Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Hägge@Clonework

Sidor: 1 ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 13
211
Studio, produktion och övrigt / SV: "Riktiga" kompressorer?
« skrivet: 02.03.2009, 22:46:29 »
Obalanserat funkar de me...titta bara på vissa Brittiska studios av rang!  ;)
Kör i vind!!!


Kommer du ihåg hur det såg ut på mitt oscilloskop när du slog på vissa delar av belysningen eller vad det var..?  ;)

Skämt åsido, störmiljön är enormt förändrad på senare år. Till det sämre. Det kommer in så mycket skit så det är viktigt att göra det man kan för att minska på störnivån.

Jodu, dimmerstyrt tyristorskit var det som störde vill jag minnas!  ;)
Ett utav mixerborden som passerat revy här (Tascam M3500) tog in radiovågor till mitt förtret, trots att allt var ballat, försökte med allt möjligt men det berodde tydligen på den oerhört snabba slewraten i opamparna...eller nåt???
Fick tipset om att hönsnät runt kåken/rummet avskärmar bra i såna lägen.


Hade en basförstärkare som lyckades ta in Serbisk militärradio under balkankrigena. Skrämmande burk, Rolls vill jag minnas.

Hägge

212
Studio, produktion och övrigt / SV: "Riktiga" kompressorer?
« skrivet: 02.03.2009, 21:10:18 »
Visst, jag e noga me sånt där och har också kollat och låtit kolla allt flera gånger. På landet med lokalt vattenkraftverk is the shit ;)

Hägge

213
Studio, produktion och övrigt / SV: "Riktiga" kompressorer?
« skrivet: 02.03.2009, 18:17:28 »
En för MC2 va bra, den vill jag gilla. Bristen på balanserade anslutningar är ingen grej i min studio som inte är balanserad i traditionel betydelse av den simpla orsaken att hjärtat, Series IIan från 79 inte är det. Brusfritt trots det....

Hägge

214
Studio, produktion och övrigt / SV: "Riktiga" kompressorer?
« skrivet: 02.03.2009, 12:21:06 »
Jag har använt FMR RNC och det är en nice kompressor.
Har inte provat dom andra men RNCn är riktigt bra.

Ok, tack för svaret. Anser du att den är bara är bra i relation till priset eller att den kan gemföras på samma nivå som dyrare produkter? Månge verkar anse att den faktiskt är bra frånsett priset.

Hägge

215
Studio, produktion och övrigt / SV: Windows Movie Maker
« skrivet: 01.03.2009, 18:43:10 »
Ja vi jobbar ju mycket för TV och kör därför med AVID DV PRO. Inte e de tokdyrt, i samma prisklass som Cubase osv men visserligen dyrt om vill göra en film eller annars bara testa. Vegas är bra premier är bra.... AVID FREE är också bra om de ännu finns.

Hägge

216
Studio, produktion och övrigt / SV: Windows Movie Maker
« skrivet: 01.03.2009, 18:34:15 »
De e en begränsning i mjukvaran. De jätte svårt att sätt in saker mitt i projektet i MOVIEMAKER utan att åstadkomma osynk. Det går men kräver tålamod o planering. AVID (tidigare hanns AVID FREE kanske ännu) eller något annat mer profsigt program rekomenderas.

hägge

217
Studio, produktion och övrigt / SV: "Riktiga" kompressorer?
« skrivet: 28.02.2009, 21:53:09 »
Riktigt intressanta de där och priset verkar ju också intressant. Stort tack, hade själv helt missat dem :)

Hägge

218
Studio, produktion och övrigt / SV: "Riktiga" kompressorer?
« skrivet: 28.02.2009, 19:48:15 »
Nej de inte optos men i prisklassen såverker de ju vara mycket respekterade om kollar gearslutz osv.

