Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - ChristianAndersson

Sidor: 1
1
Hej!

Angående slutet på en låt...  Vad är skillnaden mellan
- Cold Ending
- Cold Ending Decay  (har fått förklarat för mig att just "decay" betyder att man låter instrumenten ringa ut naturligt, t ex en cymbal)
- Sting Ending

Detta är tydligen "industry terminology", men jag hittar ingen site på nätet som definierar dessa termer.

Hälsar
/Christian

2
Studio, produktion och övrigt / Ett bra mastringstips!
« skrivet: 16.12.2012, 15:08:39 »
... som jag själv aldrig tänkt på.

Om man har en ljudfil med mycket dynamik i, och man vill få den extra fet, så är ju standardförfarande att ta en kompressor/expander eller Cubase Maximizer och applicera som effekt på audio tracket  (eller master-kanalen). Allt gott och väl... MEN... om man skruvar upp exempelvis Maximizern för mycket i Cubase så distar de områdena som redan ligger i topp.
Därför: Glöm ej att använda automation om du vill maxa ditt track så mycket som möjligt!

Jag provade precis att ta min nya låt och lägga in ett tomt projekt på ett Audio Track och göra Maximizer automation på "Optimize" ratten, så jag kunde dra upp till 50 på de ställe i ljudfilen som ligger lägst i volym, och sedan dra ner till 25 på de som redan var starka. Det blev riktigt bra!

Innan någon invänder mot mitt tips, så vill jag bara säga:
- Jag vet att den initiala mixen kan göras bättre om man måste boosta de tysta partierna
- Jag vet att dynamiken blir sämre, att folk blir trötta i öronen och att det är fult att medverka i "The Loudness War"
 B)

Hälsar
/Christian

3
Studio, produktion och övrigt / Hjälp med professionell mastring
« skrivet: 14.12.2012, 15:01:32 »
Hej!

Skulle vilja ha orkestral grej professionellt mastrad.

Tsmalmbe: tänkte maila till Studio Mjau för lite frågor... 10-50€ per mastrad låt verkar OK för min budget. Vore också kul att se hur det blir när ett proffs gör jobbet. :-)

Någon annan som känner till någon bra mastringsstudio?

Hälsar
/Christian

4
Hej igen!

Jag har alltså ingen extern mixer. Därför så måste jag slå på huvudströmbrytaren på baksidan på mina aktiva monitorer varje gång de ska på/av, samt naturligtvis, så dras jag med problemet kring hörlurs-noise-burst enligt tråden
http://www.kontrollrummet.com/forum/index.php?topic=32429.0
eftersom lurarna är kopplade direkt på ljudkortet.

Det vore därför bra med en behändig kontroller/mixer. Tänkte fråga lite på förslag, givet mina behov. Har redan googlat lite på Claes tips
- MTR HPA-2 är ett bra alternativ om du vill ha en fristående hörlursförstärkare. (yep, ser bra ut, men vore sjysst att ha monitorerna in på samma kontroller)
- monitorcontrollers; Mackie Big Knob eller liknande, t ex SPL MTC (ser ut att vara lite overkill för mitt system... borde finnas billigare alternativ)
och det ser intressant ut!

Mina behov är:
- 1 par externa aktiva monitorer
- 1 eller 2 uttag för hörlurar (har 2 par som jag switchar mellan), helst med viss förstärkning på diskantfrekvenserna i lurarna
- vore trevligt om den är USB-powered... tror jag... eller kanske skit samma...?

Mackie Big Knob ser ganska dyr ut. Kollade några andra alternativ:
http://www.thomann.de/se/behringer_mon_800_minimon.htm
http://www.thomann.de/se/behringer_xenyx_502.htm
http://www.thomann.de/se/behringer_xenyx_302_usb.htm

Den sista 302:an ser väldigt behändig ut, även om den inte har phones-förstärkning. Kanske svårt att hitta i lågpris mixers....

Nybörjar-fråga: Vad är det för skillnad på en mixer och en monitor-kontroller? Känns som att monitorkontroller är en sorts mixer, va?

Under tiden så ska jag göra lite mer research. Borde kunna hitta något själv, men alltid roligt att höra om någon har förslag/synpunkter.

Hälsar
/Christian

5
Hej,

Vid wakeup from Sleep Mode och möjligen också när jag slår på datorn så sprakar det till ordentligt i hörlurar/monitorer.
Jag menar ORDENTLIGT.
Någon som upplevt något liknande?
Det räcker inte heller att ha mixern på Mute All, det sprakar fett ändå.
Det är rätt obehagligt ifall datorn ligger i sleep mode och man väcker upp den när monitorerna är på eller ifall man skulle råka ha satt på lurarna när man väcker upp datorn. Det känns som en hörselskada kan inträffa förr eller senare..  <_<

Jag har senaste drivrutinera. Hittade inget på nätet om detta. Verkar som RME hade något liknande problem för de gamla PCI-korten och att de hade en fix för det. Men hittar inget i manualen för mitt kort, och det enda som står om RME AIO noise problem på Google diskussioner om ett konstant brus som fanns på gamla revisioner av kortet.

Bjurte... du har ju ockå ett sådant kort. Sett något sådant problem?

/Christian

6
Hej på Er!

I den här tråden tänkte jag nämna lite kring min egen toolchain (vill inte bara leecha på er überkunskap, utan vill såklart dela med mig också! :-), inkl. mastering, samt ställa en liten fråga kring "dithering"... som jag inser nu i efterhand att jag borde använt de senaste 2 åren... eller?

