Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - a

Sidor: 1 2 3
1
tack för tips :)

En fråga angående tätning mellan gipsplattor, alltså gliporna. När man inom renrumsteknik fogar så vill man ha en bredare spalt för att få jämntjock forg och säkerställa inträngingsdjup etc.

borde vara samma i denna bransch? Om skivorna har någon millimeters glapp så är det lättare att veta att fogen man använder tränger in till regeln?

:)


För ljudisolering jobbar man med backing rod eller bottningslist som det heter på svenska:


monteras mellan gipsskivorna så att du kan läga en elastisk fog med mycket rörlighet mellan skivorna.



2
Vibratec på blidö i stockholms skärgårs säljer NoiseKiller (samma produkt som Green Glue som avänds flitigt i staterna) 15 liter räckte till en golv på 20kvm och lite till.

a
 :ph34r:

3
Studio, produktion och övrigt / SV: fönster?
« skrivet: 11.05.2008, 18:19:35 »
glaset är redan beställt. det var mäst monteringen jag tänkte på, om det ska lutas eller om det funkar så som ritningen.

jehapp, då kommer du få problem. Och ja ritningen stämmer bra och om du studerar den noga så kan du se att glasen som används är tjockare än 13mm respektive något tunnare än 13mm. (en gipsskiva är 13mm)

ja ha ja, får beställa tjockare glas då, har ändå inte fått dom än. men ritningen har jag gjort själv och den är inte skalenlig alls, så att glsen ser tjockare ut än ett gips-lager är lite fel.

edit: har slullat ihop olika mått(kanse balandat antal lager med måtten på de enskilda lagrena) 18mm och 9mm glas är det.

se där! då är du hemma!



4
Studio, produktion och övrigt / SV: Mitt studiobordsbygge
« skrivet: 09.05.2008, 17:03:39 »
Ok, tackar för tipsen!

Jag är fortfarande intresserad av något program (nåt CAD-liknande antar jag då) som skulle kunna underlätta designarbetet av en studiomöbel.

Google SketchUp är gratis och svinenkelt! bara att ladda hem...

5
Studio, produktion och övrigt / SV: fönster?
« skrivet: 09.05.2008, 17:02:16 »
glaset är redan beställt. det var mäst monteringen jag tänkte på, om det ska lutas eller om det funkar så som ritningen.

jehapp, då kommer du få problem. Och ja ritningen stämmer bra och om du studerar den noga så kan du se att glasen som används är tjockare än 13mm respektive något tunnare än 13mm. (en gipsskiva är 13mm)



6
Studio, produktion och övrigt / SV: fönster?
« skrivet: 08.05.2008, 14:18:45 »
Jag vill bara få detta förtydligat för mig själv... När vi pratar laminerat glas, då pratar vi alltså två i princip ihoplimmade rutor mot varandra. När vi pratar om 13mm, är det alltså rutans totala tjocklek ihoplimmad? Och är isåfall de två limmade lagren lika tjocka?

Jag är helt medveten om att man har två separata rutor med luftspalt, och att dessa två skall ha olika tjocklek. Men jag pratar alltså om de laminerade glasen.

JA laminerat betyder limmat.
JA totala tjockleken, det finns inga andra parametrar, eller hur..
JA glasskivorna kan vara lika tjocka, det är dock inte du som ska laminera utan det är något glasmästaren gör så, förstår inte frågan.

7
Studio, produktion och övrigt / SV: fönster?
« skrivet: 07.05.2008, 19:45:28 »
9mm är för klent, för att inte tala om 4mm. Isolering blir inte bättre än den svagaste länken, så satsa på riktigt feta laminerade rutor... 13mm minst!

Man brukar tänka så att man ska ha olika tjocklek på rutorna för att egenfrekvensen för varje ruta blir olika. Därutöver kan det vara bra att vinkla de så att inte en stående frekvens mellan rutorna uppstår.. men framförallt är det för att ljusreflexer av den som ser igenom rutan blir mindre om man vinklar lamellglaset.

Jag vet fortfarande inte riktigt var i landet du befinner dig men i 08 området finns det ett flertal leverantörer av tjockare laminerat glas. räkna med 4000.-/kvm för 12-13 mm.





8
alt1. fungerar alt2. är för repetetiv och ger en för jämn frekvensabsortion. Om det nu är en diffusor du ska ha så ska den vara assymetrisk inom ett kontrollerat områsde. Den ska monteras rakt bakom dig vid mixposition och dess ysfte är att sprida den tidiga reflexen så gott det går. Man kan enkelt göra en vägg med ett slumpartat avstånd och en ojämn yta för att få den effekt man vill ha.

