Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - trombonisten

Sidor: 1 2
1
Studio, produktion och övrigt / SV: M/S mikrofonteknik
« skrivet: 21.09.2009, 15:27:50 »
Tänk så här istället.

Ställ upp en mikrofon på rätt ställe så det låter riktigt bra. Du kan välja vilken typ av mick som helst : omni, kardioid, figur-8. Det är din M-mick. Vill du sen ha stereo lägg till en figur 8 mick som du sätter upp på rätt sätt alldeles i närheten av din M-mick. Den micken kallar vi S. Sen blandar du signalerna från det två mickarna för att får lagom mycket stereo. Klart.

Men sen fick jag ju för mig att man kunde ha två stycken kondingar eller omni istället för en åtta och då måste man väl dra dem på separata spår utpanorerade? Kan det vara då det är bra att fasvända ena för att "släcka" ut den automatiskt om man skulle lyssna på det i mono till exempel? Eller missförstår/tänker jag fel här också?

Nu är det förvirrat. Jag lämnar hela den här frågan. Antingen har man en figur-8 mick eller inte. Har man en figur 8 så behandlar man signalerna på ett särskilt sätt. Kör du i ett datorprogram så är Voxengo MSED en mycket bra lösning. Inga fasvändningar o sånt, allt det görs i pluggen. På den pluggen finns en "volym"-knapp för stereo-signalen. Ställer man den på 0 så blir det bara mono, drar man upp den blir det bredare och bredare stereo.

Ytterligare en fråga, finns det åttor som, med speciell kabel, det går att få ut två separata spår från? En för fram och en för bak?
Nej. En figur 8 har bara en enda signal. Det finns ingen separat bak eller fram-signal.

Men, det finns andra sorters mickar. Till exempel såna som är två kardioider rygg-mot-rygg. I stort sett alla omkopplingsbara mickar (omni-kardioi-figur8) är byggda så inuti. Det finns några som man får ut de två kardioid-signalerna ur och kan mixa som man vill. De här mickarna blir inte riktigt lika bra som en "riktig" figur-8, men de kan vara bra nog för de flesta ändamål. Du kan själv hjälpligt trixa fram nåt som påminner om en figur-8 genom att sätta två stycken kardioider nära varandra och lägga ihop signalerna på rätt sätt. Men inte heller detta blir lika bra som en "riktig" figur-8, återigen kan det vara bra nog.

// Gunnar

2
Studio, produktion och övrigt / SV: M/S mikrofonteknik
« skrivet: 17.09.2009, 00:30:42 »
Ytterligare en fråga. Om man nu inte bryr sig om monokompabiliteten behöver man då fasvända den ena kanalen på åttan? Eller gör man det bara för att släcka ut åttan helt vid monouppspelning? Eller kan det bli otroligt fel om den skulle spelas i mono då?

Hmm. Låter som ett missförstånd.
En figur-8 mick har bara en kanal. Vi brukar kalla figur-8 micken för S som i Side eftersom den är riktad rakt åt sidan. En egenskap hos figur 8 är att den "hör" lika bra framåt som bakåt, vilket just beskrivs av diagrammets figur-8. En annan grundläggande egenskap hos figur-8 micken är att signalen som kommer "bakifrån" är fasvänd. Alldeles utan att man behöver göra något annat. "Bakifrån" är i en MS-inspelning rakt åt höger.

Behandlingen av de två kanalerna, M och S,  i program eller mixer är sedan till för att få till en sterosignal.
Vill man "bara" ha mono så räcker det med M-micken. Vill man inte ha stereo kan man ju göra på en massa olika sätt, men om det låter bra är en annan fråga.

// Gunnar

3
Studio, produktion och övrigt / SV: M/S mikrofonteknik
« skrivet: 11.09.2009, 08:43:28 »
Jag tycker det blir grötiogt och odefinierat med cardioid, använder själv helst hypercardioid. Sen beter sig "riktiga" åttor (bandmikrofoner) och "vanliga" åttor (dubbelmembran) också lite olika, vilket säkert påverkar hurudan mikrofon man vill ha framåt. Med omni skulle jag inte vänta mig någon stereobild överhuvudtaget, bara en underlig inspelning.
Det fungerar alldeles utmärkt med omni i mitten.
Effekten blir ungefär som om man sätter två kardioder som riktats rakt från varandra, en rakt till vänster och en rakt till höger. Ibland kan det vara precis det mönster man behöver för att få en bra stereobild, men som alltid, det beror på.

