Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Lee

Sidor: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
176
Om kontrollrummet.com / SV: (smyg)REKLAM
« skrivet: 31.10.2007, 12:06:51 »
Oj, förlåt!

Jag hade missat att vi hade lagt ner den här tråden! :huh: :huh:

177
Om kontrollrummet.com / SV: (smyg)REKLAM
« skrivet: 31.10.2007, 12:05:23 »
Ja du fonky, vad skall man säga? Du var rätt saklig i dina inlägg, till skillnad från två av de andra kamraterna. (Även om jag tycker inlägg 2 ligger allt för nära ett personangrepp, som jag tycker är onödigt.) Men i sak förstår jag vad du säger och håller delvis med. Man skall ta alla försäljare med en nypa salt.

Men även om man inte är försäljare och bara mycket aktiv på olika forum så kan man färga diskussionerna rätt kraftigt. Säg Neve och alla ställer sig i halleluja-kören. Säg Behringer och alla spyr galla. Detta trots att många inte har använt sig Behringer i inspelningssituationer, eller gjort en jämförande inspelning, och ännu fler inte har en aning om hur en Neve-strip låter. Jag garanterar som tidigare att Florian, Vogel, med flera skulle kunna spela in plattor med Behringer och få det att låta hur proffsigt som helst och ingen skulle ana att det var "skitprylar". Och en Neve-strip i händerna på en amatör kan ni nog gissa vad det skulle bli av...

Själv lyssnar jag på Claes därför att han kommer med en del bra råd. Men jag väger alltid in andras råd och funderingar och inte minst mina egna tester. Att lyssna på enbart en talare är fullständigt meningslöst, eftersom man inte får en hel bild på det sättet. Att sedan de som är nya på ett forum inte vet vilka de skall välja att lyssna på är tråkigt men det gäller alla forum man smyger in på. Och hela "hålla med"-kören är egentligen det som ställer till mest problem. "Neve är jättebra" säger man för att man inte vill verka dum och "Behringer suger" av samma anledning. Men det är ingenting som en försäljare kan ändra på. Dessutom har vi alla dessa som lovordar sina egna prylar för man vill ju inte ha gjort ett dåligt köp.

Alla omdömen är subjektiva och det är väldigt få förunnat att få låna hem ett antal dyra prylar från musikaffären och testa dem mot varandra. Då kanske man skulle kunna få uttalanden som "Testade en Focusrite, en Neve och en Drawmer. Neve och Drawmer var lite bättre men i pengar räknat så var det inte värt mellanskillnaden. Så det blev Focusrite." Den dagen kommer aldrig att inträffa så länge "alla" rekommenderar T-butiken för billigare inköp.

Glömde jag att nämna att jag har en hel hög med Behringer prylar hemma men inte en enda Neve? ;)

178
Om kontrollrummet.com / SV: (smyg)REKLAM
« skrivet: 31.10.2007, 00:22:26 »
Nåja, Claes är säljare av produkter. Och det är helt riktigt att man skall ta försäljare med en nypa salt. Det sa jag visst där så fort jag såg inlägget. Men mitt lilla inlägg flyttades visst inte vidare till sandlåde-tråden... Dessutom är det roligare att kolla med fler studioägare vad de rekommenderar än att gå enbart på en persons uttalande. Men de som var rent personliga i sin antagonism var samma två som man redan tidigare har dömt ut och inte lyssnar på om man varit där ett tag. Men Claes lilla signatur ser ännu mer ut som reklam än tidigare så man undrar vad man vann på det hela.

Sedan är Claes inte riktigt bra som säljare heller.
"Nä, man behöver inte köpa Auralex Mopads för att ha under högtalarna. Klipp sönder ett liggunderlag och lägg under istället."
"Nä man behöver inte Auralex Corner Absorbers. Kolla på kurvorna i detta testet så ser ni att man kan bygga SuperChunks istället av isolermaterial och ett bra tyg. Mycket billigare."
"Behringer är visst bra produkter. För det priset i alla fall. Och som start när man inte har något annat och behöver lära sig."

