Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Hägge@Clonework

Sidor: 1 ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
246
Grunläggande är att en bra master alltid är bra oberoende var det spelas. Det som man ofta glömmer är att mastringens viktigaste uppgift inte är att allt skall låta uber umpparumppa, UTAN att göra en version för riktiga världen som fungerar utanför studion där låten är producerad. "Translate to the real world" heter det. De här kan vara krångligt och därför är endel mastringskillar så oerhört specialiserade och uppskattade.

Gällande radio så är det ju helt enkelt så att om mastern redan färdigt femföre distar pga limitering så är det garanterat att de låte skit i radion, särskilt i kommersiella kanaler som har sitt egna lilla loudness krig pågång. Dethär är en av orsakerna varför mastringskillarna ofta använder mycket mindre kompression än vad man skulle tro och nästan aldrig regelrätt peaklimiterin a la L2 eller L3.

Hägge


247
Själv tycker jag att de en av de snyggaste studiorna jag sett , efter Alleire Studios. De e ju altså Massenburgs Blackbird studio. Mera bilder att drägla över här: http://www.blackbirdstudio.com/

Hägge

248
Man kan ju bygga dem själv av trä eller mdf. Som här:



Hägge

249
Håller med artrock att det viktigaste är att man har en klar vision om vad man vill åstadkomma. Det kan tom. löna sig att skriva ett manus för mixen, särskilt om man mixar analogt och skall styra 5 regler med 2 händer.  ;) Sen kan man ju alltid senare ändra sig om materialet tar dig någonannanstans.

Gällande EQ så fungerar soolo EQ sällan när man jobbar med tex. modern heavy med 4 dublade rytmgitarrer osv. Då mixar man allt som lead och allt för stort så att ingenting ryms, om man inte är otroligt rutinerad. När det gäller mixar som inte är fullpackade så kan man gårna mixa allt större och då tycker jag soolo EQ fungerar bättre. Finjusteringen görs ju alltid med alla kaneler på.

När det gäller popmusik så e de ju rytmen och melodin som e viktigast och då kan de löna sig att först sätta nivåerna och presens på trummor/bas kontra sång. Resten e ju frosting så det hämtar man in så att de inte stör rytmen o melodin. Sen lyfter man fram saker från "frostingen" nu och då för att göra det hela intressant.

EQ har ju två uppgifter: att korrigera inspelningen samt att lyfta fram eller lägga bak saker utan att röra på faders. De här e ju också tricket hur man får loudness utan att överdriva med busskompression.

Som ett sista råd: mixa inte med mastringseffekter påkoplade. Särskilt inte om materialet skall mastras av någon annan. Rutinerade mastrings tekniker använder alltid mycket mindre kompression än vad man har för vana hemma och att mixa med en "hemma"mastring påkoplad gör saker bara krångligare och hellt omöjligt att sätta nivåer korrekt.

Hägge

250
Om kontrollrummet.com / SV: Dålig luft här inne - VÄDRA!
« skrivet: 16.12.2008, 17:34:27 »
alla fem i topp...

251
Om kontrollrummet.com / Dålig luft här inne - VÄDRA!
« skrivet: 16.12.2008, 17:28:17 »
Ta nu få gudskull o lugna ner er! Personliga påhopp till höger o vänster, medvetna "missförstånd" osv...

Jag vill inte komma hit o läsa en massa skit. Håll er till saken! De inte lätt att följa en saklig diskusion när man måste åka slalom mellan en massa "...du din jävla...vad fan osvosv."

För helvete, man orkar ju snart inte logga in mer....

Hägge

Ps. DENNA TRÅD ÄR INTE TILL FÖR "DE VA HAN SOM BÖRJA BYÄBYÄBYÄ" och annat gräl.

Hägge

252
Bara för att krångla till det lite mer så är ju processen i traditionel vinylmastring helt annan än vid mastring för CD, så man kan inte säga att den förvränger mera eller mindre.
Nej, jag menade att vinylen som medium förvränger det man skickar in på den. Mastring helt åt sidan.

Jomen, som Hägge skriver, så kan du inte utesluta mastringsprocessen i resonemanget. Den ingår vare sig du vill eller inte. Måste tänka utanför lådan.