Talade med tekniker på SM pro audio och han verkade i alla fall tro på sin produkt. Dvs. det verkar att de påriktigt bryr sig om att göra också en bra produkt och inte bara billig. En version av oc8 är tex. diskret som i sig tyder på att man väljer kvalitet framom bara de billigaste OPamppana på marknaden. Betyder visserligen inte att den låter bra.

Jag har ju 4 kanaler riktigt riktigt bra komppression i Farchild och 1176 anda. Men i min strävan till 100% analogitet så behövs det mera. Testade API 525 och trots att de var riktigt bra så är 1000€ per kanal lite väl saftigt. Mitt ledsnöre i bussiness är att studion ska betala för sig själv.

Begagnade marknaden är rätt död just nu när det gäller kompressorer som jag kunde tänka mig och inte kostar skjortan. Visserligen kollar jag hela tiden om något skulle dyka upp.

Ingen med erfarenhet av prylarna i fråga?

hägge

219
Tyvär så känner jag inte riktigt till prisläget så kanske någon annan? Men alltid när jag får iver och börjar kolla in trummor till studion så faller det på att riktigt bra trummor är riktigt dyra, särskilt symabeler som dessutom är allt annat än eviga. Men visserligen skall man anpassa pris och hur bra det skall vara till  sina egna behov. Men om du vet vad virvelsound du är efter så rekomderar jag närmaste musikaffär och ta örona med. :)

Jag använder olika uppmikningar hela tiden beroende på vad som skall åstadkommas. Men om du skaffar 2st rode nt1or, en dedikerad bastrumsmikrofon och en 57a till virveln så kommer du att ha kul mycket länge. ;)

Små rum kan fungera bra men det blir inget STORT abbey road sound direkt utan bearbetning. ;)

Hägge

220
Det viktigaste är att först definiera vilken typ a sound du är efter. Alla kategorier av modern musik bygger på olika synsätt på hur trummor ska låta. Val av trummor och inspelningsätt kan man göra efter att det är definierat.

Nästa steg är att få trummorna att låta akustiskt så som du önskar dem låta på. Detta nås med att välja rätt trummor, stämma settet och dämpa med kuddar i bastrumman, jesustejp på resten osv. Om du hoppar över dehär och lita på att fix it in the mix så är det ingen point med akustiska trummor. De tar liksom bort de skojiga.

När sättet låter som du vill så mickar du det med en uppsättning som passar just den valda genren. Det finns lika många sätt som producenter: allt från 1 välplaserad kondensator till spotmickar på varje mutter. Men man kan ju börja med en dynamisk tex. 57a på virveln, en dynamisk i (eller utanför) bastrumman och ett stereopar placerad så att du får önskad stereobräd och balans mellan de olika delarna i sättet.

Hägge

221
Studio, produktion och övrigt / SV: "Riktiga" kompressorer?
« skrivet: 28.02.2009, 15:13:12 »
Nja, jag är efter sådär 10 kanaler ok kompression så jag med högtidliga seremonier kan kasta ut datorn från studion och använde den som nätvikt på landet istället.  ;) Gillar dock opto.

FMRs produkter anses ju vara högklassiga men det finns ingen dealer i Finland så testning blir lite krångligt.

Hägge

222
Studio, produktion och övrigt / "Riktiga" kompressorer?
« skrivet: 28.02.2009, 14:55:46 »
Har någon egenhanda erfarenhet om följande budget prylar:

FMR RNC och RNLA

Joemeek MC2

SM Pro AUdio OC8E (8 kanaler class-A optokompressorer för 299€???)

hägge

223
+1 för Perra. Hur ska vi klara oss utan kontroll när vi har kontroll på kontrollrummet. ;)

Hägge


224
Studio, produktion och övrigt / SV: Filter eller komp först
« skrivet: 26.02.2009, 21:28:42 »
Det beror ju också lite på vad du vill nå med kompressionen: traditionel utjämning av dynamikomfånget eller en mer artistisk umpf, snap, crackle eller pop effekt.

hägge

225
Studio, produktion och övrigt / SV: Filter eller komp först
« skrivet: 26.02.2009, 20:34:35 »
Slutresultat blir olika beroende på ordningen. Så som sagt: om de låter bra så e de bra.

