Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Håkan Nilsson

Sidor: 1 ... 40 41 42 43 44 45 46 47 48 ... 52
1506
Nu är det äntligen slut med den nö-sargiga programmeringen av virvel, jag har köpt en riktig virvel. En Premier ur deras 2000-serie, gammal fin 60-talsårgång. Nu kan jag peta in en baskaggetakt med trummaskin som jag sen kör hela låtarna (oftast) och sen spelar jag virveln själv, nästan som en riktig trummis, eller oxå lurar jag nån av alla trummisar jag känner att göra det. Slut med att sitta räkna och uslas i det oändliga! Hittade även en frisk SR16 för 300 kr som jag kan spela baskagge och annat på.
 :D :o :lol: :P :rolleyes: B)
http://www.blocket.se/stockholm/Vintage_virvlar_29065601.htm?ca=5&w=3

1507
Riktiga förstärkare låter mkt bättre än den bästa POD. Det är nåt skit med alla de där dosorna, de låter som halvhyfsade kassettkopior av bra inspelningar av riktiga rörstärkare.
Sen är det att anslaget känns skit med POD, det är som att det är grönt snor på strängarna. Nog låter simuleringarna bra, men äkta rörcombos som tex Fender Hot Rod låter så otroligt mkt bättre ändå. Även på very låg volym.

1508
Ja har man lite stålar så är det inte så mycket att göra. Självklart är det roligare spela bas själv men tänkte att den är kanon att ha när du uppträder själv.
Jag har redan över 10 timmar helt egengjorda backingtrax. Även om den är ganska lättskött tvivlar jag på att det funkar så bvra att köra den live och ställa om lite för varje låt. Får egentligen spader när jag tänker på allt automatiskt fuskskit som finns, och som även jag använt.
Är också lite inne på att enbart spela in baskagge och ev hihat från en trummaskin, sen manuellt spela riktig virvel med vispar till det. Men har varken virvel eller stativ heller...

1509
Har hittat lite tutorialvidjos, och det är väldigt mycket snackande hur bra grejerna är, mindre att de visar vad man kan åstadkomma. Och jo, man rita dit ackordsföljden så spelar basen efter den, i olika stilar förmodar jag... Men bas är kul att spela själv, så det skulle jag nog troligen göra själv som sagt. Fast 4000 spänn är lite mycket ändå för en fattigfan som jag. Ska luska på beg, borde finnas bortglömda såna där burkar lite varstans. Det var hursomhelst gött svang i trummorna. Sen hade den spdif ut också, då kan jag splitta upp allt sen i min porta.

1510
Har hittat en Roland DR-880, den trummar very snyggt enligt demos på hemsidan. Den spelar bas oxå om man vill.
http://www.rolandus.com/products/productdetails.php?ProductId=473&ParentId=69

1511
Har i många år använt en Alesis SR16 att göra trumkomp till mina krogbacktrax. Nu har den blivit dement och spelar vad fan som helst när den blivit varm. (och jag redan suttit och trasslat med ett komp en timme)
Finns det liknande grejer fast bättre? Den här burken har fyra utgångar så jag kan få kagge på en kanal, virvel på en, osv på fyra spår, det räcker bra för mig, jag gör inga superinspelningar, krogfyllona bryr sig inte så värst. Det enklaste kanske är att skaffa en hel likadan burk? Andra tips mottages med förtjusning. Det ska vara nåt idiotenkelt helst.
Trumprogram man kör i waw som Easy Drums eller sånt är inte att tänka på, dator använder jag bara till surfning.