9
hur gick det?  :huh:

10
svarat på studios forum.

11
en Coles 4040 :wub:  om du vill ha "top of the line", på andra sidan spektrumet har du kanske GA R2 eller någon av de där andra kina bandmickarna som funkar om man inte får ett måndagsexamplar..

12
Studio, produktion och övrigt / SV: Förvaring av mikrofoner
« skrivet: 14.02.2008, 19:08:41 »
kassaskåp om mickarna är dyra.  ;)
och ståendes om du har bandmickar, annars kan banden töjas ut och bli slappa..  :wacko:

13
Studio, produktion och övrigt / SV: Sennheiser MD-421
« skrivet: 02.02.2008, 15:39:16 »
om du pratar med mig  :P så har jag haft den i min ägo i 4 år ungefär
den har legat fint förpackad i en case så den mår väl ( dock ej originalask)
och jag kan tänka mig runt 2000:- för den nypris ligger runt 4300:- tror jag

ja, va det en md 421 eller md 21? en md 21 skulle jag ge en 5-hundring för, en md 421 typ 1500.-
inga jävla vendolin priser tack...

14
Studio, produktion och övrigt / SV: Sennheiser MD-421
« skrivet: 02.02.2008, 00:37:47 »
421:orna går på tyska ebay för 140-160€, säljs flertal per vecka.

Man hänger dom framför 4x12", det är deras främsta användningsområde.

Och pukor.

Och blås! Bästa trumpetmicken!
Den går även utmärkt att använda till sång. Lyssna på Cardigans!

md421 är i mitt tycke lika mångsidig som sm7:an låter bättre dessutom, om det nu är en allroundmick du är ute efter kan du ju kolla upp akg 414 eller electro voice re 20, men det blir nudlar i minst TVÅ månader då, så kanske inte.

15
Studio, produktion och övrigt / SV: Basfälla?
« skrivet: 22.01.2008, 15:52:53 »

16
Studio, produktion och övrigt / SV: Basfälla?
« skrivet: 22.01.2008, 03:03:33 »
Nje tyvärr hjälper ingenting om du inte placerar dig symmetriskt. Om du börjar akustikbehandla som du sitter nu kommer du aldrig få balans mellan höger/vänster/bas/diskant osv. Köp ett par bra hörlurar att mixa i istället.


17
Jo jag förutsatte att han hade ett rektangulärt rum.

18
Studio, produktion och övrigt / SV: Basfälla?
« skrivet: 20.01.2008, 23:05:09 »
Den där absorberar all bas över 3000Hz.



 :lol: :wub:

19
??? såg du inte mitt svar om room mode calculator? I särklass det enklaste verktyget för att få kontroll på rummet.

20
Citera
men angående fönster mellan rummen så har blivit rekomenderad att ha dubbla lamellglas som är ljudklassat 31db. samma som i studion jag jobbar i så jag vet att det funkar bra. vet inte om det behövs lutas för att det inte ska bli resonanslåda av det. tror det funkar lika bra om man täcker insidorna med dempmaterial. man kan även ha olika tjocklek på glaset, vilket ska funka lika bra som att luta glaset. men i mitt fall är det nog inte nödvndigt luta eller ha olika tjocklek efter som fönstret är 80x120cm. har man större så kan man börja med lutningar och olika tjocklek osv.

lutningen är 9/10ggr för att du inte ska få en ljus och ljud reflex.

21
Studio, produktion och övrigt / SV: Utsläckning 90Hz
« skrivet: 09.01.2008, 16:40:59 »
ladda ner kalkylatorn för room-mode på john sayers forum så ser du var frekvens dipparna är.
Men först: Varför mixar du med en sub? är det för att kompensera 5" elementen i dina 8030?
Var står subban? Dippar det vid 90Hz när du stänger av den?

För övrigt undrar jag varför du sitter så lång från väggen? För att se ut genom fönstret?

22
Skulle vara mycket bra om någon kunde kommentera min senaste ritning. Om den funkar eller ej.

det funkar, men om du vill ha bättre isolering så bygger du dubbla väggar mellan kontroll och bås.
I mitt tycke så är den visuella kontakten helt sekundär lyssningen och att bygga in en såpass svag punkt som ett glasat fönster i gipsväggar kan vara vanskligt.


