Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Stolle

Sidor: 1
1
Hej kontrollkompisar!

Får många år sedan (2001) så släppte jag med ett gammalt band (vi hette Madrigal) en skiva (I die, you soar) på skivbolaget Nuclear blast. Bandet rann ut i sanden och vi lade ner utan att släppa något mer. Nu 8 år senare ringer en kompis och säger att han sett albumet nyutgivet av ett annat skivbolag. Polska Metal mind.
http://www.metalmind.com.pl/index.php?dzial=wydawnictwa&more=1924
http://www.metalmind.com.pl/index.php?dzial=artysci&id=651

Jag har inte hört något om detta och  jag var gamla skivbolagets kontaktman. Jag måste givetvis höra mig för med mina gamla bandmedlemmar om de hört något men jag finner det otroligt märkligt om någon av dem godkänt detta utan att meddela/fråga oss andra. Jag måste givetvis skriva till Nuclear blast och fråga om de vet vad som pågår.

Får man göra så? D.v.s. ge ut en skiva utan att fråga bandet och skriva kontrakt?
Märkligt är också att de kallar den nya utgåvan "Remastered"... Jag vet att Nuclear blast bara fick en mastrad version av oss. Har de bara slängt in den redan mastrade versionen och krossat den med lite L2-limiter? Eller ännu värre: tagit hem den från Torrent/Spotify och bränt ner den? :D
De använder orden: "Digitally remastered using 24-Bit process on a golden disc."
Vad är en "Golden disc"? En hemmabränd CD-R? Och varför pratar de om 24-bit i detta sammanhang?

Jag antar att jag borde engagera mig i detta men jag har svårt att finna ork. Det känns som ett avslutat kapitel. Men det känns inte bra att främmande människor använder ens musik för att tjäna pengar. Jag ser hellre att den släpps gratis.

Det mest positiva av det hela är kanske att jag kollade upp vår skiva på Spotify och upptäckte att jag nog inte tyckte det var sååå himla illa pinkat ändå. Tråkigt dock att Spotify hade kapat av början på första låten.

/Kristoffer

2
Färdiga produktioner / Kontrapunkt - Dust
« skrivet: 05.10.2009, 16:44:55 »
LÅTNAMN: Dust
ARTIST/GRUPP: Kontrapunkt
GENRE: Akustisk rock/country
LÅTLÄNGD: 4:23
KOMPOSITÖR: Leif och Kristoffer
PRODUCENT: Kristoffer med Leif
EV. MEDVERKANDE: Leif - Sång och gitarr, Kristoffer - Körsång, mandolin och programmering.
INSPELNINGSÅR: 2009
FORMAT: mp3

Ny version: [mp3=200,20,0,center]http://www.parentes.nu/Konntry7c%201_7sek%20rev.mp3[/mp3]

Så där! Nu har jag finslipat den med en massa pill. Något mer reverb. Lite eq, lite kompressorändringar. Lade till en inräkning inför outrot efter Mikes förslag. Tyckte nog att det blev bättre. Nu är den definitivt färdig enligt mig och Leif. Tack för hjälpen på vägen!

Gammal version: [mp3=200,20,0,center]http://www.parentes.nu/Konntry6.mp3[/mp3]

Hallo igen vänner!

Detta är en låt som Leif och jag snickrat på ett bra tag. Vi tycker själva att den drar lite mer åt country-hållet än våra övriga alster. Vi är nu övertygade om att låten är färdig. Mixen börjar kännas ganska färdig också. Vi har pratat lite om lite mer bombastiska slagverk (mer reverb?) och kanske en skvätt mer reverb på hela låten. Jag har också funderat på om balansen mellan mandolin (vänster) gitarr (höger) väger över mot gitarren med resultatet att låten tippar en aning åt höger. Möjligtvis har jag sänkt Leifs refrängsång för mycket. I övrigt är jag nog ganska nöjd med balansen mellan instrument och frekvenser. Jag hoppas att det låter ok. Jag försökte vara något mer återhållsam med eq, kompressor och limiter på denna mix.

3
Studio, produktion och övrigt / Har jag mördat min dator?
« skrivet: 01.10.2009, 01:48:08 »
Hej hej forumvänner!

Jag tröttnade på att min processorfläkt lät så mycket så jag köpte mig en ny. Jag gav mig på att byta den själv vilket jag trodde gick bra tills jag försökte starta upp datorn efteråt. Nu är den helt död. Det är precis som om strömsladden inte sitter i datorn. Inte ett pip gör den. Jag såg till att avjorda mig då jag bytte fläkten (tog på chassi och jordeni uttaget). Jag är trots det lite orolig att jag råkat ge datorn en stöt av statisk elektricitet. Då det var trångt i datorchassit så fick jag böka en del innan processorfläkten kom på plats. Vid något tillfälle tryckte jag nog en del på själva fläkten istället för på skruvarna (jag pratar om socket 775). Kan jag ha råkat trycka sönder processorn?

Jag är otroligt tacksam för eventuell hjälp för jag känner mig lite rådlös.