Skall vi skramla till en säljkurs till stackaren?  ;)

179
Vill väl slå ett slag för Digitech EX-7 (fick hem min igår) som har en del av effekterna som rekommenderats tidigare: ProCoRat, Metal Zone, TS-9, DS-1, Big Muff.

Annars är jag barnsligt förtjust i SansAmp från Tech21!  :D

180
Studio, produktion och övrigt / SV: Bilder på basfällor
« skrivet: 29.09.2007, 12:36:15 »
Kollar man under akustik (där denna tråden hör hemma) i just detta eminenta forum så finner man denna tråd. :P
http://www.kontrollrummet.com/forum/index.php?topic=604.0

181
Skulle jobba mycket med diffusorer och det gäller även i taket. Några snygga länkar

http://www.aeronet.com.au/Aeropanel%20Absorber.htm
http://www.diffusor.com/

182
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 13.09.2007, 11:01:55 »

Sansamp PSA-1... Helt analog. Låter fan förjävla bra. Slår alla poddar i världen.
Täntke främst ha den till att dista bas vid inspelning.
Gris! (Öppet avundsjuk och det står jag för!) Ville jag också ha en, men 1.1 med midi. Men se det räckte inte pengarna till just nu. Så det fick bli en liten combo istället. (Kolla ovan.) Kanonkul ljud och man får ta paus ibland, annars blir man distskadad. (mer, Mer!, MEEER!!!)  :D

183
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 08.09.2007, 01:17:56 »
Efter att tillbringat en vecka på Bussgods (vilken tid de tar på sig) så landade den här hemma. Trademark 60.


Satt och lekte 2 timmar innan öronen började bli för trötta. (Tinnitus är ett gissel mina herrar. Gör, i princip, vad som helst för att undvika det!)

184
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 02.09.2007, 15:20:51 »
En Cort MR 730FX NAT.



Kanonfin gitarr med en kul, lite nasal ton. Jag har en också!  :wub:

185
Studio, produktion och övrigt / SV: Högt, högre HÖGST!!!
« skrivet: 28.08.2007, 23:12:12 »
JAG TYCKER FORTFARANDE ATT MAN SKALL ANVÄNDA KOMPRESSION MED MÅTTA OCH SMYGA IN DEN I MUSIKALITETEN. LAGOM ÄR ÄNDÅ BÄST. ÖVERKOMPRIMERAT LJUD ÄR BARA UTTRÖTTANDE I LÄNGDEN. ÖRONEN VIKER SIG TILL SLUT OCH MAN ORKAR INTE FORTSÄTTA LYSSNA. SPECIELLT GÄLLER DET OM MAN HAR BRA HÖGTALARE SOM GER EN RIKTIG LJUDBILD. DÅ SLOKAR ÖRONEN ÄNNU SNABBARE. Oj, hoppsan kompressorn var igång. Någon som orkade lyssna/läsa?

186
Tror det var 145mm tjocka.

187
Studio, produktion och övrigt / SV: Limma akustiskum
« skrivet: 22.08.2007, 22:47:07 »
Satt upp med akustikfog! Och det fungerade! Men man fick staga upp det medans det torkade. Och taket har jag inte ens försökt ännu eftersom det inte verkar som om det kommer att behövas. Men då åker nog pl600-tuben fram.  ;)

188
Du kanske skulle ta och läsa min lilla tråd som finns lite längre ner på sidan.  :)

http://www.kontrollrummet.com/forum/index.php?topic=604.0

Sedan kan man bygga dem ännu enklare genom att helt enkelt skära skivor i 45graders lutning och trycka in i hörnen. Sedan täcker man Rockwoolen med tyg som man fäster i kanterna med enkla ribbor (i nåt snyggt träslag, tänk på estetiken för bövelen!).

Går det lika bra med glasull? Har stött och blött den frågan rätt rejält men jag har inte kommit fram till något hundraprocentigt svar. När man gör ljudisolering så skall man fylla väggarna med stenull och absolut inte glasull eftersom det enda sättet att stoppa ljud och absorbera den (vi pratar om transmission här) är att bygga med massa. Och stenull väger mer och absorberar fan så mycket mer.

