Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - HomoNeophilus

Sidor: 1 2 3 4 5 6 7 ... 12
71
Studio, produktion och övrigt / SV: Cubase 4 Crackat
« skrivet: 18.12.2007, 16:38:01 »
Man kan ju också jämföra med Japanska entreprenörer och tekniker som också varit grymt skickliga på att kopiera amerikanska och europeiska idéer men också utvecklade och förbättrade dessa idéer.
Frågan är hur de hade agerat om de inte haft möjligheten att tjäna pengar på det de gjorde.
Hur mycket spelar "belöningen" roll som motivationsskapare? Inte bara en gång, utan gång på gång.

Det där är en högst personlig fråga. Vissa motiveras av pengarna, andra motiveras av ära, vissa skapar och uppfinner för att det ligger i deras natur (vilket jag är övertygad om egentligen ligger i alla människors natur).

72
Studio, produktion och övrigt / SV: Cubase 4 Crackat
« skrivet: 18.12.2007, 16:34:34 »
Varför är det värre att göra en exakt kopia (så att säga bit för bit) än att göra ett plagiat och säga att man gjort det själv? (om vi nu bortser från den delen som handlar om lagen men inte från den som handlar om moralen)
Är det?
Anses det inte generellt mycket mer rumsrent att kopiera 1:or o 0:or än att plagiera någon annans låt?

Ja, kanske det, men det senare är i alla fall lagligt (i princip alltid i alla fall) och du får till och med tjäna pengar på det om du lyckas.

73
Studio, produktion och övrigt / SV: Cubase 4 Crackat
« skrivet: 18.12.2007, 16:02:59 »
Inom vetenskapen har det blivit en väldig personkult som oftast är kraftigt överdriven. Vem hann till patentverket först? Vem publicerade först? Vem hade mest stålar? Det finns dessutom många kända fall där samma uppfinning eller upptäckt gjorts helt oberoende av varandra på två olika ställen under samma tidsperiod och troligen ännu fler som inte är kända.

Newton och Leibniz är nog det mest kända, iaf där jag sitter ;) De uppfann differentialkalkylen oberoende av varandra. Newton ägnade senare tiden av sitt liv åt attr misskreditera Leibniz.
(Egentligen var det dock Arkimedes som kom på det hela! ;) 2000 år tidigare)
Dock anses nog Einstein var väldigt tidig med sina idéer, före Einstein fanns in teoretisk fysik på samma sätt. Jo, han hade hjälp med att matematisera sina idéer, själv ansåg han sig inte tillräckligt grym för att formalisera det. Dvs, matematiken fanns redan och att göra fysik av det hela hade säkert någon kommit på i vilket fall. Längre fram.

Tillbaka till ämnet så undrar jag ju mest varför detta är argument FÖR (eller emot) fildelning?
Någon form av skydd av nya idéer behövs, såvida man inte beundrar Lenin-Sovjet eller något.
Ryssarna var grymt skickliga på att kopiera västs idéer och hade också enorm ekonomisk tillväxt TILLS DESS de kommit ifatt på 50-talet. Bristen på unik individuell tanke(förmåga) gjorde dock att de fick fortsätta vara kopiatorer fram till det hela föll.
Möjligtvis var de bra på schack..

Nej, det var bara ett sidospår i och med jämförelsen med Neumann där det ansågs att man precis som med exempelvis Cubase stjäl idéer och alltså betalar för utvecklingen av idén och inte för exempelvis bygget (fast det nog egentligen är den där fyrkantiga logotypen man betalar för).
Jag är inte lika säker som du på att skydd för nya idéer är nödvändigt och framför allt inte på att de behöver ha den form de har idag. Creative commons kanske skulle vara en lösning (men kommer inte funka eftersom alltför få hakar på).
Och bara för att något har en koppling till kommunism eller Sovjet behöver inte vara sprunget ur de idéerna... Det är lite som att börja ta upp att Hitler var vegetarian när man snackar om kött. (ok, patent har i alla fall med ekonomiska principer att göra)
Man kan ju också jämföra med Japanska entreprenörer och tekniker som också varit grymt skickliga på att kopiera amerikanska och europeiska idéer men också utvecklade och förbättrade dessa idéer.

Men det här har kanske föga att göra med det eventuellt crackade Cubase 4, hehe.

