Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Elof

Sidor: 1 2 3 4 5 ... 12
1
Studio, produktion och övrigt / SV: Den mystiske Violiner
« skrivet: 30.06.2011, 10:15:51 »
Om ni vet vad han heter på riktigt så är det ju lätt att kolla hur det ligger till.

Jag tror att alla har Violiners nummer och mail, och vet vad han heter.
Jag har även träffat honom, han levererade personligen det han hade byggt åt mig vilket gjorde allting väldigt seriöst och trovärdigt.
Han skulle även bygga en till grej, LA3A klonen, som aldrig har kommit fram. Har dock en bild på enheten och den var väldigt nära klar.
Skickade sedan en av 1176orna på reparation till honom, sedan tystnade det. Jag har en burk kvar, den släpper jag aldrig eftersom den är mer användbar och låter i mina öron bättre än både UAs reissue 1176 och de gamla originalversioner jag har prövat. Det är synd att en kille med sånna skills bara ska försvinna...

2
Studio, produktion och övrigt / SV: Den mystiske Violiner
« skrivet: 26.06.2011, 14:45:07 »
Hej Elof, jag har själv sökt nå honom ett flertal gånger sedan i vintras men utan minsta framgång vare sig på mail eller de olika nummer jag har, undrar nästan om något allvarligt inträffat för detta är inte likt honom enl. min erfarenhet och så som jag känner honom...har du sökt hans sambo på samma adress månne för besked???

Har du några kontaktuppgifter utöver telefonnummer till Violiner?
Jag har ringt både hem och mobil, om du har något mer så får du hemskt gärna skicka ett PM.
Ingen som har lyckats få tag på denne inom det senaste året?

3
Studio, produktion och övrigt / Den mystiske Violiner
« skrivet: 16.06.2011, 15:47:00 »
Jag tänkte ta detta till en officiell nivå och fråga om någon har hört någonting om, eller från medlemmen Violiner på ett långt tag?

Denne mystiske man (som jag inte tänker nämna vid namn) har tagit sig an en hel massa jobb både från privatpersoner och musikaffär och sedan mer eller mindre totalt försvunnit. För mig personligen gäller det femsiffriga belopp.

Är det någon som vet någonting?

Annars, om någon råkar komma över antingen en silverface 1176 klon med helsvarta attack och releasepottar, eller en blackface LA-3A klon (full rackvidd, inte halvrack som originalet) som det står "sound of sweden" på (står inte på 1176an), kontakta mig här på KR eller elofloelv@hotmail.com.

Jag hoppas att det är fler som är intresserade av att lösa det här mysteriet.

MVH

Elof

4
Studio, produktion och övrigt / SV: köper mikfrofon
« skrivet: 27.09.2010, 20:44:46 »
Glöm inte bort U89, öppnare och mer allround än U87. Jag spelar just nu in 3 album med U89, kill- och tjejröster. Då hade jag även kunnat välja att använda bland annat Manley Ref C. Kolla upp den om du har möjlighet, de görs även nya.

5
Jag har fått fina resultat med bland annat u87, u89, u47 fet (lite svårare att hitta), c414 (kan man till och med ha i hålet), lawsons l47 fet och rör, line audio sm3, även cm3 om man vill ha mer skinn och inte så mycket extra botten. Det finns många mickar som kompletterar bra, ljudtrycket är inget problem för de flesta.

6
Vad ska du ha micken till?Det finns mickar för 3000:kr som gör jobbet.
Jag her skälv 2 gammla rör Neumann som låter svin bra men i dag kostar dom för mycket...
Den är tänkt att användas för sång och akustisk gitarr. Nu har jag en Röde NT2A, men vet inte om det är värt pengarna att byta till en TLM102 eller 103.
För inspelning av akustisk gitarr verkar väl annars AKG414 vara bland det bästa, men det är väl ingen bra sångmick...?
Helst ska det vara en mick som är riktigt bra för båda ändamålen. Är nog inte beredd att lägga ut för 2 mickar.