Men när man pratar om reflektion så fungerar det inte riktigt likadant. Massa behövs för att svängningarna skall avklinga (luftrörelse), tjocklek behövs för att dämpa lägre frekvenser (lägre frekvens = längre våglängd) och poröshet behövs för att man skall få stor inträngning i materialet (annars blir det reflektion). Men eftersom de tre motsäger varandra så är det inte helt lätt.

Nästan alla bygger "corner traps" och liknande med glasull och inte med stenull. En av anledningarna är säkert att det är billigare och mer tillgängligt i de flesta länderna. Men uppenbarligen fungerar det alldeles utmärkt. Jag byggde i stenull, dels därför att det redan fanns hemma, men också för att jag var beroende av att dämpa låga frekvenser och tänkte dämpa höga frekvenser med skum och "moln" i taket. Men jag kan garantera att mina fungerar fantastiskt bra. (Och efter att i helgen satt en massa skum och hängt moln, så sitter jag numera lyckligt visslande i studion! Hurra! :D Jaja, det skall bli studiobyggarbilder så småningom.)

189
Studio, produktion och övrigt / SV: Vad ska man kunna vinna?
« skrivet: 07.08.2007, 01:44:38 »
- eller varför inte ett antal timmar hos sångpedagog...?
Vilket de flesta här skulle behöva... I alla fall, alla vi som har någon form av självkritik  :D

190
Studio, produktion och övrigt / SV: Limma akustiskum
« skrivet: 28.07.2007, 00:34:16 »
Satt med jackan på i 18grader hela dagen. Imorgon blir det värre. Undersökningar av systemet start 8 på morgon, nedstängning vid 17 och sedan jobba till jobbet är klart eftersom de start morgonen efter vid 9. Och jag som inte tog med mig någon extra tröja... :blink:

191
Studio, produktion och övrigt / SV: Limma akustiskum
« skrivet: 27.07.2007, 02:07:47 »
Kör med ett par Adam p33. Jag har precis blivit klar med studiobordet så det kommer lite bilder på studiobygget senare. Men jag glömde ta bilder medans jag byggde bordet. Ibland är inte hjärnan med när det går för fort.

Men nu skall jag dra till Aten i en vecka. Jättekul eftersom jag aldrig varit där, suger kraftigt eftersom det är jobb igen. Vilket givetvis betyder att jag kommer att häcka i en datorhall dygnet runt i en vecka utan möjlighet att ta mig ut på sight-seeing. ("Var det vackert?" "Vet inte. Såg taxi-hotell-flygplats-datorhall. I princip samma sak som Rotterdam, Leeds eller Hofors...") Men bilder kommer, jag lovar!

192
Studio, produktion och övrigt / SV: Absorbenter
« skrivet: 27.07.2007, 01:59:13 »
Och här är mina som går lika bra att hänga på vägger eller i tak. (Har föresten tre stycken som skall hängas när jag kommer hem igen.)

http://www.kontrollrummet.com/forum/index.php?topic=604.0

193
Studio, produktion och övrigt / SV: Limma akustiskum
« skrivet: 22.07.2007, 21:11:37 »
en fråga bara lee, ska du inte ha lösa akustikelement i taket så du kan modifiera rummet efter tycke och smak?
Dessutom så får du ju betydligt mer dämpning om du sätter de med en luftspalt från väggen...men som sagt, allt det här vet du väl (eller?).. Min studio är äntligen färdig! och i liverummet har jag just takpaneler av den här principen:

funkar bättre än de flesta takpaneler jag testat.

men om du ändå ska limma så kan jag tipsa om att alla PL lim finns på större "sprut tuber" så du kan köra med en "lim picka"!


Jodå jag har en tre små nätta moln som skall upp i taket. :) Men skummet hade jag tänkt att sätta rakt ovanför mixpositionen för att släcka direktreflektionen från monitorerna. Har inte tänkt så mycket på det, men man kanske skulle flytta molnen och sätta ett rakt ovanför huvudet istället. (Om den ramlar ner tar den ju bara i träskallen!)

Ingen panik hur som helst för först skall jag jag sätta det som behövs på väggarna.