Det jag vill komma till är att idéer inte finns utan att bygga på andra idéer och väldigt sällan verkligen är unika. Att patentsystemet har varit till hjälp kanske snarare varit för att man i och med patenterandet offentliggör upptäckterna och inte specifikt på det ekonomiska skyddet. I dagens kommunikationssamhälle kanske det är delvis förlegat. Men jag vet inte.

74
Studio, produktion och övrigt / SV: Cubase 4 Crackat
« skrivet: 18.12.2007, 15:32:28 »
Larsson: Men det finns ju en massa utmärkta verktyg som redan är fria att använda billigt eller gratis...

75
Studio, produktion och övrigt / SV: Cubase 4 Crackat
« skrivet: 18.12.2007, 15:30:33 »
Einstein bara snodde speciella relativitetsteorin från mig?

(I övrigt har du tolkat mig helt rätt. Diskussionen här är liksom meningslös, t o m i sådan utsträckning att man blir smått irriterad på folket som deltar ;)

Med tanke på att tiden antagligen får baklänges (eller i alla fall är en illusion) kanske det kan vara så, ja.
Går den ändå framlänges så kan jag säga att han knappast var ensam om liknande teorier eller utvecklade teorin ensam. Bland annat sägs det att hans fru var mycket nära inblandad, men det kan vara ett rykte.
Inom vetenskapen har det blivit en väldig personkult som oftast är kraftigt överdriven. Vem hann till patentverket först? Vem publicerade först? Vem hade mest stålar? Det finns dessutom många kända fall där samma uppfinning eller upptäckt gjorts helt oberoende av varandra på två olika ställen under samma tidsperiod och troligen ännu fler som inte är kända.

76
Studio, produktion och övrigt / SV: Cubase 4 Crackat
« skrivet: 18.12.2007, 15:23:42 »
Nu blir det sådär igen. De flesta åsikter om det här har redan dryftats, flera gånger om.
 Det är en olöslig konflikt som inte kommer att förändras av att de båda sidorna argumenterar med varandra med samma slitna argument,  eftersom argumenten inte går fram. Ställ er på andra sidan staketet ett tag och se vad som händer?

För övrigt kanske jag skall säga att jag själv är ambivalent. Jag tycker frågan är för svår att bara handskas med såhär i en tjaffsig diskussion om vem som har rätt och vem som har fel.

Fruktansvärt många människor fildelar. Det är inte bra. Hitta en annan lösning!  :)

Jag håller med om allt utom det sista, för om det vet jag inte.
Varför är det dåligt att många människor fildelar? Kan vi ens säga att det är just det som är problemet, om det nu ens finns något problem över huvud taget? Vem är det problem för? Varför?
Och det är inte frågor jag vill ha svar på utan jag tycker det är frågor som bör vara viktiga för alla som säger någonting som de anser vara självklart, när det i andras verklighet inte alls är lika självklart. Fildelning kanske är en lösning på ett helt annat problem men som är större än det vi försöker diskutera. Vi tittar oftast på det i ett ganska smalt perspektiv när man kanske egentligen ska sätta det i relation till händelser och utveckling inom helt andra områden.
Men antagligen tycker de flesta bara att jag snackar skit ändå, hehe. Och det är ok.

77
Studio, produktion och övrigt / SV: Cubase 4 Crackat
« skrivet: 18.12.2007, 15:08:18 »
Men Dividend har ju också en poäng i att (om jag får tolka Per lite fritt...) oavsett om det, tekniskt sett, är stöld eller inte är det brottsligt. Om det är moraliskt försvarbart eller inte kan man ju ha sitt tycke om men om det är brottsligt eller inte finns liksom ingenting att tycka, det finns rätt så tydligt beskrivet i mycket officiella skrifter att det är brottsligt...

Det jag tycker är intressant är inte om det är moraliskt eller om det ska vara brottsligt, utan vad det har för egentlig verkan på till exempel försäljning, på konkurrens, på prissättning osv, hur populariteten för independent- och open source-programvara påverkas, vad DRM har för påverkan i jämförelse med nedladdning. Hur programvaru-, spel-, film-, musikbranschen, samt andra inte lika självklara branscher (läkemedel-, porr-, elektronik-) kan jämföras, vilka strategier man har för att tackla liknande problem osv.
Problemet är att vi bara kan spekulera. Propagandan är från båda läger alldeles för överväldigande. Datan som finns är alldeles för färgad av tolkningar. Det är kanske inte förrän om 50 år vi kan titta tillbaka på den här perioden med någorlunda ofärgade glasögon och analysera vad fan som hände. Om ens då... Precis som i krig är det väl "vinnaren" som får skriva historien.
Så just nu handlar det bara om vad man TROR.