Varför skulle 414 inte vara bra till sång?
Det är en mångsidig mick som funkar bra på massor av saker.
Betydligt mer mångsidig än 103an som bara har en riktningskaraktäristik och är utan pad och basfilter.
Det finns ingen mick som är helt fantastisk på akustisk gitarr, som skulle vara rent av dålig på sång, utom möjligen en mick som sitter fastmonterad inuti gitarren :)

7
Studio, produktion och övrigt / SV: Trumtriggning
« skrivet: 22.04.2010, 14:55:10 »
Tjena! Jag är helt ny i världen av triggade trummor och har bara spelat på och spelat in akutiska trummor innan. Har några dumma frågor bara:
1: Måste man ha triggmickar när man triggar i studion? Som jag har fattat de så kan man trigga bara med hjälp av micken och en plug in, typ drumagog?

2: Hur vanligt är de egentligen att man använder triggade trummor. Jag trodde de var något som endast death metal band använde för att få lite mer klick i kaggen, men fan alla verkar ju använda de nuförtiden? 

3:Vad tycker ni om triggers rent allmänt?
Själv så kan jag förstå att man kanske vill trigga en slö gammal kagge för att få lite mer klickljud men de överkomprimerade moderna trumljudet utan tryck och dynamik känns för mig bara plast.

Mvh/Micke

1. Nej, triggmickar behöver du verkligen inte, det finns mnukvara och funktioner i ditt DAW som gör om audio till midi.

2. Som du säger, alla gör det.

3. Ingen gillar trummor som låter plats.. Men du skulle nog bli förvånad om du visste vilka låtar som använder blendade eller replacade trummor.. gör man det rätt så kommer ingen kunna avgöra att det är fejkade trummor. Jag har bytt ljud vid jazz-inspelningar utan problem.

Okej tack för svaret! :) För att spinna vidare då, hur vanligt är de att man helt och håller byter ljudet respektive blandar man de två spåren man får så att säga?

Man kan ju trigga i annat syfte än att förbättra själva närmicksljudet också.
Till exempel trigga trumsamplingar inspelade med bara rumsmickar, för att kunna få ett bra rumsljud och en väldig koll på nivåer i rummet, vilket man inte har när man spelat in hela kitet i samma rum.
Tex om man vill att baskaggen ska ljuda lite mer i rummet än virvel, som oftast går igenom rätt hårt i rumsmickar. Sedan kan man ju också labba med att pitcha ner eller stretcha rumssamplingarna, eller trigga virveln med lite vitt brus och en tamburin, eller en dubbad virvel som är jättebred och snortajt. Finns otroligt mycket kreativt man kan åstadkomma. Jag tycker inte något är fusk, det är bara olika sätt att få det låta som man vill.

8
Kan testas så här.
Spela in något i en audio editor som kan fasvända audio fil. Vadsomhelst duger. Analog ut från cd spelaren t.ex. Gör en 'loopback' från ljudkortets ut till in (bra kort kabel). Spela upp det du samplade och samtidigt spela in det igen via loop back'en. Nivåerna måste vara identiska, alltså ingen gain eller reduced gain någonstans i loop'en. Resultatet är två audiofilet vara den ena gått en gång genom D/A omvandlaren.
Fasvänd en audiofil, Summera dem. 'Mix Paste' i Audition t.ex. Resultatet ska vara noll, en tyst audio fil. Kör en normalisering på denna så ser/hör man minsta avvikelse mella A/D - D/A delarna i ljudkortet. Dock kan yttre faktorer påverka, En lång loop back sladd av enkel kvalité som ligger nära en nätkabel. t.ex.

Resultatet brukar bli noll på moderna ljudkort. Lika bra signal ut som in alltså. Men man vet aldrig...

Värt att tänka på då är att man måste veta sina omvandlares exakta latency. Det tar tid att göra en DA->AD loop och då måste man kompensera för den i programmet man spelar in i, annars är det helt meningslöst att fasvända. Det kommer inte släckas ut eftersom det inte ligger exakt i fas när man har spelat in det. Kanske kompenserar vissa program automatiskt om det vet DA-AD latencyn? Logic gör det inte i alla fall.  :ph34r:

9
Studio, produktion och övrigt / SV: Tips på plugins till logic
« skrivet: 21.02.2010, 16:27:26 »
Hej!

Jag sitter och kikar på effektplugins till mac/logic och det känns lite som en djungel.

Vilka är det som håller den bästa kvalitén? Både bland gratis och köpes? T-racks och spl dök upp. Är det någon ni speciellt kan rekommendera?

