Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Claes

Sidor: 1 2 3 4 5 6 7 8 ... 85
106
Studio, produktion och övrigt / SV: MIkrofon med mjukt ljud
« skrivet: 10.03.2014, 15:28:20 »
En bandmick, som exempelvis Audio-Technica AT4080, AEA R84 eller Royer Labs R-121, skulle nog göra susen. :)

107
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 02.03.2014, 20:49:49 »
Resistance is futile... ;)

108
Studio, produktion och övrigt / SV: Senaste prylen/prylarna
« skrivet: 01.03.2014, 23:36:52 »


Försökte lära mig använda pitch editorn som kom med Izotope Nectar 2 men den är inte alls lika bra och dessutom är den en resurs-bov. Använder massor med minne och processor.

Melodyne rules  :wub:

// Space
Jäpp - Melodyne rules them all! :wub:


Inhandlade ändå härom dagen Zynaptic Pithmap, som ett komplement. Verkar väldigt intressant - och så kommer man billigt undan genom att använda deras sidegrade-erbjudande. :)


http://www.zynaptiq.com/pitchmap/

109
20dB-knappen - är det i ljudkortets kontrollpanel? I så fall är det möjligt att den ligger på den digitala sidan och förstärker allt (inkl bruset) lika mycket...
De flesta preampar brukar ge förhållandevis mer brus när man kommer upp på runt 75% av max på gainen, så om det behövs så hög gain, men blir för mycket brus där, så är det all idé att testa med en FetHead utanför, så att man kan sänka gain på preampen.

110
:)

Om preampen låter bra i övrigt och du bara behöver förstärka mer för att det blir för svagt in, så kan du komplettera med en FetHead Phantom från Triton Audio. Funkar kalasbra och förstärker 20dB. Mycket lågbrusig - och transparent är den också. :)
Om preampen inte är tillräckligt transparent, så kan du överväga exempelvis en Audient MiCO eller liknande.

111
Jag har fullKontakt, eftersom den hänger med i Komplete-paketet... :)

112
Det kanske kan hjälpa att maximera fönstret och sedan dra ner det till rätt storlek manuellt...?
Windowsknappen + uppåtpil.

113
Studio, produktion och övrigt / SV: Varning för Maverick
« skrivet: 11.01.2014, 18:50:31 »
Skittrist att det är så stor skillnad.
Play och Kontakt borde väl snart bli uppdaterade, så att de funkar, men de gamla syntarna är det förstås värre med. :(

Tacka vet jag PC, där det inte brukar vara fullt så radikala förändringar mellan olika OS-versioner, utan det mesta brukar funka ändå... ;)

114
Har du installerat EastWest på rätt sätt, så kommer deras "EastWest - Play_VST" upp som val bland alla VSTi.
Gör den inte det så gå in på Plugin information under Devices-menyn och klicka på Update om du inte ser play_VST i listan, så borde den dyka upp sedan.

115
Studio, produktion och övrigt / SV: Tråkiga ljud? Vad är det?
« skrivet: 02.01.2014, 17:16:40 »
Jag skruvar aldrig ljud själv eftersom det är för tråkigt, utan vill jag att det ska bli lite annat sound, så lägger jag istället ett par olika ljud som spelar samma sak, för att ändra grundljudet som sedan går till eq, kompressor och eventuella effekter.
Jag använder i och för sig mest "riktiga" instrumentljud av bra kvalisort, så det är inte så mycket syntljud jag brukar ha, men ändå...

116
Studio, produktion och övrigt / SV: Tråkiga ljud? Vad är det?
« skrivet: 02.01.2014, 12:04:49 »
"Tråkiga ljud" tolkar jag som ljud som inte alls passar in i ljudbilden - eller ljud som är tänkta att ersätta "riktiga" instrument, men som misslyckas med det och låter tråkigt på grund av det. Det kan också låta tråkigt för att det är för dålig dynamik i spelandet, så att det låter platt - men då är det kanske inte ljudet i sig som är "tråkigt", utan snarare framförandet...
Vissa kanske tycker att väldigt välkända standardpresets är "tråkiga" (även om ljuden egentligen är väldigt bra), eftersom de har använts i otaliga andra låtar tidigare...

