Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - rambo

Sidor: 1 2
36
Medlemmar / MjukisRambo
« skrivet: 02.03.2007, 00:35:45 »
Började med inspelning 1968 när 4 kanaler var multi-track, förmodligen innan de flesta av er fått sin första dator....i en tid då outboard och inserts var ett okänt begrepp, så jag har haft 40 år på mig att lära lite i taget....
Kanske lite klumpig att uttrycka sig ibland, låter kanske lite besserwisser, men det är lätt att glömma att lång erfarehet ibland gör att man tar vissa saker för givet, så ni får ha ett visst överseende.....
Första studiojobb....Tasivallan Presidenti.... finskt kultgäng som skulle ha en Phaser-effekt på en mix....då innebar det 4 st 2-kanalare uppkopplade och tummen på en bandspole...."Itchyca Park" med "Small Faces" hade gjort det på skiva....det sket sig duktigt kan jag säga....

mvh
Olle

37
Är nog en bra idé att smörja upp alla stämskruvar, kan ju behöva stämmas i framtiden. Jag brukar använda samma smörj-spray som man kör på elprylar (finns på typ elfa eller Kjell)...både uppfrån och på baksidan som inte brukar vara helt täta... amatörfix..javisst...sorry Nysse...

Olle

38
En liten filosofisk fundering bara... "bandmic´ar har en behagligare dist, dynamiskt funkar bäst på close up baskagge/virvel, stormembranare klarar mer close up vocal" mycket av detta handlar väl om hur mic´arna beter sig när man kör dom i olinjära området, alltså hur dom beter sig när dom överstyrs eller använd i en situation som dom egentligen inte var designade för.
På samma sätt som att rörburkar har "en behagligare dist", att analogband distar bättre än AD-omvandlare, trafo klipper snyggare än IC-input/output....ingen tillverkare ger kurvor för hur sakerna låter när dom "körs fel", visst är det en del av soundet...men egentligen...vilket pryl har ballast dist...är det inte det vi pratar om...

Olle   

39
Studio, produktion och övrigt / SV: Hänga micen upp-och-ner?
« skrivet: 01.03.2007, 23:09:57 »
En lite story som är "off topic" (hoppas ni ursäktar): "En kultartist i Sverige vid namn Curt Nordlander, med artstnamn Don Curtis (Sveriges enda Mohawk-indian), var lte speciell. Jag spelade in honom i Europfilm´s studio 2 en gång på sjuttiotalet. Han ville ha "det Engelska burkiga sångljudet".
I alla fall, en rör U47´a ca 2 m över golvet, Curta´n står under mic´n tar sin jacka och sveper runt huvudet och mic´en som en strut. Sen sjunger han, i slutet av låten ska det vara en zippotändare som tänds, jag hör hur han fumlar med tändaren, slånger mig på TB-knappen och skriker "neeeejjjj".....det sista som hörs är zippo´n som tänds under U87´an.....där gick den mic´en....det blev ingen alteranativ tagning eller dubb..." 

Olle

40
Studio, produktion och övrigt / SV: Premiär-neopionjär i ämnet*
« skrivet: 01.03.2007, 22:54:23 »
Hej gubben, även om man ska akta sig för att säga "att det var bättre förr" så kan man nog, utan att få allltför mycket på skallen, säga att det var annorlunda. En inspelning hade nästan alltid en producent och en arrangör, i stort sätt allt var skrivet. Stråk var sällan mindre än tolv gubbar, ibland full symfoni med 40-60 musiker, idag finns inte ekonomi för sån´t tyvärr. Kör var nästan alltid 4-6 pers, skriva stämmor, allt var arrangerat.
Vi har, som du, en underbar akustisk lokal (150 kvm, 850 kubikmeter) som låter kanon, lite åt gamla Abbey Road-hållet. Men ändå vill kunder idag oftast spela in med förstärkare i olika rum, man vill ha det separerat.
Varför? svårt att säga, osäkerhet (eller ovana) hos producenten kanske, man vill ha alla options kvar vid mix kanske, man har kanske svårt att avgöra hur rummen (akustiken) kommer att påverka varandra vid mix.
Dom egna saker vi gör, där rummet och läckaget utnyttjas, är betydligt "bättre" enligt vårt förmenande, kortare mixtid och ballare sound.

Men istället för att se det som antingen eller, bättre eller sämre, så ser vi det som en nisch vi kan utveckla och jobba med.
Det är inte bara det ambienta rummet som är viktigt (för det vi vill göra) utan minst lika viktigt är att artist/producent/arrangör förstår att rätt utnyttja denna, idag, väldigt speciella miljö.

By the way, har du fått tag i boken jag tipsade om i en annan het debatt? Du kommer att älska den, om inte hör av dig så får du uppgifterna igen.....