Jag behöver nog framförallt compressorer/limiter/dynamics effekter.

(De flesta jag hittar verkar vara vst, men jag antar att det är au jag ska leta efter!?)

MVH

WaveArts kanalstrippar är skitgrymma, kan verkligen rekommendera!

Ok, tack för tips. Jag ska kolla in dem!

Vintage Warmer och Oldtimer från PSP.
Vintage Warmer är en av få pluggar jag testat som verkligen kan tillföra nåt som låter "på riktigt" i dist- och kompressionsväg...

10
Så här ser nog min lista ut:

1. vad man spelar

2. hur man spelar det

3. gitarren

4. rummet

5. mikrofonplaceringen

6. mikrofonen

7. preampen

8. AD-omvandlingen

11
Studio, produktion och övrigt / SV: Mixa rocktrummor
« skrivet: 19.01.2010, 14:30:29 »
Alla gör olika. Allt beror på hur det är inspelat och vad målet är. Jag har svårt att klara mig utan parallellkompression, både för attack och längd i trummorna.

12
Jag tycker du har fått upp volymen på ett bra sätt, men dragit på för mycket diskant. Skulle i sånna fall skopat ur mer för att få öppnare känsla, istället för att dra på i toppen. Gillar dock "instängdheten" hos originalet, tycker det passar musiken bättre...

13
Den enda som låter någorlunda OK tycker jag är git 1 med mick 1, lite för mycket slafs från rummet dock.
Dämpa upp rummet och kör på milaben, som är en mycket bra mick för övrigt... :)

14
Studio, produktion och övrigt / SV: Mikrofontips!
« skrivet: 29.12.2009, 23:30:51 »
B1?  :(

Den får nog tyvärr en svår match mot røde, akg och blue...

Jag har själv en röde nt2a och tycker den passar utmärkt på akustiska instrument, och sämre på sång. Då den är något toppad i diskanten. Men det är ju helt och hållet en smaksak. Sjunger hellre genom min beta 58 :) Tror du håller med mig där Elof ;)

/Jon

Visst är det schyssta mickar, men jag minns också att jag tyckte nt2a var otydlig i diskanten, lite "kexig" om du förstår? Liksom lite smulig och lågupplöst. Gillade tyvärr inte nt2a på akustisk gitarr, men jag antar att du gör det? Det som dem var bäst på var pukor...

En annan bra mick är audio technica AT4050, tajtare och snabbare diskant än nt2a, med liknande funktioner. Något att titta på.

Jag tjatar ju alltid om det men 414 (särskilt äldre modeller) funkar alltid på allting.

15
Studio, produktion och övrigt / SV: Mikrofontips!
« skrivet: 29.12.2009, 17:47:34 »
B1?  :(

Den får nog tyvärr en svår match mot røde, akg och blue...

16
Studio, produktion och övrigt / SV: Mikrofontips!
« skrivet: 27.12.2009, 12:19:29 »
En begagnad AKG 414 kan jag anbefale ;) ( runt 4-5 tusen)
Jag hade en Røde K2 och den tyckte jag sög skit :rolleyes:


Även för sång? Är inte AKG414 mest för inspelning av gitarr?
/Asti

Det må låta otroligt, men nästan alla mikrofoner går att använda till nästan allting.

Jo, det är klart! Alla mikrofoner är gjorda för att ta upp ljud, men dom passar väl ofta
bra i varienda grad beroende på användningsområde...?
Dom passar säkert bra till att slå folk i huve´t med också...... :unsure: :)

Det finns ju väldigt få, särskilt kondensator/rörmikrofoner som är gjorda för ett speciellt instrument.
414 är en mick som med bravur klarar allt från baskagge till glockenspiel och dessutom låter som förväntat.
Jag menade på att det är väldigt begränsande att tänka på det sättet när man ska köpa mickar, att en mikrofon gör sig bäst på just ett instrument.


17
Studio, produktion och övrigt / SV: Mikrofontips!
« skrivet: 27.12.2009, 10:44:03 »
En begagnad AKG 414 kan jag anbefale ;) ( runt 4-5 tusen)
Jag hade en Røde K2 och den tyckte jag sög skit :rolleyes:


Även för sång? Är inte AKG414 mest för inspelning av gitarr?
/Asti

Det må låta otroligt, men nästan alla mikrofoner går att använda till nästan allting.

