Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - HasseFX

Sidor: 1 ... 38 39 40 41 42 43 44 45 46
1438
Som "trådskapare" är det för mig en strävan att pröva olika saker, att experimentera
för att få nya "kickar" av tråden. Man har ju inget "ansvar" att tillfredsställa förväntningar
från en "läsare". Sedan är det en annan sak att man ju tyvärr är begränsad
av sitt ego och att därför slutresultaten ofta blir anspråkslösa...   :unsure:
Hybris tycker jag är ett utmärkt sätt att utvidga möjligheterna och att hitta ny inspiration!
/Hasse t.f. kung

1439
Märklig studio, med en riktig fungerande kyrkorgel i soprummet.
(det är nog bara de som varit i Mattias studio som förstår vad jag menar...)

Du menar denna Wurlitzer Cathedral SacredTurbo Plus?



Först ägd av Houses of the Holy Tabernakle-översteprästen St.John Paul Jones och sedan avnvänd av en Vangelis-look-alike för betydligt promiskuösare musik, innan den hamnade i soprummet! För stor och tung att flytta och det var billigare att renoverea soprummet istället!

1440
Kolla in mitt band Anima Morte. (Eller, ja...ett av mina tre band :) )




Oufff - är en av mina idoler i KR???  :blink: :P  Anima Morte är sjukt tunga! Gillar verkligen serien av "studiofilmerna" ni gjorde :)


1441
Demolåtar / SV: Rätt ut från GI-10'an
« skrivet: 01.04.2012, 00:22:55 »
Låter som en Eruption-ripoff ja  :rolleyes:

Edit - lite mer "fjärrmikat" sound så är du hemma på det soundet! Du har inget simulatorläge där du kan placera miken ute i Halen?  :blink:

1442
synd att du lutar åt instrumentalt.
jag är nämligen skitsugen på p-rock, fast med sång..
ångrar du dig så vet du vart jag finns.

 :D

...en fundering angående vokalt - det svåra i dylika projekt är ju att få tag i någon som kan skriva texter som passar  :unsure:   Så där lagom poetiskt... djuplodande... astralt  ^_^   Avundas Sigur Rós som kan komma undan med att skriva av ICA-blathúr eller TV-nyhethúrm, så även Gael-sångarna...

1443
Pratar vi om André de Lange, som bott i Sverige sen 1988 så ligger han i täten av favoritsångare :rolleyes:
Uiii!!!
Shit. Den går inte av för hackor den låten heller.  :wub:

Apråpå de LangeFinns ju ett antal väldigt.... kompetenta (?) sångare i de "förtappade" delen av musikvärlden och bara ett fåtal har någon publik utanför... Eric Bibb och Samuel Ljungblad hör väl till de som lyckats lite mer!

1444
Ett par udda instrumentala saker som inspirerar...





1445
Får tipsa om min kompis dagsfärska platta:

Tack! Kul! Ett ambitiöst projekt och det låter riktigt bra! :)

Hade dock gärna hört lite mer variation och "överraskningar". JHåller med om att ljudet är lite väl murrigt! Men det är detaljer - hoppas även jag att han kommer med och medverkar i KR!

1446
Jag tycker det är kanonskönt att få utforska massa olika genres. Skitkass om du skall bli känd, vansinnigt roligt som hobby.
Det blir lite som en sport ibland, fixar jag den här genren också?

Sport, njae :D  men rätt kul att testa sina begränsningar och plocka ned "saker" i sina beståndsdelar. Och samtidigt visa att "magin" sitter hos utövaren och inte i apparaterna  :P

Just ordet "hobby" har jag svårt för - jag gör allt på "allvar" och har svårt att skilja på arbete och fritid... En del "arbete" får jag betalt för - en del "fritid" också :lol:  Har slutat bekymra mig om sådant ;)

1447
Amatörmässigt proffs, kanske..:? ;)

"vanlig"-kille-med-gitarr-fenomenet... Entertainer...  Finns en uppsjö skådisar som pratsjunger fram låtar! Har rätt lite med musiken i sig att göra.

