Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Bo Hansén

Sidor: 1
1
Studio, produktion och övrigt / Bygg en aktiv DI-box
« skrivet: 18.07.2010, 14:37:36 »
Här är ett trevligt sommarprojekt för alla med lite händighet i elektronikbygge.

Detta är en design som jag gjorde under 1970 talet, och omkring 2004 så släppte jag denna fri för DIY-bygge.

Den har flitigt diskuterats och byggts på många forum runt om i världen sedan dess.
Nu har några snubbar på ett Dansk diskussionforum haft vänligheten och gjort ett kretskort (med min övervakan) som finns att tillgå för alla intresserade.

Jag har också uppdaterat men tekniska sida (som har en ny adress) med all information kring detta bygge, så kika in på http://www.hansenaudio.se/techpage.htm om ni är sugna på att bygga en enkel och bra DI-box.

Ha en bra sommar
Hälsningar
Bosse

2
Studio, produktion och övrigt / SV: Rack-skruvar
« skrivet: 06.05.2008, 03:33:35 »
base, tog upp bland det viktigaste, d.v.s. att sido-spåren på korgmuttern måste stämma med rack-skenans tjocklek.
Är skenan för tjock så hamnar inte korgmuttern på plats i skenan. (skruven får nästan inte plats)
Är skenan för tunn, så går det inte att dra fast apparaterna i skenan. (korg-mutern glappar i skenan)

En annan viktig sak att tänka på, som många missar första gången dom bygger ett rack-skåp, är att skenorna monteras för tätt ihop så apparaten inte kan röra sig i sidled. (med det spelet som finns i korg-muttern)
Innermåttet mellan sidoväggarna i rack-skåpet för 25 m.m. breda lister, skall vara 493 m.m. och då skall C-C på skenans hål hamna i mitten på apparaternas skruvhål.

--Bosse

3
Hej alla MD-421 freaks,

Det är bara trevligt att hjälpa till, så att ni får ljud i mickarna som ni hittar ute på auktioner och andra sälj-saiter.

Men observera att denna kopplingen jag beskrev här, gäller bara MD-421-HN eller HL versionen med "mini Tuchel kontakt, som då är omkopplingsbar mellan två impedanser.

Den normala MD-421-N versionen med "mini Tuchel kontakt, som endast har en impedans (200 ohm balanserad) skall kopplas på ett annat sätt, enligt följande:

Tuchel:
pin 1= +Hi (till pin 2 på XLR)
pin 2= jord/skärmstrumpan (till pin 1 på XLR)
pin 3= -Lo (till pin 3 på XLR)

Detta gäller också den mer udda MD-421-2 med stora Tuchel kontakten.
Och samma regler för MD-21 micken gällande -HN, -HL, -N ock -2.

--Bosse

4
Jag förökte svara på ditt PM till mig, men det verkar som att det inte gick iväg någon replay, så jag lägger ut svaret här istället, så har du channs att läsa det.

citat från tsmalmbe:

Hej, jag hittade en text du skrivit:

The Sennheiser MD-421-HL is one of the older version with the beige (white/grey) exterior, and it have also a Tuchel connector 3 pin DIN 41524 style. (cable connector shall be a female Tuchel T-3261)
The "HL" stand for high and low output impedance, and you can choose between 200 ohm or 24 kohm.
It have also the two position "M/S" (musik/sprache) bass roll-off switch.

Pin 1= 24 kohm (in phase)
Pin 3= 200 Ohms (in phase)
Pin 2= common for both impedance (out of phase)
Connector metal body= ground/shield

Men skulle du vilja berätta åt mig, hur man kopplar detta klokast till en XLR. Jag har använt en kabel som är gjord för C451, men då går jordningen åt skogen.

Tack om du tar dig tid!


Hej tsmalmbe,

Som jag förstår så har du en kabel med en färdig XLR-hane i "mixerändan" och andra ändan skall du då koppla till en MD-421-HN eller HL sm har en "mini Tuchel" kontakt.

