Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Elof

Sidor: 1 2 3 4 5 6 ... 12
36
Z5600 är jäkligt bra på (manlig) sång och ni lär ju inte få sämre ljud med den, kanske en något annorlunda karaktär eftersom det är en annan mikrofon!

Själv äger jag inte en enda Neuman faktiskt, konstigt kan tyckas men varför då?
Jag har satsat på en rad olika modeller och (andra) märken pga vad de gör med ljudet så man har en stor "palett" att välja på i olika situationer.
Som vanligt kan man ju kolla lite bakåt i tiden och se vad dom sjöng i förr, typ enkla dynamiska Shure etc eller såklart även bandmikrofoner och där/då fick ett sånt skönt sound som vi inte längre hör så ofta idag, nu menar jag alltså inte SM 57 utan långt innan...it´s a lot of hype you know... B)




Exakt.. jag tyckte i mitt test med MIN röst att tex en Röde NT1-A lät bättre än Neumann TLM103  :blink: :wacko:
Mer krispighet och mindre basupptag, menas Neumann micken blev mkt mer bullrig :)

Kosntigt när det skiljer massa 1000kr på dom heh

Fast är grejjen med en dyrare mick att den ska mer diskant menar du?
De gånger jag har prövat så har U87or varit dovare än TLM103, som iof inte är någon dov mick.
Men du tycker ändå det låter bättre med U87?
 :huh:

37
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 13.03.2009, 13:30:03 »
Dagens boktips: The art of mixing
Trevlig bok som förklarar ett sätt att visualiserar ljudbilden för att få fina mixar. Inte någon ny bok direkt, men den var helt klart läsvärd!


Fantastiskt omslag! Det ser ut som nån fysikbok från mellanstadietiden :)

38
Studio, produktion och övrigt / SV: Filter eller komp först
« skrivet: 02.03.2009, 23:16:07 »
Brukar köra högpassfilter, kompressor och sedan "EQn som gör nåt" på sång.
Annars sker nästan alltid allt EQande före kompressorn.

Någon tanke bakom ditt agerande. Du brukar ha bra åsikter.

Ärligt talat så vet jag faktiskt inte riktigt varför jag gör så på sången.
Ibland, dock ganska sällan, så gör jag EQ-automationer i sången. Då vill man ju inte att kompressorn ska börja arbeta annorlunda.
Det finns även tillfällen då EQn ligger efter kompressor, just för att de "problem" som en massa basfrekvenser skapar för en kompressor kan ge upphov till fetare och mer "grynig" dist om man komprimerar hårt, dist som lägger sig över hela materialet (eftersom nästan alla kompressorer är fullbands). Sen kan man skära bort den basen, med behålla grisigheten i ljudet som basen varit med och skapat.
Men som sagt, EQar nästan alltid före kompressor och det mesta EQandet består av att skära bort bas och en del andra oönskade frekvenser.
/E


39
Studio, produktion och övrigt / SV: Filter eller komp först
« skrivet: 27.02.2009, 23:11:16 »
Brukar köra högpassfilter, kompressor och sedan "EQn som gör nåt" på sång.
Annars sker nästan alltid allt EQande före kompressorn.

40
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 27.02.2009, 23:04:53 »
Igår köpte jag dessa AKG  proppar till ipoden:



Var hittade du dessa?
Jag har spelning på tisdag och måste skaffa in ear lurar.
Vad ligger dessa på och var hittar man dem?
Det enda jag hittat (okej, jag har varit dålig på att leta) var på 4 sound och de låg på över 1000 spänn :(

41
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 06.02.2009, 17:03:43 »
Vad fick du betala och hur nöjd är du? :)

Jag är nöjd. Den passar i varje fall min röst bättre än mina tidigare mickar. Det sägs (eller var det su som sade?) att C414 och C3000 skulle vara "lite besläktade" men efter att ha hojtat med en i var hand så kan jag säga att C3000 är vass och ganska tung för öronen i längden. På min röst.

