Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - rambo

Sidor: 1 2
1
Studio, produktion och övrigt / SV: Ta upp hela rummet
« skrivet: 03.02.2009, 02:09:33 »
Kanske din "gamla kassettbandare" har en inbyggd AGC som kompenserar ljudnivån vilket är det du upplever som "hör som örat".

Alla mikrofoner är dumma meterologiska instrument som registrerar (visserligen snabba men ändå) förändringar i lufttrycket. Ingen idag tillgängnlig mikrofor kan mäta sig med hjärnans förmåga att hantera ljud.

Ingen mikrofon kan särskiija ljudvågor från ett bra solo från en nylonsträngad gitarr från en bullrande luftkonditionering eller stojiga ungar, som vårt hörselorgan kan sortera ut.

Hörseln kan bedöma och avgöra riktning, det kan inte en mikrofon, har ljudet en gång passerat en mic så kan hörseln inte längre avgöra riktning, därför låter inspelning i ett rum oftast som skrammel. Det är så det låter..men om man befinner sig i rummet så kan vår hörsel fokusera på det som vill höra...en mikrofon kan inte det, oavasett pris.

Så om kassette har inbyggd AGC och det låter ok, så kolla om den funkar på extern mic....om inte...kör vidare på det du har.
Om du väljer att börja spela in på dator....välkommen i studioträskets värld av bara mer prylar för att det ska funka......

skål  /O

2
Studio, produktion och övrigt / SV: Grundläggande mixning!
« skrivet: 03.02.2009, 00:10:41 »
Ett tips: Lägg upp rösten så tidigt som möjligt, om den lät bra vid inspelningen trixa inte med rösten, ha den som den är.
Kolla till och från mot rösten så du behåller den referensen.

Det är så lätt att skruva in gitarrer och syntar så man vrider öronen och rösten sen låter keff när den kommer på. Kolla dina eq, har du samma precence på allt har du nog bara skruvat om öronen.

Ta bort alla kompressorer ibland och kolla hur det låter utan.....man vänjer sig snabbt vid ett komprimerat ljud....mindre kompressor är ofta bättre än mer eq.

/o

3
Studio, produktion och övrigt / SV: Nivåer i bord och ljudkort.
« skrivet: 02.02.2009, 23:37:11 »
En orsak kan vara hur olika system definierar "clip eller over". I den digitala världen finns ju inte detta värde, det finns bara "alla bitar använda". På Sonys gamla system definierades "over" som fyra samples i rad där alla bitar var utnyttjade, om det sen var 0,1dB över eller 100dB över vet inte systemet om.

Problem uppstår i DA om du har en inspelad signal som överstyrd och har blivit fyrkantvåg. Att årterskapa den i ett analogt bandbegränsat system (typ 48 kHz = 24 kHz BW) går inte, på grund av bristen på övertoner (i och ur fas) får man rigningar i kantvågen upp till 1-3dB över noll, som får analogkretsarna att bottna mot matningsspänningen (latch up) vilket oftast har nån mS recovery innan det släpper.

Så att kolla är: hur snabba är dina overload på bordet, reagerar dom på absolut peak?
Hur noggranna är datorns mätare, ner på sampad nivå eller är det ett average.
Med bra DA bör man kunna köra en trimmning på +4dBm = -18 dBFS vid närmic inspelning, och -14dBFS vi mix om du jobbar ett tag med att få en hyfsad "crest factor". +4 (0Vu) 1,23V mot -16dBFS är ett värde som ett bra avrage för dom flesta saker.

//O

4
Studio, produktion och övrigt / SV: Högfrekvent ton i monitorerna
« skrivet: 27.08.2008, 01:39:16 »
hahaha

kan bara instämma och kopiera in:

edit:   Det gäller att inte hålla på med en massa annat när man skriver utan få iväg inlägget medan tid är...   Bra att det löste sig. Nåväl, min betraktelse får väl stå kvar, den kanske kan vara till nytta för någon annan senare... 

