Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - _Olsson

Sidor: 1 2
1
Har som sagt aldrig hänt hittills - inte ens när det gäller klassiskt och opera, som väl ofta får räknas som "svårare" musik... En lyssning räcker för mig för att avgöra om det är bra eller inte.

Då har du en exceptionell musikalitet, alternativt häpnadsväckande permanenta regler på vad du tycker om. Oviktigt fakta egentligen, men ville bara säga att stycken inte växer för dig inte motsätter teorin (mitt första inlägg i tråden) överhuvudtaget. 

2

De där teorierna stämmer kanske för vissa, men definitivt inte för mig. Jag har aldrig upplevt att någon låt "växer", utan jag lyssnar på både helheten och detaljerna samtidigt vid första lyssningen. Jag kan också tycka att en låt är bra, men att det borde ha varit en annan sångare eller att trumtakten borde ha spelats annorlunda eller andra detaljer, för att det skulle bli riktigt njutbart...
När en låt drabbas av att hamna i radiokanalernas playlists, så är det däremot lätt att tröttna på den eftersom den tjatas ihjäl då (men om den sedan inte spelas på ett tag, så tycker jag att den är lika bra som den var från början), men jag har aldrig börjat gilla någon låt bättre för att jag har hört den många gånger.

Om musikerna spelar fel/ej optimalt är det självklart svårt att hitta någon njutning (informativa hjärnan kommer reagera varje gång) & vissa personer är mer kräsna än andra (informativa hjärnan är olika aktiv på olika personer vid lyssning) . Mycket musik kan man få koll på all information efter en lyssning, dessa kan självklart inte växa. Men märk väl att jag inte sa att alla låtar växer endast att det är fel att säga att vissa inte kan (ex många klassiska verk). Med detta sagt kan jag inte se att min teori, som inte är min i grunden, inte håller.   

3

Här ligger en hel del sanning, sedan har du rytmisering kontra toner.
En del (pianister) är notfixerade medans andra unga musiker som glider in på trummor/rockgitarr är fixerade på rytm och mönster...plus ljudbild (det är väl det största man kan ge alla gitarrkillar att dom är verkligen noga med sin ljudbild)


Ja precis & detta stärker ju teorin ytterligare. Man reagerar på allt oavsett om det är rytm, melodi, dynamik, artikulation, ljudbild, targeting eller sväng. Olika genres har fokus på olika saker och med varierad komplexitet. Förenklat gillar man musiken när hjärnan slutat "störa sig"/vant sig vid musikens alla aspekter (rytm, melodi osv. osv.).
Anledning till gillandet av mönster passar ännu bättre in på teorin, mönster ordnar upp saker vilket gör att man snabbt och enkelt kan koncentrera sig på uttrycket, känslan, svänget (saker som kan stimulera det limbiska systemet). 

     

4
Om man utgår från limbiska systemet ("känslohjärnan") och den informativa delen av hjärnan (tror jag) man får en klar bild av hur vi kan tyckas gilla olika sorters musik.

Teori: Det vi vill få ut av musik är känslor (limbiska systemet stimuleras), men om något inte stämmer+ reagerar negativt på (falsksång, otight osv.) aktiveras den informativa delen av hjärnan och fokus flyttas från känslan. Vanans makt är stor och jag tror man måste öva på att tillåta alla sorters ljud (alltså på att ej aktivera den informativa delen av hjärnan när man lyssnar) så vi lär oss att endast känna musik. Men samtidigt är det musikers skyldighet att hantera musikens tekniska aspekter för att inte göra vägen till hans/hennes uttryck för lång för lyssnaren.

Med detta sagt menar jag att ett stycke kan "växa", det som krävs är att informativa delen lägger ner sin kräsenhet och lämnar plats åt uttrycket. Jag menar också att folk som tror att konstmusik är för att folk vill känna sig bättre än andra (har nämnts ett antal gånger här) har fel, lyssnare därifrån har bara "lyckats" träna bort sin kräsenhet. Man vill inte att musik ska vara en censurerad värld där allt är frid och fröjd, utan att man kan nå lika djupt (vissa tycker djupare) med ljud som gör ont i hela kroppen & endast har en känslomässig funktion. 

Problemet är att limbiska systemet inte kan hantera språk, alltså kan vi bara säga bra eller dåligt (precis som att vi inte kan förklara färger). Saker som också väger in är självklart t.ex. att celler rör sig vid lyssning vilket upplevs skönt och som tidigare nämnts vilken situation man är i under lyssningen.