Vi kan börja med frågan... Såg nyligen Cubse 6.5 Quickstart videos från Steinberg, och där säger de vad gäller mastring:
- never clip
- always dither
... och så visar de hur man typiskt lägger till (på Master Channel)
1. Maximizer näst i insert-effekten-kedjan (Steinberg inkluderad Maximizer),
2. Dithering UV22 sist i insert-effekt-kedjan (Steinberg inkluderad Dithering-effekt)

Nummer 1 verkar inte så kontroversiellt... även om jag själv inte använder den effekten. Nummer 2 hade jag aldrig hört talas om.

Själv jobbar jag så här (jobbar till 99% med orkestral musik):
-----------------------------------------------------------------------
1. Gör färdigt mitt Cubase kompositionsprojekt,
   a) inklusive EQ + Reverb på gruppnivå (typ FX tracks med en grupp instrument i varje track)
   b) Masterkanalen:
      - gör ofta en liten EQ-modifiering på Master-Channel (brukar bli en försiktig dipp någonstans i mitten + LowCut <50Hz)
      - lägger till en Multiband Compresser soft limiter sist i kedjan.
      - master-volymen drar jag ofta ner mellan 3-6 db under 0.
   c) Export Audio -> format: WAV, 24bit, 48kHz.

2. Därefter tar jag in WAV-filen i Goldwave (andra använder kanske Wavelab, etc) så att jag får en rejäl och tydlig visuell bild av hela låten.
Flikar in en extra kommentar angående "Cubase Maximizer vs Goldwave Compress/Maximize" här.
Jag föredrar det extra steget "Goldwave Compress/Maximize" istället för att använda Cubase Maximixer... känns som att jag ser tydligare vad som händer och kan provlyssna de delar där jag misstänker att något kan ha blivit fel...
Dessutom upplever jag själv att akustisk musik oftare "ska ha" en större dynamik. Har provat att köra Maximizer på både electronica och akustisk. Electronica känner jag mig trygg med, det blev bra.
Men Cubase Maximizer på akustiska stycken blev inte alltid bra, och det var svårt att få grepp om utan att få en stor visuell bild av hur WAV-datan förändrades.
Så här gör jag i Goldwave:
   a) Maximize Full Dynamic Range. Detta gör att man bara maxar upp allt, men utan att clippa, så högsta peaken hamnar precis under "taket".
   b) Compressor Expander, preset "Reduce Peaks". Här använder jag den visuella bilden av WAV-filen föra att estimera ett bra threshold-värde. Får kanske prova mig fram lite ändå här.
   Eventuellt repeterar jag a+b några gånger till ifall jag bedömer att dynamiken kan förändras utan att min tanke med kompositionen förloras... och förstås att ljudet låter OK!
   c) Save As: Slutgiltigt filnamn, format: WAV, 24bit, 48kHz.
   d) Save As (i en annan katalog): Slutgiltigt filnamn, format: WAV, 16bit, 44kHz.  (Aj, aj, aj!!?)

3. Kör en scriptad toolchain (one-button-klick!) som
   a) autokonverterar WAV/16bit/44kHz-filen -> MP3 128/192/320 format.
   b) autorenderar en extra preview-fil, MP3 192, med inmixade watermarks röster typ "This is a Demo".
   c) autouploadar låtarna till min hemsida
   d) autogenererar uppdaterade playlists i rätt kategori på min hemsida
   e) autogenererar Shopping-Cart-låtlänkar på min hemsida till warehouse-siten där min låt kan licensieras.
   ... + en massa annat nyttigt, som att scriptet checkar filnamnens konsistens enligt mitt eget regelverk tidigt i toolchainen, lägger på MP3-tags, etc.
   
Ok. Nu har jag alltså förstått att jag gjort fel i steg 2d eftersom en låt i 24bit resolution reduceras till 16bit utan dithering. Shit-pommes-frites... Eller? Hur illa är det?

Jag har själv aldrig reagerat på det, men visst tycker jag att det finns kvalitetsskillnad mellan 24bit/48kHz och 16bit/44kHz... Kan det kanske bero på detta? Ingen aning...

Om jag ska bedöma var fokuset ligger på mina låtformat, så har jag helt klart högst fokus på 16bit/44kHz. Det är detta format som jag säljer, och det som används i spel/film/etc.
Till att börja med kan man då fråga sig varför jag överhuvudtaget renderar 24bit/48kHz format.... Tja... ibland är det någon som vill ha det formatet, och då är det bekvämt att ha det färdigt och klart.
(... även om jag någon enstaka gång i historien har fuskat och konverterat 16/44 -> 24/48 format... jag vet... det var oetiskt gjort, men ingen klagade... ;-)

OK... Till själva huvudfrågan. Dithering bör jag alltså göra sist i kedjan, enligt Steinbergs tips (alltså någonstans mellan 2c och 2d ovan!).
FÖR... jag ska väl endast göra dithering när jag renderar till 16bit-versionerna. Att göra 16-bit-dithering på 24-bit versionen ska jag väl inte göra!?
I alla fall... Tyvärr verkar inte Dithering finnas i Goldwave, märkligt nog. Det är annars ett mycket trevligt och billigt program som jag varmt rekommenderar, bl a pga support för command-line-tasks som underlättar att scripta saker. 

Så jag har ett problem i min nuvarande toolchain ifall jag ska få in Dithering eftersom detta steg ska ligga efter Compress/Maximize!