18
Studio, produktion och övrigt / SV: Parallell-kompression
« skrivet: 15.11.2009, 10:09:50 »
Jag brukar kopiera sångspåret till en "vanlig" kanal och lägga på kompressorn och EQ där istället.


Jovisst, men om man ska behandla ett helt projekt så inför mix så blir det en jäkla massa kanaler!

Det är ju inget att snacka om utan kompression (och annan dynamik och transientbearbetning) har sin givna plats för att "få till soundet" man eftersträvar. Jag upplever det som långt viktigare vid mix än på själva mixen (mastring?). När man väl har mixat kan man ju alltid skruva upp om det inte är högt nog!

När jag mixar har jag ofta en försiktig kompressor och/eller limiter på resp grupp eller kanal. Hur "hårt" jag kör dem beror naturligtvis på vad som ligger på spåret. Ofta upplever jag att jag får "backa" lite för att behålla transienterna (attack, crisp osv). Så jag vill fylla på med lite tyngd eller pondus i botten.

Mest praktiskt hade ju varit att ha en FX-kanal med en bra kompressor så jag kunde styra "tyngden" i resp kanal via "Send". Att hantera det genom att blanda komprimerade och torra spår fungerar ju men det blir lite omständigt och som sagt har projekten en tendens att svälla ut till en väldig massa spår som ju i sin tur skapar nya problem!

/Jocke

...och dessutom kan man inte behandla flera spår med samma kompressor, vilket gör väldigt mycket.
(om man inte submixar ihop dem och sedan importerar dem, men då kan man ju inte ställa om balansen i det som går till kompressorn, usch vad jobbigt)...



Man kan ju alltid köra till en subgrupp och komprimera där.
Jag tycker att jag får bättre överblick när jag gör på det här viset.
Jag ser direkt vilka kanaler jag parallellkomprimerar.(färgkodning och placering av tracks underlättar)
Alla har vi olika sätt att jobba på.

Jag vet inte om det blev oklart. Det jag menade var helt enkelt: Om man INTE kan skicka till en parallellkompressor via en send, utan drar kanalernas output direkt till en subgrupp där det ligger en kompressor med wet/dry funktion, så är volymförhållandet fast in i parallellkompressorn. Man kan till exempel inte välja hur mycket överhäng jämfört med virvel som ska komprimeras, oberoende av hur det rena ljudet låter ut i mix.



19
Studio, produktion och övrigt / SV: Parallell-kompression
« skrivet: 13.11.2009, 11:54:26 »
Har kört en liten utvärdering genom att göra 2 lika spår och installera kompressor på båda. Det mesta jag testat har funkat utom Endorphin som kräver -15ms förskjutning. Det verkar ju som att det är Endorphin som har problem eller som Cubase inte kan hantera latencyn åt. Har inte testat som send men det torde inte vara där problemet sitter!

/Jocke

Då är det nog endorphinpluggen som inte rapporterar något latencyvärde till Cubase. Du får helt enkelt köra andra kompressorer om det ska fungera.


20
Studio, produktion och övrigt / SV: Parallell-kompression
« skrivet: 12.11.2009, 12:27:09 »
Tycker inte man ska krångla till det i onödan. Skaffa en enkel kompressor med parallell kompression/ny-compression istället, så är alla problem lösta. Stillwells "The Rocket" är som sagt perfekt för detta endamål, dessutom kan du testa den gratis sålänge du vill (om jag inte missminner mig) och betala en billig peng när du vill ha licensen.

Stillwell

Fast då kan han ju ändå inte använda den som send utan måste skicka alla kanaler i den nivå som de kommer ut i mixen, till kompressorn.
Om man tex inte vill att förhållandet mellan virvel och kagge ska vara det samma till parallellkompressorn som ut i mix, så blir det samma problem igen (om det är latencykompensationen på bussarna som är problemet)...

21
Studio, produktion och övrigt / SV: Parallell-kompression
« skrivet: 11.11.2009, 15:03:15 »
Jag brukar kopiera sångspåret till en "vanlig" kanal och lägga på kompressorn och EQ där istället.


Jovisst, men om man ska behandla ett helt projekt så inför mix så blir det en jäkla massa kanaler!

