Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Monocerotis

Sidor: 1
1
Tjena!

Jag behöver ett nytt ljudkort till ett nytt datorbygge. Det ska användas både för att skapa musik med på datorn och för all ljudavlyssning från datorn i övrigt. Det måste inte stödjas i alla spel då jag inte spelar spel men i det bör fungera i alla program annars, musikprogram eller ej. Det ska ha drivrutiner med stöd för Windows Vista och Windows 7. Jag har inte bestämt mig om jag ska välja PCI eller PCI Express, men jag är ganska säker på att jag vill ha internt kort.

Jag har riktat in mig på följande fabrikat: E-MU, ESI, M-Audio och RME.

Jag har tittat på följande produkter.

  • E-MU 1212m (PCI)
  • E-MU 1212m (PCIe)
  • ESI Juli@ (PCI)
  • ESI Maya44 (PCI)
  • ESI Maya44e (PCIe)
  • M-Audio Delta Audiophile 2496 (PCI)
  • M-Audio Delta Audiophile 192 (PCI)
  • RME HDSP 9632 (PCI)
  • RME HDSPe AIO (PCIe)

Vilket av de här korten ger mest valuta för pengarna?

Vilket har bäst frekvensrespons?

Vilket har bäst dynamik?

Är det någon här som har något av dessa kort som kan berätta om er egen erfarenhet? Om inte det, vilket kort har ni?

På Musikbörsens webbsida såg jag ett ljudkort som heter SIMS QUARTET och kostar 1495 kr. Jag läser Studio och jag försöker följa marknaden för hemmamusikern. Men jag har då aldrig under mina år hört talas om Sims. Det enda Sims jag vet är spelet The Sims! :)

Är det någon här kanske som känner till fabrikatet Sims? Deras Quartet kort verkar vara välbyggt till ett överkomligt pris. Jag misstänker att Musikbörsen inte skulle skaffa det om det var ett skräpkort.

Hur pass bra är ljudkort från Icon? Jag har hört talas om Icon men vet inget om deras ljudkort för PCI.

Jag är intresserad av både de som har PCI och de som har PCI Express (PCIe) gränssnitt. I januari i år har E-MU presenterat en PCIe version av bl.a. sitt 1212m kort. Men jag har inte kunnat se det på er webbsida. Jag hoppas att Musikbörsen köper in det snart för alla de som vill kunna välja mellan PCI och PCIe. Det är allt mer ovanligt att de lite dyrare moderkorten har stöd för det äldre PCI gränssnittet, speciellt de som har stöd för flera grafikkortsplatser. Därför kommer PCIe att bli allt vanligare, även om just ljudkort kanske inte kommer ha lika stor nytta av den större bandbredden hos PCI Express än t.ex. grafikkort. Därför har det gått ganska trögt med adopteringen av det nya gränssnittet bland ljudkortstillverkare. Men snart är de illa tvungna att släppa PCI och fokusera mer på PCIe och det är den trenden vi börjar se nu. Sedan är det helt klart också bra att varje slutanvändaren får själv avgöra vilket man vill använda i ens egen dator.

Är det någon som vet var man kan köpa PCI Express versionen av E-MU 1212m i Sverige? Jag är väldigt frestad att köpa just det här kortet, och om det är med PCI Express gränssnitt så är det bara en fördel som jag ser det.

Vissa av de här korten har balanserade in- eller utgångar. Andra har obalanserade. Jag har två syntar som jag vill kunna spela in ljudet från men jag vet inte om de använder balanserade eller obalanserade anslutningar. Kan det uppstå problem om jag kopplar in utrustning med obalanserade kontakter till ljudkort med balanserade kontakter? Någon som vet med säkerhet?

Jag hoppas att ni inte ska tycka att det blev alltför utdraget. :)

Tackar på förhand!

