivt går det inte att säga att hon är sämre, precis som du skriver. Vi får lita på att folk har förstånd att välja själva vad de tycker är bra. Det som stör mig är de som stör sig på folk som inte tycker som dem själva. ;) Ofta då kryddat med elitism. Låt Lill-babsfansen vara ifred för sjutton! Fria att köpa hennes skivor och hänga upp porträtt om de vill det.

Citera
Gör det mig elitistisk... nej det tycker jag faktiskt inte. (har hängt upp mig lite på det här märker jag)

Själv tycker jag inte det - det är mest om det går till överdrift! (vilket du inte har gjort)

Detta är också intressant om man betraktar det lite mer psykologiskt. Filosofen/psykoanalytikern Winnicott skrev att definitionen av ett jag är att det är allt som "inte är jag" (me - not me) allt utanför mig så att säga. För att kunna definiera sin personlighet så krävs det att man förlikar sig med vissa saker och förkastar andra. Jag tänker att behovet av att hata t e x Lill-Babs och alla som tycker om henne har att göra med att man vill förstärka sin identitet och hitta ett sammanhang med andra människor som också hatar Lillbabs.
Eftersom ajg är en gubbe så är det inte så viktigt för mig längre, men jag tyckte det var otroligt viktigt att markera vem jag var vad jag tyckte och inte tyckte för alla som orkade höra när jag var yngre.

Samtidigt så kan det vara otroligt skönt att inte vara så Politiskt Korrekt i alla lägen. Det är kul att få lova att reta sig på saker som man inte håller med om, att få ha ett patos. Ibland kan det förståss gå til överdrift och bli väl ytligt, men likväl är det befriande och tycka att vissa saker är skit.  :)

2361
Studio, produktion och övrigt / SV: tecknad filmljudet
« skrivet: 05.04.2007, 14:02:20 »
Fred flinta som springer med rickoshett (ähum vet inte hur det stavas) Fins här:

klar djungelträtrumma och rickoshett

http://www.prankcallsunlimited.com/freesound2.htm

Kolla flintstone run

2362
En annan synvikel.. Måste man ha en "musikbegåvning" för att skriva musik? Är det det som är kärnan?

För att skriva musik, måste man väl först och främst tycka det är kul? Som barn t ex. Sen visar det väl sig om man har begåvning senare (dvs man lär sig mer och mer) Skall sätta mig och läsa lite kontrapunkt ikväll om jag hinner ;)

Citera
Utan begåvning= musik som känns ihållig, tunn,engagerar ej osv.. Begåvning= motsatsen då förstås... Borde ju i så fall gälla all musiksorter från dansband till.... Är det i så fall denna begåvning som avgör om det är skit eller inte.. I så fall borde det ju vara lättare att kommentera
musik..

Du menar att man kommenterar utifrån en värdering av musikerns begåvning?
Utveckla gärna..

Ofta när jag lyssnar på musik  jag gillar kan jag känna att det finns en ärlighet, begåvning i det jag lyssnar på, alltså inte "tillverkat" i syfte att tillfredställa just min musiksmak, gäller då förstås även musik jag inte gillar eller normalt inte lyssnar på. Denna genuina musik som är ärligt skriven borde ju gälla all slags musik vare sig man tycker om den eller inte, det finns alltså en slags värdegrund för all musik
så länge det finns en ärlighet i det man gör.. Hmm.. 

Du säger ärlighet och jag säger självkritik och jag tror vi menar lite samma sak. Många gånger hörde jag också låtar på studio som lät som om någon tappat ett par vantar på reason kontrollbiordet. Jag vet inte så mycket om house och damncemusik, men jag vet ju vad jag tycker om. Och om min subjektiva tolkning är att jag tycker det låter oinspirerarat och klumpigt producerat så säger jag nog det.   
Kritik är subjektiv, det är omöjligt att komma ifrån. Det går inte att förhålla sig objektivt till konst, om vi fortsätter enligt värdefilosofiska principer. Eftersom konst är en förlängning av självet. ETt sätt att sträcka ut sin person i rummet mot ett betraktande öga eller öra o s v. Väljer man att bara sträcka ut sina bröst eller sträcka ut en näve skit så är det ju natuirligtvis upp till en själv. Sträcker man ut skit och förväntar sig respekt så blir jag mer tveksam. 
Är t e x Lill-babs bra? Tja om man tittar på hennes populäritet och skivförsäljbning så visst är hon väl bra. Det finns nog folk som skulle hävda att hon är en stor konstnär och artist också. Personligen tycker jag hon känns falsk och oäkta och jag tycker hennes musik är skit. Gör det mig elitistisk... nej det tycker jag faktiskt inte. (har hängt upp mig lite på det här märker jag)   :)