Mvh Kristoffer

4
Hej allihop!

Denna typ av forum innehåller ofta väldigt många "vad skall jag köpa" -trådar. Jag tycker att de är lite underhållande och nu skulle jag själv behöva lite råd.

Jag spelar främst in sång och akustisk gitarr och mandolin. Jag jobbar också med slagverk, elgitarr, bas, trummor och synthar.

Jag har på sistone blivit väldigt sugen på ett UAD-1 kort och ha en eller ett par riktigt bra kopressorer till det. Priset är ju väldigt bra och jag gissar att man kommer undan med 1500 kr för kortet och en av kompressorpluggarna.

Å andra sidan så verkar FMR RNC vara en bra hårdvaru kompressor för sång och akustisk gitarr. Hårdvara är alltid bättre än mjukvara säger vissa. Gäller det också för så här billiga kompressorer? Det tillkommer ju en DAD konvertering om man skall använda en sådan vid mix. Är det verkligen värt det? I och för sig vore det kanske smidigt att ha en fysisk enhet att ratta på.

För det tredje så har jag då och då funderat på att komplettera min nuvarande (väldigt lilla) micksamling. Jag har nu en Shure SM57 och en Bluebird (som jag använder till både sång och gitarr). På Cleas micktest så har jag fastnat mycket för Line audios CM3 på akustisk gitarr (men se dock utsvävningen längre ner). Är det vettigare att köpa en ny mick för pengarna än att köpa en kompressor?

Eller borde man hellre uppgradera Nebula2 till Nebula3, som jag använder mycket, eftersom gränssnittet är bättre, mindre processorbelastning och laddtiderna kortare?

Eller borde man strunta i att köpa nytt och istället lära sig använda det man redan har? Tråkigt alternativ! :D

Alla ovanstående kostar väl något så när samma...
Vad hade ni köpt om ni var jag?
UAD-1 + 1 plugg.
FMR RNC.
Line audio CM3
Uppgradera Nebula?

Just nu känns UAD kanske roligast. Mest leksak att leka med.

*Utvikning apropå Claes micktest* Jag har märkt att det är ganska stor skillnad i (upplevd) ljudvolym mellan de olika mickarna på Claes site. Detta påverkar omdömet om mickarna väldigt mycket. Då jag drog in filerna i Reaper och ställde volymerna så att de upplevdes lika starka så skiftade en hel del av mina tidigare omdömen. Line audio CM3 lät tyvärr inte riktigt lika bra längre. Å andra sidan lät min nuvarande Bluebird bättre. Att CM3 skulle vara bättre på akustisk gitarr än min Bluebird gällde nog fortfarande, men marginalerna blev mindre. Den där TLM103 låter verkligen inge vidare när man fixat volymerna. Märklig diskant. Jag hade nog valt en Röde NT2a mycket hellre än en TLM103.

5
Studio, produktion och övrigt / Kompressor på akustisk gitarr
« skrivet: 21.05.2009, 14:54:51 »
Hej hej kompisar!

Som tråd titeln antyder så har jag funderat mycket kring kompressor på akustisk gitarr. Jag tycker att det är otroligt svårt att få till så att det låter snyggt. Det blir antingen platt och tråkigt, eller pumpigt och onaturligt. Hur gör ni? Vad använder ni för inställningar och vilka kompressorer använder ni?

6
LÅTNAMN: Pseudoblues
ARTIST/GRUPP: Kontrapunkt tillsammans med Harmonica Mike
GENRE: Akustisk blues
LÅTLÄNGD: 3:38
KOMPOSITÖR: Stolle och Leif
Bakom mixerbordet: Stolle
EV. MEDVERKANDE: Leif - sång, akustisk gitarr (höger). Harmonica Mike - Munspel deluxe. Stolle - akustisk gitarr (vänster och solo), klaviatur, körsång och trumprogramering.
INSPELNINGSÅR: 2009
FORMAT: mp3

UPPDATERING 090717: Fick äntligen tummen ur att göra färdigt denna mix. Mest småpill. Pianot och körsången är mer framträdande, men inte högre.
Nya versionen: [mp3=200,20,0,center]http://www.parentes.nu/Blues%20l%C3%A5t%209%20MIX090716.mp3[/mp3]
och här är en länk för de som föredrar det: http://www.parentes.nu/Blues%20l%C3%A5t%209%20MIX090716.mp3

Gamla versionen här: http://www.parentes.nu/Blues%20v6%20090514.mp3

Jag och Leif har gjort en låt som vi tycker drar mer åt blueshållet. Då vi är noviser i bluesens rike så behövde vi ta hjälp av ett proffs i sammanhanget. Vi hade länge pratat om att det vore fräckt med munspel på denna låt. Konstigt nog tog det ett tag innan vi insåg att det självklara vore att anlita KRs eget munspelsfantom: Harmonica Mike. Som tur var för oss så ställde Mike upp och lade munspel på låten. Det blev pricken över "i". Harmonica Mike blev navigatören som kunde lotsa skutan i blueshamnen.