Är det någon som kan de här bitarna...? Svar på min huvudfråga tages tacksamt emot, samt eventuellt andra tips.
Är det någon som undrar mer kring min toolchain, fråga gärna, så svarar jag gärna i den mån jag kan.

Hälsar
/Christian

7
Hej!

För att återanknyta till min tidigare tråd... Har fått mitt nya system nu.
http://www.kontrollrummet.com/forum/index.php?topic=31650.0
Men inte installerat Cubase, etc, ännu. Uppföljning kommer.

Det blev i slutändan vattekylning (eftersom INET inte ville montera den tunga air-kylare som jag ville ha pga hög vikt och risk för att den skulle lossna under frakt).
INET rekommenderade en Corsair H90 vattenkylare med extra fläktar, alltså bytte ut standard till tysta(!?) fläktar.

När jag startade datorn var den väldigt bullrig jämfört med mitt gamla system. Öppnade luckan för att kolla vad som lät. Två grejer:
- själva kyl-agget som sitter på CPUn
- tillhörande fläktar som hör till vatten-kylningssystemet.
Det är alltså två grejer som låter istället för bara en CPU-fläkt... + att den här fläkten låter alldeles för mycket fastän det är en TYST variant från Corsair som jag betalat extra för!

Alltså... KÖP INTE vattenkylning. Det kanske kyler bra till en rimlig ljudnivå för den som ska överklocka... men INTE för oss som håller på med musik och vill ha ett stabilt och tyst system.
När jag jämför med min gamla dator hade jag en Noctua kylare som funkade fantastiskt bra. Den är RIKTIGT tyst när jag kör den på lågvarv - för övrigt är hela min gamla dator riktigt tyst.

*** Edit: Beställer just nu en Noctua-kylare... den gamla kylningen ska jag försöka skicka tillbaka eller sälja på något överklockar-entusiast-forum... :-) ***

Hälsar
/Christian

8
Hej!

Jag fick i en annan tråd frågan varför jag väljer att köpa en full-version av Cubase 6.5 (nu när jag uppgraderar mitt system) istället för Reaper 4. Tack till "Ylle" som nämnde Reaper 4.
Använder själv för närvarande Cubase 4.5 Studio.

Läste lite om Reaper 4... lite olika recensioner och lite på East West forumet. Det verkar funka förhållandevis bra. Det finns de på EastWest forumet som verkar "insinuera" att man kan ladda många fler instrument än man hade kunnat göra om man kört exempelvis Cubase med samma hårdvara... pga bättre prestana i programmet.  Men det verkar inte vara uppbackat med några riktiga test-fakta... dock intressant ändå. Någon av de recensioner jag läste är imponerade och tycker Reaper 4 är den bästa budget-DAW som finns på marknaden, även om inte lika "polerad" som högkostnads-alternativen. 

Det verkar vara värt att prova i alla fall... I mitt fall gör jag nog inte speciellt Cubase-specifika grejer, utan typ
- Record MIDI från MIDI-keyboard
- Editera MIDI
- Routa MIDI till VST, typ East/West.
- Lite effekter på det.... (här kör jag iofs lite inbyggda Cubase-reverbs)
- Rendera...
Av den anledningen kan man kanske tycka att "Cubase 6.5 Artist" är overkill och det hade räckt med något enklare. :-)
Men än en gång... Cubase: stor användarbas och sålunda vältestad kod samt ett "work flow" som jag har jobbat in och känner mig hemma med och slipper lägga tid på att lära in något nytt. Låt säg att det tar 1 vecka att lära in ett nytt workflow, samt någon vecka till att knäcka några problem som kanske funkat direkt i Cubase 6.5... då kan det vara värt merkostnaden med Cubase 6.5... Tid är pengar. :-)

Synpunkter, någon annan?

Hälsar
/Christian

9
Hej!

Jag ska uppgradera min digitala studio nu. Mycket bra info, tsmalmbe i en tidigare tråd,
(http://www.kontrollrummet.com/forum/index.php?topic=29556.0)
tack!

Jag har gått på den infon som du skrev och planerat endligt nedan.  Vore trevligt med feed-back om någon orkar.
Notera att det finns cirka-priser angivna nedan... finns säkert billigare ställen att handla på.

- Moderkort, Asus V-Pro, 2000 SEK
- CPU, i7, 3.5 GHz, 3000 SEK
- Minne, 16GB, 800 SEK
- Låda inkl Nätagg 640W, Coolermaster, ljuddämpat, 1400 SEK
- SSD, 120, Intel, 900 SEK
- Hårddisk, 2x1TB, Western..., 2000 SEK
- Windows 7 Pro 64 bit, 1342 SEK
- Ljudkort, M-Audio, Profire, 2700 SEK (ja... jag vet att man inte får prata ljudkort i denna tråd. :-)
- Cubase 6.5, full-version, 2558 SEK (vill ha kvar den gamla Cubase 4 licensensen parallellt på annan dator)
   
Summa: 16700 SEK

Min fråga till specialisterna: är det inte lika bra att köpa 32 GB internminne direkt, dvs 4x8 moduler? Man ångrar ju alltid sig i efterhand att man inte köpte mer. :-)

Hälsar
/Christian

10
Disclaimer: Antagligen är mitt tips onödigt krångligt, men här kommer min lösning på ett problem som jag har haft länge.
Tack till: Claes Holmerup som bidrog med den mest viktiga informationen till min lösning.

