Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Håkan Nilsson

Sidor: 1 ... 48 49 50 51 52
1786
Studio, produktion och övrigt / SV: Inspelning via mini disc
« skrivet: 01.04.2009, 01:26:35 »
Limitknappen i limitläge kan nog ge ett platt och pumpande ljud. Undvik det.
Du kanske i förväg kan koppla in en cd till mixern och spela upp en skiva ganska högt och spela in den på minidiscen. Har du leddar som blinkar hur högt mastern spelar?
Kan du spela in cdn till minidiscen så med bra ljud, bör det funka med även bandet, om inte leddarna blinkar högre.
Se upp med att ratta för mycket eq på mixern också, på tex bas o baskagge. Då kanske du får gott fläsk i lokalen men på inspelningen blir det inte bra alls, det blir bara mummel av bas och kagge då.

1787
Har kollat kontrabasinspelning på utrikes sida:
http://www.gearslutz.com/board/remote-possibilities-acoustic-music-location-recording/23445-upright-bass-recording-technics.html
Mång olika åsikter, men flertalet varnar för DI (line)använd aldrig piezo eller annan line till inspelning, och F-hålet är en basport man noga ska passa sig att närmicka.
Många sätter fast en mick på stallet med gummisnoddar tex en 8-kopplad konding som tar dels strängljudet och dels träljudet. En konding strax framför stallet, eller en bit ovan f-hålet går också bra. Just nu känns det som att två mickar/kanaler skulle vara bättre än en mick plus line. Man skulle behöva en halv dags provinspelning av bara kontran, och då med trummorna i full fart bredvid. Hmmm... Jag måste nog micka ganska nära, annars får jag mer trummor än kontra i micken. Medhörning till sång och piano lär ju förekomma också. Kanske line är bra ändå, hmmm, hmm, mummel mm....
Tänk om basisten flyttar sig mitt i låtarna?

1788
Jag har också samma tankar. jag vill mixa från portan till 2-spårs rulle och sen tillbaka för att bränna i portan, ev kör jag genom en Behringer Ultradyne masterburk jag har, antingen på väg till rullen, eller mellan rullen och portan.
Och drömmen är att hitta en Studer B67 för 2, 3000 kr.
Men en fattigmans Revox A77, hur mycket sabbar den ljudet? Jag inbillar mig att den gör diskanten varmare, speciellt cymbalerna kan man ha lite starkt mixade utan att det skär i öronen.

1789
Jag har också tänkt på det, att ta bara en NT2-A ovan trummorna som står th på scenen och panorera dem th, min andra NT2-A på pianot som står till vänster och även panoreras tv. Basisten och sångerskan står i mitten och panoreras där också.
Även om jag använder två mickar/kanaler till både basen och trummorna (kaggemick), så kan jag sätta upp ett X/Y-par framför scenen med samma panoreringsbild som i scenmickarna.
Man kan ju vara ganska måttlig med ur långt ut åt sidorna man panorerar scenens piano och trummickar. X/Y mickarna ger nog en fin bredd ändå. Dessa kan jag sätta högt på ett alustativ till PA-toppar, för att komma över folk som "skymmer ljudet.
Måste få tag på både basist och pianist i morron.

1790
Har ganska nyligen skaffat min 24-kanal Tascam 2488 MKll plus mickar. Att jag valde porta istf dator och Cubase beror dels på att jag är datadyslektiker, plus att jag vill ha en portabel anläggning lämplig till liveinspelning av mindre band. Jag har gjort en cd redan med polarnas raggarrocksband. Men jag har haft en dröm att spela in enbart akustiskt, helst piano, kontrabas och trummor live.
Har spelat blues osv hela livet annars, är 53 bast nu.
Vid slasande på stan idag såg jag på affisher att jazzsångerskan Lena Jansson från Sandviken ska uppträda på Söderhamns jazzklubb söndg 5 april, med just min drömsättning bakom ryggen, bestående av Daniel Nolgård; piano, Peter Frykholm; kontrabas och John Brodin trummor. Jag satte genast igång ett litet detektivarbete och fick tag i jazzklubbsordföranden, trummisen och även sångerskan själv. Hon blev väldigt glad, de hade inte spelat in nåt sen 1998. De hade ju kunnat säga nej också, men de ville gärna bli inspelade.
Så nu är jag inte lite uppskruvad inför inspelningen! Jag kan spela in åtta kanaler samtidigt, och trummisen hade goda erfarenheter av att spela in med bara två oh plus kaggemick så sätter jag två på pianot och en på sångerskan kan jag använda hela två spår till kontran. Han spelar genom en liten combo, kanske den har en line out som jag kan ta hans stallmicksljud(?) från, plus en mick framför basen. Sångerskan hade inga problem med att sjunga i två hoptejpade mickar, en till PA, en till inspelning.
Lite funderingar om panorering dyker upp. Jag vill ju köra trummor och piano i stereo, men kanske de vill ha en stereobildmed pianot till vänster och trummorna till höger, som de är uppställda på scen? Jag ska förstås diskutera med dem men om någon har åsikter inom jazz är jag idel öra. (läsöga)

