Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Håkan Nilsson

Sidor: 1 ... 47 48 49 50 51 52
1751
Jag skulle vilja några riktigt små såna där att använda på CM3orna. De kunde få se ut som små söta paraplyn! :wub:

1752
Studio, produktion och övrigt / SV: Angående nattrea på MB
« skrivet: 06.04.2009, 13:09:55 »
Jag köpte en beg Rane DC24 stereokompressor för 500 kr i Gävle, den är snuskigt bra. Kollade lite på datorn när jag kom hem, såg att den kostade 8500 kr ny.
Har nog aldrig gjort nån affär där som jag ångrat ekonomiskt. En del korkade gitarreffekter har man ju köpt ibland, och hatad dem efter efter tre låtar på repet.

1753
http://tpb.se/ när det gäller talböcker.

Upphovsrätten skiljer sig mellan talböcker och ljudböcker.

Om det är ljudböcker så prata med ett förlag som ger ut dessa. De borde kunna leda vidare.
Vad är skillnaden på tal och ljudböcker? Kan det vara både prat, musik och tuffande ånglok i de senare? Det låter klart roligare. B)

1754
Studio, produktion och övrigt / SV: Min Adk a51 brusar
« skrivet: 06.04.2009, 12:58:14 »
Kan datorskärmen störa? Provat annan mickkabel? :huh:

1755
Jag kommer att köra två CM3 på pianot, framför pianot, ganska lågt och brett isär, inte i toppluckan.
En Sennheiser E906 nånstans nära virvel och baskagge, den har en toppskärarfilterknapp lämpad för jazz.
Två NT2-A som OH och som även får ta upp stereobilden från hela scenen, jag lägger dem vågrätt och omnikopplar dem så de tar upp i hela scenens bredd där trummisen är i mitten.
Sången tar jag med Beta58, hoptejpad med en likadan som går ut i PA-t.
Basisten har ett, vad jag fattat mycket bra, dubbelpickupsystem, jag kör det som line på en kanal, plus en mick, ska testa vilken som är bästa av CM2 och AKG D112. Den sistnämnda rekomenderar AKG själva för kontra, jag tror mycket på den. Det blir tid att testa. Jag ska börja micka pianot redan kl 10.00, jag och PA-killen ska träffas då, och pianot finns ju redan där på plats.
Det ska bli fantstiskt roligt, vilka supermusiker!

1756
Studio, produktion och övrigt / SV: Högt, högre HÖGST!!!
« skrivet: 05.04.2009, 02:01:27 »
Ruskigt bra tråd som jag missat tills nyss. Jag tänkte starta en liknade själv med den ledande frågan att om man vill ha bra dynamik och snärt i trummorna så är det väl teoretiskt omöjlig att nå toppvolym på CDn. Och det tyx ju nästan alla vara ense om redan. Fast på Studioforum har jag sett många som är less för att de inte får upp maxvolymen.
Jag har saboterat många av mina backtrax så här, efter att ha kämpat med en låt i fyra dar och haft superljud innan den sk mastringen. Superkorkat.

Nu har jag ju hittat min Revox och har setat och lyssnat på en mycket dynamisk country-cd med superljud i den. Man kan välja direktljud eller tejpljud när man spelar in, och VU-mätarna flaxar efter insignaln när man höör på den, vickar man om brytaren till tapen så blir ljudet fan så mycket bättre, det är inget skämt, jag kommer ihåg det där från förr. Och Vu-metern blir mycket lugnare i rörelse på tejpläget, en Revox rullbandare måste vara den ultimata kompressorn, helt lagom kompression trummorna tappar absolut inget tryck, allt låter bara bättre. Fast den här Merle Haggard-cdn har det bästa ljud jag nånsin hört låter den bättre ändå inspelad på rullbandet!
Det känns som att jag är pånyttfödd!