Jag betalade 420€ för den, med alla tillbehör inklusive cradle och hatt och dessutom standardfastsättning.

LA-4 är transistorgreja, men optisk eller hur? Enkanals?

420 är ju bra, är det mest röst du tänkt den på eller? 414 är inte att underskatta på gitarr (både el och acke) heller...

LA4 är transistor, optisk kompression, mono. Kan bli jävligt grisig och fet, bra på det mesta som behöver lite hjälp att låta större helt enkelt.

42
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 05.02.2009, 13:48:04 »
AKG C-414 TL

Härligt!
Vad fick du betala och hur nöjd är du? :)

Själv så fyllde jag år nyligen och det blev mest mjuka paket, så jag var tvungen att ge mig själv en present.
En Urei LA-4



43
Studio, produktion och övrigt / SV: Nivåer i bord och ljudkort.
« skrivet: 30.01.2009, 13:16:52 »
Det där med att ligga nära nollan är knappast viktigt. Säg att du spelar in 12 kanaler trummor, där alla kanaler peakar på runt -2, då kommer det lysa rejält rött när det summeras och kommer ut på mastern i Cubase. Jag brukar sikta på runt -12 eller så. Så jag råder dig att spela in med betydligt lägre nivåer...

Dessutom, så brukar väl inte analoga bord vara kalibrerade så att nollan är samma som den digitala nollan. Jag har för mig (och har även testat själv med de bord jag haft) att den analoga nollan är ca 6 dB under den digitala? Någon som vet mer kanske kan säga om detta har någon sanning i sig?

Så, om du skickar 12 kanaler från Cubase tillbaka in i bordet, som alla ligger nära nollan, och den digitala nollan dessutom är 6 db högre. Så betyder det att du redan pressat bordet hårt vid inspelning och sedan skickar in för starka signaler i det igen, som summeras på mastern och då blir det väldigt rött där. Det är ju inga problem om det låter bra, jag gillade också att driva på mitt bord vid mix och inspelning. Du kan driva på bordet så mycket du behagar, men se till att padda mastern om du vill att det ska blinka rött där men samtidigt inte få för starka nivåer in i ljudkortet. Köp två -10 eller -20 dB pads på elfa.

44
Studio, produktion och övrigt / SV: Nivåer i bord och ljudkort.
« skrivet: 30.01.2009, 00:26:43 »
Om du OFTA märker att det distar när du spelar in nåt, varför spelar du inte in på en lägre nivå?

Eller, distar det när allt summeras på mastern i Cubase? I så fall får du också spela in med lägre nivåer, eller helt enkelt "mixa sunt" så som man skulle gjort i den analoga världen, så man har koll på mastern. Man ska ju helst inte lyssna på digital dist när man sitter och försöker höra på vad man spelat in.

Om du vill spela in mixen från bordet men fortfarande driva på det, köp ett par pads (typ elfa, shure) och lägg på masterutgången så du kan driva på men slippa toucha nollan vid ADomvandlingen.

Förstod inte riktigt dina problem, men försökte svara på nåt vis ändå.

45
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 21.01.2009, 23:52:50 »
Grattis till sålt bord, ingen av mina till-salugrejor som lockar?

 B)

Tack så mycket, det var skönt att bli av med, men samtidigt lite tråkigt eftersom jag aldrig kommer få ett sånt bord (om man skulle vilja ha det) för de pengarna igen...

Tyvärr så är jag inte i behov av så mycket sånna grejjer. Om jag hade haft adatportar kanske lynxen hade varit nåt, och AES I/O har jag inte tillräckligt många. Men lycka till med säljandet!

46
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 20.01.2009, 17:16:25 »
Hur låter den lilla thomannstärkaren egentligen, och vad kostar den?

Är lite i köpartagen efter att ha sålt mitt bord, idag blev det en Vintech Dual 72, hittade den beggad på Vendolin.


