Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Håkan Nilsson

Sidor: 1 2 3 4 5 6
176
Färdiga produktioner / Håkan Nilsson - Danny Boy
« skrivet: 06.02.2010, 21:49:52 »
LÅTNAMN:
ARTIST/GRUPP:
GENRE:
LÅTLÄNGD:
KOMPOSITÖR:
PRODUCENT:
EV. MEDVERKANDE:
INSPELNINGSÅR:
FORMAT: mp3
OMSLAG: http://www.kontrollrummet.com/forum/Themes/Musiconica/images/logo.jpg


 Gjort om sången en fjärde gång. Hade två olika inställningar på preampgainen, beroende på om det var mesig eller skrikig vers.
Hade min Thomann T-Bone micsreen oxå, första gången jag provar nåt sånt, tyckte det verkade bra, jag har inget akustikbehandlat rum annars. Skruvade alla ljud lite annorlunda med.
Nu är det väl bättre än förut tycker jag själv. Men nöjd blir man aldrig.

177
Live kör jag alltid med en Red Box Pro i stället för att micka ut gitarren, det är helt överlägset alla mickar jag testat. Man slipper få med bastoner från PA-basarna, och slipper det oftast fula rumsljudet på scenen-
Hughes & Kettner skryter i sin reklam att det perfekta gitarrljud man ofta hör på cd är en blandning av Red Box och mikrofoner.
Red Box är enbart skit tycker många, det barra surrar och tar bort dynamiken, det tycker inte jag, och vet dessutom att man i Tomlamotownstudion använde samma teknik för inspelning av elgitarr, hellre än att använda mikrofoner.
Gitarr Fender AM telecaster Stärk Fender Hot Rod 40 watt, enkel tolva.

Red Box Pro ligger i den ena kanalen, SM57 i den andra. Ingen eq, no nothing att all. Vilken är vad?

Melodin har jag komponerat själv, den heter Susanne.

178
Mixade idag ihop en konsert jag spelade in med tjejkören Farin i Söderala kyrka på trettondan. De är tio stycken som sjunger plus en pianissa. Rymdljudet (ekot) i en stenkyrka med fyra kor är enormt, egentligen bortkastat att spela in där. Det låter som att mickarna sitter i andra änden av kyrkan fast de är ganska nära. Den fina ganska stora flygeln var knepigt dov tycker jag. Jag flyttade flygelns mickar till undersidan eftersom de ville kunna stänga locket på vissa låtar, men den var typ lika dov på ovansidan med locket öppet.
Jag tjatade en del på solisterna i förväg att stå nära mickarna, men de har nog noll vana av inspelningar så det funkade inget vidare, förutom i det som jag länkar till här. Annica Karlsson heter solisten, hon är tämligen grym på att sjunga. Sången går genom två Röde NT1-A, panorerade lite lagom isär och enRöde  NT2-A i mitten. Under flygeln hade jag två CM3.

När man satt i kyrkbänken och lyssnade som vanligt ekade det typ sju ggr värre ändå än på inspelningen, det är ju en tröst. Eq-ade bort en del av kyrkans mummelefterklang.

http://www.speedyshare.com/files/20260671/Farin_Annica_solist.mp3

Klicka sen uppe i mitten där det står Farin Annica solist mp3

179
Färdiga produktioner / GUITAR 66 "I feel so good".
« skrivet: 03.01.2010, 16:32:07 »
En ösig dansvänlig blueslåt vi spelade in 1995 i Uffe Petterson studio i Ljusne. Uffes studiogrejer är sen länge borta, men jag kan använda samma lokal till nya inspelningar med mina egna ljudpryttlar. Bara jag får fingrarna ur.

Medverkande:
Jag själv, Håkan Nilsson/sång stratagitarr munspel
Hasse spennare/Gibson gitarr kör
Per Lippe Lindström/Fenderbas
Anders Ståhl/Yamaha trummor

Anekdot: Låten spelades länge, ofta och genom feta högtalare på Friskis & Svettis i Uppsala som dansavsmalningsverktyg för övernärda.