2363
Min paranoida fantasi är att Steinberg vill tjäna mer pengar på att tvinga alla att anpassa sig till VST. Det kanske finns något slags wrapper. Nätet säger en hel del om detta t e x:
http://knowledgebase.steinberg.de/160+M52087573ab0.html

Testa med en wrapper  t e x:

http://perso.orange.fr/vb-audio/us/products/dxrack/dxrack.htm 

Det kan finnas bättre alternativ  :)

2364
Kräver inte skapande en viss självkritik eller en viss självreflektion? Är det skapande att pumpa upp tuttarna och sjunga "take me baby" i tre minuter eller är det bara konstigt?  :)

Nej!

En av de mest omtyckta musikformerna vi har i landet är dansbandsmusiken. Otroligt ( i mina öron/ögon ) icketalangfullt men ändock så väldigt älskat av de flesta svenskar. Var är självkritiken hos dansbandsmusikern? Även om jag tycker att dansband is teh shit så inser och erkänner jag att det har precis som bröstLisa ett konstnärligt värde. Värdet är personligt för var och en. Kanske emulator Älskar Dansband meda jag hatar det. likväl berör dt oss båda såsom konst är ämnat.

Fyfasen vad flummigt det blev. Dax att minska ner på Alvedonen  :lol:

/ Mikke



Hmm. "Allt är konst" tesen är jag nog inte så förtjust i längre. Jag tror den mer uppfanns för att chockera borgeligeheten. Det var populärt ända från början av seklet långt in på sjuttiotalet. Måla något hemskt så kan borgeligheten/medelklassen gå dit och förfasa sig. Tänk  t e x Skriet av Edward Munch eller Stravinskijs Våroffer som orsakade rena rama upploppen på sin tid. Var det någon som såg Mapelthorpe på Lousianna t e x? Varför gick folk och såg den utställningen? För att det var chockerande och provocerande. Men nu känns det mest uttjatat. När Jeff Koons började sälja basketbollar i en bassäng så känndes det bara konstruerat. Ingen förfasar sig över slisk eller snusk längre det är liksom vardagsmat i och med internets spridning.

Vad gäller dansband så tror jag visst att det finns ett mått av självkritik hos en del av dansbanden. Men detta är fortfarande min subjektiva mening; allt är inte konst. Det är som att säga att Findus färdig lunchportioner, eller Big mac och Co är det samma som god lagad mat. Jag äter findus färdigportioner visst tusan gör jag det. En och annan Bmoc slinker också ner. Men jag skulle nog inte gå runt och hävda att det är samma sak som en vällagad måltid skapad av en utbildad kock. Jag fattar inte varför det är så kontroversiellt att säga att vissa saker är skit. Jag tycker inte alls att det handlar om elitism. Visst är det så att konst ligger i betraktarens öga, men skit är fortfarande skit om det så är en guldplätterad bajskorv.  :)

2365
Studio, produktion och övrigt / SV: tecknad filmljudet
« skrivet: 05.04.2007, 09:23:04 »
Menar du T e x Fred Flinta så är det väl snarare något slags dämpad trätrumma. Bada bodo bada bodo bada bodo (snabbt) och sedan rickoshetten. Gammeldags ljudeffekter är kul. Minns att jag såg inspelningen av någon disneykortfilm med kalle. Då stod de i ett orektserdike med full symfoniorkester. Killen som gjorde Kalles röst och en ljudmakare som bankade på olika grejor i takt med filmen Coolt.

2366
Precis nu börjar vi komma till concesus. Ahhhhh....  :)

Jag vill också bara tillägga att jag gärna lyssnar på nybörjargrejor men är de dåliga (med gmiiga ljud och dåligt producerade trummor) så säger jag det.

Ja, jag stannar upp här i alla fall och håller med dig. Det jag inte kan med är när folk betraktar det som ett hot att "alla" kan göra låtar....
Det är ju bara att INTE LYSSNA!! Eller säga vad man tycker...

"Ju mer automatiserade skaparprogram som kommer, desto mer dussinskräp kommer dyka upp. Återigen, utanför demoforum. I radion, i TV:n, överallt."

Detta är en person som missförstått det mesta. Byt ut dussinskräp mot judar och automatiserade skaparprgram till negrer....