Grejen med mainstream-musik är att man jobbat bort alla saker som informativa-systemet möjligen kan reagera på (ex. dynamik & dissonans) = informativa delen är helt nöjd direkt vid första lyssningen. Min högst personliga åsikt är att uttrycket ofta blir lidande. Återigen är också vanans makt viktig och hur mycket musikalisk information man är van vid att få per takt är avgörande.

Fråga gärna om det är något ni inte förstår, själva teorin stämmer men dock omformulerad av mig. 
   
 

5
Demolåtar / SV: Egen komposition- "Excerpts from my brain"
« skrivet: 28.05.2011, 19:17:32 »
Jag förstår vad du menar om du menar i kompositionen. I utförandet tycker jag timingen endast blev ologisk mellan tönt-funk och psykopat-balkandelen. Själklart smaksak.

Tack för åsikt & gött att du gilla det i övrigt :D

6
Demolåtar / SV: Egen komposition- "Excerpts from my brain"
« skrivet: 22.05.2011, 23:52:12 »
Tack så mycket!! 

Vi är "bara" session-musiker och det kommer nog fortsätta för de flesta ska iväg och plugga på annat håll. Ska se om det hamnar på inspelning lite senare i år, hoppas själv på det såklart. Ljud & bild här ifrån är upptaget från Canon kamera  :P

Åter igen tack för lyssning och kritik  :D

7
Demolåtar / Egen komposition- "Excerpts from my brain"
« skrivet: 22.05.2011, 18:40:58 »
Hallå ja,

Har satt ihop ett antal vilt skilda musikaliska idéer och och därav titeln "Excerpts from my brain" (utdrag från hjärnan). Fick det uppspelat på Malmö Konserthus. Genren varierar och därför blir väl konstmusik rätt benämning.



Hoppas det smakar och tack för lyssning.

/Johan Olsson

8
Färdiga produktioner / SV: Yllet - Fade away
« skrivet: 18.01.2009, 01:20:38 »
Riktig skön stämsång  :D och så gillar jag "tick-tackandet"  :) (dock inte i versen :unsure:). Håller med "flabb" om trummorna, hörs att det inte är riktiga. En smaksak men jag tycker det blir lite stelt i versen (förmodligen pga åttondels känslan). Lite tjatig i slutet om man lyssnar koncentrerat annars en skön avslappnande låt! 

9
Nu har jag hittat en Mac g5  :) med:

Dubbla 2,5 GHz Power PC processorer
2 gb ram

Samma operativsystem (leopard) och egentligen måste jag inte ha en bärbar.

Verkar det bättre?

10
Ja, det tror jag kommer funka. Jag har en macbook pro och kör väl snarare 30-40 spår av blandad karaktär. Dock inte helt smärtfritt. Spacedesignern i Logic äter verkligen, så om man har många sådana igång så kan det döda vilken dator som helst :D

Jag har ju bara en aning snabbare processor än dig och en GB extra i RAM.

Sen kan man alltid köra med lite track freeze om det skiter sig, det gör jag dock aldrig. Inte behövt det riktigt.

Groove agent vet jag inte så mycket om. Men jag har kört addictive,ez, stylus och superior. Så det borde vara lugnt där med :D

Tackar för snabbt svar. Om jag förstått det hela rätt så har macbook pro snabbare ram minnen och hårdisk och lite förbättringar hit och dit, det gör väl lite skillnad?

Hur många plugins använder du ca (och det funkar)?

Tar gärna emot fler erfarenheter så jag får riktigt köttiga ben.


11
Studio, produktion och övrigt / Tror ni att datorn räcker till?
« skrivet: 08.11.2008, 01:14:44 »
Hej!

Jag är på väg att köpa en begangnad data. Mitt uppe i prutningen kom jag och tänka på om datorn räcker till mig.

Det är en Macbook med Intel core duo 2.0 Ghz, med 2 gb ram (och med helt nytt tangetbord och styrplatta). (Priset ligger på 6200 kr)

Länk till annonsen: http://www.blocket.se/vi/18959718.htm

Jag spelar in mest i audio, men har nästan alltid groove agent 3 som står för rytmen, längre fram kommer jag förmodligen använda lite fler pluggar (men inte mer krävande). I nuläget använder jag mellan 10-20 spår. Just nu har jag Cubase som inspelningsprogram men senare kommer jag att gå över till Logic.

Så jag undrar om ni tror att datorn räcker till?

12
Där är lite redigeringsmöjligheter men annars är det bara att spela upp. De ända jag egentligen behöver är just att spela upp ett bibliotek.

när jag trycker på load bank kan jag max få 21 ljud i taget. Så de jag undrar är om jag kan spela upp stora bibliotek som scarbee biblioteket i halion se?