Med kardioid i mitten får man ungefär samma mönster som med två kardioider i 90 grader vinkel. (Uppsättningen kallas ibland XY när man har kardioider).

Har man superkardoider blir upptagningsmönstret som om man minskat vinkeln mellan kardioiderna.

Nu är allt sån här teori, praktiken beter sig alltid annorlunda. Alla mickar är ju kompromisser och färgar på olika sätt och följer aldrig de teoretiska mönstren helt perfekt. Det lönar sig att prova olika uppställningar.

//Gunnar

4
Studio, produktion och övrigt / SV: M/S mikrofonteknik
« skrivet: 11.09.2009, 08:38:51 »
Vad är meningen med att Super- och Hypercardioiden tar upp bakåt också? Eftersom Cardioid inte gör det. Finns det något vettigt skäl? För som jag förstått det är dessa två minst rundgångskänsliga, men om de tar in ljud bakåt också torde det ju öka rungångskänsligheten om man jämför med en cardioid. Skillnaden mellan Hypercardioid och Supercardioid verkar ju, enligt den här bilden från Wikipedia vara ungefär samma sak förutom att Hyper tar upp mer bakåt, anledning till detta?.

Det finns ingen "mening" med det. Det är en sidoeffekt av mikrofonens konstruktion.

Om du tittar närmare på mönstren så ser det ut som att hypercardiod är en blandning mellan figur 8 och cardiod. Det är ingen tillfällighet. Mönstren uppstår som en blandning mellan en rundtagande och en figur 8 mikrofon. I själva verket var det så de första kardioiderna tillverkades -- två element i samma hölje. Genom att blanda signalen från en rundtagande och en figur 8 i olika proportioner så kan man i teorin få fram vilket mönster som helst inklusive kardoid, superkardoid med mera.  Nu är detta teori, praktiken är inte riktigt lika enkel. Att designa mikrofoner är lite som att laga mat -- en balansering av olika smaker till en helhet.

(Ibland kan det hjälpa förståelsen att lägga mönstren för omni och figur 8 bredvid varandra. Skriv då + i ringen för omni. Och + i ena loben på 8-an och minus i den andra. Om man tänker sig att man lägger dem ovanför varandra så "skär" den negativa loben bort från 8-an bort en del av den runda från omni. Och vips har man en kardioid).

Shotguns brukar man inte använda till musik utan i stort sett enbart till tal. Och nästan aldrig inomhus. Orsaken är att de alltid tar in ljud även från sidorna, och det ljudet brukar vara rejält färgat. I en musikinspelning så är ofta reflekterat ljud viktigt för ljudbilden -- med en shotgun så låter det skumt om det ljudet och det blir oftast inget användbart resultat. Men som alltid kan man hitta undantag.

// Gunnar

5
Massenburg pråklamerar i intervjuer förövrigt att Pro Tools HD skulle ha en äkta 48bits mixer och summering vilket inte ens Digidesign själv direkt vågar påstå. I själva verket så är TDM bussen än i dag 24bit medan vissa plugins kör dubbla prosesser (timeslots) för att uppnå 48bits resolution som sedan körs ner till 24bit för överföring via TDM bussen. Int för att det nu heller har någon jävla betydelse när allt hamnar på mp3 i sluändan i allafall...

Nja. Nu fick du det om bakfoten.

1- TDM bussen är äkta 48 bitars.
2 - det är effekterna som är 24 bitars in och ut i de flesta fall. Vad som händer inuti effekten beror på programmeraren.
3 - dubbla timeslots har inget med upplösningen att göra, bara att de drar mycket kraft ur procesorn.