117
Gott Nytt År till alla från mig också - och hoppas att diverse datorproblem inte får det att bli Grått Nytt Hår istället... ;)

118
Om du vill ha ett VSTi med snabbare inladdning men inte så bra ljud som hos EastWest, så kan Steinbergs Halion Sonic 2 vara ett alternativ. Massor med olika ljud av alla sorter och rimliga laddningstider.
Ytterligare ett alternativ kan IK Multimedias SampleTank 2 vara, men det har ganska många år på nacken vid det här laget...

119
Man ska absolut inte ha för starkt ljud när man mixar! Hörseln tröttas ut mycket snabbare då och man går miste om detaljer.
Sitter man väldigt länge, så bör man också ta paus då och då för att vila hörseln. Det kan också vara bra att lyssna på annat lite i bakgrunden när man tar paus för att kolla att man inte har skruvat bort sig helt när man återvänder till mixen.

120
De mixar jag gör på natten när min sambo vill sova, sker i mina öppna Ultrasone Pro2900-lurar. När jag lyssnar i monitorerna nästa dag, så är mixarna faktiskt helt ok, även om en del justeringar behövs. Jag skulle därför säga att det till stor del är en vanesak också - och inte något obestridligt faktum att man inte kan göra bra mixar med lurar.
Monitorer är alltid bäst enligt min mening också, men då medföljer ju det "lilla" problemet med akustikbehandling också...

121
Vi delade ju replokal en gång i tiden, när det begav sig, så jag har förstås redan beställt mitt exemplar.
Ska bli kul att läsa om allt man inte fick reda på då. :)

122
Studio, produktion och övrigt / SV: Ni som kan datorer
« skrivet: 29.10.2013, 17:14:52 »
Intel ger mer kraft för pengarna.
Den här http://m.netonnet.se/art/dator/stationar-dator/desktop/asus-m51ac-nr031s/190374.3012/
Ger ca 40% mer kraft än AMD datorn du länkat till.
Den skulle jag hellre köpa.
Förvisso utan skärm, men skärm kan du köpa för en 1000.

Ja är också inne på nåt bättre kör med laptop nu o e lite orolig för haveri ...Den i länken verkar ju finfin  :) ..Fördelen med stationär e ju att man kan köpa större skärm än den 17 t man har nu..Man börjar se lite kasst på gamla dar :wacko:

Eller skall man köpa en ännu dyrare med ännu mer minne för framtidens prylar ?

Det beror på hur långt framåt du vill titta. En värstingmaskin idag är ju nästan färdig för tippen om 3-4 år...

123
Studio, produktion och övrigt / SV: Ni som kan datorer
« skrivet: 27.10.2013, 19:59:51 »
Intel ger mer kraft för pengarna.

 :huh:   Hur menar du där?  Det skulle vara intressant att få en motivering till det. 

Själv är jag rätt säker på att processormärket inte är en kritisk fråga överhuvudtaget bara
den är tillräckligt snabb/stark för ändamålet. Har kört både Intel och AMD och det funkar fint
med båda!    /Fuzz

Benchmark säger 4086 AMD.
Benchmark säger 6000 Intel.
Computer says, Intel better.

Hmm.. Det där blev jag inte så mycket klokare av men tack iallafall! /Fuzz

Både AMD och Intel funkar utmärkt - men AMD har gett upp när det gäller det ständiga hastighetskriget mellan dem, så numera är det därför Intel som ohotat leder hastighetsligan. Tyvärr, eftersom det fanns mer konkurrens tidigare, så att det drev på utvecklingen på ett annat sätt. Nu finns det bara konkurrens om de kunder som vill komma undan billigare...
Om Intel är mest prisvärda för det, vet jag inte - men de är utan tvekan snabbast och därför också lämpligast till krävande DAW-tillämpningar där både DAW och pluggar kräver allt mer prestanda för varje uppdatering...