1757
Har suttit och lyssnat mer nu. Det är hur tydligt som helst att kjudet blir bättre. Hihat o cymbaler blir inte svagare, de blir tvärtom anings volymstarkare fast ändå behagligare, och det ökade hihatandet gör att det svänger mer. Merl Haggards sköna skrovelröst är säkert inspelad med en mick för typ 50.000 kronor och kompressorer i samma prisklass eller dyrare, jag har aldrig hört någon skiva överhuvudtaget med bättre ljud. Och ändå låter det bättre från tejpen!
Hörlursuttaget (det är två) har ett enormt skönt ljud, mkt bättre än nåt jag hört förr. Annars när jag lyssnar i lurar för att njuta (ite inspening eller mix) så brukar jag alltid gasa på lite av både botten och toppen, i Revoxuttaget låter det helt underbart, fast det inte finns nån eq att ändra på alls. Jag har lyssnat på samma Merle Haggard cd i mina andra hörlursuttag, i dem tycker jag det blir för starkt av hög mid.
Det kanske är Revox hörlursutgång som färgar lite? Det finns en omkopplare för stereo, reverse, mono, enbart lefte eller rigth i bägge lurarna, mkt bra om man vill kolla så det inte blir fasfel och utsläckningar i mono.

I morrn ska jag nog ta med revoxen och spela in publiken separat i stereo på den, och lägga dit applåderna mellan låtarna. Är det dåligt med folk, kan jag ju dessutom lätt låna ihop applåder frånflera låtar till en!

1758
Studio, produktion och övrigt / Två olika stereobilder samtidigt?
« skrivet: 05.04.2009, 00:35:52 »
Ponera att man bestämt att spela in en jazztrio så att både pianot och trummorna mixas i stereo. Ett beslut som alltså ej kan ändras.
Till en live jazzinspelning vill man ju ha även rumsmickning så det inte blir för torrt. Om man nu tar den med två mickar framför scenen så får man ju stereo på trummorna om de står i mitten. Men pianot som ligger i stereo förut hamnar i rumsbilden till vänster, och basfiolen som i grundmixen ligger i mitten hamnar till höger? Det blir ju två olika varianter på panorering och stereobild samtidigt. Är det bra eller dåligt?

Inför min jazzinspelning funderar jag på att efter konserten rigga upp mitt eget lilla PA och spela upp alla låtarna från scenen samtidigt som jag spelar in det på kanske 4, 5 kanaler med mickar utplacerade på olika avstånd, då får jag ju med hur mycket eller lite jag vill av det rumsljud som vi verkligen spelat in.
Det här extrainspelade rumsljudet blir förstås bara en ganska liten volymsvag del i slutmixen. Men borde jag då panorera pianot helt till vänster så det låter enbart från vänster som det gjorde i verkligheten när det stod på scenen, eller borde jag panorera både piano och trummor i stereo? Det senare tycker jag låter vettigare och enklare än att blanda två olika stereobilder.
Och som sagt, att ha pianot till enbart till vänster är inget alternativ, det vill inte pianisten, inte jag heller. Har lyssnat en del på liveupptagningar av Oscars Petersen, hans flygel klingar väldigt snyggt i stereo, så vill vi ha det. Både piano och flygel är så mäktigt stora instrument att mono känns helt fel.

1759
Jag vet ju naturligtvis vad puffskydd är till för. Frågan är om de användes förr i tiden. På bilden med the Beatles har dom det inte - men den kanske bara visar en repetition och inte en riktig inspelning.
YouTube inslaget är väl en BBC inspelning? Kanske hade dom andra tekniska krav?

Och ja, TV-inspelningen av All you need is love är inspelad på Abbey Road (Studio 1), och det vi ser är inte playback utan en studioinspelning inför publik. Sång, bas ,trummor och sologitarr live mot backingtrack.
Det finns väl en låt live i studion, är det Hey Jude, där de kör utan bas, Paul spelar piano i stället med kraftfullt spel i bashanden?

1760
Jag klarar att surfa, men inte mycket mer. Har nyss lärt mig rippa till mp3 från cd, det har jag funderat på ända sen mp3 kom! Surfar och skriver gör jag alldeles för mycket, fast egentligen inte, det är så mycket info man få om allt, och nu är det ganska nytt med inspelning för mig.

