Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Skägglossning

Sidor: 1 2 3
1
Studio, produktion och övrigt / SV: PA tips
« skrivet: 26.08.2011, 04:33:32 »
Att nästan alla kör med aktiva pa:n är rena spekulationer och lögn, klart man kan köpa billiga grejjor. men hur billigt är det när man upptäcker att man har köpt skrot och skräp?
500 pers är ändå en ganska köpstark publik att räkna med.  Finns inga riktiga motiv för att det ska tummas på kvalitet.  Man får vad man betalar för oftast.  Att förespråka behringer är inget som jag tycker är varken ekonomiskt eller smart i detta sammanhanget. 

Bra exempel på en liknande rigg är ett par jbl eon med sub-basar eller lite större. 500 pers är inte en liten skara att behaga. Finns nog inga super-billiga alternativ som gör jobbet på ett bra sätt. Andra tips är ett par art-lådor om det tvunget skall vara inbyggda slutsteg.

2
Fast det handlade väl inte om att örat inte kan uppfatta exakta intervaller, för det tror jag inte är några problem. Det handlade om att gitarren som konstruktion inte kan återskapa dessa exakta intervaller och därför är en perfekt stämning av gitarren omöjlig. En "perfekt" stämming av gitarren är istället en gyllene kompromiss där alla ackord i alla tonarter är lika "ostämda" relativt till varandra. Det tyckte jag iaf var nyttig information som jag inte visste innan. Hur många gånger har jag inte svurit när jag stämt gitarren perfekt efter ett ackord t.ex öppet G för att märka att den låter apa i ett öppet C. Nu vet jag varför och ska lära mig att stämma gitarren i en metod som funkar (när man inte har tillgång till en stämapparat för med en sådan är det ju inga problem.)

Jo, det jag skrev var mycket OT och försök till humor. Förstår att gitarren är en enda kompromiss för att låta någorlunda samstämt längst upp och längst ner på halsen. Det gäller att hitta en konstruktion och stämning som utjämnar dessa skillnader så mycket som möjligt.
Mitt inlägg var av det oseriösare slaget med helt lösa, ogrundade tankar om varför vi inte gillar perfekta intervall och varför det skiljer sig åt i olika kultutrer. Jag har ingen aning om hur det funkar.   :D

Pianot har ju samma uppbyggnad tonmässigt som en gitarr stort sett och det finns ju mer eller mindre dissonanta tonarter på ett piano. Man brukar väl dock oftast inte ge sig på att stämma ett piano själv och springer inte på problematiken på samma sätt där.
Tror inte heller att vissa öron har problem att höra småskillnader. Testa att ta ett ackord på piano och flytta upp det kromatiskt så ska ni se att det blir mer disonant i vissa tonarter.

3
Det är väl snarare att gitarren är en kompromiss intoneringsmässigt, tur att man inte är förbannad med ett perfekt gehör :lol:

4
Många tror ju att tex G# och Ab är samma ton men det stämmer ju inte riktigt, det är pga att vi är vana med tempererade stämningar och instrument som är kompromisser så som gitarr och piano. Spelar man violin eller trombon så intonerar man lite olika pga vilken tonart man spelar i. Om man tex ber hälften av violinerna i en symfoniorkester att spela G# och andra halvan Ab så kommer det att låta dissonant. Därför är det extra viktigt att skriva rätt förtecken när man arrangerar för instrument som är helt kromatiska.

5
Låter ju toppen att du kan låna en spektrumanalysator av din kompis. Se till så inte Behringer-eq:n färgar ljudet negativt, vissa behringerprylar är ok andra inte, ganska ojämn kvalitet på deras prylar.

Du kan ju kolla in yamaha eq:n som jag tipsade om ifall inte behringern är bra nog, den löser ju även biffen ifall du vill kunna spara dina inställningar. Plus att den troligen låter bättre än behringern. Den är förmodligen ute ur produktion så man får leta beggad.