(Bilden på Sayers moln var ju grym! Ser fram emot att se bilderna från din studio! :) )

194
Studio, produktion och övrigt / SV: Limma akustiskum
« skrivet: 22.07.2007, 15:37:32 »
Tackar pojkar. Jag kommer nog att välja pl600 eftersom man blir så trött i armarna av att stå och hålla skummet mot taket...  :)

195
Studio, produktion och övrigt / Limma akustiskum
« skrivet: 22.07.2007, 13:13:55 »
Har varit borta en stund men nu är jag här igen. Och den här gången med en fråga...

Har fått hem en jäkla massa akustikskum som jag tänkt klä väggarna med. Men något vettigt lim har jag inte skaffat mig, i alla fall inte något speciallim från tillverkarna. Om man nu skall limma vad skall man använda fär något? Helst skall man ju kunna hitta det i en vanlig bygghandel. Vanligt lim lär ju smälta akustikskummet pga. lösningsmedel.

Om man inte vill limma igen hela väggarna vad skulle man kunna använda istället? Dubbelhäftande tejp? Matttejp? Auralex TEMP*Tabs? (Och har du något hemma Claes?)

196
Studio, produktion och övrigt / SV: Boktips om mastring?
« skrivet: 01.07.2007, 13:52:41 »
Som jag tidigare har sagt, så är inte Katz bok en lättviktare. Den är mer filosofiskt inriktad än det gamla "skruva här och vrid där, så blir det bra". Det är alltså mycket tunnt med handgripliga tips och snarare en bok i hur man skall förhålla sig till mastring och ljud.

Bara en liten varning till den som handlar böcker för att hitta "den gröna knappen" som gör att allting låter bra. Denna boken ger inte det. ...vilket också gör att den är en av de bästa böcker jag läst!


Trevlig läsning!

197
Ge inte grabben några pengar alls! Uppenbarligen så tjänar han alldeles för mycket med tanke på att han har råd att gå på konserter. För MINA pengar!

198
Studio, produktion och övrigt / SV: Kabeldragning
« skrivet: 19.06.2007, 00:17:43 »
Yep DI-boxen balanserar och skickar upp signalen i nivå. På så sätt kan den ledas jäkligt mycket längre.

199
Studio, produktion och övrigt / SV: Kabeldragning
« skrivet: 18.06.2007, 18:55:26 »
In med micken i DI boxen (in) och sedan (ut) skicka en kabel över hela jämrans scenen fungerar väldigt bra. Micpreampen i mixerbordet färgar fortfarande ljudet, men insignalsnivån är en annan. Jag har lite svårt att begripa vad jag förlorar på detta i inspelningssammanhang. ...men så är jag trummis från början, duh... :wacko:

200
Studio, produktion och övrigt / SV: Kabeldragning
« skrivet: 18.06.2007, 16:51:50 »
Är jag bara "live"-skadad eller? :wacko:

Varför skulle man inte kunna sätta en bra DI-box i högtalarrummet och sedan köra balanserat tillbaka till mic-preampen? (Jepp, det var dagens knäppa fråga!  :P )

201
Studio, produktion och övrigt / SV: Vad ska vi bygga för golv?
« skrivet: 18.06.2007, 00:54:54 »
Tjena a! Jag undrade just hur lång tid det skulle ta innan du dök upp i diskussionen! :)

202
Studio, produktion och övrigt / SV: Vad ska vi bygga för golv?
« skrivet: 13.06.2007, 21:29:21 »
Helt onödigt att presentera några siffror för en "drum riser". Om den bara ser till thump:et från bastrumman och trumpedal inte transporteras ner i golvet så fyller det sin uppgift. (Ingen av de andra trummorna eller ställen kan bidra med lika mycket i alla fall.) Siffror eller mätningar görs normalt bara på ljuddämpande eller ljudisolerande material.

203
Studio, produktion och övrigt / SV: Vad ska vi bygga för golv?
« skrivet: 13.06.2007, 00:39:02 »
30mm Stepisol + 22mm golvspån + 2mm Ardex S48 + 15mm golvgips + 15mm parkett = 84 mm på ett ungefär...

