Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Claes

Sidor: 1 ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 85
211
Studio, produktion och övrigt / SV: Sladden påverkar ljudet??
« skrivet: 17.11.2012, 19:04:44 »
Jag har skrivit en artikel om detta i [wiki=Kapacitans i audiokabel]Wikin[/wiki]. :)
Visst påverkar kabeln ljudet och kan fungera som ett diskantfilter om den har för hög kapacitans när man har för hög utimpedans jämfört med inimpedansen. Andra faktorer i kabeln är som regel försumbara vid hörbara frekvenser, men kapacitansen kan ställa till bekymmer när det gäller högohmiga utgångar, som det är från gitarren.

212
Den Windows-drivrutin som finns att hämta, är från maj 2011, så den uppdateras säkert inte längre.
Det står inget om vilka operativ som stöds, men eftersom den är så pass gammal så är det nog inte säkert att det funkar med 64-bits OS...
http://co.native-instruments.com/index.php?id=freeupdates#Audio_Kontrol_1

213
Så tappad är jag inte! Jag har alltid koll på vilket håll jag har micken på, men tack ändå! :P

Men vad är "standard inställningar" på mixerbordet? Fullt blås på Pre-Gain och reglera med volymen?
Fullt blås på volymen och reglera med Pre-Gain eller hitta en balans mellan båda i mitten?

Gain är till för att anpassa nivån så att man får in lagom stark signal till mixern. Den skruvar man normalt upp tills peak-lampan börjar flämta till när man sjunger som starkast - och så kan man för säkerhets skull backa lite grand därifrån. Gainsteget i mixerbordet är det som är bäst på att förstärka mycket med så lite brus som möjligt.
Har man för låg gain så blir det brusigare och med för hög gain så distar det.

Citera
När vi spelade in med vårt band i studion sist frågade jag snubben som spelade in oss om tips på att spela in hemma!
Det han sa var att man alltid ska spela in med rak EQ på mixerbordet så du får så rent ljud in som möjligt för bättre mixningsmöjligheter i Cubase efteråt!
Hur ställer folk sig på detta forumet till det?

Absolut! Speciellt om man inte har full koll och lång vana vid att skruva ljud. Likadant när det gäller att spela in med kompressor. Har man full koll på det så kan det funka väldigt bra, men om man saknar erfarenheten som behövs, så skadar det mer än det hjälper - och det är då bättre att göra alla sådana justeringar ITB vid mix.

214
Avstånden är vettiga i så fall. :)

Burkigt och oklart ljud...
Det är inte så enkelt att du har vänt micken på fel håll? Det är ett väldigt vanligt fel i början. Kardioid-mickar tar ju upp ljudet väldigt bra på ena sidan, men väldigt dåligt på andra sidan...
På de flesta mickar ska man sjunga mot sidan där logotypen sitter.

215
Studio, produktion och övrigt / SV: Köp en SSD!
« skrivet: 01.11.2012, 15:56:22 »
Jag har en 160GB SSD som systemdisk och har 65GB ledigt på den. Då har jag installerat W7 64-bit, MS Office, Open Office, Cubase 5 och 6 (32- och 64-bit), Wavelab 6 och 7, Samplitude Pro X Suite (32- och 64-bit), FL Studio 10, en massa plugins och VSTi, Photoshop Elements, Premiere Elements etc...
Jag skulle därför nog vilja påstå att det går bra att klara sig på 120GB också. :)

Vad jag har gjort för att undvika att fylla SSD:n med saker som bara växer och tar allt mer plats, är att sätta en annan disk som standard för alla dokument, bilder, download etc - och audioinspelningar och alla ljudbibliotek ligger förstås på andra diskar också.

Det hade varit härligt med SSD till ljudbiblioteken också - men med storleken på den i annonsen, skulle jag behöva 15st som då blir knökfulla, så det är inte riktigt ett alternativ ännu... ;)

Kan man "klona" lika enkelt mot en SSD som mot en vanlig disk?