Jag har suttit och lyssnat ni bra länge på cdskivor jag kört in i Revoxen och lyssnat både före och efter tejpen. Jag har kört med 20 år gamla Maxell XL1 tror jag de heter, och det är absolut inget snack, ljudet blir bättre på tejpen. Det är tydligare än vad jag trodde. Det första man hör är på cymbalerna, de sänks inte i volym, de blir faktiskt anings starkare, men ändå mjukare på nåt vis. Sen hör man tydligt på sången också, och basen blir trevligare med. Jag lyssnade även nu på Merl Haggard-cdn, bara nåt år gammal, med mestadels akustiska instrument och visptrummor. Det är ju knepigt. Nu är det förstås inte möjligt för mig att göra inspelningar av Nashvillekvalitet, men hur 17 kan tejpen förbättra den cd som jag tycker har allra bäst ljud av al skivor jag hört?
Den ena VU-n viftar inget, men de har även en röd lampa som blinkar svagt vi peakarna, den funkar på bägge. Jag kan inte se ett dugg att tonhuvudena är slitna.
Ljudet i hörlursutgången är nåt otrolig behagligt, det kanske färgar, men nåt så snuggt hörlursdjud har jag aldrig hört förr, och då kan man ändå inte ställa bas o diskant, det gör jag alltid lite grann annars när jag lyssnar i hörlurar. Alltså inte vid inspelning o mix, utan lyssning för njutnings skull.
Den har en bra omkopplare som nuförtiden inte finns på hemstereogrejor: Man kan ställa den i stereo eller reverse, eller i mono. Bra när man placerar mickar och i förväg testar stereobilder och monokompatiblitet som det står i manualen jag fick med. Med fel placering av stereomickar låter det väl helt fult om man kör mono? Merl Haggard lät perfekt även i mono, lite tråkigare bara. Sen kan man köra enbart left eller rigth också, i bägge lurarna alltså, då är det lätt att kolla att volymen är samma på bägge kanalrena, och att inte ljudbilden skiljer sig alldeles för mycket. jag inbillar mig ett tejpen softar till en allt för hård panorering, man kan nog ta ut svängarna mer med rattarna utan att det blir pingpong.
Inget svaj alls, spolning och stopp åt bägge hållen går helt perfekt. Säljaren var en typisk superpedant med allt i sitt hus, hans säkert svindyra spansk gitarrer stod exakt uppställda med tyg virat runt halva kroppen, som nån sorts exakt ritual. Han spelade också upp en rulle med en klassiskt stycke han själv spelat in, jag höll på att skita på mig, han var svinsäker. hade det inte varit för att han verkade så skicklig o pedantisk hade jag nog gett fan i bandaren om jag inte fått pruta pga VU-metern. Men han hade nog fått den såld för 4000 ändå om en vecka eller så. Hellre en glapp Vu än dålig diskant på ena kanalen eller bromsfel mm.
Räkneverket stod också still.... Är det en rem som driver det? Jag trodde den var helt remlös. (När man byter hastighet hör man hur motorn ändrar varv, det finns ingen växellåda som på tex Sonyn jag hade förr.

Jag känner mig skitglad. Sen får det vara placeboeffekt eller på riktigt det där med ljudet, jag är nöjd i alla fall. B)

1761
Jag var och hämtade den i dag, jag gav fyra tusen fast den ena VU-metern inte funkade. Jag blev helt förhäxad och darrig. Det gick en för fem tusen i skåne för ecdtt tag sen, annonsen var ine inne länge, så jag tänkte att va fan. Jag kanske hade hittat en B77 billigare om jag väntat o letat i ett halvår. Skit samma, jag kollade ljudet med en medhavd cdspelare, jag tyckte ta me fan det lät bättre på tejpen än direkt från cn, fast det var en nyare superinspelning från Nashville.
Det är verkligen en dröm som gått i uppfyllelse för mig!
Jag varken kan eller ens vill hålla på med datorer heller. Det här är hemma för mig. Underbart!

1762
Jag har också en gammal rulle som jag funderat på att plocka ner från vinden. Teoretiskt och mätmässigt ger det alldeles säkert en försämring men musik handlar ju om känslor... Vi kopplar ju in en massa annan utrustning för att påverka ljudet så man kanske ska se rullen som en effekt?