180
Färdiga produktioner / Country Childhood Home
« skrivet: 02.01.2010, 02:55:16 »
Ännu en stenålderslåt i countrytappning. Den här har jag delvis brötat till med distade gitarrstämmor.
Premiär för mina nya basgrejer, dvs ny orginal Fendermick på min P-bas-kopia plus ljudet från min lilla LINE 6 LD15 combo, blev väldigt nöjd med den. Basljudet ligger iofs lite i bakgrunden på denna låt där sången ska vara mest framträdande.

Vore tacksam för allehanda sågningar av ljud, sång och lir. Detta sk alster har inte mastrats alls, det kanske vore värt att göra det. I mina lurar låter det ganska bra. Har krånglat som f-n för att hitta en cd-ripper som klarar av 320 kbps, har noterat att somliga har 128 kbps max, och att det sabbar wavljudet bra nog. Det här är alltså 320 kbps.

Anledningen att jag spelar in sånt här gammalt pensionärsmaterial är att jag hoppas kunna få en anställning inom ett studieförbund och jobba med musik, delvis den här stilen, jag spelar redan sånt här varje dag på servicehus, då med enbart akustisk gitarr, munspel på ställning och min rossliga röst, ingen mikrofon alls. Och det är faktiskt det bästa jobb jag haft nån gång, och då har jag gjort allt möjligt sen jag började jobba 40 år sen. Och jag har alltid vid sidan om såna band som The Who, Hendrix, alla bluesnegrerna osv gillat sångare som tex Gösta Snoddas och Harry Brandelius. Har haft som en liten dröm att kunna sjunga på ett liknande sätt. Fast det mäktar jag inte tyvärr... Men det är kul ändå. Och pensionärerna tycker det är skitbra, särskilt de svårt dementa! De är den bästa publiken...  :lol:

181
Bytte nyss "lekstuga" från ett lite mindre rum där jag hade grejerna inklusive lyssning till vänster på ena långväggen. Flyttade en trappa ner till ett större rum, 4 ggr 5 meter, här har jag haft ptyttlarna mitt på den ena kortväggen och upplevt att ljudet varit bättre. Är dock lite sugen på att flytta allt till ena långväggen mitt för ett fönster. Men då hamnar jag på snedden igen och även väggen bakom mig blir assymetrisk med en dörr närmast kortväggen och bokhyllor åt andra hållet. Som jag sitter nu är möbler och dörr nr två väldigt symmetriskt utplacerade. Tror ni en ändring skulle bli till det sämre?

Jag köpte ett nytt "Mikael" skrivbord på IKEA för bara 249 kr och ska flytta allt till detta bord från mitt mindre arvegods-skrivbord efter farsan som jag knappt får in knäna under utan att slå ihjäl dom, och märker nu att all kabeldragning och flyttning inte är nåt man gör för skojs skull ett par tre ggr om dan. Troligtvis sitter jag kvar, men vad säger ni som vet mer än jag som bara är en gammal raggare med skinnväst och brylkräm på vitskjortskragen?

182
Att man gärna har subben till en vanlig stereo på golvet tex bakom en soffa fattar jag vitsen med. men varför har man woofern alltid (oftast?) på golvet under mixerbordet i studjosar? Sitter man och hänger över borde hör man den ju bara indirekt, ljudet måste åka runt en hel del innan det träffar öronen. Att ha den mitt emellan de vanliga monitorerna funkar dåligt, där har man oftast andra grejer, som dataskärmar och stora rullbandspelare osv. Men om man satte den på en hylla lite högre upp i mitten, så att avståndet från krukklumpen (studiofreakens huvud) till subben i mitten blir exakt det samma som till de lägre monitorerna som ju sitter lite längre ut åt sidorna? Då borde man få ett exaktare ljud utan fasfel och utsläckningar.
Men det kanske är sämre att höra subben liksom direkt? Höh?