De funkar precis likadant som en vanlig disk, så det är inga problem. :)

216
Studio, produktion och övrigt / SV: Köp en SSD!
« skrivet: 01.11.2012, 14:23:24 »
Jag har en 160GB SSD som systemdisk och har 65GB ledigt på den. Då har jag installerat W7 64-bit, MS Office, Open Office, Cubase 5 och 6 (32- och 64-bit), Wavelab 6 och 7, Samplitude Pro X Suite (32- och 64-bit), FL Studio 10, en massa plugins och VSTi, Photoshop Elements, Premiere Elements etc...
Jag skulle därför nog vilja påstå att det går bra att klara sig på 120GB också. :)

Vad jag har gjort för att undvika att fylla SSD:n med saker som bara växer och tar allt mer plats, är att sätta en annan disk som standard för alla dokument, bilder, download etc - och audioinspelningar och alla ljudbibliotek ligger förstås på andra diskar också.

Det hade varit härligt med SSD till ljudbiblioteken också - men med storleken på den i annonsen, skulle jag behöva 15st som då blir knökfulla, så det är inte riktigt ett alternativ ännu... ;)

217
Vilka avstånd har du mellan mick och puffskydd - och mellan puffskydd och mun?
Hur är micken riktad i förhållande till munnen?

218
Studio, produktion och övrigt / SV: Hörlurar till mixning
« skrivet: 26.10.2012, 18:58:51 »
Till mixning när jag inte kan köra med monitorerna, använder jag Ultrasone Pro2900. Bästa lurarna som finns (åtminstone i rimliga prislägen...), med kanonbra ljud och riktigt bra komfort. :wub:

219
Studio, produktion och övrigt / SV: Hörlurar - nu igen
« skrivet: 23.10.2012, 23:19:23 »
Malmö?
Ta gärna en tur ut till mig i Oxie också i så fall, så kan du få testa ett gäng olika lurar hos mig - men jag har ingen butik som man bara knallar in i, utan vi får komma överens om någon dag och tid som funkar för både dig och mig. :)

220
Studio, produktion och övrigt / SV: Hörlurar - nu igen
« skrivet: 23.10.2012, 20:53:12 »
Mina absoluta favoriter är Ultrasone Pro2900.
Har på senare tid också testat Beyerdynamic DT880 Pro och DT770 Pro, som också funkade bra (men inte så att de slår mina Ultrasone... ;)).

221
Studio, produktion och övrigt / SV: sE Electronics GEMINI 5
« skrivet: 23.10.2012, 00:49:58 »
Själv har jag beställt "z5600a II" hoppas att jag blir nöjd med den.

Det blir du säkert. Den är kanonbra! :)

Citera
Har läst på några forum, att det ska vara lugnt att ha i gång fantommatningen på ljudkortet och samtidigt köra rörmick , ifall man vill köra två mickar ( ena rörmick andra inte). gäller detta för även för z5600a II?

Det är inga problem. Rörmicken har eget nätaggregat, så man behöver ingen fantommatning - men den skadas inte om man har fantommatningen igång, så det spelar ingen roll. :)

222
Om det inte är en svensk sida, så ger det inte så mycket till resultat med svenska sökord... ;)

http://www.nu47.com/

223
Studio, produktion och övrigt / SV: Vilken e-post?
« skrivet: 19.10.2012, 12:37:43 »
Av de där gratis-mailen, är det väl gmail som anses mest "seriöst". Hotmail och Yahoomail är typiska spam-domäner som många sorterar bort automatiskt. Bäst är förstås alltid en egen domän...

224
Ja - det kan ju vara någon USB-enhet som har börjat onormalt mycket ström - eller någon USB-drivkrets på moderkortet som är på väg att ge upp. Svårt att säga, men vilket det är är så borde en USB-hub med egen nätdel få det att funka bra...

225
Se till så att du inte drar för mycket ström från USB-portarna. USB är begränsat till 100mA, har jag för mig...
Behövs det mer ström (om du har många USB-enheter inkopplade), så kör med en USB-hub som har egen nätdel, så borde det funka bättre - men kolla som sagt också så att det inte är något strömsparläge aktiverat...

