Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Hrafnahnef

Sidor: 1
1
Japp. Väljer själv ut alla delar och sätter sedan ihop dem. Blir billigast och bäst så, plus mycket roligare om man väl är "datanörd".

Om man har ett grundsystem med 3×4 Gb minne för ca 650 kr och en i5 2500k för 1700 kr och vill expandera. Vad ger mest effekt för flytet och snabbheten i, säg, Reaper? 700 kr på att upgradera till i7 2600, 400 kr på att utöka till 16 Gb minne eller en tusenlapp på att gå upp i 24 Gb minne?

Finns det fortfarande 32 bitars?

2
Att ställa in ljudnivåer på alla kanaler med hörlurar, det är verkligen inte att rekommender

Även om jag inte provat än så låter det ju faktiskt som om du har en poäng där.

Finns det något lämpligare setup att rekommendera i ett hobby-akustikbehandlat och litet rum?  :wacko:

Hörlurar för finkontrollen på varje kanal och sedan något billigt (men bra) system för att ställa in ljudnivåerna?


3
Studio, produktion och övrigt / SV: Nybörjare som börjat i tid
« skrivet: 20.07.2011, 18:17:24 »
Man kan väl säg att ungen är gjord ungefär som Gollum gjordes i Lords of the Ring-filmerna. Man kan kalla det animering. Men skickligt! Och tidigt ska det börjas.  :lol:

4
Studio, produktion och övrigt / SV: Nybörjare
« skrivet: 20.07.2011, 18:14:20 »
Jag ska verkligen försöka, så gott jag kan, skynda långsamt.  :rolleyes: (Det kan bli svårt, vill verkligen komma igång.)


5
Hej!

Jag är nybörjare och har inte arbetat med en DAW på närmare 15 år, så det här kommer säkert låta som en dum fråga. Men finns det en bra tumregel på vad som är viktigast när det gäller musikbearbetning i sin DAW (jag kommer troligen fastna vid Reaper). Mycket RAM eller snabb processor?

Eftersom Reaper faktiskt enligt alla tester och benchmarks är väldigt bra på att hantera många kärnor så kommer jag helt klart prioritera fler kärnor över högre klockfrekvens eller längre pipe. Och av vad jag läst så har låg latency på sitt RAM tämligen omärkbar effekt på sin DAW. Men utöver det så vet jag faktiskt löjligt lite om vad det är jag ska dimensionera min dator för? Många beräkningar eller stor datamängd? En hel del rekommenderar så mycket minne som plånboken tillåter medan andra verkar föredra mer kräm i processorn.

Vad är era erfarenheter? Vad är det som äter minne och vad är det som cloggar processorn?

Och det är en stationär dator jag pratar om nu.

6
Av vad jag läst i andra forum om LE4 vs reaper så verkar reaper sopa banan med LE4. Förutom att LE4 är en nerbantad "limited" version, medan reaper är fullversion, så gnälls det mycket på buggar i LE4 och en långsam, värdelös och arrogant support.

Skulle vi kunna få in en Cubase-försvarare som ger mig lite mer nyanserad bild? :-)

Det verkar ju följa med gratis, och är därmed billigare än reaper.

EDIT: Det framförallt är hur stor chans man har att exportera från respektive program den dag man lessnar och byter DAW. Eller det kanske inte händer? :unsure:

7
Hittade dem här på http://www.outlet24.se/?p=4044156000800 för 500 kr. Faktiskt en trevlig överaskning.

500 kr, känns faktiskt som en trevlig överaskning. Mer pengar över till annat, är alltid en bra lösning. :-) Så får vi se om några år när jag har råd att uppgradera.

8
Studio, produktion och övrigt / SV: Nybörjare
« skrivet: 20.07.2011, 14:34:13 »
Ang bygga studio i ett befintligt rum så tycker i alla fall jag, som ovan var inne på, att börja i mindre skala och sedan utöka allteftersom du upptäcker brister.

Precis min plan.

Men samtidigt vill jag komma igång succesivt redan nu, trots att det är några månader till jag flyttar in. Något slags mikrofonskärm (t.ex. http://www.emusic.se/default.asp?info=14902, fast hemmabyggt) hade jag till exempel troligen behövt.

Som det är nu är min inspelningsutrustning en gammal damsugarkartong som jag har vaderat på insidan med resterna av en soffstoppning. När jag stoppar in huvudet skrattar min fru, men hittills har jag åtminstone varit nöjd med inspelningskvaliteten med tanke på att mikrofonen kommer från ett 20-kronorsheadset som jag fick i födelsedagspresent för 15 år sedan...


9
Det låter som om det kommer bli Reaper för mig. Jag börjar i alla fall med det och testar mina 30 dagar. Men jag skulle bli förvånad om jag inte fastnar på Reaper. Hur ofta kommer nya fullversioner ungefär?

