Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Lee

Sidor: 1 ... 5 6 7 8 9
281
Studio, produktion och övrigt / SV: Bygga radhusanpassad gitarrbox
« skrivet: 04.03.2007, 03:22:45 »
Jag har inte sett den i verkliga livet, men skummet ser ut som motorrumsisolering som man kan köpa på Biltema. Och den är tung som fan! Så min gissning är att lådan faktiskt fungerar.

Hittade faktiskt materialet på Biltema (om det nu är samma...)
http://www.biltema.se/products/product.asp?iItemId=93058

Och 2700 utan element är åt helvete för dyrt! Men nu vet du var du hittar isolermaterialet i all fall!

282
Studio, produktion och övrigt / SV: Bygga radhusanpassad gitarrbox
« skrivet: 04.03.2007, 03:08:24 »
Här kommer en helt godkänd en.

http://vendolin.se/Annonce_Detail.asp?rub=60022&annonceid=4970975


283
Jag dissar den inte egentligen, jag bara påpekar felaktigheter i högtalaren som huvudmonitor. Och det är öronen som avgör om man kan mixa i en skit-hifi-högtalare eller inte. Och jag gillar inte tanken på att man skall skola nya inspelningstekniker till att använda gammal "junk". På samma sätt skulle jag ju inte rekommendera folk att använda 70-tals JBL i ett PA bara för att det är fräckt och "så skall det låta" när nya HK smiskar skiten ur dessa. Det blir liksom lite absurt om man kan få bättre och mer utvecklade högtalare för samma pris. Och tekniken går framåt och förbättrar oftast. (Vilket också betyder att jag inte är helt lycklig över "vintage" saker. Jag hittar sällan gamla live-mixerbord som låter bättre än nya. Och det är i det ögonblicket någon börjar hojta Neve från "nittonhundra-frös-ihjäl"...)   ;)

Däremot blir mitt och andras dissande av ns-10 rätt komiskt i belysande av detta!  :D
http://www.yamaha.com/yamahavgn/CDA/ContentDetail/PressReleaseDetail/0,,CNTID%25253D544798%252526CTID%25253D,00.html

Så där fick ni ammunition åt andra hållet. (Men hur ofta har Grammys tilldelats något innovativt istället för något kommersiellt gångbart som genererat pengar... Så bli inte FÖR styva i korken! :lol:)

284
Studio, produktion och övrigt / SV: Premiär-neopionjär i ämnet*
« skrivet: 03.03.2007, 23:16:22 »
Angående akustik vill jag också rekommendera Vattentornet på teleborg i Växjö. En enorm felkonstruktion med enorma akustiska konsekvenser. Du hör nästan ekot av din röst bättre än din egen. Rekommenderas STARKT om du har vägarna förbi och är intresserad av akustik. Funderar på att dra upp dig och spela in något. En Impulsfil till ett impulreverb vore skoj.

När brorsan läste i Växjö så brukade han cykla upp med gitarren och sätta sig under vattentornet och spela och sjunga bara för att det lät så otroligt häftigt! Följde faktiskt med upp en gång och sjöng och det var fräckt, så vitt jag minns. (Nåja, detta var väl någongång på det glada 80-talet, så mitt minne kan vara felaktigt... ;) )

285
Ni pojkar är för sköna! Ni har faktiskt besvara lite om ursprungsfrågan med 4000kr budget och hur man väljer. Tackar för att ni tog den delen seriöst! :)

Vad det gäller ns10 får ni gärna gräla vidare.  :) Men någon har hävdat att det är en bra monitor (och det är den definitivt inte) för att "om man kan få något att låta bra i ett par ns-10 så låter det bra överallt". I grunden säger detta ungefär att högtalarna låter så illa att om man kan stå ut med en mix i dessa högtalare så är den spelbar på andra system. Tyvärr är det en sanning med modifikation. Man måste vara fruktansvärt skicklig och mycket van vid ljudet av ns-10 för att kunna använda dem. Dels har de i princip ingen bas under 100Hz och dels är de kraftigt olinjära i frekvenspektrat i övrigt. Men å andra sidan, så kan man i princip mixa i vilka skit-hifi-högtalare som helst också. Om man bara känner till hur de beter sig. Men det är attan så mycket jobbigare och kräver ofta att man lyssnar på mixen i fler system (bilen, polarens stereo, mammas radio, PA-anläggningen, etc.) för att till slut komma fram till hur mixen skall låta.

