Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Violiner

Sidor: 1 2 3 4 5 6 7
36
Studio, produktion och övrigt / SV: Strömfilter - bra idé?
« skrivet: 16.05.2008, 14:45:43 »
Äh - vad f-n, lite spänning i livet får man väl ha... :P

Nåja - jag förstår att det är mycket att tänka på, så det kanske inte finns någon enskild lösning som täcker allt. Frågan är kanske mer om hur stor nytta exempelvis filtret i en sådan här gör och om det behöver kompletteras på något sätt för att få bort all skit som kan komma in genom elnätet.
Sådana måste väl också vara kopplade till jordade urtag - och det är tyvärr många som har ojordat i sin hemstudio, så då gör det troligen väldigt liten nytta eller ingen nytta alls...?
Hur mycket nytta gör exempelvis ferritkärnor på nätkablarna (för att få bort eventuell HF) - om någon nytta alls?

För att svara på om ett visst speciellt filter gör nytta så måste man ju antingen ha provat det och/eller ha mera kunskap om innehållet och specar. Och man måste, som sagt, veta vad det är man vill åtgärda.
Fel utrustning kan till exempel (som bland annat Neriks ger exempel på) ge negativa effekter också.
Den atuella typen av filter som du här pekar på kan ibland i första hand vara fokuserade på kraftiga spikar och överspänningar, (åska etc).

För att verkligen få "bort all skit" som du skriver så krävs det ganska omfattande investeringar om man verkligen ska uppfylla det som orden egentligen beskriver.

Helt riktigt, bra jord är ett villkor för att den här typen av utrustning skall fungera.

Ferriter kan göra nytta, framför allt för högre frekvenser.
Men det är inte "bara" att haka på ferriter överallt heller. Om man t ex sätter ferritbeads på inkommande ledningar i en apparat så KAN man få andra oönskade effekter. En common mode-drossel kan t ex vara en bättre lösning i vissa fall. (I det här fallet pratar jag nu om signalledningar eftersom RFI gärna tar sig in den vägen också)
Materialet i ferritkärnan bör desutom vara valt för det frekvensområde man vill undertrycka.
Tänk om allt bara vore så enkelt...  

Jag är ledsen att jag inte kan ge något exempel på "undermedicin", men det finns inga generella "superlösningar" om man inte är beredd att betala ganska mycket. Visst, det finns säkert exempel där man köpt utrustning för rimliga priser och nått resultat i det enskilda fallet. Men att därifrån ge generella råd om enskilda apparater som kan locka någon att köpa prylar som sen visar sig i det fallet göra liten eller ingen nytta vill jag inte ge mig in på...

37
Studio, produktion och övrigt / SV: Strömfilter - bra idé?
« skrivet: 16.05.2008, 12:43:40 »
Även enklare filter - och UPS:er - kan göra nytta om de är konstruerade på ett bra sätt.

Sedan är det frågan om hur högt man sätter ribban. Man kan ju t ex köra hela studion via batterier och med extremt bra jordning etc - men då kostar det...

Helt klart är dock att problemet med skitig kraft är stort idag och hela tiden dessutom ökar, så det här blir ett allt viktigare ämne...

Har du några exempel på störningsfilter som du vet är bra, alternativt byggbeskrivningar? Det borde ju egentligen inte vara särskilt svårt att pilla ihop...

Det är tyvärr inte så enkelt som det kanske låter att filtrera kraft.

Det finns en rad faktorer, till att börja med:

Vilken eller vilka typer av störningar? Spikes, LF, HF etc?
Har du även instrålade störningar EMI och RFI?
Är kraften stabil eller varierar den mycket? Även inom de gränsvärden som finns "får" den variera 10 % åt både håll och det kan ställa till det på många sätt.
Hur starka är störningarna/variationerna?
Vilken utrustning har du och hur är den konstruerad och hur påverkas den av resp störning?

Alla dessa faktorer och kombinationer av dem, påverkar hur du kan gå tillväga för att komma tillrätta med problemen.
Man måste dessutom analysera hur störningana uppträder och hur de påverkar utrustningen. Det är inte alltid som störningarna är direkt hörbara, de kan t ex ligga utanför det hörbara området men naturligtvis fortfarande påverka t ex kompressorer etc på ett oönskat sätt.
Sedan måste man också naturligtvis ta reda på om störningarna kommer från nätet eller om de är orsakade av den egna utrustningen, t ex switchade nätaggregat, datorn i studion, jordproblem etc.
Elnätet i fastgheten måste även analyseras. Har du t ex en flytande nolla eller dålig jord?