Vad gäller mixen så har jag inte hunnit jobba med den så mycket. Jag mixade lite snabbt inför att posta den här men den behöver nog mer jobb. Tips mottages tacksamt!

Ha det finemang!

7
Hallo kompisar!

Stötte på denna nysläppta apparat för studion. http://cdsoundmaster.com/site/alss.html
Den innehåller två 12Au7 rör som man kan använda för att färga/driva signalen till eller från en annan apparat. I DIY -avdelningen på detta forum så diskuterade vi lite löst att bygga en sådan apparat och några fördelar/nackdelar togs upp (vissa ifrågasatte nyttan av att färga i efterhand osv). Tanken med denna apparat är att man skall kunna placera den var som helst i kedjan (t.o.m. mellan mick och mickpreamp). Den verkar landa på en lite drygt 5000 kr inklusive frakt.
Som den beskrivs på hemsidan så låter det som rena rama mirakelmaskinen som kan förbättra precis allt. Sådana superlativ gör mig alltid lite misstänksam men kanske är det en bra grej ändå.

Det fanns ljudexempel på sodan också så att man kan lyssna och bedöma den. Jag har inte råd att köpa en sådan här ändå så min undran är mest bara nyfikenhet. Är en sådan här apparat motiverad för 5000 kr? Är det rent av en bra innovation som fyller ett naturligt behov i dagens digitala inspelningsvärld? Eller är det ett sätt att rida på rör och vintage -hypen som tycks råda?

8
Hej gott folk!
Jag skrev om detta på ett annat ställe men vissa forumvänner hänger bara här så jag skriver här också.
Jag kommer att ifrågasätta Fenders kvalitetskontroll, prisa min gamla Peavey Predator (billig stratakopia) och prisa Suhr för deras gitarrer.

Min allra första gitarr var en billig stratakopia från Peavey kallad "Predator". Jag spelade den som tusan i min bardom men gick sedan vidare till nyare och dyrare gitarrer. Först en Washburn (som sen blev stulen) och sedan en Gibson Les Paul. Efter många, många år tog jag upp min gamla Peavey igen (tror den låg 5 år utan att spelas). Gitarren stämde direkt ut ur fodralet efter alla dessa år. Jag blev också förvånad över spelbarheten och intonationen. Jag tyckte spontant att den, utan att vara inkopplad, lät minst lika bra som min Les Paul (olika klang givetvis tack vare träslag osv). Allt mer började min Les Paul ligga kvar i caset och min gamla Peavey åkte fram när det var dags att spela. Jag kom fram till att jag nu för tiden nog mer är en "stratakille" snarare än en "Gibsonkille". Jag har börjat föredra singelcoil-mickar över humbuckers osv.

Hur som helst så började jag för en kort tid sedan gå i uppgraderingstankar. Nog för att jag gillar min Peavey (och efter att jag bytte mickarna till Seymour Duncan SSL-1 så lät den otroligt bra inkopplad också). Det kanske var dags att skaffa sig en riktig strata. Jag åkte i veckan och testade en massa amerikanska strator på musikbörsen och på 4sound. Min spontana reaktion var att jag blev grymt besviken! De kändes billiga och slarvigt ihopsatta. Strängarna skorrade, volym- och tonrattar kärvade för att de var felaktigt moterade eller något (de fastnade i plektrumskyddet). Somliga kändes dåligt justerade vad gäller stränghöjd och intonation. Ett undantag var en Eric Johnson -strata som hade en otroligt fin akustisk klang. Den gitarren hade mer sustain och ton än min gamla Peavey men även här kärvade tonkontrollen. Att tonkontrollen kärvar är väl inget allvarligt fel men om jag betalar 20 000 kr så vill jag att gitarren skall kännas perfekt. Min Peavey för 3000 kr (med medföljande förstärkare) har inga sådana problem. Vad är det med Fenders kvalitetskontroll? Sådana brister har jag aldrig upplevt på gitarrer från Gibson eller PRS. Och vad är det med min gamla Peavey? Hade jag bara extrem tur och fick ett guldexemplar eller är de gamla Peaveygitarrerna en hemlig skattkammare? ;) Eller är det så enkelt att min gamla Peavey känns så bra för att jag spelat in den och fått den justerad efter mina behov?

Jag snubblade sedan över två gitarrer från Suhr (John Suhr jobbade förut på Fenders custom shop). De gitarrerna kändes verkligen som kvalitetsinstrument. Nu går jag omkring och suktar efter en Suhr Classic men är det så illa att man måste betala 27 000 kr för att bräcka min gamla Peavey Predator? Ok, Eric Johnson -stratan var bättre än min Peavey men marginalen kändes för liten vad gäller kvalitetsupplevelsen.

Långt inlägg men jag kände ett behov av att skriva av mig.
Ha det finemang!

