Kontrollrummet

Kategorier => Studio, produktion och övrigt => Ämnet startat av: Yllet skrivet 17.10.2008, 22:17:49

Titel: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Yllet skrivet 17.10.2008, 22:17:49
Hej vänner.

Detta är första delen av min nystartade mixningskola där tanken är att jag ska ge er lite handfasta (och ibland kanske ovanliga) tips på hur man kan jobba när man mixar.
I del 1 tänkte jag prata lite om basen och vilka problem den kan ställa till med och hur man kan lösa dem. Jag börjar med basen av den enkla anledningen att det oftast är den som ställer till mest bekymmer, i all sin enkelhet. Men även därför att många gärna ”hoppar över” basen när man mixar. Vadå?! Tänker man, en bas är väl en bas, den skär man vid 80hz och lägger en kompressor på så är det klart. Detta är fel inställning enligt mig… Låter inte basen bra, låter inte mixen bra, så enkelt är det.
Det finns naturligtvis många (och säkert bättre lösningar) på hur man jobbar med basen, men detta kan i alla fall vara till hjälp för några.  Jag kommer i denna första del att prata lite om basen i en typisk rock/pop mixningssituation och en mastringssituation.

Att mixa basen

Innan vi börjar så är det viktigt att lyfta fram att jag alltid försöker att välja den enklaste vägen när jag mixar, låter exempelvis basen bra med bara eq och kompressor (eller utan för den delen, men det har ännu inte hänt mig...) så gör jag inget mer med den, det är viktigt att poängtera.


Förutsatt att du har spelat in basen så att den låter som du vill vilket är steg ett, så ställs man ofta inför ett antal problem, exempelvis:

1. Basen drunknar i ljudbilden, kommer inte fram hur du än skruvar och rattar
2. Basen låter grötig och otydlig
3. Basen blir antingen för svag eller för stark, det verkar inte finnas något mellanläge
4. Vissa toner går fram bättre än andra, dina ljusa toner låter kanske kalas, men de mörka bara försvinner.
5. Kompressorn jobbar fel och gör att basen låter ansträngd

För att nämna några vanliga problem, det finns givetvis fler.


Låt oss då börja med det fundamentala:

Basen, tillsammans med baskaggen, utgör ofta grunden i all modern pop och rockmusik. Om inte basen ligger naturligt i mixen och hörs tydligt i alla lägen, kommer låten att uppfattas som svajig och ojämn. Detta vill man naturligtvis undvika till varje pris.

Fortsättning följer...

Vad gör jag om basen inte låter bra hur jag än skruvar och rattar?

Till att börja med kan det vara en idé att spela in basen på nytt, helt utan effekter och med så ren signal som möjligt. Detta eftersom det lämnar fler möjligheter vid mixning. Vidare ska man försöka spela så jämt som möjligt så att alla toner låter ungefär lika starkt. Detta är förstås mycket beroende på hur basen i sig låter också och hur micarna är placerade (men även såklart beroende på hur duktig bassist du är). Dessutom kan det vara en god idé att spela in basen med "så lite bas som möjligt" (Med detta inte sagt att det ska låta tunnt ), dvs ratta på basen och kör med den "brightaste" inställningen. På detta sätt undviker man att onödigt låga toner kommer med på mindre bra basar. Har du en bra bas med jämn tjock ton som du trivs med så borde du inte ha detta problem.


Nåväl. Här kommer några enkla?! knep som du kan jobba med om du upplever att du har problem med din bas. Detta är naturligtvis bara ett förslag och inga regler och det finns säkert bättre sätt att jobba på. Med detta sagt så kör vi:
1.   Rulla av basen vid ca 80 hz med ett brant Q-värde. Detta för att ta bort allt onödigt tjafs som ändå ingen vanlig människa vill höra. Dvs använd ett low-cut (eller high-pass vad man nu vill kalla det) filter.
2.   Lyssna på basen, är det några toner som hörs starkare än andra? Kan du inte höra använd dig av en eq med inbyggd spectrum analyzer. Ett hett tips är KeyToSound:s vintage eq, billig och bra. Med denna plugg ser du enkelt vilka toner i exempelvis lowmid som gärna sticker i väg, dessa vill vi ”dämpa”. Ofta handlar detta om toner mellan 80-350 hz. Använd dig av ett brett Q värde och sänk i botten tills du hör alla toner lika starkt. Bry dig inte om ifall basen låter basfattig, detta löser vi senare. Fixa istället så att alla toner du spelar hörs lika starkt. Det är enklare än det låter. Det är möjligt att alla toner låter lika starkt från början och då är du antingen en väldigt duktig bassist med en bra bas, eller så har du tur.
3.   Lägg sedan på en (snabb) limiter. Limiter?!!! Japp du läste rätt. Pressa nu upp basen så att den klipper alla topparna och jämnar ut basen så mycket det går utan att det distar. Ibland kan det tom vara snyggt med lite basdist, beroende på genre. Det får inte pumpa
4.   Härefter slänger du på ytterligare en EQ, med denna ska du nu forma ljudet.  Spelar du med plektrum? Tja då har du området runt 1khz att arbeta med, lyft lite där om du vill få fram mer attack. Spelar du med fingarna, jobba med området runt 400 hz.  Kom ihåg att det alltid är bättre att dra ifrån en eq än att lägga till. Därför kan det vara en bra idé att tex sänka området runt 1khz på övriga instrument så att basen kommer fram, istället för att öka basens område där, vilket i slutändan leder till att allt låter konstigt och onaturligt.
5.   Nu kanske du tycker basen låter ”obasig” och saknar botten, som du så vackert skar bort precis. Det är nu du slänger på maxxbass eller rbas från waves. Två fina pluggar för att lyfta fram low-end på ett smidigt sätt utan att ta över ljudbilden. Har du inte tillgång till dessa pluggar finns det säkert gratisalternativ. Säg till om ni känner till nåt.
6.   Avsluta med en kompressor. Här råder det delade meningar, men med bas brukar jag jobba med en ratio på mellan 4:1-10:1 beroende på material, med ganska snabb attack 0.1-0.3ms och en release över 500. Detta är såklart helt beroende på material, det viktiga är att basen inte pumpar, om det nu inte är den effekten du är ute efter. Låt signalen sänkas med en 4-6 db, det bör räcka med tanke på att du limiterat tidigare.

Om du följer dessa enkla steg så borde nu basen sitta som ljuten i mixen, stenhårt fastklistrad precis som det ska vara. Man kan nu dessutom mixa basen tämligen starkt utan att vara rädd för att den ska sticka ut. På detta sätt är det därför enklare att få tryck i din låt. Om du är av typen som gärna använder förstärkarpluggar så lägg den såklart först i kedjan.

Detta sätt att jobba med basen kan kanske verka lite svårt och avskräckande, men det är värt att ta sig tid med basen. En tight bas är ett steg i rätt riktning mot en proffsigare mix.


Basen i en mastringssituation
Låter basen inte som den ska när du mastrar? Gå tillbaka till mixen och fixa det! Mastring är inte en räddningsaktion.  Med det sagt går vi vidare.

Nu kanske du sitter där med ett stereospår och vissa bastoner sticker ut mer än andra, vad gör man då? Tja en kompressor kanske hjälper lite grann, men det räcker sällan hela vägen om basen är dåligt mixad. Så vad gör man då? Detta tips lärde jag mig av Bob Katz.

Lyssna på låten och lyssna efter ”problemtonerna”. När du väl hittat den, eller de, så gäller det att ta reda på vilka toner som spelar. Låt säga att det är tonen A, nu tar du reda på vilken hz den tonen ligger på med hjälpa av denna länk: http://www.phy.mtu.edu/~suits/notefreqs.html. Ok 110hz visade det sig. Nu plockar du fram eq:n och skapar ett smalt q värde och sänker basen kanske 4-6 db där. Lyssna. Du märker ganska snart att basen kommer låta mindre där och inte sticka ut så mycket.

Enkelt va?

Tja detta var del ett. I del två kommer jag behandla det ”näst?!” viktigaste, fast egentligen är väl allt lika viktigt, nämligen sången.

Tillsvidare, ha det bra!

/Jon
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: freddy skrivet 18.10.2008, 00:13:59
Bra initiativ!
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Claes skrivet 18.10.2008, 01:20:46
En given kandidat till Wikin. :)
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Yllet skrivet 18.10.2008, 01:54:51
En given kandidat till Wikin. :)

Du är välkommen :)
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Claes skrivet 18.10.2008, 02:37:33
En given kandidat till Wikin. :)

Du är välkommen :)
Latmask! :angry: :P
Är lite trött i dag, men jag kan nog fixa det i morgon - förmodligen på kvällen/natten... :rolleyes:

Kanonbra initiativ att göra en mixningsskola på detta sättet - och lägger man det i Wikin så är det också lätt för andra att lägga till egna små kompletteringar.
Om andra orkar göra ett lika fint jobb som du har gjort, så finns det förstås inget som hindrar dem från att göra sin version, eftersom det ju alltid finns olika metoder och olika vinklar att angripa problemen från.

Ytterligare sådana "skolor" kan ju bli en Masteringskola, instrumenteringsskola, sångskola, inspelningsskola etc. Fantasin sätter gränserna. B)
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: MaxB skrivet 18.10.2008, 09:34:27
Tack för ett jättebra initiativ. Om du orkar köra några såna här delar är det mycket bra!
Jag kommer skriva ut, läsa och troligen använda vid inspelningar framöver.
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Kjubeis skrivet 18.10.2008, 10:27:00
Citera
Skär bort allt under 60-80 hz med ett brant Q värde. Detta för att ta bort allt onödigt tjafs som ändå ingen vanlig människa vill höra.

Det var ett antal märkliga tips.

Om du skär bort allt under 80 Hz så tar du bort en hel oktav från en El-bas.
Dess grundtoner faktiskt. Not good!

Att processa en signal så mkt som det tipsas om betyder att man behöver göra om
och göra rätt från början.
Ni får ursäkta mig men att hålla på med:
"lägg på en EQ och en limiter och sedan en maximizer
och en enhancer med lite mer EQ och sedan mer EQ och kompressor etc.."
gör mig lite allergisk. Det betyder att man försöker rätta till en dålig inspelning
genom att addera fler konstigheter.
Bara för att man har oändligt antal inserts och pluggar så innebär det inte att man
ska applicera alla på ett ljud.

Jag vet att det kan vara trixigt att mixa bas ibland men jag tror inte att dom här tipsen
skulle rekomenderas av proffesionella studiotekniker.