För övrigt spelar det ingen större roll om du inte har ett HD-system. Få har såna hemma. Skulle du ha det, lägg tid på att lära dig hur systemet beter sig. Det är lite annorlunda än de flesta andra system som går med flyttal.
G

6
Apropå val av program:

För live-inspelning är det hur programmet hanterar tillfälliga problem som är viktigt att kolla. Vad händer om firewire-kabeln råkar ryckas ut, kommer man snabbt igång igen och vad hände med det som redan är inspelat? Samma sak om strömmen dippar lite, är filerna ok efteråt? Kan man stänga av inspelning helt plötsligt genom att bara nudda vid mellanslagstangenten? Vad händer om du drar igång ett annat program under inspelningen så att det blir overflow i buffrarna, stannar inspelningen då? Med mera. Jag skall inte säga jag är någon expert, men prova sånt här rejält hemma innan första inspelningen ute, jag misstänker att du inte kommer älska Cubase efteråt för just den tillämpningen. Men prova vet ja.

Backup för strömmen är en bra idé. En bärbar har inbyggt batteri så den brukar klara sig en stund. Men ljudkortet lär ju stanna. Det finns rätt billiga "UPS" som grejar det värsta. De som är avsedda för datorer kan ge en del störningar i ljudet när de kopplas in, men bättre det än totalt tyst. Man vill nog klippa bort summern inuti burken som varnar för strömavbrott, inte kul om den drar igång mitt i en känslig inspelning.

7
24 kanaler går på en helt vanlig laptop om du kör på 44.1kHz (eller 48). Det är inte särskilt betungande för en dator att bara spela in ljudet. Det är pluggar och särskilt då samplers som drar kräm.

Det behövs en bra firewirecontroller som inte finns i alla bärbara. Tyvärr finns det för många för att det skall gå att hålla ordning på vilka som funkar och inte. Eventuellt kan du behöva köpa ett firewire kort. Intern hårddisk fungerar utmärkt, går ju ofta fortare än extern.

Däremot skulle jag inte använda Cubase för att spela in livekonserter. Reaper är ett bättre tips, eller också min favorit Samplitude. Det handlar om hur programmen hanterar buffrar och vad som händer om det råkar bli lite trångt. Absolut inga antivirus eller nätverk, och det är några inställningar som behöver göras i windows. Du kan fortfarande mixa i Cubase om du vill, men skall du "bara" klippa upp till låtar och mixa med vanliga effekter för att sen göra CD av det så spar du enormt mycket tid om du använder Samplitude i stället.

Själv har jag under rätt många år kört en Sony Vaiou med 1.6GHz Pentium och 5400 varvs hårddisk ihop med RME Digiface. Oftast kring 16 kanaler men utan problem.

Viktigt dock att du tänker igenom backup. Det är rätt lätt att råka trycka på "stopp"-knappen på datorn. Och då är det skönt om det finns en backup tills datorn är igång igen, det räcker med en hyfsad 2-kanal som du kan föda från mixern.

Mina 50 öre.

// Gunnar

8
Tillräckligt  bra är väl som alltid nyckelordet. 50 spår på en vanlig hårddisk funkar utmärkt, behövs ingen SSD. Varför betala för en Ferrari när du ändå står still i kön i rusningstrafik. Och till skillnad från Ferrarin så kommer ingen SSD i världen att ragga några brudar.

Nej, ljud är ganska snällt mot datorn. Tänker du börja regigera video i HD-kvalitet, då kan vi tala om behov av prestanda!

G.

9
Studio, produktion och övrigt / SV: Det här med 64-bitars Windows
« skrivet: 08.06.2009, 19:22:01 »
Klart antalet pluggar blir fler under 64 bitar vs 32.

Nix. Det beror på var begränsningen sitter. Är det CPU-kraft som sätter begränsningen så kan max antal pluggar till och med bli lägre. Orsaken är hur programkod mellanlagras i cache.

Minne brukar bara vara begränsningen om det är många instrument man kör (Vsti), inte effektpluggar. I sådana fall blir mer minne en finess.

// Gunnar

10
Köp begagnat på blocket.se eller tradera eller vendolin.se.  Du sparar mycket pengar alternativt får mycket för pengarna.