Alla som vill välja åt andra (som mrPhil) är hycklare. efter Orwells citat:

"Alla professionella människovänner är hycklare"

Jag tycker du har rätt i sak att man ska ta emot allt skapande med öppet sinne. 400 takter paus är oxo ett musikstycke eller hur? Vad jag inte gillar är att du antyder att MrPhil skulle vara nazist/rasist för att han inte orkar med fler blondiner med stora bröst som sjunger nåt eurodiscoschlaffs. Att du då jämställer hans "censur" positiva inställning med en sjuk politisk inställning gör mej konfunderad med tanke på dina i övrigt mycket insiktsfulla inlägg. MrPhil måste ha träffat dej på en öm punkt i nåt inlägg. I vilket fall - lägg ner / Mikke  :)

och det är väl egentligen det vi pratar om. Fast det kan bli en låååång tråd då. Vad kan man räkna som skapande. Kräver inte skapande en viss självkritik eller en viss självreflektion? Är det skapande att pumpa upp tuttarna och sjunga "take me baby" i tre minuter eller är det bara konstigt?  :)

2367
Precis nu börjar vi komma till concesus. Ahhhhh....  :)

Jag vill också bara tillägga att jag gärna lyssnar på nybörjargrejor men är de dåliga (med gmiiga ljud och dåligt producerade trummor) så säger jag det.

2368
Det kändes ganska märkligt att jag plötsligt argumenterade för någon form av elitism, vilket ju inte alls stämmer med min grundsyn.
Jag tror dessutom att det är bra med någon form av självsanering. Att man kritiskt granskar saker som man sprider till andra. Sedan kan det naturligtvis tolkas som en rätt snobbig inställning.

Jag tror mest att jag gick igång på att man måste vara snäll mot alla amtörer/nybörjare mentaliteten. Om mitt barn skulle ge mig en teckning så inte tusan skulle jag analysera den och kritisera den utifrån ett konstperspektiv. "Lilla gumman.. din kolorism är naiv" typ.

Det är något helt annat när man lägger upp en låt och låter folk betrakta den på ett internetforum. Då får man räkna med att man kan få både bra och mindre bra kritska röster.

För övrigt så håller jag med Mr Phil. Jag tror vi menar ungefär samma sak. Att pusha för skräp gagnar ingen. hellre då att någon är ärlig och säger rent ut att man måste jobba på ett tag till innan man börjar lägga ut sina låtar. Jag kan tycka samma sak om bloggning. Alla bloggar och antalet bloggare överskrider nu drastiskt antalet läsare av bloggar. Inte många av de som bloggar är väl seriösa författare/skribenter. Finns det verkligen utrymme för allt det som produceras? Är allt verkligen värt att läsa? Skulle inte bloggarna må bra av lite självkritik?

:)

2369
Nu känndes det som att tråden plötsligt handlar mer om kritik och hur den utfärdas. Jag tycker som jag alltid gjort att vi inte kan ålägga folk att ha ett ansvar för vad de ger kritik på och hur det sker.

Om det plötsligt dimper in tusen halvfesiga låtar i demosektionen gjorda i Frutiy av glada amatörer som lyssnat på boten anna och laddat ner ett program från p2p, så tycker jag nog att det skulle dra ner  detta forumets trovärdighet och kvalité. De allra flesta vet vad som menas när man säger att det låter midi, (inget ont om din tråd mahan, det är inte så jag menar) men kritik är kritik. Det är inte objektivt det är i allra högsta grad subjektivt. Tycker man t e x att egghuvudet är ett egghuvud och inte kommer med bra kommentarer så får man väl ignorera hans kritik.

Anledningen till att man lyssnar på demotejper här är väl att man har ett brett musikintresse och ett musikskapande intresse. När det gäller att vara snäll mot nybörjare så tycker jag också att folk får tåla lite. Jag tror aldrig jag varit medvetet taskig, men låter det skit så låter det skit. Så enkelt är det. Man skall vara snäll mot sina medmänniskor, men det jag tycker också att de får ställa in sig på att komma med en motprestation, att ta till sig kritik, att ta reda på fakta och att göra en del arbete själva.
Det är inte bara veteraner som skall vara trevliga och vara goda mot alla amatörer som kommer hit. De får också ha krav på sig när det gäller den feedback de får. De måste också lyfta sig över den grundläggande nivån. Annars är risken stor att det blir rena rama lunarstorm av hela skiten och det tror jag inte gagnar någon.  :)


2370
Studio, produktion och övrigt / SV: Inspelning i skolan
« skrivet: 03.04.2007, 12:26:31 »
Då det gäller skolor/kommuner etc. brukar det finnas "passliga" rabatter på priserna hos de lokala handlarna också. Och support. Så, buy local i detta fall.