183
Färdiga produktioner / Håkan och Susanne: Bred dina vida vingar.
« skrivet: 29.12.2009, 02:22:50 »
Det här inte precis vad man kallar rocknroll. Jag lyckades för en gångs skull lura fästemön att sjunga.
Inspelat med en Tascam 2488MKll digitalporta.
Sången går genom en NT2-A och en APHEX 230 chanelstrip. Endast reverb från ett externt TC tillagt till ljudet.
Ak gitarren genom två st NT1-A portans egna preamp
Elgitarren är en telecaster genom en Fender Hotrod, inspelningsmicken är en Sennheiser E906, preamp APHEX 230. Hade lite läckert svagt tremolo på gitarren.
Basen är en Falcon P-baskopia med äkta Fendermick. Ljudet kommer från en POD pocket, deras minsta gitarrfuskdosa. Ljudet kallas Blackface 2. Gillar den inte alls till gitarr, men låter skapligt till basen.

Jag sjöng även in den själv, men den versionen vågar jag inte lägga ut. Försökte även göra en duett och sjunga unisont med Susanne, men det lät inte bra det heller. Psalmer är inte mitt gebit alls egentligen, men jag har tagit upp ett fåtal på repertoaren jag kör på ålderdomshemmen i trakten, och det finns ju en hel del mycket vackra psalmer. Har liksom tänkt göra en ålderdomshems-cd att marknadsföra mig med.
Att spela så här sparsmakat och gammeldags är en utmaning för en rock och bluesmusiker som mig.
Låten är från 1800-talet så den lär väl vara fri att spela in. Lina Sandell har visst skrivit över 100 psalmer.

Hoppas jag laddar upp rätt låt nu. Att skriva rätt låtnamn på filen i Free-Rip programmet var omöjligt för en datadyslektiker som mig.

184
Färdiga produktioner / Håkan Nilsson "Vind för våg"
« skrivet: 09.12.2009, 11:36:39 »
Ny electric version av gammal långsam visa

Spelade in en låt i går kväll...


Vind för våg text o musik Håkan Nilsson

Vi driver sakta
Vind för våg
Små flarn på vattnet
Vi sjunker ej

Når vi andra sidan
Finns det någon sån?
Små barn i vattnet
Vi kämpar på

Vinden vrider medsols
Från Ost till Syd
Kommer ljumma vindar
Eller storm till oss?

Vi driver sakta
I topp och dal
Vi har våran längtan
Vi har våra kval.

Ännu en helt ny version

185
Färdiga produktioner / Håkan Nilsson Hobos Meditation
« skrivet: 06.12.2009, 13:02:51 »
Tjo.
Spelade in den här 30-talslåten nu fre-lör-
Jag sjunger, spelar två ak med skitiga luffarsträngar, bas med nya orginal Fendermickar och nya Fendersträngar samt munspel.
Frun och dottern samt mågen körsjunger
Mågen Tomas Persson spelar även Ludvig visptrummor :P

Tanken är att det ska låta som ett gäng luffare spelandes helakustiskt och tillbakalutat i en godsvagn. Tycker själv det låter som filmmusik, en film där man överromantiserat luffarlivet, en sån där mysig film med lyckligt slut.  :rolleyes:

186
Färdiga produktioner / Guitar 66 - Red House
« skrivet: 07.05.2009, 22:14:39 »
LÅTNAMN:
ARTIST/GRUPP:
GENRE:
LÅTLÄNGD:
KOMPOSITÖR:
PRODUCENT:
EV. MEDVERKANDE:
INSPELNINGSÅR:
FORMAT: mp3
OMSLAG: http://www.kontrollrummet.com/forum/Themes/Musiconica/images/logo.jpg



Vår version av Jimis blues. Inspelat 1995.

187
Färdiga produktioner / Guitar 66 - Blues Of Fall
« skrivet: 06.05.2009, 21:23:07 »
Guitar 66 inspelade 1995 i Wave Station Ljusne av Uffe Petterson.
"Blues of fall" text o musik Håkan Guitar Nilsson. En låt om höstens dödsångest.