Om man sedan 80-talet är van att mixa i dessa högtalare så skall kan man väl fortsätta med det, men det innebär inte att man skall rekommendera folk som precis börjat mixa att handla dem igen. Då finns det enklare vägar att gå som inte innebär att lära upp sig på olinjära gamla högtalare.

Om man nu vill ha ett högtalare som mellanregisterstarka högtalare då? Gör som jag istället. Åk ut på närmaste loppis och handla ett par gamla bilhögtalare (den typen som var som små lådor som stod på hatthyllan bak i bilen, i början av åttiotalet). Dessa har också ett riktigt överdrivet mellanregister och ingen bas. Vilket gör att man kan kolla mellanregistret separat och separera vissa signaler där. Det gör också att man lättare hör hur musiken kommer att låta i en transistorradio och man kan då skapa vad jag skulle kalla "transistorradio-ready".  :D

Ingenjör Öhman skrev en rätt intressant och talande artikel om hela fenomet med ns-10 för ett tag sedan som jag tycker är läsvärd. http://www.lts.a.se/artiklar/YamahaNS10.pdf

286
Studio, produktion och övrigt / SV: Intressant läsning?
« skrivet: 03.03.2007, 22:17:27 »
"Mastering Audio" av Bob Katz är väl att betrakta som biblen när det gäller mastering och den rekommenderas ständigt när folk frågar om mastering.

Det man bör veta om boken är att den är väldigt filosofisk i sin uppbyggnad. Den är mer resonerande om vad masteringprocessen går ut på än praktiska handgrepp. Detta beror till stor del på att själva masteringprocessen inte går att sammanfatta i enkla regler eller att låta en masteringburk göra sakerna automatiskt (vilket görs allt för ofta idag). Så en lättläst, "hands on"-bok är det definitivt inte, men man kan i princip inte hitta en bok med lika mycket information och lektioner i hur man skall förhålla sig till mastering.

Dessutom får all "radio ready"-mastering sig en välförtjänt, rejäl spark i skrevet! Bob bevisar att den helt motverkar sitt syfte och borde därför intressera varenda skivbolagsdirektör. Men de tror att "starkare, högre, intensivare" säljer mer. Vilken jävla miss! :D

287
Medlemmar / SV: Johan Signert träder in i en ny epok...
« skrivet: 03.03.2007, 05:43:38 »
Inte en dag för tidigt! Välkommen! Väntar med spänning på nästa alster...

Och jag, Fidden är inte klok!  :lol:

288
Det är "gutt" med egna faser till allt! :)

Men jordade kontakter är början i alla fall. Att man sen inte rår på vissa spikar är inte mycket att göra åt. Men UPS fungerar kanon, för den som har råd och vill lägga pengar på det.

289
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 01.03.2007, 19:00:47 »
Äckligt, Florian, äckligt! ;) Blev det ett bargain-price också till råga på allt?

290
Om kontrollrummet.com / SV: Går tiden fel?
« skrivet: 01.03.2007, 18:23:52 »
Helsinki time, maybe?

291
Jepp här kommer nästa skojiga fråga. Men denna är helt seriös.

Brorsan och jag har fått loss lite pengar efter att ha sålt en del PA-prylar. Han skulle nu kunna tänka sig att investera en 10-15 000 på en hemmastudio.

Syfte:
Kunna göra en del backingtracks i hemmet som skall användas vid livespelningar och göra demos.

Musikstil:
Lirar country och i coverband. Är gitarrist och sångare. (Främst alltså. Just nu standin på trummor i mitt coverband.)

Vad har han redan:
Några äldre synthar och någon nyare. Trummaskin. SM57-58or. Förstärkare, pedaler, elgitarrer och akustiska gitarrer till förbannelse. Dator av bättre kvalitet.