När CD:n kom stod det (närmast) ett krig mellan förespråkare och motståndare. I ärlighetens namn så lät CD-skivor för djäkligt innan Brothers in arms med Dire Straits. Vill minnas att den sponsrades stort av Phillips som satsat mycket (tillsammans med Sony) på att utveckla CD-tekniken.

Vid något tillfälle lånade jag hem en bunt CD och spelade in på bandaren. Jag blev mycket förvånad av att jag föredrog att lyssna på bandaren och vid en direkt jämförelse så rådde det inga tvivel längre. Allt det vassa och aggressiva var som bortblåst, cymbaler lät som cymbaler och inte som elverktyg som skar i hjärnan.

Skulle tro att det handlar om lite mer än bandmättnad (limitering). Antagligen får man en lätt avrullning av diskanten och kanske finns det en tröghet i hur snabbt bandet svarar på signalen. Dessutom kommer ju en del brus att adderas.

Prova du! Många kör analoga masters ännu!

/Jocke
Ja visst f-n är det så att det låter bättre! Jag kom för ett par timmar hem med en nyinhandlad ReVox B77 efter en 43-milafärd. När jag åkte tog jag med min nya Sony CD-spelare laddad med en nyare countryskiva med Merl Haggard. "If I could only fly" heter cdn om nån är nyfiken, en jäkligt bra refernsskiva för snyggt ljud.
Kopplade in cdn till revoxen och lyssnade först på direktljudet genom hörlurutgången, hade även med mina HD 280 pro och lyssnade i. Sen kan man när bandet och inspelningen rullar med en vippknapp ställa om mellan direktljud och jludet från tejpen höra ev skillnader. Den här lät bra, tappade ingen diskant. och jag tyckte tom det perfekta sångljudet som är på cdn blev ännu bättre på inspelningen.
Det känns ruskigt bra, fast den ena VU-metern stod still. Det var ett minus.





1763
När det digitala ljudet kom tyckte jag att det var mkt bättre än allt. Vissa ljudtekniker sa att rullbandsljudet lät bättre, inbillning tyckte jag. Men sen jag hållit på med digitalt ljud några år, och lyssnat på nya inspelningar tycker jag mig tydligt höra att det är nåt kallt och otrevligt i heldigitalt ljud. Vad kan jag inte riktigt sätta fingret på. Cymbaler låter ofta otrevligt skärande, så man kan inte ha dem mixade långt fram i ljudbilden, man måste ha dem svagt som fan.
Jag tänker mixa från min digitala Tascam 2488 ned på tvåspårs Revox B77, sen tillbaka till portans masterspår och bränna cd.
Tror ni Revoxen och bandmättnaden kan göra ljudet varmare, behagligare, ja bättre helt enkelt?...
Eller blir det enbart sämre ljud på alla vis?

1764
Haha, jag bara stöllar mig. Det är inte så fu¤#ing långt, och säljaren vill ha betalt i kronor.

1765
Har länge haft en dröm att mixa ner från portan till en tvåspårs rullbandare. Det skulle förenkla mixningen enormt och göra att jag mkt lättare kan få exakt samma sound och nivåer på alla låtar i en lång radda av livelåtar. Plus att jag kan få den äkta bandöverstyrningen som jag vägrar tro att någon plugg klara av. Just B77 är nåt jag haft som ett nirvana att uppnå, och i morrn åker jag några hundra mil och hämtar en, det finns en nästan oanvänd uppe hos en dåre nästan vid Nordkap i Norge. Dit åker jag i morrn bitti med bil. :P :rolleyes: :lol: :blink: B) :o :D :lol:
Jag ska byta den mot tolv 25-liters dunkar med 60-procentigt hembränt som jag redan lastat i bilen.