124
En annan artikel om Spotify, som också pekar på att det trots allt kan finnas hopp framöver. :)
http://magasinetfilter.se/magasin/2012/29/vinnare-forlorare


Det är lite svårt att jämföra med att sälja 500000 CD. Säljer man så många CD, så är man nog så pass känd att man får flera miljoner streaming-spelningar också. Det är ju många som streamar som aldrig köper skivorna de lyssnar på, utan de nöjer sig med streamingen och tipsar kompisar om musiken, så det innebär att samma låtar åker in i diverse playlists hos folk och spelas om och om igen.
Försäljning av en CD kan också innebära att ett antal fler personer än den ursprunglige köparen får kopior, något som inte gererar ett dugg till dig, medan ett tips om streaming kan generera massor av spelningar och nya följare på Spottan.

125
Studio, produktion och övrigt / SV: NU FINNS JAG PÅ SPOTIFY
« skrivet: 16.10.2013, 23:09:54 »
Ja - det var skitkul att jobba med, kanske just för att det bryter av mot vad jag har gjort själv. Jag ska se om jag klarar av att göra klart några andra av hans idéer som vi aldrig blev klara med - och försöka hålla mig till samma stil när jag gör det på egen hand. Kan bli en intressant utmaning...

126
Studio, produktion och övrigt / SV: NU FINNS JAG PÅ SPOTIFY
« skrivet: 16.10.2013, 17:41:14 »
Jag finns också - eller egentligen inte jag, utan en god vän som tragiskt nog begick självmord för omkring 10 år sedan.

Eftersom jag hade hjälpt till mycket med utrustning, men också med musiken med vissa idéer, mixning, produktion etc, så tyckte hans pappa att jag skulle stå som ensam upphovsman även om det egentligen var min vän som gjorde det mesta jobbet med låtarna. När vi pratade om att släppa det, så ville han ha det under pseudonym, så jag behöll namnet som han hade valt.

Det var inte förrän för något år sedan som jag tyckte att det kändes ok att lägga upp musiken, men nu finns den alltså både på spottan, itunes och en massa andra ställen.

Vi tyckte att det blev bra i alla fall, så jag hoppas att fler tycker det. :)
http://open.spotify.com/artist/4vyjOMl4oUzL4P5Cz6UJvc

127
Att STIM:a låtarna ger inget skydd, utan det handlar bara om att du får betalt när låtarna spelas i radio/TV etc.

För att skydda dina rättigheter och se till att ingen stjäl låtarna och sätter sitt eget namn som upphovsman, så behöver du ha arkiverat daterade kopior hos en jurist eller liknande - eller poststämplade oöppnade brev som du har skickat som REK med mottagningsbevis till dig själv, så att det går att bevisa vid en eventuell domstolsförhandling att du hade gjort en viss låt det datumet. Jag har för mig att Svenska Musikerförbundet har någon arkiveringstjänst också, som kan fungera som bevis.
Att registrera sina verk hos STIM säger ju inget om hur låten går, utan bara att du har gjort en låt med ett visst namn i en viss genre och med en viss längd - och registrerat den ett visst datum. Någon annan kan ju också registrera en helt annan låt med samma namn under samma genre och med samma längd, utan att låtarna har det allra minsta som är likt.

Nackdelar med STIM? Det skulle väl vara att man automatiskt låter STIM ta hand om att dra in pengar till dig för ALLA verk utom de du registrerar som LIB - och att vissa företag som tillhandahåller biblioteksmusik (som används som bakgrund i reklam, TV-serier och annat), inte godkänner att man även är med i STIM. Samtidigt ger dessa en ganska dålig ersättning och ofta bara som en engångssumma, så att det troligen inte är någon nackdel när man summerar det hela...