Skönt att du hittade felet

5
Studio, produktion och övrigt / SV: Högfrekvent ton i monitorerna
« skrivet: 27.08.2008, 00:40:06 »
jo men det har ju pratats om jordfel och ta hem en elektriker vilket knappast känns som lösningen.
switchade nätagg är oftast typ 40 kHz, men varför då bara i monitorerna....om det funkar vid inspelning?? frågan är om det är en ren ton (typ 19kHz linjefrekvens), typ ett rent pip eller ett kantvågsfnissel som han hör.vi vet ju inte vad riktigt snubben har för prylar
problem med switchade nätagg brukar ju oftast dyka upp som ett besvärande högfrekvent brus....om det inte blir nån spegelfrekvens i DA

håller inte riktigt med om ökad risk för störning vid obalanserat om man inte jämför obal med trafo-balanserat.

/O

6
Studio, produktion och övrigt / SV: Högfrekvent ton i monitorerna
« skrivet: 27.08.2008, 00:03:41 »
visst flintan, men ändå...varför en högfrekvent ton. även ett obalanserat system ska lman kunna få att låta lika bra som ett balanserat. Jordsaker är normalt 50 eller 100Hz, HF kan givetvis vara jordrelaterade men knappast från ströförsörjningen

7
ett alternativ skulle kunna vara att du bygger bafflar som hänger på skenor på väggen. Ena sidan med tyg/isolering, andra sidan med perforererad masonit. 50 eller 75 tjocka bafflar som enkelt gor att haka ner och vända....soft eller hård yta. kan även lyftas ner och användas som skärmväggar.

8
Studio, produktion och övrigt / SV: Högfrekvent ton i monitorerna
« skrivet: 26.08.2008, 23:42:47 »
så frågan är om det är en ton (pip) eller en högfrekvent störning....Emulator har en bra point, har du spottar/leddar med dimmer.......skulle kunna dra en pinsam historia om detta men avstår nog  :wacko:

9
Studio, produktion och övrigt / SV: Högfrekvent ton i monitorerna
« skrivet: 26.08.2008, 23:11:25 »
för det kan väl inte vara så att det är skärmen som orsakar detta, jordsaker brukar oftast vara brum eller fnissel men det är ganska sällan man stöter på det numera.  :blink:

10
Kom igen Claes, en Shure SM56 är gjord för närmic, den är designad...både element och mic´ens fysíska utformining (med back-porting och allt) är gjord för close up, sjung i mic´en.
En konding, typ U87 är inte gjord eller tänkt för att användas så......även om den klarar nivån så klarar den inte fukten från utandningar. Det gör en SM56.
Mätmässiga värden är en sak...praktisk användning är något annat.

Jag kan inte undgå intrycket av att du agerar som en bandmikarnas apostel....
"I övrigt är bandmicarna ju dynamiska micar som kan ha en lite trögare respons än kondensatormicarna - och de kräver lite mer av preampen"...vad exakt menas med detta?
I min värld är "trögare respon" sämre förmåga att svara på höga frekvenser...går inte lika högt

Ollen



11
Studio, produktion och övrigt / SV: Studiobygge
« skrivet: 08.03.2007, 01:27:26 »
Tack Flor... men ett större problem idag är nog hur vi stör upp i fastigheten....kan funka utan problem...men så en ny gnällig hyresgäst...och vips...18.00 sen tysta inspelningar.... eller inga rockinspelningar alls..... who knows.... så visst lite spydig idag men imorgon kanske jag blir din granne...hehehe

Olle


12
DC rules....the ultimate mastering :blink:

Olle

13
Studio, produktion och övrigt / SV: Studiobygge
« skrivet: 08.03.2007, 01:02:25 »
Okej håller med om att det var lite dumt uttryckt...men vi som bygger i fastigheter i sta´n funderar på; vill vi kunna spela till 18.00, till 22.00 eller dygnet runt. Valet har då oftast olika ganska dramatiskt skilda prislappar.
Det var väl inte så att mitt förslag var att "studions unika sound alltid skulle innebära en traktor i bakgrunden", mer en praktisk fundering som grabbarna som en byggde den klassisk "Tha Barn" hade....ibland kom det ett flygplan och då fick vi göra om.... kanske inte en ideal situation men dom rullade på bra under ett antal år....
Frågan är väl hur många av våra inspelningstimmar kan bonden störa....visst kan man bygga bort problemet helt... men frågan är om det är där pengarna gör mest nytta.