Hur bra är din studioutrustning? Ju enklare och billigare kan man förmoda att man även sparat in på konstruktion av nätaggregat, skärmning etc vilket möjligen också ger större störkänslighet.

Allt detta sammantaget gör att situationen i det enskilda fallet måste analyseras till att börja med innan man sätter in och eller väljaer åtgärder. Och det är lågtifrån enkelt.

Att börja med "byggbeskrivningar" för att bygga utrustning för kraftfilter är något som jag inte ger mig in på av en enkel anledning (förutom att det skulle bli ganska komplexa beskrivningar). Av samma anledning som jag brukar avråda DIY:are utan ganska stor efarenhet att bygga eller rota i rörprylar, de uppenbara riskerna med höga spännngar. M a o elsäkerheten...

De enda bra råd jag kan ge är väl egentligen att anlita någon som har kompetens på området elkraft och gärna då i studiomiljö (vilket ger förståelse för de speciella förhållandena/kraven) alternativt möjligen försöka låna störskyddsutrustning och prova effekten på plats. Och först av allt kanska göra en kvalitetsmätning med hjälp av kraftleverantören och en kontroll av att elnätet i fastigheten är OK, med fokus även på faktorer som t ex jordning och flytande nolla etc (som inte är ovanligt i äldre fastigheter och som kan ställa till med allvarliga elsäkerhetsproblem).


38
Studio, produktion och övrigt / SV: Strömfilter - bra idé?
« skrivet: 15.05.2008, 19:07:54 »
Även enklare filter - och UPS:er - kan göra nytta om de är konstruerade på ett bra sätt.

Sedan är det frågan om hur högt man sätter ribban. Man kan ju t ex köra hela studion via batterier och med extremt bra jordning etc - men då kostar det...

Helt klart är dock att problemet med skitig kraft är stort idag och hela tiden dessutom ökar, så det här blir ett allt viktigare ämne...

39
Studio, produktion och övrigt / SV: Strömfilter - bra idé?
« skrivet: 15.05.2008, 18:35:06 »
Neriks uttrycker det hela på ett utmärkt sätt.

Och nu kommer det, precis som du förutspådde aoly,  ;) om du ska ha en burk som verkligen rensar den skitiga strömmen, och inte i första hand är fokuserad på avbrottsfri kraft, så kostar den skjortan...
De billiga UPS, för någon tusenlapp, för datorer, är tyvärr inte det optimala i de här sammanhangen som vi pratar om nu.

40
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 14.05.2008, 20:36:48 »
Grattis!

SM7B kommer du att gilla. Toppenmick!

41
Studio, produktion och övrigt / SV: Rack-bygge
« skrivet: 14.05.2008, 11:16:07 »
Ja, man får ju, som sagt, väga för och nackdelar - bra kvalitet på ljudet eller "Finlandsfärja"...  :lol:

Tyvärr är det nog så att sladdanslutna fjärrkontroller/dimmers etc (som använder tyristorer) kan vara minst lika stora störkällor som HF-styrda. Det beror på hur de är konstruerade. Och som vanligt kvaliten. Men den här typen av utrustning är alltid potentiella störkällor, större eller mindre men oftast större.
Om du har en vanlig strömbrytare, som du fysiskt trycker på, så bryter du direkt, mekaniskt, strömmen. Fjärrstyrda strömbrytare kan arbeta med tyristorer i stället (om du inte har en mera påkostad anläggning med riktiga kraftreläer som direktstyrs av manöverströmmen).

Hur mycket/om de stör beror som sagt på konstruktion och kvalitet mm. Men tyristorer är en välkänd störkälla. Som ett exempel:
Många moderna fläktanläggningar styrs med elektronik (tyristorer) och har störnivåer så höga att elsäkerhetsverket till och med föreskriver skärmade kraftkablar vid installationen. (Tyvärr slarvar entreprenörerna som installerar ofta med detta vilket ger en enorm stördimma i grannskapet...)

Halv OT:

Switchade nätaggregat, är ett annat exempel på prylar som oftast är rena störsändarna.