Mixar man analogt på ett bord så blir det ofta naturligt att EQ kommer först då insert punkten ofta ligger efter EQ.


Hägge

226
Det mest besynnerliga argumentet för olaglig fildelning är dethär med att om man inte har råd så kan man ta det. Det står också på PP hemsida som ett "argument".
hägge 

Kan du länka till källa för det påståendet? / Mikke

http://www.piratpartiet.se/piratpolitik/kopiering

Piratkopiering och "etik"

Hägge

Det du pekar på är en avhandling från en Daniel Janson, Institutionen för Data- och Systemvetenskap, Stockholms Universitet. Piratpartiet använder den för att forma sin politik.

Piratpartiet uppmanar inte människor att bryta nuvarande lagar utan att man vill ändra på lagarna. / Mikke

Enligt Mikke så hade jag rätt. Piratpartiet använder det för att forma sin politik och publicerar det på sin hemsida för att styrka sin åsikt. Argumentera.

Hägge

227
Det mest besynnerliga argumentet för olaglig fildelning är dethär med att om man inte har råd så kan man ta det. Det står också på PP hemsida som ett "argument".
hägge 

Kan du länka till källa för det påståendet? / Mikke

http://www.piratpartiet.se/piratpolitik/kopiering

Piratkopiering och "etik"

Hägge

228
Tycker inte att "jag bryr mig inte" är ett godtagbart argument för ett kriminelt betende, i allafall om man är myndig. Men det är ditt svar...

Dessutom tycker jag ju synd om dig. Genom olika projekt har jag varit i skolor och berättat om uppphovsrätt och samma tänker jag försöka göra nu som medlem i bildningsnämden här i vår kommun. Men om inte ens vi vuxna och de som berörs ekonomiskt av broblemet kan hålla fingrarna i styr så hur kan vi vänta oss att fjortisarna som Mikke och andra i PP (trots att deras fjortishet ofta är av själslig sort och inte fysisk) ska lära sig. Det handlar ju trots allt om framtiden av en hel industri och en massa konstnärers nöjlighet att leva på sin konst.

Konstnärer som du.

Hägge 

Det är alldeles öppenbart att du är motståndare till allt som har med piratkopiering/fildelning.
Och om det är så, innebär det alltså att du aldrig tar hem nånting som är "Olagligt" ?
mp3, film, musik, böcker ?

Då är du väldigt duktig isåfall, alternativt har obegränsat med pengar..
JAg har heller inga ekonomiska problem men jag förstår folk som inte har råd att köpa på sig grejer .



Nej, jag tar inte ner skyddat material. Jag kollar in artister på itunes och andra lagliga forum och köper de skivor jag vill ha eller har råd med. Jag lever i krets av musiker, skivbolagspersoner, studioägare osv. som alla berörs negativt av olaglig fildelning. Jag och min studio har inte ekonomiska problem själv just nu men alltid finns det prylar eller program soom man ville ha ,em inte har råd till och då måste man bara vänta eller hur?

Det mest besynnerliga argumentet för olaglig fildelning är dethär med att om man inte har råd så kan man ta det. Det står också på PP hemsida som ett "argument".

Men det kan ju inte rimligtvis tillämpas eller godkännas någonannan stans än på nätet. Du kan helt enkelt inte bygga ett system där de som inte har råd med VOLVO så tar den gratis. De är ju helt orimligt. Nätet kan ju inte existera utanför samhällets normer.

hägge 

229
Tycker inte att "jag bryr mig inte" är ett godtagbart argument för ett kriminelt betende, i allafall om man är myndig. Men det är ditt svar...