Hälsning bakåtsträvare från Hälsingland.  :blink:

1512
Citera
<Insert genre here> är överlägsen all annan musik. Annan musik kan man lära sig att härma rent mekaniskt, eller tillverka i en pc med slumpgenerator. Cover<Insert genre here> är samma skit som dansbandshärmandet det med, bara copycat plojty skräp. <Insert genre here> är nåt som är bara ditt eget, ingen klarar av att härma det heller. Det bygger på toner som inte finns, och känslor som varken syns eller hörs, men ändå griper tag i den som lyssnar.  :( ;)


Intressant inlägg i debatten - jag tror att det är något vi måste ta i beaktande - eller...?
Fast det att förmedla nåt som varken hörs eller syns i musiken, men ändå griper tag i lyssnaren, det lyckas ett fåtal med i all sorts musik. Men ändå, Jag tycker att artister som BB King och Stevie Ray är väldigt bra, men alla de som kan spela likadant är ganska ointressanta. De som kan hitta en egen stil är få. I jazzen finns nog de allra skickligaste musikanterna, men även i jazz finns det väl en och annan som mer eller mindre mekaniskt apar efter det Charlie Parker mfl redan spelat. Försöker apa efter kanske...

1513
Vilka plattityder du serverar här Nilsson. :lol:
Det är ju bara min lilla åsikt. Och det var väl vad som efterfrågades? Gubben Noak kan väl alla spela?

1514
Bluesen är överlägsen all annan musik. Annan musik kan man lära sig att härma rent mekaniskt, eller tillverka i en pc med slumpgenerator. Coverblues är samma skit som dansbandshärmandet det med, bara copycat plojty skräp. Blues är nåt som är bara ditt eget, ingen klarar av att härma det heller. Det bygger på toner som inte finns, och känslor som varken syns eller hörs, men ändå griper tag i den som lyssnar.  :( ;)

1515
Kom på att jag redan gjort en testinspelning med min TLM 102, la ut den här:
http://www.kontrollrummet.com/forum/index.php?topic=21410

1516
Studio, produktion och övrigt / SV: Beatles-Quiz
« skrivet: 05.08.2010, 10:49:45 »
1. På vilka låtar spelar någon annan än Ringo trummor?
2. På vilka låtar spelar någon annan än Paul bas?
3. På vilka låtar spelar någon annan än George sologitarr?

1. The Ballad of John and Youko (stvning?) spelades in av enbart John och Paul med Paul på trummor. Det gavs ut en cd-box med typ 10, 12 cd med alla Beatlesskivor, och till det följde det med ett häfte där det stod vem som spelat vad på alla låtar. Att de bara var två på den låten var en slump tror jag, de kom för tidigt till studion eller nåt sånt och satte igång att spela.
2. Är det Hey Jude som filmades i studio med Paul på piano och George på bas? Nej, föresten, de körde den utan bas...
3. Eric Clapton spelar solon på många låtar, nåt de fick göra i smyg eftersom Clapton var knyten till annat skivbolag.

1517
Visst, kolla här:

http://www.soundonsound.com/sos/mar10/articles/rycoteinvisionusm.htm
När jag bara sjunger hemma funkar 102an bra med en NT1-A shockmount, eller helt utan om jag inte stampar takten som Hound Dog Taylor. Men som oh över trummor kanske det funkar dåligt utan en rycote? Var finns de till hyfsat pris?

1518
Observera att annonsen säljer en 103: i trälåda, det betyder att shockmounten inte ingår. Det gör inte mikrofonen dåligare, menfastsättningen som kommer med dämpar inga vibrationer, den är mycket rudimentär. Själv fann jag en 103:a för ännu billigare peng, utan shockmount, men då visste jag att jag hade en Rycote till mitt förfogande.

En bra shockmount kostar bra pengar, 103:ans egna närmare 100€ och en Rycote likaså.


Rycote, är det den man föreslagit även till TLM 102?

1519
Studio, produktion och övrigt / SV: Beatles-Quiz
« skrivet: 04.08.2010, 21:18:00 »
Pete Townshend i the Who kanske?
Pete Townsend, helt rätt!  :P

1520
Studio, produktion och övrigt / SV: Beatles-Quiz
« skrivet: 04.08.2010, 21:02:24 »
Kommer ihåg att det i nån poptidning på den tiden stod att Ringo tävlade med en annan känd rockare om vem som hade störst näsa!
Vem var den andre med stor näsa? Ledtråd: Han rockar än.