47
Studio, produktion och övrigt / SV: UAD Kort
« skrivet: 20.01.2009, 00:20:28 »
Jag diggar LA-3 pluggen och EMT plåtreverbet. 1176an är helt okej, men går inte att få samma smack och dist i som the real deal.

48
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 16.01.2009, 15:32:59 »
Köpte en sennheiser MD21, kul att ha en rundtagande dynamisk mick...


49
Studio, produktion och övrigt / SV: Didrikmikrofonen
« skrivet: 10.01.2009, 21:12:17 »
Jag har aldrig använt en didrik, inte heller hört någon. Dock så pratade jag för några år sedan med en kollega som hade lånat en didrikmikrofon för att spela in ett album med en välkänd svensk artist, men det gick inte så bra. Artisten i fråga hade tydligen betydligt svårare att hålla ton i didrikmikrofonen och den valdes helt enkelt bort, istället användes en gammal neumann.
Jag litar självklart på kollegan, har själv varit med om att artister tyckt att vissa mikrofoner är svårare att sjunga i och inte svarar på rätt sätt.
Bara spekulerar men, hur stor skillnad kan det vara på en mikrofon för 25 tusen och en för hundra? Har inte testat någon mick över sisådär 40 lax själv, men det verkar som att det är mest smaksaker när man kommer över summan där tillverkarna måste "snåla in" på delarna för att kunna konstruera mirkofonen... Säkert en bra mick, till ett vansinnigt pris. Precis som protools HD kostar skjortan just för att det är en sån liten marknad och för att ett högt pris känns som det "lovar mer".
/E

50
Studio, produktion och övrigt / SV: Mikrofoner
« skrivet: 03.01.2009, 17:18:18 »
Är enda skillnaden mellan 414 och 214 fast läge? Prisskillnaden är ju enorm.

Det beror helt på vilken 414 du jämför med  ;), har bara testat mot en gammal B-ULS och då lät 214 mycket vassare och jobbigare. Inte speciellt snäll mot essen i sången heller.

Precis, de låter som två helt olika mickar som knappt har något gemensamt. Det är säkert möjligt att C214 är mer lik nyare 414 modeller...

Ang. line audio. Har bara testat CM2, lite CM3. CM2 gillar jag inte, det den gjort sig bäst på för mig är pukor och då är den ganska medioker också, ganska dålig på överhäng tycker jag.
Hade en SM3 några år, den var rätt bra. Låter ungefär som en "stelare" och tråkigare 414 (B-ULS) med ännu lite snällare diskant. Den gjorde sig bäst framför bastrumman och i rummet hos mig. Den må vara ren, men på ett sätt som inte har någon charm alls. Det finns "rena" mickar som låter annorlunda och mer "på riktigt" än line audio.

51
Studio, produktion och övrigt / SV: Mikrofoner
« skrivet: 03.01.2009, 02:30:37 »
Ja, det ligger ju emellan AT40xx-serien (där jag har noll koll på vad de där xx:en skall vara..), C414 och så Neumann, kanske 87. Och eftersom man (=jag) inte har råd med neumann, så får man titta på begagnade AT40xx eller C414. Och så skulle man ju behöva två förstås.


Tänk inte att nästa steg efter en C414 är en U87. De låter så otroligt olika, 414 och U87 (både äldre och nyare). Har spelat in många gånger med U87or till överhäng, gitarrstärkare, rum, pukor, kick, virvel, sång osv. De två mickarna är bra på helt olika saker och olika sätt tycker jag. Om jag fick välja en allroundmick, skulle det bli en 414.

Man hör ju inte för sällan att "U87 är bra på precis allt, om det är en bra mick du ska ha, så är det den", håller inte med där. Men det beror väl på hur man väljer att spela in allt annat också, om den passar ens ljudideal och hur man mixar, det finns så mycket att tänka på så man kan bli galen på att välja prylar. Det bästa är väl att pröva så mycket det går, men inte låta det ta över det som faktiskt är kul: att använda prylarna man har och skapa nåt. En gång hann jag köpa tre mickar innan jag hade testat någon av dem, under den perioden gjorde jag skitdålig musik och det kändes inte bra att mixa/spela/skapa någonting. Det är bara att bestämma sig för nåt som man behåller, sen lära sig att göra det bästa med vad det nu än är. Sorry att det blev lite OT där. Godnatt!