1448
Sen har vi Håkan Hellström som låter som en amatör men ändå säljer, hur gör vi med honom? Kreativa förslag efterlyses  :D

Där har vi "problemet" just inom musik ;)  Mycket vanligt med preferens för det "äkta" vilket tyvärr ofta sätts i motsats till "skolat" och "professionellt". Att man gör avkall på det äkta för att vara professionell (som Mein uttryckte det, försök inte sträva efter "proffsigt"

<elak>
HH, Bob Hund, Throbbing Gristle har ju många fans, men det hade Florence Foster Jenkins också!
</elak>

1449
...spontant svar :)

Känsla av direkt kommunikation och mer "luftig" känsla med fönster. Speciellt mindre utrymmen kan kännas klaustrofobiska. Men rent praktiskt - beroende på design så kan rätt utförda fönsterlösningar bli väldigt kostsamma!

1450
Jag tror att vi ofta använder ordet skiljt från ursprungsbetydelse i den mening att: Om man kan ta betalt måste det banne mig vara bra...

...jo, men vi värdeladdar ju det mesta :) I detta fall den "klassiska" motsättningen professionellt-amatörmässigt" och i förlängningen kunskap-okunskap, erfaren-oerfaren.

Just i musik är det känsligt eftersom typ "skolning" räknas som negativt i endel sammanhang :)  Även jämfört med annan "konst" - "fina" konstutbildningar smäller högt även i de mest nydanande kretsar (ref. "typisk" konstnärs-CV).

Det är stor skillnad på en professionell elektriker och en amatör d:o, eller kanske inte? ;) Äpplen och päron kanske, men ändå  :rolleyes:

Svammelman (Lt.Gen.)

1451
På förekommen anledning...  :rolleyes:

Jag använder gärna ordet "profssigt" eller "professionellt" som synonym till "kompetent" och "kvalitetsmedvetet"... Helt enkelt därför att jag ställer det i motsats till "o-professionellt".

Men det verkar rätt utbrett att ordet istället betecknar något oengagerat, distanserat och icke passionerat, konstlat... men vad är då motsatsen? Vill man vara o-proffsig? ;)

För mig betyder omdömet "proffsig" att det är (just) bl.a. kompetent. Kreatören är medveten om vad han/hon gör och varför! Varför fungerar (inte) tight eller loose rytm, vad ska släppas igenom eller göras om. Men det betyder också engagemang - att man strävar efter (och tar ansvar att nå) det bästa för "helheten" - även om en del som då måste "göras" kan kännast rutin eller t.o.m. trist.  Rätt mix av kunskap och känsla!  O-professionellt är då motsatsen.

Min tolkning/värdering av begreppet som sagt :)  Ni får gärna beskriva andra tolkningar och varför det är fel i (just?) musiksammanhang!

man igenom Musik verkar ha en liten särställning här, även inom konsten!

1452
]De e en av dom sköna grejorna med detta forum, att en tråd ibland kan spåra ut åt ett helt annat håll, men i nåt skede så lämnas den ändå alltid tillbaka till trådskaparen. (eller så går TSM in och kapar upp den i två olika trådar  :lol:)

Jo det vet jag - ett av livets få sanna nöjen :)  "Musikalisk bredd i Jedi-perspektiv", eller om jag vill säkerställa lite forskningspengar, "Hur musikalisk bredd bidrar till den globala uppvärmningen"  :rolleyes:

1454
...väldigt "infekterat" område detta med tanke hur olika kvalieteter man lägger vikt på!