Har ni lite åsikter om mickval vore det kul. De mickar jag har är:
2 st Röde NT2-A (OH?)
1 st EV N/D 686 (kagge?)
3 st Line Audio CM3 (2 på piano?)
2 st SM57
1 st Beta58 (sång?)
1 st AKG D112 (kontra+line?)
1 st AKG C1000S
1 st ADK 51typelll
1 st Sennheiser E906
Har även en stereomickpreamp ART DPSll.
Och en stereokompressor RANE DC24, den tycker jag är helt underbar, jag kan använda den vid bouncing efteråt.
Reverb/delay är ett TC M300, gillar det också. Låter kanonbra, speciellt jmf med portans fula reverb.
Om jag vill koppla tex fem trummickar till ett stereospår kan jag använda min lilla livemixer en Soundcraft Spirit E12.

Det jag funderar mest på är vad som är bäst att köra på kontran. En kanal hoppas jag kunna ta som line från hans stallmick, sen ett till spår med riktig mick. I häftet som följde med AKG D112 visas bilder på hur de mickar både kagge, tuba och kontra bla. Skulle jag ta en av de stora Rödemickarna får jag bara en sån till trummorna. En liten idé jag haft är att sätta fast en mick med hjälp av en trumsargshållare. På hållaren kan jag sätta antingen D112an eller en CM3 lillkonding. Svåra men roliga val...
Shit vad kul, nu är jag igång som bara den. :P :lol: B) :D

1791
Nä det är nog typ fruktat svårt... Och neutral röst, det har inte jag alls. Lika bra och rostig som Bob Dylan sa en som är Dylanfanatiker. Lite grann åt Lennart Jäkhel kanske jag låter.
Biblioteksmannen trodde det enda var att försöka direkt med förlagen... Nu har jag ju gjort tre noveller, men de får jag inte lägga ut pga copyrigth...
Förslag på halvrolig novell jag kan läsa in och lägga ut här så ni får kommentera både läsning och ljud: Pannkakstårtan med Pettson och Findus läste jag visst bra när dottern var i den åldern för 15 år sen. Jag ser ut som Pettson också så det vore kanske bra att börja med. Eller nån annan barnbok. Otto och flugskräcken är en mina favoriter. B)

1792
Dom får man nästan gratis nu. Man kan nog byta mot en platta folköl från Lidl.

1793
Bra idé. Jag är lite kompis med vår bibliotetsboss, han vet nog det mesta inom branschen.
Undra hur pass mäktigt det är att läsa in en roman? Det jag provade var typ ett A4-ark text. Jag kanske skulle läsa in bibeln, så fick jag nog för mina synder.

1794
Idiotsvar förstås.

1795
Jag har precis testat att läsa in tre noveller. Det var en underlig grej att göra, tyckte jag först. Att höra sig själv läsa så där är en liknande chock som att höra sig själv sjunga första gången. Fast mycket värre i mitt fall.
Hursomhelst, några pålitliga vänner som lyssnade ansåg att det var ruskigt bra gjort.
Var hittar man företag som behöver inläsare med rostig melankolisk norrländsk röst? Jag är arbetslös och typ desperat. Googlade men hittade bara de som har de färdiga talböckerna, bibliotek osv.

1796
Studio, produktion och övrigt / SV: Ultramizer
« skrivet: 31.03.2009, 12:00:00 »
Skaffa en musikdator och så kör du Izotope Ozone 4 Nilsson.  :wub:
Bättre att du mastrar åt mig.

