Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Claes

Sidor: 1 ... 81 82 83 84 85
2941
Studio, produktion och övrigt / SV: BILLIG INSPELNING
« skrivet: 24.02.2007, 05:52:02 »
Terratec X24FW hamnar kanske också för högt? Har 2 micpreamps med 48V fantommatning, hörlursutgång, Ligger på 3395:- (listpris) och inkluderar Cubase LE. Lämplig mic (t ex Studio Projects B1), så blir det så billigt som möjligt - men ändå med bra kvalitet.

Echo AudioFire4 kan också vara ett alternativ. Inget Cubase, men Tracktion ingår i stället. Listpris på det är 3595:-.

Jag känner dessvärre inte till några riktigt billiga ljudkort annars. Kanske Behringer har något - men de är kanske inte så kul...

2942
claes, en fråga där...profilierat akustikskum borde väl behålla de "bra" effekterna trotas att man monterat snyggt tyg över? Eller kan man tänka sig en enkel ram som håller ut tyget ovanför topparna på skummet?


fick en lite ide :)
Det ska vara ett tunt tyg i så fall, så att det mesta kan passera igenom, men visst skulle det fungera. :)
Det blir enklare att göra något sådant - och kliar mindre... :P

2943
Joo...men frågan är om jag behöver det. Jag jobbar ju i mitt vardagsrum och har ett spånskrivbord, för mycket på väggarna kan jag inte ha.

Tänkte eventuellt ta mopads, de kostar väl 300-400kr så det räcker till två monitrorer. Har upptäckt spökfrekvenser i mitt bord.

När vet man om det behövs, jag är fortfarande nybörjare så vill verkligen inte lägga pengar på något jag inte behöver.
Det är en bra start med MoPads, men långt ifrån en komplett behandling. Det beror också lite på hur du sitter. Oftast är det basen man har problem med - och bas byggs alltid upp i hörnen. Har du möjlighet att möblera vettigt, så kanske det inte behövs så mycket annat. En välfylld bokhylla i varsitt av de två hörnen på väggen bakom högtalarna, utgör en ganska bra basfälla i sig - och en soffa absorberar också ganska mycket bas. Det finns alltså normala möbler som kan utgöra en stor del av behandlingen, om man ser över möbleringen lite grand.
Själv tycker jag om profilerat akustikskum, men det är nog inget jag skulle välja att placera i vardagsrummet precis... Lättare kan då vara mineralullskivor som man klär in i ett snyggt tyg och monterar upp på lämpliga ställen.
För att ge mer konkreta tips, så hade det varit bra att se en skiss på hur rummet ser ut.

2944
Studio, produktion och övrigt / SV: Hänga micen upp-och-ner?
« skrivet: 24.02.2007, 04:58:30 »
10 cm......jag gillar faktiskt att lägga mina mörkare alster riktigt nära...dels slipper jag rummet, och dels tycker jag proximityeffektern ger nåt bra till soundet.....fel ute?


Längre ifrån på ljusare och mer skrikartade insatser :D
Låter det bra, så är det absolut inte fel - men det blir ganska stor skillnad i sound om man inte håller sig väldigt nära samma avstånd vid varje tagning, så det kan vara lite riskabelt att utnyttja proximity-effekten till leadsången... :unsure:

2945
Studio, produktion och övrigt / SV: Hänga micen upp-och-ner?
« skrivet: 24.02.2007, 04:50:38 »
Okej,då blev jag lite klokare. 0 -10-20 markeringarna är om jag fattat det rätt,en möjlighet att påverka styrkan på ingångs signalen,är det så? Nu har jag ingen preamp,jag kör genom en mackie mixer.Kanske inte den bästa lösningen...Grejen är att när jag sjunger svagt,då låter det riktigt bra.Sång ljudet blir grymt! Men när jag använder mitt rätta sång läge,så vill det dista hur jag än gör.Jag har ju en rätt kraftig röst,som låter rått när jag klämmer i.Drömmen vore att få lika bra ljud då som när jag sjunger svagt...Men det kanske är en omöjlig ekvation med nu varande utrustning.Det är dist ljudet jag vill slippa...

Mvh
Micael
-10 och -20dB är mycket riktigt dämpsats - och det är precis dessa du ska använda om insignalen till mixern blir för stark för att regleras med Gain på preampen/mixern. Om det blir för starkt trots helt neddragen Gain och trots att paden står på -20dB, så kan en extern dämpsats läggas till extra. Det finns t ex en från HOSA, där man kan välja 10, 20 eller 30dB dämpning. Mycket användbart. B)
De flesta preamps har den nackdelen i sin konstruktion, att det finns ett litet försteg före preampsteget där Gain-kontrollen finns - och man ser inte någonstans om det försteget distar, eftersom Peak-LED:en sitter i Gain-steget. Skitdumt, men förmodligen är det svårt att konstruera det annorlunda... Det gör att man kan få helt oförklarlig dist - men när man tänker på att moderna micar inte bryter ihop förrän upp emot 130dB eller något ditåt, så ska det extremt mycket till innan micen distar, så det mest sannolika är alltid att det är ingångssteget som distar om man inte kan se något.

2946
Studio, produktion och övrigt / SV: Hänga micen upp-och-ner?
« skrivet: 24.02.2007, 04:44:34 »
Känner igen det där med att hitta det optimala sångljudet mike. Dock tror jag inte att det finns, utan man får lära sig att arbeta utifrån de förutsättningar man har. Personligen gillar jag att sjunga lead ganska närma micen, runt 10cm (stämmor längre ifrån), och får då ofta problem med basen, speciellt vid medhörning. Då är det som tidigare nämnt ett HPF att föredra, tyvärr har min preamp bara från 70hz...