Tips på audio-routing & mastring med East West libraries (Symphonic Orchestra m.m), DAW: Cubase 4 (och troligen senare Cubase versioner).

Mitt "use case":
- East West: Läser ofta in flera olika instrument i en "Play Engine" från olika EQ-grupper: t ex ljusa stråkar och mörka stråkar delar på samma Play Engine (routar förstås till olika MIDI-kanaler)
- Använder ofta samma EQ & reverb på en grupp instrument, t ex Ljusa stråkar.
- En grupp instrument, t ex Ljusa stråkar, kan sättas samman från flera olika Sound Libraries, t ex några från East West, några från Garritan.

Problem: Vad göra om jag har både Ljusa & mörka stråkar i samma Play Engine? ... EQ kommer att påverka båda i detta fall!
Det enkla svaret: uppgradera Windows & öka minnet till 16/32 Gig RAM så kan du lägga till massor av olika PlayEngines...
Men jag vill hålla kvar vid mitt stabila WinXP med 4GB minne ett tag till.

Min gamla lösning:
a) Använd olika Play engines för mörka resp. ljusa stråkar.
   Men tänk följande use case:
   - 1 Play Engine för mörka stråkar
   - 1 Play Engine för ljusa stråkar
   - 1 Play Engine för mörka trummor, t ex timpani
   - 1 Play Engine för ljusa trummor, t ex cymbal
   - 1 Play Engine för brass (kanske olika för ljust och mörkt brass?)
   - 1 Play Engine för woodwinds
   - 1 Play Engine för FX
   Vi får 7-8 stycken olika Play Engines. East West rekommenderar iofs att man har >1 Play Engines för att lättare kunna dra nytta av multi-CPU system,
   men någonstans på vägen kan minnet bli flaskhalsen eftersom varje PlayEngine reserverar en viss mängd arbetsminne, och jag har gått i taket flera gånger här.
   Därför vill jag själv nyttja max 4 Play Engines i ett projekt.
b) ... eller om grupperna delar samma Play Engine: Downmixa först mörka stråkar, sedan ljusa stråkar till olika audiospår. Använd EQ på downmixade spår.

Nackdelar och krav:
- Jag vill kunna provspela "Live" från MIDI-keyboardet och höra hur EQ-n på en kanal påverkar mina instrument. Alltså, EQ innan downmixen.
- Vill slippa downmixa igen varje gång jag måste göra en re-take av inspelningen efter att jag ändrat några noter.
- Vill få med _alla ljusa_ stråkar samtidigt när jag testspelar live, alltså även stråkar från annat Sound Library.

Så här är min fantastiska alternativa lösning om jag har exempelvis 2 olika "EQ-grupper" i samma Play Engine och vill kunna test-spela dem "live" med EQ:
0. Lägg till Stereo 2 input i "Devices->VST connections" genom att göra Add Buss (ej enablat per default i mitt system).
   - Notera: VST Output behövs inte i det här fallet! Vill generellt bara ha 1 master output kanal!
   Detta gör det möjligt att lägga till den sammansatta stereo-kanalen "3 & 4".
1. Tryck F11 för VST Instruments panelen.
   Tryck på den lilla pilen bredvid dropdown för instrument och välj Activate Output, kanal: 3 Stereo (dvs 3 & 4).
2. Ändra output routingen i Play Engine:
   (finns en liten dropdown box för detta)
   -> Alla Mörka stråkar till Output 1-2 (motsvarar Stereo In connection)
   -> Alla Ljusa stråkar till Output 3-4 (motsvarar Stereo Input 2 connection)
3. Då får jag 2 audio-kanaler allokerat för samma Play Engine (under VST Instruments->play_VST),
   och jag kan applicera EQ direkt på dessa kanaler, och de kan även routas till olika FX kanaler om jag vill
   t ex om jag har en dedicated FX channel för reverb + EQ som ska gälla alla ljusa stråkar, även de som kommer från andra Sound Libraries än East West.

(Reserverar mig från att terminologin säkert är olika i olika system, olika ljudkort, olika DAWs, t ex Stereo 1,2,3,4, etc... Kanske heter något annat...)

Das was alles... tack för mig!

Hälsar...
/Christian

11
Hej på er!

Någon som vet hur man bäst får fram hyfsat bra ljudåtergivning på i iPhone speakers med tanke på bas?
Det tenderar ju alltid att låta "diskantigt" i så små speakers.

Jag har provat att EQ-boosta-upp basen, men det hjälper inget vidare, det blir snarare mer distortions. Läste som hastigast i någon tråd att det kan vara klokare att snarare dra ner låga basfrekvenser, och istället använda något plugin som kan återge basliknande känsla fast i högre spektrum (dock nämndes inget sådant plugin i den tråden).
Någon som känner till ett sådant plugin eller något sådant trick? Har Googlat lite på det, men inte hittat något.

Jag måste säga... ärligt talat... (eftersom ni ändå också kommer att ställa frågan):
Är det någon som någonsin lyssnar på musik utan öronsnäckor/headphones i telefonen? Det suger ju hårt!  B) 
... men i detta fall behöver jag faktiskt lite tips... kundens önskan är min lag!

Hälsar
/Christian

12
Färdiga produktioner / The Raving World Orchestra
« skrivet: 08.03.2011, 14:24:31 »
Ladies and Gentlemen! I give youuuuuu.... *pauses.. and the audience goes silent*...