6
Till det syftet så funkar nog din omnimick helt ok, tänk på att den förmodligen är lite eq:ad. Kanske behöver kompensera för detta, finns nog eq-kurva för din mick på rödes hemsida. Du kommer ju som sagt ändå göra finjusteringar själv med hörseln och välkända referensskivor.
Som liveljudtekniker så jobbar jag dagligen med att kompensera för rumsakustik och i de flesta fallen så har man en processor för att kompensera för själva högtalarens egenheter. Även när jag jobbar med tex lácoustics d&b meyer och jbl, högtalare som är några av tillverkarna som ligger i täten för liveljud så brukar man få jobba med eq för att forma ljudet. Många högtalare har processorer som hör till med fabrikspresets. Tror att många inte tänker på att man faktiskt kan optimera även sin monitorlyssning i hemstudion med en equalizer.

7
Oj. :wacko: Vad falsiken ska man tycka om det där? Kan knappt lyssna på det. Känns som en av de där "shreds"videorna fast på riktigt. Lät han alltid så där illa? Trummisen är det osvängigaste jag har hört på mycket länge. Fräckt med en tant på bas dock B)

8
Ah. Har befunnit mig i stenåldern själv för ett tag sen men hittade nästan fram till modern tid för ett par år sen  :D
Hur mycket vill du lägga på denna lösning? Man kan ju hitta hårdvaruprylar som gör jobbet men det kan ju som du säkert förstår även bli ganska dyrt om man vill.
Den här burken http://www.thomann.de/se/dbx_driverack_px.htm som egentligen används som processor till PA:n kan tillsammans med en mätmick göra jobbet, plus att du kan spara presets. Den kan ganska mycket mer än bara eq dock. Kolla in på dbx hemsida om det kan vara nåt att ha? Jag tror dock att det kan vara lite overkill. Möjligen om man hittar en begagnad.

9
Du kan ju kolla genom att köra pinknoise genom högtalarna och mäta med en rak omnimick typ http://www.thomann.de/se/behringer_ecm_8000.htm. Många mastringspluggar har ju spektrumanalysator där du kan se om det är nån frekvens som sticker iväg. Eller så kör du helt enkelt med öronen och ger gehöret en omgång ;)

En bra digital eq där du kan spara lite olika presets som jag kan rekommendera är yamaha ydg 2030 http://www.ebay.co.uk/itm/Yamaha-YDG-2030-Graphic-EQ-/280708908532 här gick en för 72 pund. Den har xlr in och ut. Man kan nog hitta en om man letar lite, många ljudfirmor har nog nån som ligger och skräpar då de flesta digitalmixerborden har gjort liknande burkar arbetslösa.

10
Varför inte skriva in ackorden i texten och låta lyriken bestämma hur det låter :lol: :lol:

11
Färdiga produktioner / SV: Clemens feat Farisha - Take me home
« skrivet: 07.08.2011, 03:16:04 »
Bra sångerska och kan egentligen inte klaga på något förutom att den är lite för kort.
Jag upplever dock mixen som lite hårt komprimerad. Sången blir stark i breaken för att sen ducka när det kommer andra ljud som konkurrerar. Tror det händer varje gång som det blir break, kanske kan sätta en längre releasetid på masterkompressorn eller släppa lite på ratiot?

12
Det var därför som jag länkade till en obalancerad då mig veterligen nästan inga synthar har balancerat ut och att en rca-kontakt omöjligen kan hantera en balancerad signal med sina 2 poler. Som sagt man måste lära sig hålla isär begreppen och skilja på en balancerad telekontakt och en stereokontakt. De ser förvirrande likadana ut men fungerar oförvirrande olika ;)

13
Antog att det handlade om ett stereopar med rca i ena änden och tele i andra. Om det är "stereotele" eller trepolig balancerad tele du syftar på så finns det säkert att hitta det med. Man måste hålla isär begreppen, bara för att en telekontakt har 3 poler så är den inte stereo utan det beror på hur man använder sig utav polerna.