Det var värst vad överens vi var idag..  :)

2371
Studio, produktion och övrigt / SV: Inspelning i skolan
« skrivet: 03.04.2007, 12:21:01 »
Min syrra jobbar som musiklärare. Hon vill ha möjlighet att göra enkla inspelningar av sina elever.

Glöm inte det viktigaste: att du påminner henne att hon påpekar för sina elever hur bra kontrollrummet.com är för nybörjande musiker!


precis eleverna får också ta del av internets goda sidor.... :P

Förresten så vill jag bara lägga till att jag inte lade ner så mycket tid på efterforskningar kring billigaste priserna. Thoman t e x brukar sälja grejor lite billigare. Det kan ju vara bra att handla svenskt förståss eftersom det kan behövas lite support.   :)

2372
Jag känner igen en del av diskussionen från Studio forumet. En av grunderna i diskussionen är ju att definiera vad som menas med midi. (om jag nu snor detta argumentet av någon så förlåt mig)

När man säger att det låter midi så menar man ibland att det låter antingen GM det vill säga att ljuden inte är särskillt realistiska. Eller så menar man att det är dåligt programmerat.
T e x så kan någon göra en låt med en basplugg där man lägger ett åttondelskomp och gör alla toner lika starka så att det nästan låter som en kulspruta. Ibland är det den effekten man vill åstadkomma, men försöker man härma ett riktigt instrument så kan det låta väldigt illa. Samma problem uppstår fta när folk proggramerar trummor. Det låter inte kul därför att det är för monotont helt enkelt, om det inte är avsiktligt vill säga.

En del av de gamla GM (general midi) bankerna låter inte så kul. Ta en fiol där så hörs det direkt att den är syntig och lite plastig. Försöker man eftersträva någon slag autencitet med den typen av ljud så låter det sällan bra.

Om man blir en bättre musiker av att spela riktigta instrument vet jag inte, men man blir mer av en musiker iallfall. Även om samplingar och vsti.er blir mer och mer avancerade så tror jag att man har en klar fördel om  man vet hur instrumentet skall låta. Om igen så handlar det ju till stor del om vilken musik man gör.

Det är lätt att glömma att midi egentligen bara är ett datorspråk. Ljud ljudanvändning, arrangering, orkestrering o s v har ju ignenting med det att göra egentligen. DEt istter i musikaliteten så att säga.   :)

2373
Studio, produktion och övrigt / SV: Inspelning i skolan
« skrivet: 03.04.2007, 09:24:36 »
Buden går isär.
Jag tänker nog också att inlärningsmöjligheterna är större med en dator. Skolpaketen av sequencerprogrammen är väl hyfsat biliga T e x ligger en Cubaselicens på 2000:- http://www.emusic.se/default.asp?do=&text=&kategori=&grupp=&undermeny=&flik=5&exp=&info=12606
Sedan ett ESI Julia kort,
http://www.emusic.se/default.asp?info=10052
 en enkel mixer (alto eller behringer)
http://www.jam.se/mixerbor.htm
 och en enkel dator.
Midikeyboard kostar inte så mycket t e x:'
http://www.tradera.com/auction/Musik/aid_40784315

man kan alltid fynda sådant på second hand. Annars kan man få ganska vettigt för tusenlappen

Fördelen med detta är att det går att locka elever som inte spelar instrument att arbtea med musik. Gratissyntar, gratis grejor via internet (alltså jag menar inte pirat nu.. utan gratis)  Man kan arbeta med musik på fler pedagogiska sätt. Mer överskådligt med en bra datorskärm där man kan se musiken växa fram.

Fördelarna med dator verkar vara många tycker jag.  En porta är ju egetnligen bara en bandspelare. (fast det är klart att de senaste modellerna är mer avanvcerade). Eller finns det hybrider som koppplas till datorer?

Cubase studio 4 skollincens 1995:-
Behringer mixerbord            1795:-
Esi Julia ljudkort                 1450:-
Midikeyboard                      1500:-

Ca                                    6740:-

Säkert kan man komma billigare undan om man verkligen letar saker. Cubase har ju t e x sina studiopaket
ex:
http://www.emusic.se/default.asp?do=search&text=Studiopaket&kategori=&grupp=&undermeny=&flik=1&exp=&info=12722
5895:-

Mikrofoner finns väl hoppas jag. Dator är naturligtvis en kostnad men man kan klara sig ganska bra med en begagnad P4 för några tusen. En dator är väl dessutom sådant som kanske också finns redan innan.