Det är ju inget att snacka om utan kompression (och annan dynamik och transientbearbetning) har sin givna plats för att "få till soundet" man eftersträvar. Jag upplever det som långt viktigare vid mix än på själva mixen (mastring?). När man väl har mixat kan man ju alltid skruva upp om det inte är högt nog!

När jag mixar har jag ofta en försiktig kompressor och/eller limiter på resp grupp eller kanal. Hur "hårt" jag kör dem beror naturligtvis på vad som ligger på spåret. Ofta upplever jag att jag får "backa" lite för att behålla transienterna (attack, crisp osv). Så jag vill fylla på med lite tyngd eller pondus i botten.

Mest praktiskt hade ju varit att ha en FX-kanal med en bra kompressor så jag kunde styra "tyngden" i resp kanal via "Send". Att hantera det genom att blanda komprimerade och torra spår fungerar ju men det blir lite omständigt och som sagt har projekten en tendens att svälla ut till en väldig massa spår som ju i sin tur skapar nya problem!

/Jocke

...och dessutom kan man inte behandla flera spår med samma kompressor, vilket gör väldigt mycket.
(om man inte submixar ihop dem och sedan importerar dem, men då kan man ju inte ställa om balansen i det som går till kompressorn, usch vad jobbigt)...


22
Studio, produktion och övrigt / SV: Parallell-kompression
« skrivet: 10.11.2009, 21:04:18 »
Cubase har global fördröjnings kompensation. Så jag tror att det är snara brist på fördröjning som är problemet. Du har två väldigt liknande signaler (nästan kopior med undatag av effekten av kompression). Detta bidrar till fasfel mellan signalerna. 15-20ms fördröjning brukar vara bra för att få separation mellan signalerna utan att de låter fördröjt. Prova också med att överdriva komprimeringen så att signalen förvrängs kraftigt och därmed minkar fasfelet.

Hägge 

Har du parallellsignalen väldigt lågt och använder den mer som en "dubb"?

Om det ska vara regelrätt parallellkompression måste det ligga i fas, med ett delay på 15-20ms kommer man få ett riktigt djävla chorus på det man komprimerar och det kommer ju låta helt galet på det mesta, om det inte är just chorus/korta delay man är ute efter.

Själv så vet jag inte hur cubase fungerar, men det vore konstigt om man inte kan få auxar/grupper i fas med kanaler.
Man kan väl komprimera hur som helt, bara det är parallellt så är det parallellkompression? :)

23
ITB = In the box = Att mixa/spela in i datorn

Min nästa del i mixskolan kommer kort och gott att behandla följande:

Hur kan man få sin digitala inspelning att låta mer "analog"? Och med analog i detta sammanhang menar jag egentligen "mer naturlig": En mer  "levande" och "musikalisk" lyssningsupplevelse helt enkelt.

Detta är ingen enkel sak att skriva om, eller åstadkomma för den delen, och jag får väl räkna med en och annan känga. Hur som helst så kommer artikeln att bestå av följande (som jag tänkt just nu):

- Inspelning
- Behandling av enskilda spår
- Mixning

När jag ska få tid med detta vet jag ännu inte, men det blir i alla fall mitt nästa lilla projekt.

Tillsvidare!

/Jon



Har du mixat analogt och kommit fram till vad du tycker skillnaden är?


Ja och nej. Men det är inte det artikeln kommer handla om. Jag kommer helt enkelt att skriva om hur man kan få sin digitala inspelning att låta mindre digital. Varken mer eller mindre.

Därmed inte sagt att man inte kan få en digital inspelning att låta naturlig. Men jag har genom åren samlat på mig en del knep och genvägar som jag tänkte dela med mig av, för att få inspelningen att leva lite mer, vilket i alla fall jag förknippar med en analog inspelning.

Viktigt att betona är dock, att detta är mitt sätt att se på vad en analog inspelning är, och inget annat. Men man kan tex med ganska enkla medel fejka att alla instrument är inspelade genom ett och samma mixerbord m.m. Vilket jag kommer skriva om.