Det var bra tips om Win7, tänkte inte på det med firewire. Då får man dock lägge mer pengar på hårdvara för att datorn ska orka med, men i längden kan det nog vara värt det.

10
Jag har nog mindre koll på hurlurar än jag hade hoppats på.

Har jag uppfattat det rätt så här:

- Slutna hörlurar ger vanligen bra bas, men lite mindre naturligt ljud, medan öppna ger mer naturligt ljud men kan ha större problem med basen? Och att när dagen går mot sitt slut så är öppna att föredra, så länge basen är tillräckligt bra?

Sedan vet jag inte vad jag ska bry mig mest om vad gäller de tekniska specarna. Jag vet att ljudet generellt sett blir bättre ju högre impedansen är -- men att det ställer högre krav på att signalen är förstärkt, och jag utgår ifrån att även ökad känsligheten "ger bättre ljud".

Vilket frekvensomfång de har är ju också viktigt, men jag utgår ifrån att det avtar i viktighet efter att 20-20000 är intäckt. Samt att det är viktigt att titta på hur jämn kurva de klarar av att prestera över sitt frekvensspektrum. Men sådana kurvor har jag inte sett för olika lurar.

Min budget är så lite pengar som möjligt, men enligt devisen "most bang for the buckets", och det utgår jag ifrån att det är åtminstone en tusenlapp. Mycket över 2000 kommer jag dock inte ha råd med eftersom mina pengar även ska räcka till ljudkort, mikrofoner, licenser och akustikbehandling.


11
Studio, produktion och övrigt / SV: Nybörjare
« skrivet: 20.07.2011, 14:02:12 »
Jag hade tänkt starta en tråd i "bygga studio"-forumet, men jag håller fortfarande på att författa inlägget.

Men här kommer lite sneak-peaks. :)

Rummet är 12 m² (4x3, 2,4 i höjd) och är behäftigt med lågfrekvent motorvägsbuller. Inte optimalt på något sätt. Min budget rör sig om kanske 10.000 i början (för rubb och stubb, licenser, hårdvara, micar, byggmaterial osv) och sedan några hundralappar i månaden kontinuerligt. Längs ena kortsidan tänkte jag ha hängförvaring av instrument och lådfarvaring av prylar o kablage. Ljudläckage till grannar eller övriga huset behöver jag inte oroa mig för särskilt.

Jag har bara tänkt köra soloinspelning pga utrymmesbegränsningen. Och främst mig själv då på gitarr, digeridoo och steel pan, men även till viss del polare på röst, elbas, elgitarr och kanske resonanslåda. Inget trumset. Det hade jag ändå inte fått plats med. Dessutom ska det gå att ställa undan utrustning så man kan repa åtminstone två tillsammans, men gärna både steel pan, gitarr, resonanslåda och sång. Just det, trumpet hade varit en stor bonus om jag hade kunnat spela in, men eftersom jag inte ens äger en trumpet eller lärt mig spela på en så får det ses som "nice to have" -- dvs något som man kan bortse ifrån.

Prisläget jag hittills tänkt mig är ungefär ljudkort 1700-1800 kr (funderar på Konnekt 6), hörlurar 1500-2000 kr, tyst dator  ca 3000 kr. Vad gäller mikrofoner så är jag än så länge totalt clueless. Där har jag inte ens börjat läsa på i forumtrådar och artiklar.

Vi får se om jag någonsin kommer upp på en nivå där jag tycker det är värt att låta andra lyssna på mina alster. Lite gehör, envisa och nyfikenhet står sig rätt platt mot äkta talang. Men att lyssna på andra deltagare är ju alltid roligt!

12
Tack för ett bra svar!

Jag är ju Linuxnörd, så...

Nej, visserligen har jag dubbelkollat att kortet funkar i Linux (i alla fall grundläggande in- och utgångar), men jag tror det kommer bli WinXp som plattform och möjligen Cubase som program, eftersom det var vad jag för 10-15 år sedan fick lära mig hantera på gymnasiets musikundervisning (programmet, inte OS:et).

Självklart är jag öppen för andra DAW, och jag har ärligt talat extremt dålig koll på vad jag ska välja. Cubase ligger egentligen alldeles för långt utanför min budget, och eftersom jag varit Linuxnörd så länge så har jag aldrig använt något annat program än de väldigt buggiga som finns att tillgå på Linux.

De budget-/gratisalternativ som min musiklärare berättade om på den tiden finns inte kvar.

Så fältet ligger öppet för att lura in mig i valfritt läger  ;)

13
Hej, jag är en nybörjare som precis har fått chansen att förverkliga min ungdomsdröm om "egen studio". De minimala dimensionerna på rummet och en begränsad budget gör att jag tänker mig ett mixningsbås med bara ljudkort+hörlurar.