Ursäkta att jag klagar.
Mitt första inlägg dessutom. :rolleyes:

Jag tycker ändå att det är ett bra initiativ med mixtips.

/ Tomas "Myggan"
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: perrra skrivet 18.10.2008, 10:27:50
Även om man inte använder detta slaviskt, och även som du skrev beror ju lite på musikstil osv, men det framgår ju här en svinbra grund vilket jag tycker är JÄTTEBRA!!!

Skitbra initiativ  :wub:

Tack!

/Perrra
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: flabb skrivet 18.10.2008, 10:28:36
Hurra, bra initiativ Yllet  :wub:
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Yllet skrivet 18.10.2008, 10:56:45
Citera
Skär bort allt under 60-80 hz med ett brant Q värde. Detta för att ta bort allt onödigt tjafs som ändå ingen vanlig människa vill höra.

Ni får ursäkta mig men att hålla på med:
"lägg på en EQ och en limiter och sedan en maximizer
och en enhancer med lite mer EQ och sedan mer EQ och kompressor etc.."
gör mig lite allergisk. Det betyder att man försöker rätta till en dålig inspelning
genom att addera fler konstigheter.
Bara för att man har oändligt antal inserts och pluggar så innebär det inte att man
ska applicera alla på ett ljud.

/ Tomas "Myggan"

Precis och det är också detta som mixskolan handlar om. Just att rätta till en "dåligt" inspelad bas. Det är ju totalt meningslöst att ha en mixskola som täcker alla basala saker om hur man mixar, det står ju 1000 saker på detta på nätet redan. Här handlar det mer om att tänka i nya banor, och hur man kan lösa olika problem, vilket jag också skriver. Man måste tyvärr utgå från att en stor majoritet av alla hemmapulare, inte har möjlighet att spela in med studiokvalité, därav mina tips. Angående att skära bort "allt" under 80hz är det väl inget konstigt, det e ju precis detta de handlar om, att du adderar undertoner med en annan plugg sen. Detta är självklart inget måste, men ett tips som kan fungera.

Men du har helt rätt i att, den enkla vägen oftast är att föredra, men verkligheten ser sällan ut så. Det är också viktigt att experimentera när man mixar, på detta sätt går utvecklingen frammåt. Och kommentaren om att:  Jag vet att det kan vara trixigt att mixa bas ibland men jag tror inte att dom här tipsen
skulle rekomenderas av proffesionella studiotekniker.
tar jag som en stor komplimang. :)

Som sagt, om man vill ha en mer ordinär mixningsskola kan man köpa studios mixologi, vilken för övrigt är mycket trevlig.

mvh Jon
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: flabb skrivet 18.10.2008, 11:14:45
Håller på med baspålägg till en ny låt så testar tipset direkt :)
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: flabb skrivet 18.10.2008, 11:35:55
Håller på med baspålägg till en ny låt så testar tipset direkt :)


Funkar faktiskt vad jag kan höra, men blir lite tunt för jag har inget att stoppa i på punkt 5,
om jag inte missat något verktyg i Logic Pro? Finns det några exempel på gratispluggar?

Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Yllet skrivet 18.10.2008, 12:03:56
Håller på med baspålägg till en ny låt så testar tipset direkt :)


Funkar faktiskt vad jag kan höra, men blir lite tunt för jag har inget att stoppa i på punkt 5,
om jag inte missat något verktyg i Logic Pro? Finns det några exempel på gratispluggar?



Tja du behöver ju inte göra på det sättet med maxxbass/rbas, det är bara ett förslag. Skär lite försiktigare istället bara så att du fortfarande har kvar trycket. Såfall är det viktigare att du limiterar signalen så att du klippar av alla starka toppar som sticker ut. Sen får du ju dra ner volymen rejält på baskanalen, det blir ju väldigt starkt med en limiterad bassignal, såklart :)

/Jon
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Emulator skrivet 18.10.2008, 13:52:10
Citera
Skär bort allt under 60-80 hz med ett brant Q värde. Detta för att ta bort allt onödigt tjafs som ändå ingen vanlig människa vill höra.

Det var ett antal märkliga tips.

Om du skär bort allt under 80 Hz så tar du bort en hel oktav från en El-bas.
Dess grundtoner faktiskt. Not good!

Att processa en signal så mkt som det tipsas om betyder att man behöver göra om
och göra rätt från början.
Ni får ursäkta mig men att hålla på med:
"lägg på en EQ och en limiter och sedan en maximizer
och en enhancer med lite mer EQ och sedan mer EQ och kompressor etc.."
gör mig lite allergisk. Det betyder att man försöker rätta till en dålig inspelning
genom att addera fler konstigheter.
Bara för att man har oändligt antal inserts och pluggar så innebär det inte att man
ska applicera alla på ett ljud.

Jag vet att det kan vara trixigt att mixa bas ibland men jag tror inte att dom här tipsen
skulle rekomenderas av proffesionella studiotekniker.

Ursäkta att jag klagar.
Mitt första inlägg dessutom. :rolleyes:

Jag tycker ändå att det är ett bra initiativ med mixtips.

/ Tomas "Myggan"

Jag tycker det är lovvärt av yllet att dela med sig av sina knep. alla som lyssnat vet hur duktig han är på att mixa, och det finns säkert andra sätt att gå tillväga. jag kommer inte annamma allt jag läser som hans tips, men delar. och funkr det inte, testar jag med fler av hans tips.

Onödigt att klaga tycker jag.

Välkommen till forumet :)
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: idf skrivet 18.10.2008, 15:24:18
Citera
Skär bort allt under 60-80 hz med ett brant Q värde. Detta för att ta bort allt onödigt tjafs som ändå ingen vanlig människa vill höra.

Det var ett antal märkliga tips.

Om du skär bort allt under 80 Hz så tar du bort en hel oktav från en El-bas.
Dess grundtoner faktiskt. Not good!

Att processa en signal så mkt som det tipsas om betyder att man behöver göra om
och göra rätt från början.
Ni får ursäkta mig men att hålla på med:
"lägg på en EQ och en limiter och sedan en maximizer
och en enhancer med lite mer EQ och sedan mer EQ och kompressor etc.."
gör mig lite allergisk. Det betyder att man försöker rätta till en dålig inspelning
genom att addera fler konstigheter.
Bara för att man har oändligt antal inserts och pluggar så innebär det inte att man
ska applicera alla på ett ljud.

Jag vet att det kan vara trixigt att mixa bas ibland men jag tror inte att dom här tipsen
skulle rekomenderas av proffesionella studiotekniker.

Ursäkta att jag klagar.
Mitt första inlägg dessutom. :rolleyes:

Jag tycker ändå att det är ett bra initiativ med mixtips.

/ Tomas "Myggan"

Jag tycker det är lovvärt av yllet att dela med sig av sina knep. alla som lyssnat vet hur duktig han är på att mixa, och det finns säkert andra sätt att gå tillväga. jag kommer inte annamma allt jag läser som hans tips, men delar. och funkr det inte, testar jag med fler av hans tips.

Onödigt att klaga tycker jag.

Välkommen till forumet :)
Jag  tycker inte att det var att klaga, utan snarare att påpeka något märkligt.. jag ryggade tillbaks lite jag med när jag läste att du skar vid 60-80 Hz. Det är bara onödigt att försöka rädda en dålig inspelning när man snabbt kan göra en ny.
Allt som egentligen behövs för att få en bra bas i mixen är en eq och en kompressor. iblan d inte ens det..
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Emulator skrivet 18.10.2008, 15:32:34
Tja, kanske inte klaga eller inte. Men, man kan ju istället fylla på med tips :)
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: idf skrivet 18.10.2008, 15:53:57
Tja, kanske inte klaga eller inte. Men, man kan ju istället fylla på med tips :)
absolut! och det gjorde jag på slutet av mitt förra inlägg. ;)
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Emulator skrivet 18.10.2008, 15:56:05
jajaaj, men jag menade inläget innan :D

det är nog bara jag som inte alls har tipsat utan bara gnällt på andra i den här tråden  :ph34r:  :lol:
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Antimon skrivet 18.10.2008, 16:18:20
Att använda high-pass för att fixa till bas är ett tips som jag hört på annat håll (iofs i mer experimentellt sammanhang), så det tycker jag inte är så konstigt. Jag tyckte det var ödmjukt formulerat och tänkvärt - ska försöka testa några av de här tipsen någon gång.

/Stefan

Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Emulator skrivet 18.10.2008, 16:37:31
ja rent tipsmässigt kanske man kan bidra med något: jag bruakr faktiskt ibland skära basen rätt kraftigt, och sedan lägga till en annan dubbad bas. ofta en släp monosynth eller något, som man då skär av uppåt nånstans runt 100HZ. då kan man få fin kontroll på baseåtergivningen. Är det en elbas eller en akustisk bas brukar jag vride på ganska smalt någonstans uppåt för att få med strängrassel.

Men, ett tips är att ta en pad eller monoosyth och adda med, blir fylligt och lättkontrollerat.
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Larsson skrivet 18.10.2008, 16:37:46
med den utrustning jag sitter inne på
har jag aldrig någonsin bara spelat in basen & vart nöjd med det..

jag ska testa detta på nästa alster med bas..

skitbra initiativ..
 :)
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Larsson skrivet 18.10.2008, 16:43:32
ja rent tipsmässigt kanske man kan bidra med något: jag bruakr faktiskt ibland skära basen rätt kraftigt, och sedan lägga till en annan dubbad bas. ofta en släp monosynth eller något, som man då skär av uppåt nånstans runt 100HZ. då kan man få fin kontroll på baseåtergivningen. Är det en elbas eller en akustisk bas brukar jag vride på ganska smalt någonstans uppåt för att få med strängrassel.

Men, ett tips är att ta en pad eller monoosyth och adda med, blir fylligt och lättkontrollerat.

triggar du basen då..eller spelar du samma bas på ett ungefär på midikeyboard?
för jag har vart inne på att trigga basen, göra midi av den i melodyne
spela upp midin genom tlx. trilogy kapa toppen
och lägga till toppen från orginal tagningen..

det som ideen faller på är att melodyne inte gör korrekta midifiler..
men annars hade det kunnat bli toppen!

men du är inne lite på samma bana!