Och - det här är ett allt större och tyvärr stadigt ökande problem. Skitig kraft ställer till det för alla. Många försöker spara in på EMC-egenskaperna hos de prylar de tillverkar. Ibland kan det få absurda effekter som till exempel så mycket störningar att de stör ut den egna apparaten till och med - som till exempel är/var fallet med en rad TV-apparater som hade så dåliga nätaggregat, sett just ur det här perspektivet, så de störde ut den egna apparaten, i det här fallet bilden...   :wacko:


42
Studio, produktion och övrigt / SV: Rack-bygge
« skrivet: 14.05.2008, 01:20:35 »
....som ofta ger en massa störningar som går rakt in i din studioutrustning...  :rolleyes:

Det är faktiskt ganska kul att sitta med mätinstrument inkopplade hos en studioägare och se minen på honom när han slår på resp av vissa fjärrstyrningar, dimmers och lampor etc och ser effekten på störnivån...

43
Studio, produktion och övrigt / SV: Bygge av G-SSL bus kompressor
« skrivet: 04.05.2008, 14:58:47 »
För övrigt tyckte jag att sladdarna med två ledare i sig var riktigt dåliga, som var gjorda utav enkla koppartrådar var riktigt dåliga, jag blir inte förvånad om dom slutar funka om några månader, och man behöver gå in och byta dessa, jag tror jag var tvungen att löda om dom en 3 gånger på grund utav att dom gick av när man böjde dom...

Det tror jag inte du behöver vara orolig över. Det är om man gör brottsanvisningar när man avisolerar dem som de blir lätta att böja av så är man ovan med avbitaren är det bra att ha ett avisoleringsverktyg till dem.
Däremot är ju de kablarna avsedda för intern förbinding, och alltså inte för att böjas fram och tillbaka en massa gånger, som externa kablar. Fördelen med de här är att det är en bra heltäckande skärm i dem Jag använder ofta just de här kablarna för internkopplingar inn ai apparater.

44
Studio, produktion och övrigt / SV: Bygge av G-SSL bus kompressor
« skrivet: 04.05.2008, 14:47:36 »
Upplever du någon skillnad på dina två med 2181 vs förtrimmade 2180 kretsar? Kan ju iofs påverkas av bygget i övrigt, kabeldragning, lödninar o.s.v. men vore ändå intressant..

Baltazar, har du fått ihop alla fem nu?

Det är en mycket intressant fråga, iochmed att jag upplever relativt stor skillnad.

konstigt nog till 2180ans fördel, den känns mer dynamisk och "anpassar" sig bättre till det den ska behandla, medans 2181an känns som att den mer "bufflar" över och inte tar hänsyn till vad det är den ska behandla.

Dessutom upplever jag stor skillnad när det gäller attack/releasetider, framförallt attacktider, där 2180an är mycket långsammare, vilket jag älskar, det räcker att ställa den på mellan 3 och 10 ms för att få fram den rätta punchen i ett trumspår, där jag behöver minst 30 ms på 2181an, och då blir den nästan för långsam.

Jag kan posta ett sample mellan dom olika om folk är intresserade.

Intressant. När jag mätte på båda och jämförde så har din 2180 aningen mera dist och aningen sämre S/N-förhållande. Men inget avgörande.
Däremot jämförde jag inte attack/releasetiderna mellan de två. Synd att jag inte gjorde det, hade varit intressant att dokumentera ev skillnader...

45
Studio, produktion och övrigt / SV: förstärkarmoddning
« skrivet: 01.05.2008, 02:47:01 »
Sveriges förmodligen mest kända förstärkarmoddare (iaf på gitarrfronten) Tommy Folkesson erbjuder ju en mängd olika modifieringar av förstärkare, och vad jag har förstått så gör det rätt stor skillnad i ljudet. Tänkte mest kolla om det finns några kunniga personer som vet på ett ungefär Vad han gör, rent praktiskt. Inte för att jag skulle våga pilla i en dyr stärkare själv, men är det värt att betala uppåt 4000 i förhållande till jobbet? Är det svårt att utföra ändringarna? Kan jag alltså, om jag vet vad som ska göras, gå till en elektriker och be honom fixa det och betala hälften så mycket?