52
Studio, produktion och övrigt / SV: Mikrofoner
« skrivet: 03.01.2009, 01:05:31 »
Tack Elof. Är andrahandsmarknaden "enkel" - nyare är dyrare, ellre finns det nån variant som är billigare/dyrare än de andra?

Har faktiskt ingen superkoll på det där, fick mina för ett oförskämt lågt kompispris. De verkar ligga runt 5-6 tusen beggade (styck alltså), både nyare och äldre ner mot B-ULS. De modellerna som har den "riktiga" C12 kapseln verkar vara dyrare, eftersom den kapseln inte verkar tillverkas längre.
När det begav sig så bytte jag från ett par NT2-A till ett par 414 B-ULS och det är stor skillnad, jag tycker att 414 mickarna är mycket mer användbara och låter helt enkelt "dyrare" och mer väldefinierat på det mesta. NT2-A är dock jävligt feta på pukor :)

53
Studio, produktion och övrigt / SV: Mikrofoner
« skrivet: 03.01.2009, 00:36:05 »
Nån klok kunde skriva en lista över C-414 -varianter så en vanlig människa sku få koll på det...
Det finns en hel del info om man söker.

History of the C414

Finns rätt många trådar om skillnaderna mellan olika 414-modeller på Gearslutz.com också.
Vissa hatar dem, vissa älskar dem. Har två B-ULS mickar själv och de är nog de sista mickar jag skulle göra mig av med om jag var tvungen att börja sälja saker...

54
Studio, produktion och övrigt / SV: Mikrofoner
« skrivet: 02.01.2009, 17:21:15 »
NT2a verkiar vara en stark rekommendation från er.
Om man skulle gå upp en prisklass - vad talar vi då om?

Audio Technica AT4050 är ett lite dyrare alternativ till NT2-A, snyggare diskant och överlag "tajtare" ljud.
Annars kan man ju alltid hitta en beggad C414, problemet är väl att det finns så många modeller och alla låter lite olika.

55
Studio, produktion och övrigt / SV: Mikrofoner
« skrivet: 01.01.2009, 16:55:11 »
Kanske sätta en skärm runt till att börja med? rulla ihop en matta o sjung i, tror vallhagen körde med det :)
Just nu har jag en skärm bakom...men måste göra något mer 3d, som går runt. Har funderat på den billiga kopian till se electronics skärmen. Men tvivlar dock. Känns med en utseendemässig kopia, och har inte lagt lika mycket energi i materialet, vilket är en viktig faktor.

Om du inte gjort det redan, så lägg en mata på golvet. Helst i hela rummet. Det gör väldigt mycket för att få bort "sovrumsreflektionerna".

56
Studio, produktion och övrigt / SV: Bandmikrofontråden
« skrivet: 16.12.2008, 13:11:44 »
Fint!

Har själv ett par R84or och gillar dem. Väldigt stora i bottnen och ganska öppna, de är bra OH- och rumsmickar.

En sak bara: "matriserat blumlein"?
Blumlein är en steroteknik där man inte ska matrisera nåt. Det är bara spela in, panorera ut och njuta.
Du kanske har blandat ihop Blumlein och M/S? MS går säkert att köra med två åttor också, men för att få en rättvis jämförelse mellan R84 och Fathead så skulle du ha bara en Fathead, eftersom det är en åttakopplad mick, precis som R84.

Iaf, roligt med en bandmickstråd. En bandmick som jag gärna skulle äga är beyer m160, en av få bandmickar som inte är åtta, utan njure. Låter väldigt bra och lite mer "grynigt" än R84.