The Raving World Orchestra!
[mp3=200,20,0,left]http://craze.se/hqversions/ChristianAndersson-The_Raving_World_Orchestra__320.mp3[/mp3]

En orkestral och lite udda mix av latino-symfoniskt slag med lite jazziga svängar emellanåt.

Lite mer info om låten:
http://craze.se/demos/theravingworldorchestra.htm

Hälsar
/Christian

13
Hejsan!

Jag har nyligen lagt till en enkel form av content-protection på min sajt genom att lägga till "water marks" i låtarna, dvs jag har bakat in samplingar i musiken av typen "Demo Song" och "This is a sample". Det är förstås lite trist eftersom det inte längre funkar för nyfikna besökare att lyssna på en låt utan dessa små störningar.

Men det finns ett par anledningar:
- Vissa sajter länkar in min musik direkt med en flash-player knapp eller direktlänk, vilket betyder att jag inte längre har kontroll på var min musik dyker upp (oskyddad).
- Min musik finns på professionella sajts för direktförsäljning där den är skyddad på olika sätt, men potentiella köpare kan "backtracka" musiken till min hemsida och ladda ner den illegalt därifrån istället för att köpa på säljsajten.
- Det finns en psykologisk effekt: en potentiell köpare som hittar skyddat material på min hemsida kan luras att tro att min musik betingar ett värde, och därför bestämma sig för att köpa något.  B)

Tänkte jag skulle bidra med min metod ifall fler ser samma behov. Så här gjorde jag som en enkel content-protection:
1. Skapade ett antal "wantermark"-filer av varierande längd (00:30, 1:00, 1:30, ...  upp till 5:00) innehållande watermark-samples var 30:e sekund.
2. Öppnade sedan mina 128-kbit encodade låtar i favorit-Wav-programmet.
3. Mixade låten + watermark-fil med rätt längd.
4. Ctrl+S, done!

Fördelar:
- Enkelt och väldigt snabbt. Märkte upp ca 100 filer < 40 minuter.
- Mp3-tags som jag har satt tidigare på de här 128-encodade filerna stannar kvar och man behöver inte tagga om dem (vilket man måste ifall man t ex skulle göra ny fil-export från en mer avancerad metod som involverar en Cubase session vilket jag började laborera med).

Någon som har en bättre metod som löser det här problemet snabbare och/eller mer elegant? 
Vänligen ingen diskussion om anledningen till att skydda musik eller huruvida man bör skydda sin musik, utan endast seriösa och konkreta tips.  ;)

Hälsar
/Christian






14
Tänkte nämna lite kort om Wordbuilder.  Jag har jobbat med det till och från under ca 1 års tid nu, men är absolut ingen expert. Jag har helt enkelt inte den tiden att lägga för att blir riktigt bra på det, men jag tänkte dela med mig av tips och info så att ingen känner sig lurad ifall ni köper det efter att ha läst "reklamtexterna" om det.

Wordbuilder ingår i Symphony Choirs, och hittills har Wordbuilder fungerat som "MIDI-effekt", som man enablar -> man får ett extra fönster där man kan skriva in text som ska sjungas.  Det går till så att man laddar in Symphony Choirs som ett VST-instrumet. Men istället bara för att ladda in en single-patch där kören sjunger "aaah", så laddar man något som kallas en "multipatch" som innehåller alla vokaler och konsonanter i det latinska och engelska "fonetiska alfabetet". (En sådan multipatch nyttjar flera MIDI-kanaler samtidigt på något klurigt sätt....)

Sedan skriver man i ett litet textfönster vad kören ska sjunga. Man kan skriva på 3 sätt: på engelska, fonetiskt, eller "votox" som är Wordbuilders eget fonetiska språk. Det spelar ingen roll vad man väljer, för resultatet blir detsamma. (... och här är det frestande att skriva:"sk*t"... men jag ska vara lite mer konstruktiv :-)

När man sedan börjar spela toner på keyboardet så börjar kören sjunga från första ordet och framåt.  Man kan göra reset-med en knapp för att kören ska börja om från ord 1 eller välja ett ord som kören ska börja sjunga från. Man kan även skriva specialtecken för att kören ska switcha till att sjunga legato eller staccato.

Låter fantastiskt va? I det stora hela, när man landat i verkligheten och är införstådd med begränsningarna så är det ganska fantastiskt - men svårjobbat. Det finns nämligen väldigt många struligheter, så låt mig rapa upp några stycken:
- Vissa konsonanter... tja... de flesta... är oftast alldeles för tysta i defaultläget och man måste förstärka dem mycket för att höras
- Det är stor skillnad i ljudstyrka på inspelade vokaler vilket gör att man ofta måste in och ändra velocity manuellt när tonerna spelar ett ord så att vokalerna normaliseras i förhållande till varandra.
  (Jag menar inte lite skillnad, utan enorm skillnad...)
- Vokalerna låter inte alltid likadant. T ex kan det vara att när tenorerna sjunger "a", så låter det som "ö", medan basar och sopraner låter som "a".
- Missljud i inspelningarna av vissa vokaler eller konsonanter.
- Det räcker inte att göra quantize på tonerna för att de ska bli rätt i takt. Varje spelad ton måste ofta finjusteras eftersom det är olika attack
     - på olika konsonanter och vokaler
    -  det skiljer också mellan stämmor
    -  och individuella toner i en viss stämma.
- Textfönstret börjar bugga ur och blir långsamt och omöjligt att jobba med när du har skrivit en text som är ca 20 ord lång eller längre, dvs jobba med 1 vers per projektsparning, inte mer....