Jag jobbar också med elektronik. Jag började redan på 60-talet med att yrkesmässigt reparera, bygga och modifiera elektronik.
Det är därför som jag nu efter ett antal decennier samlat på mig en del erfarenheter och kunskaper som jag använder i första hand just för studio- och musikelektronik.
Jag får ofta frågor, "hur gör man för att", från personer som vill "göra det själv" av olika anledningar, ibland för att spara pengar.

Det finns (bland annat) två aspekter på detta:

Dels så har jag investerat massor av tid, energi och pengar i att skaffa mig kunskaperna. Dels naturligtvis av intresse, men också för att få ihop till havregrynsgröten på frukostbordet. Liksom Folkesson som investerat sin tid i de metoder som han tagit fram genom sitt kunnande. Man kanske kan jämföra detta med de andra immateriella rättigheter som ofta diskuteras på musik- och studioforum...  Det är i alla fall ganska lätt att dra paralleller. ;-)

En annan viktig aspekt är också att det inte är "bara" att bygga eller modifiera studioelektronik (eller vilken elektronik som helst för den delen). Det krävs kunnande.
Även om någon har tillgång till ett schema på vad som skall göras så är det ganska mycket annat att ta hänsyn till vad gäller komponentval, genomförande, uppbyggnad, ledningsdragning, lödning etc. Och det finns sällan generella patentlösningar, det är många faktorer och variabler i olika modeller, varianter, etc, och till sist inte minst den personliga smaken hos kunden i de här exmplen med en förstärkarmod, som spelar in som man behöver specialkunskaper för att klara på ett bra sätt.
Det krävs dessutom inte bara "goda öron" som nämns ovan, utan också, speciellt när det gäller studioelektronik, ganska kraftfulla investeringar (hundratusentals kronor) i mätutrustning om man verkligen skall kunna verifiera vad man håller på med genom mätresultat (de forummedlemmar som varit in i mitt labb vet hur det ser ut... :-)  ). De investeringarna måste ju också betalas på något sätt...

Ofta hjälper jag dock ändå DIY-are som "fastnat" i något projekt, något som de flesta elektronikverkstäder brukar avstå ifrån av naturliga orsaker, det är mycket svårt att få lönsamhet på den typen av verksamhet eftersom det oftast tenderar att vara mycket arbetsintensivt, jag skall inte gå in på några detaljer...

Kunnandet hos en elektriker, om du nu verkligen menar just en elektriker (som oftast jobbar med starkströmsanläggingar), är inte heller detsamma som hos någon som jobbar med den här typen av elektronik. Så en tekniker på en elektronikverkstad specialiserad på audioelektronik, och helst som jobbar just med förstärkare, är i så fall lämpligare att be om hjälp...

Så till sist - vill du ha en "Folkessonmod" så skulle jag nog vilja rekommendera dig att vända dig till just honom...

46
Grejen är den att jag känner ju grabbarna.
Och jag har ju loggar på när dom blir överlyckliga för att ag ska göra den hehe

(21:54:14) (+Perrra) DiscoCrew: Jag gör om eran rebecca låt i asshunter anda nån dag :)
(21:54:21) (+Perrra) skrev det i eran gästbok idag :)
(21:54:26) (+Perrra) kan bli på torsdag ;)
(21:54:35) (DiscoCrew) jag såg det!! ser fram emot det:)

citat från deras hemsida:
Skara   2008-04-22 20:53
Förvarning...

Blir snart en AssHunter version av rebecka :P
Helt egen, som vanligt.

Puss!

Svar från DiscoCrew: Brukar man bli förvarnad :P


Men nu har deras manager börjat dilla i dom massa skit, och påstår att skivbolaget är riktigt sura på mig, och dessutom nalkas det nån sorts stämning eller så..
Deras manager har jag jobbat med också, och vet vad han går för . Vi avskyr varandra och han gör väl förmodlingen allt för att förstöra för mig, så allt är hans ord, hans sätt .. känner igen allt så väl.

HAn är fortfarande skyldig mig pengar för många gigg... som med alla andra av hans artister.

Och jag blir orolig på nåt sätt ändå, men jag har hotat honom tillbaka nu, att gå ut officiellt på min hemsida och berätta historien kring honom, och dessutom kontakta mina skivbolagskontakter om vad han är för människa om det dimper ner nåt i min brevlåda.

Då är han såld på 1 dag.