// Gunnar

11
1 - jag testar på en Windows XP maskin med ett RME ljudkort och CamStudio. Funkar utmärkt att välja ingångar, alla som finns på kortet dyker upp. Borde fungera utmärkt även med Lexicon-kortet du nämner. Det beror dock mycket på hur drivrutinerna till kortet ser ut -- en del kort fungerar bara med ASIO drivrutiner (som ger bäst prestanda när man har många kanaler och som därför stöds av Cubase med flera).

2 - Vista är bitvis en annan historia. Här har Microsoft skjutit sig själv i foten och gjort ett OS som skapar en hel del problem för dem som håller på med ljud. Men enligt lexicon så stödjer kortet Vista. Borde alltså fungera, men som alltid när det gäller sånt här är det ju bra om du kan få öppet köp.


// Gunnar

12
Studio, produktion och övrigt / SV: Sveriges Otightaste trummis?
« skrivet: 28.05.2009, 23:09:54 »
Hmm. Jag tycker nog att du har klicket lite för högt i mixen. Sången verkar lagom, kanske skära lite vid 200Hz så det inte låter så mycket burk. Resten fixar ni i mastering.   :P

G

13
Studio, produktion och övrigt / SV: Vad är klassisk musik?
« skrivet: 26.05.2009, 23:47:12 »
(flyttat till rätt tråd)

Wikipedia är ingen sanning, den skrivs av människor precis som du och jag. Precis lika olika åsikter som det kan bli en debatt här kan det bli på wikipedia. Delar av den håller rent skruttig kvalitet.

Med detta vill jag bara säga att man måste värdera det som står där.

För mig är klassisk musik en beskrivning som är lika vid som pop. Ingår rock i pop eller inte? Kan man säga att dansband spelar pop? För mig är gränserna svåra att dra, liksom gränserna för klassisk musik.

Men i korthet, för mig finns det några utmärkande drag för klassisk musik. För att bli klassisk bör den ha kommit något till åren eller vara skriven i en stil som har några år på nacken. Musiken är komponerad, något som skiljer den från folkmusik. Den korta perioden med tolvtonsmusik och modern konstmusik kan i mina öron inte ännu kallas klassisk. Kanske om 50 år, men just nu är stilarna lite för svårhanterliga. Det mesta av den musiken kommer också lyckligtsvis få ligga i arkiven ospelad. Det är för övrigt ytterligare en liten egenskap hos klassisk musik -- det är exempel på musik som trots att den är gammal har överlevt. Det mesta av den musik som skrivits spelas aldrig.

Nå, lite tankar utan sammanhang en helt vanlig tisdag.

// Gunnar

14
Studio, produktion och övrigt / SV: Mixning av klassisk musik
« skrivet: 26.05.2009, 23:37:41 »
Sorry. Nybrokajen = Nybrokajen 11. Gamla musikaliska akademin. Inte ute. Mitt fel.

Gunnar

15
Studio, produktion och övrigt / SV: Mixning av klassisk musik
« skrivet: 26.05.2009, 22:17:50 »
Ytterligare ett exempel.

Strategi 1 enligt förra svaret, dvs bara en stereomick. Ingen mixning, bara lite lätt mastring: lite EQ för att minska på en elak rumsresonans, lite extra rumsklang. Limiter som tar högst 2 ställen i den här satsen. (Utrustning: Schoeps MSTC64, Sound Devices 722).

http://trombonisten.se/exempel2/fiol.mp3

Även här inför publik som inte är så svårt att höra.

Sibelius fiolkonsert, sats 1.

// Gunnar

16
Studio, produktion och övrigt / SV: Mixning av klassisk musik
« skrivet: 26.05.2009, 22:03:29 »
Hur mixar man klassiskt?

Det finns väl tre olika skolor, och de börjar med hur man spelar in.
- två mikrofoner, varken mer eller mindre. (Audiofil eller lathet eller en riktigt bra lokal)
- ganska få mikrofoner
- väldigt många mikrofoner

Ett exempel
http://trombonisten.se/exempel/adagio.mp3

Inspelat på Nybrokajen. En livekonsert med publik. Ett Decca-tree i mitten (leta på nätet så ser du vad det är för nåt). 2 utriggare, några spotmickar här och där. Alltså exempel på strategi 2 ovan.