23
Är inte mindre än 2.40 en väldigt låg takhöjd i en studio?

taket lutar.... ponera att du vill ha en lutning på 12° så är taket 1.80 fram och 2.4 bak..
men du kan självklart göra taket rakt och sedan placera vinklade absorbenter istället.

Jag förstår inte resonemanget riktigt. Du får förklara för mig. Jag är 188 cm lång. Ska jag ha ett tak ovanför lyssningsposition som är 1,80 och lutar bakåt upp mot 2.40 så innebär det dels att risken finns att jag slår huvudet i taket, dels att rummet känns litet och obekvämt, dels att jag går miste om den faktiska takhöjden som finns, kan jag inte utnyttja den på ett bättre sätt?

ja om du står upp och mixar så blir det ju helt klart problematiskt. om du skiter i ifall du ser ut från kontrollen så skulle jag vänt mig in mot hörnet och på så vis kan du ju ha lägsta takhöjd 2.40 och bak betydligt mycket högre.
Att bygga med dubbla laminerade glasrutor och få allt på plats och lufttätt är ingen barnlek och framförallt är det dyrt, så du kanske inte ens överväger det.

24
den som ska tänka efter är hellhoff ingen annan, det är väl hans tråd, säger bara att material för att bygga ett rum kostar en 10/del av vad en ok monitor kostar, ja typ 1038:or, dynaudio burkar eller liknande klass.

Citera
Själva argumentet var att lyssningsrummet kanske inte behöver vara så optimerat, eftersom man lyssnar på arbetsmaterialet genom "direkt" lyssning. För att överdriva lite, du behöver ju inte ha ett rum som är optimerat för allmän lyssning när du har hörlurar på dig?! Monitorer är/skall oftast vara riktade direkt mot ditt öra och inte rakt fram så att du får med dig rummets beskaffenhet. Vilket är en motsats till vad som är optimalt när det gäller inspelning och sk. hifi-lyssning.

direkt lyssning? monitorerna ska vara riktade mot ditt öra vid mixning ja, men hur rummets akustik berör ljudet är större än du tror.

25
Om kontrollrummet kan bli lite billigare genom att ni förenklar bygget så kan ni lägga pengarna på bättre monitorer, bättre b-lyssning, eller ännu bättre akustik i inspelningsrummet?

mmm, gips, isolering och reglar kostar iofs. en 10-del av vad en ok monitor kostar så tänk efter först.

26
Är inte mindre än 2.40 en väldigt låg takhöjd i en studio?

taket lutar.... ponera att du vill ha en lutning på 12° så är taket 1.80 fram och 2.4 bak..
men du kan självklart göra taket rakt och sedan placera vinklade absorbenter istället.

27
jo det är en ypperlig idé.

28
Den där planlösningen var riktigt smart! Det där skulle kunna fungera! Billig lösning, spar utrymme, integrerar ventilationsrören.
Endast två frågor... Hur är det med tratteffekten i det här fallet? Och, borde jag inte kunna ha en hörnsoffa där i hörnet i inspelningsrummet med ganska goda resultat. Både absorberande och för att sätta musiker i? :)

Den där ritningen kan vara något att fokusera på.

mmm klassiker, jo jag slängde bara fram en snabb skiss, men kontrollen måste ha en ganska kraftig basfälla i det bakre hörnet.
stapla isolering och sätt för tyg. Du har ju ett lutande tak som du måste kompensera för men du kan med andra ord vinkla taket så att det är högre bak än fram. En hörnsoffa dämpar nog inte tillräckligt men framför basfällan kan du ju sätta en soffa.

29
a: Lösningen du har tagit fram är den klart bästa, men med den drar kostnaderna iväg också. Jag är helt övertygad om att ett sådant kontrollrum är mycket bra ur ljudtekniska perspektiv och det är ju förstås det primära så man kanske helt enkelt får spara ihop mer pengar.