Det där med att vinkla micen lite uppåt kan fungera i många sammanhang, men det är nog mycket från sångare till sångare. Visst är det viktigt att frigöra luftvägarna, men samtidigt ska det kännas bekvämt att sjunga.
 
10cm? Då får du kraftig proximity-effekt och alltså en överdriven bas. Jag tycker att det fungerar bäst med de flesta mikrofoner på minst ca 20cm avstånd - men man kan få experimentera lite innan man har hittat det optimala för den aktuella micen...

2947
Studio, produktion och övrigt / SV: Hänga micen upp-och-ner?
« skrivet: 24.02.2007, 04:42:30 »
Som det ser ut på bilden, så finns det större risk för puffar...
Håll handen omkring 20cm från munnen och säg "P", så känner man att luftströmmen från munnen går svagt neråt. Mitt i den luftströmmen vill man absolut inte ha mikrofonen.
Att ha micen stående eller hängande har ingen nämnvärd skillnad ljudmässigt, utan är mer en fråga om vad som är mest bekvämt. Det förekommer rörmikrofoner där det rekommenderas att de ska användas hängande och inte stående - och i sådana fall beror det på att den starka värmen från röret inte ska stiga upp mot membranet och skada det i det långa loppet. Har för mig att det är därför Manley rekommenderar att deras micar ska hänga - men vanliga kondensatormicar har det ingen som helst betydelse för.

Själv brukar jag har micarna stående, med membranet i höjd med näsan, på 20-25cm avstånd med puffskyddet ungefär mitt emellan. Micen vinklas sedan svagt neråt så att den riktast mot munnen - och sedan är det bara att köra så det ryker... B)

2948
Spegeltricket och handklapp, som har nämnts, är bra indikationer på var absorbenter kommer att behövas och hur akustiken funkar i rummet.

Emulator nämnde att högtalarna ska stå minst 20cm från väggen. Jag skulle vilja utveckla det lite mer.
För att ha störst chans att slippa behandla väggarna, så bör högtalarna stå minst en meter från alla väggar. Väggen bakom högtalarna har man sällan möjlighet att ha så långt bort eftersom det helt enkelt tar bort för mycket utrymme i rummet - och om den är ca 50cm bort, så räcker det oftast att sätta upp absorbenter enligt spegeltricket, så att man reducerar de direktreflektioner som annars kommer därifrån och grötar till ljudet. Högtalarna är i princip rundstrålande vid låga frekvenser, så basfrekvenser kommer att studsa bak mot den väggen oavsett vilket håll ett eventuellt basreflexrör är riktat... Behöver man ha högtalarna närmare än ca 40-50cm, så är det ofta bättre att ha lite tjockare absorbenter på väggen bakom - och sätta högtalarna kloss intill, så att de trycks in en del i materialet.
Glöm inte heller en av mina käpphästar, MoPads eller liknande dämpkuddar att placera mellan högtalarna och underlaget. De gör i många fall större skillnad än man tror, eftersom de frikopplar högtalaren från underlaget och därför förhindrar att vibrationerna går ner i underlaget och förstärks okontrollerat där. Är det obehandlat, så ger det oftast en lite utsmetad botten.

Tycker man att MoPads är för dyra, så kan man köra med budgetvarianten, som är ett sönderklippt Polyeten-liggunderlag (ett par tior på Jula). Inte lika snyggt och inte riktigt lika bra som akustikskummet - men betydligt bättre än inget. :)

2949
Medlemmar / Jahapp - så har Claes också hittat hit :)
« skrivet: 24.02.2007, 04:17:34 »
Hejsan allihopa!
Jag är väl ökänd både i VST-forum och Studios forum, men en liten kort presentation kan väl ändå vara på sin plats... ;)

Vem är jag?
En 42-åring kille som har haft basen som huvudinstrument sedan 15-årsåldern ungefär. För ca 14 år sedan splittrades mitt sista band - och sedan dess har jag pillat med musik helt på egen hand - huvudsakligen med keyboards och VSTi, som är mer medgörliga än bandmedlemmar som av någon underlig anledning har en egen vilja också... :rolleyes:
Eftersom jag alltid gillade studiojobbet mest, så ser jag det faktiskt inte som någon större fölust att inte ha någon band att spela med längre, utan det är mer en befrielse att jobba själv.

För ca 3 år sedan satte jag igång med ett fullkomligt vansinnigt projekt - nämligen att göra en massa inspelningar av olika mikrofoner, med syftet att folk ska kunna jämföra olika modeller där inspelningarna är gjorda så identiskt som möjligt. Testsiten har nu vuxit till att i skrivande stund omfatta över 100 olika modeller och innehåller totalt över 11GB data (MP3, okomprimerade WAV, samt zip-arkiv).

I övrigt så driver jag en liten firma, där jag säljer musikprylar på ett förhoppningsvis lite trevligare sätt än vissa opersonliga butiker... ;)

Bor sedan 5år i hus i ett lugnt och skönt område i Oxie, en liten bit utanför Malmö (egentligen är det en stadsdel i Malmö, men det känns inte riktigt som att det är så...).

Sidor: 1 ... 81 82 83 84 85