Dessutom tycker jag ju synd om dig. Genom olika projekt har jag varit i skolor och berättat om uppphovsrätt och samma tänker jag försöka göra nu som medlem i bildningsnämden här i vår kommun. Men om inte ens vi vuxna och de som berörs ekonomiskt av broblemet kan hålla fingrarna i styr så hur kan vi vänta oss att fjortisarna som Mikke och andra i PP (trots att deras fjortishet ofta är av själslig sort och inte fysisk) ska lära sig. Det handlar ju trots allt om framtiden av en hel industri och en massa konstnärers nöjlighet att leva på sin konst.

Konstnärer som du.

Hägge 

230
Givetvis tar du ner den, du som lever också på andra ändan av penningströmmen.....???? Hur resonerar du då?

Men du köper väl dina riktiga synthar eller hur? Du springer inte ut me dem under armen? Du har också kanske köpt eller hyrt ditt studioutrymme, inte bara tagit det i din besikting?

Kan Du svara mig då (trots att du inte kör med mjukvaro synthar längre för att de inte låter lika bra som riktiga):

Varför har Virus, Clavia, Roland osv. rätt få betalt för sina produkter men inte NATIVE INSTRUMENTS, WAVES och PROÅELLERHEADS. Ett kort svar räcker.... Båda har en ide, anstälda, produktutväckling, internationella distributörer osvosvosv...

Hägge

231
Börjar bara med att säga att jag stöder laglig nerladning till 100% och använder det dagligen. Inte till musik dock, är oekologisk o köper vinyl (och CDeen om tvunget).

Men Perra. Trots att jag respekterar dig som producent och låtskrivare så har jag ingen respekt för det du just skrivit.

DU vill (förhoppningsvis) ha betalt för din musik men ingen har rätt till ett öre av dina pengar eller hur? Moral är ingen åldersgrej, dels finns den inbygd o dels lär vi oss det från andra.

Om alla gjorde som du så skulle vi inte ha WAVES, PROPELLERHEADS, NATIVE INSTRUMENTS och inte heller DIG (som profsig producent) OCH DINA LÅTAR. Lyckligtvis så gör endel också rätt. 70% av priset i en mjukvara är skydd mot piratism....

Tycker du verkligen att en mjuvarosynthtilkverkare har mindre rätt att få betalt för sin produkt än CLEAS och ADAM AUDIO? Bara för att deras produkt råkar vara en mjukvara.....  :(

Hägge

232
Det finns skilda RIAA förstärkare att köpa på din närmaste HIFI affär från 20€ uppåt.

hägge


233
Hur låter månne versionen 422? Den verkar gå för en billig peng.

Har någon annan några tips?

Hägge

234
Hej,

Jag har redan länge varit sugen på att komplettera studio med ett riktigt stereo EQ. Närmast behöver jag den när jag gör snabba draftmasters till mina kunder. Ofta mastras de sedan i en dedikerad mastringsstudio men man vill ju att bandet får en så god bild av mixen som möjligt redan vid första lysningen i bilen påväg hem från studion. Har testat sågott som alla mjukvaru EQn men det finns ingentingen som kommer nära de dedikerade burkarna från tex. ADT-AUDIO som de "riktiga" mastringsnissarna använder.

Trots att de skulle vara roligt med något som Manley massive passive, ADT-AUDIO V700 eller dylikt så bägransar jag mig till produkter där vid 1000€. Studion ska betala sig själv är mitt ledsnöre.

Kollade in två produkter som jag nu testat: Arsenal Audios R24 (API) och TLAudios 5013.

Först måste jag säga hur befriande det är att jobba med riktiga burkar, de låter bättra redan bara för att man inte måste pula med musen hela tiden eller stirra på skärmen.

Båda burkarna går att köras rätt hårt så man kommer till mer loudnesss med mindre kompression och limitering vilket leder till hörbart lägre dist och en klart mer dynamisk master. Detta i alla fall jämfört med Waves linear phase som jag också kollat in tidigare. Båda har fyra band medan R24 saknar ett inställbart "Q" värde. TLAudion har rör före och efter EQ sektionen men något riktigt rör EQ är det inte frågan om.