226
När jag körde med vattenkylning, så funkade det kanonbra. Det var på den tiden när Intels Prescott-processorer värmde upp våra hus så att man behövde installera luftkonditionering överallt (nåja - med mild överdrift och allt...;)).

Vid full belastning låg min CPU på 80 grader - och det kändes lite väl häftigt, så då satsade jag på vattenkylning. För att det skulle bli tyst, så blev det passiv vattenkylning, med en Zalman Reserator-kylare (stoooort kyltorn som inte kyls med fläkt, utan bara av kylflänsar, så det är bara vattenpumpen som brummar, väldigt diskret - förutom storleken förstås...).
Jag har för mig att jag då fick ner tempen på under 60 grader vid full belastning - och så blev det rejält mycket tystare på köpet.

Testade också fläktlöst nätaggregat för ett par år sedan, men det var helt meningslöst. Visst var nätdelen tyst, men för att få ut den varma luften i lådan, så behövde chassifläktarna köras på högre varv, så enda skillnaden där, var att det blev MYCKET dyrare... De flesta chassin är ju byggda för att ha nätdelen längst upp så att den suger ut varmluften. Värme stiger som bekant, så om man inte suger ut luften längst upp chassit, så blir det allt varmare och nätdelen kokar ihop till slut - något som hände mig efter ett tag, så jag har en oanvänd garantiutbytt fläktlös nätdel som jag gärna blir av med för en billig peng, om någon är intresserad. Bara 300 eller 350W har jag för mig, men det kan ju räcka om man inte stoppar in för mycket strömslukande delar...

227
Kolla i List-edit, så är det lättare att se vilket controller-nummer pedalen använder. :)

Hur har du förresten kopplat Midi? Sitter pedalen på en egen Midi-ingång eller är den kopplad till något annat...?

228
När midi strular och kommer för sent eller för tidigt, så brukar det handla om att man behöver aktivera en funktion i Cubase, som heter System Timestamp och finns i Device Setup, MIDI Port Setup.

I vissa fall finns det emulerade portar som bråkar - och då är det en fil som ska kopieras eller flyttas, men testa med System Timestamp först.

229
Har du hämtat rätt driver från MOTU - filen på ca 35MB, som heter MOTUSetupAudio55333.zip? Den ska tydligen ha support för i princip alla deras ljudkort, så den borde funka...
Jag kunde hämta den och börja köra och fick inte upp något om skadad fil. Nu har jag inget MOTU-kort själv, så jag körde inte installationen, men när fick du upp felmeddelandet - var det senare under installationen?

Angående synk, så skulle jag tro att det handlar om Wordclock när man ska synka ihop med fler enheter, som externa omvandlare o dyl, så det borde inte vara aktuellt i detta fallet...?

230
Varför inte köra med MOTU:s egna ASIO-driver?
Drivrutinen som är gjord för det specifika ljudkortet brukar vara det som fungerar bäst...

231
Jag har haft förvånansvärt lite problem när jag bytte till 64-bits Windows 7. Det var ett fåtal pluggar som inte funkade alls med Windows7. Kanske var det någon enstaka 32-bitsplugg som inte fungerade med den inbyggda 32-bitsbridgen i Cubase6, men en förkrossande majoritet funkar utan att bråka. Jag har i alla fall inte känt något behov av att köpa det nämnda jbridge. Jbridge var däremot nödvändigt om man körde 64-bitsversionen av Cubase5, eftersom den inbyggda 32-bitsbridgen var urkass där. Som väl är så har den förbättrats väsentligt i Cubase6.

En sak man ska tänka på om man kör med 32-bitspluggar i 64-bits Cubase, är att pluggarna kommer att dra mer kraft än de gör i 32-bits Cubase, eftersom det hela tiden körs via en bridge som omvandlar. Är det enstaka pluggar så spelar det mindre roll, men man bör eftersträva att uppgradera allt till 64-bit, eftersom det blir blir bättre optimerat då.