14
Tysken har helt ok kablar allt från 25 spänn styck upp till dyrt.
Man får väl såklart vad man betalar för. Ska det sitta i hemstudion så kanske man inte behöver den allra slitstarkaste kabeln. Har själv kört på cordial och är nöjd.

http://www.thomann.de/se/cordial_cfu_15_pc.htm

Denna har neutrikkontakter vilket är att föredra. 

15
Studio, produktion och övrigt / SV: 80-talet, gilla eller inte?
« skrivet: 28.07.2011, 00:41:21 »
Nik Kershaw får man ju inte glömma  ;)


16
Demolåtar / SV: Emlan - Hennes sång
« skrivet: 22.07.2011, 03:45:58 »
Bra låt. Bra utförd och enkelt arr. Är lite osäker på percussionen vet inte om den tillför mycket mer än att det händer nåt nytt i vers 2. Kanske vore kul att låta den fortsätta slå (som ett hjärta) i breaket mellan vers 2 och 3?
Gillar strukturen, behövs ingen refräng i den låten den står sig liksom ändå. Kanske inte något för rix fm men det var väl inte meningen heller ;)

17
Härligt proggig rolig låt.
Tänkte på en grej, aningen tokpannat ibland, i början så tycker jag att det välter åt vänster panoreringsmässigt. Mixen lutar liksom, men det blir bra efterhand när det trillar in fler sound som kräver sin plats.

18
Färdiga produktioner / SV: Wernborg - My funny valentine
« skrivet: 22.07.2011, 03:02:41 »
 B)
Coola galna synthar, får mig att tänka på Måns som lirar moog i Damn! Jökligt goa guror med. Håller med om att jazzscénen är i många fall en glorifierad coverbandsröra. Inte i det här fallet dock ;)

19
Studio, produktion och övrigt / SV: Sladdproblem
« skrivet: 21.07.2011, 23:47:08 »
Hejsan.
För att kunna vägleda dig rätt i denna felsökning så behöver man veta vad du har för grejjor och hur störningen låter.

Låter som att du vill koppla in en mikrofon med xlr-kontakt till ett ljudkort med liten teleingång. Stämmer detta?
Det kan tex skilja på vilken signalnivå ingångar har även om de ser liknande ut.

Ang störningen,tex är störningen högfrekvent eller lågfrekvent, eller brusar det?

20
Måste lobba för mina favvolurar sennheiser hd25. Täta för sångtagningar och så låter de fantastiskt, använder dem även dagligen i jobbet när jag mixar live både utljud och monitor.

21
Underligt. Kolla om du kan kontakta någon av tillverkarna om det nu är freeware. Vi andra här på kontrollrummet kanske kommer ha nytta av denna kunskapen i framtiden.
Kollade in delay lama och det såg ut som om det var en ganska gammal utgåva som fanns på audionerdz hemsida.  Fattade som att den var från 2004 2005 om jag nu förstod rätt, kan detta ha med saken att göra? Att den är för gammal för att vara kompatibelt med ditt cubase?

22
Komplettera med ett par aktiva monitorer, många verkar nöjda med yamahas billiga. Har edirols billiga själv, allt handlar ju i slutändan om att man ska lära sig sina egna monitorer så att man vet hurvida slutresultatet funkar i andra sammanhang. Ta med en skiva som du kan väl och åk till en musikaffär och testa så får du ett hum om vad som finns i vilka prisklasser.

23
Testa att lägga det i följande  mapp, tror att de ska heta vst om det nu är till cubase som du ska använda det, kör logic själv så ha överseende ;)
Hårddisk - Bibliotek - Audio - Plug-Ins - VST

Hittar du inte vart de packas upp? Man brukar bara behöva installera med den inbyggda installeraren för att de ska hamna rätt. Uppackningen av .sit-filerna är bara en uppackning så att det inte är där som det blir knas. Kolla mappen hämtade filer, eller skriv in namnet på pluggen/programmet i spotlight(klicka på förstoringsglaset i övre högra hörnet och sök i hela datorn).