9
Studio, produktion och övrigt / Bra VST Midi-arpeggiator
« skrivet: 23.11.2008, 14:33:02 »
Hej gott folk!

Jag har letat efter en riktigt bra midi-arpeggiator ett tag nu utan att riktigt hitta en.
Jag verkligen älskar arpeggiatorn i min microkorg och jag tycker att det borde finnas
en motsvarande VST arpeggiator. Det jag gillar med Microkorgens arpeggiator är helt
enkelt att den kan spela upp mönstret över flera oktaver, att man kan få den att "latcha"
på ett ackord (man slipper hålla ned ackordet hela tiden vilket underlättar skruvandet),
att den kan hoppa över steg i sekvensen och att den har lite olika mönster att välja mellan
(upp, ner, upp-ner, random). Nu kommer någon skriva att jag borde använda microkorgens
arp så är problemet löst, men jag orkar inte koppla in den alltid (har redan annat inkopplat på
midit osv.).

De jag har hittat har inte riktigt lyckats nå upp till dessa krav. Jag har provat "arp4midi"
vilken verkar ha det mesta av det jag efterfrågar men som inte "latchar" och överhuvudtaget
inte kör igång arpeggiot om jag inte trycker på play eller rec i min DAW. Detta senare gillar jag
ej. Jag vill kunna spela med det "live". Jag har också testat "ARPocalypse" men får inte den att
fungera som jag vill heller.

Tips mottages tacksamt.

10
Färdiga produktioner / Kontrapunkt - The world is a circus
« skrivet: 17.11.2008, 21:18:09 »
LÅTNAMN: The world is a circus
ARTIST/GRUPP: Kontrapunkt
GENRE: Akustisk rock
LÅTLÄNGD: 4:45
KOMPOSITÖR: Leif och Stolle
PRODUCENT: Stolle och Leif
EV. MEDVERKANDE: Leif - Leadsång, akustisk gitarr. Stolle - Körsång, akustisk gitarr, elgitarr, synth, trumprogrammering. Robin Halldin - Bas.
INSPELNINGSÅR: 2008
FORMAT: mp3

UPPDATERAD 0090129
Låten: [mp3=200,20,0,center]http://www.parentes.nu/The%20world%20is%20a%20circus10.mp3[/mp3]

Version från 081205 http://www.parentes.nu/The%20world%20is%20a%20circus7.mp3
Gamla versionen: http://www.parentes.nu/The%20world%20is%20a%20circus5.mp3

UPPDATERING 090129.

Ok vänner!

Nu är jag färdig med mixningen av denna låt. Tack för alla som bidragit med tips. Om fler tips/åsikter framkommer nu så får vi nog lägga dem på hyllan och ta fram dem inför nästa låt. Jag skall ta och be admin att flytta denna till färdiga låtar. Tack för denna gång gänget! :D

UPPDATERING 081205.

Har uppdaterat låten nu. Jag har inte hunnit fixa till den efter riktigt alla tips. Jag har här strävat efter ett lite mer skitigt ljud. Detta åstadkoms med lite mer elgitarrer. Dels komp från första refrängen och framåt och dels genom lite leadgitarr. Några analogsynthar smög sig in på några ställen. Om jag minns rätt så la jag nog lite mer körer sedan sist också.
Folk har kommenterat trummorna. Jag har ju inte mixat dem ännu så ljudmässigt finns mycket att göra. Spelmässigt känns det jäkligt tungt att dra upp och pilla i dem. Jag lyckas aldrig uppbåda energin för att stöka om i dem. Men det kanske man borde? Jag är ganska nöjd personligen med hur de ligger på verserna t.ex. Vad tycks?
___________________________
Hallo hallo!

Så var det dags för den tredje och sista låten från min och Leifs låtskrivarspurt. Lite mer rockig än de andra två kanske. Vår vän Robin spelar lite bas. Jag tror denna börjar bli färdig för mix. Eventuellt måste jag lägga massa analog synth nu när jag köpt en ny fin synth. Men bortsett från det så är den väl färdig eller vad tror ni?

11
Studio, produktion och övrigt / Fick äntligen tummen ur att köpa
« skrivet: 11.11.2008, 15:20:39 »
Efter att efter en tid helt slutat använda Cubase och bara köra på Reaper så insåg jag att jag verkligen borde betala för det. Nu var det gjort och det känns jäkligt bra. Känns jäkligt bra att betala för grejerna man använder faktiskt.

Jag tycker att Reaper känns mycket bättre än Cubase på många sätt. Då kostar Cubase ändå nästan 20 gånger mer än Reaper. Märkligt..
Jag älskar att man i Reaper är så fri att koppla olika kanaler till varandra; att man kan flytta runt plugins hur som helst (drag n drop); att det bara finns en typ av spår som används till midi, audio, sends, grupper mm; att man kan göra "stem render", dvs rendering av varje spår för sig på samma gång (hur många gånger har man inte önskat att Cubase hade det); att de medföljande effekterna faktiskt är bra.
Reaper känns för mig på min dator mycket stabilare än Cubase vad gäller krashar och så. Då skall det tilläggas att jag jämför med crackat Cubase SX 3 (inget jag är stolt över men men). Det kanske är bättre med Cubase 4.

