Kontrollrummet

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - ChristianAndersson

Sidor: 1 2 3 4 5
141
Studio, produktion och övrigt / SV: Jag har fel
« skrivet: 31.12.2010, 00:19:03 »
- Sätt MIDI-volymnivåerna i EWQL så att de ändå ligger kring -3db när man spelar starkt, som manualen rekommenderar.
Där hänger jag inte med. Om man sänker MIDI-kanalers reglar gör man ju så att VSTi:n väljer ljud med lägre velocitynivå. Det blir ju som att instrumenten spelas klenare, inte som att volymen sänks. Var i manualen ser du det? :unsure:

Sidan 101, SymOrch manualen: "The next stage is crucial and highly subjective. EWQLSO responds to two different volume
controllers: CC7 (volume) and CC11 (expression). It is highly recommended you record a CC7 message at the beginning of every track. Spend some time to set the initial
volume of every track at a level in natural balance with the rest of the orchestra. This is tricky and will never be perfect, but the more time you spend the less hair you’ll lose
later. Start by playing the timpani, horns, and big string ensemble really loud and at the same time; that will give you a reference of what the loudest passages will be like. Together,
they should be at least 3 db below 0."

Jag tror inte MIDI-volymen har med velocity att göra... eller... ? När jag spelar trumpet med staccato för att få spetsiga stötar med hård velocity så kan jag ta ner MIDI volymen men ändå spelas trumpetstötarna med samma hårda velocity staccato sample.  ... likaså med Stormdrum velocity samples. De är oavhängiga av MIDI-volymen.  Det är min erfarenhet.

142
Studio, produktion och övrigt / SV: Jag har fel
« skrivet: 30.12.2010, 23:10:44 »
Ja... kanske det. Jag har ju skapat en separat tråd för Cubase och EWQL och en mängd olika sätt att bli av med Pops & Clicks i samband med just den VST-sviten.
Om det ena inte funkar, prova det andra... om det inte funkar, prova de tredje... osv... i en lista av typ 5-6 punkter, och det du säger finns med bland punkterna.  B)

143
Studio, produktion och övrigt / SV: Jag har fel
« skrivet: 30.12.2010, 22:26:28 »
Tack för de tipsen, Claes.

Jag har också börjat att använda ett helt separat projekt för mastringen, dvs jag gör en sista sparning i ett slutmixat projekt, och sedan startar jag ett mastrings projekt i Cubase (det finns ju t o m inbyggt som ett template start-up-projekt i Cubase 4).  Eller så kan man använda ett annat program som Wavelab, som du säger. Jag använder GoldWave till att göra en del grejer, t ex MP3-konverteringarna...  Varför? Jag vet inte... det känns bara så tryggt och bra att göra det i Goldwave.  :lol:

Anledningen till att jag kört 16 bitar är att ibland har jag problem när Cubase ska rendera till högre resolution. Jag har inte riktigt klurat ut ifall problemet var relaterat till 32 bitar, 24 bitar eller 48 kHz. Det enda jag vet är att det blir stabilt på 44kHz/16bit. Sedan är det många professionella agencies som efterfrågar master Wav-fil i 44 kHz 16 bit eftersom det fortfarande verkar vara någon sorts standard inom musikbranschen. Dock verkar det som att det håller på att ändras så smått nu till högre resolutioner.  Naturligtvis inget som hindrar att man har sin egen master i 24-bit och processar om det när man ska skicka iväg. Det kan jag ju göra. Största anledningen är stabiliteten vid rendering. (Mestadels problem med EWQL Wordbuilder kring det här.)

/Christian

144
Studio, produktion och övrigt / SV: Jag har fel
« skrivet: 30.12.2010, 19:55:42 »
Max: Intressant med din kommentar.  Jag tänkte vänta ett litet tag att avslöja detaljerna och hur varianterna är behandlade om någon annan skulle våga sig på en gissning och ett tyckande.

Rattle och Claes:
Otroligt skönt att höra!  Känns som att jag har väntat på att få reda på detta hur länge som helst, för jag har fått för mig att ljudet är så ömtåligt, men då finns det ett rejält djup att spela på och man behöver inte vara rädd att dra ner master-reglaget, och det är väldigt enkelt att skapa headroom för en proffsmastring (eller egen mastring) isåfall. (Jag renderar förresten alltid ljudfilerna till 16-bit... av lite olika anledningar.)

Men då kan man väl säga att en bra strategi kan vara (jag pratar endast användning av EWQL nu... inte elektro eller inspelade riktiga instrument):
- Sätt MIDI-volymnivåerna i EWQL så att de ändå ligger kring -3db när man spelar starkt, som manualen rekommenderar.
- Sedan kan man låta master reglaget ligga kring 0 medan man jobbar med kompositionen och se till att inte ljuden närmar sig 0db för mycket.
- När man är klar så drar man bara ner mastern till -3db och renderar sin slutmix.
Då har man enkelt skapat headroom för proffsmastring ifall man vill skicka det. (Eller pula med det själv som jag brukar göra.)

Kanske jag har missuppfattat något som vanligt. Isåfall går jag in och editerar det när jag blivit talad tillrätta. :)

145
Färdiga produktioner / SV: Western Remake
« skrivet: 30.12.2010, 17:40:40 »
Jepp, stämmer bra.  Jaså det finns en sådan tråd. Ja, det är rätt kul med gammal klassisk TV-musik. :-)

146
Färdiga produktioner / Western Remake
« skrivet: 30.12.2010, 15:03:11 »
Tjena!

Det finns så många gamla härliga Western-teman. Själv är jag svag för just den här.

http://www.craze.se/demos/western.htm

Jag gjorde den här på 2-3 timmar endast ur minnet (hörde låten några månader tidigare på YouTube). Fick gå tillbaka och ändra en ton när jag kollade mot originalet. Fast mitt arr skiljer sig en del från ursprunget. Har försökt göra det med lite humor.