Svante Thuresson
Björn Skifs
Tommy Körberg (pre-Chess)
Freddie Wadling (väldigt ojämn)
Göran Fristorp

1455
Demolåtar / SV: karl-control
« skrivet: 31.03.2012, 12:47:30 »
Om "nya mixen" - håller med om kritiken för pianot. I mina öron låter det "MIDI-fil-spelat" - stolpigt och odynamiskt, dessutom med ett hårt ljud och en skum ambiens. Tråkigt, med tanke på hur hög klass det är på "allt annat"  :(

Mandolinen är för mig ett bärande element i arrangemanget när låten kommer igång - nu är den för lågt mixad och jag skulle gärna höra en stereodubb av den!

I övrigt är det som sagt mycket bra!

1456
Ingen röd tråd. Förutom räkornas små spröt som dröjer sig kvar i bubbelvinet. Skål och trevlig helg.

...hmm halvfärdiga demos... Finns ingen kategori för ofärdiga musiker?  :lol:

Kul och over the top! Extra allt och plusmeny, kaffe och stor j-vla chokladmunk till! :)

1457
Har faktiskt råkat ut för folk som söker samarbete och det ska likna ett visst band - har ledsnat rätt fort... Såg dokumentärserien om hårdrock och där är ju otroligt många grenar på det trädet också... Har inte funderat så mycket på det men vad är det för behov som gör att människor måste kategorisera så hårt - tillhörighet?

Många genrer och framför allt subgenrer hänger ju ihop med olika andra förutsättningar, attityder, "åsikter", kläder etc, Tyckte den serien visade på en hel del sådant, att nya/sub genrer uppstår ur en protest mot det "ena eller andra" som för en oinvigd inte alls är uppenbart... Det spretas eller konformeras ständigt.

1458
Fast det handlar inte om för min del att anpassa sig efter vad andra gillar, det handlar om att förstå det andra gillar och lära sig att ta del av och implementera det i sitt skapande, för att på så sätt kunna utvecklas och förmedla sitt skapande på ett bättre sätt.

Fint formulerat :)  Drivkrafterna för mig nu för tiden är två - del är det roligt att prova på annorlunda saker (på Eno-vis ^_^) och kanske ta till sig annorlunda sound och nya metoder, men framför allt vill jag göra sådant som jag själv vill höra, som ingen annan (jag vet om) gör... Låter kanske pretentiöst men det är inte sååå allvarligt menat - bara jag gillar resultatet! Kanske bara ljudbilden som är "unik" för mig :)  Jag lyssnar alltid och tar gärna till mig tips och idéer men om kritiken går emot vad jag själv föredrar så står jag på mig! (blöta ljudbilder t ex :P)  Nu pratar jag mina egna produktioner - samarbeten är en annan process, även om jag inte kompromissar om något annat än av rent praktiska förutsättningar ;)

1459
Det låter på mitt inlägg ser jag nu som om publiken blivit informerad innan om denna paus. Så var inte fallet, utan alla var väl så inlyssnade på Sigur så dom bara visste helt enkelt....och det var just det som blev så himla mäktigt

Respekt! Låter som ett magiskt ögonblick ja :)  Inga Budweiser-packade amerikaner med Rebel Yells och "Rockandrooooool"  :P

1460
Jag kan precis som du säger inte heller förstå hur man kan dedikera sig till en(1) genre, det finns ju så mycket gött därute, varför begränsa sig?  Att man sen har svårt för eller gillar vissa genrar lite extra är ju annan sak, det betyder inte att man avfärdar allt annat  :wub:

Den kloke filosofen Brian Eno resonerar som så, att man bör veta VAD man kritiserar/avfärdar innan man gör det - att man faktiskt sätter sig in i det och/eller testar (nu talar vi musik, givetvis ;)). Så försöker även jag förhålla mig, med varierande framgång  ^_^  Angående Eno, så gillar han inte Zappas musik, men han uttrycker det fint (fritt citerat) "I am personally very happy that Frank explored that corner of the musical world! Thank's to him I know I don't need to go there myself!"  :lol:

1461
jonnerstone: Givande och intressant inlägg! Varför skulle du få skit för det? :) Porcupine Tree är en av mina sentida favoriter - kanske intressantast av de (relativt sett) nyare! Tool är har för mycket grunge i soundet för att jag ska orka med, men det finns ändå mycket intressant att ta till sig, bl a  i låtstrukturerna. Som du beskriver vad som tilltalar dig av "progressiviteten" borde även t ex Sigur Rós passa i paletten.  När det gäller hattande med taktarter - det "skickliga" i sammanhanget är om det låter naturligt och inte bara blir uppvisning. Överhuvudtaget tilltalas jag mer av intressanta klanger (harmoniskt och inte minst timbres) än av komplicerade slingor - mer Debussy, mindre Bach  ^_^

Jocke:  :D nja sååå lika är väl inte genrerna, men tilltalas man inte så låter "allt" lika (tycker själv så om många andra genres). Helt riktigt att förutsättningarna för musiklyssning ändrats. Tänker när man köpt en ny LP, som man försiktigt lade på Plattenspielern och andäktigt lyssnade in, samtidigt som man studerade LP-omslag och innerkonvolut ...  DÄR var det bättre förr!!  f*ck CD  :angry:  :lol: 

1462
"...I don't wanna sing She Loves You when I'm 40..." ;)

Jocke: För det egna projektet kommer jag med en "sannolikhet gränsande till visshet" ta i lite för brett enligt "många", men det ska samtidigt kännas sammanhängande och "naturligt" i flödet och det blir annars lätt en uppvisning i "titta-vad-jag-kan"  <_<  Progressive ska ju vara just "progressivt" och vågat, även om "progressiviteten" enligt vissa fans inte får sträcka sig längre än 1974  :lol:  Förresten halkar genren lätt in på "titta-vad-jag-kan"-erier (NuProg typ Dream Theatre ;))

Wernborg: Anade det, om din bakgrund :)  Man skulle ju kunna förutsätta vissa begränsningar, t ex "live-spelbart", en fast uppsättning instrument/effekter, samma "sound" och/eller samma grundarrangemang. Kanske jag tänker så i slutänden :) Har ju fått en del (berättigade) synpunkter om inkonsekvens på min Amazing-skiss, men det är samtidigt lockande att gå vidare "ditåt"...

Kan man få ihop lite Yes, Meshuggah och Steve Hackett i samma "släpp"?  :lol:

1463
Färdiga produktioner / SV: Gränslandet - "Regn"
« skrivet: 30.03.2012, 14:30:55 »
Riktigt bra, finstämt och kompetent!! :)  Påminner mig om att jag måste köpa biljett till Alison Krauss & Union Station på Cirkus 4/7  :P

1464
Har som sagt flummat vidare kring mitt 2012 progressiva projekt och följande fråga dyker upp...

Hur smal ska (bred kan) man vara stil/genre-mässigt för att balansera att "hålla upp intresset" mot att "bli för spretig".  Jag vill inte begränsa diskussionen till just mitt projekt utan hoppas vi kan filosofera lite fritt kring ämnet.

Etablerade artister som redan har sig själva som varumärken (och förhoppningsvis viss talang ;)) klarar ju av att testa det som ligger utanför sin vanliga grej (så länge de tillfredsställer fansen med en och annan gammal goding) - typ Brian Eno, Phil Collins, Benny A eller Björn Skifs (;)

Men om Phil kört sin Motown-grej i början av Genesis-karriären då...? Framför allt vill man ju gärna sätta nya/obekanta artister i något ganska smalt fack, så att som "okändis" hatta runt är knappast bra för "karriären".