Alternativ finns inte i Sverige, eftersom STIM är den svenska förening som tar hand om detta, helt enkelt. Det är en oberoende förening som ägs av sina medlemmar och även om de kan upplevas som lite stelbanta och gammaldags ibland, så fungerar det väldigt bra för det mesta. Alternativet är alltså att vara utanför STIM och inte få betalt för offentligt framförande av låtarna.

128
Studio, produktion och övrigt / SV: Monitorvård
« skrivet: 24.09.2013, 18:03:25 »
Ok - här är en lång lista:

1. Damma av dem när det behövs.

Slut.

 ;)

129
Om jag skulle vilja, så har jag annars tillgång till obegränsat utrymme hos ett av mina webhotell, så om jag vill, kan jag slänga upp backuper där istället, för de 7USD/månad jag redan betalar...
Låter prisvärt det med för obegränsat utrymme.

Vilket är hotellet?

www.lunarpages.com .
Den ena kopian av min testsite ligger där.

131
Med ADSL har jag bara 1Mbit upp, så precis som Henric, är jag bäste dräng själv. Att göra backup till en webdisk funkar bara om man har fiber, typ.
Hårddiskar är nästan gratis nuförtiden och går otroligt mycket snabbare att göra backup till, eftersom diskarna sitter på eSATA när jag gör image-backuper - och gigabit-LAN när jag gör filbackup till NAS.

Om jag skulle vilja, så har jag annars tillgång till obegränsat utrymme hos ett av mina webhotell, så om jag vill, kan jag slänga upp backuper där istället, för de 7USD/månad jag redan betalar...

132
OK - jag kan väl komma med en länk till några låtar med mitt gamla band (som upplöstes 1993).
Detta var innan jag blev ljudnörd på allvar, så mixningen är gjord med Alesis Monitor One eller RCF SCD621 (har jag för mig att de hette, men de var i ungefär samma storlek som Monitor One och det ena paret hade jag hemma och det andra i replokalen) och med sång, gitarr och bas inspelade på rullband, medan resten är midi.
Så här långt i efterhand önskar jag att jag hade tänkt på att spela in alla spår enskilt på hårddisk när Atari Falcon gjorde hårddiskinspelning möjligt, men det glömde jag bort att göra innan jag sålde rullbandaren. Annars hade jag kunnat fixa alla grövre sångmissar med Melodyne, men man kan ju inte få allt... ;)
http://music.holmerup.biz/Feedback/

EDIT:
Ska kanske tillägga att det blev referenslyssning på olika håll (monitorerna, bergsprängare, bilen och stereon hemma) på den tiden - men jag vet att det hade blivit bättre mixat idag, dels beroende på bättre lyssning och dels på större erfarenhet.

133
Handlar inte heller om att något automagiskt blir bättre - det låter ju faktiskt oftast sämre om musiken i de bättre monitorerna  :rolleyes: De är analysverktyg och inte alltid bra för att lyssna på musik...

Detta kan jag faktiskt inte hålla med om riktigt. Mina monitorer låter mig lyssna väldigt detaljerat och analytiskt, men det låter ändå svinbra om jag "bara" lyssnar på musik också. Nu är jag mest förtjust i ett ofärgat ljud, där man kan lyssna in sig på detaljer utan att det behöver låta illa - och det kan jag både i monitorerna och i hifi-högtalarna i surroundanläggningen (då kör jag som sagt med monitorer som ligger på ca 20 papp styck och i surroundanläggningen har jag passiva frontar och center som ligger på ungefär samma pris styck). Som sagt så är det inte alltid som priset säger hela sanningen, utan jag har hört "fina" och svindyra hifi-högtalare som jag inte hade velat ta emot ens om jag hade fått betalt för det - och det kan säkert förekomma oväntade guldkorn i budgetsegmentet som kan hänga med en bra bit på vägen och som räcker till för de flesta.
Vill man ha en överdriven jordbävningsbas som dränker allt annat för att man vill få "feeling" och "känna" musiken när man lyssnar, så är det en annan sak, men personligen tycker jag att det låter bäst när det låter så naturtroget som möjligt och när detaljerna inte smetas ut för att högtalarna inte klarar av att återge dem ordentligt.