Håkan Nilsson; sång och leadgitarr (Fender strat+Fender the twin)
Hasse Spennare; gitarr (Les Paul+Marshall)
Per Lippe Lindström; bas (Fender jazzbas)
Anders Ståhl; trummor.( Yamaha) (tyvärr emigrerad till USA)

188
Studio, produktion och övrigt / Blue Bluebird.
« skrivet: 03.05.2009, 00:39:28 »
Känner någon till denna mick? Den är inte lika våldsamt dyr som andra i familjen Blue, 3268 hos Thomann, som även bjuder på sångprov med micken:
http://www.thomann.de/se/blue_bluebird.htm

Jag tycker den låter vrålbra på sång.

Här är deras hemsida
http://www.bluemic.com/products/bluebird

Jag har letat en mick att ha som en närmick för hela trumsetet, det ska den här vara bra på skriver de.
Nån som känner till den lite?

189
Studio, produktion och övrigt / Blues-skryt
« skrivet: 03.05.2009, 00:24:29 »
De gillar oss på Electric blues radio som är en webradiostation för lite råare blues.
Mitt band Guitar 66 kom på plats nr 16 nu på lyssnarnas omröstningslista. Mitt andra band Dynamite Bluesband kom nåt på 40 plats. Det brukar vara typ 250 artister som snor runt där, minst en gång har vi legat etta före Johnny Winter, Jimi hendrix och Muddy Waters och de kända lirarna. Min egen låt "The Road" blev fyra en gång.
När man lyssnar där kan man klicka på antingen tummen upp eller tummen ner för en låt, det är så omröstningen går till, många ger alltså tummen upp för oss, ibland fler än för de tunga namnen.

Men inte fan ger det varken några spelningar, rubriker eller slantar i fickan. :huh: Varför hänger man sig inte?

http://www.electricbluesradio.com/playlist56.html


190
Är det ingen som brukar spela in trummorna som följande: (Bonhamset med bara en hängpuka) Kaggemicken sätter man in i kaggen som vanligt. Sen det ovanliga, man tar en riktigt superbra omni stormembranare och sätter framifrån över kaggen så den hamnar mitt emellan hängpukan och golvpukan, samt ganska nära virveln, ca 5- 10 cm framför och i en höjd så att membranet "ser" både överskinnet och kanten på virveln. Så den här micken blir den huvudsakliga upptagaren av virvelljudet, ingen närmickning med tex sm57. Den här omnin får även som uppgift att avståndsmicka kaggen, pukorna, hihat o cymbaler.
Att micka riktigt nära med SM57 tycker jag inte om, det tar inte med alla toner i virveln, det här borde vara bättre.
Sen tänkte jag sätta en Röde NT2-A nånstans snett framför/ovan hihaten så den tar hihat, puka och krash. En likadan Röde så den "tittar" över golvpukornas skinn, något närmare den bakre golvisen eftersom den främre golvpukan går in även i virvelmicken.
PÅ detta vis kan jag få in ett bra trumsound på fyra kanaler, jag har bara möjlighet till 8 spårs samtidig inspelning, de andra blir sång, bas, gitarr och keyboard.

Är idén kass? Är det bara dessa gamla sura SM57 som gäller på virvel? Jag har en Sennheiser E906 till gitarren, den låter svinbra på virveln med, mkt bättre än SM57 tycker jag.

Vilken mick skulle jag välja till den här "mitt-i-setet-positionen"?
En Röde K2? Den är ju nåt extra att göra sångpålägg i också?

Berätta vad ni anser om hela idén och gärna kommentarer på mickar med brett och fett register som hinner med trancienterna från en galen trummis. Obs att det får inte gå åt mer än fyra kanaler till trummorna.

Hälsningar från Sommarprataraspiranten. B)

191
Jag blev övertalad att anmäla mig till uttagningen där en "okänd" får sommarprata. Det svammel jag pratade in på SRs telefonsvarare gav mig en av 10 platser i omröstningen, det var över 600 som pratade in från början. När jag hör mitt eget rosslande svammel skäms jag så rövhåren krullar sig. Men på radion tyckte de att var kul antagligen.
Jag är kandidat nr 3, Håkan Nilsson från Ljusne.

http://www.sr.se/sida/default.aspx?ProgramId=2071

192
Studio, produktion och övrigt / Två olika stereobilder samtidigt?
« skrivet: 05.04.2009, 00:35:52 »
Ponera att man bestämt att spela in en jazztrio så att både pianot och trummorna mixas i stereo. Ett beslut som alltså ej kan ändras.
Till en live jazzinspelning vill man ju ha även rumsmickning så det inte blir för torrt. Om man nu tar den med två mickar framför scenen så får man ju stereo på trummorna om de står i mitten. Men pianot som ligger i stereo förut hamnar i rumsbilden till vänster, och basfiolen som i grundmixen ligger i mitten hamnar till höger? Det blir ju två olika varianter på panorering och stereobild samtidigt. Är det bra eller dåligt?