Olle

14
Nejdå Violinen jag har inte missat sajten.....men jag har också följt en mängd andra tester och diskussioner i ämnet. OM det nu vore så att en viss typ av mikrofon, eller att vissa märken, vore bevisligen bättre, varför skulle då etablerade inspelningstekniker välja andra typer eller märken?
Om nån kunde bygga den perfekta mikrofonen så skulle det logiskt sett bara finnas ett märke på marknaden, kanske skulle dom mikrofoner man använder för att mäta akustiken med, typ B&K m.fl, anses vara "perfekta"....kan vi mäta vårt kontrollrum och låta resultatet avgöra hur vi bygger sitt rum....

Alla mikrofoner färgar ljudet mer eller mindre, ingen mikrofonkombination kan återge det som hörseln upplever i en akustisk miljö. Det är bara en fråga om hur nära det eftersökta resultatet man kan komma, eller hur angenämt man upplever färgningen.
Bandmikrofoner har funnits i studios sedan 40-talet, under lång tid har man ofta ansett att det inte varit "first choise", andra trender har styrt. Idag kan vi se en "band-mik-hype", har dom blivit bättre, eller har man missat nåt under alla år.
Det går mode och trender i alla prylar, på samma sätt som 1176´or och LA4´or, rörpreamps och annat.

Notera att jag inte alls är emot bandmic´ar det är utmärkta verktyg vid inspelning..... men det är knepiga och ömtåliga monster att hantera och att betala tokpriser för gamla bandmikar tycker jag är galenskap. Hur kollar man premagnetisering och ev band-tension på en gammal RCA innan man plockar fram kontokortet? 

Olle
 

15
Studio, produktion och övrigt / SV: Intressant läsning?
« skrivet: 08.03.2007, 00:13:46 »
Hmmm..kom från ett release=bira party igår  :P och hade väl kanske inte mina mest objektiva glasögon på mig  B)
Bob Katz är en en mycket klok och erfaren man med massor av kloka synpunkter som borde få mer support och uppmärksamhet från folk som verkligen bryr sig. Jag har nog läst allt på hans sight både två och flera gånger för att riktigt förstå och komma in i "tänket".
Faran kan dock vara att man upplevs som innovationsfientlig eller en "det var bättre förr" figur, så är det inte, dagens verktyg är betydligt mer effektiva och användbara.

Man ska nog läsa "gubbarnas synpunkter" just som ett sätt att tänka, ett sätt att närma sig och hantera materialet. Istället för att se det gamla som begränsningar, ska man anamma hur dom tänkte.... och sen länka det det till dagens verktyg och de möjligheter som nu finns.

Ljud refererar i många fall till minnesbilder och sån´t som vi lärt oss (tecknad film, Tom å Jerry, Gråben...) ljud används för att trigga emotions...i musik, som filmljud, på radio...
Det var ju inte så att gamla BBC-sändningar med AM och bandmicar var "bättre ljudkvalitet" än vad vi kan åstadkomma idag, MEN den emotionella minnesbilden av dessa sändningar är fortfarande så stark att man värdesätter programmen. Kanske var det inte alls ljudet som var bra utan programmet och innehållet var så bra så det är det man minns...inte hur det lät....

Olle   

16
Studio, produktion och övrigt / SV: Summeringsmixer
« skrivet: 07.03.2007, 02:36:46 »
I min enkla tekniska värld är summeringen den förstärkare som ska summera ihop mix.bussens signaler, alla kanaler som som är utlagda till mix. Ett nog så knepigt uppdrag som man löser med en del intelligenta analoga lösningar, och tämligen enkelt med ganska snabba algoritmer i den digitala världen.
Så en extern summering för 20 tkr om man inte har 32 ch ut känns meningslöst...eller?
Möjlige pratar vi om "additativ compressor" alltså att ha en okomprimerad mix och i den blanda in en hårt komprimerad kopia på mixen för att minska crestfaktorn och höja den opplevda nivån utan att toppklippa materialet.
Är det det ni talar om ?? :rolleyes:
 Olle

17
Ok nu har jag läst alla länkar jag fått och låt mig först säga: Banmd mic´ar är en av de saker som finns i en teknikers verktygslåda....inte bäst på allt..men bra på många saker. Så jag har inga antingen eller.

"AES paper" var väl mest om hur man kunde spela in "4´a stråk, 6 blås eller kör i en config 8 mic på en gång" genom att placera instrumenten intelligent. Alltså hur man slipper onödigt sidläckage genom att placera 8 instrument på rätt ställe.
Claes länk var intressant.... men han har ju BBC AM-sändningar som referens (vi talar då om typ WW2). AM var en signalkedja till lyssnare som är "gone forever" den må ha varit bra men den är ersatt....

