Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Emil

Sidor: 1 2 3 4 5 ... 8
1
Studio, produktion och övrigt / SV: Mikrofon för Skrik/Growl
« skrivet: 11.10.2009, 13:07:56 »
Nackdelen med SM7:an i det här sammanhanget är att den inte ser särskilt metal ut, utan mer som något hemmahörande i köket.  ^_^

Jag tycker att den ser rätt hård ut, speciellt utan puffskyddet.



2
Studio, produktion och övrigt / SV: Mikrofon för Skrik/Growl
« skrivet: 09.10.2009, 12:24:22 »
Håller med tidigare talare om att Shure SM7 är det bästa valet, äger en själv och den har varit riktigt bra på skriksång. Jämnar till nivån på ett snyggt sätt och blir inte like stickig och jobbig som en kondensatormic lätt blir på skrikiga röster. Vad gäller preamp så är det helt rätt som JonasW säger att den kräver en hel del gain jämfört med många andra mikrofoner, men det är samtidigt inget problem om man skriker i den, då klarar man sig i stort sett med vilken preamp som helst. Ska du däremot spela in en svagare röst, eller fingerspelad akustisk gitarr gäller det verkligen att ha en ren preamp med massvis av gain.

Fattigmansalternativet till SM/ är SM57 som också gör ett bra jobb, den kan dock upplevas som något nasalare i mina öron då den saknar både topp och botten jämfört med SM7.

Något som jag tycker är viktigt med skriksång är att man ska ha en viss mån av dist på den, annars låter det lätt lite "larvigt" i mina öron. Om du har en preamp där du kan ställa gainen både i ingången och utgången kan du testa att gaina upp lite mer i ingången så det spricker upp lite när sångaren tar i lite extra.

3
Tjena!

Jag pendlar också mellan strumming och plock. Har provat en del olika märken och mest nöjd har jag känt mig med Thomastik-Infeld Spectrum Bronze 011-052. Ger en väldigt varm och klar klang på min gura. Har dock köpt lite andra märken för att testa något nytt nu. Får se om jag blir lika nöjd.


+1

4
Vad har man att vinna på att använda separata pdf program? Blir det bättre kvalitet än att bara välja "skriv ut till pdf" från vilket program som helst?

Vilket program som helst har inte den optionen. I själva verket har verkligt få program den optionen, t.ex Photoshop.

I OSX har alla program den funtionen, pdf-funktionaliteten (om man kan kalla den för det) är nämligen en del av operativsystemet.

5
Studio, produktion och övrigt / SV: Kompressor för livesång
« skrivet: 20.04.2009, 13:21:51 »
Kolla in systerpedalen Voicetone Correct, den var väldigt trevlig när jag testade den. Men en liten varning, om du kör den med någon av Creates dist-effeketer finns en viss risk för rundgång. Men det problemet lär du ha med alla kompressorer.

6
Studio, produktion och övrigt / SV: Hjälp med trumkomp
« skrivet: 08.02.2009, 16:50:50 »
Jag kan göra ett försök med mina digitaltrummor, vispar kan va lite trixigt att få till bra ibland men jag gör gärna ett förutsättningslöst försök någon dag. Isf kan du skicka en mix av låten utan trummor och med tempot angivet.

7
Studio, produktion och övrigt / SV: Hjälp med trumkomp
« skrivet: 08.02.2009, 15:36:58 »
Jag förstår inte riktigt hur du vill ha kompet efter att ha lyssnat på klippet, ska det vara vispar eller? Känner du till någon låt med ett trumkomp som liknar det du är ute efter?

8
Studio, produktion och övrigt / SV: Ta upp hela rummet
« skrivet: 02.02.2009, 11:14:50 »
Sennheiser MD21 är en klassisk dynamisk rundtagande (omni) mikrofon.

9
Tjena och tack för svar. Glömde att säga att det var mac os som jag kör på dom här diskarna. En av dom hade jag bara byglat fel så den visar rätt vid partitionering nu men den är ändå lite skum. Den andra verkar vara på gång att ge upp helt enkelt. Dom går att formatera men det funkar inte att installera os på dom så det är nog dax att skrota dom.

Det är helt meningslöst att ha flera olika partitioner i OSX.