Vad behöver han?
Ja, det är här ni kommer in. Vi skall lyckas med konststycket att ge honom något att jobba med för en rätt låg prislapp. Jag ser gärna att han kör Cubase eftersom då kan han  släpa med projekten till mig och jobbe med lite tyngre saker. Låt oss lista lite saker som kommer i åtanke.

Monitorer (Behöver egentligen inte vara så otroligt bra eftersom han sitter i en liten lägenhet med rätt känsliga grannar. Men det är skönt att ta av sig hörlurarna emellanåt.)

Ljudkort (Behöver egentligen bara två mickingångar för inspelning av akustisk gura eller sång. Hi-Z ingång kan säkert vara bra också för att line:a elgura. Utgångar för monitorer och gärna två hörlursutgångar. Eller en separat utgång som kan kopplas till hörlursförstärkare.)

Mikrofoner (Gissar att det mest kommer att röra sig om att lägga sång och akke. När det skall till demos så åker han nog till mig eller till någon av sina studiopolare för att lägga det mer riktigt.)

Mjukvara (Jag nämnde Cubase. Finns det mer som skulle kunna rymmas i budgeten? Guitar Rig?)

Budgeten var 10-15000. Hur skulle ni balansera ihop en meny under givna förusättningar? (Jag har säkert missat något men då fyller jag på efter hand.)

292
Om kontrollrummet.com / SV: Karma?
« skrivet: 01.03.2007, 16:52:16 »
Redan, Florian???? Det var snabbt jobbat!! Fan ta mig nytt hastighetsrekord helt enkelt. Men du övade ju bra på gamla forumet...  :lol:

Men är någon elak så kommer jag och klickar på "tumme upp" för att kompensera!  :D

293
Medlemmar / SV: Florian is entering this planet!
« skrivet: 01.03.2007, 14:17:44 »
Welcome to the Dark Side, my son!  :D

294
Om kontrollrummet.com / SV: Förklaring: kontrollrummet
« skrivet: 01.03.2007, 13:46:39 »
Förslag till ny avdelning: Sjuk humor!  :lol:

295
Ring elektrikern och dra in jordade kontakter i studiorummet. Finns inga genvägar. (Men att vända på kontakten kan faktiskt fungera som en lösning i ett fåtal fall. Hur märkligt det än låter!)
Sedan kanske man skulle slå till med en ett avstörningsfilter eller UPS. Gör världen mycket enklare.

296
Tips på bra refmaterial att släpa runt? skustiskt med tydlig sång, cymbaler?

Enkelt! Det skall vara musik du känner väl och kan utan och innan. Det betyder att det inte finns någon lista heller.

I PA-sammanhang har jag använt följande och har upptäckt att det fungerar rätt bra i monitorer också. Beror nog på att jag känner materialet.
Själv brukar jag använda mig av ABBA. Fantastiska arrangemang med stor detaljrikedom. Och basfattigt så till den milda grad!
Faith Hill "The way you love me" som täcker hela spektrat och  har passager där körerna nästan viskar och ligger i brutalstereo.
Gershwins "Rhapsody in Blue" conducted by Bernstein. Say no more!
Ledin "Vi är på gång". Så blir crew på gång också! Bra tryck!
Senaste trance jag har kommit över eller Safriduo för att få tag i basen och trycket.

297
Om kontrollrummet.com / SV: Vad är kontrollrummets "scope"?
« skrivet: 01.03.2007, 11:50:42 »
Från docta infinitum (jag):


Från "den oändligt lärde" (docta infinitum)? Inte så lite hybris!  :lol: Det gillar vi!

298
Om kontrollrummet.com / SV: Vad är kontrollrummets "scope"?
« skrivet: 01.03.2007, 04:58:09 »
För att ta till ett slitet uttryck (men som passar perfekt för vad jag tycker om dina tankar i inlägget, Lee):

WORD!

dito.

Finns ett bra uttryck för liknande, som "de gamla grekerna var det väl " använde. Docta Ignorantia -den lärda okunskapen. går i princip ut på att ju mer man vet desto mindre säker blir man på sanningen. Tycker det gäller det mesta, fysik, politik och sökerligen musik också.