Inför min jazzinspelning funderar jag på att efter konserten rigga upp mitt eget lilla PA och spela upp alla låtarna från scenen samtidigt som jag spelar in det på kanske 4, 5 kanaler med mickar utplacerade på olika avstånd, då får jag ju med hur mycket eller lite jag vill av det rumsljud som vi verkligen spelat in.
Det här extrainspelade rumsljudet blir förstås bara en ganska liten volymsvag del i slutmixen. Men borde jag då panorera pianot helt till vänster så det låter enbart från vänster som det gjorde i verkligheten när det stod på scenen, eller borde jag panorera både piano och trummor i stereo? Det senare tycker jag låter vettigare och enklare än att blanda två olika stereobilder.
Och som sagt, att ha pianot till enbart till vänster är inget alternativ, det vill inte pianisten, inte jag heller. Har lyssnat en del på liveupptagningar av Oscars Petersen, hans flygel klingar väldigt snyggt i stereo, så vill vi ha det. Både piano och flygel är så mäktigt stora instrument att mono känns helt fel.

193
När det digitala ljudet kom tyckte jag att det var mkt bättre än allt. Vissa ljudtekniker sa att rullbandsljudet lät bättre, inbillning tyckte jag. Men sen jag hållit på med digitalt ljud några år, och lyssnat på nya inspelningar tycker jag mig tydligt höra att det är nåt kallt och otrevligt i heldigitalt ljud. Vad kan jag inte riktigt sätta fingret på. Cymbaler låter ofta otrevligt skärande, så man kan inte ha dem mixade långt fram i ljudbilden, man måste ha dem svagt som fan.
Jag tänker mixa från min digitala Tascam 2488 ned på tvåspårs Revox B77, sen tillbaka till portans masterspår och bränna cd.
Tror ni Revoxen och bandmättnaden kan göra ljudet varmare, behagligare, ja bättre helt enkelt?...
Eller blir det enbart sämre ljud på alla vis?

194
Har länge haft en dröm att mixa ner från portan till en tvåspårs rullbandare. Det skulle förenkla mixningen enormt och göra att jag mkt lättare kan få exakt samma sound och nivåer på alla låtar i en lång radda av livelåtar. Plus att jag kan få den äkta bandöverstyrningen som jag vägrar tro att någon plugg klara av. Just B77 är nåt jag haft som ett nirvana att uppnå, och i morrn åker jag några hundra mil och hämtar en, det finns en nästan oanvänd uppe hos en dåre nästan vid Nordkap i Norge. Dit åker jag i morrn bitti med bil. :P :rolleyes: :lol: :blink: B) :o :D :lol:
Jag ska byta den mot tolv 25-liters dunkar med 60-procentigt hembränt som jag redan lastat i bilen.