57
Studio, produktion och övrigt / SV: DBX 266 XL
« skrivet: 03.12.2008, 02:01:03 »
Flintan , låt honom lära sig lite på egen hand hur man letar bra prylar till bra priser-tycker jag...
Jag kanske har missuppfattat det hela, men är inte forum till för att hjälpa varandra i olika frågor?


58
Studio, produktion och övrigt / SV: Aurora 8 LT-FW
« skrivet: 05.11.2008, 17:45:27 »
En god vän hade samma problem med sin Aurora 16, dock i OSX. Det visade sig att man inte fick ha någonting annat kopplat på firewirebussen.
Tråkigt för folk som kör ljud och samples från externa diskar.

59
Claes, om du gör ett sådant test, kan du inte ha med ljudfiler som är skapade ur mjukvarusynthar också, med lite reverbs och dylikt....? dvs, ljud som aldrig gått genom en omvandling tidigare....borde vara av intresse också. Dvs, inte bara ljud som är inspelade instrument/vokaler som därmed gått igenom en ad-omvandling redan.  :P


Jag tycker att det också vore intressant med ett omvandlartest där en riktigt bra inspelning gjorts på rullband och sedan ska in på ett antal spår digitalt. Att någonting som redan är inspelat digitalt körs ut genom en omvandlare och sen tillbaka känns ju lite tråkigt, ljudet kan ju aldrig innehålla mer information än det gör efter första omvandlingen, så det borde ju bli mer påtaglig skillnad om omvandlare jämförs när de konverterar något som inte är digitaliserat redan. Mjukvarusyntar i all ära men det känns fortfarande... sådär. Enda sätten är väl att spela in på rullband först, eller splitta micksignaler och köra flera olika omvandlare samtidigt...
Förövrigt så känns det väldigt jobbigt att behöva tänka på omvandling när man gör musik, jag blir bara psykad i mitt arbete om man ska sitta och behöva känna "men fan, missar jag något nu?". Har spelat in skivor med allt från m-audio till apogee rosetta, skivan blir uppenbarligen inte bättre och sångtagningarna inte mer känslofulla med bättre omvandlare.  :ph34r:

60
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 27.10.2008, 00:22:55 »
Köpte en riktigt risig kompressor (på ett bra vis) för 500 spänn



En till MOTU HD192



...och en Sabian 18" HH dark crash



Godnatt :)



61
Studio, produktion och övrigt / SV: Hjälp med min trummix
« skrivet: 26.10.2008, 11:32:20 »
Grejjen är väl att alla sånna här transientpluggar kan modifiera attack och release utan att ändra dynamiken i själva grundspåret, det kan inte en kompressor göra. Där måste du komprimera fram extra attack/release.

Sen så måste man ju inte gatea 100%. Jag tycker logics gate är bra, brukar aldrig gejta bort mer än kankse 10dB. Envelope kan ju vara kul också, på fler saker än trummor.

62
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 25.10.2008, 15:50:17 »
tJOU!
Sökte en sådan idag från musikbutiken. Ska testa om det underlättar mickandet av acke eller piano.



Ser lite kufiskt ut men detta är alltså  en stereomick RÖDE NT-4

h.  johan

Jag har för mig att jag läst att detta "ska vara" Bruce Swediens favoritmick på acke-gitarr, har läst det på ett flertal ställen.
Det vet man ju inte om det stämmer, men i vilket fall så lär den vara schysst.
Hade två NT5or ett tag och det var schyssta grejjer, speciellt på acke, virvel och pukor...

63
Studio, produktion och övrigt / SV: Vad bör finnas i ett rack?
« skrivet: 25.10.2008, 15:47:37 »
Om man frågar sig den frågan, så känns det kanske inte som att man behöver ett rack?

Det vanliga är att man har alla preamps, kompressorer, ljudkort, patchbay, vad som helst i racket eftersom det är det vanligaste och smartaste formatet när det gäller hårdvara. Jag tycker det är jobbigt att ha saker som inte är rackformat eftersom det inte går att samla på samma plats och det känns som det bara dräller runt i studion. Ska det vara någon form av inspelningsutrustning så ska det sitta i racket, iaf hos mig.