Absolut! Ju mer man lär sig, desto mer förstår man hur oändligt mycket mer det finns att lära sig.
Precis som Lee nämnde, så kan man lära sig väldigt mycket genom nybörjares "dumma" frågor, eftersom man kan tvingas tänka på ett annat sätt än man är van vid, för att kunna förklara - och man kan rentav få tillfälle att fundera på om det man säger verkligen stämmer helt eller om det finns andra aspekter som är viktiga att nämna.

Förresten, så har alla medlemmar i forumet - även de "värsta" experterna - också en gång i tiden ställt alla de där "dumma" frågorna, så det är inget att skämmas för om man har kunskapsluckor. Det är ju många som tycker det är kul att kunna bidra med sina kunskaper. :)

Professorn där jag jobbade tidigare hade två fantastiska uttryck:

"Man lär så länge man har elever!"
Dvs. utan nya infallsvinklar så stannar man själv i kunskapsväxten.

"Ni tycker kanske att detta låter enkelt. Men vänta bara tills jag har förklarat..."
På ytan kan alla problem te sig enkla. Man förenklar ofta för att kunna förklara för den som inte har samma djupa kunnande. Men om de är intresserade och lär sig mer så kommer de att se fler nyanser och se att lösningarna inte kanske är så självklara. Precis som man med tiden blir mindre och mindre radikal. Världen är inte helt svart och vit längre. Det finns en oändlig gråskala däremellan.

Paradoxalt nog så har jag själv upptäckt att ju mer jag lär mig desto mer inser jag att jag inte kan och aldrig kommer att hinna lära mig.

299
Färdiga produktioner / SV: emser - I Can't Stand It
« skrivet: 01.03.2007, 04:49:00 »
Herrejävlar, Emser!  :D Kanon!

300
Demolåtar / SV: Visa från Berget
« skrivet: 01.03.2007, 04:39:39 »
Fortfarande lika vacker och svenskt vemodig, som tidigare. Intressant hur såna melodier kan väcka så starka känslor. En liten tår i ögonvrån.

301
Om kontrollrummet.com / SV: Vad är kontrollrummets "scope"?
« skrivet: 01.03.2007, 04:03:20 »
Hmmm, lade visst upp en tråd som nog talar om var jag står, innan jag upptäckte denna tråden.

Jag tror inte det är bra för ett forum att bara bestå av experter. Dels blir det herrans tråkigt, dels tror jag det självdör lite (alla kan ju allt, eller mycket), dels vågar man kanske inte ställa en fråga då man kan verka dum. Själv har jag rattat ljud en del men inte i studio. Sjungit och spelat, javisst, men då är man rätt långt från tekniken. Jag känner på mig att jag skulle vilja ställa idiotfrågor också ibland. T.ex. häromdagen då jag skulle ratta in en kompressor i mjukvara för första gången i livet och det lät för jävligt! (Varför då? Har jag glömt hur man gör?) Det skillde hur som helst en rätt rejäl bit från att göra det live, eller så kanske mina öron är PA-skadade och jag inte har fått grepp på vad som händer i monitorer i en studio. Men det kan jag väl inte fråga heller? Alla här verkar vara så mycket bättre på det än jag... Med bara experter är det rätt lätt att låsa sig så in i helvete! :)

Visst, jag är rätt trött på att få samma frågor för tusende gången också: "Vilket ljudkort, monitorer... spela trummor i lägenhet... etc." Men min uppfattning är att även om den strida strömmen av frågor är så många och liknar varandra, så finns det alltid en och annan fråga som gör att man vaknar till och får en ny vinkling på problemet. Ibland får man kanonidéer från folk som har svarat på "omöjliga" frågor, där det visar sig att idiotidéer som man själv haft och förkastat faktiskt är genomförbara och har gjorts. Men jag ställde inte frågan eftersom jag redan testat en massa och förkastat hela idén. Men det kan en nybörjare få för sig att göra!

Jag ser gärna att vi försöker hålla nivån på frågor och svar så höga som möjligt. Men det är inte alla som har råd med FF800, Benchmark, Adam eller liknande och det finns en risk att man stänger dörren därför att folk inte har pengar eller tillräckligt kunnande. I värsta fall blir det bara kvar proffsen och de som har oändligt med pengar, och jag tror att de flesta av oss faktiskt inte tillhör dessa.