195
Inför min åstundande live jazzinspelning av piano, bas, sångerska och trummor har googlat typ dygnet runt. Det jag sett är att "uprigth piano" och kontrabas anses som de svåraste instrumenten att spela in. Trummor och sång har jag skaplig erfarenhet av men inte ståpälsbas och piano. Så varför inte en tråd om kontrabas?
Man får ju tänka på att basen är ganska volymsvag och att andra instrument finns alldeles intill, i mitt fall piano, sångerska och trummor. Basisten står mellan pianot och trummorna.
Hur brukar ni göra?
Det bästa är väl att ta två fina mickar på lite olika höjd, en ca 20, 40 cm framför stallet samt en högre uppåt greppbrädan. Många skriver om att sätta nån liten konding inlindad i "foam" (bomull?) på stallet pekandes uppåt halsen.
En del förespråkar att ta signalen från basens inbyggda mick (piezo oftast), andra varnar i stälet för den, det låter kanske bra i en liten basstärkare, men till inspelning låter det fult. Å andra sidan slipper man slask från trummorna i den inbyggda stallmicken.
Jag har tänkt göra så här. Enligt medföljande häfte till min AKG D112 är den förutom till baskagge bra till bla tuba, trombone och kontrabas. Provsnackade i den i går, och man.. vilket läcker mjukt bottenfläsk! En liknade snygg djupbas har jag aldrig hört i nån annan mikrofon. Den har en frekvenskurva från 20 hz ända upp till 17000 hz krisp saknas inte alls. Jag blev helt förälskad. Provade även att köra den genom ARTs lilla billiga mikpreamp med rör i, det lät svinbra, nästan helt brusfritt. Så jag tänker sätta micken som AKG rekomenderar, strax framför stallet. Men de skriver också att det bästa är att även spela in kontrans inbyggda mick och sen blanda dessa ljud efteråt, så det tänker jag göra.
Jag har spelat in elbascombo med micken förut, det blev rena reggeadjupet fast stärkaren var en mini-liten Hartke combo.
Men, jag har ett svårt val att göra. Jag kan bara spela in på 8 kanaler samtidigt och har bestämt följande:
Pianot får två spår,
Trummorna tre,
Sången ett.
Då har jag bara två kanaler kvar och två möjligheter. Antingen använder jag min Soundcraft livemixer och kör in kontrans line på en kanal, mikrofonen på den andra, panorerar bägge åt vänster och tar sen left master ut in på ett av spåren på portastudion. Då måste jag redan vid Soundcraftmixern ha blandningen klar, jag kan då sätta min bra kompressor att jobba lite lätt på linesignalen, och låta micken gå okomprimerad. Den "äkta" micken låter jag ligga lite starkare i volym för att det inte ska låta för mycket elbas. Fördelen med detta är att jag får ett spår över till en rumsmick som jag sätter nån meter ut i salongen för att ta upp rymden och publiken.

Eller ska jag skippa rumsmicken så jag verkligen kan skruva eq och komprimera de här två basljuden var för sig efteråt? När jazzbandet kommer till jazzklubben kanske det blir noll tid för provinspelningar och lyssningar, konserten kanske börjar direkt pga tidspress. Publikljud borde jag få med ganska bra ändå då jag tänker micka trummor och piano med kondingar som inte kommer att vara allt för nära instrumenten. Och alla tre instrumenten är väldigt lågmälda, även trummisen har jag fått höra geneom en bekant jazzbasist.

Personligen tycker jag att det perfekta kontraljudet är viktigare än övertydligt publikljud. Jag har ett bra TC reverb jag kan använda och få "rummet" att låta lite större och simulera rumsmickning.... Men hur jag ska göra med salongsmick eller inte salongsmick vete 17.

Oj det blev mycket det här... Vore kul med åsikter av alla de slag...

196
Studio, produktion och övrigt / Liveinspelning av piano.
« skrivet: 01.04.2009, 21:30:17 »
Har sökt både här och där, det mesta handlar om stora flyglar uppställda i ensamt majestät. Jag ska spela in vanligt piano live, det är en trio som ni sett i den andra tråden antar jag.
Jag tänker använda två Line Audio CM3, vill ha stereo... Jag tänkte A B med övre locket öppnat. Ståbasen och trummorna som finns i närheten ska väl inte behöva störa allt för mycket...
Om jag sätter mickarna rakt ner mitt på pianot, hur stort avstånd mellan mickarna kan vara lagom? Att upptäcka fasfel eller utsläckning när jag kommer hem och börjar lyssna vore ju rena skräcken. Trummor har mickat en hel del, men aldrig piano.
Nån annan metod  än A B?
Jag kommer kanske inte att ha just nån tid alls att spela in på prov och lyssna mellan mikrofonflytt. Jag har bara lurar med mig på plats också, monitorerna får vara kvar hemma.