Tack Hägge för utvecklandet.

**

F ö undrar jag hur man bestämmer storleken av förvrängningen. Vad betyder "förvränger mindre".


Ja informationen som man lägger på mediet (vinylen eller CD) är ju inte densamma från början pga oliak mastring med lite oliak syfte, i traditionel uppsättning altså. Jag skulle säga att de skilda processerna från mixdownen vidare är det som ger skilnaden/förvrängningen.

Gällande gamla skivor så finns det INGET annat sätt att avnjuta den som ursprungligen avsätts av artisten/produktionsteamet än att lyssna på vinylen eller en överföring från vinylen. En remaster kommer alltid att vara påverkad av de trender och influensser som är gällande vid tiden av remastringen. Man kan inte då slita sig låss från tiden man lever i oberoende hur trogen man vill vara det ursprungliga. Själv var jag tidigare en trogen Doors fantast och lyssnade på de remastrade CD som e gjorda på sent 80- och tidigt 90-tal. När man sedan kom i kontakt med det ursprungliga materialet så var det nog en helt annan sak (sämre eller bätre e kanske smaksak). Remastrana var mycket påverkade av tiden de är gjorda i, samma gäller tex. Pink Floyd.

Hägge

253
Om du har en helt analog inspelnings-mixnings-mastringsprocess (tänk 70-talssetup), där varje steg är omsorgsfullt anpasst och optimerat, så är det inte självklart att nånting blir bättre/mindre förvrängt bara för att man skickar masterbandet till en CD-brännare i stället för LP-press. Mastern kan ju liksom vara hopsnickrad för att passa LP-n.
Jo, mindre förvängd jämfört med hur mastern låter. "Bättre" eller "sämre" är däremot en annan fråga. För precis som du säger är en mastring anpassad för vinyl kanske bättre på just vinyl. Det sista steget vinyl förändrar mer än cd. Så om målet vid mastringen är att få det att låta så likt det man uppnått så är CD ett bättre val.

Bara för att krångla till det lite mer så är ju processen i traditionel vinylmastring helt annan än vid mastring för CD, så man kan inte säga att den förvränger mera eller mindre. Master bandet som levereras till graveringen är motsvarigheten till de man i digtala kallar mixdownen DVS. UTAN MASTRINGS EFFEKTER. Från mastringsbandet körs signalen till graveringen via mastringskompressor, EQ, limiter, osv. och RIAA.

Nuförtiden graverar man också från samma digitalamasters som CD:n men för bästa resultat skall det göras som ovan. Detta är orsaken till varför gamla inspelningar som ges ut pånytt på cd oftast är remastrade. Det finns helt enkelt ingen master i dagens bemärkelse... utom en skiva lack som inte kan spela upp...

Hägge

Hägge

254
Jag har hört sådant resonemang på olika håll. Inte i denna tråden och kanske inte ens i detta forumet - men det finns faktiskt de som på fullt allvar hävdar att det är bättre ljud på vinyl... :rolleyes:

Haha, ja det har vi nog alla stött på skulle jag tro. Frågar man hur det kommer sig så "är det bara så".  :lol:

Ja. Och det finns de som - anmärkningsvärt nog - tror att CD låter bättre än LP. Och dessutom gör sig lite besserwissigt putslustiga över vinyldiggarna.

Ett ganska typiskt jagharrättförjagstårpåminsida omdikettjafs.

Det har faktisk studerats rätt mycket i dethär med varför människor föredrar analogt över digitalt. Grunden är trots allt den att tex. CDn är tekniskt överlägsen vinylen (dynamik, frekvensomfång osv.) MEN i blindtest så väljer de flästa vinylen. Precis som de flästa väljer analoga summeringar över digitala och film filmad på FILM över digital video. Gällande summering, som nu ligger mig nära, så kan man ju kolla tex. undersökningen vid högskolan i Dalarna eller Digidesign egna undersökning som visserligen verkar ha raderats från nätet, kanske någon kan hitta den...