1766
Jag hittade pianisten Daniel Nolgårds Myspace, jäklar han kan spela piano!
http://www.myspace.com/danielnolgard
Man hör även fint upptagen kontra, vilka mer som spelade stod inte så vitt jag ser.
Kanske borde jag ta D112 micken nere vid stallet och en CM3 på egen kanal lite högre upp vid greppbrädan och ge fan i linesignalen? Kontran är ju liksom pianot ett så stort instrument att en ensam mikrofon inte klarar att återge hela instrumentet. Med två mickar och ingen line slipper jag oroa mig för eventuellt surr som gärna vill dyka upp i linedosor och sladdar.

Fan vad jag är uppåt inför inspelningen! :P

1767
Inför min åstundande live jazzinspelning av piano, bas, sångerska och trummor har googlat typ dygnet runt. Det jag sett är att "uprigth piano" och kontrabas anses som de svåraste instrumenten att spela in. Trummor och sång har jag skaplig erfarenhet av men inte ståpälsbas och piano. Så varför inte en tråd om kontrabas?
Man får ju tänka på att basen är ganska volymsvag och att andra instrument finns alldeles intill, i mitt fall piano, sångerska och trummor. Basisten står mellan pianot och trummorna.
Hur brukar ni göra?
Det bästa är väl att ta två fina mickar på lite olika höjd, en ca 20, 40 cm framför stallet samt en högre uppåt greppbrädan. Många skriver om att sätta nån liten konding inlindad i "foam" (bomull?) på stallet pekandes uppåt halsen.
En del förespråkar att ta signalen från basens inbyggda mick (piezo oftast), andra varnar i stälet för den, det låter kanske bra i en liten basstärkare, men till inspelning låter det fult. Å andra sidan slipper man slask från trummorna i den inbyggda stallmicken.
Jag har tänkt göra så här. Enligt medföljande häfte till min AKG D112 är den förutom till baskagge bra till bla tuba, trombone och kontrabas. Provsnackade i den i går, och man.. vilket läcker mjukt bottenfläsk! En liknade snygg djupbas har jag aldrig hört i nån annan mikrofon. Den har en frekvenskurva från 20 hz ända upp till 17000 hz krisp saknas inte alls. Jag blev helt förälskad. Provade även att köra den genom ARTs lilla billiga mikpreamp med rör i, det lät svinbra, nästan helt brusfritt. Så jag tänker sätta micken som AKG rekomenderar, strax framför stallet. Men de skriver också att det bästa är att även spela in kontrans inbyggda mick och sen blanda dessa ljud efteråt, så det tänker jag göra.
Jag har spelat in elbascombo med micken förut, det blev rena reggeadjupet fast stärkaren var en mini-liten Hartke combo.
Men, jag har ett svårt val att göra. Jag kan bara spela in på 8 kanaler samtidigt och har bestämt följande:
Pianot får två spår,
Trummorna tre,
Sången ett.
Då har jag bara två kanaler kvar och två möjligheter. Antingen använder jag min Soundcraft livemixer och kör in kontrans line på en kanal, mikrofonen på den andra, panorerar bägge åt vänster och tar sen left master ut in på ett av spåren på portastudion. Då måste jag redan vid Soundcraftmixern ha blandningen klar, jag kan då sätta min bra kompressor att jobba lite lätt på linesignalen, och låta micken gå okomprimerad. Den "äkta" micken låter jag ligga lite starkare i volym för att det inte ska låta för mycket elbas. Fördelen med detta är att jag får ett spår över till en rumsmick som jag sätter nån meter ut i salongen för att ta upp rymden och publiken.

Eller ska jag skippa rumsmicken så jag verkligen kan skruva eq och komprimera de här två basljuden var för sig efteråt? När jazzbandet kommer till jazzklubben kanske det blir noll tid för provinspelningar och lyssningar, konserten kanske börjar direkt pga tidspress. Publikljud borde jag få med ganska bra ändå då jag tänker micka trummor och piano med kondingar som inte kommer att vara allt för nära instrumenten. Och alla tre instrumenten är väldigt lågmälda, även trummisen har jag fått höra geneom en bekant jazzbasist.

Personligen tycker jag att det perfekta kontraljudet är viktigare än övertydligt publikljud. Jag har ett bra TC reverb jag kan använda och få "rummet" att låta lite större och simulera rumsmickning.... Men hur jag ska göra med salongsmick eller inte salongsmick vete 17.