Och ang. att stjäla/låna/kopiera idéer... Det gör alla och det är vad som driver utvecklingen framåt. Allt som skapas är byggt på idéer som andra har kommit med, ingen idé är unik. Det unika ligger i bästa fall i hur man blandar sina influenser men det mesta är bara plagiat. Varför är det värre att göra en exakt kopia (så att säga bit för bit) än att göra ett plagiat och säga att man gjort det själv? (om vi nu bortser från den delen som handlar om lagen men inte från den som handlar om moralen)

78
Man kan t ex ta exemplet med en kedja gitarreffekter. Där kan man (oftast) inte byta ut de vanliga telekablarna mot stereovarianter eftersom de är byggda så att bara tippen ska vara signal och resten jord. Till exempel så är ofta jorden (minuspolen) på batteriet kopplat till inkontakten (så att när man rycker sladden är kontakten bruten och inget batteri dras). Så det har alltså inte med hur signalen går i kabeln att göra utan med hur apparaterna är byggda.

79
Jag håller inte med idf där. Det beror helt på vilket uttryck man vill göra i studion. Jag ser inga problem med att i studio gör pålägg som är omöjliga live, det är helt olika upplevelser, olika uttryck. Men sen ska man ju kunna utföra låtarna live också, men man kan inte alltid räkna med att det låter exakt som på skivan. En helt annan grej! En del vill göra på det ena sättet och andra vill göra på det andra. Det handlar ju om konstnärliga uttryck, inte om "regler"...

Och så originalfrågan...
Livesång handlar om så mycket... Det är svårt att enbart skylla på teknikern eller utrustningen. En duktig tekniker kan oftast göra ett bra jobb även med sämre utrustning (+ lite extra tid). Lokalens akustik kan i så fall ställa till större problem. Band som är ovana att spela live (eller iofs för den delen även såna som har spelat massor...) och spelar på en liten scen, däremot, har en tendens att ha alldeles för starka nivåer på instrumenten, inte ha arrangemang som stödjer sången osv.

Det man kan tipsa banden om, om man vill ha mer kontroll som tekniker, är att man drar ner direktvolymen. Har man ett tillräckligt kraftigt PA och monitorsystem ska man kunna ha ett bra ljud ändå och lättare att kontrollera. I väldigt små lokaler med blir man kanske tvungen att köra med i princip bara direktljud och då är det bara på förstärkarna man kan mixa och så ska det passa både trummorna och sången och eventuella andra mickade ljudkällor... Det är klart att bra mik samt kompressor, eq och rumseffekter på sången påverkar men det handlar nästan snarast om att rätta till "felen" hos bandet.

Sen är det prioriteringsbiten... Nästan jämt så är det trummorna man testar först. Det finns naturliga anledningar till det, det tar oftast lite tid att få till exempelvis, men det är rätt meningslöst att ratta in ett FÄTT trumsound det första man gör och sen anpassa allt annat till det. Det är som med alla annan mixning, saker och ting ska fungera tillsammans som en helhet, inte som enskilda instrument. Eftersom sången oftast är det viktigaste instrumentet vore det mer logiskt att börja med att ratta in ett jättebra sångljud och anpassa resten efter det.

Som band bör man tänka på det där i alla led. Är det jobbigt att få bra balans i replokalen kommer det troligen vara jobbigt live. Ställ krav och lyssna alltid själva på mixen ut. Men fundera på vad teknikern kan göra och vad ni kan göra. Att kunna samarbeta är inte bara en bra egenskap hos tekniker utan även hos människor i ett band. Att försöka lära sig problematiken för teknikern i livesituationer skadar inte. Och slutligen: Skit i om det låter kasst ut ibland, det kommer hända då och då. Se till att göra en bra show whatsoever och gnäll inte på teknikern... De flesta gör i alla fall (förhoppningsvis) sitt bästa.