10
Finns färdiga på Ikea för ett par hundra, har själv en i björklaminat:







Kul att den fungerar för dig. De hjul som sitter på IKEAS fungerar inte här. Därför har jag satt dessa gummihjul med ganska stor diameter på min "skateboard". Då kylningen på min dator även sker från bägge sidor, ville jag inte heller bygga en kub med mindre luftgenomströmning. Tutti kostade min 64:-+ en halvtimmes arbete, det tycker jag är helt ok. :)

Dessutom är det väldigt roligt att bygga själv tycker jag. ;)

Den jag har är öppen på baksidan, så på en Mac Pro som suger in luft på framsidan och spottar ut den därbak är kylningen inget problem. Dessutom har man 3-4cm till godo åt båda långsidorna.

11
Ja, jag trivs utmärkt i min lilla etta. Då den är nybyggd är det dessutom utmärkt isolerade väggar mot grannarna vilket är positivt för mitt musicerande.

12
Finns färdiga på Ikea för ett par hundra, har själv en i björklaminat:






13
Lene Marlin?




14

Vitsen med att använda ett sånt här program är att man undviker den ljudförlust man får, om man först gör en wave-fil som man sen editerar innan man på nytt gör en mp3:a.


Visste inte att mp3-->wav innebär ljudförlust. Trodde det var ungefär som samma antal pixlar men större skärm typ eller fylldes med nån nonsensinformation. Eller förlorar man annan information pga läsfel?

MP3-->wav borde inte ge någon förlust, däremot är det ingen höjdare att koda tillbaka den till mp3 ytterligare en gång.

15
Studio, produktion och övrigt / SV: Mikrofoner
« skrivet: 03.01.2009, 15:28:33 »
Är enda skillnaden mellan 414 och 214 fast läge? Prisskillnaden är ju enorm.

Det beror helt på vilken 414 du jämför med  ;), har bara testat mot en gammal B-ULS och då lät 214 mycket vassare och jobbigare. Inte speciellt snäll mot essen i sången heller.

16
jag håller med dig bitvis faktiskt, även om det kanske inte verkar så :D

Givet att man har tid så är det ju alltid bäst att kunna bakomliggande lagret för allt. Men för hobbymusikern så tycker jag att allmänpåläsning, EQ-tabeller, och trial and error ihop är rätt lagom.

Men om jag tar mig själv som ett exempel så uppskattar jag att jag tjänade in ungefär 1-2 år i traial and error och literatur på nätet genom att gå nybörjarkursen på Kulturama (8*3 timmar). Om man ska gå in på just tidsbrist som en faktor. Genom att lära sig något från grunden redan från början sparar man massvis med tid. Man kan effektivisera sitt eget lärande genom det.


Därmed inte sagt att man inte kan lära sig på nätet, men när en allmän fråga om grunderna i mixning kommer upp är det i mina ögon alltid bättre att ge råd om hur sakerna fungerar, än att berätta hur de ska ställas in.

17
Det är nyttigt att lära sig vad som är en bra gunr för huset. Jag anser inte att man blir sämre byggare av att veta att tex, att bacon är direkt olämpligt som isoleringsmaterial i byggnadsteknik, eller att göra pålar av torrt rågbröd inte heller är att rekommendera.


Du generaliserar lite när du säger att man inte kan göra på bägge sätten. Du kan få riktvärden OCH en teorikurs, samt testa dig fram själv.

Även om du vet exakt hur en EQ fungerar, så har det lixom inget med att göra i vilket frekvensområde det händer massa grejor när man rattar.




Nej, men lär man sig riktvärdena först, och nu pratar vi inte om inlärning i teorin utan i praktiken. Finns risken att man fastnar vid det och därmed inte lär sig prylarna och teknikerna ordentligt. Man måste verkligen lära sig hur grejerna fungerar från grunden först, att sen ha hjälp av olika eq-tabeller invänder jag inte mot i sig. Men gör man saker bakvänt finns det en risk att mycket blir fel.

18
det där eviga 'allt är bra alltid bra man gör som man vill' är lika urtjatat som att svara 'allt är ju så relativt'. Det är närmast opedagogiska plattityder som mycket sällan har hjälpt någon nånvart. Att klyva hår kring vad som är automatisering eller inte, vad som är klassiskt eller inte är också lite onödigt. Skall du ha en klassisk inspelning ut åt en publik som lyssnar på klassiskt är det bara att följa goda erfarna råd (som jag också har hört av sådana som är mig mer erfarna och här upprepar). Låter det fel, är det antingen fel spelat, orkestern fel 'uppsatt' eller dåligt inspelat. I klassiskt så närmickar man inte, så att tala om automatisering av tex vissa instrumentnivåer låter lite 'plugintänkande'. Balansen finns i orkestern helt enkelt.

om någon lyckas slå in en spik med en skruvmejsel, betyder det verkligen inte att det skall kallas 'bra hur du nu än gjorde det'. det är ett mycket dåligt tips. 'hej, spikar har slagits med hammare i hundra år, varför inte prova det' däremot kan vara ett värdefullt tips. Sen kan det vara viktigt att senare också diskutera hurudan spik (instrument) man har och hurudana olika hammare (tekniker) man kan använda.