24
Studio, produktion och övrigt / SV: Eq på p-bas i mix
« skrivet: 18.07.2011, 13:30:37 »
Många avvikelser från ämnet i denna tråd. Aningen rörigt att läsa då det delvis är en massa spam och troll som har tagit över en annars väldigt intressant tråd. Är det läge att städa lite Admin?

25
Loudon Wainwright har ju 2 ganska kända barn Rufus och Martha. Kanske är därför som det klingar bekant?

26
Studio, produktion och övrigt / SV: Eq på p-bas i mix
« skrivet: 16.07.2011, 12:03:29 »
Multibandskompressorn kan du ställa så att den komprimerar olika hårt i olika frekvensband. I detta fallet så kan du komprimera botten hårt utan att tonen i basen blir förändrad i soundet så som det blir med en vanlig som bara går på den totala "ljudenergin".

27
Studio, produktion och övrigt / SV: Trummickar
« skrivet: 14.07.2011, 15:22:18 »
Smak och tycke är ju alltid den rådande regeln.
Själv så tycker jag att sm57 är en väldigt bra allroundmick som funkar till det mesta och som dessutom är byggd som en stridsvagn och förmodligen klarar sig genom ett mindre kärnvapenkrig. Man kan aldrig ha för många sm57:or i sin mickväska ;)
Vid närmickning av trummor så brukar sällan fasförskjutning vara ett stort problem för mig. Går man bara nära källan nog så brukar det lösa sig. Däremot mellan overheads och resten eller om man mickar både under och överskinn på virvel. Dvs när 2 olika mickar "hör" samma källa så finns det risk för fasförskjutningar. (Något som man kan fixa relativt lätt i efterhand nuförtiden om man redigerar trummorna i en DAW genom att flytta det felande ljudspåret så att transienterna synkar.)

Tänkte på en grej, det verkar ju som om ni har lite mikrofoner som ni har spelat in redan med. Jag hade fokuserat på en bra baskaggemick ett par schyssta ovearhead, finns billiga och bra som inte behöver kosta över tusenlappen tex line audio cm3, cm2 eller cm1. Dessa kan man hitta begagnat för kring 500:-. Köpte precis 6 stycken själv för att ha med mig när jag är ute och jobbar. Enligt mig så mäter de sig lätt mot de flesta kondensatormickar som finns på marknaden. Man måste gå upp till bra mycket dyrare mickar för att det ska börja konkurrera och då snackar vi om smak och tycke mer än kvalitet.
Pukorna är ju ofta inte en särskilt stor del av stommen i trumsoundet. Jag tror att ni märker mest skillnad då på bra ovearheadmickar och baskagge virvel och (om ni vill en separat hihatmick). Pukorna kan ni nog micka ok med en billigare dynamisk om ni redan har någon.

Vid uppmickning av ert trumset till den rådande genren hade jag styrt upp på följande vis.
Baskaggemick - shure Beta 52, Sennheiser 602, audix D6 eller liknande.
Virvel - sm 57 eller audix I-5
Pukor - sm 57, beta 57, sennheiser e604, sennheiser 421 eller t.o.m kondensatormickar, man kan lyxa till det med en lite fetare mick på golvpukan, typ baskaggemick.
Ovearhead - ett bra par likadana småmembrans kondensator(cm3, sm81, akg 391 eller om ni har 2 st stormembrans eller bandmickar) .
Ev hihat mick - Kondensator eller sennheiser 421 allra helst sennheiser 441. Men hihat brukar ha en tendens att tas upp bra utav overheadmickarna.
Finns kanaler och resurser så kan man alltid slänga upp en kondensatormick som rumsmick för att kunna blanda in hela trumsetets sound.

28
Studio, produktion och övrigt / SV: Trummickar
« skrivet: 14.07.2011, 13:19:23 »
Riktigt go rock-rykare i länken.
Ni verkar ju ha lite mickar redan. Vad har ni för något för tillfället? Ni kanske sitter på något som redan funkar till detta syftet.