Rent spontant tycker jag att det är tråkigt att man inte kan ha ett kontrollrum där även musikerna kan befinna sig, men det kanske är en omöjlighet med utrymmet jag besitter, om jag samtidigt vill ha utrymme för att kunna repa. Den andra spontana tanken är att jag kommer att bli tvungen att dra in någon form av ventilation eftersom väggen där du nu har placera kontrollrummet är den enda vägg som saknar ventilationsrör, medans väggen mitt emot där man kanske skulle kunna tänka sig att placera konstruktionen istället har ett stort ventilationshål som blåser av helvete = ljud. Ventilationssystem är också en grym kostnad, inte minst med tanke på att jag måste göra ett in- och utblås från lokalens utsida, en lokal som för övrigt är gjord i sprängsäker betong och grymt svår att behandla. Det kanske är omöjligt för en vanlig dödlig att ha bra studio utan allt för höga kostnader.  :rolleyes:

a: Vad har du för mått på rummen du har ritat nu?

nej, visst är det så att det kommer att kosta, oftast mer än vad man ens kan räkna ut.
det brukar bli verktyg och en massa annat oförutsett som är svårt att kanske veta exakt vad det kommer kosta.
men reglar, gips och isolering är i sig inte särskilt dyrt.

liverummet är 3,8x8m och CR 3x4m men ska ge dig ett snabbt förslag till:



tror att du sparar utrymme och du får plats med ett gäng gubbar där bakom mixpositionen.

30
som ovan, kanske?



med flushade monitorer..



så, visst sitter man även här i mitten av rummet, men det beror bara på storleksförhållandet i detta rum
man kan göra avlånga eller strutformade rum om man vill det, bara man har koll på hur man ska behandla
akustiken.

31
Min trialversion av smartdraw har gått ut, så jag kan inte öppna filen och ändra något. Det jag ville få fram var mer hur kontrollrummet kunde placeras,
inte någon exakt lösning på akustikbehandlingen ty om det vet jag tyvärr allt för lite.
 
Jag tänkte mig något som bilden här:



ah, den gammla SAE siten har en del bra, men just de där cr rummen är inget mannen bakom rekommenderar längre.
att ha monitorerna antingen närmare en vägg eller ännu hellre flush monterade är det nya svarta... men visst, om man har gott om yta så kan man ju sitta mitt i rummet.



32
Om jag fattat ritningen rätt så kommer han in bak i rummet som det är nu...  :unsure:

..vilket å andra sidan gör det svårt att placera soffan där.

Skulle kanske ritat ut mixposition, men så klart är dörren i bakre delen av rummet:)


Öööh, ok. Altså eftersom rummet öppnar sig åt det hållet då? Jag missade nog det. Kollade närmast vinklarna på de "sneda"väggarna. Med de där vinklarna blir mixposition någonstans strax framför soffan i bakredelen av rummet. Varför?

Hägge

jag håller med, om rummet har de vinklar som det är ritat så kommer man in mitt mellan monitorerna inte bak i rummet.
det är ju typ 60 gradig sweetspot där och som hägge säger så hamnar den bra mycket längre bak om man sitter vänd åt andra hållet.

skit samma kanske med tanke på att det inte verkar aktuellt med denna lösning.

annars nåt sånt här kanske?


33
Jag är förvånad över att ingen nämnt Sennheisers HD 600/650!


ja, eller så börjar tråden med en sågning av just de två.
jag kör på HD600 men har spelat sönder de, får se vad det kostar att reparera. Annars håller jag med om att beyer gör bra slutna lurar.
jag kör på gammla dt100/109 i studion, men får nog komplettera med några dt250. Att ha öppna lurar när man spelar in kanske fungerar för någon men om man är sin egen ljudtekniker så blir det svårt att höra vad som går in i micken och vad som slaskar in genom lurarna.

annars finns ju AKG K1000  :lol: riktiga pajjaslurar!!


34
Studio, produktion och övrigt / SV: Bilder på din studio
« skrivet: 30.11.2007, 20:17:29 »
sjysst hägge...vad är det för bord du har och vad var det gammla för nåt?

35
Studio, produktion och övrigt / SV: Ljudklassade dörrar?
« skrivet: 30.11.2007, 20:11:13 »
rivners.se (i skogås utanför sthlm) säljer 35dB ljudklass A dörrar för typ 500.-
skillnaden mellan en 30dB klassad branddörr och en sådan kanske inte ser så mycket ut på pappret,
men du kommer märka skillnaden när du försöker lyfta den  ;)

annars gör du som gubbarna i USA och köper en massiv trädörr, dunkar på två lager gips på varje sida och
slänger på ett extra gångjärn för att klara den extra vikten. billigt och kan ibland tom. bli bra  :rolleyes:

och ja, hålet ska vara så exakt som möjligt för det är ju lufttätt du är ute efter. så rita du 900(910)x2100(2110) så får du ett hum om hur stor den blir i proportion till annat. lägg upp skissen sen!


Sidor: 1 2 3