Kan bara tillägga att det var Florian och inte jag som sa att man använde "stödmickar på soloinstrument/sångare för att dessa skall komma fram lite mer". Själv har jag liten koll på inspelning av klassisk musik men självklart är jag medveten om att en symfoniorkester inte närmickas eller spelas in på samma sätt som ett rockband.

Att bara säga "låter det bra så är det bra" kan verkligen vara opedagogiskt, det håller jag med om. Men att säga hur man ska göra i olika situationer utan att lära ut varför och hur alla verktygen fungerar är precis lika opedagogiskt i mina ögon. Jag tycker jag beskrev min synpunkt bra i mitt senaste svar på hur man bäst lär sig ljudteknik på ett ordentligt sätt.

19
För visso, men några riktvärden för en nybörjare är aldrig fel, det underlättade massvis för mig att veta ungefär vilka områden som brukar vara viktiga för tex sång.

Dumt att slå sönder hela brädan när ett par välriktade hade räckt. :lol:

Problemet blir att du med de riktvärdena kan klara dig hyfsat utan att egentligen förstå vad du gör. När du sen hamnar i en oväntad situation är du helt lost. För att fortsätta på min inslagna bana, ett hus ska byggas från grunden  :)

När jag började med inspelning för en massa år sen började jag med att gå en nybörjarkurs i inspelningsteknik på Kulturama. Kursen var på kvällstid och kostade runt 2500 kronor för 8*3 timmar. Där fick vi lära oss grunderna i digitalt ljud, olika mikrofontyper, signalvägarna i ett mixerbord (eller en daw för den delen) och grunderna för vad alla parametrar i de vanligaste effekterna faktiskt gör.

Det är så man i mina ögon skapar en bra grund för fortsatt lärande på egen hand, inte genom att säga åt någon att lyfta sången vid 10 kHz utan att själv ens ha hört grundmaterialet. Det senare är i mina ögon bara en björntjänst.

20
Har för mig att florian sa det i någon tråd, att man skall lära sig krypa innan man kan gå. Håller med där, och precis som freddy så är jag novis på området. Visst, trial and error funkar, men det är alltid bra att lära sig först. sen när man har fått lite smör-o-bröd-knep, kan man börja ta ut svängarna. Givetvis finns inga rätt/fel, men enkla knep o grundregler är bra så länge man inte är proffs. När man väl är säker på sin sak kan man nog enklare göra utsvävningar :)

Men det man ska lära sig är inte vilka eq-värden man ska ha till leadsång, utan hur man använder en eq och genom träning så blir hörseln bättre och bättre på att höra små nyanser i ett stort sammanhang. Detsamma gäller allting annat, man ska inte lära sig var man ska hamra, utan vad hammaren kan göra och hur man använder den på bästa sätt.

21
Men all musik låter inte som en kompakt ljudmatta hela tiden. Ta ett stycke musik (klassisk, jazz) där det både är glesa och täta partier. Hur skall man göra då för att få instrumenten att både låta bra vid mer soloartade partier och i ett tätt ensembelspel?

Jag skulle vilja säga att i just jazz eller klassisk musik är ju både tillvägagångssättet vid mikrofonplacering som vid mix ett helt annat än i tät pop och rock etc, en annan värld kort och gott som kräver än mer kunskap om allt ovanstående och framförallt förståelsen av instrumentens klang samt rummet det spelas in i, oavsett konserthus eller kammare och just därför skulle jag aldrig köra med automatisering som någon nyss föreslog, det skulle förgöra ljudbilden totalt i mitt tycke eftersom här vill man ha den rena karaktären bibehållen så långt det är möjligt och inget annat!

I klassisk musik tex använder man ju stödmickar på soloinstrument/sångare för att dessa skall komma fram lite mer men det är inte fråga om samma tillvägagångssätt som vid popmixning utan endast med små medel så att inte tonal balans och akustik blir förskjuten i sammanhanget som oftast mickas upp med ORTF eller Blumlein etc...