Orsaken är helt enkelt att analog summering, vinyl (RIAA korrigering) osv. har utvecklats för att låta bra för oss människor medan man i den digitala strävan mot det "perfekta" ljudet glömde örat och kollade bara på mätarna. Man kan ju inte mixa med mätare eller hur? Visserligen hade jag en kund som köpte Waves PAZ analystor programmet och ringde nästa dag o klagade på att de inte fanns exempel.... Vadå exempel undrade jag?... "Jo hur ska jag veta hur den perfekta bastrumman ska se ut? :)

Viste ni föresten att ögona alltid har prioritet av människans sinnen? Man lär höra 50-70% sämre när man kollar på en skärm...

Ps. det är inte realsitiskt att gemföra en CD och vinyl verion av moderna skivor då de oftast är gjorda av samma digitala master. Vinylmastring kräver lite anna aproach pga. sina "bristfälligheter"

Hägge  
  

255
På mixonline hittar man en massa info om hur vissa klassiska inspelningar är gjorda. Inte kanske riktigt vad du söker men intressant läsning i alla fall.

http://mixonline.com/classic-tracks/

Hägge

256
C-kasetter kan faktiskt låta ruskigt bra. Vi gjorde AB-tester mellan högklassiga vinyler och samma material överfört till C-kasetter på Nakamichi maskin. omöjligt att höra skilnad. De att C-kasetten skulle vara LO-FI är en missuppfattning framkallad av dålig utrustning och dåliga band.

Själv tycker jag att mp3:an nog gjort mest skada. Diskanten har alltid fasproblem och att personer betalar pengar för att lyssna på dem från Itunes eller dylikt....

Föresten är det ganska intressant: Säg Tool bandar in sin skiva på 24kanals Studer, flyttar det till PT med de bästa konvertrarna som finns. Mixas i HD på PT med tiotals gigs av information. Levereras till kunden som en fil 4mb i 192kbps.... utan förlust då eller...? Sorlgligt tycker jag faktiskt.

Hägge

257
Inte bara lyssnar, jag ger också ut vinylskivor (riktiga vinyl altså, inga billiga graveringar från digital master utan AAA) på mitt lilla skivbolag.

Hägge


258
Färdiga produktioner / SV: Zebrafish - Summers
« skrivet: 22.11.2008, 09:36:20 »
Trevligt att du gillar. :) Har pulat med denhär låten så länge att jag kan inte riktigt tänkamig den med en annan melodi. Dessutom så har jag frivilligt tagit en mera "tekniker" roll här, han som skriver musiken har väldigt stark vision.


Hägge

259
Färdiga produktioner / SV: Zebrafish - Protect
« skrivet: 22.11.2008, 09:33:37 »
Tack för kommentarena, stilrent och jordnära var nog utgångspunkterna i denna produktion.

Hägge

260
Färdiga produktioner / Zebrafish - Summers
« skrivet: 20.11.2008, 14:11:49 »
En lite lugnare låt.

LÅTNAMN: Summers
GENRE: Pop/Rock
LÅTLÄNGD: 3:14
KOMPOSITÖR: Jouni Porio
Text : Jouni Porio
PRODUCENT: Hägge
INSPELNINGSÅR: 2008
FORMAT: mp3

261
Färdiga produktioner / Zebrafish - Protect
« skrivet: 20.11.2008, 14:06:32 »
Här kommer en låt av ett av mina band, Zebrafish. Spelar bas o sjunger stämmor i bandet. Inspelningen och mix är gjord i min studio. Skulle gärna höra lite vad ni tycker.

LÅTNAMN: Protect
GENRE: Pop/Rock
LÅTLÄNGD: 4:02
KOMPOSITÖR: Jouni Porio
Text : Jouni Porio
PRODUCENT: Hägge
INSPELNINGSÅR: 2008
FORMAT: mp3 

262
Testade just EQna på ett metal projekt. Måste säga att både 1973 och vibeEQ riktigt riktigt fina pluggar. Rekomenderas varmt.

hägge

263
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 08.11.2008, 09:08:52 »
Alltså Soundcraft Series 2 (1974 - 79) som jag haft i ett par veckor.