Ett råd i all välmening:
Du ska nog se upp så du inte får en stämning för förtal också på köpet. Det ligger nog nära tillhands om du kör på ovanstående. Och det lär inte förbättra dina chanser i upphovsrättsfrågan...

47
Lätt som en plätt.  :rolleyes:

Bara att bygga:

http://www.wavefrontsemi.com/products/update/AL1201/WavefrontEV1201A.pdf

http://www.wavefrontsemi.com/products/update/AL1101/WavefrontEV1101A.pdf

http://www.wavefrontsemi.com/DataSheetsFolder/WavefrontAL1201.pdf

http://www.wavefrontsemi.com/DataSheetsFolder/WavefrontAL1101.pdf

48
Vad är det som är så konstigt med att det behövs kunskaper för att göra en snygg hemsida?

Ingen på det här forumet skulle väl ifrågasätta att det behövs kunskaper för att göra bra musik till exempel?

Sen kostar det mesta pengar också. Ett mycket  bra verktyg för att snickra hemsidor, speciellt för den som inte vill lära sig HTML etc i grunden, är Adobe Dreamweaver. Men det kostar ju någon krona. Och kräver fortfarande kunskaper i såväl användning som layout - mm...

Det finns en anledning till att en bra webdesigner kan ta ganska bra betalt...

49
För den som ev beställt (om det nu har gått att beställa...  :blink: ) så kanske det kan vara av värde att följa utvecklingen i denna tråd som jag ramlade över när jag kikade in på PP forum:

http://prodigy-pro.com/forum/viewtopic.php?t=27172&start=240&sid=bb453bcb32030b9310377d30d1be5264

50
Litet kul är det här i alla fall.  :lol:

Det räcker att klistra på siffrorna 73 eller 81 på en burk för att så många över hele världen ska bli exalterade och mumla mantrat Neve i kör. Även om burken inte kostar mer än en tusenlapp så måste det ju vara guld!  :rolleyes:
Snacka om att Rupert har oändliga mängder goodwill när vem som helst kan untyttja den bara genom att säga sjuttiotre och till och med låtsas helt ovetande om vad som finns i burken...
Jag tvivlar på att Rupert själv är lika road dock.  :unsure:

Neveprylar - original eller "kloner" - ställer STORA krav på såväl delar som uppbyggnad/layout/kretslösningar och tillverkning om det ska motsvara det som Ruperts efternamn står för i de här sammanhangen. Och det kostar rejält med pengar - tro inget annat!  :D


51
Ja, det är ju självklart att man får samma kvalitet, egenskaper och ljud som (det man gärna vill tro är) originalen för en tjugondel av priset.
Det är ju väldigt vanligt med välgörenhet på den internationella marknaden.  ;)

Om något verkar vara för bra för att vara sant - så är det ofta just det...

Jag tycker flintan uttryckte sig mycket bra när han skrev att han "håller sig sunt skeptisk". OK om man är nyfiken och vill köpa en lott, men jag skulle nog personligen inte förvänta mig några högvinster eller andra underverk...

52
Jag måste nog hålla med - bättre med kvalitet än kvanititet...
Är det t ex bra med 1000 frågor om bästa ljudkortet och bästa mikrofonen under 500 kronor...  ;)

Beträffande frågetecknen kring MM och forum, så hade de ett forum för några år sedan som, om jag uppfattade det rätt, spårade ur fullständigt med ganska rejält elaka kommentarer och påhopp. Sedan försökte de med en omstart och gjorde ett helt nytt forum, troligtvis för att försöka sortera bort de värsta "trollen", men fick då i stället mycket få deltagare och inlägg så det lades ned, troligtvis av denna anledning.
De som var inblandade vet förmodligen bättre, men det är den bild jag har av vad som hände.

53
Studio, produktion och övrigt / SV: Adat på ADA 8000
« skrivet: 21.03.2008, 22:30:43 »
Läs min edit i förrförra inlägget...