80
Studio, produktion och övrigt / SV: Cubase 4 Crackat
« skrivet: 17.12.2007, 11:34:51 »
Övriga anledningar till att Steinberg går dåligt skulle kunna vara:

* Sämre prestanda än konkurrenterna


??
Var någonstans hittar du denna fakta??

Jag skrev att det var spekulationer, inte fakta. Verkliga specar kan förstås skilja sig mellan olika system och hur man använder programmet.
Men... Om du är intresserad, leta upp några shootouts eller gör test själv. Cubase brukar väl inte prestandamässigt hamna i toppskiktet (och deras CPU-mätare är inte i närheten av sanningen) men skillnaderna är oftast så små att det för de flesta inte spelar någon roll (kan du ha 100 eller 105 instanser av plug X?).

81
Studio, produktion och övrigt / SV: Cubase 4 Crackat
« skrivet: 17.12.2007, 11:24:53 »
Joniverse, jag tror du är rätt ute med det mesta du skriver om. Jag har också tänkt mycket i dom banorna. Man måste locka med något mer och sluta sura ner sig på piratkopieringen. Den kommer ALDRIG försvinna.
Tror snarare att istället för att locka kommer man tvinga.
Alltså koppla sin mjukvara till en specifik hårdvara - precis som PT.
Du kommer alltså inte i fortsättningen kunna välja vilket ljudkort du vill använda, utan bli tvungen att använda ett specifikt ljudkortsmärke för att köra t ex Cubase.

Nej, det tror inte jag. Så dumma är de inte, tyskarna. Deras konkurrens ligger ju främst hos andra icke-bundna DAWs till Win, inte ProTools eller Logic. De skulle bara skjuta sig i foten om de gjorde en lösning likt PT. Den relativa öppenheten (trots dongle) är ett krav för att de ska sälja alls. Det funkar för ProTools eftersom de har ett oförskämt bra rykte, på grund av att ProTools HD är industristandard eftersom det, innan persondatorer blev tillräckligt kraftiga, var i princip det enda som kunde konkurrera i prestanda med analoga system. Idag är det inte så men deras rykte finns kvar. Steinberg kan inte göra samma sak och överleva.
Att skicka med bantade versioner med ljudkort riktade till hobbymarknaden kan nog funka däremot. När hobbyisten skaffar högre krav ökar ju chansen att den skaffar just Cubase då, antingen olagligt eller lagligt, men från deras synpunkt är det ändå bättre när någon använder en olaglig version av Cubase/Nuendo än en olaglig (eller laglig) version av exempelvis SAW eller open source-varianter.

82
Vad prylen i fråga kan känna av är t ex om det är kortslutning mellan jord och ena fasen, dvs inte huruvida den får signal eller inte. Löder man egan XLR-kablar kan det ställa till problem om man har obalanserat i ena änden (till exempel RCA-XLR-kablage) och löder fel så det gäller väl mest att tänka sig för egentligen...

83
Studio, produktion och övrigt / SV: DN om piratkopiering
« skrivet: 13.12.2007, 17:40:36 »
Haha, den där säger jäkligt mycket också! De som köper får en sämre produkt än de som inte gör det... DRM, dongles osv...

84
Studio, produktion och övrigt / SV: DN om piratkopiering
« skrivet: 13.12.2007, 16:14:54 »
En liten paus från det seriösa diskuterandet:
&NR=1

85
Studio, produktion och övrigt / SV: Bygge av G-SSL bus kompressor
« skrivet: 12.12.2007, 20:34:59 »
Jag tittade på bilden, och det är ju en platta som fäster hela framdelen till handtagsdelen som det satt skruvar i. Får du bort den så kan du nog plocka ut spetsen bakifrån.

86
Studio, produktion och övrigt / SV: Bygge av G-SSL bus kompressor
« skrivet: 12.12.2007, 16:49:12 »
Ha! Fråga Jula något om deras produkter!?!?
Jag tänker mig Jula-reklamen:
"Vad tror du om... att vi skulle börja lära oss hur sakerna vi säljer fungerar. Eller kanske till och med börja anställa kompetent personal! Då skulle vi kunna ha det så att kunder kan komma till oss och fråga saker och vi skulle kunna svara sanningsenligt..."
"Meeen... Du tror inte att folk är mer intresserade av våra låga priser då?"
"Jo-o... Det har du nog rätt i."
Jag tippar på att tippen går alldeles utmärkt att byta ut.