Oj det blev mycket det här... Vore kul med åsikter av alla de slag...

1768
Studio, produktion och övrigt / SV: Konsten att sjunga upp
« skrivet: 03.04.2009, 09:20:43 »
Jag sjunger/lirar ofta på krogen, det kan bli typ fem timmar i sträck. Jag har alltid vatten i stora glas, tar lite grann nästan mellan varje låt. Då håller rösten bättre. Utan klarar jag mig inte. Varavra med läsk för att inte stuoa av trötthet.
Sen är bra lyssning nödvändigt, jag kör med studiolurar fast det ser lite plojty ut. Inear kan jag inte ha, hörselgångarna är så smala att inte ens de minsta funkar. Dessutom tror jag inear är döden för hörseln. Med dålig lyssning på sången blir det att man skriker mer än vad man behöver, sen bara rosslar det efter en stund.
Med Sennheiser HD 280 pro kan man ha ganska låg volym eftersom de dämpar så bra, bra för den som inte vill bli döv. Det bästa är att man slipper höra vad alla fyllon kommer och sluddrar om, man bara ler och nickar som en präst som står på kyrktrappen och välkomnar högmässodeltagarna.

1769
om du inte har kokat strängarna förr så kan du prova att koka dem i en kastrull

Aldrig!!! Det är som att vända kalsongerna ut och in efter att ha haft dem två veckor...feels najs i en minut...drygt! Glöm allt om att koka strängar!
 http://www.bass.se/
Vad skulle det vara för fel med det? Man tar lite grann maskindsikmedel och låter strängarna sjua en 10 miniuter, en kvart. Sen sköljer man noga. Att de tappar krispet beror ju på fett som kryper in i lindningen första gångerna, utslitna blir de inte i första taget. Och vem har råd att byta till nya till varje spelning?

Gitarrsträngarna gnor jag med kemiskt ren bensin så håller jag liv i dem väldit länge. (Dadario)

1770
Motfråga: Tänker du på oslipade strängar (vanligast) eller slipade, eller halvslipade?
Flertalet bassister som lirar typ walking base, 50-talsstuk, jazz fördrar slipade släta strängar. De kan låta tråkigt och diskantfattigt när an spelar själv på basen, men ihop med andra svängiga musiker är det på nåt vis lättare att fä det att svänga mer med slipade strängar. Lite åt ståbashållet. Spelar man med plektrum på slipade strängar får man ett annorlunda sound, ett mk kort knäpp/klickanslag sen en jämn dov ton. Orginalversionen av "Du är den ende" med Lill Lindfors tror jag är en typisk låt som liras så. En vild gissning är att orkesterledaren Marcus Österdahl själv spelar på en fiolbas (Paul McCartney-modell) med slipade strängar.

Annars är väl Rotosound bassträngar rykte att vara de bästa?

1771
Studio, produktion och övrigt / SV: Liveinspelning av piano.
« skrivet: 02.04.2009, 18:26:14 »
En variant vore ju att sätta NT2-A i omniläge utanför pianot, lite åt bassidan som tsmalmbe förespråkar,
och ta CM3an genom honkyluckan, ala ArtRock, lite på diskantsidan, men inte mer än att de överlappar varann.
Det måste ju ge det bästa från två världar! Och då dubblerar NT2-A framför pianot som en av mickarna i en inspelning som använder endast två mickar på en scen. Den andra NT2-A ger högra halvan av den stora stereobilden borta vid trummorna, även den omnikopplad. :rolleyes:

Sen får man ju betänka att PA och monitorer kan ställa till en del. Med en sångmonitor alldeles framför pianot kan det ju bl det mer sång med fult burkljud än piano i micken som jag vall ha på utsidan pianot.