Gör på följande vis:

Kabeln som går till XLR pin 2, skall anslutas till Tuchel pin 3.
Kabeln som går till XLR pin 3, skall anslutas till Tuchel pin 2.
Skärmstrumpan som går till XLR pin 1 skall anslutas till höljet på Tuchel kontakten, d.v.s, lödas i det lilla "örat" som sitter på metallbygeln där kabelhöljet skall klämmas fast.

Observera att pin 1 på Tuchel kontakten inte skall vara ansluten eller kontakt med något.

Nu har du gjort en koppling som är anpassad för att ansluta MD-421 micken till en balanserad lågohmig mikrofoningång.

Lycka till,
Hälsningar
Bosse

5
Studio, produktion och övrigt / SV: Rackmontera gammal EQ
« skrivet: 27.03.2008, 03:50:21 »
Dee,

Vilken Philips eq är det du köpt, är det en Hi-Fi eq, PA/ljudsystem eq, eller en modul från deras broadcast/ljusstudio mixerbord. (har den typnummer LBB eller LDC och några siffror ??)

Det enklaste och många gånger bästa sättet att balansera en befintlig obalanserad in/ut-gång är att göra det med en transformator.
Den Svenska tillverkaren Lundahl har en universaltransformator med mycket goda data som heter LL-1527. (finns t.o.m. hos ELFA att köpa)
Om du konfigurerar den trafo i serie både på primär och sekundärsidan, så kommer det att fungera perfekt.
Det går alltså åt två trafo, en på ingånen och en på utgången.

Lycka till
--Bosse

6
Studio, produktion och övrigt / SV: Kalibrering av VU-mätare
« skrivet: 02.01.2008, 22:23:17 »
Jodå, när det gäller mastering och digitalnivåer, så är det bara att lyfta på kepsen och bocka sig artigt när Bob katz, Roger Nichols och grabbarna delar med sig av sina erfarenheter.

Det är bara att läsa och lära, så mycket bättre informationskälla är nog svårt att hitta, det som dessa grabbar inte kan om digitalmastering, det kan nog ingen annan heller.

PS! är det min gamle vän Ake E. som hittat hit, eller är det en annan Ake ???

Bosse H.

7
Studio, produktion och övrigt / SV: Kalibrering av VU-mätare
« skrivet: 02.01.2008, 17:48:54 »
Nu har jag inte läst DIY artikeln så noga, men VU-buffern verkar vara för ett "semi-pro" instrument, d.v.s. ett dc uA instrument, och inte ett normalt VU med 3,6 kohms motståndet jag pratade om tidigare.

Men i alla fall, försök med följande:
Lägg en 1 kHz sinus ton (kanske finns som en "plugg-in" i ditt hårdisksystem) och så du drar på nivå så din mätare på skärmen eller TC Finalizer:n (utan kompremering/limitering aktiv) visar -20 dBfs.
Nu skall du justera trimmpotentiometern på din VU-buffer, så att VU-mätaren visar 0 dB.

I detta fallet har du nu kalibrerat din digital referens "nolla" som troligt vis ligger på -20 dBfs tillsammans med den analoga VU-mätaren som skall ha sin referens "nolla" på 0 dB/VU, för att du skall praktiskt kunna läsa VU-mätarens utslag.
Har du din referens nere vid -10 dB/VU, så är det svårt att få en användbar nivå på ett mekansiskt instrument, eftersom du ligger för långt ner i början på skalan.

När du spelar transientrik musik istället för sinus ton så kommer du att upptäcka att digitalmätaren visar högre nivå än det "mekaniska" VU-instrumentet, detta beror på att LED-VU/PPM är snabbare än gammla VU-mätare, så detta är helt normalt.
Den perfekta mixen är om du får både LED och mekansika VU-mätarna att hålla sig omkring sina referenspunkter, d.v.s. -20 dBfs respektive 0 dB/VU, då har du bra koll på både transienterna och genomsnittsnivån i din mixning.
Men troligtvis så kommer LED/skärm instrumenten att ligga övervägande högre i nivå gämfört med dom analoga VU-mätarna, då det är svårt att få dessa två personligheter att sammas.