87
Studio, produktion och övrigt / SV: DN om piratkopiering
« skrivet: 11.12.2007, 18:30:45 »
Sen kan man prata hur mycket som helst om moral eller lag men det är tekniken som är kung, det är den som ändrar våra beteendemönster.
Nej, det där var väl kraftigt förenklat va?  :blink:
Tekniken finns att göra mycket, som ändå inte görs. Beteendemönster ändras inte så lätt, o lagar o regleringar styr mer än vi tror - vilket nog är tur. Annars hade vi ju alla suttit där o kopierat egna sedlar i färgkopiatorerna. Det går ju alldeles utmärkt rent tekniskt.
Konsekvensen av ett sånt handlande för samhället är dock mycket lättare att se för gemene man än att se den (ev) skada som illegal fildelning orsakar o kan komma att orsaka längre fram.
Som jag ser det är mycket kring diskussionen om fildelning nån sorts "frihetskamp" i anarkistisk anda. Ungefär som slagord kladdade på fasader typ "Ett enAt folk kan inte styras", "Det finns Alternativ" etc (där stort A ska omges av en cirkel förstås)
Bara det att övervägande majoriteten av människor inte är intresserade av anarki.

Teknikutvecklingen är bara en av flera saker som styr vårt beteendemönster.
Vårt beteendemönster styr också i viss mån tekniken och dess användning. Tekniken har inget eget liv.
Vi gör det som gynnar oss själva, så länge vi inte ser en konsekvens som hotar samhället - o därmed i förlängningen - oss själva. Då reglerar vi. Det har vi alltid gjort.

Jag anser nog inte diskussionen handlar om teknik.
Egentligen inte om lag heller - för olagligt är det, inte så mycket att diskutera där.
Det handlar nog mer om moral och samhällsåskådning i så fall - vad tycker vi är rätt o vad tycker vi är fel?
Var går gränsen för ägande? Vid vilken punkt är samhällsnyttan viktigare än den enskildes nytta, o tvärtom? Vid vilken punkt är Min vilja viktigare än Din - o tvärtom? Vad blir konsekvenserna?
Och ser vi till rätten att äga immateriella tillgångar så är den diskussionen mycket större än att gälla några mp3-låtar. Det handlar om fundamentala strukturer som skulle raseras i förlängningen - mångmiljonindustrier på alla möjliga plan som skulle bli tvungna att agera annorlunda än idag.
Eller kort: om någon annan har fritt fram att skörda det du sått, vad motiverar dig att så - gång på gång?

Men vi kan ta det lugnt :) Regleringarna kommer långt före vi har diskuterat det färdigt!

Hehe, det blir en sån ofantligt stor fråga det här, så jag har svårt att kommentera på allt du säger. Har påbörjat några försök men inser att det skulle bli novellängd om jag följer alla spår jag vill följa.

Det jag vill komma till jag kan se att det finns två saker som kan kraftigt förändra mänskligt beteende. Teknologisk revolution och politisk revolution och teknologisk revolution verkar långt långt viktigare, den senare är jag inte det minsta säker på. Regleringar har bara kunnat BROMSA en förändring i beteende, inte i grunden förändra.

Sen vilka revolutioner som är positiva eller negativa kan vi antagligen bara se i backspegeln, om ens då, och hur som helst är det subjektivt. Ta energirevolutionen som olja och förbränningsmotorn gav oss, som antagligen gör att vi snabbare och snabbare för varje dag som går dödar oss själva utan att någon reglering kan stoppa det. Och det trots att de flesta är och har i nästan hundra år varit medvetna om ungefär vilka konsekvenser det kommer ge.

På samma sätt kan jag inte se hur någon typ av reglering kommer kunna stoppa den revolution i beteende som vi är inne i just nu. Kanske är det som du säger, det som börjar med att handla om mp3-filer och divx-filmer i förlängningen kommer rasera mångmiljonindustrier. Kanske är det redan så. För min del spelar det ingen roll, för andra är det deras livsverk och livsstil de ser raseras. Men så är det ju hur som helst, frågan är bara vem som vinner och vem som förlorar. Varför ska jag bry mig om att Metallica inte får royalties när det finns människor som inte ens kan dricka rent vatten. Ska vi ändå prata stora frågor hamnar vi där.