64
Studio, produktion och övrigt / SV: Röde nt2a, nt1a, ADK A6
« skrivet: 24.10.2008, 18:02:48 »
Aldrig prövat A6, men av det jag har hört från NT1an, så är nog NT2an betydligt roligare.
Jag hade två NT2or ett tag och det måste nog vara de mest prisvärda mickarna jag haft.

Vad menar du med roligare?
Hur skiljer sig dem i dina öron?

Sorry, jag borde varit mer tydligt :)

Har aldrig jämfört mickarna sida vid sida, men jag har spelat in pukor, överhäng, sång och ackegitarr med båda mickarna, vid olika tillfällen. Baserat på det så tycker jag att NT2an har en mycket trevligare diskant, inte lika stickig, inte "up front" som NT1an. NT1ans diskant känns ibland nästan lågupplöst, eller hur man ska uttrycka det. NT2 har också tendenser till det, men inte alls lika tydligt.

Det fanns väl några filer nyligen här på forumet med NT1an, där tycker jag man hör tydligt att diskanten inte är mycket att ha. NT2 känns överlag som en "tajtare" mick, som ibland kan bli lite "boomig" (:unsure:) om man går nära, det är inte så snyggt i nedre mellanregistret när man kommer för nära.

Det finns mickar som behåller definition och tajthet när man går "för nära" (tex U87), NT2 är inte en av dem. Men vaddå, den kostar 3 tusen och för dem pengarna är den jättebra. En annan mick som jag tycker är snäppet bättre på alla punkter är audio technica AT4050, men den kostar en skvätt mer...

Låter lockande.
Hur är skillnaden i basen på de båda?

NT1/NT2 eller NT2/4050?

Jag har aldrig spelat in något rent basinstrument med någon av mickarna.
Men NT1 vs NT2 är det "tajtare" ljud i NT2
4050 har mer väldefinierad bas än NT2. Dock lite mindre botten, men det behöver inte vara något negativt, speciellt inte vid sång och gitarrinspelning.

65
Studio, produktion och övrigt / SV: Röde nt2a, nt1a, ADK A6
« skrivet: 24.10.2008, 17:12:21 »
Aldrig prövat A6, men av det jag har hört från NT1an, så är nog NT2an betydligt roligare.
Jag hade två NT2or ett tag och det måste nog vara de mest prisvärda mickarna jag haft.

Vad menar du med roligare?
Hur skiljer sig dem i dina öron?

Sorry, jag borde varit mer tydligt :)

Har aldrig jämfört mickarna sida vid sida, men jag har spelat in pukor, överhäng, sång och ackegitarr med båda mickarna, vid olika tillfällen. Baserat på det så tycker jag att NT2an har en mycket trevligare diskant, inte lika stickig, inte "up front" som NT1an. NT1ans diskant känns ibland nästan lågupplöst, eller hur man ska uttrycka det. NT2 har också tendenser till det, men inte alls lika tydligt.

Det fanns väl några filer nyligen här på forumet med NT1an, där tycker jag man hör tydligt att diskanten inte är mycket att ha. NT2 känns överlag som en "tajtare" mick, som ibland kan bli lite "boomig" (:unsure:) om man går nära, det är inte så snyggt i nedre mellanregistret när man kommer för nära.

Det finns mickar som behåller definition och tajthet när man går "för nära" (tex U87), NT2 är inte en av dem. Men vaddå, den kostar 3 tusen och för dem pengarna är den jättebra. En annan mick som jag tycker är snäppet bättre på alla punkter är audio technica AT4050, men den kostar en skvätt mer...

66
Studio, produktion och övrigt / SV: Röde nt2a, nt1a, ADK A6
« skrivet: 24.10.2008, 16:52:50 »
Aldrig prövat A6, men av det jag har hört från NT1an, så är nog NT2an betydligt roligare.
Jag hade två NT2or ett tag och det måste nog vara de mest prisvärda mickarna jag haft.