54
Studio, produktion och övrigt / SV: Adat på ADA 8000
« skrivet: 21.03.2008, 22:28:16 »
Här är kopplingsschemat.

Jag kan inte läsa elektronikscheman, men från lineingången så går de genom 10k nånting och sen samma väg som micinput och vidare till gainratten. Så det verkar vara en pad och sen samma väg. Kan någon bekräfta?

http://www.gyraf.dk/schematics/Behringer_ada8000_analouge.PDF

LOL, du hann posta medan jag var in i verkstan och tittade på schemat...   :lol:

55
Studio, produktion och övrigt / SV: Adat på ADA 8000
« skrivet: 21.03.2008, 22:17:14 »
Även om ADA8000 faktiskt hör till de "bättre" produkterna från Behringer så är kanske inte preamparna i absolut toppklass om man säger så...
Men det största problemet med just den produkten är nog ändå att nätaggregatet är hopplöst underdimensionerat och glödhett så det är predestinerat att gå sönder. Jag har reparerat ett antal ADA8000 där nätaggregatet gått till de sälla jaktmarkerna. Så om du köper en, räkna med att risken för haveri inte är obefintlig...  ;)

edit: Ja just ja, linjeingångarna...
De är bara en dämpning med några motstånd och en kondensator före preampen, billigast möjliga, så allt går genom preampen...

56
Studio, produktion och övrigt / SV: DIY ReAmp box
« skrivet: 20.03.2008, 00:30:13 »
finns det ngnstans där man kan köpa kretskort eller vet Flintan om ngn som tillverkar det?

Till ReAmp boxen?
jo?!

Varför vill du ha ett kretskort till den..?
Om det inte krävs ett kretskort i burken, varför kan man inte skriva det istället för att ställa massa frågor? jag har inte kikat på schemat ännu.  Det hade räckt med svaret "nej, inget kretskort behövs."


Därför att jag givetvis trodde att du tittat på schemat om du var intresserad av bygget...

57
Studio, produktion och övrigt / SV: DIY ReAmp box
« skrivet: 20.03.2008, 00:23:53 »
finns det ngnstans där man kan köpa kretskort eller vet Flintan om ngn som tillverkar det?

Till ReAmp boxen?
jo?!

Varför vill du ha ett kretskort till den..?

58
Studio, produktion och övrigt / SV: Baby Animal
« skrivet: 25.01.2008, 18:40:18 »
Citera
I will accept only W.U.B. or IBAN transfer.
Paypal sucks, can't withdraw in my country.

fick jag som svar av Purusha, någon som har något W.U.B eller IBAN account och kan lösa det? annars fixar jag ett!

Inget sådant här heller, måste man ha ett speciellt konto då? Är det inte bara ett sätt att omvandla kontonumret till massa siffror :wacko:

WUB = Western Union - betalar du hos vilken WU-representant som helst. Finns litet varstans.
IBAN = en vanlig banköverföring, kan du göra på vilken bank som helst.

59
Studio, produktion och övrigt / SV: Hjääääälp!
« skrivet: 23.01.2008, 22:52:42 »
frågan är ju hur långt dom är beredda att gå i fallet.

kommer jag upp med ett kvitto på 250 dollar, för det har tillverkaren sagt att han kan fixa, kommer dom då gräva djupare i fallet?

Det är en liten firma från malaysia vi snackar om, orkar dom kolla upp sådana här ärenden, kollar dom upp hemsidor? och är dom beredda att kolla upp riktiga paypal kvitton eller liknande?

Det beror på handläggaren. Att han/hon redan tydligen driver ärendet tyder ju på att de avser att utreda det.
Frågan är, är du villig att ta risken..?
Jag skulle aldrig i livet göra det...
Här pratar vi om urkundsförfalskning alt medhjälp, bedrägeri, varusmuggling etc beroende på hur de driver ärendet. Och en resulterande post i ett visst polisregister som kommer att följa dig genom åren. Är risken för det värt några hundralappar för dig?  :blink:

60
Studio, produktion och övrigt / SV: Hjääääälp!
« skrivet: 23.01.2008, 17:09:24 »
Jag postade om detta för att få upp det i trådlistan

Har beställt en gitarr stärkare från Asien, som kom fram idag, men inte till mig, till TULLEN!

Jag pröjsade 1000 dollar för den, men bad honom skriva 250 dollar på paketet för att minska tull kostnader och nu vill dom ha kvitto som bevisar 250 dollar värde på paktetet!!!!!! Någon som varit med om detta innan? Hur har ni tagigt er ur knipan? om ni ens har gjort det?

Har aldrig varit med om detta innan.