Det känns som att Reaper ofta nämns som ett reservalternativ för att det är gratis/billigt. Det tycker jag är synd. Jag tycker det är bra oavsett vad det kostar. Bra grejer!

12
Har snubblat över Stillwell som gör pluggar tillsammans med kompisen Schwa.
Trevliga pluggar och en trevlig VST synth (Olga) som låter ganska arg stundtals.
De är fullt fungerande versioner men man får dålig karma tydligen om man inte betalar
efter 30dagar (samma policy som Reaper). De kostar inte mången krona att köpa heller.
Ganska trevliga eller vad tycker ni?


Allmänt:
http://www.stillwellaudio.com/

Fru Olga:
http://www.stillwellaudio.com/?page_id=37

13
Studio, produktion och övrigt / Jag vill ha en synth farsan!
« skrivet: 05.11.2008, 22:46:42 »
Hej hej!

Jag är egentligen gitarrist men älskar ändå att spela synth. Jag får bekänna att jag
nog mest har varit en "preset-spelar-kille". Jag bläddrar ofta igenom presets i mjukvarusynthar
tills jag hittar något jag gillar. Ofta hör man dock folk som hävdar att det är bättre att
verkligen lära känna en synth och göra egna ljud. Sedan gammalt har jag en Microkorg
och jag har nu återigen börjat använda denna. Det roliga är att jag nu verkligen börjar lära
mig hur man rattar den. Jag hör ett ljud och sen så vet jag ungefär hur jag skall ratta för
att få fram detta ljud. Jag tycker att Microkorgen är grymt inspirerande och lättrattad
(åtminstone med editor mjukvaran). Dels undrar jag vad ni anser om microkorgen. Håller
den tillräckligt bra kvalitet eller är den underlägsen mjukvara från t.ex. Arturia?

För att göra det hela mer förvirrande så var jag inne på Jam idag och provade den nya
Mopho från DSI. Jäklar vad fet (i brist på bättre ord) den lät. Det är svårt att i ord beskriva
skillnaden på den och microkorgen. Orden man läst om analogsynthars ljud faller plötsligt
på plats när man hör den. En mycket rolig upplevelse! Jag kunde inne i affären direkt
jämföra ljudet med microkorgen och Mophon låter mycket tjockare på nått sätt. Mycket
bättre ljudkvalitet på något sätt. Men microkorgen inbjuder på nått sätt mer till lek
och experiment. Inte minst genom sin arpegiator som spontant kändes mer kreativ
än Mophons. Nu har jag sånt jobbigt ha begär efter Mophon men kanske är det helt onödigt
när jag redan har en microkorg och dessutom inte är synthare i första hand.

Har någon annan erfarenhet av Mophon eller microkorgen? Vilken hade ni valt av de två
och skulle det vara motiverat att äga båda? Eller borde man hellre satsa på mjukvara?

EDIT: Hittade lite sköna ljudklipp: http://www.trippler.net/files/p1/beta/

14
Färdiga produktioner / Kontrapunkt - Time is out of season
« skrivet: 26.10.2008, 17:22:42 »
LÅTNAMN: Time is out of season
ARTIST/GRUPP: Kontrapunkt
GENRE: Akustisk rock
LÅTLÄNGD: 4:17
KOMPOSITÖR: Leif och Stolle
PRODUCENT: Stolle och Leif
EV. MEDVERKANDE: Leif - Leadsång. Stolle - Körsång, akustisk gitarr, mandolin, trumprogrammering.
INSPELNINGSÅR: 2008
FORMAT: mp3

UPPDATERING 090714:

Nu har vi äntligen tagit tag i att göra denna färdig en gång för alla. Utöver finputs på mixsidan så ligger det nu en kontrabas diskret i bakgrunden.
Här har ni slutresultatet:
[mp3=200,20,0,center]http://www.parentes.nu/Time%20is%20out%20of%20season.mp3[/mp3]

Gammal version:
[mp3=200,20,0,center]http://www.parentes.nu/Time%20Preview261008.mp3[/mp3]

Hallo igen gott folk!
Det här är den andra av de tre låtar jag och Leif just nu jobbar på (50 shades ligger ju redan uppe i en annan tråd).
Vi börjar kännas oss ganska färdiga med denna. En bas skall på så snart vår bassist får tid att lägga den. Något annat som måste fixas innan vi ger denna ett ok inför mix?

PS. första gången jag spelar in min mandolin... be gentle... :)

15
Färdiga produktioner / Kontrapunkt - 50 shades of grey
« skrivet: 13.10.2008, 21:45:07 »
LÅTNAMN: 50 shades of grey
ARTIST/GRUPP: Kontrapunkt
GENRE: Akustisk rock
LÅTLÄNGD: 4:17
KOMPOSITÖR: Stolle och Leif
PRODUCENT: Stolle och Leif
EV. MEDVERKANDE: Leif - sång, akustisk gitarr. Stolle - akustisk-, el- och ebowgitarr, rhodes och trumprogrammering.
INSPELNINGSÅR: 2008
FORMAT: mp3

Låten: [mp3=200,20,0,center]http://www.parentes.nu/50%20shades%20of%20greyMIX090313.mp3[/mp3]

*UPPDATERING 130309*

Hallå igen! Nu har jag ääääntligen fått tummen ur och mixat denna. Satt uppe till halv 6 igår natt/morgon. Jag tycker nog att det börjar låta färdigt. Vad tycker ni?