302
Studio, produktion och övrigt / Vilka monitorer skall man välja?
« skrivet: 01.03.2007, 01:50:04 »
Tänkte fylla på forumet med lite information som gör att google hickar till och skickar hit lite fler folk. Men då behövs det frågor i prisklasser under det som Claes har hemma. ;) Skall försöka formulera allmänna frågor emellanåt och så får ni låtsas att ni inte har sett mig förut och svara efter bästa förmåga. (Och det bästa av allt är att ingen kan hojta "Sök i forumet!!!" :) ) Om moderatorerna tycker detta är en idé som suger, så är det bara att radera posten, så håller vi oss till en lite skara som redan är "experter".

Hej,

Jag är rätt ny i det här med att spela in men har kommit på att jag nog behöver monitorer för att kunna få ett bättre resultat. Problemet är att jag inte har någon aning hur monitorer skall låta. Jag har varit på Musikbörsen och lyssnat på massor av olika monitorer, och visst hör jag skillnad mellan de olika monitorerna, men det skulle jag göra om man ställde ett antal vanliga hifi-högtalare bredvid varandra också.

Hur väljer man monitorer?
Vad är det man skall leta efter när man lyssnar på monitorerna?
Gör det skillnad på vilken musikstil man tänker spela?
Vad skall man välja för monitorer? (Budgeten ligger på max 4000kr. Det är såååå svårt att vara student. :D )


303
Det "a" menar är nog är att med en template där man kan ange budget, alla mått, målsättning, användningsområde, etc. gör att det blir lite lättare att besvara frågor. "Hej, jag tänkte bygga en studio. Vad kostar det?" är lite svårt att svara på...

Men hörru "a", du är inte här främst för att ställa frågor, du är här för att leverera svar, vinklingar och synpunkter. Så se för tusan till att stanna kvar och dela med dig. Sedan kanske du kan få svar på en och annan fråga också av bara farten. ;) Och byt för tusan ut ditt nickname till det gamla vanliga!!! Jag blir galen på¨att skriva kaninöron ""! :D

304
Medlemmar / SV: rätt ska vara rätt: hackeman
« skrivet: 01.03.2007, 01:27:12 »
Det var verkligen på tiden att du kom. Var har du varit?
Sprang på Mats häromsisten och meddelandet hade gått fram! :)

305
Medlemmar / SV: lavrell - the love story
« skrivet: 01.03.2007, 01:20:59 »
Live is da shit! Kul med med fler live-are. Även om forumet mestadels skojar med studiosaker så dyker det alltid upp en och annan live-fråga. Och då vet du att du behövs! Välkommen och kul att se dig igen.

PS. Hoppas Åre har bra röj. Var i Stöten i förra veckan och trodde jag skulle somna... DS.

306
Studio, produktion och övrigt / SV: Bygga radhusanpassad gitarrbox
« skrivet: 28.02.2007, 17:18:45 »
ok? men det där ÄR ju en isolerad låda... eller man kan iaf. stänga den. jaja, kul att du kom hit Lee!  :wub:


Detsamma! Undrade just hur länge jag skulle vänta innan jag mailade dig om detta lilla forum. :D

307
FF800. Har vi alla blivit helt enkeltspåriga och kör samma ljudkort? Ruggigt...

308
Studio, produktion och övrigt / SV: Bygga radhusanpassad gitarrbox
« skrivet: 28.02.2007, 12:48:06 »
Så här ungefär alltså?

http://www.amptone.com/randallisolation.htm

309
Studio, produktion och övrigt / SV: Hårdvara vs. mjukvara
« skrivet: 28.02.2007, 04:10:20 »
Tackar för alla insiktsfulla kommentarer! Som vanligt :)

310
Studio, produktion och övrigt / Hårdvara vs. mjukvara
« skrivet: 27.02.2007, 12:47:47 »
Jepp här kommer tråden som kan göra folk ovänner!  :D

Efter att ha rattat en del live så har man vant sig vid att använda vad som helst i channel-strip väg som mixerborden har. Likaså DI, equaliser, kompressorer, gates, reverb och delay. Med andra ord hyfsat van att lyssna in vad som stämmer.