197
Studio, produktion och övrigt / Neumann TLM 103 ST
« skrivet: 01.04.2009, 20:50:19 »
Är det ett normalt begpris?
http://www.blocket.se/vi/20700193.htm?ca=5_s
Ring den som har stålarna.

198
Har ganska nyligen skaffat min 24-kanal Tascam 2488 MKll plus mickar. Att jag valde porta istf dator och Cubase beror dels på att jag är datadyslektiker, plus att jag vill ha en portabel anläggning lämplig till liveinspelning av mindre band. Jag har gjort en cd redan med polarnas raggarrocksband. Men jag har haft en dröm att spela in enbart akustiskt, helst piano, kontrabas och trummor live.
Har spelat blues osv hela livet annars, är 53 bast nu.
Vid slasande på stan idag såg jag på affisher att jazzsångerskan Lena Jansson från Sandviken ska uppträda på Söderhamns jazzklubb söndg 5 april, med just min drömsättning bakom ryggen, bestående av Daniel Nolgård; piano, Peter Frykholm; kontrabas och John Brodin trummor. Jag satte genast igång ett litet detektivarbete och fick tag i jazzklubbsordföranden, trummisen och även sångerskan själv. Hon blev väldigt glad, de hade inte spelat in nåt sen 1998. De hade ju kunnat säga nej också, men de ville gärna bli inspelade.
Så nu är jag inte lite uppskruvad inför inspelningen! Jag kan spela in åtta kanaler samtidigt, och trummisen hade goda erfarenheter av att spela in med bara två oh plus kaggemick så sätter jag två på pianot och en på sångerskan kan jag använda hela två spår till kontran. Han spelar genom en liten combo, kanske den har en line out som jag kan ta hans stallmicksljud(?) från, plus en mick framför basen. Sångerskan hade inga problem med att sjunga i två hoptejpade mickar, en till PA, en till inspelning.
Lite funderingar om panorering dyker upp. Jag vill ju köra trummor och piano i stereo, men kanske de vill ha en stereobildmed pianot till vänster och trummorna till höger, som de är uppställda på scen? Jag ska förstås diskutera med dem men om någon har åsikter inom jazz är jag idel öra. (läsöga)

Har ni lite åsikter om mickval vore det kul. De mickar jag har är:
2 st Röde NT2-A (OH?)
1 st EV N/D 686 (kagge?)
3 st Line Audio CM3 (2 på piano?)
2 st SM57
1 st Beta58 (sång?)
1 st AKG D112 (kontra+line?)
1 st AKG C1000S
1 st ADK 51typelll
1 st Sennheiser E906
Har även en stereomickpreamp ART DPSll.
Och en stereokompressor RANE DC24, den tycker jag är helt underbar, jag kan använda den vid bouncing efteråt.
Reverb/delay är ett TC M300, gillar det också. Låter kanonbra, speciellt jmf med portans fula reverb.
Om jag vill koppla tex fem trummickar till ett stereospår kan jag använda min lilla livemixer en Soundcraft Spirit E12.

Det jag funderar mest på är vad som är bäst att köra på kontran. En kanal hoppas jag kunna ta som line från hans stallmick, sen ett till spår med riktig mick. I häftet som följde med AKG D112 visas bilder på hur de mickar både kagge, tuba och kontra bla. Skulle jag ta en av de stora Rödemickarna får jag bara en sån till trummorna. En liten idé jag haft är att sätta fast en mick med hjälp av en trumsargshållare. På hållaren kan jag sätta antingen D112an eller en CM3 lillkonding. Svåra men roliga val...
Shit vad kul, nu är jag igång som bara den. :P :lol: B) :D

199
Jag har precis testat att läsa in tre noveller. Det var en underlig grej att göra, tyckte jag först. Att höra sig själv läsa så där är en liknande chock som att höra sig själv sjunga första gången. Fast mycket värre i mitt fall.
Hursomhelst, några pålitliga vänner som lyssnade ansåg att det var ruskigt bra gjort.
Var hittar man företag som behöver inläsare med rostig melankolisk norrländsk röst? Jag är arbetslös och typ desperat. Googlade men hittade bara de som har de färdiga talböckerna, bibliotek osv.