Men visst, det blir ju lätt problematiskt när man ska prata digitalt vs analogt så jag borde kanske kalla det något annat :)

P.S Jag gillar mjuka sätt att hugga direkt Elof! D.S

/Jon

Dina mixar låter helt enkelt bra och det är bra att du har tid och vill lära ut.
Men är det inte lite missvisande att börja prata om skillnaderna mellan analog och digital mix om du knappt har jämfört? (som jag inte förstod om du hade)
ANALOGT verkar ha blivit en slags förkortning av "en bra mix".

Jag tror att en av huvudanledningarna till att många tycker att digital inspelning låter hårt är att det spelas in för nära den digitala nollan, så att analog utrustning får jobba för hårt. Även att man inte lär sig att ha rätt nivå i utrustning som är ihopkopplad, tex gainar på för mycket i en preamp som går vidare till en kompressor, som får ta emot för stark signal, så kallad "gain staging" som är väldigt nyttigt att ha ett hum om.

Min erfarenhet är att det är enklare att skapa bredd och punch med en analog mixer.
Att blanda in analog hårdvara i en ITB-mix är också ett sätt att skapa bredd och göra att saker hittar "nya platser" i mixen,
inte minst att köra hela mixen genom en analog kompressor.

Men jag förstår att du väljer ordet analogt, eftersom det är tilltalande för många.

Och jag vet att jag redan håller på att bli en sur gubbe...
/E




24
ITB = In the box = Att mixa/spela in i datorn

Min nästa del i mixskolan kommer kort och gott att behandla följande:

Hur kan man få sin digitala inspelning att låta mer "analog"? Och med analog i detta sammanhang menar jag egentligen "mer naturlig": En mer  "levande" och "musikalisk" lyssningsupplevelse helt enkelt.

Detta är ingen enkel sak att skriva om, eller åstadkomma för den delen, och jag får väl räkna med en och annan känga. Hur som helst så kommer artikeln att bestå av följande (som jag tänkt just nu):

- Inspelning
- Behandling av enskilda spår
- Mixning

När jag ska få tid med detta vet jag ännu inte, men det blir i alla fall mitt nästa lilla projekt.

Tillsvidare!

/Jon



Har du mixat analogt och kommit fram till vad du tycker skillnaden är?


25
Kompressorn är mycket, mycket bättre.
Sen kan väl Delay Designer vara kul.
Det och några smarta funktioner när man ska skapa kanaler och bussar, och drag n drop i samplern.
Men det är nog mycket roligare och smartare att gå direkt till 9an...




Det där med kompressorn var intressant. Tror du det går att flytta den pluggen till sjuan? Har fortfarande inte riktigt hunnit sätta mig in i hur det funkar.

Nej, det går inte. Man kan inte komma åt pluggarna i Logic på något vis jag känner till. Varför försöka gå denna omväg? Om du ska uppdatera, gå till 9an.

26
Kompressorn är mycket, mycket bättre.
Sen kan väl Delay Designer vara kul.
Det och några smarta funktioner när man ska skapa kanaler och bussar, och drag n drop i samplern.
Men det är nog mycket roligare och smartare att gå direkt till 9an...



27
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 26.07.2009, 22:12:40 »
Behövde några extra kanaler och lite skoj så jag har införskaffat:

Calrec RQP 3200 channelstrip
Calrec RQD 6400 dubbel stereokompressor/limiter
Line Audio 8MP

kommer även skaffa två CM3or att montera in i soptunnor :)

Svårt att hitta några bilder på Calrecprylarna, men de låter mycket bra och ser väldigt gråa och tråkiga ut.


28
Studio, produktion och övrigt / SV: Skillnad på preamp o preamp.
« skrivet: 20.07.2009, 12:39:28 »
Värme i ljudet får du med rätt mick till rätt röst.
Jag tycker det är svårare att få någon känsla av "värme" i tjejröster eftersom de ofta ligger högre, dessutom kan det ju vara jobbigt om man (både tjejer och killar) tar i på fel sätt och blir gälla. Sibilans ligger även längre ner (konstigt, men det har jag upplvet iaf) i tjejröster, plus att jag haft större problem med tjejers S-ljud som ganska ofta har varit mer tonala än killars. Tycker det handlar mycket om hur man sjunger och att hitta rätt röst till rätt låt och spela in den med rätt mick.

Om du knappt hör någon skillnad på en U87, TLM 103 och din SE så är det kanske din lyssning du ska uppgradera?