2
Hej!

Jag har en total uppgradering av datorn på gång, inklusive moderkort. Mitt gamla moderkort hade en sån där gammal port för spelkontroller. Till den porten var min hårdvarosynth inkopplad. Det nya moderkortet saknar denna port, men har som en kompromiss en stor mängd USB portar. Jag vet att det finns att köpa MIDI kablar med USB kontakt i ena änden och MIDI kontakter (för instrumentet) i andra änden. Med en sån skulle jag kunna ansluta min synth till datorn med igen. Men jag funderar på att köpa nytt ljudkort istället med inbyggda MIDI kontakter så jag vill vänta med det.

Men under tiden skulle jag vilja testa att använda ett musikprogram med MIDI kontroll. Vad jag undrar är om det finns något enkelt program som förvandlar min vanliga datortangentbord till en MIDI keyboard? Jag vill alltså kunna använda datorns tangentbord till att skicka MIDI data så att jag kan spela på det. Ungefär så som man kan spela på tangentbordet i FL Studio.

Jag sökte lite snabbt på "virtual midi keyboard" på Google och hittade följande: http://www.hitsquad.com/smm/programs/VMKXP/
Tror ni att det kan vara något att ha? Jag vet inte om jag vågar lita på att det här är virusfritt och så. Om ni vet något sånt program så tipsa mig mer än gärna! :)

3
Studio, produktion och övrigt / Notläsning?...
« skrivet: 22.05.2007, 01:38:37 »
Hej! Jag lär mig läsa noter nu och tänkte ställa en fråga om det i fall någon här vet något om det.  :rolleyes:

Jag står inför momentet att memorera noternas positioner i spelplanet (heter det så?...) och deras korrespondens på tangentbordet. Centrumtonen är ju lättast att hitta, det är ju den mittersta C tonen av de fem olika som finns utritade som standard i spelplanet. Men hur memorerar man de övriga och deras korresponderande tangent? Noternas positionerna i diskantklaven relaterat till tonerna stämmer ju inte överrens med noternas pisitioner i basklaven relaterat till tonerna. Trycker man ner ett D ovanför centrumtonen så har noten en bestämd position i planet, men trycker man samma ton i nedre delen av tangentbordet så ligger inte noten på samma linje/position. Hur överbryggar man det här? Vet ni något bra knep som kan underlätta inlärningen?

4
Studio, produktion och övrigt / Spela in trummor via MIDI
« skrivet: 28.04.2007, 20:11:29 »
Hur fasen spelar man in trummor via MIDI? Jag har redan ett färdigt trumparti i keyboarden. Hur för jag över detta till Cubase? Varför kan jag inte bara spela upp det och låta Cubase ta upp det som spelas?... vad är problemet liksom?  :unsure: Går det inte att göra så?... den kanske bara tar emot signaler direkt från tangenterna?... hmmm...

5
Studio, produktion och övrigt / Val av ljudkort
« skrivet: 28.04.2007, 18:07:28 »
Hej! Jag är i full gång med att lägga fram planen på mitt nästa datorbygge, den här gången en musikdator. Jag står nu inför valet av ljudkort till datorn. Jag har sett att det finns flera olika sorters ljudkort och anslutningsmöjligheter. De kan delas in i PCI instickskort, externa Firewire och USB ljudkort, och ibland även en kombination av båda. De kan också delas in i mobila som är lätta att ta med sig på resan och stationära.

De externa ljudkorten är oftast såna som man ställer på ett bord och dylikt, medan vissa modeller kan monteras i ett rackställ. Det som jag nu länge har funderat över är... om man använder datorn för inspelning... och om man inte behöver någon mobil lösning... varför då ha en lös box ovanpå datorlådan eller på ett bord, när man kan bygga in det i ett tomt 5.25 tum fack i datorlådan?... precis som ett PCI kort!