Här i (på?) Kontrollrummet finns ju många "gamla rävar" som representerar både de som älskar att hoppa runt genremässigt och de som förblivit vid sin musikaliska läst - av olika skäl. Vore kul att läsa om detta :)  För egen del är jag extrem (?) hoppjerka, där jag "gästat" i fånigt många genres och stilar - för att det är så j-vla roligt för MIN del då, men en (fiktiv) Hasse-fan skulle ha jobbigt att som lyssnare uppskatta allt från Ricke Löws dragspelsorkester, Ornette Coleman-jazz, Gypsy-Kings-ripoffs till funk, rock-covers och New Age  :wacko:

Konsekvenser för eget skapande då? Det är ju skillnad vad man själv uppskattar att aktivt delta i, och vad man som lyssnare uppskattar. Vad vill man prioritera - sitt eget "ha skoj" eller kanske kommunicera något till andra?

1465
Färdiga produktioner / SV: Bribedant - At the Race Track
« skrivet: 30.03.2012, 13:43:07 »
Wunderbaum!  :wub:  Fin låt  - och jag förstår du ville ta vara på "sjungandet" :)  Lite Michael Buble, fast mindre tillrättalagt!

Synpunkter på arret: Gitarren är bra spelad men kanske väl lågt transponerad (blir lite trångt i lägre mellanregistret).  Jag efterlyser också lite mer "samspel" så att gitarrens toner och ackordbyten inte krockar med sången. När sångaren fraserar klingar ackord/toner, när sångaren är tyst eller hänger på en ton så "spelar" gitarren - lite som bluesens "växelsång", fast givetvis mer sofistikerat jazzigt! Om du nu förstår vad jag menar...  ^_^

1466
...ett tips på ett gäng yngre musiker från Söderköping, Pegasus, som spelar instrumental artock! Kanske inte helt fulländat men helt klart intressant och kul med "tillväxt" i genren :)

http://www.facebook.com/#!/pages/PEG...21402227875287



1467
Demolåtar / SV: karl-Move on over
« skrivet: 30.03.2012, 11:08:16 »
Väldigt bra detta - jag gillar låten och stämningen, och produktionen är helt "professionellt" (i positiv bemärkelse), bra laidback flyt i kompet. Både snortight och levande sväng!  :wub:

På med gnetigt-detaljerade-producent-hatten då: Sången ligger inte lika perfekt i soundet och ligger "ovanpå" den i övrigt perfekta ljudbilden. Ganska vass och gäll, som redan påpekats. Du kanske kan testa andra kombinationer av avstånd/mikrofoner/preamp/EQ? Pipan du har förtjänar absolut bästa behandling och med tanke på hur bra du behärskar övrig produktion så är det värt det... IMHO givetvis  ^_^

1468
Mr Artrock: Mycket trevliga länkar!! :wub:  Gillar verkligen att du låter live-känslan dominera i Youtube-klippet, som kontrast till överdrivet närmikande! Bra ambiens också i "Valley of Mystery" - ligger närmare Led Zeppelin än Gentle Giants i soundet (givet den The Battle of Evermore-inspirerade mandolinen)

JT: Hehe, jo du, dina "70-tals-skisser" visar på att du har en hel del känsla för genren!

1469
...nu börjar projektet ta formen av hjärnspöke med sedvanlig hybris  ^_^  Musikaliskt är det inspirerat från alla upptänkliga prog-varianter och har dessutom fått en röd tråd OCH en titel som är sjukt pretentiösa  B) :D

Återkommer så småningom i en annan tråd :)

1470
Jag har däremot svårt för sångrösten som finns på flera av Big Big Trains plattor. Det låter nasalt och "skitnödigt" (för att sno ett uttryck som användes på ett annat forum, då någon skulle beskriva Kaipa).

Just denna (Victorian Brickwork) låter bra i sången - en polerad PG, med lite Fish när han tar i, men de verkar ha haft lite omsättning av folk alternativt gott om gäster. Ligger närmast Spocks Beard i soundet - säkert samma "skola"... Men kanske lite väl anpassat, lite mindre vågat än t ex Porcupine Tree (som å andra sidan har sina egenheter likväl)

P.s Skitnödighet äro betydligt mer frekvent å genrens kritker  ;)

Sidor: 1 ... 38 39 40 41 42 43 44 45 46