:)

(edit) ändrade orfinal tagningen till orginal tagningen..
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: flabb skrivet 18.10.2008, 17:18:24
Tja, kanske inte klaga eller inte. Men, man kan ju istället fylla på med tips :)
absolut! och det gjorde jag på slutet av mitt förra inlägg. ;)

Fast inte värst mycket till tips, 'eq och kompressor' ;)
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: tsmalmbe skrivet 18.10.2008, 18:46:53
Väldigt märkliga tips, kanske skulle kalla det 'Yllets räddningsmanöver när det skiter sig', för verkligen är detta ett sätt att mixa som är långt ifrån grunden eller det traditionella. Välkommet initiativ dock, och välskrivet på alla sätt. Värt att prova när man mixar främmande material som man inte kan spela in på nytt definitivt.

Mina 5p: eq mot bastrumman och presens enligt genre och -12dB shelf från  40-50Hz,  kompressor á la 1176 (mjuk kompression, lättarbetad manick), och sen klippa-flytta för att få det tight med bastrumman.  Överarbeta inte materialet!
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Yllet skrivet 18.10.2008, 18:51:24
Detta är ju perfekt! Härligt att folk kommer med andra inlägg och idéer, det är ju det som är poängen.
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Emulator skrivet 18.10.2008, 19:04:10
ja rent tipsmässigt kanske man kan bidra med något: jag bruakr faktiskt ibland skära basen rätt kraftigt, och sedan lägga till en annan dubbad bas. ofta en släp monosynth eller något, som man då skär av uppåt nånstans runt 100HZ. då kan man få fin kontroll på baseåtergivningen. Är det en elbas eller en akustisk bas brukar jag vride på ganska smalt någonstans uppåt för att få med strängrassel.

Men, ett tips är att ta en pad eller monoosyth och adda med, blir fylligt och lättkontrollerat.

triggar du basen då..eller spelar du samma bas på ett ungefär på midikeyboard?
för jag har vart inne på att trigga basen, göra midi av den i melodyne
spela upp midin genom tlx. trilogy kapa toppen
och lägga till toppen från orginal tagningen..

det som ideen faller på är att melodyne inte gör korrekta midifiler..
men annars hade det kunnat bli toppen!

men du är inne lite på samma bana!

:)

(edit) ändrade orfinal tagningen till orginal tagningen..

jag har oftast bara midigrejs att tillgå, då är det enklare. Dubbade en bas förut dock genom att spela lika dant o sen dra omkring i dawen, tills det synkar. OHERRANS massa plockande, men det funkar. :)
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Rattlesnake skrivet 18.10.2008, 20:49:38
Väldigt märkliga tips, kanske skulle kalla det 'Yllets räddningsmanöver när det skiter sig', för verkligen är detta ett sätt att mixa som är långt ifrån grunden eller det traditionella.

Men om det vore ett så märkligt sätt att mixa, så borde ju inte Yllets mixar låta så bra!  :rolleyes: För han mixar väl som han lär?  ;)

Jag tycker det riktigt bra initiativ med mixningsskolan - heja heja!  :)
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Yllet skrivet 18.10.2008, 21:32:34
Väldigt märkliga tips, kanske skulle kalla det 'Yllets räddningsmanöver när det skiter sig', för verkligen är detta ett sätt att mixa som är långt ifrån grunden eller det traditionella.

Men om det vore ett så märkligt sätt att mixa, så borde ju inte Yllets mixar låta så bra!  :rolleyes: För han mixar väl som han lär?  ;)

Jag tycker det riktigt bra initiativ med mixningsskolan - heja heja!  :)

Jag försöker alltid att välja den enklaste vägen, låter basen bra med bara eq och kompressor så gör jag inget mer med den, det är viktigt att poängtera. Ska lägga till detta i tråden.

/Jon
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Schecter skrivet 18.10.2008, 23:59:10
Tackar för tipsen! :)
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Wernborg skrivet 19.10.2008, 00:19:10
Fan va skitnödigt det börjar bli nu då....

Finns väl inte nån på KR som låter så mycket "som på skiva" som Yllet. Så nåt rätt gör han ju ändå.
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Emulator skrivet 19.10.2008, 00:21:02
jo, lite mintidigare poäng :)
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Yllet skrivet 19.10.2008, 00:52:21
Fan va skitnödigt det börjar bli nu då....

Finns väl inte nån på KR som låter så mycket "som på skiva" som Yllet. Så nåt rätt gör han ju ändå.

Jo elof :)

Men tack för stödet!
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Eddi skrivet 19.10.2008, 01:00:10
Ursäkta en yngling men att skära i basen allt under 80 Hz vad gör man rent praktiskt då? Som jag tyder det så öppnar man EQ på basspåret och drar i rattarna på nåt sätt men hur? Ska jag dra ner 1:an under strecket vid 80 Hz eller vad menas?
Och nä jag skämtar inte - jag fattar inte bara.
Eko
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: sixties skrivet 19.10.2008, 01:05:33
jätte bra inlägg och jag serfram emot kommande delar.

Håller på med en låt som jag skruvat till ganska ok men inte helt bra.
testade att göra en ny mix från start och bara använda presets från URS native strip pro och uad-1´s pultec och  UAD´s channel strip (det finns ju presets som: kick1, kick 2, female vocals, male vocals, lead cocals, drum kit punch & presence osv) och på 20 minuter hade jag en bättre mix än den jag skruvat på i X antal timmar.

det är fortfarande lite detaljer att fila på men jag blev förvånad hur långt man kunde nå med bara presets och inget skruvande.
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Yllet skrivet 19.10.2008, 01:23:05
Ursäkta en yngling men att skära i basen allt under 80 Hz vad gör man rent praktiskt då? Som jag tyder det så öppnar man EQ på basspåret och drar i rattarna på nåt sätt men hur? Ska jag dra ner 1:an under strecket vid 80 Hz eller vad menas?
Och nä jag skämtar inte - jag fattar inte bara.
Eko

Lägg en eq på ditt basspår, eller om du ex kör cubase så kan du använda den inbyggda. Aktivera det som kallas för low-cut eller high-pass på det lägsta bandet (det till vänster) och dra i ratten så det bildas en jämn sluttning neråt från 80hz... Med detta menas att man tar bort onödiga bastoner som inte behövs i mixen, självklart finns de viktiga bastoner under 80hz med, men kärnan och trycket i basen brukar man tala om vid 80 hz.

Exempelvis kan det se ut såhär. Nu gäller förodligen denna bilden iofs ett exempel för sång, snodde den från internet :) Men det är samma princip.

(https://www.kontrollrummet.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstatic.kvraudio.com%2Fi%2Fb%2Foxfordeq.jpg&hash=b39a573dbfba4463bc4041bdfddc0dd3)
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: stajo skrivet 19.10.2008, 10:17:09
tjena
Skitbra initiativ helt enkelt och jag ser fram emot nästa del
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Wernborg skrivet 19.10.2008, 10:41:46
Fan va skitnödigt det börjar bli nu då....

Finns väl inte nån på KR som låter så mycket "som på skiva" som Yllet. Så nåt rätt gör han ju ändå.

Jo elof :)

Men tack för stödet!

Ok. En av få då.
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Eddi skrivet 19.10.2008, 11:07:07
Tack Jon då var det ungefär så som jag trodde det var mest det terminologiska som ställde till det; skär i botten = dra ner, vad är motsatsen? Knappast "skär upp" i alla fall där säger man väl "höj" eller...?
Eko
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: idf skrivet 19.10.2008, 19:36:59
Tack Jon då var det ungefär så som jag trodde det var mest det terminologiska som ställde till det; skär i botten = dra ner, vad är motsatsen? Knappast "skär upp" i alla fall där säger man väl "höj" eller...?
Eko
höja eller boosta!
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: serial69 skrivet 19.10.2008, 21:34:56
Citera
Skär bort allt under 60-80 hz med ett brant Q värde. Detta för att ta bort allt onödigt tjafs som ändå ingen vanlig människa vill höra.

Det var ett antal märkliga tips.

Om du skär bort allt under 80 Hz så tar du bort en hel oktav från en El-bas.
Dess grundtoner faktiskt. Not good!

Hmmm...kolla filmen om bas och gitarr mixning http://rapidshare.de/files/40715442/Bass_Guitar.wmv.html (http://rapidshare.de/files/40715442/Bass_Guitar.wmv.html), tycker att det han säger om att skära bort stämmer rätt bra....

//Tomas
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Yllet skrivet 19.10.2008, 22:58:19
Yepp jag menar ju det. Klart man inte behöver något under 80 hz på en vanlig elbas :) Så länge man inte gillar grumliga mixar dvs :)
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Elof skrivet 19.10.2008, 23:59:59
Yepp jag menar ju det. Klart man inte behöver något under 80 hz på en vanlig elbas :) Så länge man inte gillar grumliga mixar dvs :)

Det där kan iaf jag inte hålla med om. Skär man över 50 börjar det bli tunnt i mina öron (det beror förstås på hur brant).
Men vad jag vet så gör du väl mest mer akustisk "öppnare" musik och då finns inte så mycket som brottas där nere.

Grumlig elbas beror väl oftast på dåligt spel och gamla strängar, då kan tipsen säkerligen vara bra.

Jag brukar parallell-dista elbas, boosta med en hylla från 200hz och neråt. Om inte basen sitter i mixen kan man testa att lägga reverb (i mono, som är skuret i basen) och komprimera elbasen tillsammans med trumpaket.

Bra initiativ med "mixskola". Folk vill ju oftast veta vilka frekvenser man ska pilla med, elbas är väl ett av de få instrumenten där man kan ge tips som med stor sannolikhet funkar för de flesta...

Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: slaptap skrivet 20.10.2008, 01:14:03
Ett mycket trevligt initiativ av Yllet! Här är en del tips jag ska testa, och samtidigt dela med mig av mina egna.
Grumlig elbas beror väl oftast på dåligt spel...
...och dåligt grundljud. Att lira tajt är A och O, men ett vanligt fel är att elbasen läggs sist för att få "botten i låten" med inställningen att "ljudet fixas i mix". Ett ännu vanligare fel (och nu talar jag för mig själv i egenskap av amatörgitarrist) är att elbasen mer eller mindre upprepar vad kompgitarren gör. Elbasen är bryggan mellan trummorna och övriga instrument, och det instrument som "länkar ihop" allting. Samtidigt är den fundamentet som hela låten vilar på.
Jag brukar parallell-dista elbas...
Ett kalastrick! ;) Det gör onekligen mycket för ljudbilden i rätt låt!
Om inte basen sitter i mixen kan man testa att lägga reverb (i mono, som är skuret i basen) och komprimera elbasen tillsammans med trumpaket.
Håller även med här. Elbas "lajnas" oftast vid inspelning, och då landar den ofta precis "under näsan". Ett litet reverb "flyttar bak" elbasen i ljudbilden. Ett annat alternativ är att använda en "speaker/cabinet-simulator". Det finns en del "freeware" som gör jobbet bra, t ex http://www.voxengo.com/product/boogex/ (http://www.voxengo.com/product/boogex/)

Som motsats till kompressorn gillar jag faktiskt lite limiter på min effektpedal till elbasen för att få med attacken i fingrarna/plektrumet.

edit: Ändrade p g a formuleringssvårigheter...

Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Omni skrivet 20.10.2008, 08:09:44
Hmm... 
jo, det var absolut ett antal konstiga tips.
Rentav dåliga.
Absolut inget personlig mot dig Yllet.

Kjubeis:
Citera
Om du skär bort allt under 80 Hz så tar du bort en hel oktav från en El-bas.
Dess grundtoner faktiskt. Not good!

Jag håller med 100%!
NOT GOOD!
Att filtrera bort instrumentets grundtoner är ett av dom sämsta
rekommendationer för basmixning jag läst faktiskt.

Citera
Att processa en signal så mkt som det tipsas om betyder att man behöver göra om
och göra rätt från början.

100% medhåll igen.

Vill bara flika in att om ni hör någon enstaka baston låta jädrans starkt när ni mixar så kasta er inte direkt på
kompressorn/EQn - det är troligtvis rummet som orsakar problemet. Jämför med mätarna.
Det är viktigt att känna till det.

Mvh Omni
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Yllet skrivet 20.10.2008, 11:00:38
Hmm... 
jo, det var absolut ett antal konstiga tips.
Rentav dåliga.
Absolut inget personlig mot dig Yllet.

Kjubeis:
Citera
Om du skär bort allt under 80 Hz så tar du bort en hel oktav från en El-bas.
Dess grundtoner faktiskt. Not good!

Jag håller med 100%!
NOT GOOD!
Att filtrera bort instrumentets grundtoner är ett av dom sämsta
rekommendationer för basmixning jag läst faktiskt.

Citera
Att processa en signal så mkt som det tipsas om betyder att man behöver göra om
och göra rätt från början.

100% medhåll igen.

Vill bara flika in att om ni hör någon enstaka baston låta jädrans starkt när ni mixar så kasta er inte direkt på
kompressorn/EQn - det är troligtvis rummet som orsakar problemet. Jämför med mätarna.
Det är viktigt att känna till det.

Mvh Omni


Jag skriver inte att man ska skära bort allt under 80 hz, för detta skulle behövas ett extermt brant q värde vilket är helt befängt och omusikaliskt. Jag skriver att man KAN skära basen vid 80 hz och återigen detta är inga mixtips för en prefekt inspelad bas. Detta är mer tips om hur man kan rädda en dåligt inspelad bas, som jag också skrivit. Vanliga mixskolor finns det gott om på nätet.

Och angående att processa så mycket som det står, ja visst kanske det är bättre att spela om igen, men man har inte alltid den möjligheten och vad gör man då?

Det är ganska intressant med nykomlingar som ska visa sig "duktiga" på forumet. Självklart är du välkommen att kommentera innehållet, men gör det såfall på rätt sätt och på riktiga grunder. En bra utgångspunkt är att kommentera först efter att ha du läst igenom hela inlägget noggrant, samt läst andra kommenterer, annars blir det lätt kaka på kaka. Återigen, det FINNS inga rätt och fel gällande mixning, hudvudsaken är att det låter bra i slutändan.

Och sen att skriva "jo, det var absolut ett antal konstiga tips. Rentav dåliga.
Absolut inget personlig mot dig Yllet." Hur ska man ta det annat än personligt? Det känns inte som det bästa sättet för dig att starta på det här forumet...

/Jon
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Omni skrivet 20.10.2008, 11:26:14
Tjena Jon.
Det var trist att du tar det så personligt.

Jag skriver vad jag tycker om dina tips baserat på vad du faktiskt har skrivit
(ja, jag har läst dina inlägg) och
mot min bakgrund som utbildad ljudtekniker, musiker och min ganksa långa erfarenhet i branschen
så anser jag att flera av dina tips inte är bra.

Om jag har gjort 1 eller 1000 inlägg på just detta forum borde sakna betydelse.
Att jag är nykomling här säger inte ett jota om mina kunskaper.
Jag har inget behov alls av att "visa mig duktig", skippa gärna personangreppen.
Jag brukar låta bli att göra inlägg men om jag ser något jag uppfattar som direkt
felaktigt så aktiverar jag mig.

Vi kan vara överens om att inte vara överens.

Jag önskar dig en bra dag ändå.

Mvh Omni

Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Yllet skrivet 20.10.2008, 11:28:45

Jag skriver vad jag tycker om dina tips baserat på vad du faktiskt har skrivit
(ja, jag har läst dina inlägg) och
mot min bakgrund som utbildad ljudtekniker, musiker och min ganksa långa erfarenhet i branschen
så anser jag att flera av dina tips inte är bra.


Varför är de inte bra med utgång från det jag skrivit? Detta handlar inte om att mixa en bra inspeladbas som sagt, vilket jag också skrivit ett flertal gånger. Du får gärna konkritisera, jag tar gärna del av dina kunskaper (obs ej ironisk)

/Jon
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Omni skrivet 20.10.2008, 11:34:52
Tjenahej igen.

Jag återkommer i morgon.
Jag ska dricka kaffe och testa en analogmix nu. Trummor.
Mkt bökigare med trummor anser jag.

Mvh Omni
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: freddy skrivet 20.10.2008, 11:37:11
Jag tycker detta är en aning märkligt.

Yllet tar sig tid och berättar om hur han mixar bas och vilka metoder han använder. Det är ganska tydligt att det finns många åsikter om hur man ska gå tillväga, dock inser man rätt fort att Yllet har en kunskap utöver standarden här på forumet när det gäller mixning om man lyssnar till hans musik.

Han tar sig tid och skriver ner lite tips, men får ständigt försvara sig. Visst, som sagt.. många har åsikter om detta.

Det jag vill säga är att Yllet faktiskt har skrivit ner sina tips medans alla andra verkar sitta och hålla på sina knep, sen gnälls det när han kliver fram och berättar.

Det är ingen som hindrar er andra att göra en likadan insats och bjuda på era "mindre dåliga" tips som ett alternativ till Yllets mixskola. Eller?

Det är så lätt att gnälla...

Jag tycker du gör ett bra jobb Yllet, hoppas du orkar gå vidare med detta trots alla "förståsigpåare". :)
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Florian le Sage skrivet 20.10.2008, 12:29:54
Bas eller basregistret är helt klart det svåraste som finns inom ljudteknik vill jag tydligt erkänna trtos mina 20 år som utbildad ljudtekniker, detta finns också väl omdiskuterat på webben om man söker svar, finns dock väldigt bra tips ifrån andra gamla erfarna tekniker i USA tex om man ger sig lite tid...

Detta med att man inte får göra annat än att stryka folk medhårs på ett forum är rent förkastligt och påminner mig om en (om möjligt överdriven jargong från min sida den gången) tidigare debatt på studioforum osv.
Omni har god kunskap inom området och blir genast trakasserad för sina "avvikande" åsikter vilket jag här måste reagera emot, tag istället lärdom och lyssna på kritik eller synpunkter-det berikar och ingår i den demokratiska andan som vi faktiskt har här???...som han sa; om man har tusetals inlägg eller ej betyder väl fan inte ett skit???

Shape up boys!!!
 ;)

Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Yllet skrivet 20.10.2008, 12:39:13
Florian le Sage Tack för ditt inlägg. Låt nu inte denna diskussion spåra ur. Självklart handlar det inte om att stryka folk medhårs, det handlar snarare om att komma med konstruktiv kritik, snarare än att kritisera. Det är där skillnaden ligger. Och som jag även skrev för att citera mig själv till omni:

Du får gärna konkritisera, jag tar gärna del av dina kunskaper (obs ej ironisk) Med detta menar jag att istället för att bara skriva något i stil med, "Det var det sämsta jag hört..." så kan man skriva: "När jag mixar bas gör jag på ett helt annat sätt, nämligen..." och så förklarar man sig. Det blir så mycket trevligare och mer lärorikt på detta vis.

/Jon
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: tsmalmbe skrivet 20.10.2008, 13:49:25
Jag tror att responsen beror på följande
1: Inlägget är rubricerat mixningsskola, vilket implikerar att detta är något som är grundläggande för en nybörjare ("ta denna kurs, så lär vi dig hur du gör")
2: Skolan ger kontroversiella råd som inte överensstämmer med (inte bara nyansskillnad utan är 180 grader emot) det vad flere personer tänker
3: Många tycker att tankesättet "misslyckas bottnet, lägg dubbelt med grädde" kanske inte är ett tankesätt som skall läras ut som någonslags grundsats
4: En del kanske upplever det rentav provokativt (lite flamebaitigt t.o.m)

Nåväl, Yllet skall fortsätta med sina inlägg eftersom de ger bra diskussion. Diskussion är hälsosamt. Vi har ju läst en hel del preciseringar och alternativa tillvägagångssätt. Dessutom har ju Yllet också preciserat saker i första inlägget som kanske ledde till initialreaktioner. Moget tycker jag. Att Yllet gör bra låtar och kan mixa tycker jag inte sätter honom ovan all kritik på något sätt (det tycker han inte själv heller kan jag nog säga), så man får nog vara av annan åsikt. Men som i alla sammanhang, vill man att ens avvikande åsikt skall beaktas, måste man tänka på hur man skriver och motiverar.

Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Yllet skrivet 20.10.2008, 13:58:07
OK jag kanske ska döpa om den till Yllets kontroversiella mixningsskola :)
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: freddy skrivet 20.10.2008, 13:59:08
Någon som har ett mer konkret alternativ? Vart kan jag läsa mer om detta? Vart har alla ni som har kunskap om detta fått den ifrån? Visst erfarenhet är en bit, men vart började ni? Böcker? länkar?

***edit***

Beställde lite kurslitteratur från bokus, så jag passade på att beställa denna bok:
(https://www.kontrollrummet.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages.digitalmedianet.com%2F2002%2F03_mar%2Ftutorials%2Fmixing_excerpt1%2FMixing-Engineers_150.jpg&hash=165bc782c8f600e8868ec77b94e8b5fa)
Hoppas den är intressant... :)
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Claes skrivet 20.10.2008, 14:05:39
Eftersom det blev en del debatt om olika saker, så bestämde jag mig för att avvakta lite innan jag lägger upp detta eller väl valda delar i tråden, i Wikin...