Summa summarium, denna typ av musik (glöm inte folkmusik) är inte lika tät/överlappande över registren och skall inte heller vara det tack och lov, vi behöver luft ibland och inte bara kräm/smet!!!

 B)

När du använder stödmickar, har du samma nivå på dessa då genom hela stycket, eller drar du upp dom när det är dags för solisten att briljera? I så fall har du ju faktiskt automatiserat.

22
Men all musik låter inte som en kompakt ljudmatta hela tiden. Ta ett stycke musik (klassisk, jazz) där det både är glesa och täta partier. Hur skall man göra då för att få instrumenten att både låta bra vid mer soloartade partier och i ett tätt ensembelspel?

+1 på Florians kommentar.

1) Välj bra mikrofoner och micplacering (M/S, ORTF,..)
2) Spela in
3) Klart

Ingen automatisering i dessa sammanhang!! Klassiskt är klassiskt.

Så kan man iofs säga om all musik, men jag tycker att tanken på regler inom inspelningsteknik är väldigt konstig och dum. Låter det bra så är det bra, om det innebär en kompressor på pianot, en eq på sången eller automatisering av volym, eq etcetra är av underordnad betydelse i mina öron.


Du har nog alldeles rätt. Men samtidigt funkar det inte att säga "låter det bra så är det bra" till folk som kört fast i det dom gör. Man kan behöva lite ledning, men alla ska nog vara medvetna om att det inte finns några fasta regler. Personligen så är jag rätt ny inom mix/master-jobbet, så man gör så gott man kan, behöver ledning när man kör fast, behöver höra hur andra gör för att man ska förstå hur man KAN göra t.ex. Att bli bemött med "lyssna" och "det finns inga regler" är liksom inte mycket till hjälp :D Även om jag förstår att det är dit man ska komma.

Men var drar du gränsen till klassisk musik, eller ännu svårare; till traditionell jazz. Kan man lägga en eq eller en kompressor på något i inspelningen är det ju självklart att man kan automatisera.

Det viktigaste man måste lära sig är att just lyssna. Kan man inte det spelar ingenting annat någon roll. Att lära sig lyssna och hur verktygen fungerar är allt. Utan det kommer man aldrig någonsin ifrån att bläddra mellan presets som i bästa fall fungerar lite sådär.

Edit: La till ett stycke

23
Men all musik låter inte som en kompakt ljudmatta hela tiden. Ta ett stycke musik (klassisk, jazz) där det både är glesa och täta partier. Hur skall man göra då för att få instrumenten att både låta bra vid mer soloartade partier och i ett tätt ensembelspel?

+1 på Florians kommentar.

1) Välj bra mikrofoner och micplacering (M/S, ORTF,..)
2) Spela in
3) Klart

Ingen automatisering i dessa sammanhang!! Klassiskt är klassiskt.

Så kan man iofs säga om all musik, men jag tycker att tanken på regler inom inspelningsteknik är väldigt konstig och dum. Låter det bra så är det bra, om det innebär en kompressor på pianot, en eq på sången eller automatisering av volym, eq etcetra är av underordnad betydelse i mina öron.

24
Men all musik låter inte som en kompakt ljudmatta hela tiden. Ta ett stycke musik (klassisk, jazz) där det både är glesa och täta partier. Hur skall man göra då för att få instrumenten att både låta bra vid mer soloartade partier och i ett tätt ensembelspel?

Jag skulle vilja säga att i just jazz eller klassisk musik är ju både tillvägagångssättet vid mikrofonplacering som vid mix ett helt annat än i tät pop och rock etc, en annan värld kort och gott som kräver än mer kunskap om allt ovanstående och framförallt förståelsen av instrumentens klang samt rummet det spelas in i, oavsett konserthus eller kammare och just därför skulle jag aldrig köra med automatisering som någon nyss föreslog, det skulle förgöra ljudbilden totalt i mitt tycke eftersom här vill man ha den rena karaktären bibehållen så långt det är möjligt och inget annat!

I klassisk musik tex använder man ju stödmickar på soloinstrument/sångare för att dessa skall komma fram lite mer men det är inte fråga om samma tillvägagångssätt som vid popmixning utan endast med små medel så att inte tonal balans och akustik blir förskjuten i sammanhanget som oftast mickas upp med ORTF eller Blumlein etc...

Summa summarium, denna typ av musik (glöm inte folkmusik) är inte lika tät/överlappande över registren och skall inte heller vara det tack och lov, vi behöver luft ibland och inte bara kräm/smet!!!