Jag har tittat runt lite efter ett par högkvalitativa hörlurar. Eftersom jag är skeptisk mot både kvalitet och batteriernas livsläng för trådlösa hörlurar, så har jag bara letat efter hörlurar med sladd.

Nu har jag fastnat för Sennheiser HD600, som utifrån specarna verkar vara väldigt trevliga.

Frekvensomfånget ligger på hela 12-39000 Hz, påtagligt mer än övriga lurar i samma prisläge (de flesta har undre gräns mellan 15 och 20 Hz och övre gräns på 20-22 kHz). Impedansen är på 600 Ω och känsligheten på 97 dB/mW.

Är det någon som har erfarenhet av nämnda hörlurar och kan ge mig tumme upp eller tumme ner?

Jag är lite skraj för att ett bredare frekvensspektrum kommer på bekostnad av "sämre" ljud, och att man kanske borde satsa på ett par hörlurar med lite mindre imponerande spec, men som i gengälld låter "bättre" över de frekvenser som faktiskt verkligen betyder något.


14
Hej alla, jag är nybörjare här, så ta det lungt med mig och läxa gärna upp mig för de fel jag kommer begå.

Jag har precis köpt hus och har fått ett minimalt litet rum av frugan att inreda precis som jag vill. Så nu ska pojkdrömmen om "egen studio" besannas. Eftersom 12 m² inte räcker långt när man både ska ha plats för förvaring, inspelning och mixning så funderar jag på en setup där jag helt enkelt lever helt och hållet på mina hörlurar för all mixning.

Det ljudkort jag fastnat för är Konnect 6 som jag fått uppfattningen av att vara ett väldigt bra kort som till och med klarar mina ansträngda budgetkrav. (Visst är det ett bra kort?)

Men innan jag skrider till verket har jag några frågor om "kompabiliteten" med hörlurar? Jag funderar på ett par Sennheiser HD600, men de har 3.5mm-plugg medan Konnect 6:s hörlursutgång tycks vara 6,3mm. När jag haft billig hårdvara har jag aldrig brytt mig om det utan bara kört på en 10 kr-adapter från Clas Ohlsson, men eftersom jag faktiskt kommer spendera en hel del surt förvärvade slantar så vill jag ju inte att all min dyra utrustning fallerar på "svagaste länken". Så jag undrar om det här är ett problem jag borde oroa mig för? Borde jag hitta annat ljudkort eller andra hörlurar med 6,3mm-plugg? Eller handlar det bara om att hitta "rätt" adapter? Eller ska jag bara sluta oroa mig?

Min andra fråga är lite mer teknisk. Jag hittar inte någon spec för om hörlursutgången är förstärkt eller inte, och i så fall hur mycket. Eftersom Sennheiser HD600 har impedens på 600 Ω så är jag helt enkelt oroad över om Konnect 6 kommer ge mig tillräcklig kräm i lurarna eller om jag ska räkna in en extra utgift på en tusenlapp för en extern hörlursförstärkare och därmed tvingas gå ner en budgetstorlek för mina hörlurar?


15
Studio, produktion och övrigt / Nybörjare
« skrivet: 20.07.2011, 11:59:21 »
Hej alla! Jag är både nybörjare på kontrollrummet och inom musikproduktion.

Till hösten kommer jag och frugan flytta in i vårt första hus sedan vi bägge var barn, och i det huset finns ett rum som jag har fått löfte om att göra vad jag vill med. Så nu ska äntligen tonårsdrömmen om att ha "egen studio" besannas.  :)

Så, jag kommer nog dessvärre ställa en hel del jobbiga frågor under resans gång. Bara så ni är beredda på det.

I'm willing to learn, så tveka inte att PM:a mig eller läxa upp mig när jag bryter mot regler eller ställer rena idiotfrågor.

16
Studio, produktion och övrigt / Spectral Layers
« skrivet: 20.07.2011, 11:49:49 »
Nu är detta min första post här, så ursäkta om jag framträder som en nybörjare och bryter mot ettiketten.

Jag undrar om det är fler som fått upp ögonen för Spectral Layers? (http://www.divideframe.com/?p=spectrallayers -- kolla in alla fyra videor på http://createdigitalmusic.com/2011/06/spectral-layers-audio-editor-focuses-on-editing-sound-visually-a-la-photoshop/) Tanken är att man "ritar" i frekvensspektrummet. Med verktygen kan man välja övertoner till det man markerar och sedan radera, kopiera eller flytta valt ljud i tid, frekvens och tempo. Perfekt för de som vill tvätta gamla inspelningar m.a.o.

Det lär bli väldigt dyrt kan jag tänka mig när det släpps, men ack vad jag längtar till att ha det installerat.

Jag kan direkt tänka mig ett flertal användningsområden, men undrar vad ni skulle använt det till om ni kommit över programmet? Skulle ni börjat göra nya saker, eller skulle ni bara använt SL för saker som ni idag gör med andra verktyg?


Sidor: 1