Kolla in denna. Kanske finns kvar om du har tur.
http://www.blocket.se/helsingborg/Shure_Beta_52A_34902623.htm?ca=23_11&w=3

29
Studio, produktion och övrigt / SV: Trummickar
« skrivet: 14.07.2011, 02:41:27 »
Ställer lite liknande frågor som härinnan.
Till vilket syfte ska de användas?
Ska ni spela in?
Vill ni ha grejjor med ett 2:a hands värde?
Ska ni bara "lyfta" trummorna volymmässigt vid rep?
Ska ni använda det live?
Vilken genre spelar ni? Jazz, Blues, rock?

Bli inte lurad av att det står shure på mickarna. Detta är shures budgetserie. Bättre att leta upp begagnade bra mickar eller satsa där det verkligen behövs.
Ska ni använda det antingen vid rep eller mindre gig upp till kanske 500 åskådare på mindre scén så behöver ni knappast några ovearheadmickar och kanske inte ens virvelmick. Bättre då med en bra baskaggemick och några pukmickar. Spelar ni på större ställen så finns det oftast bättre mickar att tillgå.
Ska ni däremot spela in så hade jag prioriterat om. Mickvalet beror lite på genre och ljudideal.
Klart att man säkert kan få ok resultat med ett billigt trummickset men 2:a-handsvärdet är i det närmsta obefintligt och det som oftast är den svaga länken i dessa kit är baskaggemicken. Då kan ni lika gärna ge er på thomanns billigaste om det är ett komplett set för billigaste möjliga peng som ni är ute efter.

För att tipsa om några mickar som gör jobbet bra i de flesta fallen så kan man säkert hitta en begagnad shure beta 52 kring tusenlappen och ett par begagnade sm57:or för kring 5-600 kr styck. Dessa kan man lätt få samma pris för om man nu bestämmer sig för att göra sig av med dem en dag. Detta är mickar som är standard i både studio samt livevärlden så de finns att få tag i om man letar lite.
Är det till inspelning så rekommenderar jag att komplettera  2 ok kondensatormickar som man dessutom kan ha till annat så som att tracka sång eller micka stärkare eller akustiska instrument med.

Som sagt så är det svårt att ge skräddarsydda tips utan att ställa motfrågor ;)


30
Färdiga produktioner / SV: Biscuit Barney - Tiga är Guld
« skrivet: 08.07.2011, 12:47:33 »
Hade det inte passat med ett gitarrsolo? Typ spelat på en Joan Jett gibson?  ;)

31
Färdiga produktioner / SV: Biscuit Barney - Tiga är Guld
« skrivet: 23.06.2011, 12:33:14 »
Äntligen är denna uppe, gött kött Micke.

32
Studio, produktion och övrigt / SV: Blockflöjt goes mad!
« skrivet: 21.06.2011, 12:30:11 »
Awesome.... :D

33
Är det likadant i input 2?
Isf, har du kollat så inte mickkabeln är skadad? Kan vara "enbent" dvs att ena ledaren pin 2 eller pin 3 kanske är paj, då låter det fast svagt och kasst.
Testa med annan mickkabel eller mät upp så du har signal genom alla stiften i xlrkontakterna.

34
Studio, produktion och övrigt / SV: Köpa nytt ljudkort
« skrivet: 12.05.2011, 17:46:56 »
RME babyface kostar ju lite er än vad som efterfrågades dock, även om det förmodligen är ett bättre interface. Det kan dessutom en hel del mer än kravet en ingång för mick och gitarr.

35
Studio, produktion och övrigt / SV: Stereobacktrack+bas+klick
« skrivet: 12.05.2011, 16:01:22 »
Hett tips ifall trummisen har en mixer med ett par kanaler över för lyssning är att ta through-signalen från lineboxarna till honom (förmodar att ni kommer att koppla in er i ljudanläggningen via lineboxar). Då har trummisen möjlighet att skräddarsy sin egen lyssning.

Sidor: 1 2 3