Ett samarbetsprojekt är ju aldrig fel. Tänk om hon kan övertala någon datorlärare att medverka i ett gemensammt skolprojekt. Musik/teknik och datorkunskap i ett så att säga. lär barnen hårdvaruinstallera, mjukvaruinstallera och sedan arbtea med musik. Lysande...  :)

2374
Vad sägs om en Expander då? Lite nitzer Ebb sådär. Jag spelade verkligen sönder min 12:a av fun to be had....

2375
En tocken där "kore" löser väl det mesta. Den liksom samorndar och håller rad på presets.. och har ett begripligt och lättöverskådligt gränssnitt och .....  :ph34r:

2376
Studio, produktion och övrigt / SV: mjukvara vs. hårdvara
« skrivet: 02.04.2007, 10:39:00 »
Najeee är nog svaret. Det är inte så att det automatiskt blir bättre ljud för att du skaffar hårdvara. Fördelarna är kanske lite andra. Dels att du kan arbeta med ljudet på ett annat sätt i en extern pedal och dels att du sparar datorkraft. För visst går det att få bra ljud med både Amplitube och Guitarrig.
man kan ju altid testa ett forum för att utbyta erfareneheter.

http://launch.groups.yahoo.com/group/amplitubers/

Lite ironiskt att jag säger så här eftersom jag själv sitter med Hårdvara Vox tonelab som ju dessutom är väldans billig just nu. Jag tror anledningen till att jag valde Vox var dels att det sitter ett rör i den. Det känns lite mer "på riktigt" och dels att jag tycker om att skruva på rattarna, ställa in kontrollerna manuellt så att säga. Jag tycker nog att jag får bättre gitarrljud med Voxen, men jag är inte så säker på att det egntligen inte handlar om "sbs" att jag inte får det att låta lika bra i datorn.  :)

Sedan är det kalrt att det finns ganska avqancerade hårdvarulösningar som är mycket mer avancerade än t e x Guitarrig. Men de kostar därefter.

2377
Jag läste mina svar och såg att det såg ut som att jag inte tyckte att Revalvern inehöll finesser. Jag har provkört den lite mer nu efter diskussionen här.
Alla möjligheter finns ju här också, kabinetten, mikrofonerna, avstånd mellan mickrofon och högtalare. Tweakmöjligheterna är i stort sett oändliga.
Fördelen är att det är mer logiskt uppbyggt och lättöverskådligt i sin rackform. Jag tycker den här aplikationen är riktigt riktigt bra. Har inte testat Waves gitarrgrejsimojsappliktaion, men jag tycker nog att Revalvern sparkar stjärt på både Amplitube och Guitarrig.  :)


2378
Studio, produktion och övrigt / SV: Klassisk blues på svenska?
« skrivet: 30.03.2007, 16:38:09 »
Peps som sagt. Roffe Wikströms Jävla Måndag är en klassiker också. http://www.roffewikstrom.com/

Fast Wikström är dålig till skilnnad från Peps. Däremot lär han vara oerhört sympatisk. En tjejkompis till mig som var bandbokaren i tidernas begynnelse sade att hon aldrig mött någon så trevlig och sympatisk musiker som Rolf Wikström.  :)

2379
Studio, produktion och övrigt / SV: Klassisk blues på svenska?
« skrivet: 30.03.2007, 14:05:47 »
Liden Rö Tocke med peps kanske? Vill minnas att den skivan innehåller flera standardblueslåtar... få se nu vad hette den... Blues på Svenska:
http://www.progg.se/band.asp?ID=148&skiva=629

Bra är den dessutom  :)

2380
Nej som sagt var. Jag har också provkört den ett tag. Jag tycker att ljuden är mycket bra. Speciellt distarna som känns "levande" precis som du säger. Förstärkarna och modulerna som är placerade i rackform svarar på ett sätt som känns väldigt verkligt. Skall man säga något så påminner den lite om tonelab i det att (detta får ju stå för mig) det är svårt att få fram de där riktigt tunga digitala distmattorna. Riktigt rockiga ljud, Chrunch eller rena snygga förstärkarljud är mycket enkla att ratta fram.  :)

Sidor: 1 ... 64 65 66 67 68 69 70 71