Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Duden

Sidor: 1 2 3
36
Färdiga produktioner / SV: Tore Jarlo - Hole in my sole
« skrivet: 18.04.2007, 13:50:14 »
Snyggt jobbat Jarlo, det börjar låta riktigt bra nu! :)

Jag skulle skippat elektrobasen och gjort en funkigare ist - sånt som du är bra på!
Kör hårt.

37
Demolåtar / SV: Odöpt housetjafs...
« skrivet: 16.04.2007, 09:58:50 »
Produktionen är bra men väldigt opersonlig. Vengeance ska användas med försiktighet. ;)

Mix, ljud -allt sånt sitter vågar jag påstå - bra jobbat. Nu behöver du bara ett innehåll. Riffet som kommer in lovar mycket, men när låten är slut känns det som man lyssnat på ett tre minuter långt intro.

38
Demolåtar / SV: Follow me
« skrivet: 16.04.2007, 09:52:50 »
Jobba mer med dina trummor! Låten är helt utan framåtdriv, sånt som man fixar med lite flåsiga hihats (3-7-11-15 räcker inte!) och sextondelsaction.
Produktionen är duglig demo men det saknas teknisk finess och lite risktagande. :)
Låtmässigt upplever jag att det händer rätt lite här, samma vända går runt runt och för att hålla intresset uppe krävs mer än bara leadsång ovanpå.

Syntstabsen är trevliga, ö h t är syntljuden helt ok. Håll fast vid dessa och ditt sinne för hookga riff, sen är det bara att öva upp dina skills på trumprogrammeringen och arrande. :)

39
Demolåtar / SV: Lite tyngre? Behöver lite "techno"-hjälp
« skrivet: 16.04.2007, 09:45:44 »
Om man ska vara ärlig, och det ska man ju, så tycker jag det fattas ett och annat här - en tydlig idé till exempel.
Jag tycker det låter alldeles för enkelt och saknar alla tekniska tricks som är så viktiga för att hålla intresset uppe.
Fin bas, kul filterväsningar.

40
Studio, produktion och övrigt / SV: Studio soundet..
« skrivet: 16.04.2007, 09:39:05 »
Hejsan!

Har en liten funderare, hur skapar man ett studiosound i en hemmastudio?
Vilka pluggar andvänds för att få ett så kallat "Klart" och rent ljud?

Mvh

/Kalle

Hej Kalle,
Du har redan fått tillräckligt med tråkiga (och tyvärr alldeles riktiga) svar så jag säger: Skaffa T-Racks från IK Multimedia, lägg den på masterkanalen och kötta på en preset. :)

41
Studio, produktion och övrigt / SV: CD-presserier
« skrivet: 16.04.2007, 09:12:41 »
Gjorde vinyl hos Audiodisc för 15 år sedan med skapligt resultat. Inte särskilt prisvärt dock.

42
Studio, produktion och övrigt / SV: Mastering för vinyl
« skrivet: 12.04.2007, 22:46:20 »
Vinylmastring bör nog proffs göra.


Alltså den sista touchen gör ju alltid den som graverar, men alla som lämnar ifrån sig en master för vinyl bör känna till vad som krävs - om inte annat så för att slippa obehagliga överraskningar. ("Va! Var är min stereosyntbas!" "Hela breaket låter ju fasfel!")
Sen kan man ju tycka att proffs borde göra all mastering men så funkar det ju inte i verkligheten. :)

43
Studio, produktion och övrigt / SV: Mastering för vinyl
« skrivet: 12.04.2007, 12:41:04 »
Skrev lite om det här:
http://www.kontrollrummet.com/forum/index.php?topic=626.msg14413#msg14413

44
Studio, produktion och övrigt / SV: "Nya" låtar som inte är nya
« skrivet: 08.04.2007, 20:34:49 »
Coldplay skrev ny text till Computer Love med Kraftwerk och gjorde en riktigt bra version faktiskt. Vad den nya heter har jag glömt.

45
Studio, produktion och övrigt / SV: Starta skivbolag
« skrivet: 05.04.2007, 13:13:36 »
Ja lycka till säger jag också.
Ta även en titt på http://mtunes.de/ för digi distribution, dom har precis öppnat Sverigekontor.

46
Studio, produktion och övrigt / SV: Starta skivbolag
« skrivet: 05.04.2007, 12:52:37 »
Jo, det är ju skillnad på äpplen och päron... Alla skivbolag är inte ute efter världsherravälde, vissa vill kanske bara hjälpa till med att få ut lite bra musik. :)
Lycka till!