Vilka är era favoriter?  Jag tycker Bonanza (Bröderna Cartwright) är lite trist även om många brukar tänka på den.

Jag skulle nog säga:
- The Magnificent Seven
- Macahans (How the West was Won)
- Ennio Morricones spaghettivästern tracks.
- Originalet bakom den här remaken.
- Bonanza

Sedan kommer jag inte på fler bra.

147
Demolåtar / SV: equality - Morgon
« skrivet: 30.12.2010, 14:51:28 »
Snyggt.
Vid 1:08, 1:16... härliga acckordövergångar.

Lite vers och sång på detta. Något smörigt och fint, så sitter den som en smäck och du kanske blir nästa stora YouTube/MySpace artist som kanske blir världskänd.  B)
Man vet aldrig. Keep up the good work!
/Christian

148
Studio, produktion och övrigt / SV: Jag har fel
« skrivet: 30.12.2010, 14:35:11 »
Så här blir det med mina l33t mastering skills.  :ph34r:

Blindtest:

http://craze.se/temp/Hero_of_Darkness_Test_A.mp3
http://craze.se/temp/Hero_of_Darkness_Test_B.mp3

Vilken av de här låter bäst? (Inga kluriga frågor nu som... "vad ska du ha låten till". Bara svara spontant: Vad tycker du?)

Hälsar
/Christian

149
Studio, produktion och övrigt / SV: Jag har fel
« skrivet: 30.12.2010, 13:55:42 »
Det var mycket intressant info, Rattle.

>Om man gör låtar som endast tar ljud från ett och samma orkesterbibliotek så tror jag inte man behöver mixa något mera än kanske att justera inbördes volym mellan instrumenten.
Ja... det är så jag jobbar också, dvs jag gör inget på separata spår. Det enda jag gör i mitt mix/mastering projekt är att ibland så lyfter jag kanske fram körerna lite extra genom att använda volym-automation på kör-tracket, etc.  Det är oftast bara smågrejer för att få lite knorr på några ställen i arret.


>Om man nu ska skicka något till mastring, så slår man av effekterna på masterregeln och drar ner regeln så att det blir några dB headroom.
>Man behöver inte sänka mixerreglarna, bara mastern.
Ok, det var ett bra tips. Jag har alltid fått för mig att man måste se till att originalmixen med alla instrumenten inte får gå över en viss gräns (genom att man se till att hålla låg volym per VST).
Kan man dra ner masterregeln utan att det för den skulle blir sämre kvalitet för att skapa headroom så blir det genast enklare.
Skratta inte åt mig. :-)  ... men jag har fått för mig att om t ex det ligger en instrument som spelar med låg volum, och så drar jag ner masterreglaget till -6db... för att ge headroom... finns det inte då risk att jag utsläcker det tysta instrumentet helt, dvs den faktiska informationen går förlorad, så att det inte går att ta fram igen?

EWQL rekommendear förresten att man sätter in MIDI-volym-kontrollern initialt så att de starkaste stråkarna + timpani slag ska ligga på -3db så att man inte går över det. Jag tycker aldrig att jag lyckas hålla det, men jag försökte ligga där i mitt senaste arr.... till slut så gick det ändå upp emot 0-strecket och eftersom jag har masterreglaget på 0 alltid, så har jag en soft-limiter som stoppar disten.



150
Punkt 4 med följande konkreta steg (i nämnd ordning):
 - EQ (Cubase 4 standard) på masterspåret med en ytterst försiktig smiley-kurva som går ner lite i mitten kring 400-800, samt går upp lite på sidorna.
 - Maximizer (Cubase 4 standard) på det - inkluderar limiter.

Egen motivering: Har inte råd med (3). Förr gjorde jag enligt (1), men upplever (4) som bättre resultat.

151
Liten enkät:

Du har skrivit ett stycke med filmmusik, klassisk orkestrering, hur gör du för att få en bättre ljudbild för CD-produktion/filmvisning?
(OBS detta gäller mastring av final mix. Inte eventuell per-spår-editering.)

1. Gör inget speciellt. Låter det vara som det är. (Ingen EQ, ingen compression eller något i den stilen.)
2. Lämnar mixen 3d - 6db under 0 för att göra det möjligt för senare mastring ifall låten tas in i en film.
3. Skickar till professionel mastring enligt konstens regler. [Till vem? Kan du rekommendera något/några företag som du har erfarenhet av?]
4. Använder en egen tool-chain som innebär en signifikant förbättring. [Vilka verktyg? Hur gör du ifall du ska beskriva som en lista av ett antal konkreta steg?]

...eller en kombination av ovanstående siffror.

Detta ska vara en enkät och ingen diskussion. Vi kan diskutera resultaten och svaren i en annan tråd senare.
Så för att hålla tråden ren:
- Inga flumsvar nu.  :P  Svara endast någon av siffrorna ovan. Motivera gärna ditt eget val, men ifrågasätt inte andras val (för då blir det en diskussion).
- Om du ombes ge konkreta exempel men inte vill eller inte kan. Gör ingen utläggning om att "det går inte att svara på" utan lämna då den infon tom istället.
- Om du tycker att hela frågeställningen är fel, svara inte alls i denna tråd. Skicka ett PM till mig istället och berätta varför så kan jag uppdatera.
- Om du tycker att någon gör fel, ta det i ett PM. Inte i den här tråden.