13
Tjo!

Jag fyller snart år och jag hade tänkt mig önska mig ett samplingsbibliotek.  :rolleyes:

Men jag har bara Halion se som sampler (man får med den i Studio Case 2).
Så jag undrar om Halion Se räcker till? Vad är det jag inte kan göra?

(Scarbee slap and fingered är samplingsbiblioteket jag vill ha)

14
Studio, produktion och övrigt / SV: Allmänbildning i ljudteknik
« skrivet: 31.07.2007, 19:43:56 »
Hur man gör en "group" i Cubase.

Skapa en ny gruppkanal med "create new group track" i högerklicksmenyn i kanallistan.
För alla kanaler som ska ingå i gruppen (tex trummor) så går du till "send" för respektive kanal, och ändrar från masterkanalen till gruppkanalen. Sedan styr du gruppens totala nivå (+eq och pluggar) med regeln för gruppkanalen.

Information om impedans. Menar vilken impedans man ska ha till olika saker, vad som händer om man har mycket/lite impedans.

Börja med att lära dig ohms lag. Sätt dig sedan in i vad som händer när man lastar en mikrofon (dynamisk/kondensator/magnetisk pickup) med lågt respektive högt motstånd. Står nog en hel del om du söker på forumet.

Stort tack Ahab.  :D

15
Studio, produktion och övrigt / SV: Allmänbildning i ljudteknik
« skrivet: 31.07.2007, 15:49:29 »
Det jag fortfarande vill veta är:

Vad destruktiv fas & konstruktiv fas betyder.

Hur man gör en "group" i Cubase.

Information om impedans. Menar vilken impedans man ska ha till olika saker, vad som händer om man har mycket/lite impedans.

/ JohanOlsson

16
Studio, produktion och övrigt / SV: Allmänbildning i ljudteknik
« skrivet: 31.07.2007, 15:35:29 »
Mycket bra länk idf!

Och jag kommer förstå den om ni förklarar vad konstruktiv, destkruktiv fas är. Och vad amplituden är. !

Sedan vet jag var fasfel är

17
Studio, produktion och övrigt / SV: Allmänbildning i ljudteknik
« skrivet: 31.07.2007, 15:28:00 »

Ok.. jo.. det finns något i Cubase som heter "Group" .. dvs du kan lägga in säg 4 spår till en grupp. så sköts alla dom säg trummspåren i en gemensam grupp.

du kan även "linka kanaler" .. markera dom spåren du vill länka, gå in i mixern, högerklicka på ett av spåren och välj "Link Channels" .. då styr du volymer på samtliga av dom länkade kanalerna oxo tex!


Grymt Tack & Grymt tips med "Linkningen" . Group , hur gör  man en sådan?

18
Studio, produktion och övrigt / SV: Allmänbildning i ljudteknik
« skrivet: 31.07.2007, 14:55:52 »
Jag kan väl svara på vissa saker direkt då.


Fasfel är egentligen När två signaler tar ut varandra! enkelt förklarat :D

Mixa i hörlurar funkar väl om du har bra lurar, riktigt bra lurar enligt mig själv .
Det finns ju lurar som låter likabra som studiomonitorer idag, så inget fel med det, förutom då att du hör kanske panoreringen jättetydligt i lurar till skillnad mot vanliga högtalare.

När du mastrar har du bara 1 spår, dvs ett färdigmixat komplett spår.
Skillnaden mellan Mix o Mastring är ju att din mix består ju av alla delar av låten, mixningen är dock minst lika viktig som mastringen!

Mappar med spår i Cubase?? hur menar du ? jag kan förmodlingen svara på det också bara jag visste hur du tänkte o menade!?

Linje du ska gå är helt klart "music and production" i Skara (Där jag självklart är) :D
eller ja.. jag är inte med , men dom använder våra studios www.nordicsoundlab.com till deras lektioner ;) och jag ser och vet hur mkt dom utvecklas!
Du kan ju gå olika inriktningar där.. läs mer www.musicandproduction.se 


Lycka till!

/Perrra


Tack, Nu har jag fått llite koll på mixa i lurar, fått information om linje (får gärna mer) &  mastra med 1 spår.

Mapp menar jag alltså att t.ex ta alla "trumm" spår & lägga i en mapp för att annars tar det väldigt mycket plats i arr.fönstret. Kan nog inte förklara bättre.

Gärna mer info om fasfel har inte 100 % koll på de ännu.

Och impedans.