Jag kan hålla med om att bandmicar är bra.... men inte att dom är bäst.... inte att pris/preformance alltid är motiverat....

Och jag återkommer till mitt första inlägg... hör man skillnad på en bra bandmic och en konding när dom jobbar inom sina områden? VAd är skillnaden på en Coles och en Sennheiser 405?

Olle 

18
En dynamisk mic är oftast mer riktade..ja, sämre frekvensgång...ja möjligen.. men marginellt,
Vad du säger är att en kondensatormic har sämre riktverkan än en dynamisk mic, eller?
Hur är då en bandmic i förhållande till en konding eller dybamisk mic?
Olle

19
Studio, produktion och övrigt / SV: Premiär-neopionjär i ämnet*
« skrivet: 07.03.2007, 01:42:20 »
Knske finns det inga pluggar för vattentornet i Växjö, men egentligen är det väl just det det handlar om, att hitta ljud/sound som påminner om nåt...som triggar minnen...något som kopplar till hjärtat..... :P för den som lyssnar.....

/O


20
Studio, produktion och övrigt / SV: Intressant läsning?
« skrivet: 07.03.2007, 01:29:52 »
Kanske Florian, men annars får vi gömma oss i samma skyttegrav som dom som varnade för "global Warming" och andra mer betydelsefulla händelser. Om man hör vad som händer, om man kan visa matematiskt vad som händer, och allt för få reagerar........

För första gången har vi en situatuion därdistributören bestämmer vilke kvalitet jag ska lyssna på, oavsett vad jag har valt att köpa för anläggning....

Olle

21
Studio, produktion och övrigt / SV: Intressant läsning?
« skrivet: 07.03.2007, 01:05:33 »
Bob må vara en vresig gubbe, på samma sätt som många andra gubbar som varit med ett tag. Men sanningen är att Audiokvalitet aldrig varit så dåligt som det är idag, distortion och klippning för knappast audioupplevelsen mot nya höjder. Trots pissiga plastgrammofoner, skivspelare i bilen, bergsprängare och annat gammalt tjafs.... skivbolagen har aldrig i historien levererat så mycket skivor med förinspelad distortion som idag.
Mp3 är till övervägande del en katastrof, duger möjligen till att testa högtalare, om du inte hör skillnad på CD och mp3...ja då är högtalaren sämre än mp3-komprimeringen.

Vi har tagit CD nivåerna in nåt som det aldrig var avsett för (love you A&R´s) och som det inte finns nån avspelningsutrustning i världen som klarar utan dist. möjligen kan man hoppas att DVD mfl kommer att återställa ordningen.

Vresig gubbe, javisst, men Bob och många andra gubbar har rätt, stoppa tokeriet och nivåracet.

Olle
 

22
Kommer det med "oljud" (förutom artisten  :P) när du använder konding, som inte finns när du kör med andra mikar??

eller?

Olle

23
Studio, produktion och övrigt / SV: Studiobygge
« skrivet: 07.03.2007, 00:39:08 »
En stilla fundering bara.... om du ligger på en åker där bonden bara jobbar precis så lite som vi storstadsbor förreställer oss...nån repa ibland när "bonde söker fru" kommer på besök....varför ska du isolera och toka till det som du låg vid arlanda?

Olle

24
Studio, produktion och övrigt / SV: Varför +4 dBu?
« skrivet: 07.03.2007, 00:11:33 »
En lång historia, återigen som har sitt ursprung bland praktiska amerikaner. För länge sedan hade man rörprylar och då också transformatorer på in/ut. Standarden togs frå telebolagen och var 600ohm ut/600ohm in. Definitionen på 0dB var 1mW (milliwatt) över en 600 ohm belastning. Utan matematik så blir spänningen (volt) om man mäter över ett 600ohm motstånd 0,775 Volt vid 1 mW signal.
Sen var det nån som hittade på en Vu-mätare...man kopplade den parallellt över 600 ohm (mellan +/-) och signalnivån minskade med 4 dB. Har för mig att det var 3,8kohm som mätaren drog vilket parallellt med 600ohm sänker nivån 4dB.
Så man drog helt enkelt på till det blev 0dB igen....vilket för en 600 ohm parallell med 3,8 kohm åter resulterade i 0,775 Volt, ordningen var återställd.
Idag har vi spänningsystem (inte effekt), kanske 5-50 ohm ut och 10-100 kohm in, vi mäter inte längre effekt vi mäter spänning.
Den gamla referensen heter väl dBm eller nåt (den som mäter effekt) nu har vi dBu eller dBV, som inte bryr sig om effekt (belastning) utan bara ser spänning in i ett högre impedansvärde (ett högre motstånd).