Citera
Det handlar nog mer om moral och samhällsåskådning i så fall - vad tycker vi är rätt o vad tycker vi är fel?
Var går gränsen för ägande? Vid vilken punkt är samhällsnyttan viktigare än den enskildes nytta, o tvärtom? Vid vilken punkt är Min vilja viktigare än Din - o tvärtom? Vad blir konsekvenserna?
Men moralen sträcker sig bara över just dina val (eller alltså varje individs val), och antagligen knappt det för moral är ingenting konsekvent och ingen följer ens sin egen moral blint, som tur är. Men, som jag pladdrade om i svaret ovan, så påverkar det inte vad för konsekvenser vi får på grund av den tekniska utvecklingen som sker, i det här fallet fildelningen då...

Citera
Eller kort: om någon annan har fritt fram att skörda det du sått, vad motiverar dig att så - gång på gång?
Det som motiverar mig att så kanske ÄR just att alla har möjlighet att fritt skörda. Den som gör musik av ekonomiska skäl gär knappast någon vidare bra musik. Är man där har man redan hamnat i en återvändsgränd. Älskar man att göra musik är det klart att man kommer fortsätta göra musik. Ta Gene Simmons. Älskar han att göra musik? Knappast. We're only in it for the money.

88
Studio, produktion och övrigt / SV: Hur kommer man ur ett riff?
« skrivet: 11.12.2007, 16:49:59 »
Gitarrbaserad rock kan ju låta på tusen olika sätt (är inte "gitarrbaserad" liksom ett krav för "rock" förresten...?)!
Men det kanske har blivit ett beroende för dig... Inget annat riff du spelar kommer bli lika skönt som favvoriffet (har du nån inspelning på det?) förrän du tar dig ur det. Du behöver nog en rejäl avgiftning! Ta en session och tvinga dig själv att hitta på 10 nya riff och att under den tiden inte spela Riffet en enda gång. Du kanske inte kommer gilla nåt av de nya riffen alls eller tycker de passar i "din stil" men skit samma! Det kommer vara svårt och du får kämpa men vet att vi är många som stödjer dig i din kamp mot missbruket!

89
Demolåtar / SV: mahan - ITS BEEN RAINING
« skrivet: 07.12.2007, 17:14:32 »
Som Wernborg var inne på (råkade tjuvkika lite innan jag skrev) tycker jag också att gitarrljudet inte gör låten rätta. Det ligger mest som en matta i bakgrunden och bryr sig inte om någon dynamik alls. Jag vill ha det mer i ansiktet. ACDC var nog bra referens.

Trummorna exceptionellt programmerade. Jag skulle nog dra ner lite på stereobredden på dem bara. Tycker inte är så roligt att höra en puka ur vänster och den andra ur höger lur. Tar bort känslan av att lyssna på ett trumset.

För både gitarrer och trummor är det nog så att jag skulle vilja höra -75 men det just nu är -85...

Bra sång men det var ett par ställen som den inte riktigt kändes genomtänkt och melodin dör, gäller främst i slutet av vissa fraser.

90
Demolåtar / SV: Time (tick-tock)
« skrivet: 07.12.2007, 16:53:17 »
Lyssnade på myspace också och måste säga att jag gillar andra låten (won't let you go eller vad det var) bättre! Mer stoner, QOTSA-aktig.

Det jag inte riktigt köper i soundet är väl trummorna. De är ok, men lite odefinierade. Virveln gillar jag när den är ensam, lite fluffig på nåt sätt, men den försvinner tillsammans med resten och har ingen punch. Men över huvud taget känns det att gitarrerna ligger i fokus här.
Kul med lite rockrökare i alla fall! Time är lite för straight för min smak, blir nästan ZZ-top av det, och tycker inte den är tillräckligt drivig för att dra nytta av att vara straight om du är med på vad jag menar...  Man skulle vilja ha en liveversion där det inte är så tillrättalagt utan bara drivig rock'n'roll.