(Om man inte räknar med att jag fick två C414 B-ULS för 5 lax :rolleyes:)

67
Studio, produktion och övrigt / SV: Spela in trummor
« skrivet: 20.10.2008, 19:55:56 »
Spelar ni in trummor rakt in när ni kör med mickar eller har ni effekter på.
Kör igenom ett Mackie bord innan Cubase 4

Jag brukar göra så mycket som möjligt innan det går in på disk, så man slipper alla valmöjligheter.
Om man vet vad man vill ha från början är det lika bra att göra det direkt.
Brukar dock aldrig komprimera eller gejta virvel, pukor eller kagge vid inspelning.
Rumsmickar, trashmickar, hihat och OH kan man med fördel komprimera vid inspelning tycker jag.
Man kan också "fega" genom att splitta signalen i en patchbay och spela in både komprimerade och rena versioner av samma spår om man har tillräckligt med ingångar.

68
Yepp jag menar ju det. Klart man inte behöver något under 80 hz på en vanlig elbas :) Så länge man inte gillar grumliga mixar dvs :)

Det där kan iaf jag inte hålla med om. Skär man över 50 börjar det bli tunnt i mina öron (det beror förstås på hur brant).
Men vad jag vet så gör du väl mest mer akustisk "öppnare" musik och då finns inte så mycket som brottas där nere.

Grumlig elbas beror väl oftast på dåligt spel och gamla strängar, då kan tipsen säkerligen vara bra.

Jag brukar parallell-dista elbas, boosta med en hylla från 200hz och neråt. Om inte basen sitter i mixen kan man testa att lägga reverb (i mono, som är skuret i basen) och komprimera elbasen tillsammans med trumpaket.

Bra initiativ med "mixskola". Folk vill ju oftast veta vilka frekvenser man ska pilla med, elbas är väl ett av de få instrumenten där man kan ge tips som med stor sannolikhet funkar för de flesta...


69
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 15.10.2008, 14:14:09 »
Tack, har dock redan kört med Soundcraft i ett par åt. SAC2000... :)

Soundcraft rules!

Hägge

När ändå soundcraft är på tapeten...
Är 200B borden nåt att ha?
Jag funderar på att antingen sälja mitt bord (TAC) och vara utan, eller byta till ett mindre skrymmande...

70
Studio, produktion och övrigt / SV: MICTEST !
« skrivet: 13.10.2008, 19:03:35 »
Jag fattar inte riktigt det här. Så en 7000 kronor dyrare mick kan i värsta fall låta sämre om man inte har en sångröst som passar för den micken? Jag tycker det verkar lite väl konstigt. Borde inte en mick i den prisklassen kunna uppvisa bättre ljud i de flesta fallen?

Köper jag en gura för 1500 och en gura för 8000, så är det som natt och dag...

Jag förstår att det inte är enkelt eller rätt att jämföra i ett enstaka fall, men samtidigt så känns det lite som att vissa överdriver skillnaderna... dom så kallade mickbögarna :D


Idag valde jag en AKG 414 (går att få för dryga 5.000 beggad) framför en mick i 20.000 kronorsklassen, det lät helt enkelt bättre på sångaren och passade bättre in i ljudbilden, det är ju bara det som spelar roll. En mick kan inte låta bra på precis allt, precis som en bra sångares röst inte passar in i all musik.
Jag har även valt en riktigt risig repa-mick med tuggummi på grillen (som jag fått gratis) istället för samma 20.000 kronorsmick, den förmedlade känslan bättre helt enkelt. Min definition av "bra ljud" är ett ljud som passar in i ett sammahang på bästa möjliga vis, och det behöver inte alls låta kristallklart eller ens i närheten av hur källan låter när man står i rummet och lyssnar på den.




Sidor: 1 2 3 4 5 6 ... 12