8
Studio, produktion och övrigt / SV: Kalibrering av VU-mätare
« skrivet: 02.01.2008, 04:15:17 »
tsmalmbe,

Vad är det för typ av VU-mätare du byggt, är det med lysdioder eller mekaniska instrument med visare ????

Var någonstans skall du ta ut signalen till VU-mätaren, vet du något om nivån och driv-impedansen på detta ställe, är det en obalanserad eller balanserad utgång ???

Några regler för mekaniska VU-instrument av normaltyp. (ej billiga amatörinstrument plockade från kasettbandare eller liknande)

För att instrumentet skall visa 0 dB med påförd sinuston, så måste instrumentet anslutas med ett seriemotstånd på 3,6 kohm.
Om då en sinustone (1 kHz) med en nivå på 1,23 volt, d.v.s. +4 dBu som är en normal studiostandard referens, ansluts före detta seriemotstånd, så kommer VU mätaren att visa exakt 0 dB.

(lysdiods VU har oftast en trimpotentiometer, där det går att ändra ingångskännsligheten, och går då att anpassa till olika signalkällor)

Om du har en lägre nivå från din utgång, och skall använda ett mekaniskt VU-instrument, så måste du bygga ett justerbart förstärkarsteg som driver VU-instrumentet inkl. 3,6 kohms motståndet.
Förövrigt är en drivförstärkare före ett mekaniskt VU att föredra, eftersom dessa instrument tillägger ganska hög distortion, speciellt om inte utgången där du tar signalen är av hög klass.

Det här med digital nivå d.v.s. dBfs kan var svårt att få till att stämma mellan olika generationer av ljudkort och digitalburkar.
Hur många dBfs under under nollan på att digitalinstrument man bör ligga för att få tillräcklig överstyrningsreserv/"headrom" har ändrat sig under åren som vi kört med digital teknik, men prylar från USA typ Protool och liknande fabrikat som tillverkar ljudstudioprylar brukar rekommendera -20 dBfs, och så brukar apparaterna också vara kalibrerade från fabriken.
Men det finns också en Europa standard som "broadcast" utrustning tillverkad för denna delen av världen använder sig av, som ligger något snålare under nollan och som är -14dBsf.
Möjligt att en del tillverkare för ljudkort och omvandlare här i Europa använder sig av denna nivå ????

Den analoga utnivån på ett proffs-ljudkort eller DA-omvandlare skall normalt lämna 1,23v/+4dBu när du lägger en ton på -20 dBfs enligt SMPTE USA standarden eller -14dBfs enligt EBU/Europa standarden, visat på en dBfs "full scale" mätare inne i den digitala miljön.
Men om det är ett semi-pro kort eller omvandlare, som har -10 som analog nivå-referens, så kommer signalen att vara omkring 300 mV (0,3V) istället, d.v.s. 14 dB lägre nivå.

--Bosse

9
Studio, produktion och övrigt / SV: Potentiometer
« skrivet: 28.12.2007, 04:27:52 »
Det finns lite fällor och fel med potentiometer märkning.

Här i europa, och då oftast på engelska fabrikat som Omeg och Radiohm, så markeras linjär kurva med A och logaritmisk med B, men på japanska, kinesiska, taiwanesiska så är det tvärt om, d.v.s. linjär B och logaritmisk A.

Pottar från USA, typ gitarrstärkar pottar som CTC m.m. har också A som logaritmisk, och då för att förtydliga A som i Audio (audio, ljud, hörsel, och där logaritmisk passar för hörselkurvan) men skriver ofta LIN eller LN för linjär kurva.

Det finns fler märkningar för en del udda fabrikat, specialkurvor m.m, men det kan vi återkomma till när det blir aktuellt.

--Bosse

Sidor: 1