Det är sån´t här som både jag och Claes regelbundet varnar för.
Då får inte ut prylarna utan att visa upp papper från säljaren. Och om de papperen inte är äkta riskerar både du och säljaren åtal.
Jag lider verkligen med dig. Jag skulle välja att bita i det sura äpplet och se till att få papper från säljkaren på det verkliga värdet. Annars riskerar du att råka ännu mera illa ut...

61
Jag tycker  detta var ypperligt lätt att bygga. Perfekta instruktioner, och görbart med Biltemas teknologi.


även fast man aldrig hållt i en lödkolv?  :unsure:

Har du aldrig någonsin hållt i en lödkolv tycker jag att du skall snika åt dig ett gammal ketskort med hålmonterade (ej ytmonterade) komponenter och en näve kasserade lösa komponenter (känner du ingen som har nåt liggande så försök prata med någon lokal elektronikverkstad som brukar ha en del skräp för återvinning liggande som de gärna tar hjälp att bli av med).
Sedan köper du en bra temperaturkontrollerad lödstation med 60 watt effekt eller mera (låt ingen lura i dig att du "klarar dig" med en enkel lödkolv som nybörjare, det blir i stället betydligt svårare att göra bra lödningar!) och så köper du tenn med bly (60/40 eller 63/37 etc) och INTE det nya blyfria tennet som är svårare att löda med (och bara skräp dessutom). En tennsug behöver du också.
Sen tränar du. Löd loss och löd dit komponenter. Kanske efter att ha letat på någon bra instruktion för lödning med hjälp av google (finns en del att välja på)
Att löda kablar är också bra, men börja först att "löda skräp".

Detta låter väldigt elementärt, men det är viktigt för att du sen ska få ett bra resultat.

62
7000? Det var ganska blodigt, den bomen skulle jag vilja se.

Det är inte alls blodigt.
Att bygga en 1073 utan att använda kvalitetskomponenter för att kanska spara några hundralappar vore bara korkat.

63
Normalt brukar den sida du matar in signalen i ha en relativt sett låg impedans och utgången en många gånger högre.
För att det ska fungera bra bör du dock ha rätt anpassning i bägge ändar och lagom nivå på drivningen för att du ska få reverbet att fungera någorlunda inte minst med avseende på frekvensomfånget. Beroende på ingångsimpedansen så brukar det i alla fall krävas några volt peak för att driva reverbet.
På utgången har du ofta bara några få mV varför du behöver hyfsad förstärkning även efter tanken.
Jag skissar här på mycket ungefärliga nivåer som du märker, det beror mycket på vilken impedans du har i ditt reverb vilka nivåer du ska använda.
Ska du fixa drivkretsarna själv å bör du räkna med t ex ett par transistorer i pushpull som driver, efter en op-amp, (naturligtvis beroende på vilke nivå du ursprungligen har) och ytterligare en operationsförstärkare som förstärker den låga utsignalen efter tanken.

...och naturligtvis bör du vid montaget tänka på andra ev magnetfält etc för att inte störa funktionen.

64
Det är ett gruppköp på gång med Neve 33609 stereo kompressorn på gång på Prodigy-pro, man blir ju lite intresserad.

Jag har aldrig hört kompressorn, vad har folk för åsikter om den? fungerar den bra till tracking eller är det mest en mix kompressor?

Originalkompressorn är mycket bra.
Den här klonen vet ingen något om ännu eftersom det är en helt ny design.
Det är definitivt inget nybörjarprojekt, det här är inget jag vill råda någon att sätta igång med utan ganska stor erfarenhet.
Till sist: Det blir ganska dyrt innan du har alla delarna.

65
Mera typbeteckningar som jag inte förstod att kunde vara relevante - my bad:

Typ:
HS10
EN29454-1
1.1.2.
Fg.2,5%
Charge:
29025/1

Under legierung står det dessutom EN29453 och ART.535280

OK, då vet jag vad det är för tenn.
Enligt Stannols specar ska man kunna lämna flusset utan rengöring, men jag tycker det verkar vara ett fluss som är så pass aktivt att jag i alla fall skulle välja att tvätta efter lödning om jag skulle använda det. Man kan då t ex använda Stannols Flux-EX 200B eller Flux-EX500 eller varför inte Isopropylakolhol från apoteket.