Så exempelvis:
Skriver man ordet "kalle" så kanske det blir så att
- "k" hörs rätt men det kommer lite för sent, så du måste finjustera tonen som spelar första stavelsen och lägga den lite tidigare,
- "A" låter istället som "ö" fastän det borde låta som "a",
- bokstäverna "l" hörs inte alls
- och "e" låter mycket starkare än allt annat i ordet... eller så låter "e" för kort så att man måste förlänga den sista vokalen.

Så när du har skrivit en hel mening och låter kören sjunga den (omodifierad), så hör du oftast inte ens på vilket ord de befinner sig i meningen. Detta är inget skämt eller överdrift. Det är så det fungerar.

Det betyder att varje ord som ska sjungas blir en kamp, så att om du vill att kören ska sjunga en hel mening, så sitter du nog med den meningen i minst 1 timme, kanske 2 ifall det ska bli riktigt bra och ifall du sjunger i stämmor.  Ska du ha en hel vers, då får du nog räkna med minst 4 timmars jobb. Och ändå blir det inte riktigt bra.  <_<

Min slutsats:
- Ofta måste man skriva ett annat ord för att de ska sjunga det ord man vill och ofta måste man mixa vokaler för att en vokal ska låta som det är tänkt.
- Det är svårt att göra solosång, och inte rekommenderat, för då hör man detaljerna när konsonanter delvis försvinner, att vokalerna inte riktigt låter som de ska eller eventuella missljud från inspelningen.
- Det går inte att få kören att sjunga begripligt, men man kan få den att sjunga lite stämningsfull rappakalja, och när någon frågar "Vad sjunger de?" så svarar du "Ah, du vet, det är latin... lite avancerade grejer... inget du skulle begripa dig på ändå."
- Det är antagligen bra att ha som bakgrundskör ifall man har en riktig solist som sjunger in något.
- Använd ordet "domine" ofta, för det funkar rätt bra utan att man behöver ändra det. Annars kan jag säga att ingen av de fördefinierade latinska fraser som redan finns med i Wordbuilder fungerar som de är tänkta. (Man kunde ju tro att de skulle ha optimerat Wordbuilder så det åtminstone skulle funkat för de medföljande exempelfraserna, men icke...)
- Wordbuilder är inget du använder ifall du har funderat ut en liten cool vers och vill testa hur det låter om en kör sjunger den. Kören kommer nämligen att sjunga en helt annan slinga än den du har tänkt, oavsett vad du skriver i textfönstret (såvida inte slingan lyder: "domine, domine, domine").

Men... jag har använt Wordbuilder i ett par av mina arr, och som bakgrunds-rappakalja-körer funkar det utmärkt även om det är hårt jobb.
Sedan betalar man inte separat för Wordbuilder, utan det är något man får tillsammans med Symphony Choirs (fast det är väl inbyggt i det höga priset).
Så är Sympony Choirs värt sina dyra pengar? Definitivt!  Jag säger som en dykinstruktör sa till mig om dykning: "Det är inte dyrt, det kostar bara mycket pengar."

Slutligen, är det någon som anser jag har fel så.... shoot your best tips. Jag tar gärna emot alla tips jag kan få på Wordbuilder.
Det vore roligt att höra någon som har skrivit en vers på säg... 2-3 meningar och som verkligen LÅTER som versen är tänkt att sjungas... utan instrumentalmusik som döljer defekterna... Sedan kunde det vara roligt att veta hur den texten ser ut i Wordbuilder... :-)

Jag tänker inte låta er lyssna på mina Wordbuilder resultat - ni skulle ligga dubbelvikta av skratt (speciellt om ni hörde Wordbuilderversionen av "Sjörövarfabbe, farfars far...").  :lol:

God Fortsättning på Er
/Christian

15
Färdiga produktioner / Western Remake
« skrivet: 30.12.2010, 15:03:11 »
Tjena!

Det finns så många gamla härliga Western-teman. Själv är jag svag för just den här.

http://www.craze.se/demos/western.htm

Jag gjorde den här på 2-3 timmar endast ur minnet (hörde låten några månader tidigare på YouTube). Fick gå tillbaka och ändra en ton när jag kollade mot originalet. Fast mitt arr skiljer sig en del från ursprunget. Har försökt göra det med lite humor.

Vilka är era favoriter?  Jag tycker Bonanza (Bröderna Cartwright) är lite trist även om många brukar tänka på den.

Jag skulle nog säga:
- The Magnificent Seven
- Macahans (How the West was Won)
- Ennio Morricones spaghettivästern tracks.
- Originalet bakom den här remaken.
- Bonanza

Sedan kommer jag inte på fler bra.

16
Liten enkät:

Du har skrivit ett stycke med filmmusik, klassisk orkestrering, hur gör du för att få en bättre ljudbild för CD-produktion/filmvisning?
(OBS detta gäller mastring av final mix. Inte eventuell per-spår-editering.)

1. Gör inget speciellt. Låter det vara som det är. (Ingen EQ, ingen compression eller något i den stilen.)
2. Lämnar mixen 3d - 6db under 0 för att göra det möjligt för senare mastring ifall låten tas in i en film.
3. Skickar till professionel mastring enligt konstens regler. [Till vem? Kan du rekommendera något/några företag som du har erfarenhet av?]
4. Använder en egen tool-chain som innebär en signifikant förbättring. [Vilka verktyg? Hur gör du ifall du ska beskriva som en lista av ett antal konkreta steg?]