Så vi får lite statistik på hur folk gör.  Jag vet inte hur många som håller på med klassisk filmmusik här på detta forum. Kanske underlaget blir för klent. Men det är värt ett försök.  B)

/Christian

152
Studio, produktion och övrigt / SV: Jag har fel
« skrivet: 30.12.2010, 11:58:23 »
OK. Tackar för den infon. Du verkar ha en del erfarenhet och det var ju lite konkreta tips, och det är alltid bra.
Det har kommit några konkreta tips i den här tråden nu, och dessutom har jag kommit till insikt mer i detalj om vad jag själv undrar över.... vilket är en fördel.  B)

Den här tråden blev ju en beskrivning om hur jag jobbar och vad jag eventuellt gör för fel. Jag tänker skapa en ny tråd i enkät-form som tar upp mer konktreta frågor så att det blir lättare att svara kort och koncist. Man kan ju inte räkna med att få konkreta svar om man inte ställer konkreta frågor. :)

Tack alla som har svarat hittills. Ni får naturligtvis fortsätta kommentera den här tråden med tips, etc, om ni har lust.

153
Studio, produktion och övrigt / SV: Jag har fel
« skrivet: 30.12.2010, 02:44:32 »
Det vore trevligt med t ex 3 steg som är en bra början till en slut-mastring (där man bara har en mix-fil att använda). 
Jag skulle önska att ingen kommentar här bara referera ut till "webben". :-)  Min tråd började jag med för att jag ville ha något konkret, ty många mastringstips som jag har läst är helt enkelt för flummiga. Men kanske det är ett flummigt hantverk...
Jag har en liten tool-chain som jag använder som verkar funka hyfsat.  Är det någon som har något annat konkret, så vore det roligt att veta.
Säkert är det någon här som har en bättre toolchain än mig när det gäller slutmastringen av en final mix...

Tack i alla fall för hjälpen med att ta bort soft-limitern. Nu är min tool-chain ännu mer slimmad och fin. B)

154
Studio, produktion och övrigt / SV: Jag har fel
« skrivet: 30.12.2010, 02:14:15 »
Jag är fullt enig med dig, Claes. Det var bara Eddie som fick mig att bli sugen när han pratade om den stora 30-rattars EQn... eller nåt i den stilen.
"EN SÅN MÅSTE JAG HA!!"... tänkte jag genast.  ^_^

155
Studio, produktion och övrigt / SV: Jag har fel
« skrivet: 30.12.2010, 02:06:25 »
>Jag tycker att man har mycket mer nytta av en fullparametrisk eq med 3-4 band, än en grafisk eq med 30 band.

Jag tänker ju att ju fler verktyg jag har och desto större siffror det står på verktygen (30 måste ju vara bättre än 4), desto bättre måste väl slutresultatet bli... eller inte...  :lol:

156
Studio, produktion och övrigt / SV: Jag har fel
« skrivet: 30.12.2010, 02:02:54 »
Tjena Bribedant,

Jag siktar hellre på att med era goda tips försöka lösa den uppgift som professionella mastrings-sajter gör, dvs de tar mixen (1 track) och tar fram lite mer kraft i det (normalisering) lyfter fram de ljud och instrument som kanske behöver komma fram lite bättre, kanske stärker de delar av mixen som blivit för svaga eller dämpar störiga element för att få fram ett sound som låter proffsigt. Det finns många exempel på mastrings-sajter som visar skillnaden före samt efter deras mastring. Och då har de alltså inte haft tillgång till något annat än en ljudfil som innehåller final mix.

Maximizer: Jag använder den VST effekt som heter "Maximizer" som finns inkluderad i Cubase 4 Studio.
"Maximizer is basically to do what it says on the tin.... it makes your track as large sounding as it can.. by pushing the levels up..."
Tack vare din påpassliga kommentar, så har jag nu rattat lite till på den och problemet var att den inbyggda limitern inte var rätt inställd från början. Tackar för det. Då kan vi eliminera den extra soft limitern som kändes onödig.

>Ta hjälp av någon kunnigare...
>ELLER lära sig de teoretiska/teknik grunderna och bygga på dessa med mer insikt.

Jag försöker följa ditt råd här i denna tråden:
- ta hjälp av er kunniga
- bygger på med mer insikt
... och till på köpet finns det kanske fler som blir kloka av denna tråden. :-)

Men... om jag var proffs på mastring, då skulle jag kanske inte dela med mig av de tipsen här, för då tappar jag ju potentiella kunder. :-)
Kanske därför det är svårt att få fram konkret information i sådana här forum. De som verkligen kan mycket, de tjänar helst pengar på det, såklart. Vi andra sitter mest och pratar lite och slutar diskussionen med att "man borde kanske skicka in det till proffsen".  Tja... så kanske det är. :-)

Hälsar
/Christian

157
Studio, produktion och övrigt / SV: Jag har fel
« skrivet: 29.12.2010, 23:24:44 »

Här ligger en sida med låtlänken.

http://craze.se/temp/eddie.htm

Den pekar här...
->http://craze.se/temp/Hero_of_Darkness_Mix_02.wav

Förresten... don't sweat it... och känn ingen brådska med det. Låten i sig är ändå ganska misslyckad och jag har gett upp hoppet om att det ska bli någon bra försäljning på den. Men den är reggad hos STIM och Musikerförbundet nu, i alla fall, så man kan våga dela med sig av den. :-)

158
Studio, produktion och övrigt / SV: Jag har fel
« skrivet: 29.12.2010, 23:16:55 »
Stort tack för att du vill ta dig en koll, Eddie. Jag mailar en länk till min wav-fil.  B)
Jag beklagar att låten i sig är ganska dålig och att jag inte har speciellt bra mastrings-marginaler. Det rekommenderas att när man skicka till mastring så bör mixen ligga på -3db till -6db. Jag ligger och bökar kring 0-strecket emellanåt...   :wacko:

Förresten så letade jag nu lite efter en 30-band EQ (eftersom jag bara har Cubase 4 och inte Cubase 5 där det ingår) och jag hittade en gratis här (ifall någon annan kanske är intresserad):
http://karmafx.net/

159
Studio, produktion och övrigt / SV: Jag har fel
« skrivet: 29.12.2010, 22:09:10 »
 :lol:   ...låter bra. Jag kanske ska skicka en flaska vin till dig, så mastrar du ett av mina tracks medan du sitter och tar en fika och smuttar på vinet. Rött eller vitt vin? Sött eller fruktigt?  :P

Jag kollar lite på ett mastering företag. De gör alltså mastering på ett inskickat main track. De tar 700 kr / single, eller 1400 kr / 3 singles.
Detta företag har ljudexempel på sin hemsida både för klassisk musik, pop musik och rockmusik.

Det finns ju agencies som bara tar emot "professionally mastered tracks", och det jag försöker göra är att få fram en förbättrad ljudbild. Min ambition är att spendera max 4 timmar på en mastring av ett track. 4 timmar är inte så lång tid för mig när jag sitter och pular med musik. Man hinner knappt börja förrän tiden har gått. :-)


160
Studio, produktion och övrigt / SV: Jag har fel
« skrivet: 29.12.2010, 21:56:44 »
Ok. Men jag upplever oftast att de enskilda instrumenten låter jättebra.

Kvaliten på mina instrument är (i princip) den högsta som går att få tag på när det gäller VST-pluggar, så när jag hör en fiol eller en cello spela sig egen stämma, så låter det jättesnyggt och rent. Det är oftast inte förrän när helhetsbilden kommer på plats som jag hör att det faktiskt går att plocka fram vissa grejer bättre genom att manipulera helhetsmixen.  Fast ... iofs... det du säger gäller ju fortfarande. Du menar att när jag väl hört helhetsbilden, då går jag tillbaka och försöker titta på varje spår (eller kombinationerna av olika spår) vad det är som gör att helheten inte blir bra.   

Ja... det blir ju rätt jobbigt, och man fixar det inte på en halvdag. Tidsbegränsning har vi ju alla på ett eller annat sätt.
Det tar oftast bara en halv arbetsdag för en proffsfirma att göra en mastring av en låt.
Att gå igenom 30 enskilda stämmor och sätta EQ och trimmar olika parametrar håller inte på 4 timmar.


Så låt mig omfrasera problemställningen till det här:
---------------
Låt säga att du har 4 timmar på dig att mastra ett arr med 30 stämmor. Arret är 2 minuter långt. Hur gör du?
1. Lämnar du arret helt orört för att det känns omöjligt.
2. Du gör en billig grej (som jag, fast lite bättre eftersom du vet hur man ska göra).
3. Du gör något helt annat. Tar en fika, kanske.

/Christian

161
Studio, produktion och övrigt / SV: Jag har fel
« skrivet: 29.12.2010, 21:26:53 »
Jag kanske ska ta lite målsättningsinfo också: Innan jag började pilla med det här, så har jag lyckats få iväg ca 30 låtar att inkluderas av några olika proffsagencies och även lyckats sälja en del. Dessa låtar har ingen mastring alls.  Så mitt mål är att lyckas öka säljfaktorn lite genom att få låtarna att låta lite bättre. Därför har jag börjat köra detta och märker en ljudmässig förbättring även om det är för tidigt att säga att det påverkat försäljningssifforna något.

Eddi: Många bra tips du kommer med. Tackar för det. :-)

>Att bara köra EQ på mastern är direkt dumt - du förlorar massor av sound på det.

Min "stora-approximernade-master-EQ" funkar som så: jag gör en "smiley"-kurva som dämpar lite i mellanfrekvenserna och boostar lite i bas/diskant - en väldigt försiktig kurva eftersom det är klassisk instrumentsättning. För mig låter helheten sedan lite bättre.  Men... du har förstås rätt att det är väldigt grovt och att man förlorar sound.
Härligt! Då vet jag att det finns förbättringspotential där. Problemet är bara vilken granularitet man ska ha.
Eftersom jag har mellan 15-30 VST-instrument-spår så kanske det kan vara OK att använda den gruppering jag skrev ovan:
- körer
- percussion
- string sections
- brass
Eller menar du att det är lika illa? Jag tänker att percussion kan ju ha allt från mörka timpani till högfrekventa tamburinslag och plingeling, likaså kan stråkar ha en hög stradivarius eller en låg double-bass som har stor skillnad i omfånget... så kanske det är lika illa. Men för mig är det för tidskrävande att sätta sig med EQ på alla separata instrument.  När jag frågade en proffs-studio som erbjuder sig att mastra musik som man skickar för CD-tryck så gör de ingen mastring per spår, utan bara en total-EQ + normaliseringsgrej. Så det finns tydligen ändå vissa proffs som kör EQn på mastern ibland. Fast det är väl en nödlösning.

Intressant att man ska lägga på reverbet i slutet! Så du menar att man bör ha så torra samples som möjligt i själva kompositionen. Det verkar ju iofs logiskt att exakt samma reverb ska appliceras på alla instrument.  Samt även att man inte använder EQ-boosten på sound som har "reverbats" redan innan. För då kanske man boostar/dämpar akustiska egenskaper vilken kanske inte är meningen.... eller?