/johan

19
Studio, produktion och övrigt / Allmänbildning i ljudteknik
« skrivet: 31.07.2007, 14:08:04 »
Hej!

Nu har jag våtkammat håret, tatt på mig skjortan, tatt mig i kragen & bestämt mig för att ta reda på de saker jag bör kunna om ljudteknik.

Här kommer de saker jag undrar över:

Fasfel?
Vad jag har förstått är det förskjutningar i tid när man mickar upp med mer än 1 mick. Hur undviker man det?
Bättre förklaring.

Mixa hel mix i hörlurar?
Är panoreringen ändå andledningen att inte göra det?

När man börjar mastra, har man ett spår? Eller spår för spår/ljud för ljud?

Hur gör man mappar med spår i Cubase?

Linje till gymnasiet om man vill bli ljudtekniker tycker ni?

Impedans?
Hur vet man hur mycket motstånd man ska ha? Erfaranhet?

Evigt tacksam för svar...

Jag kanske kommer med mer efterhand jag kommer på mer...

 /  JohanOlsson


20
Studio, produktion och övrigt / SV: Musikers märkliga myter
« skrivet: 10.06.2007, 22:23:04 »

Citera
Helt rätt, var för fan försiktig med era små öron pojkar o flickor, det knasar och går aldrig att reparera om man är oförsiktig,

Jag är ungefär där nu. Jag är 14 år repar 3 ggr i veckan med band (9 pers.) Replokalen är cirka 20kvm. Jag märker att det piper i mina öron ibland i några sekunder. :(

Kanske införskaffa något öronskydd strax istället för en ny mikrofon eller något. Vad finns det då att rekommendera?

21
Studio, produktion och övrigt / SV: Ackord till studentsång
« skrivet: 27.05.2007, 22:49:15 »
Gött equality ja var nästan klar (hade fyra takter kvar) . Men nu ska jag bara transponera det rätt , sen e det bara att köraa  :blink:.
Midi filen var nästan likadan. Jag får testa mer imorgon om vad som låter bäst.

Tack!

22
Studio, produktion och övrigt / SV: Ackord till studentsång
« skrivet: 27.05.2007, 22:12:19 »
I mina källor hitta jag bara midi.
Det kan du ju ovandla till noter i nästan alla musikprogram. Och i Cubase står ackorden.

http://hem.passagen.se/benkac/images/Student.mid

Inte riktigt det du fråga efter, men hoppas att det hjälper på vägen.
Annars kanske någon annan som är bra på midi omvandla det men några smidiga knapptryck.

Tack, Jag har Cubase. Och om nån precis som du säger är bra på midi & kan omvandla det så skriv resultatet.



Bara 1 fråga


 Hur ska jag spara den så jag kan lägga in filen i Cubase? (Det står att man bara kan "spara källfil" om man har PRO)



Oj tänkte inte efter är löst  ^_^

23
Studio, produktion och övrigt / SV: Ackord till studentsång
« skrivet: 27.05.2007, 22:06:11 »
I mitt står ackordet uppe i höger när jag har listeditor eller midieditorn uppe, tror jag.
Har inte programmet här så jag kan inte kolla.

Jo,så är det

24
Studio, produktion och övrigt / SV: Ackord till studentsång
« skrivet: 27.05.2007, 21:59:32 »
I mina källor hitta jag bara midi.
Det kan du ju ovandla till noter i nästan alla musikprogram. Och i Cubase står ackorden.

http://hem.passagen.se/benkac/images/Student.mid

Inte riktigt det du fråga efter, men hoppas att det hjälper på vägen.
Annars kanske någon annan som är bra på midi omvandla det men några smidiga knapptryck.

Tack, Jag har Cubase. Och om nån precis som du säger är bra på midi & kan omvandla det så skriv resultatet.

Bara 1 fråga


 Hur ska jag spara den så jag kan lägga in filen i Cubase? (Det står att man bara kan "spara källfil" om man har PRO)

25
Studio, produktion och övrigt / SV: Ackord till studentsång
« skrivet: 27.05.2007, 21:46:22 »
Sjung om studentens lyckliga dar, låtom oss fröjdas i ungdomens vår.........????

ja precis

26
Studio, produktion och övrigt / SV: Ackord till studentsång
« skrivet: 27.05.2007, 21:45:58 »
Hur går texten...finns det en låt som heter studentsången?

Edit: Alltså, heter den något annat men är känd som studentsången? Kärt barn har många namn.

Här är texten.

 Sjung om studentens lyckliga dag,
 låtom oss fröjdas i ungdomens vår!
 Än klappar hjärtan med friska slag,
 och den ljusnande framtid är vår.
 Inga stormar än,
 i våra sinnen bo,
 hoppet är vår vän,
 vi dess löften tro,
 när vi knyta förbund i den lund,
 där de härliga lagrarna gro,
 där de härliga lagrarna gro!