Det är förstås lämpligare att ha mer allmängiltiga tips som grund och sedan ha eventuella problemlösningar som tillägg, så att inte problemlösningarna ses som det normala tillvägagångssättet.
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Dividend skrivet 20.10.2008, 14:26:15
Dividend's mixningsskola:

Sök på "mix" på google :)
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Yllet skrivet 20.10.2008, 15:16:06
Eftersom det blev en del debatt om olika saker, så bestämde jag mig för att avvakta lite innan jag lägger upp detta eller väl valda delar i tråden, i Wikin...

Det är förstås lämpligare att ha mer allmängiltiga tips som grund och sedan ha eventuella problemlösningar som tillägg, så att inte problemlösningarna ses som det normala tillvägagångssättet.

Det låter klokt
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: jonnerstone skrivet 20.10.2008, 15:40:33
Hmmmm jag förstår inte alla som kritiserar mot Yllet. Det är helt ogivande att läsa ett inlägg om hur dåliga Yllets tips är om man inte själv kommer med ett eget förslag på hur man kan gå till väga för att rädda en en dålig bastagning. Jag sitter själv med väldigt begränsade basspelskunskaper och en inte alltför läcker bas, vilket medför att mina bastagningar inte blir speciellt inspirerande. Om jag då använder mig av Yllets tips och får mina trista och stela basspår att sitta som ett klister i mixen och dessutom låta bra, HUR KAN DET DÅ VARA FEL??????. För det handlar väl ändå om det slutliga resultatet och inte hur man uppnådde just det resultatet...eller?? Sen kan man sitta med 40 år i branchen ( Själv har jag väl en c:a 20 år med både ljud och musikutbildningar) eller mer, det spelar ingen roll. Låter det bra så gör det.
Kommentera gärna Yllets tips men kritisera dom inte utan att komma med konkreta tips på hur du kan göra istället om du inte gillar hans metoder.

Kör hårt Yllet, mer tips om hur man kan rädda halvtaskiga tagningar efterlyses, det är guld värt för hemmapulare!!!!!
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Emulator skrivet 20.10.2008, 17:20:13
+1 jonnerstone.


Coh kom igen gott folk, det står ju för bövelen yllets mixningsskola. Så nog kan titeln stå kvar? Det är ju trots allt Y som lär ut efter eget huvud.
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Stolle skrivet 20.10.2008, 17:35:41
Tänk vad mycket mer konstruktivt det hade blivit om alla som har andra idéer om hur jobbet skall utföras skrev sin egen mixningsskola för bas i en annan tråd. Då hade man haft en 3 - 4 trådar fyllda med bra tips och olika tillvägagångssätt för att få till basen. Basen är svår tycker jag. Skall testa några av Yllets tips och se vad som händer. Om det inte låter bra i mina öron så är det ju bara att göra om på något annat sätt.
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Rattlesnake skrivet 20.10.2008, 18:36:51
Jag tycker det finns fog att i pop/rockmusik skära basen relativt högt upp, oavsett om den är perfekt inspelad eller inte, och låta baskaggen stå för lägsta botten . Anledningen är att basen ju följer ackorden, och får en "ojämn botten" om den får vara som den är, fetar till olika beroende på vilken ton som spelas.

Att information under 80hz saknas betyder inte att grundtoner försvinner, inte ens låga E, för hjärnan lägger till den saknade informationen utifrån övertonerna. Och ett normalbrant filter vid 80Hz dämpar 12 dB på elbasens lägsta ton, skär inte bort helt. Så "rulla av" är kanske en bättre beskrivning än "skära"?

Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Fidden skrivet 20.10.2008, 18:56:20
Dividend's mixningsskola:

Sök på "mix" på google :)

Fiddens mixningsskola, hur man mixar en förstärkare:

Lägg i lite rågflingor, havregryn, mjölk, en banan och några äggvitor i mixern och tryck på on. Kan upplevas lite grötig, men är helt klart en stärkande mix av protein och kolhydrater... och lite fibrer också.

Är man jättehungrig, kan man göra det i stereo.

 
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Hägge@Clonework skrivet 20.10.2008, 19:25:58
Pröva att banda in basen på två spår (eller använd en kompressor med flera band om du inte har ett delningsfilter). Den ena med allt under 120hz och allt annat på ett annat spår. Lägg rätt mycket kompression på spåret under 120hz men ingen alls eller mycket mild på det andra. Då får du ett stabilt botten men dynamiken blir kvar.

De flesta basister kör med för mycket lågbas med sina subharmonic muddyfier pedaler etc. Se till att de låter tight o bra innan du spelar in. Det här med kraftig kompression och limitering gör visserligen att allt "sitter" när de ingenstans kan gå MEN en av de aldra viktigaste sakerna i all musik sitter i det som ligger mella pianissimo och fortissimo AKA dynamiken. Omodernt jag vet men: låt också basen andas.

Hägge   
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Claes skrivet 20.10.2008, 20:50:20
Dividend's mixningsskola:

Sök på "mix" på google :)
Claes' mixningsskola:

Lyssna, skruva, lyssna, skruva, lyssna, skruva, lyssna, skruva etc tills det låter bra...
Klart!

Kort och koncist - och kan appliceras på alla instrument, vid mix och t o m vid Mastering. B)
Stämmer till 100%. Inte särskilt pedagogiskt, men det är ju onödigt att underlätta för folk som vill lära sig något... :rolleyes: :P


Även om Yllets försök kanske är mer av problemlösnings-skola, snarare än en mixningsskola, så är det ett kanonbra initiativ och man kunde önska att fler tog sig tid att göra något liknande, på sitt sätt. :)
Exempelvis så skulle jag själv nog ha väldigt svårt att skriva ner vad jag egentligen gör vid mix, eftersom det är så självklart för mig hur jag lyssnar, vad jag lyssnar efter, vad jag använder och hur jag ställer in allt för att det ska låta som jag vill att det ska låta... :wacko:
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: SteveHarris skrivet 20.10.2008, 22:19:33
Off-topic men tycker det passar bra ändå: Som en total nOOb som jag tycker jag att det verkligen är fint att nån orkkar startta en sån här tråd. fint om det kommer flera trådar eller en hel mixnings skola länk nånstans på KR
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Florian le Sage skrivet 21.10.2008, 01:28:51
OK, för att va schysst å inget annat, MEN det tillhör ICKE yllets skola eller tråd men va fan...

Som han sa till mig, Mark Pinske (som rattat rätt mycke Zappa å så...) vid just bas...lägg en kompressor lite lätt i början typ 3:1 eller 4:1 sedan EQ sedan mer kompression i nästa steg så kommer basen att sitta som en smäck i smeten om man så vill vid såväl låga som höga nivåer!!!

get the picture???

e ni nöjda nu..detta e grejen, å inte yllets tips men what the fuck... uhhhhh I love you!!!
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Emulator skrivet 21.10.2008, 01:30:42
love you too ;)  :wub:
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Rattlesnake skrivet 21.10.2008, 11:02:05
Sedan skall vi väl komma ihåg att det finns bäst-före-datum på generella tips om hur mycket EQ/kompressor det "ska vara". Det som "var sant" för 10, 20 eller 30 år sedan kanske inte är riktigt lika sant idag, det är bara att lyssna på t ex hur akustiska trummor låter från år till år så inser man detta... :)
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Florian le Sage skrivet 21.10.2008, 11:22:48
bäst före datum??? hur i helsike menar han då...menar han att den generella ljudbilden blivit bättre med tanke på hur skvalet av idag jämförs med skvalet av igår, tror personligen att det har mycket att göra med vad för slags musik man åsyftar och ännu mer vilka plattor, det är ju faktiskt så att tex Steely Dan´s Gaucho (1979) eller Zappa´s produktioner från mitten av 70-talet och framåt och kanske speciellt på Joe´s Garage+Tinseltown...+You are what you is+The best band...icke före eller efter kunnat överträffas i kvalitetsmässiga begrepp som punch/klarhet etc och med punch menar jag inte den luddiga och bumliga definition som många idag tror att punch innebär...

Nej, man skall inte vara rädd för klokhet och visdom från förr när det gäller vissa självklarheter tvärtom, det som funkar funkar helt enkelt och vi pratar ju inte 30-tal och stenkakor här!

 ;)
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: jonnerstone skrivet 21.10.2008, 11:32:35
Tror nog han menar att ljudidealen ändras från år till år. På 80-talet hade vi ju t.ex den stora reverbindränkta virvelkaggen som användes på nästan all popmusik på den tiden. Idag har vi loudnesskriget som förhoppningsvis nådde sin kulmen i och med Metallicas nya platta.
Sen blir allt svart.....eller jag vet inte!!
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Åsa skrivet 21.10.2008, 11:36:20
Sen blir allt svart.....eller jag vet inte!!

  :lol: :lol: :lol: Susanne Reuter

sorry, hör inte till ämnet alls, blev bara så full i skratt här!
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Florian le Sage skrivet 21.10.2008, 11:37:45
Tror nog han menar att ljudidealen ändras från år till år. På 80-talet hade vi ju t.ex den stora reverbindränkta virvelkaggen som användes på nästan all popmusik på den tiden. Idag har vi loudnesskriget som förhoppningsvis nådde sin kulmen i och med Metallicas nya platta.
Sen blir allt svart.....eller jag vet inte!!

tror han får förklara själv blir nog bäst så...trodde vi pratade bas här och inte virvelrevrb etc... :rolleyes:
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Hägge@Clonework skrivet 21.10.2008, 11:44:03
Fan Florian, bara 2 efekter på ett spår, enligt SOS och Future Music så KAN de bara inte låta bra då.... :lol:

Nej men skämt o sido så e de ju entydigt att den tekniska kvaliteten på "radiovänliga" inspelningar har dalat sedan 70-80 talet. Mera dist, mindre dynamik etc etc. Dagens musik görs för mp3 spelare och bra så.  

Gå bara till din lokala HIFI affär eller HIFI mässa och kolla vilka album de använder som referens. Steely Dan, Zappa, Dire Straits, gammal jazz etc. Sällan hittar du något som e inspelat på 2000-talet där och om du hittar de så e de analoga "retro" inspelningar. Slå in radiopop från 2008 i deras bästa anlägning så fattar ni nog VARFÖR den inte används som referens.