I den här satsen (faktiskt i hela symfonin) är det fast mix hela tiden, inga ändringar av relativa volymer. Jag har styrt ner dynamiken lite genom att ändra huvudvolymen över tiden. EQ på några av mickarna för att lyfta fram det bästa. Skurit bort några hostningar och pappersprassel och nåra tappade saker på några ställen (känns som jag borde tagit bort en del till). Absolut lägsta basen borttagen (för mycket bussar utanför). Lite extra rumsklang. En kompressor på masterbussen, ställd så att den nästan inte gör skillnad, bar limmar ihop lite. Limiter i slutet, kommer in ett fåtal gånger. Tyvärr är det dist i mp3 på några ställen, skivan låter helt OK.

Stycket är nya världen av Dvorak om du undrar.

Under konserten var det även en sångsolist. Där blev det en hel åkande med volymerna för att få lyssningsbart material.

Hoppas det kan peka på vad som är mixning av klassiskt. Jag är ju inte proffs så det finns säkert en hel massa andra sätt att göra saker på.

// Gunnar

17
Studio, produktion och övrigt / SV: Råd gällande nytt ljudkort
« skrivet: 26.05.2009, 21:40:00 »
Flyttade till rätt tråd (forumet skojar med mig och lägger saker på andra ställen än tänkt).

18
Studio, produktion och övrigt / SV: Gratis "notprogram"
« skrivet: 22.05.2009, 23:50:43 »
http://www.myriad-online.com/en/products/melody.htm

19
Det är närmast omöjligt att dämpa för mycket i basen. Lätt att dämpa för mycket i diskanten.

Prova att sätta upp nåt som reflekterar i diskanten. Mitt favorittips är att nåla upp ett gäng kasserade CD-skivor i öronhöjd. Reflekterar diskant skitbra men påverkar inte basdämpningen.


Gunnar

20
Studio, produktion och övrigt / SV: Hur får man ljud i Sibelius?
« skrivet: 01.10.2008, 20:10:14 »
vilken version av sibelius? de senaste har med samplade instrument som installeras samtidigt med programmet (kontakt player).

G

21
Det gäller nog att hålla tungan rätt i mun om man gör det själv. Ringsignalen är kring 80V.

Gunnar

22
Studio, produktion och övrigt / SV: Rack-bygge
« skrivet: 13.05.2008, 11:49:41 »
Snabba tips:
http://clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=38121832

Kjell o Company har fjärrströmbrytare som man sätter i väggen och fjärrkontrollen framme.

G.

23
Slå en signal vid tillfälle. Jag kan eventuellt komma loss med två mickar och en bandare.

Gunnar
073-9641575

24
Hmm. Inte nödvändigtsvis. Högre samplingfrekvens behöver inte innebära högre precision eller högre upplösning. Det beror på en faslig mängd faktorer. Högre samplingsfrekvens innebär däremot i stort sett alltid högre brus från AD-omvandlingen och kan också innebära större olinjärhet (dvs distortion). En högre frekvens kan innebära att högre frekvenser spelas in, men det är inte alltid det finns nåt att spela in, det beror ju på ljudkällan.

Sen är det en annan sak att många time-stretching algoritmer klantar till ljudet, och då kanske mindre så om ljudfilen har en högre samplingsfrekvens. En riktigt bra algoritm borde inte vara särskilt känslig, men det är få programmerare som är riktigt bra.

Gunnar

25
Studio, produktion och övrigt / SV: XLR-kabel
« skrivet: 21.02.2008, 22:42:55 »
Det förekommer också en annan typ av XLR-XLR-kabel - och det är till AES/EBU, som är koaxialkabel och är avsedd för balanserad digital överföring och inte audioöverföring, men i övrigt är det bara att tuta och köra... B)

Njae, inte helt rätt. AES går att skicka på koax. Men sorten med XLR i bägge ändar är en utmärkt bra mikrofonkabel. Historien bakom är att man för massa år sedan när standarden sattes vill kunna använda normala mikrofonkablar. Alltså specade man upp en sedan modell.