 Svea, vår moder, hugstor och skön,
 manar till bragd som i forntida dagar.
 Vinkar med segerns och ärans lön,
 men den skörd utan strid man ej tar.
 Aldrig slockne då,
 känslornas rene brand.
 Aldrig brista må,
 vår trohets helga band,
 så i gyllene frid som i strid:
 Liv och blod för vårt fädernesland!
 Liv och blod för vårt fädernesland!

´Noterna har jag bara på papper. Jag har försökt ta ut ackorden själv men det blev inte helt rätt.

27
Studio, produktion och övrigt / Ackord till studentsång
« skrivet: 27.05.2007, 20:42:32 »
Jag har fått en spelning på en studentfest så ville de så klart att jag skulle spela sudentsången. Jag har melodistämman men inte ackorden.
Jag hade tänkt spela in ett komp & andra stämma (T.Sax) & ta med på CD men spela (Alt. Sax) på plats.

Så Någon som har ackorden till studentsången? Eller på något sätt kan få reda på dem så SKRIV!  :o :)

/JOhan

28
Studio, produktion och övrigt / SV: Groove Agent SE
« skrivet: 17.05.2007, 21:52:32 »
 Jag har fortfarande inte löst problemet...Jag kan inte spela in GA. Värt o tilläga är att det e samma sak med VB (Virtual Bassist), VG (Virtual Guitarist). 

Det går att sätta det som output, men vad jag har förstått av er ska man sätta den som input(men det går inte). Den ända VST:en som går att sätta som input ärnån LM-7 som man fick med i Cubase.

Det kan vara vad som helst i med att jag är helt ny inom detta.

/Johan

29
Studio, produktion och övrigt / SV: Groove Agent SE
« skrivet: 04.05.2007, 16:14:17 »
En vild chansning.. Har Cubase hängt sig innan du råkade ut för detta? Har du stängt av datorn innan du stängde ner Cubase? Har du gjort någon förändring i mapparna?Är lite osäker på om tex en diskfragmentering kan flytta filer till fel mapp.. Har själv råkat ut för att när Cubase crashade en gång så flyttades en fil tillhörande Battery till en annan map när jag startade om. Kunde fortfarande se och välja Battery som VSTi men fick inget ljud... 

Inte vad jag vet men det kom däremot upp en gång (precis efter jag hade stängt ner Cubase) Att Cubase inte svarar jag ska checka mapparna & testa igen, tack för tips!

30
Studio, produktion och övrigt / SV: Groove Agent SE
« skrivet: 01.05.2007, 21:59:12 »
Ja de har jag gjort. Asså jag har ingen aning. Har testat med det mesta men inget funkar. Om någon har någon aning så skriv  :D

31
En grej...kanske flum eller inte, men kan vara trevlig är att man såsom på företag ordnar en fadder.

Om vi är några som kan ställa upp som faddrar och svara via PM kanske eller så....hum.

Jo, men kan funka?  :unsure:

I såfall kommer söka jag faddrer(?)/faddrar(?) :P

32
Studio, produktion och övrigt / SV: Groove Agent SE
« skrivet: 01.05.2007, 15:42:24 »
Ny dag nytt problem, Idag kan jag inte sätta GA som input. Har nån någon aning om va de kan va?

Alternativen som är möjliga på input(en): Not Connected
                                                       ASIO Toneport UX2
                                                       USB-ljudenhet (midiklaviaturet)
                                                       All Midi-inputs

  GA Finns på output men som sagt inte på input.   
                                 

33
Studio, produktion och övrigt / SV: Groove Agent SE
« skrivet: 30.04.2007, 23:29:46 »
aa, det funkar perfekt. Jag satte Min midiklaviatur som input utan att tänka efter.

34
Studio, produktion och övrigt / SV: Groove Agent SE
« skrivet: 30.04.2007, 17:23:12 »
åh tack yllet. Jag satte GA som output.

35
Studio, produktion och övrigt / SV: Groove Agent SE
« skrivet: 30.04.2007, 16:10:08 »
I GA måste du ställa in att den ska skicka midi. I din host måste du tala om att både inkommande midi och uppspelning görs med GA. Det kommer låta lite kajko när du spelar in, varje slag blir dubbelt, men när du spelar upp resultatet så stänger du i hosten av GA som inkommande midi så ordnar det sig.

Undrar om detta gick att begripa?

har jag uttryckt mig otydligt :wacko:?

Sidor: 1 2