Datorns 5.25 tum fack är ju ett rackställ i miniformat. Varför inte använda den om man har två eller tre platser tomma?... det verkar ju väldigt dumt att ha saker runt omkring då när man kan ha allt på en plats. Kontrollerna går då lätt att nå, medans in-/utgångarna kan nås via en breakout box på baksidan eller vad det kallas. Alltså där PCI kortplatserna sitter, där kan man då göra anslutningar. Det vore både korkat och fult om alla kablar hängde på datorns framsida. Då har man inte riktigt förstått poängen. Eventuellt kan man ha kontakter som används ibland och tillfälligt på framsidan, kanske hörlurskontakter?...

För er som inte vet vad ett 5.25 tum fack är så är det platsen i datorn där DVD/CD brännaren sitter.

Så min fråga är naturligtvis, finns det såna ljudkort och kan ni ge exempel på såna?

I dagsläget behöver jag endast kunna ansluta två hårdvarusyntar till datorn. Senare tillkommer ett MIDI klaviatur också. Så totalt tre enheter ska anslutas. Datorn ska kunna spela de två syntarna via MIDI. Ljudet från syntarna ska gå att spela in i datorn. Men MIDI ska inte spelas in med syntarna utan med MIDI klaviaturen som tillkommer senare.

Alltså...
2 Stereo in
minst 1 MIDI in
minst 2 MIDI ut

Vad kan det vara för ett ljudkort tro?...

EDIT: Det enda jag hittade nu efter en tids letande är ett ljudkort av Creative Labs.
http://images.europe.creative.com/iss/images/artwork/A5_RGB/X-Fi_Platinum_FCS_b.jpg

Men det verkar inte vara något för musiker direkt, utan mera för gamers och allmänt för underhållning. Ja... jag vet... Creative är inget märke för musiker med tanke på alla skandalerna från 1997 och framåt när Creative köpte E-MU. Fan vad de gamla 10k chipsen ställde till med problem för de musiker som trode sig ha gjort ett riktigt bra kap. Är det någon här som använder Creative ljudkort förresten?... använder de fortfarande 10k chipsen i sina kort?

6
Studio, produktion och övrigt / USB Dongle key & backup
« skrivet: 26.04.2007, 16:29:34 »
http://www.emusic.se/default.asp?do=search&text=Key&kategori=&grupp=&undermeny=&flik=1&exp=&info=11472#

Vem köper en sån separat egentligen?... finns det någon nytta av att köpa en sån om man redan har en nyckel som följde med programmet? Kan man t.ex. kopiera licenser från den ena nyckeln till den andra för att ha som reserv i fall man skulle slarva bort sin nyckel? Jag antar att det inte går att kopiera licensnycklar direkt till datorns hårddisk pga. risken för piratkopiering. Men jag har å andra sidan aldrig sett att det finns något kommando i LCC programmet för att kopiera nycklar heller. Så vad har man en sån där tom liten ask till då?

7
Tjena! Jag såg just ett kort videoklipp om Active Controller Technology™ eller förkortat ACT teknik i Sonar 6. Finns denna teknik eller någon motsvarande även i Cubase? Det är nästan ett oumbärligt redskap egentligen som man inte kan stå utan om man vrider och vänder mycket i mjukvarusyntar och effekter i realtid.

EDIT: Jag kom just på att jag inte talade om vad det är, för er Cubase användare som inte är insatta i Sonar. Jag minns nu inte var jag såg videon, men så här står det på deras websida;

"ACT eliminates the common workflow bottleneck of constantly remapping parameters by providing a simple, intuitive way to control your mix, effects and virtual instruments from any MIDI controller or surface."

Länk: http://www.cakewalk.com/Products/SONARStudio/Control.asp

8
Jag var just inne på Cakewalks webbsida och läste om Sonar Studio 6. Ta en titt på den här tabellen: http://www.cakewalk.com/Products/SONARStudio/Compare.asp

Det är en jämförelse mellan Cakewalk Sonar Studio 6 och ProTools LE och M-Powered. Det står att de ProTools versionerna endast stödjer "Digidesign or M-Audio only" som audio gränssnitt. Är det verkligen sant? Det betyder i så fall att man köpa ett av deras egna ljudkort eller ett M-Audio ljudkort om man vill köra deras program.