Skall du bara bygga en "riser" så kan väl dessa vara till inspiraton http://www.auralex.com/sound_isolation_platfoam/sound_isolation_platfoam.asp
http://www.auralex.com/sound_isolation_hoverdeck/sound_isolation_hoverdeck.asp

och de kommer att se till att trumtrampet inte hörs in till kontrollrummet, men knappast att ljudisolera mellan rummen eller mot grannarna. Såvida du inte har riktig tur och golvet faktiskt har en mycket begränsad flankning. (Betonggolv utan flankning? Yeah, right...)

204
Studio, produktion och övrigt / SV: Vad ska vi bygga för golv?
« skrivet: 12.06.2007, 00:55:28 »
Fast den typ av flytande golv som Rod menar är den med neoprenpuckar och träreglar där konstruktionen i sig riskerar att bli en resonanslåda.
Vad jag förstår menar han inte att flytande golv som sådant är helt värdelöst men att bygga en flytande konstruktion i en hemstudio är alltför komplicerad och kostsam om man ska göra den rätt.
Räkna med att ni måste ha en rejällt tilltagen takhöjd för att kunna göra ett serriöst flytande golv och flygnade tak.

Det gör en jävla skillnad i uttalande! Krångligt? Nja, sådär. Svårt att göra rätt? Inte med Stepisol. Med puckar och U-boats så måste man räkna på tyngden på ett annat sätt. Dyrt? Så in i helsike!

Jag var kanske lite otydlig men vi har inte byggt någon vägg än, så det är lite svårt att testa. Av olika skäl hade det dock varit bra att redan nu veta vilken golvkonstruktion som man ska satsa på.

Vad la du ovanpå stepisolet?
Golvspånskiva (22mm) och golvgips (15mm). Sedan gjöt jag ihop dessa plattor med hjälp av Ardex S48, vilket rekommenderas av de flesta gipstillverkarna för att sammanhålla skivlagren. Plattan blir då helt rigid och fungerar som en helgjuten skiva. (Man kan inte skruva ihop lagren eftersom skruvarna kommer att gröpa gipset och på grund av rörelser i materialet). Ovanpå detta lade jag parkett. Ännu en gipsskiva innan man lade parketten hade förmodligen varit ännu bättre men jag hade en takhöjd att ta hänsyn till.


205
Studio, produktion och övrigt / SV: Vad ska vi bygga för golv?
« skrivet: 11.06.2007, 02:35:53 »
Låt polaren stå i kontrollrummet. Gå själv in i liverummet och stäng dörren efter dig. Ta en handslägga och slå den i golvet och i taket. Hör polaren det i kontrollrummet? Inte? Då kan du skita i att flyta både golv och tak. I annat fall har ni just utfört experimentet som visar hur flankning fungerar.

Själv hade jag problemet med att ljudet gick genom golvet in i resten av byggande och ut igenom taket till grannarna. Taket fixade jag med hjälp av det som kallas "resilient channels" (eller ljudprofil på svenska) och golvet flöt jag med hjälp av Stepisol. Ovanpå Stepisolskummet måste man dessutom bygga en rätt tung och rigid platta, alternativt gjuta en i betong, annars gör det inte så mycket nytta. Plankgolv ovanpå gör inte så stor nytta.

Min gissning är att detsamma gäller för Auralex eller andra liknande lösningar. Dessutom är det dyrt att göra. Så om man inte menar allvar med studion så skall man hålla sig borta från flytande golv och flygande tak. Där håller jag med Rod Gervais. Det är alldeles för dyrt -om- man kan leva med den flankning som förekommer. Men att det inte gör någon nytta kan han stoppa upp på ett mycket mörkt ställe.

206
Studio, produktion och övrigt / SV: Högt, högre HÖGST!!!
« skrivet: 27.05.2007, 17:42:28 »
Mastringstekniker försöker alltid att göra en skiva så jämn och välljudande som möjligt. Det är skivbolagen som fastnat i detta med "more-me", eftersom de vill att deras skiva skall låta lite mer än de andra och därmed höras mer och säljas mer. (Fortsätt läs så skall no få en paradox till livs!)