>MaxB: Ok. :-)  ... jovisst, det är verkligen kul i vilket fall, det håller jag med om.  :)

Clemens: *haha* ...  jag tycker det var ett skönt inlägg.  :D  ... jag kan väl säga att jag vet varker hur eller varför man komprimerar. Jag upplever att mastring kan få helhetsbilden att bli bättre, och jag närmar mig det "problemet" efter gehör. Med musik hör man ju en dissonans tydligt och det är lätt att lära sig att undvika det. Med mastring är det svårare eftersom det finns så många grejer man kan göra och det kan göras i så olika ordning och resultatet är inte alltid lika tydligt som en musikalisk dissonans. Eddis kommentar är väldigt konkret när det gäller tips på vad man bör tänka på. Det är den typen av kommentarer jag behöver.

162
Studio, produktion och övrigt / SV: Jag har fel
« skrivet: 29.12.2010, 20:19:06 »
>det finns inga fel och ditt recept är säkert gott som något
Hehe... det låter tryggt.  En mjukstart på den här tråden, det gillar jag.  ^_^

Efter att ha läst en del om mixning/mastring i olika forum brukar koncensus nås kring just detta: det finns inga fel, det är alltid en smaksak. Därför är det ofta ofarligt att gå som katten kring het gröt och bara diskutera generella strategier. Så därav detta provokativa inlägg där jag verkligen talar om vad jag gör i detalj. Nu MÅSTE väl någon komma fram till att det är FEL! ... och inte bara det, utan det viktigaste av allt: även tala om hur man gör RÄTT.  B)

/Christian

163
Hej!

Först köpte jag en CME UF8. Det var Musikbörsen i Malmö som sålde den begagnad. Jag fick den utan kartong och direkt när jag testade den hemma så var en gummi-plattan sönder så 10 tangenter i mitten var oanvändbara. De hade alltså inte testat de de sålde i affären. Dåligt av Musikbörsen.

Nåväl... jag bestämde mig för att byta in den (och snubben på Musikbörsen tyckte sig se en liten repa på baksida som han inte sett innan, så jag fick böta 400 kr för det... jag vet inte... jag fick ju ingen kartong till, så den låg i oskyddad i baksätet på bilen... - tack igen, Musikbörsen...)

Så jag köpte en helt ny "M-Audio Keystation 88 Pro Hammerweighted".  Grymt tungt var det. Den var trasig direkt när jag öppnade den hemma. Lämnade in den 3 gånger inom 1 år (samma tangent krånglade hela tiden) och sista gången krävde jag att få byta till annan typ, så jag bytte ner mig till ES-varianten som inte har samma tangentmekanik, och det funkar mycket bättre. Nu har jag en M-Audio Keystation 88 ES. Där finns bara modwheel och pitchbend, i princip. Hittills funkar den. Men en tangent har börjat gnissla lite, ljudmässigt. Man känner det inte på den, men det hörs.

(Låt mig bara nämna att jag inte reser runt och spelar i band och sån't och därför sliter hårt på grejerna. Jag har mina keyboard på ett och samma ställe i mitt rum alltid.)

Men alltså... varning för M-Audio.... och vissa Musikbörsenaffärer. :-)

Jag har en 61:a också, en gammal GEM Workstation som fortfarande funkar. Den är en hederlig gammal trotjänare. Men jag ville ha en 88:a eftersom EWQL har sina Keyswitchar längst ner i oktaverna, och jag vill inte hålla på och hoppa upp och ner med oktavswitchande på en 61:a.

Kanske det kan hjälpa någon i valet och kvalet när det ska handlas nytt.
/Christian

164
Studio, produktion och övrigt / Jag har fel
« skrivet: 29.12.2010, 19:49:14 »
Hej!

Jag har läst lite mix-mastringslänkar på olika forum, men det jag hittat är lite för mycket flum och godtyckligt prat för att jag ska få något ut av det. Om det som jag skriver om redan finns någon annanstans bättre beskrivet så tipsa gärna, så tar jag bort den här posten. Annars kommer här en väldigt konkret lista på hur jag jobbar.

Jag tänkte berätta om min egenuppfunna och antagligen korkade nybörjar-mix/mastrings strategi för Cubase projekt.
Så här gör jag när jag skriver STORA Cubase projekt med filmmusik i klassisk/world-etno stil.
(Betoning på STORA projekt där laddningstiderna är långa.)

1. Skapar mitt Cubase-projekt och skriver kompositionen: "Låtnamn_A01.cpr"
   (Här får ni lite versionshantering på köpet:
      Steppar upp numret för varje ny sparning och skapar version B01 ifall arret grenar ut sig i något nytt intressant och kanske blir en helt ny låt.)
2. Exporterar 4 separata audio-tracks:
   - körerna
   - brasset
   - stråkarna
   - percussion
3. Skapar ett nytt kombinerat mix/mastrings-projekt där jag inkluderar dessa 4 tracks:  "Låtnamn_Mix_A01.cpr"
4. Finjusterar balansen mellan traxen (den ska ju redan vara "så rätt som möjligt" i originalprojektet, men smågrejer kan göras här)
    Så blandar man inte in kompositionen i samma filsparning som mix/mastrings-varianter. Kan vara bra att separera.
5. I samma mixprojekt, på master-kanalen lägger jag till
    - EQ
    - maximizer (*Edit: plockat bort extgra softlimitern här som inte behövs om man gör rätt i Maximizern*)
6. Provlyssnar mig trött tills jag får det sound jag vill ha.
7. Export final song!
På det här sättet upplever jag att musiken "når ut" lite bättre från mina stora TV-högtalare. I lurarna låter ju "allt" bra.