1797
Studio, produktion och övrigt / SV: Ultramizer
« skrivet: 31.03.2009, 10:30:27 »
Tack för tipset, men jag gör nästan bara en sak med datorer, jag hatar dem. Musik är roligt, att den till 90% skulle bestå av nåt jag avskyr, det finns inte för mig.

OK, det låter välmotiverat. Men då skulle jag nog inte heller titta på billigt digidigi, utan försöka bygga en analogkedja eller kvalitativ digitalkedja. Outboard på riktigt.

Två alternativ. Titta på en kombination av Aphex Compellor och Dominator, du kan säkert landa en bra deal på ebay så småningom bara världen går i konkurs. Men åtminstone 500€ får du lägga ut. Andra alternativet. TC Triple-C, stereoversion.
Jag har en bekant som har en hel del såna här grejor, både datorprogram och utombordare. Finns det en burk som heter TC Finalizer? Jag får låta honom göra det sista om jag skulle få till nåt som är riktigt bra så långt.

1798
Studio, produktion och övrigt / SV: Ultramizer
« skrivet: 30.03.2009, 20:48:09 »
Antagligen gör du samma saker med gratis eller semi-gratis VST:er enklare. I livebruk har den säkert sin plats.
Tack för tipset, men jag gör nästan bara en sak med datorer, jag hatar dem. Musik är roligt, att den till 90% skulle bestå av nåt jag avskyr, det finns inte för mig.
Jag är en outboard man. Pluggar och  sånt får andra leka med.
Jag har nyss fått reda på en ny metod att mastra, man tar två 50-watts Marshall av den riktiga modellen utan mastervolym och kör en kanal genom varje topp, de ska stå på en volym av ungf 8,5 och fullt på de andra rattarna. Då kan man närma sig ett äkta ljud.

1799
Studio, produktion och övrigt / SV: Ultramizer
« skrivet: 30.03.2009, 19:05:04 »
Är det nån som har nåt vettigt att säga om en Ultramizer?
Ja den är väldigt billig!  :rolleyes:
Så du följde med mig hit... Det var väl sött. :wub:

1800
Medlemmar / SV: Håkan Nilsson
« skrivet: 30.03.2009, 18:59:13 »
Kunnig och kunnig... Jag går mest på känsla, darr och besatthet!  B)

1801
Färdiga produktioner / SV: tsmalmbe - Fighter Jets
« skrivet: 30.03.2009, 12:32:34 »
Jag blev rädd och stängde av. :huh: Så nog grep det tag i mig rejält! Det brukar inget utom de riktigt gamla och döda negergubbarna göra.

1802
Vad har du för stormembranare? En ångdriven?

1803
Studio, produktion och övrigt / SV: "Riktiga" kompressorer?
« skrivet: 30.03.2009, 08:57:17 »
Den här kanske, rördrift
http://www.blocket.se/vi/20843864.htm?ca=5_s

1804
Studio, produktion och övrigt / SV: "Riktiga" kompressorer?
« skrivet: 30.03.2009, 08:53:27 »
Jag har en RANE DC24 stereokompressor som jag tycker är nöjävligt bra och lättjobbad, attacktiderna är automatiska, hur nu det går till. Leta på E-bay eller nånstans.

1805
Studio, produktion och övrigt / Ultramizer
« skrivet: 30.03.2009, 08:47:13 »
Jag har en halvgammal Behringer Ultradyne burk. Det är en sorts mastringsburk, den användes förr på radiostationer vet jag för att mastra med.
Använder man den måttfullt förhöjer den ljudet rejält, drar man på mycket blir det rena katastrofen.
En av effekterna i den är en sorts sexbands kompressor, jag tror den kallas ultramizer. Det finns färdiga program att köra en låt igenom för analys, sen komprimerar och mastrar den efter vad den kommer ihåg av hela låten. Man kan även själv ändra på alla inställningar. På ultramizern finns det två grejer att skruva på %, där brukar jag ta 50 % ibland, och db, där brukar jag köra på 7, eller mindre. Har dålig koll på den här, manualen har försvunnit för mig för länge sen, jag har för mig att den inte var bra heller.
Är det nån som har nåt vettigt att säga om en Ultramizer?