16
Studio, produktion och övrigt / Köpa nytt ljudkort kanske.. tips?
« skrivet: 23.05.2008, 17:54:34 »
Hallooo kontrollrummare!

Jag har skaffat mig en sorts inspelningsplats i reserv (B-studion för att låta ambigös) där jag kan spela in saker som låter mycket (gitarrförstärkare och så). Problemet är att jag bara har ett ljudkort. Nu behöver jag alltså köpa ett nytt ljudkort och jag funderar på att ha det nya hemma i den bättre datorn och låta gamla riggen gå över till "B-studion".

Tyvärr har jag en jäkligt begränsad budget och kan inte lägga mer än absolut 3000 kr (attans...) och helst borde jag lägga betydligt mindre.
Mina önskemål för ljudkortet är följande:

* Det vore väldigt önskvärt med mer än 2 in-/utgångar då det underlättar inkopplingen av externutrustning. Låt säga minst 4 analoga in/ut.
* Jag vill kunna växla in-/utgångar mellan +4 dBu och -10 dBv nivå. +4 är balanserat? Detta verkar vara vanligt på PCI-kort men inte på firewire.
* Hörlursförstärkare är ett stort plus då jag i såfall kan använda mitt lilla mixerbord i "studio-B".
* Det vore trevligt om ingångarna var av XLR eller tele format. RCA är bökigt att konvertera till (åtminstone från XLR).
* PCI, Firewire eller USB2 spelar ingen egentlig roll. Dock har jag inte mer än 1 st ledig PCI-plats. (2 st om jag knör riktigt ordentligt).

Finns det något kort som uppfyller dessa kraven och som inte kostar mer än 3000 kr?
Jag har bara hittat M-audio delta 44 och begagnade M-audio 1010. De har dock ej hörlursutgång.
Hmm.. ett begagnat Echo Audio Layla 24 för 2500 kr kanske?

17
Demolåtar / Stolle - Once a loser
« skrivet: 17.05.2008, 14:23:54 »
LÅTNAMN: Once a loser
ARTIST/GRUPP: Stolle
GENRE: Vemod
LÅTLÄNGD: 02:48
KOMPOSITÖR: Stolle
PRODUCENT: Stolle
INSPELNINGSÅR: 2008
FORMAT: mp3

Ny version 090422:
Låten hittar ni här: [mp3=200,20,0,center]http://www.parentes.nu/Once%20a%20loser4%20090422.mp3[/mp3]

Gammal version:
[mp3=200,20,0,center]http://www.parentes.nu/Once a loser3.mp3[/mp3]
Detta är en gammal låtskiss som jag just tog tag i igen och började spela in på nytt.
Allt är omlagt förutom sången som fortfarande är kvar från den gamla skissen.
I refrängen hörs ett klipp jättetydligt. Det kommer att försvinna eftersom det ligger
på den gamla sången. Jag funderar dock lite på att behålla den gamla sången på
verserna. Jag var förkyld när jag spelade in detta och jag gillar det soundet på
sången. Går ej att återskapa i friskt tillstånd. Jobbigt! Sången är bara inspelad
med en handhållen SM 57:a tyvärr.

Frågan är vad jag skall göra med denna. Skall den vara så här kort? Ibland tänker jag
att jag vill testa att förlänga den lite. Göra refrängen kortare och komma tillbaks till lite
vers-tema. Är sugen på att spela lite gitarrsolo. Sen tillbaks till en lite längre refräng
där man låter den bygga upp med fler o fler element för att sedan sluta som den gör nu.
Vad tror ni?

Uppdatering 090422: Upptäckte nu när jag öppnade projekt-filen så här nästan ett år senare att jag faktiskt hade en senare version än den som låg uppe här. Något bättre mixad och ny sång på refrängen.

18
Färdiga produktioner / Stolle o Leif - The end of struggle
« skrivet: 02.05.2008, 00:24:36 »
Här hittar ni låten Ny version 080809:
http://www.parentes.nu/LeifStruggle080809MIX2.mp3

Gammal version 080806:
http://www.parentes.nu/LeffeBoy080806MIX1.mp3
Gammal version: 080630 http://www.parentes.nu/Leif3.mp3
Gammal version 080604 ---> http://www.parentes.nu/Leif.mp3

LÅTNAMN: The end of struggle
ARTIST/GRUPP: Stolle o Leif
GENRE: Lägerelds misär
LÅTLÄNGD: 04:57
KOMPOSITÖR: Leif, Stolle
PRODUCENT: Stolle
EV. MEDVERKANDE: Leif - Sång, ack-gitarr, djembetrumma, bas. Stolle - körsång, ack-gitarr, djembetrumma, elgitarr.
INSPELNINGSÅR: 2008
FORMAT: mp3

Ny version...

