Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Simulator

Sidor: 1
1
De bra förstärkarna är byggda på ett sådant sätt att utgångssteget klarar väldigt skiftande laster. Det handlar typ om att förstärkaren måste ha ett visst motstånd för att fungera normalt. Har inte så jättebra koll på hur det exakt ligger till, men sätter du för låg last blir det ju en kortslutning helt enkelt.

Det du ska akta dig för är alltså att koppla en högtalare med 2 ohm till en förstärkare som INTE klarar att jobba med 2 ohms last!

Tycker inte att det ser ut att finnas någon switch för olika laster på den förstärkaren, det finns ibland, men det antar jag är andra förstärkarkonstruktioner som kräver det.
I många fall när det gäller hemstereo klarar slutstegen också olika laster, ibland står det "4-8 ohm". Ett jag har hemma står det "4-16 ohm" på osv.

Egentligen handlar det inte om någon aktiv anpassning som förstärkaren gör, utan det är vanlig ellära som styr. P=U^2/R, dvs. har du en viss spänning, och ett visst motstånd får du en viss effekt ut!

I exemplet med PVI 2000 och dina 2,6 ohmslådor får du en maxeffekt något mindre än 760W per kanal.

2
Helt rätt! Tankevurpa med Hifi-världen :D

Det står inte i databladet vilken maxeffekt som högtalarna klarar av, så det är svårt att veta hur stort slutsteg du kan ha innan högtalarspolarna brinner, men över 900W/kanal till de stora, och över 450W/kanal till de små alltså!

3
Kul att se!

Leta gärna efter en begagnad mixer dock! Onödigt mycket pengar att börja med.

Säg till när du får användning för prylarna så får man komma och lyssna  :D

4
Börjar med den enkla frågan!

Du kommer inte att behöva köpa fler delningsfilter när du köper fler baslådor. Det delningsfiltret gör (som du förstås vet) är att dela upp ljudet mellan diskant-, mellanregister- och basfrekvenser, så att rätt del av frekvensbandet kommer till rätt typ av högtalare. När du köper fler bashögtalare (med slutsteg) splittar du bara signalen efter basutgången på delningsfiltret och kopplar vidare till nästa slutsteg. Vissa slutsteg har även en parallell line out, så du kan koppla linjesignalen vidare till ytterligare slutsteg.
I teorin kan du köpa ett delningsfilter till och koppla efter basutgången. Detta är dock sällan att rekommendera. Det är tillräckligt svårt att hitta optimala delningar redan vid trevägsfilter, ljudet i slutändan bygger på högtalarens frekvensåtergivning som helhet, i just dina lådor och så vidare. Det är absolut tillräckligt bra att dela bara tre gånger, och koppla alla bashögtalarna på samma bassignal från delningsfiltret :)

När det gäller impedansen har robblar rätt! Det är inte helt enkelt att veta hur just din högtalare reagerar elektriskt vid olika frekvenser, det är inget tillverkarna brukar lämna någon information om. Enkelt uträknat på 8 Ohmshögtalarna blir impedansen drygt 2,6 Ohm, 5,3 Ohm på 16 Ohmshögtalarna.

När du ska köpa slutsteg ska du leta efter ett som kan lämna något mindre effekt än det som högtalarna klarar. Till baslådorna med E120 är det bra med ett slutsteg som lämnar ca 800W per kanal. Detta slutsteg bör klara 4 Ohm. Här är ett på 700W per kanal som nog gör jobbet med glans: http://www.thomann.de/se/the_tamp_tsa_1400.htm

Till e110-lådorna är det något knepigare. Här behöver du visserligen bara ett slutsteg som lämnar ca 400W per kanal, men det behöver vara stabilt ner till 2 Ohm, vilket gör det något dyrare per watt så att säga, t.ex: http://www.thomann.de/se/peavey_pvi_1000.htm

5
Jag kanske är för trött nu på morgonen, men såvitt jag kan se i din konfiguration där kommer du inte behöva tre delningsfilter!

Det Behringer-filtret du länkade till är nog absolut tillräckligt bra för att börja med, och det sköter ju även uppdelningen från de två masterutgångarna till de sex slutstegskanalerna:


Rackmixers i allmänhet är tyvärr rätt dyra, utom just RX1202FX, som tyvärr dock är billig för att den är rätt dålig, även innan den går sönder  ;)
Tipset är att köpa en sån här: http://www.thomann.de/se/thon_winkelrack_6he_economy.htm eller 4HE-varianten och en vanlig mixer med rackvinklar, leta t.ex. efter en begagnad http://www.thomann.de/se/soundcraft_efx_12.htm eller ännu hellre 16 kanaler, när du ändå håller på!
I racket får du också plats med ett par kompressorkanaler en equalizer och ev. en racklåda för mickar, när du har råd, däremot inga slutsteg, och detta är med mening.

Slutstegen väger multum, så det är smartast att ha dem i ett eget rack, tillsammans med delningsfiltret. Denna låda ställer du framme vid scen och drar linjesignalen (2 kanaler, inte 6 kanaler efter delningsfiltret) till, gärna i en multikabel med returer, när du känner att ekonomin tillåter: http://www.thomann.de/se/the_sssnake_sk415-30_multicore.htm, fram tills dess fungerar det med vanliga mikrofonkablage. Detta är mycket billigare och effektivare än att dra 6 långa högtalarkablar från mixerracket till högtalarlådorna!

Sidor: 1