 B)


Har ingen större koll på inspelning av klassisk musik så där ser dina synpunkter ut att vara helt i sin ordning. Men du menar alltså att du aldrig skulle få för dig att i t ex ett country eller jazz-stycke änvända eq på instrumenten? Det låter konstigt tycker jag. Jag håller visserligen med om att i många fall krockar instrumenten inte och då är automation absolut inte nödvändigt. Men i en storbandsinspelning är utrymmet ofta precis lika begränsat som i en rockproduktion.

25
Men all musik låter inte som en kompakt ljudmatta hela tiden. Ta ett stycke musik (klassisk, jazz) där det både är glesa och täta partier. Hur skall man göra då för att få instrumenten att både låta bra vid mer soloartade partier och i ett tätt ensembelspel?

Automatisering  ;)

Har du ett piano som spelar ensamt i intro/vers1 får det ju gärna ta en del plats, men när resten av instrumenten brakar in till refrängen kan ett högpassfilter vara på sin plats för att lämna plats åt basen och trummorna för att ta ett exempel.

26
Och om man inte har 70 000 på fickan?

Två stycken småmembranare och lite gips?

28
Studio, produktion och övrigt / SV: Köpa (yttligare) en imac
« skrivet: 20.12.2008, 13:51:39 »
Vad är poängen att ha två i stort sett likadana? Går det koppla ihop dem på något sätt och få ut dubbel kapacitet eller? Om det kommer en uppdaterad imac, kan du kanske lika gärna sälja den gamla när du köper nytt?

Eller Sälja din gamla och köp en pro istället?

Tanken är väl då att använda ena datorn till musik och andra till annat.



En mac går alldeles utmärkt att använda till både musik och allt annat samtidigt. Sälj datorn och köp en Mac Pro.

29
Studio, produktion och övrigt / SV: Bilder på din studio
« skrivet: 09.12.2008, 13:50:50 »
Då gör jag om det, såhär ser det ut hos mig:

Monitorerna är Tapco S8:or va? Är du nöjd med dem?

Tapco S5, låter väl helt ok frekvensmässigt men rätt dålig upplösning i ljudet. Mixar mest i mina lurar nuförtiden.

30
Studio, produktion och övrigt / SV: Bilder på din studio
« skrivet: 09.12.2008, 12:03:16 »
Då gör jag om det, såhär ser det ut hos mig:







31
Studio, produktion och övrigt / SV: Bilder på din studio
« skrivet: 09.12.2008, 01:00:39 »
edit: tog bort inlägget

32
Studio, produktion och övrigt / SV: Vilken preamp blir det?
« skrivet: 03.12.2008, 16:08:48 »
Välkommen tillbaka Florian!

33
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 02.12.2008, 15:18:49 »
Dags att tvätta tangentbordet Lådan.  :lol:

Eller händerna?  <_<

34
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 29.11.2008, 18:27:41 »


Fender Jazzmaster classic

Grattis! Underbar gitarr det där. Är den usa eller japan tillverkad?

Jag har en blå japan. Tyvärr har den en dålig konstruktion på stallet, vet inte om det gäller usa modellerna med? Med originalstall hoppar strängarna mellan gängorna och man vet aldrig riktigt i vilken skåra strängen ska ligga eftersom det finns typ 10 möjliga.. Dessutom kan man justera höjden på varje sträng separat med små skruvar som hela tiden skruvar ur sig..

Så jag bytte till ett mustang stall istället. Det är nästan likadant men har solida stallsadlar av olika tjocklek och med endast EN skåra istället för jazzmasterstallets avkapade gängstavar. Det fungerar mycket bättre men tjocka e strängen trillar fortfarande ur läge och på senaste giget så lossnade hela e strängens stallsadel + skruv o fjäder och for iväg bort under publiken nånstans...inte så kul.

Vad jag förstått så bör man rikta om halsen och höja stallet så att strängarna får en brantare vinkel. Alt. montera en sådan "klammer" som håller ned strängarna bakom stallet, men då är jag rädd att andra egenskaper hos gitarren försämras..

Jazzmaster-stallet är byggt för riktigt tjocka strängar, med ett 0.11-set slipper man ofta de problem du beskriver. Skruvarna till stallsadlarna har jag doppat i sockerdricka för att de inte ska röra på sig.

35
Vad är det för fel på vanliga cd-skivor du känner till väl?

Sidor: 1 2 3 4 5 ... 8