Samtliga radiostationer använder i princip samma utrustning för att komprimera musiken innan de skickas ut i etern. Anledningen är helt enkelt att man vill kunna spela Elvis efter Shania Twain efter Kalle Jularbo efter... Ja, ni fattar bilden. För att folk skall slippa springa och ratta på volymknappen hela tiden så komprimererar man ihop musiken. Helt logiskt, eftersom annars skulle det bli olidligt att försöka lyssna på en någorlunda blandad kanal.

Man skall alltså inte klaga alls på denna komprimering som sker i radion. Den är av godo i alla avseenden. Förutom de rent ljudmässiga aspekterna då.

Bob Katz har i sin bok intervjuat de två största tillverkare av denna typen av kompressorer för radiobruk och de är helt eniga. Mastra skivan så den låter så bra som möjligt eftersom folk höjer och sänker volymen hemma då de lyssnar på en skiva. Radiostationerna lägger sedan kompressorer på för att den volymmässigt skall hamna på samma nivå som resten av musiken i alla fall.

Här kommer en skojig paradox som tillverkarna av kompressorna har kommit fram till: Om man mastrar en skiva för att den skall vara "radio-ready" så finns det i princip inget utrymme kvar för radiostationens kompressorer att jobba med. Det betyder att de gör tvärt om och -sänker- volymen på det spåret för att det skall vara i nivå med "My Way". Följden blir att Franky låter högre än alla "radio-ready" mixar och dessutom är balansen mellan de enskilda instrumenten eller frekvenserna bättre eftersom den mastrades för att låta så bra som möjligt. Inte så högt som möjligt. (Den dagen skivbolagsdirektörerna fattar det så kanske vi kan få snyggt mastrade produktioner igen, även i pop-industrin.)

207
Studio, produktion och övrigt / SV: Studiovägg - Materialval
« skrivet: 25.05.2007, 01:17:49 »

Dörrar och fönster? Tyckte jag sa det när jag nämnde

Vad det gäller fönster och dörrar så sätter man en i varje vägg, så det blir alltså dubbla fönster och dörrar. Tunga skall de vara och det kan vara lite svårt att få tag på.

Men för att underlätta det hela så kommer här en länk till John Sayers studiobyggarforum som gäller fönster
http://www.johnlsayers.com/phpBB2/viewtopic.php?t=3330&postdays=0&postorder=asc&start=15
och så här skojigt kan det bli med dubbla dörrar (en i yttre och en i inre väggen)
http://www.johnlsayers.com/phpBB2/viewtopic.php?p=22297



208
Studio, produktion och övrigt / SV: Musikers märkliga myter
« skrivet: 24.05.2007, 01:38:26 »
Det där med att man får tinnitus TROTTS att man gillar det man hör bygger på ett missförstånd. Det finns gott om forskning som visar att man inte får HÖRSELNEDSÄTTNING lika lätt om man utsätts för något man uppfattar som välljud på hög volym som någonting man uppfattar som oljud. Det handlar alltså om nedsatt hörsel och inte om tinnitus. Tinnitus var ett tämligen okänt och outforskat begrepp ganska länge. Jag var på en föreläsning av en professor från Audiologen på Sahlgrenska sjukhuset. Han berättade att man utfört diverse hemska experiment på hemvändande vietnam-veteraner. En del av dem hade tinnitus. Dem skar man av alla nerver som länkade samman öron och hjärna på, eftersom de, förutom tinnitusen, var totalt döva. Gissa vad - jo, alla hörde fortfarande tinnitustjuten efter ingreppet.

Nu skall vi se... Satte vi just in en skröna och kallade den för vetenskapligt underbyggd?

Inget i kroppen är överhuvudtaget byggt för att jag gillar det. Själv gillar jag whiskey men det vet inte min lever om så den får jobba lika hårt i alla fall. Samma sak med öronen. De kan inte känna skillnad på buller och välljudande hårdrock (eller en symfoniorkester heller för den delen). Det är också därför som många musiker blir hörselskadade. Och det gäller även symfoniker. Och vanligtvis spelar man sådant man gillar...