1772
Det finns speciella mickar för cello / Kontrabasar. Line:a inte för det låter inte kul. Annars kan du ju använda en NT2-A till kontran på ca 50-75cm avstånd.  :wub:
I går hittade jag det lilla häftet jag fick med till min AKG D112. Den rekomenderas till mycket bla kontra. Jag testade den en hel del och snackade i den och lyssnade i lurarna. Snacka om mick med pondus! Jag har ganska mycket botten i rösten, det här är nog den mick som bäst återger det av allt jag prövat. Och då finns toppen ändå med, 20 hz till 17000 hz klarar den. Och fast den tål oändligt antal db är den ganska lättdriven, men kan gaina på rejält utan att det brusar för mycket. Den måste vara bland det bästa till kontra. En dynamisk mick tar ju inte heller in så mycket runtikringljud som en stormembranare.
På skissen visar de att man ska placera den 10 till 20 cm rakt framför stallet, den placeringen har jag hört många lovorda på internet också.
Sen skriver AKG också att man separat även bör spela in kontrans inbyggda mick och sen blanda ljudenmed separat eq osv. Jag tänker gå på dessa tips till 100%. D112 har ett makalöst tryck i botten, runt och fint, inte alls konstlat.
Jag provsnackade även i alla andra mickar bla min andra kaggemick en EV ND686. Den är byggd enbart för baskagge. och till basigt snack lät den mkt sämre än D112. NT2-A hade heller inte samma djup, det hade ingen av de andra mickarna i arsenalen.
Ringde igår till en kontrabasist jag känner. Han trodde på att spela in enbart line från bascombon. Det tror inte jag på, två kanaler får det bli, och helst nästan allt ljud i mixen ska komma från AKG-micken.

1773
Studio, produktion och övrigt / SV: Liveinspelning av piano.
« skrivet: 02.04.2009, 17:35:30 »
läs mitt förra inlägg i tråden, du vinner på dessa tips...
Eh... Du har inte gjort nåt tidigare inlägg i den här tråden...?

Edit: Du menar antaglin fyra mickar totalt, i den andra tråden.

1774
Studio, produktion och övrigt / SV: Liveinspelning av piano.
« skrivet: 02.04.2009, 17:32:45 »
Trion är vad jag förstått väldigt lågmälda, trummisen är raka motsatsen hårdrockstrummisar. Pianisten spelar väl enbart med direktljudet från pianot. Det borde då var möjligt att få ett väldigt mjukt ljud där mickarna lappar över lite lagom mellan instrumenten med pianomickarna mellan pianot och kontrabasen.
Pianomickningen kan jag ev testa dan innan konserten, pianot står ju på plats.
Låter det honky tonk är det inte bra. Hoppas jag hinner testa bägge varianterna.

1775
Studio, produktion och övrigt / SV: Liveinspelning av piano.
« skrivet: 02.04.2009, 16:47:49 »
Det skulle vara roligt om du kunde presentera resultatet här sedan.
Absolut! Jag ska fota allt med. Men funkar bilder alls här?

1776
Studio, produktion och övrigt / SV: Liveinspelning av piano.
« skrivet: 02.04.2009, 16:46:30 »
I övre luckan kan det bli grop i mitten med A/B. Dessutom låter övre luckan väldigt honky-tonk. Skall du ja ett bra pianosound, mickar du upp bakväggen, 40 cm ovanför marken, 40 cm in mot mitten och 30 cm avstånd till väggen. Rika dom lite mot mitten. Det borde ge tillräckligt bred A/B för att undvika fasfel. Soundet blir bra och fylligt. Dessutom har du bra möjlighet att undvika rundgång och läckage då mickarna kan gömmas bakom pianot. Pianistens flås och flämt samt notpapperskrafs unviks också.


Det där lät som ett supertips. Pianisten sitter ju riktad så han han tittar mot Basisten (närmast) och trummorna längst bort. Då får jag ju med lite av basen också samt det stora "helscensljud" jag vill ha ihop med trummornas OH.
Blir inte pianoljudet dovt med den hela bakväggen mellan strängar och mickar? Snyggt i jazz antagligen.

En till sak, ska mickarna sitta 40 cm in från pianots ytterkanter? Alltså ganska långt i sär?