Jag vet att det här är lite fel forumsdel att ställa den här frågan eftersom den handlar om Sonar vs. ProTools, men jag kan inte heller dela på frågan eftersom det gäller båda. Men anledningen till att jag ställer frågan här är för att ta reda på om Cubase har någon liknande begränsning som man ska tänka på när innan man skaffar det? Det är jätte dumt egentligen, men den begränsningen kanske inte gäller för HD versionen av ProTools t.e.x Men är det då likadant med Cubase ingångsversioner som SL, SE och Studio 4?

9
Jag var just inne på forumets Wiki sidor och läste artikeln om envelopes. Längst ner i artikeln står det en mening som jag inte alls förstår. Vad menas med "Med hjälp av en DAW kan du inte helt sällan styra parametrar som instrumentet eller effekten själv inte kan styra med egen envelope."?  :wacko: Jag förstår inte alls meningen. Varför ska man ha flera negationer i rad och förvirra folk, och varför kombinera "inte" med "sällan"? Vad är skillnaden?  :unsure:

Jag skulle gärna formulera om den meningen om jag bara visste vad den betyder. Om någon annan förstår den så var snäll och formulera om den så att alla förstår vad det står där.

Förresten, måste man skapa nytt konto på Wiki sidan om man vill kunna logga in eller kan man logga in med det användarnamn som man har här på forumet?

10
Hej alla glada musikmakare! Jag hoppas att ni inte är chockade över mängden text här till att börja med och att ni inte har läs skräck. Jag har försökt disponera texten bra för att göra den överskådlig och lättläst. Så här ligger det till. Jag har tänkt bygga en någorlunda fungerande musikhörna hemma för att spela in musik och allmänt pyssla lite med ljud. Så jag tänkte höra mig för vad ni som skapar musik tycker och tänker, samt få råd och hjälp för att välja rätt i musik djungeln. Vilken är den bästa tekniska lösningen för att skapa musik? Är datorbaserade system bättre än annan form av system så som digitala portor och liknande? Det verkar ju som att alla går över till datorbaserade system. Törs jag fråga ens varför det är så? ... vad tycker ni? Det kanske får bli en diskussion för sig om Program vs. Hårdvara, någon annan gång.

Till att börja med, vad har ni själva för system och konfiguration? Berätta gärna lite mera detaljerat om vilka instrument ni har, vilka programvaror (om ni använder dator), ja ni vet... allt det vanliga som brukar ingå i en studio. Det kan vara kul att veta också var ni har placerat allting, i hemmet, i ett specialbyggt rum... kör ni mobilt med ett par hörlurar, klaviatur och dator kanske? Om ni har bilder så är det uppskattat, men inte nödvändigt.

Kort om min erfarenhet och nuläget
Jag har egentligen inte någon större erfarenhet just av att spela in musiken jag spelar, så jag saknar väl lite de tekniska kunskaperna om inspelning, mastering och mera avancerad ljudutrustning rent allmänt. Jag har provat på att spela in lite i Windows 98 miljö, då i form av E-Jay, Magix MM, Cubasis och liknande. Det var för några år sedan och det har oftast bara gått ut på att leka runt lite, det har mest varit en lek för mig (inte undra på att man hittar E-Jay på GameShop). Jag tror att det började precis i den ordningen och sedan satte jag en fot in i Cubase. Jag har även sett och provat en rad olika musikprogram, bl.a. Fruity Loops, Reason, Bias (vet inte vilket) och en del andra program. Senast var det nog Ableton som jag testade och kände lite på. Sedan har jag haft en period av någon form av dvala eller vad man vill kalla det, jag har varit ointresserad av det här med musikskapande och jag hade inte mycket tid till det heller.