*Edit: En fundering jag har är att man kanske borde lägga EQn separat på varje track istället.*

Någon kanske säger "skicka dina grejer till ett proffs". Just nu är det för dyrt.
Låt oss istället för diskussionens skull försöka se vad jag håller på med.
Är det helt tokigt? Gör jag något rätt? Själv tycker jag iaf att slutresultatet låter bättre.
Det jag försöker åstadkomma är i princip att göra en slut-mastring på en färdig mix, dvs detsamma som en professionell mastering studio gör när man skickar in en mix till dem. (De har ofta inte flera spår att tillgå, utan endast en audio fil med slutmixen.)

Jag tar inte illa upp för totalsågningar, men ni kan väl vira in det lite snyggt...  :lol:

Hur gör ni? Har ni någon konkret liten toolchain i stil med min, dvs en lista av t ex 2-3 steg att göra mastering på slutmixen?

Hälsningar
/Christian

165
Rattlesnake: Tackar för de värmande orden. Jag är ju fortfarande nybörjare, så det finns massor att lära sig. Jag tänker starta någon ny tråd här lite senare och diskutera tekniker kring EWQL: att sätta volym och använda reverb... det finns ju så många sätt att göra saker på och jag har ännu inte kommit fram till något succérecept.
 
Dungeon Siege har jag inte spelat (kul ändå att associeras med ett så populärt spel).  Dragon Age spelade jag däremot och faktiskt så lät jag mig inspireras lite av det soundtracket när jag skrev "An Adventurous Tale". Speciellt det mörka brasset (som i dvärgarnas stad i Dragon Age). Dock är mitt stycke inte speciellt konsekvent i stämning och därmed inte så lätt att sälja... det blev mer som ett demoverk än ett säljbart verk.  Kan hålla med om att Dragon Age inte har något storslaget artistiskt intressant soundtrack direkt, utan det är mer "bara" stilenlig bakgrundsstämning. "Gothic 3" och "Conan: Hyborian Adventures" är däremot helt fantastiska. De har jag inspirerats av mycket. Där finns massor att lära sig om man gillar den typen av musik.

/Christian

166
Odrörir, Dividend: Ok! Tackar för tipsen.  Ja... MIDIn ska man aldrig slänga bort, håller med fullständigt.

Mike: Stort tack!  :)  Det är skoj att skriva någon liten stämningsgrej till låtarna. Jag kämpar på, och varje ny låt är en ångestladdad kamp där det känns som att jag pendlar mellan fiasko och att få ihop något godkänt.  :blink:  Men det är väl det som är lite spännande med låtskrivning. Ibland får man till något hyfsat bra, och man vet inte riktigt hur man lyckades. Ibland kämpar man som ett djur och resultatet blir likväl skräp. Tur att man oftast har roligt under tiden.

167
Studio, produktion och övrigt / SV: Mixning av klassisk musik
« skrivet: 27.12.2010, 12:27:41 »
Tjena,

Ja, jag håller med er båda här. Det jag pratar om hör närmast till genren "classical contemporary cinematic" (rätta mig om jag har fel) om man nu kan kalla det så, dvs modern klassisk musik med inriktning filmmusik. Så jag menar filmmusik med full symfonisk orkestrering (ibland med viss inblandning av elektroniska instrument och effekter). Tänk Klaus Badelt's "He's a Pirate" från filmen Pirates of the Caribbean. Enorm power i det tracket....

Jag har för närvarande en personlig stil som är ganska försiktig och som ligger ganska nära det "äkta klassiska" soundet. Det flesta av mina låtar har inga effekter alls - ingen EQ och ingen maximizer. Det finns säkert de som experimenterar vilt och åstadkommer en massa spännande grejer med olika effekter, och likväl kan det nog inordnas under "klassisk filmmusik".  Men min egen personliga filosofi & stil är att använda så få specialeffekter som möjligt på de klassiska instrumenten - helst inga alls. Detta eftersom jag verkligen gillar det äkta soundet i en cello som spelar spiccato, ett horn som blåser på med fullt ös eller en violin som smörar på i en lyrisk och vacker slinga.  Min erfarenhet är att _försiktig_ användning av EQ och Maximizer inte förstör de här grejerna. Men det viktiga är ju att det i slutändan låter bra i det sammanhang man skriver för... och att var och en hittar sin egen personliga stil. I mitt fall är målgruppen film och datorspel, reklamfilmer, corporate sites, etc. Jag skriver inte musik för "end consumers" och skivförsäljning, så tack och lov behöver inga klassisk-musik-finsmakare lyssna på mina tracks, för de skulle nog bli lika gråhåriga som jag blir efter att ha jobbat en dag med Wordbuilder.  ^_^

/Christian


168
Aha... Det låter bra. Jag kollade faktiskt på just den där symbolen tidigare idag, innan jag skrev det här inlägget och tänkte att man kanske borde kolla in den. Men då vet jag nu.
Hoppas bara att det inte finns några nackdelar med det. Kör man 1 instrument per VST-slot, så är det säkert straight-forward. Men jag har ofta en PLAY-instans associerad till 5-6 olika instrument och MIDI-spår, och ibland vill man kanske frysa några stycken men inte alla samtidigt, t ex ifall man har 4 stycken brass-instrument och en stråke i samma PLAY-instans, så kanske man vill frysa brasset men inte stråken. Man kan förstås lägga över stråken i en egen PLAY-instans isåfall. Eller har jag fortfarande missuppfattat hur FREEZE fungerar.... :)

Jag ska experimentera lite med det... Tack för tipset!