Jaha, men ingen vill väl förlora pengar?
Jag menade bara att det finns tusen andra viktigare saker med skivbolagandet än själva bolagsformen.
Ordet 'skivbolag' associerar iallafall jag till ett företag som ger ut andras musik i syfte att tjäna pengar eller åtminstone gå runt. Ska man bara köra On Demand CD, iTunes och ha en myspacesida är det förstås nåt annat vi talar om.

Enskild firma räcker, det är gratis och hyfsat enkelt. Borde ge svar på den enda fråga som var viktig, tydligen.

47
Studio, produktion och övrigt / SV: Starta skivbolag
« skrivet: 03.04.2007, 17:01:09 »
...och som alltid slutar skivbolagstrådarna i ältande av bolagsformer och byråkrati.
Hur ska musiken säljas? Hur ska du nå ut?

48
Studio, produktion och övrigt / SV: Starta skivbolag
« skrivet: 03.04.2007, 13:57:55 »
Min fråga är ganska enkel:

Vad bör man tänka på när man startar ett skivbolag?

Att du har musik som folk vill köpa och någon distribuera.
Att du fixar få fram den till tidningar, radio osv - att du kan skapa mediabuzz. Där börjar man, resten är enkelt.

Om du sparar kvitton får du dra av för kostnader du tog för företaget innan det registrerades, vill minnas att jag läst 6 mån. På så sätt kan du lugnt koncentrera dig på att undersöka om din skivbolagsidé ö h t är värd att jobba för - innan du springer och registrerar firma och meckar med det administrativa.
Prio nr 1 måste vara content & contacts.

49
Något av det löjligaste som hänt den elektroniska musiken är väl när stereotyp flintskalle står och pillar på sin behringerbox kopplad till ett färdigt ableton-arr... Det är inte live och det är inte coolt.

Jag skulle satsa på maximal hårdvaruimpact, gärna pads och annat fysiskt. Giggandet handlar trots allt om att svettas lite på publiken, inte öppna och stänga filtret på en 303-plugg...

50
Studio, produktion och övrigt / SV: Tekhouse bas och lead
« skrivet: 30.03.2007, 14:04:18 »
...och glöm inte att dela på stereobreddarn så inte frekvenser under 200-300 hz påverkas, det är bättre med ren monosignal där under - för tryckets skull.

51
Studio, produktion och övrigt / SV: Tekhouse bas och lead
« skrivet: 30.03.2007, 14:02:10 »
Vilken härlig eurocheesedänga.  :lol:

Testa en dist / kompressorplugg typ magneto eller camel phatt, kanske släng på lite förstärkar-emu (amplitube / guitar rig).
Multibandskomprimering kan tjuffa ihop ljudet ytterligare och ge bättre tryck, banda 0-60, 60-200 samt en mid och en topp. Uppumpat 60-200 hz brukar ge fin skjuts åt såna här basar. :)
Grunden är som andra sagt bara sågtand med lite pmw + en unison oktav tror jag.

52

Homework är ju bland det bästa som nånsin gjorts, en verklig klassiker i alla ordets bemärkelser, men jag vet inte om den riktigt har nån plats i den här tråden?

Det är en skiva som förändrade min syn på ljud.

53
Daft Punk, 'Homework'. Det är svårt att överskatta denna skivas betydelse för dansmusiken.
Fråga bara Eric Prydz och hans kompressor. :P

'Homework' hjälpte mig att fatta hur otroligt lätt det är att göra musik. "Om dom kan göra Da Funk med en S-1000 och en enda sketen synt så kan jag också." :)
Tidigare kändes det som om vi hemmapulare befann oss så långt från det dyra fina ljudet att själva språnget var för långt.
"Varför gjorde ni ingen musik då?" frågar ibland folk som är tio år yngre.
Jo, för att då kostade en hemmastudio från 40 lock och uppåt, även om du bara sysslade med dansmusik. Visst, det var fler som gjorde anspråk på att göra billighetsteknik cool, men ingen gjorde det lika bra som Daft Punk. IMO.

54
Studio, produktion och övrigt / SV: Mixning som ideal och mode
« skrivet: 23.03.2007, 19:55:57 »
Vad MrPhil och andra försöker förklara är att om du spelar upp en vinyl-platta från en vinylspelare och jämför det med samma vinylplatta som är inspelad i ett protoolssystem (t ex) från samma vinylspelare och slutsteg kommer du med all sannolikhet inte höra någon skillnad.