91
Demolåtar / SV: Hjälp! Trummorna blir skit!
« skrivet: 07.12.2007, 16:36:13 »
Realistiska fejktrummor tycker jag generellt handlar mer om själva programmeringen än ljudet och det man känner här är att en trummis hade antagligen inte spelat på det sättet till den här låten.
När du väl fått till det kan du börja pilla med ljudet och att få det att passa in bättre. I mina sunkiga små lurar var inget av trumljuden särskilt upphetsande eller passande i mixen. Men sen har du inte riktigt lämnat plats för dem heller med allt som händer i sång- och gitarreffekter som dränker hela registret på vissa ställen. I annan lyssning kanske det skulle kännas annorlunda men det är vad jag har att gå efter nu...

Och With or without you var verkligen klockrent av Larsson att hänvisa till. Lyssna på trumspelet i den, grundgroovet, nyanseringarna, dynamiken.

92
Studio, produktion och övrigt / SV: sträng höjd på bas..
« skrivet: 06.12.2007, 15:10:25 »
Efter du gjort det måste du intonera (finns en annan tråd om det) men annars ska det vara lugnt.

93
Studio, produktion och övrigt / SV: Musik kontra ålder
« skrivet: 06.12.2007, 14:35:38 »
äh det var inget förestten!!..move on please! :unsure:

Hehe, hann faktiskt läsa det innan du redigerade bort det. Vad fick dig att ändra dig...?

att svamla offentligt ger mig ångest!! :lol:

Haha! Det vore nog nyttigt för mig att få ångest av det också!

94
Studio, produktion och övrigt / SV: Musik kontra ålder
« skrivet: 06.12.2007, 12:33:33 »
Hellpig: Ungefär så som 90% av allt skapande går till alltså...

95
Studio, produktion och övrigt / SV: DN om piratkopiering
« skrivet: 06.12.2007, 12:26:47 »
Phil: Ett (antagligen) långt svar kommer när jag har lite mer tid...

Emu: Hur menar du? Vad är "samhället"? Vad är moral? Nu kommer vi in på filosfins grundpelare istället...
Moral, som jag ser det, är något individuellt även om det är många insitutioner (kyrkan, riksdag, polis, scouterna osv) som försöker kollektivt påverka individers moral. Men det finns inget objektivt, eller konsekvent, i det. Vad är rätt och fel? Ingenting utom en känsla hos individen som bygger dels på genetik och dels på vilka erfarenheter och upplevelser man varit med om i livet. Ur den synpunkten är moral intressant eftersom den kan visa varför till exempel du har de åsikter i frågan som du har. Men när man pratar löst om "moral" så pratar man gärna om det som någonting objektivt. "Våldspel är omoraliska" "Fildelning är moraliskt fel" "Jazz är djävulens musik"

Moral är, ur mitt sätt att se det, alltså ointressant som argument utan blir snarare en tillflykt när man inte längre har några argument. Pratar man om exempelvis fildelningens effekter handlar det inte om rätt eller fel. Sen vad just dina eller mina val beror på är en annan sak.

Men det är många människor som antagligen är smartare än jag som skulle säga emot mig så jag är ute på ganska så djupt vatten...

96
Studio, produktion och övrigt / SV: Gibson Robot Guitar
« skrivet: 06.12.2007, 11:36:20 »
En kul grej helt klart, men naaah... Jag tror den kommer floppa. För liten marknad.
Läste om den i senaste MM tror jag och det kanske fanns nåt prel. pris i den.
Nånting jag skull oroa mig för är hållbarheten. Den brukar sjunka exponentiellt med antalet funktioner...

97
Studio, produktion och övrigt / SV: Musik kontra ålder
« skrivet: 06.12.2007, 11:23:40 »
äh det var inget förestten!!..move on please! :unsure:

Hehe, hann faktiskt läsa det innan du redigerade bort det. Vad fick dig att ändra dig...?

98
Studio, produktion och övrigt / SV: Cymbaler.!
« skrivet: 06.12.2007, 11:22:39 »
Hehe, jag gillar annars Tretows inställning till cymbaler: Att de är ett utmärkt sätt att förstöra ett annars bra trumsound.

99
Studio, produktion och övrigt / SV: Musik kontra ålder
« skrivet: 04.12.2007, 16:15:47 »
Mycket väl talat, Per!

100
Studio, produktion och övrigt / SV: Musik kontra ålder
« skrivet: 04.12.2007, 13:26:14 »
Minus Jeff Buckley då, som blev 31, hehe.