169
Emulator: Tackar. :)

MaxB: Tack så mycket! Den är ganska trevlig fastän den är enkel.
>Berätta gärna mer om ditt musikskapande! Används något i dataspel?
Jag har gjort musik till en del spel, bland annat 2 spel under utveckling (1 PC-spel och ett online space MMO) samt ett flertal andra spel som finns ute på marknaden, men det får bli en annan tråd lite senare. :-)

Dividend:  Hehe... tja... om det ändå kunde låta som danska, så hade det i alla fall varit ett fall framåt för mig... även om man inte hade förstått mer för det. :)

>Odrörir: Frysa... det låter bekant.... men ändå lite gåtfullt. Tänk, jag har jobbat med Cubase sedan 2007, och ännu har jag inte lärt mig hur man "fryser" ett spår. Däremot brukar jag göra export till audio, så plockas det in i poolen.  Är det något liknande, månde? Ok, nu kollar jag sidan 188 i min Cubase Studio Manual... Instrument Freeze... aha... kanske borde kolla in det där...

/Christian

170
Studio, produktion och övrigt / SV: Mixning av klassisk musik
« skrivet: 26.12.2010, 23:55:48 »
Tjena Rattlesnake,

Jag tycker att mastring verkar ha väldigt stor betydelse även i klassisk musik och även när man använder högkvalitetsverktyg som East/West Quantum Leap. Jag använder själv EWQL Symponic Choirs/Orchestra.  Om det är någon som säger att klassisk musik inte behöver mastras (för då är det något fel på arret) så delar jag inte den åsikten. Eller rättare sagt: teoretiskt kanske det stämmer, men praktiskt är det mycket enklare att göra en liten grej med EQ för att dämpa/stärka någon frekvens lite som gör att allt plötsligt låter mycket bättre.  (Den som någon gång har jobbat med EWQL Symphonic Choirs vet att det inte finns något som heter "BARA ändra på arret"... ty det är ofta minst en halvdags jobb....)
Däremot måste man förstås vara MYCKET försiktig - mer försiktig än när man mastrar elektronisk musik, ty samplingar av "riktiga akustiska instrument" har ofta en massa svårupptäckta övertoner som gör att just det instrumentet får sin speciella klang. Det är lätt hänt att det låter mycket bättre på något ställe, men någon annanstans så har man förstört några naturliga övertoner i t ex en piccola flöjt eller en trumpet (vilket man kanske inte hör direkt... utan efter typ 1 vecka...)  ....

Efter att ha satt ihop flera mastodontproject med körer och instrumentation så märker jag stor skillnad på om jag använder Equalizer och Maximizer.
Projekt som jag inte använt EQ/Maximizer på låter väldigt tunna i mitt högtalarsystem nere vid TVn även om det låter bra i hörlurar och i mina stora studio monitorer (M-Audio).  Trots hängivna försök har jag ännu inte fått något att låta riktigt rent och tydligt och bra nere vid TVn (däremot låter "riktiga" CD-skivor och radio perfekt där!) fastän det är superhög kvalitet på VST-instrumenten och fastän jag verkligen ser till att distribuera instrumenten rätt i frekvenserna så att det inte ska bli grumligt. Det måste vara andra saker som gör att det känns lite grumligt och tunt på något vis och lite extra mastring förbättrar, men gör det inte perfekt.

Jag har funderat på att skicka in några av mina verk till professionell mastring som vissa rekommenderar. Det bör ju isåfall vara någon som har lång erfarenhet av att mastra klassisk musik eftersom det är stor skillnad på att mastra klassisk och elektronisk (åtminstone är det vad erfaret branschfolk säger, och det låter i högsta grad troligt).  Det vore intressant att lyssna på en proffs-mastring och se hur det kan bli, och om det isåfall kan bli lika bra "nere vid TVn...".

Angående Garritan... så håller jag med om att mäktigheten i EWQL är mycket bättre när det gäller många instrument och jag tvivlar på att det är möjligt att få fram samma "power" i Garritan mha mastring. Däremot använder jag vissa Garritan instrument som jag tycker riktigt mycket om och som har mer känsla än EWQL.

Just nu ikväll har jag avslutat en ny episk grej som jag har kört både helt ren utan mastring, men även en version där jag kört lite mild EQ + Maximizer. Jag ska nog posta varianterna här i någon lämplig tråd, så kan folk få tycka till vilket som låter bäst i en blind-test.

Hoppas jag inte har snackat för mycket skräp nu, utan hållit mig hyfsat till ämnet.  Annars ska jag frivilligt plocka bort posten igen!  B)
/Christian

171
Medlemmar / SV: Ny filur: Christian Andersson
« skrivet: 26.12.2010, 23:03:10 »
Man tackar!  :)

172
Medlemmar / Ny filur: Christian Andersson
« skrivet: 26.12.2010, 22:50:28 »
Tjena!

Jag heter Christian Andersson och är född 1974 så har ni min ålder (så slipper jag uppdatera min absoluta ålder i den här tråden varje år... B)
Jag skriver mestadels klassisk musik med Cubase och en massa VST-pluggar. Har fokuserat på den inriktningen i ca 2 år nu och det är fantastiskt roligt.
Ska försöka dela med mig av kompositionstips och Cubase tips allteftersom jag lär mig nya grejer (se Cubase-tråden där jag lagt in mina för nuvarande bästa tips).

Lycka till med musiken allihop & keep up the good work!
/Christian

173
Studio, produktion och övrigt / Cubase och EastWest Quantum Leap
« skrivet: 26.12.2010, 22:04:45 »
Hej,

Jag har WinXp, Intel Quad 2.9 GHz, 4 GB ram och jag kör Cubase 4 Studio tillsammans med en massa East/West plugs (ja... det har kostat, så nu är jag fattig). När man sitter och pular så råkar man ut för diverse strul och konstigheter och det har resulterat i en listan lista av tips & tricks. Tänkte dela med mig av mina ostrukturerade tips. Kanske det kan hjälpa någon här. Jag har skrivit dem på knagglig engelska för att kunna dela med mig på internationella forum.