66
Generellt , ett tenn med cirka 60/40 och ett fluss som inte är alltför aktivt och med lågt flussinnehåll. "No Clean" är en variant som gör att man inte behöver göra rent kortet efteråt. Annars kan man naturligtvis tvätta bort flussrester också. Var man köper det spelar mindre roll, det finns många leverantörer som fortfarand ehar i lager. Elfa är väl inte den billigaste.

Jag har skaffat STANNOL-lödtenn som säger följande

Legierung:
S-Sn60 Pb38Cu2
Typ:
Fg.2.5%
0,8mm

Är det här enligt specifikationen något att ha. Det är inte biltemas tenn. Klumpen kostade 11€ att införskaffa.


Det framgår inte vilken typbeteckning tennet har så det är svårt att avgöra. Om det är så att procentsatsen 2,5% gäller flussmängden så är det inte speciellt låg flussmängd. Jag får intrycket att det KAN vara ett av Stannols tenn 2630 med relativt starkt vätande egenskaper för oxiderade metallytor och då kräver det tvättning och är kanske inte det lämpligaste. Men aftersom du inte har typbeteckningen med i beskrivningen så går det inte att identifiera.
Jag har personligen aldrig använt tenn med kopparinnehåll till elektronik. Många av de nya blyfira tennsorterna innehåller koppar dock.

67
Studio, produktion och övrigt / SV: -20db pad inline attenuator
« skrivet: 31.12.2007, 18:09:27 »
Claes: Jag kom på att du nog kan plocka isär en könbytare, hane/hona XLR och bygga om den till ett hem för en pad. Då har du löst problemet med höljet...
Ja - men om man kollar hos ELFA efter sådant, så kostar de ungefär samma som paden... :(

EDIT:
HOSA har en fasvändare som ligger på 75:- - så den känns rimligare att utgå från i så fall. :)

Jo, man måste ju inte jämföra med Elfa som nog är den absolut dyraste leverantören av den här typen av prylar...  ;)

Och du behöver inte köpa en fasvändare från Hosa om du skall köpa billigare kvalitet, du kan lika gärna köpa en XLR könbytaradapter från samma tillverkare.
Eller också en Neutrik XLR könbytare från Thomann för ungefär samma pris, alltså lika billigt som från Hosa - fast bästa kvalitet...
Du har också Switchcraft som ett alternativ, jag har för mig att de har en könbytare som borde gå att plocka isär.
Men det finns säkert andra inköpsställen också, jag bara snabbgooglade fram dessa exempel. Det gäller ju att kolla att de går att plocka isär och modifiera på rätt sätt också.
Jag skulle i alla fall välja bästa möjliga kvalitet, det här är en ganska känslig punkt i inspelningskedjan.

Gott Nytt År - nu ska jag börja laga till nyåsmiddagen...

68
Studio, produktion och övrigt / SV: -20db pad inline attenuator
« skrivet: 31.12.2007, 15:29:27 »
Claes: Jag kom på att du nog kan plocka isär en könbytare, hane/hona XLR och bygga om den till ett hem för en pad. Då har du löst problemet med höljet...

69
Studio, produktion och övrigt / SV: -20db pad inline attenuator
« skrivet: 31.12.2007, 15:22:31 »
Hängde inte med på din skiss där violiner,  hur många resistorer är det ? 3st?

Fem i första fallet, tre i den andra.

Edit: Kanske också skall nämna att den första, H-paden är avsedd för en balanserad signal och den andra, T-paden för en obalanserad. De kan inte ersätta varandra.
Observera också att man i praktiken bör ta hänsyn till mikrofonens och preampens impedans för att få riktigt exakta värden. Mina exempel ovan är räknade generellt på 600 ohms impedans.

70
Studio, produktion och övrigt / SV: -20db pad inline attenuator
« skrivet: 31.12.2007, 15:08:07 »
appropå att löda egna dämpsatser så låter det ju givetvis intressant, är van lödare så det är ju inga problem.
låt oss säga att jag behöver -20db dämpning, hur ser kretsen ut då?

En H-pad kan se ut så här:

249-----------------249
                 I
               121
                 I
249-----------------249

värden i ohm, för cirka 20 db för 600 ohms impedans (Värdena är justerade med någon ohm i vissa fall för att bli standardvärden)

En T pad på 20 dB (också 600 ohm) kan göras så här:


487------------------487
                  I
                121
                  I
                  _
                 ///

Sidor: 1 2 3 4 5 6 7