...eller en kombination av ovanstående siffror.

Detta ska vara en enkät och ingen diskussion. Vi kan diskutera resultaten och svaren i en annan tråd senare.
Så för att hålla tråden ren:
- Inga flumsvar nu.  :P  Svara endast någon av siffrorna ovan. Motivera gärna ditt eget val, men ifrågasätt inte andras val (för då blir det en diskussion).
- Om du ombes ge konkreta exempel men inte vill eller inte kan. Gör ingen utläggning om att "det går inte att svara på" utan lämna då den infon tom istället.
- Om du tycker att hela frågeställningen är fel, svara inte alls i denna tråd. Skicka ett PM till mig istället och berätta varför så kan jag uppdatera.
- Om du tycker att någon gör fel, ta det i ett PM. Inte i den här tråden.

Så vi får lite statistik på hur folk gör.  Jag vet inte hur många som håller på med klassisk filmmusik här på detta forum. Kanske underlaget blir för klent. Men det är värt ett försök.  B)

/Christian

17
Studio, produktion och övrigt / Jag har fel
« skrivet: 29.12.2010, 19:49:14 »
Hej!

Jag har läst lite mix-mastringslänkar på olika forum, men det jag hittat är lite för mycket flum och godtyckligt prat för att jag ska få något ut av det. Om det som jag skriver om redan finns någon annanstans bättre beskrivet så tipsa gärna, så tar jag bort den här posten. Annars kommer här en väldigt konkret lista på hur jag jobbar.

Jag tänkte berätta om min egenuppfunna och antagligen korkade nybörjar-mix/mastrings strategi för Cubase projekt.
Så här gör jag när jag skriver STORA Cubase projekt med filmmusik i klassisk/world-etno stil.
(Betoning på STORA projekt där laddningstiderna är långa.)

1. Skapar mitt Cubase-projekt och skriver kompositionen: "Låtnamn_A01.cpr"
   (Här får ni lite versionshantering på köpet:
      Steppar upp numret för varje ny sparning och skapar version B01 ifall arret grenar ut sig i något nytt intressant och kanske blir en helt ny låt.)
2. Exporterar 4 separata audio-tracks:
   - körerna
   - brasset
   - stråkarna
   - percussion
3. Skapar ett nytt kombinerat mix/mastrings-projekt där jag inkluderar dessa 4 tracks:  "Låtnamn_Mix_A01.cpr"
4. Finjusterar balansen mellan traxen (den ska ju redan vara "så rätt som möjligt" i originalprojektet, men smågrejer kan göras här)
    Så blandar man inte in kompositionen i samma filsparning som mix/mastrings-varianter. Kan vara bra att separera.
5. I samma mixprojekt, på master-kanalen lägger jag till
    - EQ
    - maximizer (*Edit: plockat bort extgra softlimitern här som inte behövs om man gör rätt i Maximizern*)
6. Provlyssnar mig trött tills jag får det sound jag vill ha.
7. Export final song!
På det här sättet upplever jag att musiken "når ut" lite bättre från mina stora TV-högtalare. I lurarna låter ju "allt" bra.

*Edit: En fundering jag har är att man kanske borde lägga EQn separat på varje track istället.*

Någon kanske säger "skicka dina grejer till ett proffs". Just nu är det för dyrt.
Låt oss istället för diskussionens skull försöka se vad jag håller på med.
Är det helt tokigt? Gör jag något rätt? Själv tycker jag iaf att slutresultatet låter bättre.
Det jag försöker åstadkomma är i princip att göra en slut-mastring på en färdig mix, dvs detsamma som en professionell mastering studio gör när man skickar in en mix till dem. (De har ofta inte flera spår att tillgå, utan endast en audio fil med slutmixen.)

Jag tar inte illa upp för totalsågningar, men ni kan väl vira in det lite snyggt...  :lol:

Hur gör ni? Har ni någon konkret liten toolchain i stil med min, dvs en lista av t ex 2-3 steg att göra mastering på slutmixen?

Hälsningar
/Christian

18
Medlemmar / Ny filur: Christian Andersson
« skrivet: 26.12.2010, 22:50:28 »
Tjena!

Jag heter Christian Andersson och är född 1974 så har ni min ålder (så slipper jag uppdatera min absoluta ålder i den här tråden varje år... B)
Jag skriver mestadels klassisk musik med Cubase och en massa VST-pluggar. Har fokuserat på den inriktningen i ca 2 år nu och det är fantastiskt roligt.
Ska försöka dela med mig av kompositionstips och Cubase tips allteftersom jag lär mig nya grejer (se Cubase-tråden där jag lagt in mina för nuvarande bästa tips).

Lycka till med musiken allihop & keep up the good work!
/Christian

19
Studio, produktion och övrigt / Cubase och EastWest Quantum Leap
« skrivet: 26.12.2010, 22:04:45 »
Hej,

Jag har WinXp, Intel Quad 2.9 GHz, 4 GB ram och jag kör Cubase 4 Studio tillsammans med en massa East/West plugs (ja... det har kostat, så nu är jag fattig). När man sitter och pular så råkar man ut för diverse strul och konstigheter och det har resulterat i en listan lista av tips & tricks. Tänkte dela med mig av mina ostrukturerade tips. Kanske det kan hjälpa någon här. Jag har skrivit dem på knagglig engelska för att kunna dela med mig på internationella forum.