Hägge

264
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 08.11.2008, 00:23:15 »
tja, vi ska försöka få "nya" mikserbordet och Telefunken installerat före jul, om de inte blir några tekniska problem.

Hägge

265
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 08.11.2008, 00:16:01 »
En sån här e faktiskt på väg hit till Sjundeåskogarna:
Telefunken M15A 2" 24 spår
Snart kan jag använda datorn enbart till vad den gör bäst, ta emot spampost o kolla på po... nej kontrollrummet :P
Hägge

Oj oj oj!
Verkligt stiligt! När kan man komma o titta på kalaset?
.. så den går inte att använda till po......



h.  johan

Nej, jag har förstått att de måst hållas sterila... :lol: :lol: :lol:


266
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 08.11.2008, 00:07:15 »
En sån här e faktiskt på väg hit till Sjundeåskogarna:



Telefunken M15A 2" 24 spår

Snart kan jag använda datorn enbart till vad den gör bäst, ta emot spampost o kolla på po... nej kontrollrummet :P

Hägge

267
Demolåtar / SV: mahan - WANNA BE THE WORST
« skrivet: 07.11.2008, 23:55:08 »
Jaaha, sånthär håller man på med i grannkommunen...

Riktigt fin vokalprestation och låten e ju hellt OK också. Bra balans, förutom att trummorna ligger lite lågt o saknar ambiens.

Akustiska gitarren låter inte så bra tycker jag. Saknar övertoner och låter lite "banjo", gamla strängar kanske? Snabbare attack på kompressionen, lite grop vid 3-6khz och en nätt boost från 8-10kHz. Exprerimentera med placeringen av mikrofonen.

Trummorna är inte riktigt stilenliga. Jag skulle söka något i stilen Niel Young Harvest Moon, CCR eller Stevie Ray Voughan. FatBackDrums... nu e de lite Dingo Autiotalo (om ni int vet så sök upp de... ;)) tycker jag. Dessutom saknas ambiensena helt så om de finns att höja i din trumVSTi så vore det bra.

Fint jobbat :)

Hägge   

268
Studio, produktion och övrigt / SV: Kör-VSTi?
« skrivet: 07.11.2008, 23:21:35 »
Sen finns det ju herr Cantor...

http://www.virsyn.de/en/E_Products/E_CANTOR/e_cantor.html

Hägge

269
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 07.11.2008, 22:03:15 »


Shure M92E Phono Cartridge... :rolleyes:

270
Studio, produktion och övrigt / SV: UAD Precision Maximizer
« skrivet: 07.11.2008, 08:49:02 »
Precission maximiser har ju en masteringlimiter inbygd. Själv körde jag med L2 som mastringslimiter tidigare men den låter alltid pressad och framförallt så distar den precis hela tiden. Håller int med om att den (L2) inte skulle ändra på ljudet, tycker att den ändrar så fort man lägger på den. Precission maximiser distar mindre, kanske tackvare att den har både psykoakustisk prosessering och limiter.

Var mycket  skeptisk innan jag köpte den men har faktiskt varit skitnöjd. Använder inte L2 just alls mera....

Hägge

271
Studio, produktion och övrigt / SV: Monitorer... svårt..
« skrivet: 27.10.2008, 21:15:22 »
Adam A7 rekomenderas varmt. Testade i en längre tid i egna studion mot Dynaudio bm5 och Genelec 8030. Dynaudion har artificiell boostad bas och saknar i upplösning. Genelec har sin presensboost som man gillar eller sen inte. Jag gillar inte.

Adam A7 + Adam SUB8 är absolut det bästa i sin prisklass.

Ps. körde B2031A tidigare och trots att de faktiskt är riktigt dugliga så e de som natt o dag jämfört med A7...

Hägge

272
Kul tråd.... ;)

Om vi e riktigt ärliga så finns det nog inte en enda inspelning här på forumet som skulle meritera någonform av professur i mixologi eller liknande. Det finns riktigt bra (som tex. Yllets verk, om dock interiktigt i min personliga smak ) och så finns det lite sämre. Men inga riktiga mästerverk såvitt jag vet. Själv skulle jag nog inte delta i någons, inte en min egna  ;), mixskola.