101
Det låter ju som ett jättebra tillfälle att plocka upp lite knep också!

102
Studio, produktion och övrigt / SV: DN om piratkopiering
« skrivet: 04.12.2007, 13:18:40 »
Fast om det är lagligt eller inte påverkar inte dess ekonomiska påverkan (sen kan vi ju förstås ha en diskussion om det SKA vara lagligt eller olagligt). Om det är moraliskt eller inte är, tycker jag, fullständigt ointressant eftersom det bara beror på vilket lag man håller på (och, förstås, om man tror på moral över huvud taget) som i sin tur beror på vilka fördomar man har.

Och det är väldigt komplext. Mycket mer komplext än någon allegori, vare sig det gälller tavlor, filmjölk (en vän till mig skrev sin C-uppsats runt den allegorin med namn i stil med "Fildelning - Frukost tillsammans?"), hammare, kalsonger (vilka båda kommer från Scott Adams), flygplan (Larry Lessing) eller snatteri (trad.).

Och hur mycket vi än diskuterar det här kommer vi heller inte kunna ändra på något annat än oss själva. Man kan tycka hur mycket man vill men man måste också ha lite verklighetsanknytning. Sen kan man välja att bli domedagsprofet och stänga in sig och gnälla eller så utnyttjar man alla de nya spelreglerna till sin fördel. Den som ändå inte lyckas ha någon business hade nog inte lyckats annars heller. Tekniken skiftar, klimatet skiftar, anpassa dig eller dö ut. Sen kan man prata hur mycket som helst om moral eller lag men det är tekniken som är kung, det är den som ändrar våra beteendemönster.

103
Studio, produktion och övrigt / SV: Musik kontra ålder
« skrivet: 04.12.2007, 10:58:29 »
Jag kan verkligen inte se det här som något generellt... Man kan ta massor av fall av både det ena eller det andra men rätt sällan råder fullständigt konsensus (vissa gillar Division Bell, Reload och Get a grip).

Visst kan man tycka det är synd ibland, men när det börjar bli kommentarer som "de borde aldrig ha gjort den plattan" tycker jag man har lite fel inställning. Vad fan, folk gör väl förhoppningsvis det de är nöjda med och trivs att göra. Vissa utvecklas hela livet, lyckas alltid hitta nya vägar och experimenterar, andra gör ungefär samma sak gång på gång men gör det bra, vissa får ett enda fall av inspiration och gör två bra låtar osv, de allra flesta gör inte en enda bra låt. "Stjärnor" har den fördelen att det är ok att snacka skit om dem... Samma sak gäller inte till exempel här. Recensera en låt i demoforumet med "du borde inte skrivit den där låten, skulle lagt av efter den där förra du skrev"...

Det kanske är så att vi sätter något slags gudomlighetskomplex på stjärnorna och när de inte lever upp till det blir vi besvikna. Och det tror jag är en anledning till att många musiker och låtskrivare blir sämre på att leverera. Man håller mer på att leva upp till fansens förväntningar än att bli inspirerad och låta musiken komma från sig själv (vilket var det som man gillade med dem från början). Sen har man kanske dessutom krav från skivbolag och producent att nya plattan ska bli kommersiell. Bäst att dö ung kanske...

Jag tror ingen här behöver vara orolig för att de plötsligt ska tappa inspiration när man är 30. Det där gäller vissa personer i vissa situationer. Jag är bara 27 (har ett halvår på mig att dränka mig i mina spyor för att bli räknad bland de stora legenderna) och jag har tappat inspirationen hur många gånger som helst men den brukar komma tillbaka, det går periodvis. Å andra sidan har jag inga krav på mig från någon annan än mig själv att kunna leverera. Och det är klart att input kan vara bra men jag tror det lika gärna kan vara destruktivt (även om det är sk "konstruktiv kritik") för när man lyssnar för mycket på andra tappar man mycket av det som var personligt. För många kockar...

104
Lycka till och hoppas du blir nöjd med resultatet!

105
Lite mer Radiohead/EMI:
http://www.guardian.co.uk/business/2007/dec/02/businessandmedia5

Sidor: 1 2 3 4 5 6 7 ... 12