Ambienta hälsningar
Olle
   

41
Hmmm... om man kunnat planera och beräkna allt så hade jag nog fortfarande varit lyckligt gift. :P
Vi ska nog kunna komma upp med ett "document for discussion".....

Olle

42
Studio, produktion och övrigt / SV: Hänga micen upp-och-ner?
« skrivet: 24.02.2007, 21:47:51 »
Tog det inte som en pik.... snarare en anledning till att fundera....
Men din "ånglösning" är väl lite som dom perforerade metallskivor som säljs idag....för övrigt rätt bra saker. Men om det blir för komplexa saker så kommer vi in på diffusionsteknik och det återkommer jag om....

Olle

43
Tack, det kanske är en bra idé.... men man ska komma ihåg att teori är en sak, att bygga fullt ut från scratch. Jag har hört många "taskiga rum" där det gjorts kanonsaker, så jag delar gärna med mig... men man ska hantera det med förstånd, det är en komponent i det stora, på samma sätt som att ett par "äkta 1176 eller en Fairchild" inte betyder en hit-mix.

Återkommer under veckan, sen får Claes komma in å hacka på mig med sina synpunkter.

Olle

44
Studio, produktion och övrigt / SV: Hänga micen upp-och-ner?
« skrivet: 24.02.2007, 21:26:05 »
Hålle med om att det där med segelbåtar gick lite off topic kanske...hmmmm tack Emulator för visa hur korkat det var, sorry för det.
Enklast är väl faktiskt att sjunga vid sidan om mic´en, ev in i en dummy-mic. Annars funkar ju dom som visats på bild väldigt bra.

Olle

45
Studio, produktion och övrigt / SV: Hänga micen upp-och-ner?
« skrivet: 24.02.2007, 20:49:54 »
Njae...knappast mer "raggarlösning" än att spela in Status Quo´s Vox AC30 på muggen på studio bohus, eller att "trum-skottet" i Simon & Garfunkels "the boxer" är inspelad i ett hisschakt på CBS 57. Saker funkar olika vid olika tillfällen, hade det funnits den "perfekta mikrofonen" eller det "perfekta puffskyddet" så hade livet varit f....n så mycket enklare. Skumgummipåse är bra och funkar i de allra flesta fall, men det är lite roligare och ta det en bit till, om man inte nöjer sig med 90% utan vill ta det längre. Men jag håller med, som ett generellt råd är puffskydd betydligt bättre än blompinnar.....

Olle :rolleyes:


46
Ok tack...just give me a couple of day´s
 :huh:

Olle

47
Ett litet påpekande kanske.... Vid låga frekvenser gäller "läran om vågors utbredning i slutna rum", högtalarnas placering i förhållande till vägg har inte så stor betydelse, annat än att det blir högre koppling till rummet i hörn (2,3 eller 4 "pi").
"Spegelteorin" gäller inte vid låga frekvenser, den kommer in först över 2-300Hz när man går över till "ray tracing theory". Vid låga frekvenser är det nog mer som "skrattkammaren" på gröna lund...man vet aldrig var sakerna dyker upp. "Speglar" funkar från typ 300 och uppåt, men kan inte bara dämpas ut utan måste balanseras med diffusion för att skapa ett "diffust fält" som måste till, speciellt i små rum (the samll room syndrome).

Kan utveckla detta resonemang..men det kräver lite tid och arbete....om intresse finns

O

48
Studio, produktion och övrigt / SV: Hänga micen upp-och-ner?
« skrivet: 24.02.2007, 19:29:18 »
Även om tyskar anses vara ett noggrant släkte så finns det vissa brister i gamla mic-hållares konstruktion, mic´arna viker ner sig på grund av tyngden. Så man försöker hitta ett läge där mic´en sitter kvar, sen mpå det vara upp-och-ner eller vad som en funkar.
En mikrofon är bara ett korkat meterologiskt instrument som registrerar förändringar i lufttryck, oftast ganska bra och ohyggligt dyrt. Den har ingen aning om upp, ner, bak eller fram, omvandlar bara förändringar i lufttryck till elektriska signaler som ljudgubbar brukar kalla musik.

Som en högtalare så blir även röst mer riktad i högre frekvens, vårt eviga balansproblem, vissa svaga konsonanter (som är viktiga i just det svenska språket) består ofta av lusft som pressas ur munnen...s, t, p o.s.v. Mikrofoner gillar detta lika lite som när det blåser ute...lågfrekventa störningar.... ett problem med segelbåtar är att riggen (mast och stag) stör luftsrömmen alltför mycket...... alltså en rund sak i luftströmmen är ett problem...en rund sak framför mic´en stör och bryter upp luftflödet mot membranet. En rund penna, blompinne, eller vad det nu kan vara...gör underverk...men den ska helst vara rund....en åttkantig bic-penna kan få motsatt effekt. 

ha re

O

Sidor: 1 2