Ha de bra :)

Hägge
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Rattlesnake skrivet 21.10.2008, 11:52:27
Tror nog han menar att ljudidealen ändras från år till år. På 80-talet hade vi ju t.ex den stora reverbindränkta virvelkaggen som användes på nästan all popmusik på den tiden. Idag har vi loudnesskriget som förhoppningsvis nådde sin kulmen i och med Metallicas nya platta.
Sen blir allt svart.....eller jag vet inte!!

tror han får förklara själv blir nog bäst så...trodde vi pratade bas här och inte virvelrevrb etc... :rolleyes:

Jag menar precis det Jonnerstone skriver. Ljudideal förändras. Jag tog trummor som exempel för det är tydligare än just bas, men som basist med i alla fall 20 år i gemet kan jag garantera att ljudidealet även ändrats vad gäller basljud, och naturligtvis vad som är "rätt" vad gäller inspelningsprocedur. Jag tycker inte det är konstigt på något sätt, inspelningsteknik är som all annan kunskap eller forskning, den är inte statisk utan utvecklas, omvärderas eller bara... förändras.
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Florian le Sage skrivet 21.10.2008, 11:54:19
cool, har du lyssnat på basen på tex "Fine girl" (Tinseltown rebellion)???
eller Steely Dan och hela Gaucho återigen (jävla tjat  ;) ), varför kan det inte låta lika bra idag-generellt och givetvis med vissa få undantag och i så fall för att berörda producenter/tekniker fattat galoppen???
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Fidden skrivet 21.10.2008, 12:25:28
Diskussionen om hur det SKA eller BÖR låta är ju bara löjlig. Det är upp till konstnären att rita himlen grön och gräset blått om han/hon vill det. Bra med tips dock, om man vill åt något speciellt sound. Tycker detta var ett jättebra initiativ från yllets sida.
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Yllet skrivet 21.10.2008, 12:33:42
Med anledning av upprördheten kring hurvida man bäst mixar en bas (vilket denna mixskola till en början inte ens handlade om) så tänker jag börja med att skriva om det fundamentala kring basmixning. Gör det ikväll om jag får tid, eller senare i veckan.

Och återigen, det är bara att komma med konstruktiva inlägg om ni tycker att jag ska lägga till eller dra ifrån någon.

mvh Jon
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: freddy skrivet 21.10.2008, 16:17:25
Rattlesnake har en poäng helt klart, saker och ting förändras, med ny teknik och nya förutsättningar. Grunden är antagligen densamma dock. Men alla tips är välkomna, sen är det väl upp till var och en huruvida dessa tillämpas. M

Florian - Att börja namedroppa artister från förr känns totalt meningslöst, förutsatt att det inte är det idealet vi alla söker, så är det knappast. Dock gav du ett tips på hur du gör (?), det var intressant. 

Börjar bli ganska tröttsamt med alla "det var bättre förr"-pionjärer :D

 
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Florian le Sage skrivet 21.10.2008, 16:27:05
Klart att saker och ting förändras, och alla har vi ständigt något nytt att lära oss, inte tu tal om detta men att som du just nu gör freddy ringaktar en annan medlems åsikter med fördömande/nedslående ord är i mina ögon mer meningslöst än det du försöker säga, klart att inte alla här tokdiggar Steely dan eller Zappa och det handlar inte mina inlägg om utan hur ett jävligt fräckt-tungt och klart definierat basljud kan låta likaväl som ett gammalt Sabbath-gung eller vad som helst ifrån nutida coola produktioner!

"det var bättre förr" skall du icke bespotta ej heller anklaga oss/dom som i vissa inlägg åsyftar exempel från förr, vad vet du om i det här fallet mina avsikter när du uttrycker dig så fatalt klantigt, jag kanske älskar 2000-talet mer än du ferdy... :wacko:
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Yllet skrivet 21.10.2008, 16:28:32
Bryt denna diskussionen, eller starta en ny tråd om ämnet...

/Jon
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: freddy skrivet 21.10.2008, 16:31:29
Bryt denna diskussionen, eller starta en ny tråd om ämnet...

/Jon

Yes, sry. Självklart! Blir ofta lite off topic när jag är inblandad :) Jag har dock sagt mitt och väntar spänt på uppdateringar. ös på!
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: tsmalmbe skrivet 21.10.2008, 23:11:08
Med anledning av upprördheten kring hurvida man bäst mixar en bas (vilket denna mixskola till en början inte ens handlade om) så tänker jag börja med att skriva om det fundamentala kring basmixning. Gör det ikväll om jag får tid, eller senare i veckan.

Lääg upp en ny tråd, jag kan gärna skriva lite kring min metod och min specifika kedja, antingen i ditt inlägg eller som svar. Jättebra detta oberoende.
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Florian le Sage skrivet 22.10.2008, 02:31:17
Med anledning av upprördheten kring hurvida man bäst mixar en bas (vilket denna mixskola till en början inte ens handlade om) så tänker jag börja med att skriva om det fundamentala kring basmixning. Gör det ikväll om jag får tid, eller senare i veckan.

Lääg upp en ny tråd, jag kan gärna skriva lite kring min metod och min specifika kedja, antingen i ditt inlägg eller som svar. Jättebra detta oberoende.

Aha, det är alltså inte välkommet med olika infallsvinklingar här utan det handlar om en ren Hitler-mentalitet, trådskaparen har totalmonopol på tutti...fasen va trist i så fall att han inte tål div. synpunkter i debatten men oavsett vilket så skiter jag fullständigt i detta nu efter att ha läst de senaste inläggen vilka gör mig nedslagen...

Till det rena falsariet hör dessutom att du yllet påstår att din s.k. mixskola inte skulle handla om bas i första läget??? läser man ditt första inlägg så tyder i alla fall jag det som om det ENBART snackas bas, what the fuck´s up in your head boyo???

OBS detta är inget personligt en gång för alla men se till att vara konsekvent och stå för det man säger och inte fega ur så fort det börjar blåsa lite, sånt får man räkna med i cyberspacetider som dessa och vill man inte ha andras åsikter kan man väl precisera detta inledningsvis så folk kan foga sig i fjanteriet öööhhhh...

Oberoende..från vem...från sig själv, ibland överträffar vissa ord det mest bizarra på ett sånt här forum, tror jag tar en time out ett år till för att återigen se om sandlådan är status quo...

 :wacko: :wacko: :wacko:

Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: flabb skrivet 22.10.2008, 08:06:42
suck..
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Dividend skrivet 22.10.2008, 08:46:40
Med anledning av upprördheten kring hurvida man bäst mixar en bas (vilket denna mixskola till en början inte ens handlade om) så tänker jag börja med att skriva om det fundamentala kring basmixning. Gör det ikväll om jag får tid, eller senare i veckan.

Lääg upp en ny tråd, jag kan gärna skriva lite kring min metod och min specifika kedja, antingen i ditt inlägg eller som svar. Jättebra detta oberoende.

Aha, det är alltså inte välkommet med olika infallsvinklingar här utan det handlar om en ren Hitler-mentalitet, trådskaparen har totalmonopol på tutti...fasen va trist i så fall att han inte tål div. synpunkter i debatten men oavsett vilket så skiter jag fullständigt i detta nu efter att ha läst de senaste inläggen vilka gör mig nedslagen...

Till det rena falsariet hör dessutom att du yllet påstår att din s.k. mixskola inte skulle handla om bas i första läget??? läser man ditt första inlägg så tyder i alla fall jag det som om det ENBART snackas bas, what the fuck´s up in your head boyo???

OBS detta är inget personligt en gång för alla men se till att vara konsekvent och stå för det man säger och inte fega ur så fort det börjar blåsa lite, sånt får man räkna med i cyberspacetider som dessa och vill man inte ha andras åsikter kan man väl precisera detta inledningsvis så folk kan foga sig i fjanteriet öööhhhh...

Oberoende..från vem...från sig själv, ibland överträffar vissa ord det mest bizarra på ett sånt här forum, tror jag tar en time out ett år till för att återigen se om sandlådan är status quo...

 :wacko: :wacko: :wacko:



Lycka till i livet, speciellt eftersom du är full på en tisdag.


Och Yllet, bra initiativ... SPeciellt det med tsm och du.
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Marruschkka skrivet 22.10.2008, 09:33:30
Diskussionen om hur det SKA eller BÖR låta är ju bara löjlig. Det är upp till konstnären att rita himlen grön och gräset blått om han/hon vill det. Bra med tips dock, om man vill åt något speciellt sound. Tycker detta var ett jättebra initiativ från yllets sida.

Fidden: Håller med dej, jättebra initiativ av Yllet, kan inte alla ni som sitter på värdefulla kunskaper i detta delikata ämne som detta med att mixa är, bara dela med er, helt subjektivt som jag antar och tycker att det är, men man vill ju ha tips :P Starta en egen tråd kan man ju alltid göra, om man tycker helt annorlunda om mixeri, hur man kan göra, så slipper ni bli osams? Eller nåt.

Detta sagt av en nybörjare, mera substans efterlyses, jag vill verkligen ta till mej allt som kan tänkas förhöja soundet på en inspelning :P

/Marr
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: ChromaWoods skrivet 22.10.2008, 10:35:37
Med anledning av upprördheten kring hurvida man bäst mixar en bas (vilket denna mixskola till en början inte ens handlade om) så tänker jag börja med att skriva om det fundamentala kring basmixning. Gör det ikväll om jag får tid, eller senare i veckan.

Lääg upp en ny tråd, jag kan gärna skriva lite kring min metod och min specifika kedja, antingen i ditt inlägg eller som svar. Jättebra detta oberoende.

Aha, det är alltså inte välkommet med olika infallsvinklingar här utan det handlar om en ren Hitler-mentalitet, trådskaparen har totalmonopol på tutti...fasen va trist i så fall att han inte tål div. synpunkter i debatten men oavsett vilket så skiter jag fullständigt i detta nu efter att ha läst de senaste inläggen vilka gör mig nedslagen...

Till det rena falsariet hör dessutom att du yllet påstår att din s.k. mixskola inte skulle handla om bas i första läget??? läser man ditt första inlägg så tyder i alla fall jag det som om det ENBART snackas bas, what the fuck´s up in your head boyo???

OBS detta är inget personligt en gång för alla men se till att vara konsekvent och stå för det man säger och inte fega ur så fort det börjar blåsa lite, sånt får man räkna med i cyberspacetider som dessa och vill man inte ha andras åsikter kan man väl precisera detta inledningsvis så folk kan foga sig i fjanteriet öööhhhh...