Mindre ändringar. Mest har jag försökt att möta Mikes kritik angående stereo balansen/nivåerna på gitarrerna. Jag passade på att göra några mindre ändringar också. Höjde sologitarren ett pyttesnäpp. Höjde sången lite på sista refrängen. Sänkte Lefis gitarr en aning på "stick 2". Blev det bättre eller är det sak samma? Ha det finemang!

19
Färdiga produktioner / Reverburns - Out of squareness
« skrivet: 02.05.2008, 00:08:51 »
LÅTNAMN: Out of squareness
ARTIST/GRUPP: Reverburns
GENRE: Rock / blues
LÅTLÄNGD: 05:53
KOMPOSITÖR: Reverburns
PRODUCENT: Stolle
EV. MEDVERKANDE: Kristoffer - gitarr, Anders - bas, Marcus - trummor
INSPELNINGSÅR: 2008
FORMAT: mp3

Hej hej kompisar!

Jag har ett band som jag brukar jamma med. Vi skriver aldrig
låtar utan kör bara total improvisation.
Det är ett perfekt sidoprojekt eftersom man inte behöver tänka på
arrangemang och mixning, utan istället bara kan slappna av och
spela gitarr.
Jag övar sällan gitarrspel längre men i två timmar en gång i månaden
så träffas vi och då blir det maratonimprovisationer och det ger
skön övning.
Då vi spelar så brukar vi ha en minidisk gåendes som vi spelar in
allt med. En mick på trummor, en mick på bas-stärkaren och en
lajnad gitarr. Detta medför att man inte kan ändra några nivåer
i efterhand. Jag har försökt att eq:a och lägga lite kompressor i
efterhand.

Det är kul att spela, funkar det att lyssna på också?

20
LÅTNAMN:             My whine won't lift your spirit
ARTIST/GRUPP:      (parentes)
GENRE:                 Psykadelisk depp flumm
LÅTLÄNGD:            5.17
KOMPOSITÖR:        (parentes)/Stolle
EV. MEDVERKANDE: Kristoffer - sång, leadgitarr, synth. Henke - gitarrer. Robin - bas. Erik - trummor.
INSPELNINGSÅR:     2007
FORMAT:               mp3
Låten: http://www.parentes.nu/Majj%20Wajjn080208St%E4mmor.mp3

Hej hej kompisar!
Har suttit och mixat denna nu på förmiddagen. Tror jag är nöjd nu och redo för "mastring".
Fast det är väl säkrast att kolla läget med er först.
Låtstrukturen är lite speciell: sång, musik, sång. Inga verser/refränger här.
Sången är medvetet dov/otydlig. Gillar att man inte hör texten så bra. Jag är hemlig! ;)

EDIT* Ny version av låten 080209 återfinnes här:
http://www.parentes.nu/Majj%20Wajjn080208St%E4mmor.mp3

21
(Delat från GSSL tråden.)

Ja jäklar! Detta skall bli roligt.

Risken är bara att man fastnar för detta och inte kan sluta. Börjar redan gå i tankar på att fixa en mick-pre amp efter detta projekt. Den där rörmickpre-ampen på gyrafsidan ser lockande ut.
Jaja en sak i taget. Är ju inte ens säkert att man klarar av att få ihop kompressorn.

När jag ändå är inne och skriver i tråden... trots att detta kanske är lite OT.
Fick en idé till ett byggprojekt. Har hört folk prata om olika komponenter som skall ge en snygg färgning av ljudet. Lundahltransformatorer har nämnts tror jag. Borde det inte kunna vara en bra idé att designa/bygga ihop en liten box, i stil med en D.I. box, som bara låter signalen passera genom något/några av dessa eftertraktade komponenter för att ge färgning. Alltså som en mickpre-amp utan någon mikrofonförstärkning. Eller en kompressor utan kompression. En liten, vad man skulle kunna kalla, "färglåda". Alltså bara till för att ge en snygg färgning åt ljudet som passerar genom den. Borde inte en sådan vara lätt, och hyffsat billig, att bygga? Typ några Lundahlstransformatorer, eller andra eftertraktade komponenter, på in- och utgång och i princip inget mer.

Jag misstänker att jag, i min naiva brist på kunskap om elektronikutrustning, har missförstått något väsentligt. Annars hade väl boxar av detta slag redan funnits på marknaden. Men jag kunde inte släppa tanken.

Må väl!
/Kristoffer

22
Färdiga produktioner / (parentes) - Sith
« skrivet: 01.08.2007, 01:56:20 »
Hej hej!

Har jobbat med denna låten i en evighet känns det som, men nu tror jag att jag sätter punkt.
Ett försök till att göra stor, pompös, pretantiös rock-opera wannabe låt.