De som jag skulle villa se mera av är att, i still med Yllet, alla skulle dela med sig lite mera gällande hur ni gör när ni mixar. Tips o tricks typ. Kollektivt kan vi mycket och genom att dela med oss lär sig alla garanterat något nytt.

Hägge

273
På bilden syns något som heter "channel patch", antagligen är det phonicianska för insert. Där får du ut signalen från kanalen. Signalen kommer då till ljudkortet efter gainen men före EQ (kan också ligga efter i vissa bord) och fader.

hägge

274
Fan Florian, bara 2 efekter på ett spår, enligt SOS och Future Music så KAN de bara inte låta bra då.... :lol:

Nej men skämt o sido så e de ju entydigt att den tekniska kvaliteten på "radiovänliga" inspelningar har dalat sedan 70-80 talet. Mera dist, mindre dynamik etc etc. Dagens musik görs för mp3 spelare och bra så.  

Gå bara till din lokala HIFI affär eller HIFI mässa och kolla vilka album de använder som referens. Steely Dan, Zappa, Dire Straits, gammal jazz etc. Sällan hittar du något som e inspelat på 2000-talet där och om du hittar de så e de analoga "retro" inspelningar. Slå in radiopop från 2008 i deras bästa anlägning så fattar ni nog VARFÖR den inte används som referens.

Ha de bra :)

Hägge

275
Pröva att banda in basen på två spår (eller använd en kompressor med flera band om du inte har ett delningsfilter). Den ena med allt under 120hz och allt annat på ett annat spår. Lägg rätt mycket kompression på spåret under 120hz men ingen alls eller mycket mild på det andra. Då får du ett stabilt botten men dynamiken blir kvar.

De flesta basister kör med för mycket lågbas med sina subharmonic muddyfier pedaler etc. Se till att de låter tight o bra innan du spelar in. Det här med kraftig kompression och limitering gör visserligen att allt "sitter" när de ingenstans kan gå MEN en av de aldra viktigaste sakerna i all musik sitter i det som ligger mella pianissimo och fortissimo AKA dynamiken. Omodernt jag vet men: låt också basen andas.

Hägge   

276
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 15.10.2008, 14:54:06 »
Tack, har dock redan kört med Soundcraft i ett par åt. SAC2000... :)

Soundcraft rules!

Hägge

När ändå soundcraft är på tapeten...
Är 200B borden nåt att ha?
Jag funderar på att antingen sälja mitt bord (TAC) och vara utan, eller byta till ett mindre skrymmande...

Ja absolut. 200B var ett av de billigare Soundcraft borden i tiden och är tyvärr fylld med OP AMPs. Och de är ett gammalt bord så de lönar sig att gå igenom det o ha kolven o reserv delar till handa.

Om man kollar på nätet så brukar studior gå över till dessa (200 och 400) när de blir trötta på sina Mackie 8bus o dylikt. En garanterad förbättring till de mesta som man får i butiken idag.  Kolla gearslutz, massa snack där om dessa bord så behöver ni inte bara lyssna på mig.

Hägge

277
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 15.10.2008, 14:00:27 »
Tack, har dock redan kört med Soundcraft i ett par åt. SAC2000... :)

Soundcraft rules!

Hägge

278
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 14.10.2008, 21:55:20 »
När man smakat på något gott så villa man ju ha mera ;)

Nej men alvarligt talat så har jag sökt ett diskret bord redan länge men de inte så lätt att hitta dom i en överkommlig prisklass.

Hägge

279
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 14.10.2008, 21:38:35 »
"Nytt" mixerbord. Soundcraft Series II från 1975. Diskret signalkedja (utom EQn), transformers på mikingångarna o en massa annat skoj.



Ursäkta den dåliga bilden, hade bara mobilen tillhanda.

Hägge

280
Studio, produktion och övrigt / SV: Mick: sE2200a
« skrivet: 14.10.2008, 21:32:22 »
Ett steg i rätt riktning för Bono. Han lär ju oftast sjunga i en SM58 i kontrollrummet med monitorerna på fullt.... ;) Lyssna tex. på Vertigo som exempel på detta.

Hägge

Sidor: 1 ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13