Oberoende..från vem...från sig själv, ibland överträffar vissa ord det mest bizarra på ett sånt här forum, tror jag tar en time out ett år till för att återigen se om sandlådan är status quo...

Om en time-out får dig att sluta uttrycka dig på det där vidriga sättet så gör gärna det. Så länge du anklagar folk för att utöva "Hitler-mentalitet" så är du ändå inte välkommen i detta forum. Man skriver inte sådana saker till andra. Någonsin.
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Fredrik Karlsson skrivet 22.10.2008, 11:46:26
OK, för att va schysst å inget annat, MEN det tillhör ICKE yllets skola eller tråd men va fan...

Som han sa till mig, Mark Pinske (som rattat rätt mycke Zappa å så...) vid just bas...lägg en kompressor lite lätt i början typ 3:1 eller 4:1 sedan EQ sedan mer kompression i nästa steg så kommer basen att sitta som en smäck i smeten om man så vill vid såväl låga som höga nivåer!!!

get the picture???

e ni nöjda nu..detta e grejen, å inte yllets tips men what the fuck... uhhhhh I love you!!!

Håller med MEN en limiter oxå o det börjar likna nåt..
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: david.roennlund skrivet 22.10.2008, 11:47:24
(...) Oberoende..från vem...från sig själv, ibland överträffar vissa ord det mest bizarra på ett sånt här forum, (...)

tsms "Oberoende" kanske kan läsas som  "oberoende av allt annat som sagts i tråden tycker jag  att det är ett bra initiativ att göra denna basskola" :)



f.ö. Florian, stick inte igen!! KR är inte desamma utan dina kunskaper! hoppas du tar ditt förnuft tillfånga och kommer tillbaka igen. Ha de bra sålänge  :)
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Florian le Sage skrivet 22.10.2008, 12:30:28
Till Chroma + yllet då:

-med "hitlermentalitet" menar jag enbart att i denna tråd som jag sa yllet verkar ha monopol på så skall alla andra tydligen bara bocka och buga för just hans tips, hur intressant blir det då???

-är det inte bra med olika infallsvinklar, alla kan väl för fasen inte starta en likadan tråd bara för att få ge uttryck för olika idéer etc när det redan finns en vilket jag givetvis tycker är bra och hoppas den får fortsätta på ett sundare sätt än de senaste 2 dagarna...instämmer med andra om att detta är ett bra initiativ och resten har jag redan sagt och står för i alla väder!!!

Var lite mer generös och framförallt tacksam för debatten annars blir det just...sandlåda.

Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Yllet skrivet 22.10.2008, 13:10:44
Florian le Sage Du får jättegärna citera mig eller komma med inlägg i debatten, det menar jag verkligen. Men jag skulle uppskatta om du i fortsättningen citerar mig på rätt sätt:

Du citerade mig från följade inlägg: "Med anledning av upprördheten kring hurvida man bäst mixar en bas (vilket denna mixskola till en början inte ens handlade om) så tänker jag börja med att skriva om det fundamentala kring basmixning. Gör det ikväll om jag får tid, eller senare i veckan."

Men du utelämnade fortsättningen, vilken var: "Och återigen, det är bara att komma med konstruktiva inlägg om ni tycker att jag ska lägga till eller dra ifrån någon."

Sen skriver du: "Aha, det är alltså inte välkommet med olika infallsvinklingar här utan det handlar om en ren Hitler-mentalitet, trådskaparen har totalmonopol på tutti...fasen va trist i så fall att han inte tål div. synpunkter i debatten men oavsett vilket så skiter jag fullständigt i detta nu efter att ha läst de senaste inläggen vilka gör mig nedslagen..."

Jag får inte ihop detta riktigt...

För att dra ett annat exempel, så skriver du: "Till det rena falsariet hör dessutom att du yllet påstår att din s.k. mixskola inte skulle handla om bas i första läget??? läser man ditt första inlägg så tyder i alla fall jag det som om det ENBART snackas bas, what the fuck´s up in your head boyo???"

Då för att citera mig själv igen: "Med anledning av upprördheten kring hurvida man bäst mixar en bas (vilket denna mixskola till en början inte ens handlade om) så tänker jag börja med att skriva om det fundamentala kring basmixning"

Dvs att denna mixskola har aldrig handlat om hur man bäst mixar en bas, vilket jag utgår från att man förstår om man läser hela mitt inlägg från början. Den handlar om hur man kan rädda en dåligt inspelad bas med olika knep. Jag har aldrig hävdat något annat, och heller inte påstått att man inte får komma med inlägg i debatten.

Fortsätt gärna med dina inlägg, men jag vore tacksam om du läste igenom ordentligt innan du kommentar, och du får gärna utelämna kommentarer som "what the fuck´s up in your head boyo???" Det tillför liksom inte diskussionen (som du så starkt förespårkar) något konstruktivt.

mvhJon




Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: ChromaWoods skrivet 22.10.2008, 14:00:50
-med "hitlermentalitet" menar jag enbart att i denna tråd som jag sa yllet verkar ha monopol på så skall alla andra tydligen bara bocka och buga för just hans tips, hur intressant blir det då???

-är det inte bra med olika infallsvinklar, alla kan väl för fasen inte starta en likadan tråd bara för att få ge uttryck för olika idéer etc när det redan finns en vilket jag givetvis tycker är bra och hoppas den får fortsätta på ett sundare sätt än de senaste 2 dagarna...instämmer med andra om att detta är ett bra initiativ och resten har jag redan sagt och står för i alla väder!!!

Jag nekar dig inte rätten till en annan åsikt, inte heller att uttrycka den. Faktum är att jag över huvud taget inte lägger mig i vem som tycker vad eller vem som har mest "rätt". Min uppgift som moderator är att ingripa när forumreglerna inte följs. Det enda jag vänder mig emot i dina inlägg är svordomarna du riktar mot andra medlemmar, samt referensen till Hitler, som INTE hör hemma i detta forum. Jag hoppas att du förstår mig rätt nu. Du får jättegärna uttrycka missnöje, men snälla vårda språket.
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Hägge@Clonework skrivet 22.10.2008, 15:31:53
Kul tråd.... ;)

Om vi e riktigt ärliga så finns det nog inte en enda inspelning här på forumet som skulle meritera någonform av professur i mixologi eller liknande. Det finns riktigt bra (som tex. Yllets verk, om dock interiktigt i min personliga smak ) och så finns det lite sämre. Men inga riktiga mästerverk såvitt jag vet. Själv skulle jag nog inte delta i någons, inte en min egna  ;), mixskola.

De som jag skulle villa se mera av är att, i still med Yllet, alla skulle dela med sig lite mera gällande hur ni gör när ni mixar. Tips o tricks typ. Kollektivt kan vi mycket och genom att dela med oss lär sig alla garanterat något nytt.

Hägge
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: tsmalmbe skrivet 22.10.2008, 15:34:30
tsms "Oberoende" kanske kan läsas som  "oberoende av allt annat som sagts i tråden tycker jag  att det är ett bra initiativ att göra denna basskola" :)

Bra översättning. Precis så här. Jag skrev med min söndriga keyboard igen. Förra gången trodde ni jag var full, den här gången skrev jag minimala mängden ord för att få det att se nyktert ut. Men nu när man läser det på efterhand med tanke så är ju inte min mening så värst klart utskriven.

"Oberoende av hur Yllet upplever att vi tagit emot honom och hans tips i denna tråd så tycker jag det är ett fint initiativ, och ett ännu bättre initiativ att ta sig tid att skriva en insändare om en annan infallsvinkel gällande detta med bas och mix."

Största delen av polemiken (om man nu kan kalla det så) ligger ju i det att många (mig själv inklusive) som hör till "kompressor och lite eq"-gänget (om man nu kan generalisera det så) läste och tolkade denna tråd helt fel från början.
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: tsmalmbe skrivet 22.10.2008, 15:41:51
Diskussionen om hur det SKA eller BÖR låta är ju bara löjlig. Det är upp till konstnären att rita himlen grön och gräset blått om han/hon vill det.

Korrekt. Jag läser dock tråden så att det är frågan om HUR man får himlen och gräset den färg man vill ha, inte vilken färg man sen specifikt bör/skall välja.

Hoppas inte analogins följdanalogi blev för diffus :).


Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Fidden skrivet 22.10.2008, 15:44:54
Diskussionen om hur det SKA eller BÖR låta är ju bara löjlig. Det är upp till konstnären att rita himlen grön och gräset blått om han/hon vill det.

Korrekt. Jag läser dock tråden så att det är frågan om HUR man får himlen och gräset den färg man vill ha, inte vilken färg man sen specifikt bör/skall välja.

Hoppas inte analogins följdanalogi blev för diffus :).



Jag förstår dig, men mitt inlägg var en reaktion på att tråden mer och mer gled åt "såhär ska det låta"-hållet.
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: flintan skrivet 22.10.2008, 19:06:23
Det är ändå rätt intressant varför vissa känner sig trampade på tårna av yllets tips. Han verkar helt klart ha träffat en väldigt öm tå hos vissa...

Flintans bastips:
1. Lev på havregryn och mjölk tills du har sparat ihop nog med pengar att köpa en bra bas.
2. Öva tills det låter bra.

Ett annat alternativ är:
1. Bli kompis med en duktig basist som har en bra bas.
2. Färdigt..

Man kan även tänka sig andra kombinationer av ovanstående t.ex. bli kompis med nån som har en bra bas och be att få låna den..

 :P

Skämt åsido... Mina erfarenheter av bas är att den antingen sitter ganska direkt eller så funkar det inte alls vad man än gör. Enligt mina preferenser då bör kanske tilläggas, jag gör inte heller anspråk på att vara nån basguru..

Jag brukar oftast line'a basen bara. Ampeg har en basförstärkaremuleringsplugg som är bra, kommer inte ihåg vad den heter på rak arm.
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Yllet skrivet 22.10.2008, 19:10:24
Jag brukar oftast line'a basen bara. Ampeg har en basförstärkaremuleringsplugg som är bra, kommer inte ihåg vad den heter på rak arm.

Den heter ampeg svx :) och finns här: http://www.ikmultimedia.com/ampegsvx/
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: jonnerstone skrivet 22.10.2008, 19:17:41

Flintans bastips:
1. Lev på havregryn och mjölk tills du har sparat ihop nog med pengar att köpa en bra bas.
2. Öva tills det låter bra.

Ett annat alternativ är:
1. Bli kompis med en duktig basist som har en bra bas.
2. Färdigt..