Vad menar du exakt med ljudkvalité?  :wacko:

29
Jag ska ta sommaren till att spela in några låtar akustiskt och jag vill spela in både sång och kompgitarr samtidigt. Jag stereomickar gitarren med kondensatormickar och sjunger i en dynamisk mick, problemet är bara att sången läcker in bra i kondensatormickarna när jag testar.

Hur löser man det här?

Jag är inte ute efter att skärma bort sången helt, om jag bara kan minska den lite så är jag nöjd.



Måste du ha gitarren i stereo?
Om inte, så kan det vara en bra idé att spela in gitarren med en 8-kopplad mick där "nollan" är riktad uppåt där det läcker mest från munnen :)
Du kan även ha en 8 på sången om du vill ha mindre gitarr i sångmicken.

30
Studio, produktion och övrigt / SV: Kompressor på akustisk gitarr
« skrivet: 22.05.2009, 13:46:27 »
Tack för bra svar Elof!

Vad är det jag vill uppnå? Min första tanke är att jag vill att det skall låta bättre... föga hjälpfullt! Jag vill nog jämna ut så att små plock-grejer blir jämnade med vevandet. Jag har på senare tid börjat automatisera volymen före regeln så att kompressorn slipper jobba lika hårt. Likaså har jag upptäckt ditt tips om att filtrera bort basen i sidechain:en.
Det du säger om bumliga toner som gör att kompressorn låter sämre låter väldigt bekant. Det är precis det jag vill undvika. Kanske blir man tvungen att gå in med eq på de ställena. Jag skall testa lite med dina förslagna ratio/attack&release -värden.

Larsson: Jag gillade ljudet i klippet väldigt mycket! Mycket trevligt ljud.

Ett trick kan nog vara att micka längre bort för jämnare ljud, fast då får du ju inte med lika mycket småplock. Det brukar vara lättare att få in akustisk gitarr i en mix om den är mickad lite längre bort. Det är inte ovanligt att det låter "sämre" när man sololyssnar, men att det passar bättre i sammanhanget. Det beror ju på vilken musik det är, men generellt så har jag upplevt det så.

Undvik även att micka precis vid hålet (fast det vet nog de flesta redan).
Ett bra sätt att få närhet utan bumlighet kan också vara att micka ovanifrån, "tittandes" mot hålet med micken ungefär där halsen börjar.
Men sen finns det ju kompressorer som hugger värre än andra också, tex 1176 och olika SSL-buss kopior (som iof går att köra med låg ratio).
Så pröva lite olika kompressorer och se vilka som är "snällast" mot gitarren. Jag tror på olika rör-emuleringar, om de är bra gjorda.
Om du inte har den redan så ladda ner "Blockfish" som är helt gratis och helt fantastisk på mycket, med tanke på att den kostar ju ingenting.
Den kan nog göra ett bra jobb och är väldigt lättrattad också.
MVH /E

31
Studio, produktion och övrigt / SV: Kompressor på akustisk gitarr
« skrivet: 21.05.2009, 21:37:04 »
Hej hej kompisar!

Som tråd titeln antyder så har jag funderat mycket kring kompressor på akustisk gitarr. Jag tycker att det är otroligt svårt att få till så att det låter snyggt. Det blir antingen platt och tråkigt, eller pumpigt och onaturligt. Hur gör ni? Vad använder ni för inställningar och vilka kompressorer använder ni?

Vad vill du uppnå genom att komprimera? Bara mindre dynamik på ett osynligt vis? Dist? Mer attack, mer sjung, mindre sträng?
Får du inte in gitarren i mixen? Försöker du rädda inspelningen som är för spretig?

Det viktigaste är ju att veta varför man komprimera och vad man saknar.
Du skriver att det blir platt och tråkigt, pumpigt onaturligt osv. Betyder det att det låter bättre innan du lagt på en kompressor?

Om det är vissa toner som sticker ut eller blir "bumliga" så kommer det pumpa och låta värre pga att kompressor kommer "hugga" i tonerna som sticker ut, eftersom de innerhåller så mycket lågfrekvent info, hugget och pumpet blir värre med hög en ratio. Försök styra upp det som sticker ut (om det är det problemet du har) med EQ innan kompressorn.