Men... Eftersom jag för första flyttar jag in i studio för att skoja med mina egna alster (och en del andras) och skall sitta bakom mixerbordet så infinner sig lite nya problem. Dels så är komponenterna som används byggda för att leverera ett specifikt ljud, till skillnad från live där man främst använder saker som är byggda som stridsvagnar och skall hålla i alla väder, dels så är faktiskt rattandet lite annorlunda jämfört med att göra det live, vilket jag upptäckte när jag skulle ställa en mjukvaru-kompressor i Cubase. Jag försökte göra som vanligt men blev bara full i skratt över hur jävla illa det lät. Jag måste alltså lära om en hel del. Kul tycker jag!

Då kommer vi till den egentliga frågan: Jag sitter med en mindre summa pengar och skall välja mellan att köpa mjukvara och att köpa hårdvara. Vad skall man välja och varför?

Eftersom jag yrkesmässigt jobbar med datorer och mjukvara är jag lite skeptisk till att köpa mjukvara eftersom de skall uppdateras och det har en tendens att bli riktigt dyrt i längden. Men å andra sidan så förespråkar de flesta (?) att man skall spela in så "rent" som möjligt för att sedan lägga på effekter, med syftning på att "man kan lägga till men aldrig ta bort effekter".

Live har jag inga problem. Det som går in, skall ut i PA:t samtidigt. Men hur jobbar man i studion?
1. Spela in rent. -> Lägg på pluggar för att färga t.ex. en röst. (Lämna aldrig den digitala domänen)
2. Spela in rent. -> DA-omvandla och kör in i hårdvara. AD-omvandla igen. (Fram och tillbaka i analoga världen)
3. Spela in färgat. -> Använd din favorit channel-strip och spela in karaktären direkt (Hel-analog)

Tänk i termer av EQ, channel-strip, kompressor, etc.

OK. Hugg huvudet av varandra!  ;)

311
OK, vilken ungefärlig prislapp tittar vi på?

312
Medlemmar / SV: Umemagnus -kort presentation.
« skrivet: 27.02.2007, 12:13:35 »
Välkommen hit!

313
Medlemmar / SV: Så har man då anlänt!
« skrivet: 25.02.2007, 04:43:33 »
Nix, jag inget mot Claes alls (i så fall hade jag inte handlat hos honom!) Är man dessutom så knasig att man föreslår sönderklippta liggunderlag som alternativ till Mopads så får man nog vara med i alla fall. Och mina Mopads fungerar alldeles utmärkt tillsammans med Adam P33. (Gissa var sakerna är inhandlade.... :lol:)

Får väl lägga till något i presentationen. Jag är gammal (två dar äldre än Claes tror jag) trummis men har tillfälligtvis sadlat om till halvtaskig gitarrist. (Ett handledsbrott för ett år sedan trilskas fortfarande.) Och sedan fuskar jag på bas och keyboard när det råkar behövas i något band.


314
Medlemmar / Så har man då anlänt!
« skrivet: 25.02.2007, 04:18:08 »
Hejsan allihop!

Claes skickade över en länk att det kommit ett nytt, och får jag tillägga vackert(!), forum.

Skall försöka hjälpa till i möjligaste mån, även om jag är mer inriktad på live-mixning och att lira. Dessutom är jag en av dessa förlästa människor som skall försöka bidra när det gäller studiokostruktion (och i någon mån design). Men där kan jag bara gå tillbaka till teorier och den enda studio jag har byggt. Min egen.

Jag har inte ens kollat runt här inne ännu men tänker börja posta en del frågor så snart som möjligt. Dels därför att jag vill ha svar på frågor, men också för att ett forum som bara består av experter snart dör i sin linda. Det krävs faktiskt en hel sjö med frågor av typen "vad skall jag ha för ljudkort" och "vilka monitorer är bäst" för att google skall börja vakna och ge folk länkar in hit.

Sedan tycker jag att det vore fantastiskt om man kunde få till ett helt oberoende forum, som inte är styrt av egna försäljningsintressen. Undantaget är väl då Claes, men han är redan förlåten!  :lol:

Kul att se era namn igen!
/Lee

Sidor: 1 ... 5 6 7 8 9