Det som orsakar mest problem är antingen att man får en väldigt högt och kort ljud (impuls) alternativt att man spelar för högt under lång tid. Den största anledningen till hörselskador idag är att man gjort just det senare.

Själv har jag tinnitus sedan många år och har lärt mig att skydda hörseln med hörselskydd. Alltid. Vare sig jag går på konsert, mixar ett band eller står på scenen. Men det är också riktigt att stress, sömnbrist och annat påverkar hur illa det är för dagen. Men till och med helt avslappnad och i ro kommer jag aldrig att få höra tystnaden i skogen igen. Kan vara något att tänka på för dem som vill hålla på med musik. Örat är ditt viktigaste instrument trots allt.

Man kan läsa lite mer nedan:
http://www.konsumentverket.se/mallar/sv/artikel.asp?lngCategoryId=1377&lngArticleId=1796
http://www.hv.se/extra/pod/?action=pod_show&id=66&module_instance=1&url=http%3A%2F%2Fwww.hv.se%3A80%2Fextra%2Fnews%2F%3Fmodule_instance%3D1%26id%3D3346#null
http://www.ammot.se/hogt.htm
http://www.socialstyrelsen.se/Publicerat/2005/8741/2005-114-5.htm
http://www.prevent.se/arbetsliv/artiklar/artikel.asp?id=1208
http://epubl.luth.se/1402-182X/1999/24/index.html
http://www.audionom.se/
Artist och Musikerhälsan i Malmö
http://web.telia.com/~u37300393/index.htm

209
Studio, produktion och övrigt / SV: Studiovägg - Materialval
« skrivet: 24.05.2007, 00:42:03 »
Med den massan kommer det att fungera och väggen med isolering kommer att se till att dämpa alla ljud som eventuellt kommer igenom. Du behövre inte vara speciellt orolig att isoleringen ramlar ner. Sätt reglarna cc60 så klämmer de mot isoleringen alldeles lagom för att hålla dem kvar.

Däremot blir jag mer oroad över att du inte hittar dörrar och fönster som kan hålla rätt klassning. Kommer dörren från Sverige och här någon som helst ljuddämpningseffekt så behöver du oftast bara kolla på dörrens kant närmast gångjärnen. Där sitter vanligtvis en klassificering som anger 30-45dB. Annars kallas dörren innerdörr och isolerar inte ett skit. Om du letar dörrar så försök att hitta sådana dörrar som sitter i trapphusen in till lägenheter. De har väldigt hög klassificering idag (eftersom lagar och förordningar kräver det...)

Utan bra dörrar finns det ingen anledning att göra en overkill på väggarna heller.

Och börja inte tala elledningar och deras stolpar. Blanktråd överallt och kors och tvärs. Man är faktiskt förvånad att inte fler stryker med. Men jag har också satt skruvmejseln i lådor och skruvat in min utrustning. Svenska kontakter fungerar liksom inte överallt och då är det bra att ha en avbitare och en mejsel. ;)

210
Studio, produktion och övrigt / SV: Studiovägg - Materialval
« skrivet: 23.05.2007, 11:01:08 »
Japp din skiss är riktig. Men man sätter isoleringen i facken mellan reglarna. Precis som vanligt när man isolerar hus. Ungefär så här alltså (fast här med stålreglar)
http://byggsystem.knaufdanogips.se/cgi-bin/types_section.cgi?system=Standard&Vaeggr.=R91&snit=vis&dir=system/partitions/pt_walls&sti=system,partitions/pt_walls,i_ndex.html,publ

Vad det gäller fönster och dörrar så sätter man en i varje vägg, så det blir alltså dubbla fönster och dörrar. Tunga skall de vara och det kan vara lite svårt att få tag på. Skummgummi i dörrarna kanske gör att de vibrerar lite mindre, men ljudläckaget kommer att vara rätt stort. Och frigolit är inte att tänka på.

Gillade elinstallationen "före". Kan bara meddela att även om högskolan visade hur man egentligen skulle bygga, så vänjer man sig vid att se blanktråd efter ett par år i yrket.  :D

Sidor: 1 2 3 4 5 6 7 8 9