Jag kom fram till att R24ran låter mycket rundare, mer retro, och färgar också rätt mycket men på ett trevligt sätt. Kan tänka mig att den fungerar på enskilda intrument men som mastring EQ fungerar den inte riktigt, också pga bristen ställbart Q.

TLAudio ville jag inte gilla främst för att de använder beskrivningen tube de ena och tube de andra utan att de i verkligheten är det. Men jag måste medge att för denna typens mastring så verkar den riktigt prima. Diskanten låter behaglig och "dyr" medan man snabbt kan komma in o ta bort lite mellanregister o boosta presens. Gillar den och måste säkert köpa den.

I båda fallen blev mastern med ett "riktigt" EQ dynamiskare, klarare, snabbare färdig och framförallt mindre distad trots att de låter lika högt som mjukavaru mastern.

Kan någon anna rekomendera något EQ i samma prisklass som jag kunde kolla in innan jag slår till?

hägge 

PS. Kolla in firman ADT-AUDIO http://www.adt-audio.de/ och deras TOOLMOD serie. Jag ska ta o testa deras billigare mastrings EQ som också ligger där vid 1000€.

235
Tja, vet int hur era svenska fönster ser ut men här är glasen upphängdan bättre än i de flesta "gör det själv" studiofönster och relativt bastanta. Ringer inte ett dugg i daglig användning i kommersiellstudio sedan 2005.

Massa, styvt och luftätt= isolering.

Två paralella ytor, trots att de inte är i beröring, kan börja resonera och därmed förmedla ljud om det finns ett medium mellan dem, dvs. luft. I traditionella studiofönster blir ytorna ofta  på lämligt avstånd för att förmedla bastoner. Har råkat på ett antal studion med detta problem. Riktigt dyra studiofönster löser detta med vakum mellan glasen men en vinkel mella glasen bryter symmetrin så att ingen enkel resonans kan bildas.
 
Hägge

236
Svarar int direkt på frågan. Men ett tips som jag fick av min akustikplanerare, och som jag varit jätte nöjd med, var att använda ett standard, 3 dubbelt, fönster. Isolerar garanterat lika bra, mycket enklare att montera när den har karmen med och dessutom mycket billigare om man fyndar.

Hägge

237
Studio, produktion och övrigt / SV: Nivåer i bord och ljudkort.
« skrivet: 30.01.2009, 15:18:01 »
dbfs är inte en mätbar enhet och kan inte omarbetas till dbu utan varierar från konverter till konverter beroende på design. Dvs. max vad just denhär konvertar tål. Clip ledarna på ljudkorten brukar reagera, helt riktigt, på -6 - -4dbfs.

Hägge

238
Studio, produktion och övrigt / SV: Nivåer i bord och ljudkort.
« skrivet: 30.01.2009, 13:50:04 »
NU kanske jag fattar ;) Trust your ears heter det, om du inte hör digital eller analog dist så är allt frid o fröjd. Som jag fattar de nu så kör du sedan enskilda kanaler tillbaka till mixern för analog summering eller hur? Då e problemet inte summeringe i Cubase. Men sänk nivån i Cubase för att vara på säkrasidan. Att banda in 10 eller 20 db under så verkar rätt mycket... 

De handlar ju då bara om kalibreringen på mätarna. På ljudkort så brukar man ha 4-6dB headroom efter att CLIP ledden lyser på kortet innan man når digital dist. Detta iallafall på Digidesign konvertrar och antagligen på andra också. Analoga grejer så kan man kalibrera mätarna helt hur man vill men jag har för mig att 2 standarder är vanligast. Altså metarn 0 vid -10 eller +4dB.

Själv jag just kalibrerat både mitt "nya" Soundcraft bord samt 16spårs rullbandare till 0 vid +4dB vilket rekomenderas i bådas manualer.