Gunnar

26
Studio, produktion och övrigt / SV: Gaffatejp
« skrivet: 09.01.2008, 22:54:46 »
There are two sides to Gaffa, a dark side and a good side. May the force be with you.

Gunnar

27
Studio, produktion och övrigt / SV: Neumann U47 / U87 / M147
« skrivet: 19.12.2007, 00:22:10 »
Köp ingen U47 om du inte vet exakt vad du gör. De har inte tillverkats på många år. En hel del av de som är till salu är antingen i dåligt skick eller slarvigt renoverade. Det finns även förfalskningar som saluförs, kanske bara höljet med helt nytt innehåll. Räkna med minst 50.000 för en användbar originalmick.

Varken M147 eller U47FET låter som U47, de låter inte heller lika. Rörmickar låter inte på något särskilt sätt, förutom att de brukar brusa mer än transistormickar. Transistormickar låter inte heller på något särskilt sätt, förutom att de billigare kinesiska stormembranarna oftast är rätt hypade i diskanten.

Skillnaden mellan mickar är mycket svår att beskriva. Vilken som passar bäst för ett visst tillfälle måste helt enkelt provas fram. Det beror på rösten som skall spelas in (eller instrumentet) men också på vilken typ av musik det gäller. Även rummet spelar roll. Ibland är det bästa en Shure SM57 som inte kostar särskilt mycket, ibland nåt helt annat. För en skivinspelning brukar man vilja ha några olika mickar att arbeta med, för olika ändamål.

Om ni absolut skall köpa dyrare mickar så rekommenderar jag att ni hyr några timmar hos en studio som har många olika att prova med, och en tekniker som kan hjälpa till. Prova så många som möjligt och åk hem och lyssna. Det är långt ifrån självklart att det är dyra mickar som ger bäst resultat. Jag kan tänka mig att ni kollar med till exempel Atlantis.

Gunnar

28
Studio, produktion och övrigt / SV: klockor?
« skrivet: 16.10.2007, 22:12:46 »

Kan man inte koppla på ett T rakt på WC ut på ljudkortet? Jag tycker det är svårt att förstå vad terminering innebär när jag läser på engelska, någon som kan ge en liten basic förklaring? =)


Nja, det är inte så det är tänkt men det går oftast.

En ganska dålig liknelse är att kabeln blir som ett rör där man ropar i ena änden (master). Efter vägen kan det finnas många som tjuvlyssnar (slavar) via små hål men ljudet fortsätter ända till slutet på röret. Där är det en propp som gör att ljudet studsar tillbaka. Och då blir det liksom eko för de som lyssnar. Ekot stör då de som lyssnar.

En terminering är som om man öppnade rörets ände och ljudet fick bara fortsätta ut i tomma luften. Inget eko alltså.

Sätter du T-kopplingen i mitten är det som om ljudet skall gå åt två håll. Då blir ljudet svagare. Samt att det blir ekon från två håll vilket kan göra det rejält svårt att höra.

Eftersom det är en dålig liknelse så fungerar det inte riktigt lika när det är elektriska signaler. Termineringen är inget komplicerad bara ett motstånd som har rätt värde. När de elektriska signalerna kommer fram till motståndet så försvinner de in i motståndet och blir bara lite värme. Tar man bort terminering kommer de elektriska signalerna fram till slutet på kabeln och så studsar de tillbaka.

Jag upprepar igen att i verkliga livet kan man ofta bryta mot de här reglerna ganska grovt. Särskilt om totala längden på wordclock-kablarna är kort, säg max en meter sammanlagt. Orsaken är att "ekot" hinner studsa fram och tillbaka i kabeln några gångar innan nästa klock-puls och hunnit dö ut innan nästa klockpuls som skulle kunna störas kommer.

För att göra det ännu intressantare har de flesta ljudkort idag inbyggda kretsar som minskar känsligheten för ekona.

Gunnar

29
Studio, produktion och övrigt / SV: klockor?
« skrivet: 16.10.2007, 20:22:42 »
Extern terminering brukar se ut som en liten plugg. Kolla till exempel Elfa:
http://www.elfa.se/elfa-bin/setpage.pl?http://www.elfa.se/elfa-bin/dyndok.pl?lang=se&dok=153414.htm

Claes har sagt det tidigare. Kopplas så här:

1. Word-Clock utgång på master. Utgångarna har oftast terminering inbyggt, men man får kolla manualen
2. en snutt kabel
3. ett T
4. på ett ben av T-et kopplar man första slaven. Som skall ha terminering avslagen.
5. på ett annat ben koppla man kabeln till nästa slav.