LÅTNAMN: Sith (arbetsnamn... skrev den direkt efter att ha sett Star wars 3 smile Har dock inget med texten att göra)
ARTIST/GRUPP: (parentes)
GENRE: Rock?
LÅTLÄNGD: 7:34
KOMPOSITÖR: (parentes)
PRODUCENT: Kristoffer
EV. MEDVERKANDE: Kristoffer - Sång, gitarrer, Absynth och stråkar, Henrik - Gitarr, Erik - Trummor, Robin - bas, Stefan - Körsång, orgel och stråkar i mittsektionen.
INSPELNINGSÅR: 2006
FORMAT: mp3
Låten hittar ni här: http://www.parentes.nu/SithF%E4rdigKanske.mp3


Hur har jag lyckats med mixen? Känner mig just nu väldigt nöjd, men kanske har man inte riktigt fått avstånd till det hela ännu. :)

23
Demolåtar / (parentes) - Sith (arbetsnamn)
« skrivet: 29.05.2007, 13:39:30 »
Hej hej musikvänner!
Detta är nästa låt som jag skall ge mig på att mixa. Jag tänkte att jag lägger upp den här redan innan jag hunnit börja så kanske man kan få lite tips om åt vilket håll man skall styra mixen och om det är något i musiken som behövs ändras/åtgärdas.

Jag är i princip färdig med all musik. Jag har några tankar på några fler ljudeffekter. Av nån anledning så hör jag stilla havsvågor och en manskör under det att de sista ackorden klingar ut. Kanske kommer jag att lägga till det.
Annars är nog all musik färdig. Observera att detta är helt obehandlat. Ingen EQ och ingen kompressor på något. Allt låter precis som det var inspelat.

LÅTNAMN: Sith (arbetsnamn... skrev den direkt efter att ha sett Star wars 3 :) Har dock inget med texten att göra)
ARTIST/GRUPP: (parentes)
GENRE: Rock?
LÅTLÄNGD: 7:34
KOMPOSITÖR: (parentes)
PRODUCENT: Kristoffer
EV. MEDVERKANDE: Kristoffer - Sång, gitarrer, Absynth och stråkar, Henrik - Gitarr, Erik - Trummor, Robin - bas, Stefan - Körsång, orgel och stråkar i mittsektionen.
INSPELNINGSÅR: 2006
FORMAT: mp3
Låten hittar ni här: http://www.parentes.nu/SithMedRegnOsnack.mp3

För att göra det hela ännu mer komplicerat så är denna låten tänkt att vara: part 2, 3 och 4 i en stooor låt där dennahttp://forum.studio.se/index.php?showtopic=13356&b=1&st=0&p=&#entry är part 1. Får se om vi lyckas ro det i land.

24
Färdiga produktioner / (parentes) - Just get in line
« skrivet: 07.04.2007, 23:55:20 »
Hej hej gott folk.
Detta är den senaste låten som jag mixat färdigt med mitt band. Låten är, som undertiteln antyder, väldigt inspirerad av Pink floyd. Nästan vår egna lilla hyllning till detta fantastiska band.

LÅTNAMN: Just get in line
ARTIST/GRUPP: (parentes)
GENRE: Rock?
LÅTLÄNGD: 5:47
KOMPOSITÖR: (parentes)
PRODUCENT: Kristoffer
EV. MEDVERKANDE:Kristoffer - sång, synth, lead/slide gitarr, Henrik - Sång, Gitarr, Erik - Trummor, Robin - bas.
INSPELNINGSÅR: 2006
FORMAT: mp3

Tar gärna emot mixnings-feedback på denna. Har kämpat med den bra länge nu. Tror att jag är helt nöjd med denna version, men kanske hör ni saker som jag inte hör...


25
Demolåtar / (parentes) - Half life existence
« skrivet: 05.03.2007, 20:44:55 »
Hejsan gott folk på detta nya forum!
Jag har här en låt som var uppe på 'det andra' forumet men som försvann när detta hackades.

Jag fick mycket givande kritik från bl.a. Emulator, Burning sven och Harmonica Mike.
Det var mycket disskusioner om stråkarnas vara och icke-vara i låten.
Jag har här gjort två versioner av låten. Version 1 är med stråkarna som de var i originalet.
Version 2 har omarrangerade stråkar efter kritiken som påpekats.
Nå.. blev version 2 bättre eller var det bättre som det var innan?

LÅTNAMN: Half life existence
ARTIST/GRUPP: (parentes)
GENRE: Ackustisk
LÅTLÄNGD: 2:59
KOMPOSITÖR: Kristoffer(Stolle) och Henke
PRODUCENT: Stolle
EV. MEDVERKANDE: Kristoffer(Stolle)-Sång, klaviatur, gitarr, Henke-kör sång, gitarr, Erik-ägg
INSPELNINGSÅR:2006
FORMAT: mp3

Version 1: http://www.parentes.nu/Half%20life%20existenceMIX4.mp3
Version 2: http://www.parentes.nu/Half%20life%20existenceMIX4NoStringsAttached.mp3

Tack på förhand!
/Kristoffer

Sidor: 1