1521
Har sett att Neumann TLM 103 inkl shockmount säljs för 8995 just nu!
Är det någon som testat den nyare TLM102 (ca 5795) och jämfört dessa och
kan säga om 103:an är värd sitt pris eller om 102:an är mer prisvärd?
Här finns en 103 till priset av en 102. Typ.
http://www.blocket.se/blekinge/Neuman_TLM_103_Nyskick_28413045.htm?ca=5&w=3

1522
Har hört att det inte alls är säkert att en erkänt bra preamp passar ihop med en erkänt bra mick. Det är vissa kombinationer som kan ge guldljud. Att med enbart en monopreamp jämföra olika mickar tycker jag är svårt. Även ganska billiga mickar låter ju bra idag. Men kan man sätta upp två olika bredvid varandra och köra genom en stereopreamp hör man lätt skillnaden på en TLM102 och en NT2-A.
Har man ingen stereopreamp, utan hellre vill satsa på en bra monodito så kanske man som kompletterande micktest koppla upp två, eller tre olika mickar i en enklare livemixer och lyssna i hörlursuttaget. Det säger ju inte allt om ljudet, men en viss jämförelse mellan mickarna ger det ju.
Nåt annat att tänka på när det gäller mickar är att man är ju inte tvingad att lyssna/använda dem med all eq på noll. Det kan ju vara så att en mick som behöver ett litet eq-lyft i diskanten i slutändan låter bättre än den mick som inte behöver eq alls. Eller tvärtom, om man skär lite topp på en mick med sk kinadiskant så kanske man kan få den att låta riktigt "tyskt" och varmt.
Om man ska investera i en ny mick till sånginspelning är det bra ta en inspelning av instrumenten utan sång, typ en låt man är väldigt van att sjunga, ta med kompet på cd till musikaffären, ta med egna favo lurar, och sen provsjunga genom en hyfsat bra mixer samtidigt som kompet spelar, och gärna med lite reverb osv på sångljudet. Först då kan man göra sig en uppfattning om hur helheten kommer att låta.
Den dan jag hittar 5000 kr på backen skickar jag omedelbart efter ännu en Neumann TLM102. En blöt dröm för en amatörstudiofreak.
Joachime på Studioforum skrev en recension av den för nån studiotidning, hittar tyvärr inte den, men den finns via länk nånstans på studioforum.

1523
Studio, produktion och övrigt / SV: Shure Beta 98 H/C
« skrivet: 29.07.2010, 02:30:32 »
Fick svar av "Surte" idag, han skrev kort och så här:
DPA 4099!!! Bäst om den skall sitta på saxen!
http://www.arva.se/dpa_4099.htm
http://81.216.192.12/images/prod250/4099sax.jpg

Efter rejält med klickande hittade jag priset, 3990 kr.  :wub:
Samma mick finns för andra instrument också. Den vill ha fantommatning.

1524
Studio, produktion och övrigt / SV: När blev gubbrock gubbrock?
« skrivet: 27.07.2010, 13:07:44 »
Tappar man inte skärpan blir man ju en bättre musikant så länge man lever.

+1
Det är som med vilket yrke som helst, snickare tex. Öva varje dag och ge fan i att supa samtidigt. Viktigt också att försöka sätta sig in i hur andra instrument funkar, hur man ska få sammanhanget att bli bra. Det är svårt när man är en liten nykläckt gitarr-rocker.

1525
Studio, produktion och övrigt / SV: När blev gubbrock gubbrock?
« skrivet: 27.07.2010, 12:54:12 »
Det behöver väl inte alls vara negativt. Jag är 54 år, och att bli kallad gubbrockare får man finna sig i. Jag spelar arslet av de yngre så det gör inget. Och inte fan var jag nåt vidare heller på att spela och sjunga när jag var arton, då var det betydligt hellre än bra. Men en gubbe är jag väl ändå, det blir alla (eller tant) om man inte dör för tidigt.  B)
Tappar man inte skärpan blir man ju en bättre musikant så länge man lever.