Med tanke på dina musikaliska preferenser samt din utrustning så är jag mycket nyfiken på vad Claes gör för musik och hur den låter. Släpp garden och posta nåt nu!

 :D

Musik? Ska man göra sådant också? Jag har hört att bra verktyg gör halva jobbet, så nu har jag minst dubbla uppsättningar av allt. Menar du på fullt allvar att man ska göra något själv också...? :o :P

Nej - men en anledning till att jag har så grymma prylar som jag har, är ju att jag vill ha demoutrustning för de kunder som vill komma och lyssna - och förstås att jag inte vill skatta bort för mycket av den lilla vinst jag skrapar ihop i firman.

134
Handlar inte heller om att något automagiskt blir bättre - det låter ju faktiskt oftast sämre om musiken i de bättre monitorerna  :rolleyes: De är analysverktyg och inte alltid bra för att lyssna på musik...

Detta kan jag faktiskt inte hålla med om riktigt. Mina monitorer låter mig lyssna väldigt detaljerat och analytiskt, men det låter ändå svinbra om jag "bara" lyssnar på musik också. Nu är jag mest förtjust i ett ofärgat ljud, där man kan lyssna in sig på detaljer utan att det behöver låta illa - och det kan jag både i monitorerna och i hifi-högtalarna i surroundanläggningen (då kör jag som sagt med monitorer som ligger på ca 20 papp styck och i surroundanläggningen har jag passiva frontar och center som ligger på ungefär samma pris styck). Som sagt så är det inte alltid som priset säger hela sanningen, utan jag har hört "fina" och svindyra hifi-högtalare som jag inte hade velat ta emot ens om jag hade fått betalt för det - och det kan säkert förekomma oväntade guldkorn i budgetsegmentet som kan hänga med en bra bit på vägen och som räcker till för de flesta.
Vill man ha en överdriven jordbävningsbas som dränker allt annat för att man vill få "feeling" och "känna" musiken när man lyssnar, så är det en annan sak, men personligen tycker jag att det låter bäst när det låter så naturtroget som möjligt och när detaljerna inte smetas ut för att högtalarna inte klarar av att återge dem ordentligt.

135
Att man inte gör bättre musik bara för att man har bättre monitorer, är lika självklart som att jorden inte är platt. Lyssningen handlar ju inte ett dugg om musiken, utan om ljudet - och om man kan höra alla detaljer, så har man har större chans att få mixen och ljudet att låta bra - vare sig musiken är bra eller dålig...

Med bättre monitorer blir det kortare inkörningstid, något som kan vara värdefullt.
Hör man alla detaljer i monitorerna, så blir det också mindre behov av referenslyssning i andra högtalare - ännu en fördel.
Även om man har monitorer som ligger på typ 10000:- för ett par, så ger de inte lika bra ljud som ett par för 40000:- (om jag jämför exempelvis ADAM A7X och S3X-V, som jag har uppställda för A/B-test), så även om man kommer upp en bit i kvalitet så finns det fortfarande saker som blir bättre. Jag som fyller 49 i år, hör skillnaden mycket tydligt - så det är definitivt inget som bara ungdomar, hundar och fladdermöss har en chans att uppfatta... ;)

136
När man går upp i kvalisort på monitorerna, så tycker jag att det är ganska självklart att man samtidigt akustikbehandlar. Annars får man ju inte riktigt valuta för investeringen i monitorer...
I vissa fall kan akustikbehandling göra lika stor förbättring som att skaffa andra monitorer.