Av intresse: Vilket Soundcraft bord har du? Kollade er hemsida och där hade ni mx8000 på bild....  såg riktigt trevligt ut.

ps. En resa till Sverige kostar inte hemskt många tior (hundringar i sek).... skicka pm om du är intresserad. Du kan kolla bilder på min soundcraft här på forumet: bilder på din studio heter tråden.

Hägge 




239
Studio, produktion och övrigt / SV: Nivåer i bord och ljudkort.
« skrivet: 30.01.2009, 11:48:28 »
Men om vi antar att du kör till ljudkortet din +9dB signal via directoutten på kanalen så kör du defakto en signal som är +9dB till omvandlaren (förutsatt att bordets VU metare är kalibrerade 0=0). Sen kan det också vara så att 0dB på din mixer betyder att utgångssignalen är +4dB och då betyder +9dB att du kör +13dB. I varje fall så är det att överstyra bordet om du kör över 0 nivån den är kalibrerad till oberoende om man hör det eller int.

Det att de distar i utgångarna kan ha o göra med att du kör signalen förhårt till baka till bordet eller att sumningen i programvaran inte klarar av det.

Jag tror att orsaken i varje fall är en för het inspelningninå. Jag menar, när du säger att du lysnar på ingången så lyssnar du då defakto på bara bordet före konvertern eller lyssnar du på signalen efter konvertern? Om du lyssnar på bordet så märker du ju disten först vid uppspelning eller hur? 

Jag skulle nog gärna kunna tra en liten båttur över..... ;)

hägge

240
Studio, produktion och övrigt / SV: Nivåer i bord och ljudkort.
« skrivet: 30.01.2009, 10:27:45 »
Sänk nivån på ingångarna på ditt ljudkort i motsvarande grad som överstyr bordet (eller upgradera till analog bandare). Mitt soundcraft bord går på rött först vid +15dB och klarar av betydligt mer så +9 ska antagligen gå bra.

Hägge

241
Studio, produktion och övrigt / SV: Bilder på din studio
« skrivet: 26.01.2009, 08:51:09 »
Tack tack, mysigt strävar jag till.

Enligt killen som jag köpte bordet så skulle inga kondensatorer vara utbytta men när jag fick ut modulerna så märkte jag att endel visst var utbytta. Nu borde jag bara få NÄR opertationen är gjord. Men vi kör nu med de 16 första kanalerna som de är medan vi undersöker vad som e bytt o varför.

Hägge

242
Studio, produktion och övrigt / SV: Bilder på din studio
« skrivet: 25.01.2009, 19:32:12 »
Kör just nu hårt på med min fjärde lampa... ;) Clas ohlson säljer kompletta paket gällande det elektriska och skärmar får man tex fråm IKEA.

Hägge

243
Studio, produktion och övrigt / SV: Bilder på din studio
« skrivet: 24.01.2009, 17:26:28 »
Har byggt om lite i studion och installerat ett par nya apparater. Här kommer lite bilder:


Soundcraft Series II med åtta kanaler utdragna för recaping.


Tascam ATR60-16 som jag hämtade från Camelot Studios.

Hägge

244
Konverteraren är säkert bra men måste korrigera ett och annat.

PT har inget internt eller nativt filformat. Tidigare jobbade PT system som default med SDII (pga att SDII kan innehålla metadata) men har de tagit avstånd från redan flera verioner tillbaka. Orsaken är att PTs nya elastic audio engine inte stöder SDII, endats WAV och AIFF. Nuförtiden är alla PT projekt som default AIFF eller WAV så problemet kommer att lösa sig i och med att studion uppdaterar. Men så länge det finns legacy produkter i studion så är konvertern bra o ha.

Hägge

245
Vill inte låta negativ men de e väll inte riktigt automatisk om man måste lägga in en plugg på varje kanal manuelt?

Hägge

Sidor: 1 ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 13