0 db finns nog bara kvar i gammal utrustning och internt i Neve-moduler...rätta mig om jag har fel men jag tror att Neve är 0dB = 0,775 Volt....vilket oftast ger lite extra bonusdist i ett +4dB (1,23 V) system.   Det gäller att hålla koll på detta även om det är knöligt..

Olle

25
Medlemmar / SV: MjukisRambo
« skrivet: 02.03.2007, 22:35:48 »
Ok Karma 9 kan du vara värd då....... :lol:

26
Studio, produktion och övrigt / SV: Summeringsmixer
« skrivet: 02.03.2007, 22:19:00 »
Vi kör ut alla 32 kanaler till ett analogt mixerbord och summerar då givetvis i det analoga bordet.
Vi gör så för att "vi tycker att det blir bättre resultat" och för att vi råkar ha ett gammalt analogbord inte för att "det är så man ska göra".
Om man mixar i datorn har jag svårt att se någon fördel med att köra ut kanalerna separat för att summera analogt, DA kommer då inte att jobba i sitt optimala läge på ett antal kanaler. Rimligen borde det då bli sämre resultat än att summera digitalt, jag kanske missat burkens funktion men en extern analog summering verkar lite onödigt.
Summering är väl en av de enklaste operationerna att utföra med algoritmer i digital miljö... så jag fattar inte idén....nån som har en länk som kan bringa lite klarhet....

Olle


27
Studio, produktion och övrigt / SV: Hänga micen upp-och-ner?
« skrivet: 02.03.2007, 21:50:43 »
Hur man hänger mic´en beror nog bara på praktiska saker, att man måste kunna se texten på notstället, att mic´hållaren viker sig (gamla 50-öringar passade i Neumannskruven), att det ser ballare ut (även tekniker är esterer ibland) eller vad det nu kan vara.
Ljudmässigt...har inte hört några sådana funderingar faktiskt....troligen stör notstället mer än hur man vänder mic´en.
Högt eller lågt....ja det finns nog lika många synpunkter som det finns sångare kan man tänka.

Olle

28
Medlemmar / SV: MjukisRambo
« skrivet: 02.03.2007, 03:35:11 »
hahaha...vi måste ju peppa ungdomarna så dom jobbar på så vi får pengar att softa runt som lyxpensionärer.... :rolleyes:

29
Suck...ni är för mycket...men jag ska kolla detta åxå innen jag återkommer i ämnet.
tack Claes
Olle

30
Medlemmar / SV: MjukisRambo
« skrivet: 02.03.2007, 02:58:13 »
Tack alla för välkomnandet det är ömsesidigt

31
Tack för länken Elof...lite för många bira i afton för att sätta sig in i allt detta, men jag ska läsa imorrn och återkommer, ska fundera lite över tanken på "mjuk diskant och resonanser".
Tack i alla fall
Olle

32
Håller me Lee...känns som hela radhuslängans system "flyter" eller saknar fast jord, om det är så är ditt monitorproblem ett minor problem för vad som skulle kunna hända, fast då borde ev jordfelsbrytare ha löst ut. Men hur vet du att det Greta på hörnet´s lampa i sovrummet som klickar i dina monitorer?  Skumt problem, har aldrig stött på nåt liknande.....

Olle

33
Det var inget citat ur nåt inlägg joa.. mer en samling omdömen som ofta figurerar i diskussioner, men faktum kvarstår tycker jag ...lite mycket fokus på hur saker beter sig när dom används på gränsen av sin förmåga...eller sitt designade område. Sorry om jag var var otydlig i citatfrågan

Olle 

34
Medlemmar / SV: MjukisRambo
« skrivet: 02.03.2007, 01:30:18 »
Å när du når toppen av din karriär e jag död  :P thats life hahaha
 
Olle

35
Medlemmar / SV: MjukisRambo
« skrivet: 02.03.2007, 00:45:13 »
Jag har några gamla tandbergare med spak som fortfarande funkar om du vill spela av banden....

O

Sidor: 1 2