232
32-bits Cubase kan inte använda annat än 32-bits pluggar. 64-bits Cubase kan däremot använda de flesta 32-bits pluggarna genom sin inbyggda 32-bits bridge som går in automagiskt.
Vissa gamla pluggar är det inte säkert att du kan installera i Windows 7. Jag råkade ut för ett par sådana när jag bytte, men det är inte många som har bråkat.

233
Studio, produktion och övrigt / SV: sE Electronics GEMINI 5
« skrivet: 08.10.2012, 23:35:27 »
Tack igen Claes! Värdefull information.
Då kanske det blir lite annorlunda att sjunga med den inställningen.

har du sett PM?
Svarade precis. :)

Om man har ett rum som har en snygg akustik, så tycker jag att 8-läget kan bli j-t bra, så testa gärna det. :)
Om rummet inte låter snyggt, så är oftast kardioid bäst att använda.

Pad:en gör ingen skillnad på soundet, men risken är att om du aktiverar Pad, så kan du behöva dra upp mer gain på preampen och får mer brus på grund av det.

234
Studio, produktion och övrigt / SV: sE Electronics GEMINI 5
« skrivet: 08.10.2012, 23:23:35 »
TAck för svar Claes!

Några frågor till då.

Jag har en GA Projects TC1
1. Den har två reglage - var kan man läsa om hur de fungerar?

På trafon ställer du upptagningskarakteristiken i 9 lägen; Omni, Kardioid och Åtta - och ett gäng mellanlägen. På micken har du en switch som är HP-filter (högpass - alltså att den skär bort lägsta basen) och den andra är PAD (dämpsats som kan dämpa outputen med 10dB).

Citera
Jag har också en Studio Projects B1 (som jag aldrig använt)
samt en Röde NT3
2. Om man ska använda en mikrofon till sång och ak gitarr - vilken är att föredra?

Väldigt svårt att säga. Du måste helt enkelt testa och välja vilket sound du gillar bäst själv.

Citera
3. Kan GA och SP fungera tillsammans för stereoinspelning av ak gitarr?

Det beror på... Om du kör med M/S-uppmickning, så funkar det bra, men troligen inte så bra annars, eftersom det är olika sound - och för X/Y eller A-B, vill man ju helst ha två likadana mickar.

Citera
4. Jag har läst lite och börjar förstå att olika röster kräver olika mikrofoner för att komma till sin rätt - hur ska man veta vilken mik man ska välja till sin röst/git?

Genom att testa själv - eller ta del av ljudexemplen på min testsite och andra liknande testinspelningar.

Citera
5. För att på ett avgörande sätt förbättra ljudkvaliten på mina röst/git-inspelningar - vilken prisnivå/mik måste jag minst lägga mig på?

Ofta är det egentligen mer en smaksak än en prisfråga - men runt 3500:- någonstans börjar det bli märkbart bättre än det som finns runt 1000-1500:-. Uppåt finns det som vanligt inga gränser, men någonstans kring 10000:- kommer man till en brytpunkt där det blir väldigt mycket dyrare för väldigt liten förbättring...

Citera
6. z5600a II verkar man få för ungefär samma peng som Gemini V. Med Geminin får man dock ett Se Reflexion filter - Hur bra är detta och hur mycket förbättrar ett sådant inspelningen

Det finns lite info om sådana i Wikin, under [wiki=Akustikbehandling#S.C3.A5ngb.C3.A5set]"sångbåset"[/wiki].
Jag föredrar en sånghörna - och möjligen en sådan skärm som komplement.

Förresten så har jag en z5600a II som jag inte har behov av längre. Om den känns intressant så hojta till, så kan vi se om det går att komma överens om lagom pris...

Opps! Det kan man kalla besked - Tusentack!

Trafon - är det den jag har på golvet längst under bordet och använder stortån för att slå på och av. Måste ta upp den för att se om det finns mer knappar på den. ...
Ja det fanns det på baksidan. Ratten stog rakt upp mot något som såg ut som ett omvänt hjärta. Inte sett, inte använt. Någonstans kanske man kan läsa vilken man ska använda till vad.