Jag brukar generellt ha låg ratio, dvs inte mer än 4:1. Mycket snabb attack (alltså några få millisekunder eller ännu kortare) och snabb release om det är toppar som ska klippas (alltså mer som en limiter, fast med låg ratio). Om gitarren ska längre bak i mixen och sitta bättre så brukar jag ha längre release, det blir mindre flygigt så. Om det är attack i plock och strängar som ska fram kan kompressorns attack vara lite längre så den släpper igenom transienter. Om det ska vara skitigt och hållas på plats är Vintage Warmer en bra plugg för att både dista och komprimera.
Om det ska vara riktigt osynligt, använd jättelåg ratio, eller kör en kompressor parallellt med det okomprimerade spåret.
Det kan också hjälpa att ha en ett sidechainfilter, så att kompressorn inte hugger lika hårt om det kommer en lågfrekvent ton som tar plats.

Ju längre ifrån man mickar, desto mindre påtagliga blir alla skillnader i attack, bumlighet osv. Om man vill ha ett jämnt gitarrspår ska man först och främst spela jämnt, micka rätt och ha en gitarr som låter som man vill. Sen är resten ganska enkelt.

Nu svarade jag på en massa sätt, eftersom det är svårt att veta vad du vill uppnå med din kompressorfråga...


32
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 11.05.2009, 22:37:29 »
Byter min Vintech 1272 preamp mot en Universal Audio 2108:



Som jag letat ett tag efter...

33
Har använt C414 B-ULS (rundtagande) som "mittikit"mick med fina resultat, jag upplever dem som snabba mickar.
Om trumsetet står tajt så kan den fånga båda virvel, golvpuka och kagge med närhet i ljudet. Om man sedan spelar rätt och gillar soundet så kan man säkert klara sig med den och kanske en överhängsmick.
Uj uj, gogglade på den pris uppåt 10 papp? Inget för ett fattighjon som jag. Men smakar det så kostar det ju sa han som beställde dubbla korvar på mosbrickan.
Undrar om det finns någon mick som låter lika bra eller bättre än Röde NT2-A till samma pris?

B-ULS tillverkas inte längre, men går ibland att hitta beggad. Jag vet inte exakt vad de går för, men de verkar stiga i pris vad jag har sett.
Gjorde för några år sedan ett test på trumöverhäng med bland annat NT2-A, audio technica 4050 och C414 B-ULS.
Jag fick sedan köpa B-ULS paret till ett sällan skådat vrakpris :), plus lite mixjobb. De fungerar på allt och låter aldrig illa.
Om jag inte fått den möjligheten hade jag valt 4050, som lät mer fokuserad överlag än NT2-A och inte lika "kexig" i diskanten.
Testa en 4050, de lär gå att hitta beggade för liknande pris som NT2-A (ny).



34
Har använt C414 B-ULS (rundtagande) som "mittikit"mick med fina resultat, jag upplever dem som snabba mickar.
Om trumsetet står tajt så kan den fånga båda virvel, golvpuka och kagge med närhet i ljudet. Om man sedan spelar rätt och gillar soundet så kan man säkert klara sig med den och kanske en överhängsmick.

35
Det är nog ganska bra att lära sig hur en kompressor fungerar, även om man inte använder den så ofta.
Om du lär dig mer om hur det fungerar så kanske du dessutom kommer använda den mer.
Kompression behöver inte betyda platt och odynamiskt. Det kan tillföra mycket mer än att bara kontrollera dynamiken.

För mig är kompression en oumbärlig sound-skapare, till och med en inspirationskälla när det gäller att producera och även ibland skriva låtar. Kompressorer kan låta väldigt olika. Man kan lära sig en del och komma på nya saker genom att spela "in i en kompressor" tex med gitarr, bas syntar och pianon.
Istället för att kanske spela in en okomprimerad signal som låter "rätt" i sin ensamhet men sedan får svårt att hitta en plats i låten så kan man spela in med kompressor och höra precis hur det kommer platsa i mixen.

Det kanske märks att jag gillar att jobba med kompressorer, men det behöver inte betyda att min musik är platt och livlös :)
Jaja, poängen var väl att man bör lära sig kompression om man håller på med inspelning och att det knappast (i mitt tycke) är nåt man kan "skippa" bara för att man håller på med akustisk musik.

Sidor: 1 2 3 4 5 ... 12