1777
Studio, produktion och övrigt / SV: Liveinspelning av piano.
« skrivet: 02.04.2009, 15:34:47 »
Bump! Ingen?
Jag fick en annan ide´nyss... Jag tänkte ju köra två CM3 på pianot och två NT2-A som oh på trummorna (ingen närmikning) Vore det helt fel att ta en av varje på instrumenten? Jag sätter den bästa micken NT2-A på ride/golvpuksidan och en CM3 åt hihathållet. Jag tänker även micka virvel o baskagge med en mick under virveln, riktad så den tar up både baskahggen och virveln. Med två bra, fast olika OH, borde ljudet bli lite fetare, eller intressantare tänkte jag.
Samma på pianot. CM3an kan få ta hand om de lägre registren och tvärtom. Kopplar jag bägge de här NT2-A i omni så får jag liksom en inramning av scenen med en jazztrio, piano till vänster, kontra i mitten och trummor till höger. Jag kan ju skruva eq på varje kanal efteråt om det låter allt för olika, vilket jag inte tror.
Kan pianot och trummorna få ett intressantare ljud, och att hela ljudbilden blir bredare och snyggare?
Eller är det rena idiotin?

1778
Studio, produktion och övrigt / SV: Neumann TLM 103 ST
« skrivet: 02.04.2009, 01:03:27 »
Det är nog nån som fyller år och taskmörtspolarna har satt in annonsen för att jävlas. Man kan ju inte stänga av telefon heller om nån vill ringa och gratulera.

1779
Studio, produktion och övrigt / Liveinspelning av piano.
« skrivet: 01.04.2009, 21:30:17 »
Har sökt både här och där, det mesta handlar om stora flyglar uppställda i ensamt majestät. Jag ska spela in vanligt piano live, det är en trio som ni sett i den andra tråden antar jag.
Jag tänker använda två Line Audio CM3, vill ha stereo... Jag tänkte A B med övre locket öppnat. Ståbasen och trummorna som finns i närheten ska väl inte behöva störa allt för mycket...
Om jag sätter mickarna rakt ner mitt på pianot, hur stort avstånd mellan mickarna kan vara lagom? Att upptäcka fasfel eller utsläckning när jag kommer hem och börjar lyssna vore ju rena skräcken. Trummor har mickat en hel del, men aldrig piano.
Nån annan metod  än A B?
Jag kommer kanske inte att ha just nån tid alls att spela in på prov och lyssna mellan mikrofonflytt. Jag har bara lurar med mig på plats också, monitorerna får vara kvar hemma.

1780
Studio, produktion och övrigt / SV: Neumann TLM 103 ST
« skrivet: 01.04.2009, 21:02:58 »
Thomann vill ha 10001:96 kr. Är de billigare på 4-sound?

1781
Jag tyckte inte det lät akustiskt inspelat, mer som stereoline från en synt. Eller keyboard eller vad de där av plast kallas. Vågade inte skriva det när jag lyssnade för några dar sen men har morskat upp mig nu.

1782
Studio, produktion och övrigt / Neumann TLM 103 ST
« skrivet: 01.04.2009, 20:50:19 »
Är det ett normalt begpris?
http://www.blocket.se/vi/20700193.htm?ca=5_s
Ring den som har stålarna.

1783
En SennE906 väger ingenting nästan! Känns som papp... Många basister har satt fast mickar med gummisnoddar på stallet. Men en CM3 är väl ännu lättare

Äh, såg att Sennheiser inte rekomenderar E906 för varken kontrabas eller piano.

1784
ett steropar i "min" Blumleinvariant framför orkestern, lovar dig att det blir kanon.
Din Blumleinvariant? Hur är den? Blir X/Y sämre?

1785
Det finns speciella mickar för cello / Kontrabasar. Line:a inte för det låter inte kul. Annars kan du ju använda en NT2-A till kontran på ca 50-75cm avstånd.  :wub:
Har också tänkt så, och ha den i 8-koppling för att dämpa trummorna som står bredvid. Innanför strängarna, ovanpå stallet kan jag med gummisnodar fästa min Sennheiser E906 riktad upp mot greppbrädan. Då tar den både stallet, strängarna och lite knorr från greppbrädan.

Sidor: 1 ... 47 48 49 50 51 52