1526
Studio, produktion och övrigt / SV: När blev gubbrock gubbrock?
« skrivet: 27.07.2010, 11:53:22 »
För mig är Status Quo urtypen av gubbrock. Och de verkar det ju ha insett själva också, med tanke på namnet. Begreppet kan överföras på rock i shuffletakt i allmänt, oavsett artistens ålder. Ledord för stilen är harvande och laidback.

Rockabilly har för mig, trots sina äldre anor, en ungdomens fräschör. Rebelliskt. Attityd. Stones före 1980 är inte heller gubbrock för mig.

Wikipedia har förresten en definition av gubbrock. Den skiljer sig lite från min uppfattning, främst vad gäller the Who.

Gubbrock är en bred beskrivning av klassisk rockmusik som främst riktar sig åt äldre män[källa behövs], "gubbar". Termen har en något nedsättande klang och kan ses som en motsatts till så kallad modern rock. Gubbrock spelas i fåran av den folkrotade rocken som framförallt Bob Dylan gjorde populär på senare delen av 1960-talet. Inom den sentida gubbrocken är Ryan Adams en av portalfigurerna. Även bluesbaserad rock, så som boogie woogie benämns ibland "gubbrock". Det är okänt när termen "gubbrock" först myntades.

 Exempel på artister/grupper  [redigera]
Neil Young
Bruce Springsteen
The Rolling Stones
Creedence Clearwater Revival
The Who
Status Quo

Svårt att se några likheter mellan tidiga Dylan och tidiga eller sena The Who! Status förlöjligas också ibland mer än nödvändigt, många av deras låtar är jävligt avancerade och väldigt varierade, mer variation än många andra band har. Och de set de kör live, att som gitarrist försöka repa in alla dessa olika riff och vändor, det finns nog inte nån som klarar det. Bra gubbrock tycker jag.
Fast The Who är nog absolut störst för mig. Såg dem för typ 13 år sen på Globen när de gjorde Quadrophenia, fy fan det var det bästa jag sett. John Entwistle var med och levande då, satan jag säger bara det. Ringo Starr´s son spelade trummor så det lät som Keith Moon. Hoppas de kommer hit igen.

1527
Studio, produktion och övrigt / SV: Shure Beta 98 H/C
« skrivet: 27.07.2010, 11:41:14 »
Tjo.
Jag skickade din fråga via Facebook vidare till Hans Norin, han är saxblåsare sen många år, han var nyss i Estland med Ale Möllers band. Han är dessutom hyllad ljudtekniker sen hur länge som helst, är nåt sorts chef för Gävle konserthus. Jag skulle tro att han gillar ditt förslag, jag tycker alla Betamickarna är super på scen. Han kommer nog med nåt annat bra förslag också. Ska bli kul å se vad han svarar.  B)

1528
Studio, produktion och övrigt / SV: Cascade Fat Head
« skrivet: 27.07.2010, 11:25:54 »
Jag tog hem ett par bandmickar och testade, mest på sång. En billigare och en lite dyrare. Har en bra stereopreamp så det går lätt att jämföra med andra mickar. Men jag bandmickarna tyckte mest lät konstigt hur jag än skruvade. Matte på Börsen i Gävle uttryckte sig lika, "du kommer nog att tycka att de där enbart låter konstigt" och det var precis vad jag tyckte. Men många gillar dem ju, helt klart. Skriver detta bara för att jag är ganska säker på fler än jag aldrig kommer att förstå sig på dem.  B)