Kolla i forumets Wiki, så hittar du de flesta svar, i artikeln om [wiki=Mikrofon]Mikrofon[/wiki]. :)
Omvänt hjärta = Kardioid - eller "njure" på svenska. Det är det överlägset vanligaste man använder eftersom den tar upp ljud huvudsakligen på framsidan. I 8-läget tar den upp lika bra från både framsidan och baksidan, men inte så mycket från sidorna. I Omni-läget, O, tar den upp ungefär lika bra runt hela micken. I Omni-läget får du in mest av rumsljudet, 8-läget ger mindre rumsljud och Kardioid-läget minst rumsljud (och därför också mest av direktljudet från ljudkällan).

Citera
Vänstra reglaget på micken står på ett vinklat streck (tror det är högpassfilter på då). Högra står på -10db.

Vinklat streck är alldeles riktigt HP-filter aktiverat. Står den andra på -10dB, så får du ut onödigt låg signal eftersom Pad:en är aktiverad då. Ändra den till 0dB om du spelar in sång. Normalt behöver man inte använda Pad om man inte spelar in väldigt starka ljudkällor.

235
Studio, produktion och övrigt / SV: sE Electronics GEMINI 5
« skrivet: 08.10.2012, 21:57:04 »
TAck för svar Claes!

Några frågor till då.

Jag har en GA Projects TC1
1. Den har två reglage - var kan man läsa om hur de fungerar?

På trafon ställer du upptagningskarakteristiken i 9 lägen; Omni, Kardioid och Åtta - och ett gäng mellanlägen. På micken har du en switch som är HP-filter (högpass - alltså att den skär bort lägsta basen) och den andra är PAD (dämpsats som kan dämpa outputen med 10dB).

Citera
Jag har också en Studio Projects B1 (som jag aldrig använt)
samt en Röde NT3
2. Om man ska använda en mikrofon till sång och ak gitarr - vilken är att föredra?

Väldigt svårt att säga. Du måste helt enkelt testa och välja vilket sound du gillar bäst själv.

Citera
3. Kan GA och SP fungera tillsammans för stereoinspelning av ak gitarr?

Det beror på... Om du kör med M/S-uppmickning, så funkar det bra, men troligen inte så bra annars, eftersom det är olika sound - och för X/Y eller A-B, vill man ju helst ha två likadana mickar.

Citera
4. Jag har läst lite och börjar förstå att olika röster kräver olika mikrofoner för att komma till sin rätt - hur ska man veta vilken mik man ska välja till sin röst/git?

Genom att testa själv - eller ta del av ljudexemplen på min testsite och andra liknande testinspelningar.

Citera
5. För att på ett avgörande sätt förbättra ljudkvaliten på mina röst/git-inspelningar - vilken prisnivå/mik måste jag minst lägga mig på?

Ofta är det egentligen mer en smaksak än en prisfråga - men runt 3500:- någonstans börjar det bli märkbart bättre än det som finns runt 1000-1500:-. Uppåt finns det som vanligt inga gränser, men någonstans kring 10000:- kommer man till en brytpunkt där det blir väldigt mycket dyrare för väldigt liten förbättring...

Citera
6. z5600a II verkar man få för ungefär samma peng som Gemini V. Med Geminin får man dock ett Se Reflexion filter - Hur bra är detta och hur mycket förbättrar ett sådant inspelningen

Det finns lite info om sådana i Wikin, under [wiki=Akustikbehandling#S.C3.A5ngb.C3.A5set]"sångbåset"[/wiki].
Jag föredrar en sånghörna - och möjligen en sådan skärm som komplement.

Förresten så har jag en z5600a II som jag inte har behov av längre. Om den känns intressant så hojta till, så kan vi se om det går att komma överens om lagom pris...