Ni får VÄLDIGT gärna korrigera mig om det jag skriver här verkar helt fel. Men de här grejerna har i alla fall hjälpt mig.

Cubase Performance improvements to avoid pops & clicks:
- Increase Asio Buffer Latencey Delay: from 10 to 20, or higher.
- Press F11 and VSTs that are currently not used, e.g. if you are working with drums, you can disable choirs for the moment. Toggle ON/OFF-button. (Don't unload)
- Windows Process Explorer: set prio = Realtime on Cubase. Not sure if it helps...
- When Play-Reverb is enabled, Cubase consumes 4-7% CPU / Play instance even when not playing! (Bug in PLAY engine?)
  Solutions:
  - Disabled those Play-instances temporarily if not working with them.
  - Redirect the PLAY-instrument to FX-track and use Cubase-built-in-reverb instead!

Rendering-issues:
- Pops and clicks and/or volume drops and truncated instruments. 48 kHz / 24 bit is often the cause. Solutions:
  - Render to 44 kHz, 16 bit! (Even when rendering to Pool: Let Cubase auto-convert to 48 bit afterwards if needed.)
  - Try to enable Real-Time rendering. It often helps with choirs!
- Instruments get truncated and sound strange when being played:
   - If the instrument is being routed to a Cubase FX channel with Reverb, try to Disable the Cubase-Reverb on this FX channel.
           Render first to audio-file, then use reverb afterwards on the rendered audio.
   - The instrument may be used the same samples as another instruments in the same PLAY engine,
          e.g. some brass instruments share samples with other brass instruments and it seems that a PLAY engine
         can then have troubles to correctly render the same samples at different MIDI tracks at the same time.
         Solution: move one of these instruments to a separate play engine.


Volume issues (there is very low or no sound):
- Check volume automation, both for the instrument track and the VST track
  -  Project Menu -> Show All used Automation
- Check MIDI volume controllers: C07 and C11
- Check that the instrument is using correct MIDI channel.
- Storm Drum uses the Expression (C11) for individual volume settings
- Check that no other instruments on the same VST changes volume on that  MIDI channel.
- Extreme panning (far to left or right) will lower the sound. Check automation!
- Play VST instruments are silent. Engine is out of memory! (Check PLAY Settings/Streaming/Engine)
  -Must restart Cubase!
  - May have to remove some instruments from the project if the Play Engine is out of memory
  - May have to reboot the computer


Lite generella tips för klassisk filmmusik (ja... jag SA att jag skulle vara ostrukturerad!  :)....
- Soft limiter on Master Channel (this can be controversial... but I like it! :-)
- Group several instruments on same FX track to apply common reverb (saving CPU) and efficiently manage their volumes together.
- Remember panning can be nice for balanced sound and a more interesting sound picture
   ... but often not needed on EW Symphony Orchestra because the instruments are already on their correct "positions".
- Remember to use tempo changes to make the song “alive”.
- Remember to use Reverb!
- Remember that low volume is good for creating dramatic crescendos.
   So... Don’t stay too long on a high volume.
- Use velocity for a more realistic instrument-sound (applicable on EWQL).
- Use articulations to make the composition sound more real.

För att slippa att supertungt och stort project med EastWest Symphony Choirs Wordbuilder + resten av musiken, använd 2 separata project:
- ett för instrumental
- ett för Wordbuilder
Använd enklare körer i instrumental-projektet som inte slukar så mycket minne, tex  "Ahhh"-körerna, för att få ett hum om hur körerna ska sjunga.
Exportera sedan instrumental-tracket och importera det i Wordbuilder-projektet och jobba vidare där med körerna mot instrument-tracket.
Detta kanske inte är några problem om man har 16GB och Windows 7 med i7-processor eller lite slave-datorer... då kanske man kan slafsa in allt i ett projekt. För mig blev det lite för tungt emellanåt.

Angående Symphony Choirs Wordbuilder: Är det bara jag som blir gråhårig av att jobba med detta?
Mina kommentarer:
- Det går inte att använda Wordbuilder till att sjunga en massa komplicerad text (Men visst... jag gjorde det inte enkelt för mig när jag provade "Sjörövarfabbe Farfars Far").
Texten "Domine" på latin funkar dock bra. (Det är därför man hör det ordet i alla TV-program, t o m i svenska Expedition Robison-bakgrundsmusiken, även det mig veterligen inte ingår några latinska gudstjänster i det programmet...)
- Ska du göra något med Wordbuilder, boka en heldag, för detta verktyg har minst 10 timmars strulfaktor inbyggt eftersom körsamples kan variera väldigt i volym och inspelningskvalitet, så man måste typiskt sitta och handcrafta varje ord och och en hel mängd av de bokstäver som ska sjungas. T ex finns där vissa vokaler i tenorstämman som har inbyggt brus som man inte kan bli av med. Massor av konsonanter måste boostas upp i velocity och volym, annars hörs de inte, etc, etc.
- Wordbuilder är ändå ett fantastiskt verktyg, och jag älskar det.  Nej... älskar var ett för starkt ord. Men det är... trevligt.

Jag ska se om jag kommer på fler grejer.
/Christian


... och förresten är den nyfikne välkommen att lyssna på vad jag har gjort med EWQL Sym.Choirs/Orchestra...
Jag har bara precis börjat lära mig lite om de här verktygen så jag är en NYBÖRJARE:
www.craze.se/newmusic.htm


Sidor: 1 2 3 4 5