1529
Jag skaffade en Neumann TLM102 ganska nyligen, jag kör den genom en Audient Mico preamp. Har i ett antal år haft två st NT2-A som mina bästa mickar. När jag kopplat in Neumannen tog det inte lång stund att konstatera en mkt stor kvalitetsskillnad, jag kan köra två mickar samtidigt då Micon är en stereopreamp. Den ger helt enkelt superljud på både sång och ak gitarr, plus allt annat.
Den är dock ganska känslig om man stampar i golvet, jag har ingen speciell shockmount till den, brukar använda en shockmount från en NT1-A till den. Det finns en shockmount som inte Neumann tillverkar många rekomenderar kommer inte ihåg vad den heter. Om man inte härjar som fan när man gör pålägg är det inga problem. Sjunger man lite snett in i den och har lite kontroll på rösten behöver man inget puffskydd heller.
http://www.thomann.de/se/search_dir.html?sid=7f7e9df3c0b8e76961b3bd3132edcc73&xsid=7f7e9df3c0b8e76961b3bd3132edcc73&sw=tlm102&x=0&y=0
Jag är bra nog fattig men bytte in en massa gammalt rat på musikbörsen så jag fick min mick den vägen. Skickade även efter en mickscreen från Thomann
http://www.thomann.de/se/the_tbone_micscreen.htm
Med Micon, Neumannen plus micscreenen får jag ett ruggigt proffsigt ljud fast jag inte har en riktig studiolokal.
Kan berätta att jag fått ett rent enormt bra akustgitarrljud med Neumannen ganska nära ljudhålet ihop med två st NT1-A som stereoupptagare. Jag har två av både NT2-A och Nt1-A, och den billigare NT1-A tycker jag är bäst av de två på ak gitarr.

1530
Studio, produktion och övrigt / SV: När blev gubbrock gubbrock?
« skrivet: 27.07.2010, 10:42:17 »
Inte slutar Stones så länge de lever. Hur värdelösa än många, speciellt musiker tycker de är, så är de världens största band. Inga andra kommer i närheten. De borde ha en egen tråd. Tatto You, och Steel Wheels är jävligt bra.

1531
Studio, produktion och övrigt / SV: När blev gubbrock gubbrock?
« skrivet: 26.07.2010, 18:12:40 »
Antagligen ändras sånt här på nåt sätt. Jag såg Bill Haley and the Comets i Söderhamn på 70(?)talet. Inte mycket folk som kollade alls och inga ungdomar alls. Det ansågs nog väldigt gubbigt med Rock around the clock då. Skulle Bill Haley levt idag och spelat här hade nog ungdomar från hela Norden kommit hit. Så är det ju med Chuck Berry som drar massor med ungdomar trots att han är 85 typ. Räknas Chuck Berry som gubbrock?

1532
Fy fan. Tacka vet jag Eilert, han har nåt mysko i sina eländes versioner som jag gillar.

1533
Studio, produktion och övrigt / SV: IRL? IRL! IRL?
« skrivet: 26.07.2010, 17:34:28 »
Kul idé. Jammen skulle helst bli inspelade... :rolleyes:
Jag bor väl fel som vanligt, Ljusne Hälsingland.
En härlig natt på tåget kanske?
Kan vi ta nånstans dit det går att segla?  :P Till nöds har jag husvang med.

1534
Studio, produktion och övrigt / SV: När blev gubbrock gubbrock?
« skrivet: 26.07.2010, 17:32:47 »
Gubbrock blir det väl när musikerna blir gamla, och framförallt ser gamla ut. Hur det de spelar låter tror jag betyder mkt mindre, eller ingenting. Ofrånkomligt. Är betraktaren 30 år tycker han nog att musik framförd av 50-åringar är gubbrock. Om betraktaren är 15 år kanske han tycker att 35-åriga musiker är patetiska gubbrockare?
Gubbrock är fint. Stones konserter drar väl mest folk i världen fortfarande som de gjort typ sen 1963?
ZZ-Top, de blir bara finare med åren... B)

Håller inte med om definitionen av stilen. (eller jag tycker det är en stil i alla fall.)

För att ta ett exempel. Rockabilly tex är inte gubbrock för mig. Det är något ännu hemskare  :o, men de som ursprungligen utövade det är väl döda eller riktigt gamla. De som utövar det i dag tycker jag inte praktiserar gubbrock.

Depeche Mode är 50-åringar och det ser jag inte som gubbrock.
Det är väl så jag menar. Om tonårskillar spelar rockabilly blir det inte gubbrock.

1535
Studio, produktion och övrigt / SV: IRL? IRL! IRL?
« skrivet: 26.07.2010, 17:24:03 »
Kul idé. Jammen skulle helst bli inspelade... :rolleyes:
Jag bor väl fel som vanligt, Ljusne Hälsingland.