Sen är det kabel/T/Ingång i en kedja.

På sista lediga utgången på T kopplar man terminering. Alternativt kan man sätta på terminering i slaven och då behövs ju inget T.

I verkligheten brukar det funka utmärkt bra utan terminering, ändå tills det börjar krångla.

ääh, fundera inte för mycket. Hälften kopplat, hälften brunnet.

Gunnar

30
Studio, produktion och övrigt / SV: Yamaha prylar?
« skrivet: 13.09.2007, 02:16:42 »
Totaltransparant?  Det närmaste jag kommit är Lavry Blue. 8 kanaler ryms i en rackenhet. Det är Golden Age Music som säljer dem i Sverige.

Gunnar

31
Rökslinga skulle jag gissa. Kondensatorn i micken klarar nog inte 48V.

En säkrare koppling är tip till pinne 2 och ring till pinne 3. Inget kopplas till XLR-höljet, inget kopplas till pinne 1 på XLR.

Nu hamnar eventuell XLR-matning lika på bägge ledarna, men det finns ingen nolla för återföring av strömmen. Undvik fantom ändå.

Bäst är att ordna en transformator - obalanserat till balanserat, men det blir inte helt billigt. (En bra transformator kan kosta 500:- per kanal).

Gunnar

32
Studio, produktion och övrigt / SV: Apogee AD-16x
« skrivet: 06.08.2007, 18:32:33 »
Varför tror du det skulle behövas en speciallödd kabel? de flesta rena D/A omvandlarna har ju AES/ebu in.

sen förstår jag inte riktigt, antagligen är detta en lösning som Apogee har tänkt på, och det käns väl ganska konstigt att en vanlig digital-utgång skulle börja trilskas med signalerna?

Inget konstigt, inget trilskande. Bara det att på baksidan av Apogeen är det en DB25 kontakt, och på baksidan av DAC1 är det en 3 pol XLR. Däremellan behövs kabeln.
http://en.wikipedia.org/wiki/D-subminiature
http://en.wikipedia.org/wiki/XLR

Gunnar

33
Studio, produktion och övrigt / SV: Apogee AD-16x
« skrivet: 04.08.2007, 01:31:01 »
Häpp. Intressant läsning den där manualen. Inte för att jag är säker på saken, men jag tror det stämmer. Dvs kortet kan omvandla 16 analog och sen in i datorn via firewire. Samt köra en AES-koppling (= 2 kanaler ljud) ut från datorn via firewire och sen ut på baksidan. Det står inte vilket par signalen dyker upp på, men det är väl antagligen första. Med lite special-lödd kontakt går det att hänga på till exempel en DAC1 och sen inte behöva nåt mer.

Men, det stora men, hur bra det fungerar sen i verkligheten har jag ingen aning om. Det har hänt förr att saker som ser bra ut på papperet bara strular i slutänden, med tappad synk och buffrar som försvinner med mera. Nå, Apogee har ju ett hyfsat varumärke så det borde kunna fixas.

Gunnar

34
Studio, produktion och övrigt / SV: Problem med Presonus Firebox
« skrivet: 03.08.2007, 01:43:38 »
Ett bra tips på alla firewire-grejor som har egen matning är att fixa firewire-kablar som inte tar över spänningsmatningen. Latmansvarianten är en kabel "6-4" och en adapter "4-6". Finns lite överallt.

Kör du in kabeln bakfram så brinner inte grejerna upp.

Gunnar

35
Studio, produktion och övrigt / SV: UAD-kampanj hos Fitzpatrick
« skrivet: 03.08.2007, 01:35:53 »
Trevliga priser. I stort sett samma som www.thomann.de har som ordinarie. Men hos din lokala handlare borde du kunna få 20% rabatt, storkunder har oftast det.

Gunnar

Sidor: 1 2