Nu börjar jag komma tillbaka lite sakta och jag vill börja producera musik nu igen på ett större allvar. Det första steget är väl då att skaffa rätt verktyg till att börja med. Jag förstår att det har hänt ganska mycket de senaste tre, fyra åren eller så och därför behöver jag också lite er expertis. Jag har försökt hänga med lite i den utvecklingen genom Studio fram till början av förra året.

Mina musikkunskaper är väl ganska hyfsade. Jag har spelat piano i musikskolan i ca 2 år (har spelat keyboard/synt länge) och kan en del om harmoni, komposition, improvisera kan jag och allt vad det heter. Jag kan dock fortfarande inte läsa noter, inte flytande i alla fall. Men vi lever ju på 21'a århundradet så det behövs ju inte, man kan spela in saker idag! Men bra kunskaper i musik har jag, och jag spelar ju annars keyboard hemma lite då och då. Det jag skrev om att jag saknar teknisk kunskap om ljudutrustning och det stämmer inte riktigt för att jag vet ju en del om ljud och akustik, jag har bl.a. skrivit ett projekt om olika ljudsynteser och jag spelar också synt. Så helt novis är jag ju inte, men det känns som att man skulle kunna bli bättre faktiskt, det finns alltid utrymme för förbättringar.

Systemet - musikdatorn
Jag är annars väldigt intresserad av teknik och jag är väldigt duktig på datorer och därför känns det mest naturligt för mig att satsa på en datorbaserad studio. Eftersom jag tänker använda samma grundläggande system rätt länge så vill jag ha ett så flexibelt system som möjligt så att man kan expandera det i framtiden. Av allt det jag vet om datorer så känns det som att det är det bästa valet, och därför lutar jag mest åt ett datorbaserat system idag. Så jag kommer här att utgår från det.

För datorn, dvs. själva stommen i systemet, där ska ingå själva datorn med alla komponenter och ljudkort eller motsvarande för att kunna ansluta instrument till och så. Allt det får kosta högst 15000 till 20000 kronor. Eftersom jag har tänkt sätta ihop datorn själv så kommer jag komma undan lite billigare än annars om man köper märkesdator. Jag kommer att dela skärm med min befintliga dator, men senare ska jag köpa en ny och större skärm till musikdatorn. Ni får gärna tipsa om lämpliga datorkomponenter för musik om ni har erfarenhet av sådant. Datorchassi och ljuddämpning är kanske det viktigaste där, viktigare än t.ex. val av processor tror jag.
 
Värdprogrammet - spindeln i nätet
Det kanske viktigaste av allt... frågornas fråga: valet av program. Det här är den viktigaste frågan för mig eftersom det är där man spenderar den mesta av tiden när man jobbar med det. Efter alla program som jag har testat så har jag förstått att det finns i huvudsak två olika former av program för datormusik, det ena är DAW som Cubase och Logic och det andra är "softsynt-studio" som det kallas, så som Reason. Vilket är det bästa valet om man inte har mycket fysiska instrument att koppla in och inte tänker sjunga i mikrofon och liknande? Jag kan tycka att det är mest logiskt att välja en "softsynt-studio" men jag har fått den uppfattningen att "softsynt-studio" är tunga program som käkar mycket processorkraft och minne i onödan, samtidigt som de oftast saknar möjligheten att manipulera ljudupptagning/inspelning utan de spelar envist bara efter noterna känns det som… ja, en sequencer i princip. Vad skulle ni föredra i det här valet? DAW eller syntstudio?

Varför anklagas Cubase för att vara "mainstream", varför är det så? Är det som att välja mellan äpple (Apple) och morot eller är skillnaden mera nyanserad? Vilket program har bäst stöd för pluggar och instrument? Och vilket program levereras med flest pluggar/instrument? Jag vill inte lägga ner tid på att lära mig ett program som inte fungerar i längden. Jag har idag Cubase SL 2.0 (helt laglig kopia) som står och samlar damm i princip. Borde jag blåsa av dammet och uppdatera den eller byta till något helt annat, bättre?