Ni får VÄLDIGT gärna korrigera mig om det jag skriver här verkar helt fel. Men de här grejerna har i alla fall hjälpt mig.

Cubase Performance improvements to avoid pops & clicks:
- Increase Asio Buffer Latencey Delay: from 10 to 20, or higher.
- Press F11 and VSTs that are currently not used, e.g. if you are working with drums, you can disable choirs for the moment. Toggle ON/OFF-button. (Don't unload)
- Windows Process Explorer: set prio = Realtime on Cubase. Not sure if it helps...
- When Play-Reverb is enabled, Cubase consumes 4-7% CPU / Play instance even when not playing! (Bug in PLAY engine?)
  Solutions:
  - Disabled those Play-instances temporarily if not working with them.
  - Redirect the PLAY-instrument to FX-track and use Cubase-built-in-reverb instead!

Rendering-issues:
- Pops and clicks and/or volume drops and truncated instruments. 48 kHz / 24 bit is often the cause. Solutions:
  - Render to 44 kHz, 16 bit! (Even when rendering to Pool: Let Cubase auto-convert to 48 bit afterwards if needed.)
  - Try to enable Real-Time rendering. It often helps with choirs!
- Instruments get truncated and sound strange when being played:
   - If the instrument is being routed to a Cubase FX channel with Reverb, try to Disable the Cubase-Reverb on this FX channel.
           Render first to audio-file, then use reverb afterwards on the rendered audio.
   - The instrument may be used the same samples as another instruments in the same PLAY engine,
          e.g. some brass instruments share samples with other brass instruments and it seems that a PLAY engine
         can then have troubles to correctly render the same samples at different MIDI tracks at the same time.
         Solution: move one of these instruments to a separate play engine.


Volume issues (there is very low or no sound):
- Check volume automation, both for the instrument track and the VST track
  -  Project Menu -> Show All used Automation
- Check MIDI volume controllers: C07 and C11
- Check that the instrument is using correct MIDI channel.
- Storm Drum uses the Expression (C11) for individual volume settings
- Check that no other instruments on the same VST changes volume on that  MIDI channel.
- Extreme panning (far to left or right) will lower the sound. Check automation!
- Play VST instruments are silent. Engine is out of memory! (Check PLAY Settings/Streaming/Engine)
  -Must restart Cubase!
  - May have to remove some instruments from the project if the Play Engine is out of memory
  - May have to reboot the computer


Lite generella tips för klassisk filmmusik (ja... jag SA att jag skulle vara ostrukturerad!  :)....
- Soft limiter on Master Channel (this can be controversial... but I like it! :-)
- Group several instruments on same FX track to apply common reverb (saving CPU) and efficiently manage their volumes together.
- Remember panning can be nice for balanced sound and a more interesting sound picture
   ... but often not needed on EW Symphony Orchestra because the instruments are already on their correct "positions".
- Remember to use tempo changes to make the song “alive”.
- Remember to use Reverb!
- Remember that low volume is good for creating dramatic crescendos.
   So... Don’t stay too long on a high volume.
- Use velocity for a more realistic instrument-sound (applicable on EWQL).
- Use articulations to make the composition sound more real.

För att slippa att supertungt och stort project med EastWest Symphony Choirs Wordbuilder + resten av musiken, använd 2 separata project:
- ett för instrumental
- ett för Wordbuilder
Använd enklare körer i instrumental-projektet som inte slukar så mycket minne, tex  "Ahhh"-körerna, för att få ett hum om hur körerna ska sjunga.
Exportera sedan instrumental-tracket och importera det i Wordbuilder-projektet och jobba vidare där med körerna mot instrument-tracket.
Detta kanske inte är några problem om man har 16GB och Windows 7 med i7-processor eller lite slave-datorer... då kanske man kan slafsa in allt i ett projekt. För mig blev det lite för tungt emellanåt.

Angående Symphony Choirs Wordbuilder: Är det bara jag som blir gråhårig av att jobba med detta?
Mina kommentarer:
- Det går inte att använda Wordbuilder till att sjunga en massa komplicerad text (Men visst... jag gjorde det inte enkelt för mig när jag provade "Sjörövarfabbe Farfars Far").
Texten "Domine" på latin funkar dock bra. (Det är därför man hör det ordet i alla TV-program, t o m i svenska Expedition Robison-bakgrundsmusiken, även det mig veterligen inte ingår några latinska gudstjänster i det programmet...)
- Ska du göra något med Wordbuilder, boka en heldag, för detta verktyg har minst 10 timmars strulfaktor inbyggt eftersom körsamples kan variera väldigt i volym och inspelningskvalitet, så man måste typiskt sitta och handcrafta varje ord och och en hel mängd av de bokstäver som ska sjungas. T ex finns där vissa vokaler i tenorstämman som har inbyggt brus som man inte kan bli av med. Massor av konsonanter måste boostas upp i velocity och volym, annars hörs de inte, etc, etc.
- Wordbuilder är ändå ett fantastiskt verktyg, och jag älskar det.  Nej... älskar var ett för starkt ord. Men det är... trevligt.

Jag ska se om jag kommer på fler grejer.
/Christian


... och förresten är den nyfikne välkommen att lyssna på vad jag har gjort med EWQL Sym.Choirs/Orchestra...
Jag har bara precis börjat lära mig lite om de här verktygen så jag är en NYBÖRJARE:
www.craze.se/newmusic.htm


Sidor: 1