1536
Studio, produktion och övrigt / SV: När blev gubbrock gubbrock?
« skrivet: 26.07.2010, 17:18:21 »
Gubbrock blir det väl när musikerna blir gamla, och framförallt ser gamla ut. Hur det de spelar låter tror jag betyder mkt mindre, eller ingenting. Ofrånkomligt. Är betraktaren 30 år tycker han nog att musik framförd av 50-åringar är gubbrock. Om betraktaren är 15 år kanske han tycker att 35-åriga musiker är patetiska gubbrockare?
Gubbrock är fint. Stones konserter drar väl mest folk i världen fortfarande som de gjort typ sen 1963?
ZZ-Top, de blir bara finare med åren... B)

1537
Jag tyckte det lät väldigt bra på det rena ljudet, lite surr hör till i rörförstärkare. De skitigare ljuden tyckte jag det fattades lite topp i.

Men framförallt blev jag djupt imponerad av hur du spelar i andra halvan av den översta cleana filen
http://www.strandband.se/linus/clean.mp3
Enormt känsligt. Det där förmedlade mer känsla än nästan nåt jag hört här. När man börjar snickra med trumprogram och arton gitarrer blir det aldrig nånsin tillnärmelsevis så bra som det du spelade där, hatten av! Har du en hel låt med de ackorden? Fy fan vad vackert det där skulle bli om du la till enbart sång, akustiska trummor och kontrabas. Med den lilla fina stärkaren kan ni spela allt live, tom utan förstärkare till ståbasen.
Är du Linus på Studioforum?

1538
Nyfniken i en strut; vad ska du med kassettband till? Sälja till äldre folk som inte hunnit komma in i cd-åldern än?

1539
Studio, produktion och övrigt / SV: Mixa bastrumman fet
« skrivet: 26.07.2010, 12:41:49 »
På slutet när han jämför den o-processade kaggen med den han skurit i basen och komprimerat så är volymen högre på den senare. Det gör ju att man tycker att det han gjort med kaggen gör den mkt fetare och bättre i jämförelse med den första än vad den egentligen är. Jag satt och väntade på att få höra hur den skulle låta i en mix med alla trummor, bas osv. Men det fick man ju inte. Så jag tyckte inte man lärde sig så värst av den där viddjon.
Men helt klart är det lätt att lura sig själv och gasa på för mycket vid 80, 100 hz, sen blir det fult och med sämre attack i slutmixen än om man inte gjort nånting alls. Nåt jag tycker man snackar för lite om är hur ruskigt noga man måste vara med nivåerna, eq och kompressor i all ära, men just det att hitta millimeterexakt volym missas ofta. Det ska man lägga ner minst lika mycket tid på som eqandet. Så fort man höjer eq nånstans tar man bort lite av det andra. Och baskaggen har ett väldigt stort frekvensomfång, där allt är viktigt.
Ett psykoakustiskt fenomen man kan göra på kul är om man testar trumljud live i ett tvådelat PA, delat vid kanske 100 hz, slår man av topparna och enbart lyssnar på kaggen i subbarna så tappar den tryck helt. Slår man på topparna igen kommer bottenfläsket tillbaka! Så mycket av trycket ligger från 100 hx och uppåt. Allt ska med.  B)

1540
Studio, produktion och övrigt / SV: Stereo
« skrivet: 26.07.2010, 11:00:15 »
En ensam akustisk gitarr tycker jag blir mycket snyggare om man spelar in den i stereo. Jag brukar tom ta tre mickar, en mono vid 12:te bandet så där snett mot ljudhålet som de flesta gör, sen ett stereopar lite längre ifrån. Alltså, alla mickarna är i sig mono, men i mixen panorerar jag ut de två sistnämnda helt åt sidorna. Eller nästan helt
Lägger man flera gitarrer ihop med trummor, bas, osv så är det oftast ingen vits med stereo, man panorerar gitarrerna ut åt sidorna bara.

Sidor: 1 ... 40 41 42 43 44 45 46 47 48 ... 52