1806
Medlemmar / Håkan Nilsson
« skrivet: 30.03.2009, 08:28:42 »
Tjo.
Vad ska man skriva? Jag har spelat rätt så länge. Har nu skaffat lite inspelningsgrejer. Det jag är intresserad av är inspelningar gjorda av musiker som spelar tillsammans, jag kan spela in 8 spår samtidigt, så tekniker med få mickar är intressant.
Jag har i många år gjort egna backtrax med vanliga instrument, suttit i dagar och nätter med samma låt och petat, nu är jag tvärless på det, jag vill spela med levande människor. Jag har märkt att när jag spelar till mina backtrax kan jag inte spela en tiondel så bra som när jag spelar med polarna. Vad det beror på vet jag inte riktigt. B)

Jag drog igång ett band, GUITAR 66 1978, vi spelar än.

1807
Jag har en samlingscd med Gunnar Wiklund, det följer med ett fint häfte med flera bilder från när han står i studion och sjunger vid en stor mick. Inget puffskydd. Fan vad bra sångljud de fick till förr, helt ruggigt smooth eller vad det kallas. Jag tycker Gunnar Wiklund bitvis är lika bra som Black Sabbath. Eller bättre. Nu går solen upp samtidigt som jag såg en bild på George Harrison.

1808
Tack ska ni ha alla. Ska försöka fatta det där med covers och server. Jag är datadyslektiker och fattar aldrig nånting... Det här är väl skitgamla låtar som ingen har rättigheter till längre.

1809
Färdiga produktioner / SV: Dynamite Bluesband - Talk to my baby
« skrivet: 30.03.2009, 01:17:12 »
verkligen! Men fanken så svårt för alla oss nerdar som sitter i nån liten sketen hemstudio och pillar :D
Jag har ganska nyss skaffat en Tacam 2488mkll portastudio och ett gäng fina mickar, och med den ska jag göra bättre inspelningar än den här hade jag tänkt. Jag har redan spelat in ett annat gäng för att lära mig lite. Blev hyfsat för att vara första försöket.

1810
Färdiga produktioner / SV: Dynamite Bluesband - Talk to my baby
« skrivet: 30.03.2009, 01:13:00 »
Oj vad många som redan tyckt. Jag har varit medlem ett tag men inte skrivit nåt förrän i dag.
Trummorna är avgjort för svag på cdn, det är lite bättre på den här låten, då hade jag redan bråkat med teknikern i sex tidigare låtar. Jag tycker många ljudtekniker är fördjävliga att ha att göra med, de sabbar medvetet det man vill göra. På inspelningar i studio höjer de gitarren enormt och tar bort trummorna. Och det egendomliga är att om samma tekniker mixar live PA-ljud, mutar de gitarren och drar på trummorna nåt helt sanslöst.

Att sjunga på amerikanska ligger inte för mig, jag tycker det är löjligt att låtsas att man kommer från USA. Vad ska man välja, Texas eller Chicagodialekt? På nåt vis är det enda alla (nästan alla) är intresserade av är ifall man kan härma någon. Inom bluesen är det samma coverbands/dansbandsmentalitet som i TV4 småstjärnorna. Kör du en egen stil, egna låtar blir folk skitless. Nu överdriver jag förstås men inte helt, det finns ju tusen historier att dra:
Jag har oftast spelat i trio med mitt huvudband GUITAR 66, bas gitarr och trummor. När vi riggat våra små stärkare en gång kommer en lirare fram och säger:
"Tjena, fan härligt fan, grabbar, Deep Purple grabbar!"
"Deep Purple?"
"Ja, fan vad läckert, Deep Purple!"
"Tror du att vi tre är Deep Purple?"
"Nä fan, men ni lirar väl Deep Purple?"
"Är det en låt"
"Nä va fan, Deep Purple vet du väl vad det är, Smooooke on de våååter"
"Jaha, du tror alltså att jag är Deep Purple? Utan Orgel? Och fast jag pratar svenska?"

osv...
Hehe. B)

1811
Studio, produktion och övrigt / SV: tänkvärda musik utryck
« skrivet: 29.03.2009, 23:05:37 »
Måste ni ha trummor med? Gästerna blir störda.