236
Studio, produktion och övrigt / SV: sE Electronics GEMINI 5
« skrivet: 07.10.2012, 02:18:16 »
Gemini (hade nog ingen extra siffra efter, när jag testade den) är en mycket trevlig mick, men jag föredrog z5600a II... Smaksak, helt enkelt.
Båda dessa finns på min testsite. :)

237
Studio, produktion och övrigt / SV: PCI - Behöver man det?
« skrivet: 06.10.2012, 16:20:04 »
PCI kommer säkert att försvinna på sikt, även om det fortfarande tillverkas kort med PCI. Enda anlednngen att skaffa ett moderkort med PCI-slots, är om du har exempelvis ett äldre ljudkort som du vill fortsätta använda.

238
Personligen ser jag det som väldigt osannolikt att jag skulle byta till något annat än Cubase, eftersom jag är så inkörd på det och trivs perfekt i Cubase-miljön. Med Cubase 6.5 får man mycket trevliga effekter och instrument från början också - något som det har varit lite snålare med förr i tiden, innan Yamaha kom in som ägare.

Med det sagt, så är jag förstås ändå lite grand nyfiken på hur andra DAW funkar, så jag har tagit hem butiks-ex av både Samplitude och FL Studio - och Reaper finns ju som demo att ladda ner, så det har jag också tänkt ta hem. När jag sedan får tid över att testa och jämföra hur bra/dåligt det funkar med konkurrenterna, är kanske en annan femma, men ändå... ;)

239
Jag hade hellre valt ett grafikkort utan fläkt, som t ex detta: http://www.inet.se/produkt/5409489/kfa2-geforce-gt-610-2048mb-passivt

Jag tycker att Antec P180 är oslagbart, eftersom det separerar hårddiskarna från resten, så att diskarna inte bidrar till att värma upp övriga komponenter och det har dessutom stora chassifläktar, så jag hade valt detta chassit: http://www.inet.se/produkt/6900366/antec-performance-one-p183-v3-svart

240
Svårt att säga...
Det kan ju vara så illa, att USB-drivkretsen har gått sönder (kan hända i Mac också...;)) - eller att det finns en liten ytmonterad säkring vid porten som har gått.
Jag skulle nog annars testa att göra en reparations-installation med hjälp av XP-skivan. Då ligger alla installerade program kvar, så att det fortfarande funkar.

241
Kolla som sagt gärna i Wikin, i de olika [wiki=Nybörjarguide]nybörjarguiderna[/wiki].
När det gäller att kolla på prylar och priser, så är du förstås alltid välkommen till min webshop och kolla runt. :)

242
Du behöver inte lägga till fler inputs i VST connections. Du får upp utgångarna från Play i Cubase-mixern ändå när du aktiverar fler utgångar för instrument-sloten..

Just detta att aktivera fler outputs från VSTi, är lite för "hemligt", tycker jag.
Jag har för mig att det var till och med SX3 som alla outputs var aktiverade automatiskt från början, så att alla kom upp i Cubase-mixern direkt när man lade in ett nytt VSTi i instrument-sloten. Det var bättre på så sätt att det blev uppenbart att man kunde köra med många outputs, men kanske sämre för att man kunde få upp onödigt många kanaler ibland. Förmodligen var det därför funktionen ändrades så att man bara får upp en stereoutgång som default nuförtiden - men jag tycker att funktionen blev alldeles för undanskymd när det ändrades, eftersom den är väldigt viktig ibland - som i detta fallet eller om man vill kunna mixa trummor från en trumplugg som ett fullt trumset och inte bara som en trummaskin med stereoutgång...

243
Studio, produktion och övrigt / SV: Hörlurar - nu igen
« skrivet: 22.09.2012, 12:57:51 »
Märkligt hur örat vänjer sig.......
Skaffade ett par AKG K271 när mina 141:or började konstra och tyckte först att
dom nya lät sämre, men nu efter några månader låter dom nya skitbra!  :wacko:

Det är för att de har "spelats in" - eller snarare för att dina öron har "spelats in"  och vant sig vid ljudet... ;)

244
Intressant läsning om detta: http://www.svt.se/kultur/musik/rattigheterna-ar-borta-for-alltid

245
Studio, produktion och övrigt / SV: ÖH + Hihat mickar?
« skrivet: 12.09.2012, 12:52:28 »
Oktava MK012. :)

Sidor: 1 ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 85