Det är klart att det är väldigt subtila saker vi talar om här... men jag inbillar mig att det ligger något i denna teori.
Själv jobbar jag med digitalt ljud 8-12 timmar om dagen och varje gång jag hemma på kvällen klämmer på en väl inspelad skiva på grammofonen så tar min öron ett glädjeskutt, slappnar av liksom.
Om detta sen beror på groggen eller att Bill Evans spelar bättre piano än jag - eller på att örat faktiskt mår bättre av analogt ljud - det kan man väl inte vara så säker på kanske. :) Men det är så jag upplever det.
Alltså, du missuppfattar o blandar ihop en del.
Vad du upplever som skönt för dina öron behöver inte vara den mest korrekta återgivningen.
Vad du upplever när du arbetar med ljud kontra när du lyssnar hemma är inte heller något annat än vad du personligen upplever som oskönt resp skönt att lyssna på. Det säger inget om vilket som är mest korrekt återgivet.
En utgivning av en platta som spelats in analogt på en multibandare, o sen mixats ner på en 1/4"-tape som master återges mycket mer korrekt på CD än på vinyl - o inget av den analoga känslan/soundet som uppstår av den analoga utrustning man använt går förlorad därför att slutprodukten hamnar på CD. Däremot förvrängs den något om den hamnar på vinyl. Om du sen GILLAR det eller inte, har inget med hur korrekt återgivningen är. Det är viktigt att skilja på vad det finns utrymme att tycka om, kontra ren fakta. Det både jag, Vacum o Torwald påpekar har inget med din upplevelse att göra.

Hehe jag tror inte jag blandar ihop saker och ting, men vi talar om olika saker.

Å ena sidan den distortion och de begränsningar som vinylen har, å andra sidan den uppskattning av ljud som digitalt ljud är. :) Oavsett hur många gånger ett ljud samplas så är det ändå alltid samplat, så att säga, och den begränsningen har ju inte vinyl. Det håller du säkert med om?
Frågan är väl om denna approximering och förenkling av ljudet påverkar resultatet i hörbar mening, och det tror jag alltså att det gör. Kanske. :)

Jag är ju inte precis ensam om att föredra Walz For Debbie (sätter på den nu!) och andra välljudande inspelningar på vinyl framför CD, så det vore bussigt om du slutade behandla mig som mindre vetande bara för att du inte råkar vara av samma åsikt.

55
Studio, produktion och övrigt / SV: Mixning som ideal och mode
« skrivet: 23.03.2007, 16:56:12 »
Vad MrPhil och andra försöker förklara är att om du spelar upp en vinyl-platta från en vinylspelare och jämför det med samma vinylplatta som är inspelad i ett protoolssystem (t ex) från samma vinylspelare och slutsteg kommer du med all sannolikhet inte höra någon skillnad.

Det är klart att det är väldigt subtila saker vi talar om här... men jag inbillar mig att det ligger något i denna teori.
Själv jobbar jag med digitalt ljud 8-12 timmar om dagen och varje gång jag hemma på kvällen klämmer på en väl inspelad skiva på grammofonen så tar min öron ett glädjeskutt, slappnar av liksom.
Om detta sen beror på groggen eller att Bill Evans spelar bättre piano än jag - eller på att örat faktiskt mår bättre av analogt ljud - det kan man väl inte vara så säker på kanske. :) Men det är så jag upplever det.

56
Studio, produktion och övrigt / SV: Mixning som ideal och mode
« skrivet: 23.03.2007, 16:51:18 »
Duden, det känns som om du fått det lite om bakfoten när du menar på att cd skulle låta mer "digitalt" än vinyl. En cd är ju slutresultatet, och mediet låter precis lika analogt som en vinyl om inspelningen är gjord analogt på band, men utan bortfall.

Skillnaden mellan digitalt och analogt existerar, men man vill ju inte att konsumenten ska bestämma den skillnaden med slutmediet! Därför är det direkt fel att säga att vinyl låter bättre, eftersom det du vill att konsumenten ska ha är ett medie som spelar låten som den lät när du mixade den, vare sig det var ITB eller OTB.

Jag tror faktiskt jag har det på skapligt riktig fot. ;) En analoginspelning uppspelad analogt samplar inte verkligheten, till skillnad från CD. Digitalt ljud är ju alltid en bristfällig reproduktion, eller hur? Visserligen är upplösningen på en CD ganska hög, men det är ändå bara en approximering av verkligheten. :)

57
Studio, produktion och övrigt / SV: Mixning som ideal och mode
« skrivet: 23.03.2007, 16:42:00 »
Trams och trams... varje lyssningsupplevelse är väl en sanning för den som lyssnar - min åsikt är lika god som din, etc. :)

Jag tror nog att samplingsbegränsningen påverkar totalupplevelsen på något sätt, att det kan vara en av förklaringarna till varför jag och andra ibland tycker digitalt ljud låter lite platt och dött.