1812
Färdiga produktioner / SV: Guran och Harmonica Micke - Cold hearts
« skrivet: 29.03.2009, 22:58:13 »
Denna hade jag inte hört. Cool låt!

Gillar detta som fan. Schyst lirat guran och dundersång HM. Hör dock att det är en svensk som sjunger på vissa ord
:)
Då undrar jag lite grann som jag ofta gör; är det bättre att härma någon av de amerikanska dialekter som finns? Ska man nån gång en gång för alla bestämma sig om man ska försöka låtsas att man är från Tezas eller Chicago?
Jag tycker det är urlöjligt som många svenska bluessångare gör, de försöker härma nån dialekt nån hade i USA på 50-talet.
Det blir samma grej som inom dansbandsvärlden förr, alla skulle ha långa skjortsnibbar och sjunga samma låtar likadant. Ett wailande likadant som coverbanden kör med.
Eller snudd på som småflickor som mimar till Abba med hopprepsmikrofoner och säge att de är Abba.
Att leka att man är neger från 40-talets Chucago tycker jag inte passar inom blues. Tillgjort falskt löjeväckande. Bättre att sjunga med sin egen röst. Sen får dialekten bli vad den nu blir.
Att ingen sa åt Bob Marley att lägga av, hans engelska var ju helt kass, lät inte ens Texas. :blink:

1813
Färdiga produktioner / SV: Dynamite Bluesband "Talk to my baby"
« skrivet: 29.03.2009, 22:31:35 »
Kommentera gärna ljudet. Jag gillar inte trummorna som ligger för svagt/för långt borta och är platta när de hörs lite. Jag bråkade typ hela mixen med ljudkillen att trummorna inte hördes, men det gav han fan i. Det var ingen rolig inspelning på så sätt, konstigt att vi klarade av att spela överhuvud taget.

1814
Färdiga produktioner / Dynamite Bluesband - Talk to my baby
« skrivet: 29.03.2009, 22:25:09 »
LÅTNAMN:
ARTIST/GRUPP:
GENRE:
LÅTLÄNGD:
KOMPOSITÖR:
PRODUCENT:
EV. MEDVERKANDE:
INSPELNINGSÅR:
FORMAT: mp3
OMSLAG: http://www.kontrollrummet.com/forum/Themes/Musiconica/images/logo.jpg

Det här spelade vi in i Bildastudion i Söderhamn juni 2006, tekniker var PO Larsson. Han har egen studio (POL-studion) med Studer 24-kanals rulle, men här skedde allt digitalt.
Vi gjorde tio låtar live. Det enda pålägget var musnpelssolot jag gjorde på just den här låten. Mickuppsättning osv kommer jag inte ihåg alls, jag tror att jag sjöng genom min egen Beta58. Munspelet blåste jag genom en SM57 kopplad till min gitarrstärkare som är en 40 watts rör Fender Hot Rod combo med en enkel tolva.

Hasse Spennare, han spelar Gibson Les Paul, (vilken kommer jag inte heller i håg, han har stora berg av alla Gibsongitarrer) genom en Mesa Boggie topp och en tvåtolv Marshallåda. Hans gitarr är panorerad lite åt höger i ljudbilden.

Roger Jonsson, trummar på 60-tals Gretch

Per Lippe Dynamite Lindström, spelar Fender jazz bas, American Standard tror jag det är. Han har en bandlös Fende också numera..

Håkan Nilsson, jag spelar Fender American Standard telecaster, ombyggd till tre mickar av Paul Guy i Stockholm, genom en Fender Hot Rod combo. Min gitarr ligger lite till vänster i ljudbilden.

1815
LÅTNAMN:
ARTIST/GRUPP:
GENRE:
LÅTLÄNGD:
KOMPOSITÖR:
PRODUCENT:
EV. MEDVERKANDE:
INSPELNINGSÅR:
FORMAT: mp3
OMSLAG: http://www.kontrollrummet.com/forum/Themes/Musiconica/images/logo.jpg

Inspelat 2006 i Bilda-studion i Söderhamn.

1816
Tjena fan.
Skriver mest för att kolla om jag lyckas posta. Fin låt, bra sång som 17... Jag tyckte jag hörde nåt vasst i diskanten på sången? B)

Sidor: 1 ... 48 49 50 51 52