Jag vill gärna ha respons från både Cubase användare, ProTools användare, Logic användare, Sonar användare m.fl. för att svaret ska bli så rättvisande som möjligt med både argument och motargument. Ni vet själva vad som händer om bara en viss grupp användare svarar. Även om ni bara har testat de andra programmen, säg vad ni tyckte om det. Och slutligen, vilket program har flest marknadsandelar idag? Finns det någon statistik på det? Finns det egentligen något program som dominerar eller är alla likvärdiga?

Övrig utrustning
Jag behöver inte ha med sång, inte i dagsläget i alla fall. Men det får gärna finnas den möjligheten att koppla in minst en mikrofon så att man slipper den extra kostnaden att köpa nytt senare. Jag kan tänka mig att ha med möjligheten för ljudupptagning även om det inte kommer bli någon sång i musiken. Likadant är det med gitarr, det behövs inte i dagsläget men det är inte fel om det finns ut i fall det behövs någon gång så att säga. Jag har tittat på några externa ljudkort, och vad jag förstår så är det endast externa ljudkort som har de här anslutningsmöjligheterna. Det tycker jag inte om, för jag vill inte att det ska ta för stor plats när man bygger en datorbaserad studio. Då ska man kanske hellre satsa på hårdvara rakt av. Så jag prioriterar att allt går att baka in i datorn om möjligt. Jag vill kunna spela in keyboard och synt, gitarr och mikrofon, men det senare är mindre viktigt. Att kunna MIDI koppla synt och keyboard är väl givet, sedan tillkommer också någon form av kontrollenhet också för softsyntar, att pilla med musen är det sista jag vill. Det lät lite snuskigt där! ;) hehe

Jag har idag ett Logitech 2.1 högtalarsystem kopplat till min vanliga dator, tror ni att jag kan behöva/dra nytta av ett par riktiga studiomonitorer om de placeras i vardagsrummet? Hur bra är de jag har på en skala från 1 till 10? De heter Z-2300 och finnns här: http://www.logitech.com/index.cfm/products...,CONTENTID=9372
Om jag ska behöva köpa det så vill jag inte lägga mer än 3000 - 4000 kronor på det, jag vill lägga mera pengar på kontrollenhet, högst 2000 dock. Sedan hur mycket jag vill lägga på program beror väl helt på vilket program jag väljer, så det vet jag inte än. Totalt landar prislappen på 20'000 till 26'000 kronor.

Sammanfattning
För att sammanfatta nu: vilken typ av program ska jag välja, soft-studio eller ett DAW? Ska jag välja Cubase, ProTools, Logic, Sonar eller något annat? (tänk på att det ska vara PC kompatibelt) Vilken kontrollpanel ska jag välja för MIDI? Jag kan ju använda syntens eller keyboardens tangenter men jag vill helst ha något speciellt för att ratta alla mjukvarosyntar och parametrar. Vilka högtalare? Hörlurar kanske? ... vad gäller VST instrument och liknande kan jag ta upp då det blir mera aktuellt när jag ska skaffa det.

Jag tror att jag fick med precis allting nu! Hehe, jag är ledsen att det blev så långt men jag tror att det är nödvändigt att skriva rätt redan från början vad man vill ha. Jag kommer vara evigt tacksam för alla svar och råd. Notera att jag skriver ”råd”. Jag kan handplocka allt det som har nämnts alldeles själv, men jag vill veta vad som är bra och vad som fungerar bra med vad och därför behöver jag er respons på det. Dessutom tänkte jag beställa det mesta från Internet så det blir ganska svårt att ställa frågor till någon säljare. Och det är ganska kört om man ska behöva returnera och jävlas med den biten när något inte passar, men det räknar jag med ändå.

Sidor: 1