58
Studio, produktion och övrigt / SV: Att sälja sin musik
« skrivet: 23.03.2007, 11:51:19 »
http://www.mosesavalon.com/digidist.html

Där har du några som kan hjälpa dig!

59
Studio, produktion och övrigt / SV: Mixning som ideal och mode
« skrivet: 23.03.2007, 09:12:18 »
Citera
Vinyl når inte upp till CD-kvalitet oavsett om man gillar formatet, soundet, eller bara retrokänslan.

Å andra sidan skulle man ju kunna säga att CD inte når upp till vinylens kvalitet, då digitalt ljud alltid är en approximering och aldrig en korrekt återgivning. Vinyl har ingen samplingsbegränsning eller bitdjupsproblematik, utan ger en naturligare lyssning - visserligen med sämre återgivning från 16 khz och uppåt.
Slitskador som knaster och defekter som svaj är trista, men så är ju även hack i CD-skivor.
Det finns en anledning till att så många beskriver digitalt ljud som "kallt" och "hårt", jag tror inte frekvensåtergivning är det enda som påverkar vår lyssningsupplevelse.

60
Om kontrollrummet.com / SV: Förslag på komplement till Karma
« skrivet: 22.03.2007, 12:48:00 »
Ålrait Duden!
Eftersom man har lyckats övertyga mig om att Karma e bra, och eftersom du ber så vackert så ska du bli den första som jag tänker Krama  ;)



Skönt va?  3 "Kramar" redan :D

Ah inte dumt alls!  :wub:

61
Studio, produktion och övrigt / SV: Mixning som ideal och mode
« skrivet: 22.03.2007, 11:30:11 »

Ang vinylen: vad menar du med acceptabelt? O hur låg nivå måste man ner på för att kunna återge 20Hz-20kHz utan avvikelser? Och kan man panorera hur som helst då?

Antar att frågan är av typen retorisk, men jag svarar ändå. :) Allt under 300 hz måste panoreras i mitten, annars blir det svårt att gravera. Detta är egentligen inget större problem för lyssnaren då basfrekvenser är svåra att placera i stereobilden.
Allt över 16 khz är svårt på vinyl, men inte heller det har någon betydelse för de allra flesta lyssnare då varken lyssningsförhållanden eller öra är så pigga i det registret. Är man försiktig med diskantiga transienter slipper man dist också.
Och med under 7 minuter per sida i 45 rpm på 12 tum kommer man upp i riktigt bra nivåer.

Kort sagt, vinyl is the shit.   :wub:

62
Om kontrollrummet.com / SV: Förslag på komplement till Karma
« skrivet: 22.03.2007, 11:20:44 »
Vidare så kan jag säga att det är lika viktigt att ge feedback - annars ledsnar folk fort på en.

Hey - jag besöker ö h t inte demoforumet. Kan jag inte få lite karma ändå? :D

63
Studio, produktion och övrigt / SV: Push!
« skrivet: 22.03.2007, 10:57:47 »
Grattis Stensdotter! Han är en hård man, det vet vi från tv! :)

64
Jag svarade 0%, eftersom jag inte har och inte tänker skaffa någon MP3-spelare. ;)

Men doh så sabbar du ju statistiken.

65
Tidigare var det lagligt att kopiera en skiva av någon man känner, är det fortfarande det, eller har det ändrats?
Det är fortfarande lagligt.

66
Inspirerad av frågeställningen på ett annat forum tänkte jag att vi kunde göra en snabb och högst ovetenskaplig undersökning! Kom igen, rösta ärligt!

67
Studio, produktion och övrigt / SV: Gigga vitt?
« skrivet: 20.03.2007, 11:05:24 »
Ännu mindre jobb med att skita i kvitton.

68
har du hört talas om ISRC koder etc

Vad jag inte fattar är hur man kan vara så djävulskt korkad att man förbiser detta enkla faktum, att alla skivor är kodade och identifierbara...???...tokstolle den där gubben, behövde väl stålar till whisky... :lol:

Skivorna ja, men audiofiler lär väl inte kunna spåras med hjälp av ISRC?

Mr Bruce - Jag tycker också det var en skojjig historia! :)

69
Medlemmar / SV: maxmaxmax på plats
« skrivet: 17.03.2007, 10:59:56 »
Tjenare Max, lyssnade på happy couples igår. :)

70
Studio, produktion och övrigt / SV: USB-problem
« skrivet: 16.03.2007, 10:27:24 »
Exakt vilka USB-enheter har du inkopplade?
M-box, M-Audios Midisport och M-audios Oxygen.

SKa dyka ner i enhetshanterarn och kolla bandbredd. Tack båda för bra svar!

Sidor: 1 2 3