200
Studio, produktion och övrigt / Ultramizer
« skrivet: 30.03.2009, 08:47:13 »
Jag har en halvgammal Behringer Ultradyne burk. Det är en sorts mastringsburk, den användes förr på radiostationer vet jag för att mastra med.
Använder man den måttfullt förhöjer den ljudet rejält, drar man på mycket blir det rena katastrofen.
En av effekterna i den är en sorts sexbands kompressor, jag tror den kallas ultramizer. Det finns färdiga program att köra en låt igenom för analys, sen komprimerar och mastrar den efter vad den kommer ihåg av hela låten. Man kan även själv ändra på alla inställningar. På ultramizern finns det två grejer att skruva på %, där brukar jag ta 50 % ibland, och db, där brukar jag köra på 7, eller mindre. Har dålig koll på den här, manualen har försvunnit för mig för länge sen, jag har för mig att den inte var bra heller.
Är det nån som har nåt vettigt att säga om en Ultramizer?

201
Medlemmar / Håkan Nilsson
« skrivet: 30.03.2009, 08:28:42 »
Tjo.
Vad ska man skriva? Jag har spelat rätt så länge. Har nu skaffat lite inspelningsgrejer. Det jag är intresserad av är inspelningar gjorda av musiker som spelar tillsammans, jag kan spela in 8 spår samtidigt, så tekniker med få mickar är intressant.
Jag har i många år gjort egna backtrax med vanliga instrument, suttit i dagar och nätter med samma låt och petat, nu är jag tvärless på det, jag vill spela med levande människor. Jag har märkt att när jag spelar till mina backtrax kan jag inte spela en tiondel så bra som när jag spelar med polarna. Vad det beror på vet jag inte riktigt. B)

Jag drog igång ett band, GUITAR 66 1978, vi spelar än.

202
Färdiga produktioner / Dynamite Bluesband - Talk to my baby
« skrivet: 29.03.2009, 22:25:09 »
LÅTNAMN:
ARTIST/GRUPP:
GENRE:
LÅTLÄNGD:
KOMPOSITÖR:
PRODUCENT:
EV. MEDVERKANDE:
INSPELNINGSÅR:
FORMAT: mp3
OMSLAG: http://www.kontrollrummet.com/forum/Themes/Musiconica/images/logo.jpg

Det här spelade vi in i Bildastudion i Söderhamn juni 2006, tekniker var PO Larsson. Han har egen studio (POL-studion) med Studer 24-kanals rulle, men här skedde allt digitalt.
Vi gjorde tio låtar live. Det enda pålägget var musnpelssolot jag gjorde på just den här låten. Mickuppsättning osv kommer jag inte ihåg alls, jag tror att jag sjöng genom min egen Beta58. Munspelet blåste jag genom en SM57 kopplad till min gitarrstärkare som är en 40 watts rör Fender Hot Rod combo med en enkel tolva.

Hasse Spennare, han spelar Gibson Les Paul, (vilken kommer jag inte heller i håg, han har stora berg av alla Gibsongitarrer) genom en Mesa Boggie topp och en tvåtolv Marshallåda. Hans gitarr är panorerad lite åt höger i ljudbilden.

Roger Jonsson, trummar på 60-tals Gretch

Per Lippe Dynamite Lindström, spelar Fender jazz bas, American Standard tror jag det är. Han har en bandlös Fende också numera..

Håkan Nilsson, jag spelar Fender American Standard telecaster, ombyggd till tre mickar av Paul Guy i Stockholm, genom en Fender Hot Rod combo. Min gitarr ligger lite till vänster i ljudbilden.

203
LÅTNAMN:
ARTIST/GRUPP:
GENRE:
LÅTLÄNGD:
KOMPOSITÖR:
PRODUCENT:
EV. MEDVERKANDE:
INSPELNINGSÅR:
FORMAT: mp3
OMSLAG: http://www.kontrollrummet.com/forum/Themes/Musiconica/images/logo.jpg

Inspelat 2006 i Bilda-studion i Söderhamn.

Sidor: 1 2 3 4 5 6