137
Tycker nog inte att vare sig hifi-högtalare eller monitorer bör vara "musikaliska" - därför gör jag inte så stor skillnad på dem. Om själva högtalaren lägger till eller drar ifrån är det ju ungefär som att gå på konstutställning i Bonos glasögon... (för att använda din typ av liknelser)  ;)

Instämmer!
Billig hifi och billiga monitorer lider av samma fel, att de låter smickrande - och ju närmare "hi-end" man kommer, desto mer drar sig både hifi och monitorer mot en neutral ljudbild.
Den största skillnaden är egentligen att Hifi brukar vara dyrare för samma kvalitet, eftersom det läggs mer fokus på designen också, så att de kan se snygga ut i en hemmiljö.

Jag har ADAM Classic Hifi-högtalare i min surroundanläggning - och de skulle platsa fint i studion också - likadant som mina monitorer skulle platsa lika fint i surroundanläggningen. :)

138
...kul med respons :) Intressanta val/kriterier på en gång... Att använda flera olika alternativ är rätt vanligt - många ärrade proffs springer fortfarande ut till bilen :D

Jag behöver egentligen inte det, men jag lyssnar ändå för säkerhets skull i mina datorhögtalare (Altec-Lansing ATP3) efter slutmixen, för att känna mig säker på att allt verkligen ÄR ok i sämre lyssning också.

Citera
Klurigt också att man får dryga 10 av Wernborgs ESI-monitorer för priset av en av Claes ADAM S3X-V :) Gissar att prisets relation till kvaliteten är logaritmisk...

Absolut - men skillnaden som man får kan ju vara värt kostnaden ändå, beroende på hur kinkig man är... ;)
Jag brukar säga som så, att mina monitorer kostar mycket, men de är inte dyra.

139
Lyssnngen är det viktigaste i hela riggen, enligt min mening. Det är lyssningen som avgör om man kommer att kunna höra alla detaljer på ett bra sätt och kommer att höra ordentlig skillnad när man byter ut annat i riggen. Till det hör förstås också akustikbehandling för att man ska få ordentlig valuta för investeringen i bättre monitorer.
Eftersom jag ser det som den viktigaste biten, som man dessutom inte byter ut särskilt ofta när man har gått upp ordentligt i ljudkvalitet, så tycker jag att det är rimligt att lägga lite "för mycket" på monitorerna. Om man har monitorerna ett antal år så blir det ju ändå inte så farligt dyrt när man slår ut det över tid, utan det kan man gott kosta på sig. :)

Jag kör själv med ADAM S3X-V, som är helt grymma! :wub:
Behövs det ett mer budgetvänligt alternativ, så skulle jag främst välja ADAM A7X eller A8X.


- och JA, jag har lyssnat på en massa olika monitorer... :)

140
Proffsigare för att det är det. Kommersiellt utgiven musik finns där. Jag åker snålskjuts på musikbranschen och får mina vänner och kollegor att tro att jag gör riktiga skivor.  :lol:
:lol: Så kan man ju också se det.
Problemet är att gammaldags nissar som jag, som vill ha fysiska skivor eller åtminstone kunna köpa låtarna i full kvalitet och inte bara i trasigt MP3-format (som jag tycker är för dåligt format för att man ska betala för det) - och vill definitivt inte bara streama eftersom jag ju inte får behålla musiken och spara på min egen NAS då, skippar Spotify-länkar helt. Jag tycker helt enkelt inte att det är värt pengarna att skaffa ett abonnemang där, utan då köper jag hellre CD trots att det är dyrare - åtminstone tills man kan köpa musik i okomprimerat format - för DÅ kommer jag att kunna börja köpa låtar i WAV-format istället för fysiska skivor.

Sidor: 1 2 3 4 5 6 7 8 ... 85