Eller så kan man käka havregryn med kompisen och låta basen öva själv och sen spelar man in kompisen tills man har råd att bli en duktig kompis...........äsch!! :lol: :lol:
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Memphis skrivet 22.10.2008, 20:41:05
Kontroversiell var ordet. :) Typiskt forum.. ^_^

Jag tycker detta var ett kul och bra initativ, tackar för detta Ylllet då mixning inte är min starkaste sida.. :) All hjälp är till hjälp.


Flintans bastips:
1. Lev på havregryn och mjölk tills du har sparat ihop nog med pengar att köpa en bra bas.
2. Öva tills det låter bra.

Ett annat alternativ är:
1. Bli kompis med en duktig basist som har en bra bas.
2. Färdigt..



Eller så kan man käka havregryn med kompisen och låta basen öva själv och sen spelar man in kompisen tills man har råd att bli en duktig kompis...........äsch!! :lol: :lol:

 :lol: :lol: Jösses vad jag garvade här!.. :P
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: flintan skrivet 23.10.2008, 00:23:27
Det kostar att ligga på topp..  :P
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: jahala skrivet 23.10.2008, 01:57:46
I blant må man ta ekstreme grep for å redde en mix- Yllet sine tips er gode tips for å gjøre en veldig dårlig recording til en bra mix. Slik jeg forstår det prøver ikke Yllet å beskrive hva han gjør på ALLE sine mikser- han prøver å hjelpe de som er helt ferske på miksing hvordan de kan få en bedre lyd ut fra en dårlig recording.

Alle vet at god bass kommer fra en tight bassist og en bra recording-chain.

Selv har jeg recordet "bass" ved å recorde min akustiske gitar, pitche en oktav ned, kutte muddy bottom (som yllet beskriver) og bringe bunnen tilbake med maxxbass og ekstrem komprimering. Det hørtes ikke ut som en bassgitar - det ble noe helt annet, men det var musikalsk og det fungerte perfekt til mitt prosjekt.

Det er ingen right or wrong i musikk - bare et spørsmål om smak og behag.

- J.
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Yllet skrivet 23.10.2008, 11:00:05
I blant må man ta ekstreme grep for å redde en mix- Yllet sine tips er gode tips for å gjøre en veldig dårlig recording til en bra mix. Slik jeg forstår det prøver ikke Yllet å beskrive hva han gjør på ALLE sine mikser- han prøver å hjelpe de som er helt ferske på miksing hvordan de kan få en bedre lyd ut fra en dårlig recording.

Alle vet at god bass kommer fra en tight bassist og en bra recording-chain.

Selv har jeg recordet "bass" ved å recorde min akustiske gitar, pitche en oktav ned, kutte muddy bottom (som yllet beskriver) og bringe bunnen tilbake med maxxbass og ekstrem komprimering. Det hørtes ikke ut som en bassgitar - det ble noe helt annet, men det var musikalsk og det fungerte perfekt til mitt prosjekt.

Det er ingen right or wrong i musikk - bare et spørsmål om smak og behag.

- J.

Det är ett nice tips med akustisk gitarr :)
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: jonnerstone skrivet 16.04.2009, 09:12:48
*BUMP*

(Hoppas du inte nedslogs av alla som inte förstod ditt initiativ, tror vi e många som väntar på nästa del :))
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Yllet skrivet 16.04.2009, 09:56:38
*BUMP*

(Hoppas du inte nedslogs av alla som inte förstod ditt initiativ, tror vi e många som väntar på nästa del :))

Absolut! Jag ska skriva lite i helgen... Ska fortsätta skriva lite om bas, fast kanske mer "vanlig" mixning, sen tar jag mig nog an sång.

mvh Jon
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Håkan Nilsson skrivet 16.04.2009, 11:38:27
Skriv då gärna lite om kontrabas. Den jag har spelat in har jag på två spår, ett line från bascombon, ett från en D112 framför stallet. Det ljud jag rattat fram tycker jag är ganska bra, hälften av varje kanal. Linen låter ensam lite tråkig. Jag höjde några db i en mjuk kulle vid 250 hz, det gillade jag bättre. Annars har jag aldrig ökat eq vid 250 hz på nåt instrument nån gång förut, 250 hz är en typ "ful" frekvens, varken bas eller mid. Jag vet att det fanns några svenska PA-konstruktörer som gjorde PA-lådor som var byggda akustiskt så att det inte kunde komma ut 250 hz alls ur lådan.
Testar man att skära lite ganska smalt vid 250 hz låter det ofta bättre på allt. Med rim och reson förstås.
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: TompaD skrivet 22.05.2009, 11:56:01
Puuuh!

Nu har jag läst igenom hela tråden och hittat en hel del bra olika tips när det gäller
bas. Tack Yllet och andra idégivare! Ser fram emot att få läsa fler tips - kontra, sång etc.

Skulle man kunna tänka sig att rensa bort övriga inlägg (inklusive mitt) som mer handlar
om polemik och kanske göra ett tillägg till eventuella senare mixningsskolor (hoppas,hoppas)
att off-topic-diskussioner sker i en annan tråd?

Nu skall jag ta och spana in resten av forumet - kanske har det redan dykt upp nya mixningsskolor?:-)

Bra jobbat Yllet!

mvh
TompaD
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Yllet skrivet 22.05.2009, 12:29:37
Puuuh!

Nu har jag läst igenom hela tråden och hittat en hel del bra olika tips när det gäller
bas. Tack Yllet och andra idégivare! Ser fram emot att få läsa fler tips - kontra, sång etc.

Skulle man kunna tänka sig att rensa bort övriga inlägg (inklusive mitt) som mer handlar
om polemik och kanske göra ett tillägg till eventuella senare mixningsskolor (hoppas,hoppas)
att off-topic-diskussioner sker i en annan tråd?

Nu skall jag ta och spana in resten av forumet - kanske har det redan dykt upp nya mixningsskolor?:-)

Bra jobbat Yllet!

mvh
TompaD

jo jag har ju lovat att fortsätta mixningsskolan, vilket jag också kommer att göra, Kommer komplettera basskolan och sedan gå vidare med sång och trummor, har börjat göra lite anteckningar, håll till godo...

/Jon
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Blader skrivet 18.08.2009, 01:45:49
Gött!
Detta hjälpte mig mycket, både för bas och gitarr. Visste inte ens att man jobbar sådär, med EQs som skär av och förstärker vissa frekvenser o.s.v. :O

Ser fram emot sång, är den på G?
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Yllet skrivet 18.08.2009, 12:55:38
Gött!
Detta hjälpte mig mycket, både för bas och gitarr. Visste inte ens att man jobbar sådär, med EQs som skär av och förstärker vissa frekvenser o.s.v. :O

Ser fram emot sång, är den på G?


Man "jobbar inte såhär" egentligen, men man KAN :) Det finns ju sällan rätt och fel, sålänge det låter bra. Dessa mixtips bör ju snarare ses som en hjälpaktion till en dåligt inspelad bas, exempelvis, men kan säkert hjälpa i andra situationer också...

Sång kommer, jag har ju planer på att skriva om alla instrument, men sen är det ju det där med tid också...

/Jon
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: IKEN skrivet 18.08.2009, 14:49:05
 :)
Har nu tragglat mej igen detta,och här finns massor att ta till sej!!
När jag sätter igång med musiken(joodå,vi lirar med bandet,men hemmavid händer inget alls.....)så kommer detta att testas.... ;)
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: asti skrivet 18.08.2009, 15:22:19
[off-topic]Jag brukar använda mig av en vanlig stavmixer och ett Melitta 102-filter fyllt till ungefär hälften med kompresser,
men det låter lika illa som det smakar, tyvärr! :wacko:[/off-topic]
Titel: SV: Yllets mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: Odrörir skrivet 16.06.2010, 17:05:59
Jag tycker detta är en aning märkligt.

Yllet tar sig tid och berättar om hur han mixar bas och vilka metoder han använder. Det är ganska tydligt att det finns många åsikter om hur man ska gå tillväga, dock inser man rätt fort att Yllet har en kunskap utöver standarden här på forumet när det gäller mixning om man lyssnar till hans musik.

Han tar sig tid och skriver ner lite tips, men får ständigt försvara sig. Visst, som sagt.. många har åsikter om detta.

Det jag vill säga är att Yllet faktiskt har skrivit ner sina tips medans alla andra verkar sitta och hålla på sina knep, sen gnälls det när han kliver fram och berättar.

Det är ingen som hindrar er andra att göra en likadan insats och bjuda på era "mindre dåliga" tips som ett alternativ till Yllets mixskola. Eller?

Det är så lätt att gnälla...

Jag tycker du gör ett bra jobb Yllet, hoppas du orkar gå vidare med detta trots alla "förståsigpåare". :)

+1 Håller med. Skapa egna trådar då istället för att gnälla. Som någon en gång sade det finns de som går före och gör något och sedan finns det dem som kommer efteråt och kritiserar. Och alla som säger att man inte ska skära över 80hz, det finns ju proffs som skär ända upp till 150hz. Det har man läst minst några gånger och det från goda källor. Men men det finns alltid som sagt var förståsigpåare som har rätt  och vet bäst. Och med såna här gnäll som i den här tråden gör ju bara att de som vill skapa trådar och delge forummedlemmar med bra tips tappar sugen. Jantelagen härskar även på forum. Tråkigt och dåligt. :angry:
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: asti skrivet 16.06.2010, 20:49:48
Det är ju denna typ av tråd som tillhör guldkornen på ett forum som KR!
Det lilla jag lärt mig om mixning är tack vare kommentarer på mina låtar och sådana här informativa och lärorika trådar!
All heder åt Yllet och hans vilja att delge oss sina kunskaper!
/Asti
Titel: SV: Yllets (kontroversiella) mixningsskola Del 1 - Bas
Skrivet av: tsmalmbe skrivet 16.06.2010, 22:30:26
Jag tycker tvärtom. Kritik är på sin plats då det gäller såna här saker. Kritik är inte negativt eller gnäll, och de som vill diskutera är inte gnällare. Visst för man ställa sig frågande fast man inte själv skriver en motsvarande artikel. Kritiken och diskussionen förstärker en tråd som denna, det är en del av guldkornigheten. Den ger mer djup i det som presenteras, eftersom den ger läsaren mer att fundera på: när är detta bra, hur använder jag denna teknik, varför skall jag göra så här, när är detta INTE rätt tillvägagångssätt.

Som tidigare sagt var diskussionsöppningen av Yllet väldigt bra.